Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: Sensor question

Expand Messages
  • Rick
    Look for a New Out Door Sensor here--- http://www.ambientweather.com/ But First bring the sensor in close to the console, with the new batteries in it..if it
    Message 1 of 14 , May 2, 2009
    • 0 Attachment
      Look for a New Out Door Sensor here---> http://www.ambientweather.com/

      But First bring the sensor in close to the console, with the new batteries in it..if it don't work then, its shot. Replacing it is the only option.

      Rick
      KOHWAPAK1
      www.wapakweather.com


      --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com, "bftrim" <mymail@...> wrote:
      >
      > I forgot to mention that yesterday, I went up on the roof changed the batteries unplugged the cables and checked for any water leakage, plugged everything back in, unplugged the console for about 5 minutes, and held the + down until it beeped twice. Still the same thing - no temp, no rainfall amount, no humidity, no windspeed - just dashes. Any other suggestions? Thanks.
      >
      > Brent
      >
      > --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com, "wuhu_software" <wuhu_software@> wrote:
      > >
      > >
      > > If you are in wireless mode, I would not suspect that you have lightning damage.
      > >
      > > Check the batteries in the remote thermo then perform a console synchronization by holding the + key until the console beeps twice.
      > >
      > >
      > >
      > > --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com, "bftrim" <mymail@> wrote:
      > > >
      > > > Hi all,
      > > >
      > > > I think my poor weather station was a victim of a mean spring storm. I have a LaCrosse 2316 weather station and for th epast two and a half years it has been working great. It is transmitting wirelessly from the sensor unit to the console without any issues. The sensor is under the eves of my house and is not exposed directly to the rain. A couple of days ago we had a really good spring thunderstorm and although I don't think we had any really close lightning strikes, since the storm I am not getting any reading on the console. All I have for the temp., humidity, and windspeed are just dashes. I have heard that LaCrosse stations are particularly sensitive to lightning so I am thinking that the sensor got nailed. The question I have is can I just get a new sensor, or do you think that the wind speed sensor or the rain gauge got fried too and that I will need to buy a whol new package? If I can just get the new sensor/transmitter, where is the best blace to find one that works with my existing rain gauge and wind sensor. Do you think that the problem is a fried sensor? Thanks for the help.
      > > >
      > > > Brent
      > > >
      > >
      >
    • wuhu_software
      Try running wirelessly (no wire between remote thermo and the console). It is possible that the remote thermo thinks it is in wired mode but a wire is broken
      Message 2 of 14 , May 2, 2009
      • 0 Attachment
        Try running wirelessly (no wire between remote thermo and the console).

        It is possible that the remote thermo thinks it is in wired mode but a wire is broken in the cable.

        So if you are in wired, unplug that cable and perform another re-sync.

        If that does not work, you could take apart the sensor to see if you have a broken wire or a bad trace on it's circuit board.

        If you still cannot find the cause, I guess a new remote thermo is in order (although it could be a damaged console, it is a tough call short of swapping out of them to see which is faulty).


        --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com, "bftrim" <mymail@...> wrote:
        >
        > I forgot to mention that yesterday, I went up on the roof changed the batteries unplugged the cables and checked for any water leakage, plugged everything back in, unplugged the console for about 5 minutes, and held the + down until it beeped twice. Still the same thing - no temp, no rainfall amount, no humidity, no windspeed - just dashes. Any other suggestions? Thanks.
        >
        > Brent
        >
        > --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com, "wuhu_software" <wuhu_software@> wrote:
        > >
        > >
        > > If you are in wireless mode, I would not suspect that you have lightning damage.
        > >
        > > Check the batteries in the remote thermo then perform a console synchronization by holding the + key until the console beeps twice.
        > >
        > >
        > >
        > > --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com, "bftrim" <mymail@> wrote:
        > > >
        > > > Hi all,
        > > >
        > > > I think my poor weather station was a victim of a mean spring storm. I have a LaCrosse 2316 weather station and for th epast two and a half years it has been working great. It is transmitting wirelessly from the sensor unit to the console without any issues. The sensor is under the eves of my house and is not exposed directly to the rain. A couple of days ago we had a really good spring thunderstorm and although I don't think we had any really close lightning strikes, since the storm I am not getting any reading on the console. All I have for the temp., humidity, and windspeed are just dashes. I have heard that LaCrosse stations are particularly sensitive to lightning so I am thinking that the sensor got nailed. The question I have is can I just get a new sensor, or do you think that the wind speed sensor or the rain gauge got fried too and that I will need to buy a whol new package? If I can just get the new sensor/transmitter, where is the best blace to find one that works with my existing rain gauge and wind sensor. Do you think that the problem is a fried sensor? Thanks for the help.
        > > >
        > > > Brent
        > > >
        > >
        >
      • Mike
        Try GreatBigOutlet if you need to replace the outdoor sensor: http://www.greatbigoutlet.com/shopdisplayproducts.asp?id=25 -Mike
        Message 3 of 14 , May 2, 2009
        • 0 Attachment
          Try GreatBigOutlet if you need to replace the outdoor sensor:
          http://www.greatbigoutlet.com/shopdisplayproducts.asp?id=25

          -Mike

          >
          >
          >
          > Look for a New Out Door Sensor here---> http://www.ambientweather.com/
          >
          > But First bring the sensor in close to the console, with the new batteries in it..if it don't work then, its shot.
          > Replacing it is the only option.
          >
          > Rick
          > KOHWAPAK1
          > www.wapakweather.com
          >
          > --- In wuhu_software_group@yahoogroup s.com, "bftrim" <mymail@...> wrote:
          > >
          > > I forgot to mention that yesterday, I went up on the roof changed the batteries unplugged the cables and
          > checked for any water leakage, plugged everything back in, unplugged the console for about 5 minutes, and
          > held the + down until it beeped twice. Still the same thing - no temp, no rainfall amount, no humidity, no
          > windspeed - just dashes. Any other suggestions? Thanks.
          > >
          > > Brent
          > >
          > > --- In wuhu_software_group@yahoogroup s.com, "wuhu_software" <wuhu_software@> wrote:
          > > >
          > > >
          > > > If you are in wireless mode, I would not suspect that you have lightning damage.
          > > >
          > > > Check the batteries in the remote thermo then perform a console synchronization by holding the + key
          > until the console beeps twice.
          > > >
          > > >
          > > >
          > > > --- In wuhu_software_group@yahoogroup s.com, "bftrim" <mymail@> wrote:
          > > > >
          > > > > Hi all,
          > > > >
          > > > > I think my poor weather station was a victim of a mean spring storm. I have a LaCrosse 2316 weather
          > station and for th epast two and a half years it has been working great. It is transmitting wirelessly from the
          > sensor unit to the console without any issues. The sensor is under the eves of my house and is not exposed
          > directly to the rain. A couple of days ago we had a really good spring thunderstorm and although I don't think
          > we had any really close lightning strikes, since the storm I am not getting any reading on the console. All I
          > have for the temp., humidity, and windspeed are just dashes. I have heard that LaCrosse stations are
          > particularly sensitive to lightning so I am thinking that the sensor got nailed. The question I have is can I just
          > get a new sensor, or do you think that the wind speed sensor or the rain gauge got fried too and that I will
          > need to buy a whol new package? If I can just get the new sensor/transmitter, where is the best blace to find
          > one that works with my existing r > > >
          > > > > Brent
          > > > >
          > > >
          > >
          >
          >
        • Greg
          The first thing I thought of was maybe water in the connections. Go to the auto parts store or Wal-mart and get some dielectric grease (the kind that goes on
          Message 4 of 14 , May 2, 2009
          • 0 Attachment
            The first thing I thought of was maybe water in the connections. Go to the auto parts store or Wal-mart and get some dielectric grease (the kind that goes on your car battery terminals). I put some on my sensor wires and it works great (if you can keep from dropping them in the dirt before plugging them in!).

            If the weather is nice, take the console outside to the sensors and see if it's a reception problem. You could also run a wire from the transmitter to the console that way, too, while the console is outside.

            If it's not the batteries or the connections, it might just be a sensor problem. There are some here that know how to replace the switches in the sensor. That might be another option for you.

            Good luck,

            Greg Whitehead
            Euchee, TN
          • Rob Reab
            I ve got a La Crosse 2317. My wind direction is very erratic. It seems that it flips to the opposite direction with the slightest change in wind direction. I
            Message 5 of 14 , May 3, 2009
            • 0 Attachment
              I've got a La Crosse 2317. My wind direction is very erratic. It seems that it flips to the opposite direction with the slightest change in wind direction. I end up with readings all over the scale. Anyone have this problem or know of any mods to help? Thanks

              Rob Reab

               
              <HTML><a href="http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KTNCOOKE13"><img src="http://banners.wunderground.com/cgi-bin/banner/ban/wxBanner?bannertype=wxstnsticker&weatherstationcount=KTNCOOKE13" height="160" width="160" border="0" alt="Weather Underground PWS KTNCOOKE13" /></a></HTML>




              Hotmail® goes with you. Get it on your BlackBerry or iPhone.
            • wuhu_software
              In the La Crosse Yahoo group, someone noticed that sunlight can sometimes shine inside the case of the wind direction sensor case. The optical pick-ups then
              Message 6 of 14 , May 3, 2009
              • 0 Attachment
                In the La Crosse Yahoo group, someone noticed that sunlight can sometimes shine inside the case of the wind direction sensor case.

                The optical pick-ups then report bogus wind directions.

                I guess the solution is to pull it apart and add some electrical tape.

                See the post below.

                Did you happen to notice if this happens on Sunny days?

                Sunlight and Wind Direction Post 


                --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com, Rob Reab <robreab@...> wrote:
                >
                >
                > I've got a La Crosse 2317. My wind direction is very erratic. It seems that it flips to the opposite direction with the slightest change in wind direction. I end up with readings all over the scale. Anyone have this problem or know of any mods to help? Thanks
                >
                > Rob Reab
                >
                >
                > <HTML><a href="http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KTNCOOKE13"><img src="http://banners.wunderground.com/cgi-bin/banner/ban/wxBanner?bannertype=wxstnsticker&weatherstationcount=KTNCOOKE13" height="160" width="160" border="0" alt="Weather Underground PWS KTNCOOKE13" /></a></HTML>
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                > _________________________________________________________________
                > Hotmail® goes with you.
                > http://windowslive.com/Tutorial/Hotmail/Mobile?ocid=TXT_TAGLM_WL_HM_Tutorial_Mobile1_052009
                >
              • Rob Reab
                I think this is a physical problem with the weather vane design. I’ve watched the vane flip back and forth a lot. This problem occurs night or day. Today
                Message 7 of 14 , May 3, 2009
                • 0 Attachment

                  I think this is a physical problem with the weather vane design. I’ve watched the vane flip back and forth a lot. This problem occurs night or day. Today there has been no direct sunlight. It’s been raining most of the day. I don’t think it’s the sunlight interfering with the leds.

                   

                  Here is a good example:

                  http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KTNCOOKE13&graphspan=day&month=5&day=1&year=2009

                   

                  It rained and was cloudy most of the day. Plus you can see that it’s erratic during the night hours.

                   

                  Here’s the same day on another local station:

                  http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KTNCOOKE13&graphspan=day&month=5&day=1&year=2009

                   

                  and another:

                  http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=KTNCOOKE10&graphspan=day&month=5&day=1&year=2009

                   

                  As you can see, mine (the first) is much more erratic than the others.

                   

                   

                   

                   

                  From: wuhu_software_group@yahoogroups.com [mailto:wuhu_software_group@yahoogroups.com] On Behalf Of petros0022
                  Sent: Sunday, May 03, 2009 1:49 PM
                  To: wuhu_software_group@yahoogroups.com
                  Subject: [wuhu_software_group] Re: Erratic wind direction

                   




                  É know this problem WUHU author about it one year ago ,i had problems like this but i resolve it
                  In this page i have some manual about this

                  http://users.otenet.gr/~meteo/fixanemometer.html

                  Best regards from Greece
                  Dimitris
                  http://users.otenet.gr/~meteo/index.html

                  --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com, "wuhu_software" <wuhu_software@...> wrote:

                  >
                  >
                  > In the La Crosse Yahoo group, someone noticed that sunlight can
                  > sometimes shine inside the case of the wind direction sensor case.
                  >
                  > The optical pick-ups then report bogus wind directions.
                  >
                  > I guess the solution is to pull it apart and add some electrical tape.
                  >
                  > See the post below.
                  >
                  > Did you happen to notice if this happens on Sunny days?
                  >
                  > Sunlight and Wind Direction Post
                  > <
                  href="http://tech.groups.yahoo.com/group/Lacrosse_weather_stations/message/14">http://tech.groups.yahoo.com/group/Lacrosse_weather_stations/message/14\
                  > 03>
                  >
                  >
                  > --- In wuhu_software_group@yahoogroups.com,
                  Rob Reab <robreab@>
                  > wrote:
                  > >
                  > >
                  > > I've got a La Crosse 2317. My wind direction is very erratic. It
                  seems
                  > that it flips to the opposite direction with the slightest change in
                  > wind direction. I end up with readings all over the scale. Anyone have
                  > this problem or know of any mods to help? Thanks
                  > >
                  > > Rob Reab
                  > >
                  > >
                  > > <HTML><a
                  > href="
                  href="http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=K">http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=K\
                  > TNCOOKE13"><img
                  > src="
                  href="http://banners.wunderground.com/cgi-bin/banner/ban/wxBanner?bannert">http://banners.wunderground.com/cgi-bin/banner/ban/wxBanner?bannert\
                  > ype=wxstnsticker&weatherstationcount=KTNCOOKE13"
                  height="160"
                  > width="160" border="0" alt="Weather Underground
                  PWS KTNCOOKE13"
                  > /></a></HTML>
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > > __________________________________________________________
                  > > Hotmail® goes with you.
                  > >
                  >
                  href="http://windowslive.com/Tutorial/Hotmail/Mobile?ocid=TXT_TAGLM_WL_HM_Tuto">http://windowslive.com/Tutorial/Hotmail/Mobile?ocid=TXT_TAGLM_WL_HM_Tuto\
                  > rial_Mobile1_052009
                  > >
                  >

                  No virus found in this incoming message.
                  Checked by AVG - www.avg.com
                  Version: 8.5.287 / Virus Database: 270.12.16/2094 - Release Date: 05/03/09 16:51:00

                • Rich Brunnworth
                  My personal opinion is that the vane is too well balanced, so what I did was to put more weight on the tail using foil tape. Reaction time has been slowed
                  Message 8 of 14 , May 3, 2009
                  • 0 Attachment
                    My personal opinion is that the vane is too well balanced, so what I did
                    was to put more weight on the tail using foil tape. Reaction time has
                    been slowed some, but the readings are now more reliable (at least for me).

                    Rich

                    Rob Reab wrote:
                    >
                    >
                    > I think this is a physical problem with the weather vane design. I’ve
                    > watched the vane flip back and forth a lot. This problem occurs night
                    > or day. Today there has been no direct sunlight. It’s been raining
                    > most of the day. I don’t think it’s the sunlight interfering with the
                    > leds.
                    >
                    >
                  • Bob Tyszka
                    Ok, you think you have wind problems, check out this story! http://www.turnto23.com/news/19357602/detail.html The Tehachapi Pass is a major highway and
                    Message 9 of 14 , May 3, 2009
                    • 0 Attachment
                      Ok, you think you have wind problems, check out this story!

                      http://www.turnto23.com/news/19357602/detail.html

                      The Tehachapi Pass is a major highway and railroad artery between the California Central Valley and the rest of the country.  The pass is home to hundreds of electricity generating wind turbines and now one is running amok and shut down the railroad and highway, maybe for days.

                      Just a little perspective, hope you get your problem solved soon!  :-)

                      Bob Tyszka
                      KCACALIF5/CW9012


                      Rob Reab wrote:

                      I think this is a physical problem with the weather vane design. I’ve watched the vane flip back and forth a lot. This problem occurs night or day. Today there has been no direct sunlight. It’s been raining most of the day. I don’t think it’s the sunlight interfering with the leds.

                       



                    • Ron Moeller
                      Bob, Are you related to Ed Tyszka who went to Maple Heights High Class of 59? He s changed his name to Tyson as of last report. Ron ... From: Bob Tyszka To:
                      Message 10 of 14 , May 4, 2009
                      • 0 Attachment
                        Bob,
                         
                        Are you related to Ed Tyszka who went to Maple Heights High Class of '59? He's changed his name to Tyson as of last report.
                         
                        Ron
                         
                         
                        ----- Original Message -----
                        Sent: Sunday, May 03, 2009 6:39 PM
                        Subject: Re: [wuhu_software_group] Re: Erratic wind direction

                        Ok, you think you have wind problems, check out this story!

                        http://www.turnto23 .com/news/ 19357602/ detail.html

                        The Tehachapi Pass is a major highway and railroad artery between the California Central Valley and the rest of the country.  The pass is home to hundreds of electricity generating wind turbines and now one is running amok and shut down the railroad and highway, maybe for days.

                        Just a little perspective, hope you get your problem solved soon!  :-)

                        Bob Tyszka
                        KCACALIF5/CW9012


                        Rob Reab wrote:

                        I think this is a physical problem with the weather vane design. I’ve watched the vane flip back and forth a lot. This problem occurs night or day. Today there has been no direct sunlight. It’s been raining most of the day. I don’t think it’s the sunlight interfering with the leds.



                      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.