Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: [vegetarieni] nevoie de sfat

Expand Messages
 • Dany
  Buna, E drept ca nu poti sa fortezi lumea sa renunte la pretioasa friptura, pentru care, fie vorba intre noi, multa lume vine la evenimente de genul asta; pe
  Message 1 of 4 , Aug 1, 2008
   Buna,

   E drept ca nu poti sa fortezi lumea sa renunte la "pretioasa" friptura, pentru care, fie vorba intre noi, multa lume vine la evenimente de genul asta; pe de alta parte, nunta ar trebui sa fie o zi speciala pentru tine, un moment de bucurie, nu de tristete la gandul ca pe masa se afla animale care au suferit pentru ca tu sa ai parte de petrecerea de nunta. Solutia mea, desi nu am fost inca in aceasta situatie, ar fi ori renuntarea la masa respectiva, ori o cununie in alta tara, situatie in care nu s-ar pune problema multumirii multor rude. Poate ca pare un pic mai extrem.
   Alegerea iti apartine.
   Oricum, casa de piatra :)

   ---Dany---


   --- On Thu, 7/31/08, Lidia Mandru <lidia.mandru@...> wrote:
   From: Lidia Mandru <lidia.mandru@...>
   Subject: Re: [vegetarieni] nevoie de sfat
   To: vegetarieni@yahoogroups.com
   Date: Thursday, July 31, 2008, 11:50 AM

   Buna Cristina!
   Noi la nunta noastra le-am comandat meniuri vegetariene celor care stiam ca au acest tip de alimentatie iar pt ceilalti am comandat meniu normal. Un om care mananca carne se va simti aiurea cu un meniu vegetarian si  poate ca va interpreta gresit gestul tau de a le da numai vegetale la masa. O persoana isi va schimba tipul de alimentatie numai daca vine din interiorul sau aceasta dorinta. Fii tu un exemplu si daca el va rezona cu tine fii sigura ca isi va pune un mare semn de intrebare cu privire la modul sau de alimentatie.
   Apropo cum e reteta de ciorba de burta cu pleurotus? Deja salivez.
   Pupici,
   Lidia
    
   Exista lucruri care stim ca sunt imposibil de realizat, pana cand vine cineva care nu stie acest lucru si le realizeaza.
   Albert Einstein   ----- Original Message ----
   From: stars lover <stars_lover11@ yahoo.com>
   To: vegetarieni@ yahoogroups. com
   Sent: Thursday, July 31, 2008 2:52:39 PM
   Subject: [vegetarieni] nevoie de sfat   Buna, dragii mei,
    
   Am o dilema de natura personala si as vrea sa va cer si voua parerea, poate ati fost si voi in situatii similare pana acuma, mai ales ca aveti mai multa exprienta cu veg.nismul.
   Faza e ca dupa cununia ce va avea loc aici, se va impune sa dau o masa pentru familia extinsa din locul meu natal, unde carnurile si grasimea sunt la loc de cinste. Logic, eu as vrea sa nu se gaseasca macar carne la masa. Dar, sincer va spun si fara nici o urma de exagerare, o astfel de masa ar fi o jignire pentru oamenii de acolo. Ar spune ca imi bat joc de ei, singura circumstanta scuzabila ar fi daca masa ar avea loc in Vinerea Mare sau ceva de genul. Pentru ei, o mancare in care nu se gaseste ceva carne (se intelege, cat mai grasa) e apa de ploaie.
   Pe de o parte, mie nu mi se parea lipsit de bun simt sa caut niste retete vegetariene cat mai gustoase, in ideea ca ei ar trebui sa se bucure pentru pasul meu fericit din viata-teoretic pentru asta si vin,nu pentru mancarea in sine- si sa-mi respecte principiile si dorinta de a nu vedea carne la propria masa.
   Pe de alta parte, iubitul meu crede ca nu pot sa oblig oamenii sa manance doar ce vreau eu, daca ar fi situatia inversa nici mie nu mi-ar placea (sa mi se puna doar carne la masa pt. ca asta manaca si sarbatoritii) . ...Si asta-i adevarat.
   O solutie drastica ar fi sa nu mai dau masa deloc, cu toata parerea de rau - posibil sa se si inteleaga ca am ceva cu ei de nu mişc nimic. Acolo e ca in Japonia, o intreaga eticheta si o retea complicata de legi nescrise dar sfinte.
   Subliniez ca nu e vorba de a tine mortis la preferintele mele, ci de insasi constiinta mea si faptul ca ziua mi-ar fi ruinata sa vad cadavre in propria casa...
   Voi ati trecut prin ceva de genul, si cum ati procedat? Sau aveti vreo idee? Eventual, niste sugestii de retete vegetariene delicioase, daca nu? Initial ma gandisem la imitatia de ciorba de burta din ciuperci pleurotus... e fantastica, dar apoi mi-am amintit ca nu cred ca pot gasi acolo pleurotus, mai ales intr-o cantitate rezonabila. :-s
    
   Va multumesc dinainte!
   Cristina
  • Alina Stepan
   Draga Cristina,   Dilema ta este, intr-adevar ... o dilema! Dar cred ca particularizarea din cazul tau se refera la tot ce tine de obligatiile de nunta
   Message 2 of 4 , Aug 1, 2008
    Draga Cristina,
     
    Dilema ta este, intr-adevar ... o dilema!
    Dar cred ca particularizarea din cazul tau se refera la tot ce tine de "obligatiile de nunta traditionala": fel de muzica, pe cine (nu) invitam, nunta restransa vs. invitatii invitatilor parintilor etc.
     
    Recent, am fost la 2 nunti, la distanta de o saptamana, insa foarte diferite intre ele (una foarte 'a la carte' (biserica, rochie alba, schimbarea numelui, etc.etc.), iar cealalata foarte 'casual' (fara biserica, fara schimbarea numelui, masa la restaurantul indian etc.). ce au avut insa in comun un lucru: au fost 'croite' pe sufletul mirilor! E evenimentul unic din viata ta.. daca tu nu vrei sa vezi 'cadavre pe masa' iar ei nu accepta fara cadavre, e un compromis prea mare pentru toata lumea, pentru ca MASA este / ar fi / va fi elementul central al adunarii. Fara sa te supar, si fara sa-ti minimizez bucuria evenimentului ceea ce se sarbatoreste va fi un pretext pentru MASA (asa este in toate zonele traditionale). 
     
    Ai putea tatona terenul, intreband ce-ar fi daca ... nu s-ar manca deloc carne la acea masa. Daca raspunsul suna ofensat sau jignit ... n-ar mai avea sens...
     
    Cu mult drag,
     
    Alina


    Not happy with your email address?
    Get the one youreally want - millions of new email addresses available now at Yahoo!
   Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.