Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

C'eshte vetebesimi? (Codi Morieta)

Expand Messages
 • Silke Liria Blumbach
  C eshte vetebesimi? Nga Codi Morieta I lehtë për t’u identifikuar, por me gjasë vështirë për t’u definuar dhe për t’u matur: ç’do të thotë
  Message 1 of 1 , May 5, 2005
  • 0 Attachment
   C'eshte vetebesimi?
   Nga Codi Morieta
    

   I lehtë për t’u identifikuar, por me gjasë vështirë për t’u definuar dhe për t’u matur: ç’do të thotë vetëbesim?

    

   Njëra nga kërkesat kryesore për sukses, lumturi dhe për të arritur qëllimet është besim. Vetëbesimi i madh edhe do të jetë i dobishëm në çfarëdo fushe të jetës.

    

   Nuk je i lindur me vetëbesim, dmth. vetëbesimi nuk është diçka prej natyre, por mund të mësohet, ushqehet dhe ndërtohet nëpër vitet, në çdo fazë të jetës.

    

   Besimi nuk është prona private e askujt; personi që e ka, e mëson dhe vazhdon ta mësojë.

    

   Shkalla jote e besimit është në të vërtetë rezultati nga si e përcepton veten – që do të thotë në fund të fundit, se si njerëzit do të të përceptojnë ty. Se ç’raporti njerëzit kanë me ty dhe si reagojnë ndaj teje, kjo është një pasqyrim i mënyrës se si e përcepton veten.

    

   Prandaj, nëse nuk ke një shkallë të madhe vetëbesimi ose një respekt të madh për vetveten, kjo zakonisht ndodh sepse përqëndrohesh në vetitë e tua negative dhe në atë që e bën gabim.

    

   Me fjalë të tjera, ti je armiku yt më i keq! E mira është që mund ta ndryshosh këtë duke përmirësuar vetëbesimin tënd.

    

   Njeriu më i talentuar në botë duhet të ndërtojë besimin në talentet e tij duke nisur nga themeli i besimit dhe diturisë, si të gjithë të tjerët. Forma do të jetë e ndryshme nga personi në person, por puna e nevojshme është e ngjajshme. Besimi dhe qëndrimi janë të arritshëm për ne të gjithë sipas aftësive dhe kërkesave tona, jo sipas kërkesave të dikujt tjetër, përderisa i përdorim talentet tona dhe i zhvillojmë.

    

   Vetëbesimi është një rrugë që bën që individët të kenë pikëpamje pozitive, por të arsyeshme për vetveten dhe rrethanat e tyre.

    

   Njerëzit e sigurtë në vetvete kanë besim në aftësitë dhe mjeshtëritë e tyre, kanë një ndjenjë të përgjithshme ndikimi në jetën e tyre, dhe besojnë, brenda së arsyeshmes, që do të jenë të aftë për të bërë atë që dëshirojnë, planifikojnë dhe parashikojnë.

    

   Të kesh vetëbesim nuk do të thotë domosdo që njerëzit do të jenë në gjendje të bëjnë gjithçka.

    

   Njerëzit e sigurtë në vetvete paskan shpresa dhe standarde që janë reale dhe të arsyeshme. Edhe në qoftë se disa prej standardeve të tyre nuk plotësohen, mbeten pozitivë dhe e pranojnë vetveten.

    

   Njerëzit që nuk janë të sigurtë në vetvete mbështeten në mënyrë ekstreme mbi njerëz të tjerë për t’u ndier mirë me vetveten. Ata kanë një tendencë t’u shmangen rreziqeve sepse kanë frikë se do të dështojnë. Zakonisht nuk presin nga vetja që do të kenë sukses.

    

   Shpeshherë e ulin vetveten dhe kanë tendencë të mospërfillin lavdërimet që u drejtohen.

    

   Nga ana tjetër, njerëzit e sigurtë në vetvete janë të gatshëm të kalojnë rrezikun e mospranimit nga të tjerët, sepse zakonisht besojnë në aftësitë dhe mjeshtëritë e tyre. Ata kanë tendencë ta pranojnë vetveten; nuk ndiejnë që duhet të përshtaten për t’u pranuar.

    

   Vetëbesimi në thelb nuk është një veti e përgjithshme, një tipar që përshkon të gjitha aspektet e jetës së një personi. Zakonisht njerëzit kanë disa aspekte të jetës së tyre ku mendojnë se kanë mjaft vetëbesim, për shembull studimet dhe sporti; ndërsa në të njëjtën kohë nuk ndihen të sigurtë fare në fusha të tjera, për shembull paraqitja personale, marrëdhëniet shoqërore dhe të tjera.

    

   ###########################

    

   Pyetje per t'i shtruar vetes:

   - Sa shume vetebesim kam une?

   - Ku, ne vend qe te jem i sigurte ne vetvete, i jap nje rendesi teper te madhe mendimit te te tjereve?

   - Ne cilat fusha kam vetebesim te madh, ne cilat fusha kam vetebesim te ulet?

   - Cilat jane shpresat dhe standardet e mia?

   - Cfare mund te bej per te shtuar vetebesimin tim?

    

   Me shume informata per temen e vetebesimit (ne anglisht) e gjeni ne faqen:

   http://www.self-confidence-self-esteem.info

    

   Perktheu

   nga Saranda me dashuri

   Silke Liria

    

    
   Ne jemi drita!
    
   © copyright 2001 www.hushport.com
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.