Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

Expand Messages
  • cik siti wan...
    Nur diana supply kan produk tue ke? Boleh tau berapa harganya? Saya pump cuma dapat 3-4 oz je...(dalam pantang nie) Boleh consume ke minuman tue? ke nak tunggu
    Message 1 of 9 , Feb 3, 2009
      Nur diana supply kan produk tue ke?
      Boleh tau berapa harganya?
      Saya pump cuma dapat 3-4 oz je...(dalam pantang nie)
      Boleh consume ke minuman tue? ke nak tunggu lepas pantang...



      From: Nur Diana Nur Diana <nurafzalhakim@...>
      To: timang1005@yahoogroups.com
      Sent: Tuesday, February 3, 2009 10:29:26 AM
      Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

      Sebelum mengandung dah minum..tapi time mengandung tak lalu...heheh. .lepas baby keluar minum balik..Dah lebih setahun pun saya amalkan minum ni..Untuk hilangkan rasa letih pun ya juga...Masa ngandung tu ada minum gak..paksa gak lah..untuk senang membuang air besar...
       Actually dia takde effect pun apa-apa even minum time pregnant..Sebab ianya organik..



      From: sufiaadam <sufiaadam@yahoo. com>
      To: timang1005@yahoogro ups.com
      Sent: Tuesday, February 3, 2009 10:09:58 AM
      Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

      start minum tu ms mengandung @ dh bersalin?
       
      Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker



      From: Nur Diana Nur Diana <nurafzalhakim@ yahoo.com>
      To: timang1005@yahoogro ups.com
      Sent: Monday, February 2, 2009 1:58:19 PM
      Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

      SALAM...
      Macam saya, saya amalkan minum susu soya MELILEA + MELILEA GREENFIELD ORGANIC..Satu cawan je setiap hari..Then susu soya tu beberapa kali..Alhamdulillah bila perah dapatlah 20Oz++.. 2kali pump sehari..pkl 11 and pkl 5 setiap hari..
       Sebelum dan selepas perah kena minum air suam banyak sikit..dan jangan lupa think positif time perah tu..Ingat anak tu nak minum..

      http://wanitamelayu .com/forum/ showthread. php?t=18943


      http://melileaorgan iclifestyle. blogspot. com/



      From: Zeti Akhtar <zt6068@yahoo. com>
      To: timang1005@yahoogro ups.com
      Sent: Wednesday, January 28, 2009 4:00:34 PM
      Subject: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

      --- In timang1005@yahoogro ups.com, Farah Farhan <sara_azalea@ ...>
      wrote:

      >
      > Salam...
      >
      > Berdasarkan petikan:
      >
      > SAya kumpul petua2 dan tip2 nih daripada website2, majalah2 dan
      buku2, tak lupa juga sumber drpd cakap2 orang yang bole diguna pakai
      tuk menambahkan ASI. Tak semua petua2 ni serasi ngan aku. Ade yang
      menjadi dan ade yang kurang menjadi. Ia depend pada badan kita gak.
      Just try n error. Mana yang serasi amalkan la. Insyallah, ia membantu
      meningkatkan pengeluaran ASI.(Air susu ibu)
      >
      > Pemakanan
      > Lobak Putih - Rasanye agak pelik. Ada yang buat sup dan jus. Mana
      yang boleh terima tekaklah. masak sup, + telur + soohoon pun boleh,
      lagi sedap
      > Sawi - Masak goreng tumis atau rebus.
      > Pegaga, daun pucuk betik, jantung
      pisang - dimakan sebagai ulam,
      rebus atau urap. Urap tu campuran kelapa, daun, bawang merah, bawang
      putih, ikan bilis/ udang kering.
      >
      >
      > Cekur Manis - masak rebus/ lemak manis.atau dihancurkan ditampal
      pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering.
      >
      > Kacang Hijau - bubur kacang hijau.campur beras merah & also bagus
      utk pekatkan susu
      > Kacang Tanah - kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing
      > Daun Kucai - daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan
      rebus.makanlah bersama-sama nasi
      > Petola, bayam, daun turi - masak lemak manis
      >
      > Minuman
      > Minum susu - Susu Anmum Breastfeeding yang paling sesuai.
      > Air masak - Jangan lupa minum air masak banyak-banyak. Kajian
      menunjukkan minum air masak sebelum breastfeed baby, InsyaAllah
      banyak air susunya.
      > Longan Kering - Samada dibuat jus atau dimakan begitu sahaja.
      Direbus dulu dengan gula batu/ gula kabung/ gula merah, kemudian
      diminum airnya.
      > Halba - rendam dan minum airnya. Bole juga telan sesudu kecil ngan
      air suam kalu tak lalu nak minum airnye. Bole juga ditambah dlm apa2
      masakan cth kari.
      > Oat - minum dengan air suam + susu tin/Anmum, buat lempeng/cekodok.
      > Amalkan minum milo/nestum/ horlicks
      > Amalkan meminum air rebusan buah pala/jus pegaga/spirulina
      > Soya - minum secawan sehari.
      > Kurma - makan begitu sahaja atau buat jus/ ice blended
      > Madu - sebagai pemanis dalam minuman atau dessert.
      >
      > Supplement
      > Milkmaid Tea - ramai ibu2 yg beri respon +ve bile minum tea nih.
      >
      > GNC fenugreek - Halba dlm bentuk kapsul keluaran GNC, bole didapati
      di farmasi GNC.
      >
      >
      >
      > Pil ASI
      >
      >
      > Melilea Greenfield Organic
      >
      >
      > Melilea Organic Soya Drink
      >
      > Organic
      Henry
      >
      > Bidadari DCL
      > Makan ubat homeopati - alafafa, china off, calc flour
      > omega 3
      > obimim
      > kalsium
      > vitamin c
      >
      > Urutan
      > 1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas
      keputing.... kanan dan juga kiri
      > 2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2
      puting susu
      > 3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari
      atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu
      salah satu urutan utk BF
      >
      > Pil hormone prolactin (* recommended)
      > 1) Domperidone*
      > 2) Maxolon
      > 3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
      > 4) Motilium
      > 5) Raglan (boleh jadi depression)
      > p/s-pil2 ini bole didapati difarmasi, tapi dptkan nasihat
      doktor/pharmacist sebelum ambil ubat2 ini
      >
      > Cara-cara Lain
      > 1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca
      letakkan tangan pada
      breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
      > 2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan
      pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada.
      Lakukan setiap hari.
      > 3) Bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling
      payudara diwaktu pagi sebelum mandi
      > 4) Pucuk betik - Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana
      muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali
      sehari
      > 5) Kobis bulat - Ambil 2 kelopak daunnya dan tekap ke breast. Atau
      lenyek2 pastu tampal kat breast. Bole kurangkan bengkak susu masa dlm
      pantang.
      >
      > Psikologi
      > 1) Selalulah berfikiran positif untuk menyusukan anak. Kalau rasa
      susu semakin kurang tetapi anak baru saja berumur beberapa minggu,
      jangan cepat panik. Susukan seperti biasa. Banyakkan solat dan doa
      mudah-mudahan susu kembali normal.
      > 2) Ketika di tempat kerja dan ketika mengepam susu, bayangkan wajah
      anak. Dipercayai ia dapat merangsang pengeluaran susu jika kita
      teringat kepada anak.
      > 3) Semakin kerap menyusukan anak, semakin banyak susu. Kosongkan
      payudara anda bermakna menghantar isyarat bahawa susu perlu
      dihasilkan lagi.
      > 4) Demand n Supply- kerapkan susuan, kalau ada masa, baby tidur,
      perahkan susu, tak kisahlah walau dapat 0.5oz pun, kerana by theory,
      more demand, more supply
      >
      > Masa pengepaman
      > 1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk
      pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
      > 2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalau kita bg baby
      isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
      > 3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti breast kita akan
      produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita 'buang
      sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita
      ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila
      kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
      > 4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
      > 5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat keringjgn minum
      teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal Ubat
      >
      > Beberapa cara mengepam yang berkesan:
      > a) Jenis pam yang digunakan memainkan peranan yang besar dalam
      penghasilan susu. Pam yang terbaik adalah double pumping iaitu ada
      dua corong untuk pam kedua-dua payudara dalam masa yang sama.
      > b) Di antara pam elektrik dan manual, aku lebih suka elektrik
      kerana ia lebih efektif dan setengahnya berstimulasi seperti bayi
      menghisap. Pam kesayanganku Spectra3.
      > c) Pam ketika menyusukan anak dapat membantu penghasilan susu yang
      lebih banyak. Ketika baby menyusu, pasti payudara sebelah lagi
      menitik-nitik. Jangan bazirkannya, pam la sambil menyusukan anak.
      >
      > d)Tawakkal kepada Allah dan berharap susu keluar dan cukup untuk
      baby.
      >
      > Semoga petua-petua ni dpt membantu ibu2..
      >
      > MUMMY SARA N SYASYA
      > BUTIK SARA KIDS (breastfeeding welcomes here)
      > www.sarakids. com
      > 012-6448091 (for info and appointment regarding breastfeeding)
      >
      Salam,
      Baby saya dah setahun setengah dah tak mau minum susu botol. Sebelum
      ni cuma sebelah malam je saya breastfeed dia tapi sejak sebulan ni
      dia tak mau langsung minum susu botol so bimbang susu badan tak
      berapa nak cukup.Terimakasih atas petua2 yang amat bermakna ini.





    • Nur Diana Nur Diana
      Haah...I supply.. agak mahal mungkin..awak dok mana? Produk ni organik..orang mengandung pun boleh makan..ianya dari sayur-sayuran dan tumbuh-tumbuhan dan
      Message 2 of 9 , Feb 4, 2009
        Haah...I supply..
        agak mahal mungkin..awak dok mana?
        Produk ni organik..orang mengandung pun boleh makan..ianya dari sayur-sayuran dan tumbuh-tumbuhan dan bijiran je..
         Cuma tgk blog ni:
        http://melileaorganiclifestyle.blogspot.com/2009/01/botanikal-skin-care-barangan-kecantikan.html

        tapi if nak cuba minum soya je pun ok..ramai gak yg kata dia increase breast milk..Yang ni ok utk sume golongan.Dia dah siap buang tunas dan kulit semasa pemprosesan...

         Trylah yg mana you nak..


        From: cik siti wan... <one_lk@...>
        To: timang1005@yahoogroups.com
        Sent: Tuesday, February 3, 2009 8:56:14 PM
        Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

        Nur diana supply kan produk tue ke?
        Boleh tau berapa harganya?
        Saya pump cuma dapat 3-4 oz je...(dalam pantang nie)
        Boleh consume ke minuman tue? ke nak tunggu lepas pantang...



        From: Nur Diana Nur Diana <nurafzalhakim@ yahoo.com>
        To: timang1005@yahoogro ups.com
        Sent: Tuesday, February 3, 2009 10:29:26 AM
        Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

        Sebelum mengandung dah minum..tapi time mengandung tak lalu...heheh. .lepas baby keluar minum balik..Dah lebih setahun pun saya amalkan minum ni..Untuk hilangkan rasa letih pun ya juga...Masa ngandung tu ada minum gak..paksa gak lah..untuk senang membuang air besar...
         Actually dia takde effect pun apa-apa even minum time pregnant..Sebab ianya organik..



        From: sufiaadam <sufiaadam@yahoo. com>
        To: timang1005@yahoogro ups.com
        Sent: Tuesday, February 3, 2009 10:09:58 AM
        Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

        start minum tu ms mengandung @ dh bersalin?
         
        Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker



        From: Nur Diana Nur Diana <nurafzalhakim@ yahoo.com>
        To: timang1005@yahoogro ups.com
        Sent: Monday, February 2, 2009 1:58:19 PM
        Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

        SALAM...
        Macam saya, saya amalkan minum susu soya MELILEA + MELILEA GREENFIELD ORGANIC..Satu cawan je setiap hari..Then susu soya tu beberapa kali..Alhamdulillah bila perah dapatlah 20Oz++.. 2kali pump sehari..pkl 11 and pkl 5 setiap hari..
         Sebelum dan selepas perah kena minum air suam banyak sikit..dan jangan lupa think positif time perah tu..Ingat anak tu nak minum..

        http://wanitamelayu .com/forum/ showthread. php?t=18943


        http://melileaorgan iclifestyle. blogspot. com/



        From: Zeti Akhtar <zt6068@yahoo. com>
        To: timang1005@yahoogro ups.com
        Sent: Wednesday, January 28, 2009 4:00:34 PM
        Subject: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

        --- In timang1005@yahoogro ups.com, Farah Farhan <sara_azalea@ ...>
        wrote:

        >
        > Salam...
        >
        > Berdasarkan petikan:
        >
        > SAya kumpul petua2 dan tip2 nih daripada website2, majalah2 dan
        buku2, tak lupa juga sumber drpd cakap2 orang yang bole diguna pakai
        tuk menambahkan ASI. Tak semua petua2 ni serasi ngan aku. Ade yang
        menjadi dan ade yang kurang menjadi. Ia depend pada badan kita gak.
        Just try n error. Mana yang serasi amalkan la. Insyallah, ia membantu
        meningkatkan pengeluaran ASI.(Air susu ibu)
        >
        > Pemakanan
        > Lobak Putih - Rasanye agak pelik. Ada yang buat sup dan jus. Mana
        yang boleh terima tekaklah. masak sup, + telur + soohoon pun boleh,
        lagi sedap
        > Sawi - Masak goreng tumis atau rebus.
        > Pegaga, daun pucuk betik,
        jantung pisang - dimakan sebagai ulam,
        rebus atau urap. Urap tu campuran kelapa, daun, bawang merah, bawang
        putih, ikan bilis/ udang kering.
        >
        >
        > Cekur Manis - masak rebus/ lemak manis.atau dihancurkan ditampal
        pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering.
        >
        > Kacang Hijau - bubur kacang hijau.campur beras merah & also bagus
        utk pekatkan susu
        > Kacang Tanah - kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing
        > Daun Kucai - daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan
        rebus.makanlah bersama-sama nasi
        > Petola, bayam, daun turi - masak lemak manis
        >
        > Minuman
        > Minum susu - Susu Anmum Breastfeeding yang paling sesuai.
        > Air masak - Jangan lupa minum air masak banyak-banyak. Kajian
        menunjukkan minum air masak sebelum breastfeed baby, InsyaAllah
        banyak air susunya.
        > Longan Kering - Samada dibuat jus atau dimakan begitu sahaja.
        Direbus dulu dengan gula batu/ gula kabung/ gula merah, kemudian
        diminum airnya.
        > Halba - rendam dan minum airnya. Bole juga telan sesudu kecil ngan
        air suam kalu tak lalu nak minum airnye. Bole juga ditambah dlm apa2
        masakan cth kari.
        > Oat - minum dengan air suam + susu tin/Anmum, buat lempeng/cekodok.
        > Amalkan minum milo/nestum/ horlicks
        > Amalkan meminum air rebusan buah pala/jus pegaga/spirulina
        > Soya - minum secawan sehari.
        > Kurma - makan begitu sahaja atau buat jus/ ice blended
        > Madu - sebagai pemanis dalam minuman atau dessert.
        >
        > Supplement
        > Milkmaid Tea - ramai ibu2 yg beri respon +ve bile minum tea nih.
        >
        > GNC fenugreek - Halba dlm bentuk kapsul keluaran GNC, bole didapati
        di farmasi GNC.
        >
        >
        >
        > Pil ASI
        >
        >
        > Melilea Greenfield Organic
        >
        >
        > Melilea Organic Soya Drink
        >
        > Organic
        Henry
        >
        > Bidadari DCL
        > Makan ubat homeopati - alafafa, china off, calc flour
        > omega 3
        > obimim
        > kalsium
        > vitamin c
        >
        > Urutan
        > 1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas
        keputing.... kanan dan juga kiri
        > 2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2
        puting susu
        > 3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari
        atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu
        salah satu urutan utk BF
        >
        > Pil hormone prolactin (* recommended)
        > 1) Domperidone*
        > 2) Maxolon
        > 3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
        > 4) Motilium
        > 5) Raglan (boleh jadi depression)
        > p/s-pil2 ini bole didapati difarmasi, tapi dptkan nasihat
        doktor/pharmacist sebelum ambil ubat2 ini
        >
        > Cara-cara Lain
        > 1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca
        letakkan tangan pada
        breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
        > 2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan
        pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada.
        Lakukan setiap hari.
        > 3) Bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling
        payudara diwaktu pagi sebelum mandi
        > 4) Pucuk betik - Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana
        muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali
        sehari
        > 5) Kobis bulat - Ambil 2 kelopak daunnya dan tekap ke breast. Atau
        lenyek2 pastu tampal kat breast. Bole kurangkan bengkak susu masa dlm
        pantang.
        >
        > Psikologi
        > 1) Selalulah berfikiran positif untuk menyusukan anak. Kalau rasa
        susu semakin kurang tetapi anak baru saja berumur beberapa minggu,
        jangan cepat panik. Susukan seperti biasa. Banyakkan solat dan doa
        mudah-mudahan susu kembali normal.
        > 2) Ketika di tempat kerja dan ketika mengepam susu, bayangkan wajah
        anak. Dipercayai ia dapat merangsang pengeluaran susu jika kita
        teringat kepada anak.
        > 3) Semakin kerap menyusukan anak, semakin banyak susu. Kosongkan
        payudara anda bermakna menghantar isyarat bahawa susu perlu
        dihasilkan lagi.
        > 4) Demand n Supply- kerapkan susuan, kalau ada masa, baby tidur,
        perahkan susu, tak kisahlah walau dapat 0.5oz pun, kerana by theory,
        more demand, more supply
        >
        > Masa pengepaman
        > 1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk
        pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
        > 2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalau kita bg baby
        isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
        > 3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti breast kita akan
        produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita 'buang
        sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita
        ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila
        kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
        > 4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
        > 5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat keringjgn minum
        teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal Ubat
        >
        > Beberapa cara mengepam yang berkesan:
        > a) Jenis pam yang digunakan memainkan peranan yang besar dalam
        penghasilan susu. Pam yang terbaik adalah double pumping iaitu ada
        dua corong untuk pam kedua-dua payudara dalam masa yang sama.
        > b) Di antara pam elektrik dan manual, aku lebih suka elektrik
        kerana ia lebih efektif dan setengahnya berstimulasi seperti bayi
        menghisap. Pam kesayanganku Spectra3.
        > c) Pam ketika menyusukan anak dapat membantu penghasilan susu yang
        lebih banyak. Ketika baby menyusu, pasti payudara sebelah lagi
        menitik-nitik. Jangan bazirkannya, pam la sambil menyusukan anak.
        >
        > d)Tawakkal kepada Allah dan berharap susu keluar dan cukup untuk
        baby.
        >
        > Semoga petua-petua ni dpt membantu ibu2..
        >
        > MUMMY SARA N SYASYA
        > BUTIK SARA KIDS (breastfeeding welcomes here)
        > www.sarakids. com
        > 012-6448091 (for info and appointment regarding breastfeeding)
        >
        Salam,
        Baby saya dah setahun setengah dah tak mau minum susu botol. Sebelum
        ni cuma sebelah malam je saya breastfeed dia tapi sejak sebulan ni
        dia tak mau langsung minum susu botol so bimbang susu badan tak
        berapa nak cukup.Terimakasih atas petua2 yang amat bermakna ini.






      • cik siti wan...
         Saya kat Shah Alam...Kota Kemuning... Nak tau gak price soya... Tapi yang dirisaukan tue, ibu dlm pantang bleh amik soya ke? Kena plak yang operate nie....
        Message 3 of 9 , Feb 5, 2009

           Saya kat Shah Alam...Kota Kemuning...
          Nak tau gak price soya...
          Tapi yang dirisaukan tue, ibu dlm pantang bleh amik soya ke?
          Kena plak yang operate nie....


          From: Nur Diana Nur Diana <nurafzalhakim@...>
          To: timang1005@yahoogroups.com
          Sent: Wednesday, February 4, 2009 5:14:25 PM
          Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

          Haah...I supply..
          agak mahal mungkin..awak dok mana?
          Produk ni organik..orang mengandung pun boleh makan..ianya dari sayur-sayuran dan tumbuh-tumbuhan dan bijiran je..
           Cuma tgk blog ni:
          http://melileaorgan iclifestyle. blogspot. com/2009/ 01/botanikal- skin-care- barangan- kecantikan. html

          tapi if nak cuba minum soya je pun ok..ramai gak yg kata dia increase breast milk..Yang ni ok utk sume golongan.Dia dah siap buang tunas dan kulit semasa pemprosesan. ..

           Trylah yg mana you nak..


          From: cik siti wan... <one_lk@yahoo. com>
          To: timang1005@yahoogro ups.com
          Sent: Tuesday, February 3, 2009 8:56:14 PM
          Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

          Nur diana supply kan produk tue ke?
          Boleh tau berapa harganya?
          Saya pump cuma dapat 3-4 oz je...(dalam pantang nie)
          Boleh consume ke minuman tue? ke nak tunggu lepas pantang...



          From: Nur Diana Nur Diana <nurafzalhakim@ yahoo.com>
          To: timang1005@yahoogro ups.com
          Sent: Tuesday, February 3, 2009 10:29:26 AM
          Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

          Sebelum mengandung dah minum..tapi time mengandung tak lalu...heheh. .lepas baby keluar minum balik..Dah lebih setahun pun saya amalkan minum ni..Untuk hilangkan rasa letih pun ya juga...Masa ngandung tu ada minum gak..paksa gak lah..untuk senang membuang air besar...
           Actually dia takde effect pun apa-apa even minum time pregnant..Sebab ianya organik..



          From: sufiaadam <sufiaadam@yahoo. com>
          To: timang1005@yahoogro ups.com
          Sent: Tuesday, February 3, 2009 10:09:58 AM
          Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

          start minum tu ms mengandung @ dh bersalin?
           
          Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker



          From: Nur Diana Nur Diana <nurafzalhakim@ yahoo.com>
          To: timang1005@yahoogro ups.com
          Sent: Monday, February 2, 2009 1:58:19 PM
          Subject: Re: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

          SALAM...
          Macam saya, saya amalkan minum susu soya MELILEA + MELILEA GREENFIELD ORGANIC..Satu cawan je setiap hari..Then susu soya tu beberapa kali..Alhamdulillah bila perah dapatlah 20Oz++.. 2kali pump sehari..pkl 11 and pkl 5 setiap hari..
           Sebelum dan selepas perah kena minum air suam banyak sikit..dan jangan lupa think positif time perah tu..Ingat anak tu nak minum..

          http://wanitamelayu .com/forum/ showthread. php?t=18943


          http://melileaorgan iclifestyle. blogspot. com/



          From: Zeti Akhtar <zt6068@yahoo. com>
          To: timang1005@yahoogro ups.com
          Sent: Wednesday, January 28, 2009 4:00:34 PM
          Subject: [timang1005] Re: petua membanyakkan air susu ibu (ASI)

          --- In timang1005@yahoogro ups.com, Farah Farhan <sara_azalea@ ...>
          wrote:

          >
          > Salam...
          >
          > Berdasarkan petikan:
          >
          > SAya kumpul petua2 dan tip2 nih daripada website2, majalah2 dan
          buku2, tak lupa juga sumber drpd cakap2 orang yang bole diguna pakai
          tuk menambahkan ASI. Tak semua petua2 ni serasi ngan aku. Ade yang
          menjadi dan ade yang kurang menjadi. Ia depend pada badan kita gak.
          Just try n error. Mana yang serasi amalkan la. Insyallah, ia membantu
          meningkatkan pengeluaran ASI.(Air susu ibu)
          >
          > Pemakanan
          > Lobak Putih - Rasanye agak pelik. Ada yang buat sup dan jus. Mana
          yang boleh terima tekaklah. masak sup, + telur + soohoon pun boleh,
          lagi sedap
          > Sawi - Masak goreng tumis atau rebus.
          > Pegaga, daun pucuk betik, jantung
          pisang - dimakan sebagai ulam,
          rebus atau urap. Urap tu campuran kelapa, daun, bawang merah, bawang
          putih, ikan bilis/ udang kering.
          >
          >
          > Cekur Manis - masak rebus/ lemak manis.atau dihancurkan ditampal
          pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering.
          >
          > Kacang Hijau - bubur kacang hijau.campur beras merah & also bagus
          utk pekatkan susu
          > Kacang Tanah - kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing
          > Daun Kucai - daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan
          rebus.makanlah bersama-sama nasi
          > Petola, bayam, daun turi - masak lemak manis
          >
          > Minuman
          > Minum susu - Susu Anmum Breastfeeding yang paling sesuai.
          > Air masak - Jangan lupa minum air masak banyak-banyak. Kajian
          menunjukkan minum air masak sebelum breastfeed baby, InsyaAllah
          banyak air susunya.
          > Longan Kering - Samada dibuat jus atau dimakan begitu sahaja.
          Direbus dulu dengan gula batu/ gula kabung/ gula merah, kemudian
          diminum airnya.
          > Halba - rendam dan minum airnya. Bole juga telan sesudu kecil ngan
          air suam kalu tak lalu nak minum airnye. Bole juga ditambah dlm apa2
          masakan cth kari.
          > Oat - minum dengan air suam + susu tin/Anmum, buat lempeng/cekodok.
          > Amalkan minum milo/nestum/ horlicks
          > Amalkan meminum air rebusan buah pala/jus pegaga/spirulina
          > Soya - minum secawan sehari.
          > Kurma - makan begitu sahaja atau buat jus/ ice blended
          > Madu - sebagai pemanis dalam minuman atau dessert.
          >
          > Supplement
          > Milkmaid Tea - ramai ibu2 yg beri respon +ve bile minum tea nih.
          >
          > GNC fenugreek - Halba dlm bentuk kapsul keluaran GNC, bole didapati
          di farmasi GNC.
          >
          >
          >
          > Pil ASI
          >
          >
          > Melilea Greenfield Organic
          >
          >
          > Melilea Organic Soya Drink
          >
          > Organic
          Henry
          >
          > Bidadari DCL
          > Makan ubat homeopati - alafafa, china off, calc flour
          > omega 3
          > obimim
          > kalsium
          > vitamin c
          >
          > Urutan
          > 1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas
          keputing.... kanan dan juga kiri
          > 2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2
          puting susu
          > 3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari
          atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu
          salah satu urutan utk BF
          >
          > Pil hormone prolactin (* recommended)
          > 1) Domperidone*
          > 2) Maxolon
          > 3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
          > 4) Motilium
          > 5) Raglan (boleh jadi depression)
          > p/s-pil2 ini bole didapati difarmasi, tapi dptkan nasihat
          doktor/pharmacist sebelum ambil ubat2 ini
          >
          > Cara-cara Lain
          > 1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca
          letakkan tangan pada
          breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
          > 2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan
          pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada.
          Lakukan setiap hari.
          > 3) Bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling
          payudara diwaktu pagi sebelum mandi
          > 4) Pucuk betik - Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana
          muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali
          sehari
          > 5) Kobis bulat - Ambil 2 kelopak daunnya dan tekap ke breast. Atau
          lenyek2 pastu tampal kat breast. Bole kurangkan bengkak susu masa dlm
          pantang.
          >
          > Psikologi
          > 1) Selalulah berfikiran positif untuk menyusukan anak. Kalau rasa
          susu semakin kurang tetapi anak baru saja berumur beberapa minggu,
          jangan cepat panik. Susukan seperti biasa. Banyakkan solat dan doa
          mudah-mudahan susu kembali normal.
          > 2) Ketika di tempat kerja dan ketika mengepam susu, bayangkan wajah
          anak. Dipercayai ia dapat merangsang pengeluaran susu jika kita
          teringat kepada anak.
          > 3) Semakin kerap menyusukan anak, semakin banyak susu. Kosongkan
          payudara anda bermakna menghantar isyarat bahawa susu perlu
          dihasilkan lagi.
          > 4) Demand n Supply- kerapkan susuan, kalau ada masa, baby tidur,
          perahkan susu, tak kisahlah walau dapat 0.5oz pun, kerana by theory,
          more demand, more supply
          >
          > Masa pengepaman
          > 1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk
          pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
          > 2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalau kita bg baby
          isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
          > 3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti breast kita akan
          produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita 'buang
          sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita
          ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila
          kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
          > 4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
          > 5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat keringjgn minum
          teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal Ubat
          >
          > Beberapa cara mengepam yang berkesan:
          > a) Jenis pam yang digunakan memainkan peranan yang besar dalam
          penghasilan susu. Pam yang terbaik adalah double pumping iaitu ada
          dua corong untuk pam kedua-dua payudara dalam masa yang sama.
          > b) Di antara pam elektrik dan manual, aku lebih suka elektrik
          kerana ia lebih efektif dan setengahnya berstimulasi seperti bayi
          menghisap. Pam kesayanganku Spectra3.
          > c) Pam ketika menyusukan anak dapat membantu penghasilan susu yang
          lebih banyak. Ketika baby menyusu, pasti payudara sebelah lagi
          menitik-nitik. Jangan bazirkannya, pam la sambil menyusukan anak.
          >
          > d)Tawakkal kepada Allah dan berharap susu keluar dan cukup untuk
          baby.
          >
          > Semoga petua-petua ni dpt membantu ibu2..
          >
          > MUMMY SARA N SYASYA
          > BUTIK SARA KIDS (breastfeeding welcomes here)
          > www.sarakids. com
          > 012-6448091 (for info and appointment regarding breastfeeding)
          >
          Salam,
          Baby saya dah setahun setengah dah tak mau minum susu botol. Sebelum
          ni cuma sebelah malam je saya breastfeed dia tapi sejak sebulan ni
          dia tak mau langsung minum susu botol so bimbang susu badan tak
          berapa nak cukup.Terimakasih atas petua2 yang amat bermakna ini.







        Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.