Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: HB rendah - mohon penjelasan lanjut

Expand Messages
  • Nini Hadi Fisham
    Ferrocom ialah nama umum untuk multi-vitamin yang ada unsur iron /zat besi di dalam tablet itu. Bergantung pada syarikat status halal boleh didapati dari
    Message 1 of 4 , Mar 5, 2007
      Ferrocom ialah nama umum untuk multi-vitamin yang ada unsur iron /zat besi di dalam
      tablet itu. Bergantung pada syarikat status halal boleh didapati dari Jakim. Harga pil
      ferocom ialah RM12 di klinik prof.

      Pasal quacker oats tu akak tak sure....

      HB adalah singkatan untuk hemoglobin yakni sel darah merah. Ia perlu berada di paras
      12-15 hb. Kekurangan sel darah merah akan menyebabkan bayi mengalami malnutrition
      dan berpenyakit anemia. Ada banyak penyakit lain yang disebabkan low Hb. Boleh tgk di
      sini:

      http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003645.htm

      Tingkatkan memakan daging, telur merah dan bayam.

      Kak Nini

      --- In timang1005@yahoogroups.com, "mimi_3h" <mimi_3h@...> wrote:
      >
      > Salam.. saya mohon penjelasan lanjut dari moderator dan para netters
      > yg boleh membantu..
      >
      > Saya sedang hamil 21+ minggu.. dan mengalami masalah hb rendah.. 10.3
      >
      > sy telah membuat 'search' dalam group ni mengenai persoalan masalah
      > tersebut sblm ini.. dan telah menemui jawapannya..
      >
      > cuma, saya ingin tahu ttg ubat ferrocom - multi-vitamin yang kaya
      > kandungan zat besi... spt yg telah diterangkan oleh kak nini..
      >
      > multi mitamin itu keluaran negara mana dan adakah ia disahkan halal?
      > dan, berapa harganya?
      >
      > soalan kedua: berapakah bacaan hb yang normal bg wanita yg hamil?
      >
      > soalan ketiga: spt yg sy dengar sebelum ini, dengan mengamalkan
      > memakan quacker oat boleh meninggikan bacaan HB. adakah pendapat ini
      > benar?
      >
      > soalan keempat: boleh jelaskan apa itu hb? HB stand for what? dan
      > apakah kesan daripada rendahnya bacaan hb itu kepada ibu dan anak
      > dalam kandungan? mengapa ujian ini perlu?
      >
      > harap dapat membantu.. tk!
      >
    • NoorAshrina A.Hamid
      Emmm saya pun low Hb jgk..selalu check dlm 10.7-10.9 je..lagi satu yg saya pelik..masalah kencing kotor saya senantiasa je ade..risau jgk sbb skrg dah 4 bln
      Message 2 of 4 , Mar 6, 2007
        Emmm saya pun low Hb jgk..selalu check dlm 10.7-10.9 je..lagi satu yg saya pelik..masalah kencing kotor saya senantiasa je ade..risau jgk sbb skrg dah 4 bln saya pregnant..dr awal pregnant lg ade kencing kotor tu..dah x tahu lg camne nk wat selain minum 2 liter air kosong tiap2 hari. Blh x sesape bg idea camne nk settle kn masalah kencing kotor tu? Lagi satu...blh x kak nini explain ade kesan kat baby x kencing kotor tu sbb setengah doc ckp no prob tp ade soranag lg doc ckp can cause miscarriage...Oklah thanks...sorry ye banyak tanya pulak

        ----- Original Message ----
        From: Nini Hadi Fisham <nysfh13@...>
        To: timang1005@yahoogroups.com
        Sent: Tuesday, March 6, 2007 3:15:17 PM
        Subject: [timang1005] Re: HB rendah - mohon penjelasan lanjut


        Ferrocom ialah nama umum untuk multi-vitamin yang ada unsur iron /zat besi di dalam
        tablet itu. Bergantung pada syarikat status halal boleh didapati dari Jakim. Harga pil
        ferocom ialah RM12 di klinik prof.

        Pasal quacker oats tu akak tak sure....

        HB adalah singkatan untuk hemoglobin yakni sel darah merah. Ia perlu berada di paras
        12-15 hb. Kekurangan sel darah merah akan menyebabkan bayi mengalami malnutrition
        dan berpenyakit anemia. Ada banyak penyakit lain yang disebabkan low Hb. Boleh tgk di
        sini:

        http://www.nlm. nih.gov/medlinep lus/ency/ article/003645. htm

        Tingkatkan memakan daging, telur merah dan bayam.

        Kak Nini

        --- In timang1005@yahoogro ups.com, "mimi_3h" <mimi_3h@... > wrote:
        >
        > Salam.. saya mohon penjelasan lanjut dari moderator dan para netters
        > yg boleh membantu..
        >
        > Saya sedang hamil 21+ minggu.. dan mengalami masalah hb rendah.. 10.3
        >
        > sy telah membuat 'search' dalam group ni mengenai persoalan masalah
        > tersebut sblm ini.. dan telah menemui jawapannya..
        >
        > cuma, saya ingin tahu ttg ubat ferrocom - multi-vitamin yang kaya
        > kandungan zat besi... spt yg telah diterangkan oleh kak nini..
        >
        > multi mitamin itu keluaran negara mana dan adakah ia disahkan halal?
        > dan, berapa harganya?
        >
        > soalan kedua: berapakah bacaan hb yang normal bg wanita yg hamil?
        >
        > soalan ketiga: spt yg sy dengar sebelum ini, dengan mengamalkan
        > memakan quacker oat boleh meninggikan bacaan HB. adakah pendapat ini
        > benar?
        >
        > soalan keempat: boleh jelaskan apa itu hb? HB stand for what? dan
        > apakah kesan daripada rendahnya bacaan hb itu kepada ibu dan anak
        > dalam kandungan? mengapa ujian ini perlu?
        >
        > harap dapat membantu.. tk!
        >




        Looking for earth-friendly autos?
        Browse Top Cars by "Green Rating" at Yahoo! Autos' Green Center.
      • Nini Hadi Fisham
        Masalah kencing kotor ni u boleh buat search dekat search messages... untuk kencing kotor ..... So far kat klinik ni alhamdulillah akak tak pernah dgr cite
        Message 3 of 4 , Mar 8, 2007
          Masalah kencing kotor ni u boleh buat search dekat search messages... untuk 'kencing
          kotor'.....

          So far kat klinik ni alhamdulillah akak tak pernah dgr cite masalah disebabkannya. Yang
          penting kene dapatkan anti-biotik yang kuat untuk matikan kuman di dalam faraj tu...
          selalunya pakar akan berikan anti-biotik dalam bentuk bullet untuk disumbat ke dalam
          faraj untuk beberapa hari..... Minum air masam banyak2... macam air limau nipis... hari2...
          dan amalkan apple cider vinegar sellau secamca sehari bersama madu....

          OK?

          --- In timang1005@yahoogroups.com, "NoorAshrina A.Hamid" <n_ashrina@...> wrote:
          >
          > Emmm saya pun low Hb jgk..selalu check dlm 10.7-10.9 je..lagi satu yg saya
          pelik..masalah kencing kotor saya senantiasa je ade..risau jgk sbb skrg dah 4 bln saya
          pregnant..dr awal pregnant lg ade kencing kotor tu..dah x tahu lg camne nk wat selain
          minum 2 liter air kosong tiap2 hari. Blh x sesape bg idea camne nk settle kn masalah
          kencing kotor tu? Lagi satu...blh x kak nini explain ade kesan kat baby x kencing kotor tu
          sbb setengah doc ckp no prob tp ade soranag lg doc ckp can cause miscarriage...Oklah
          thanks...sorry ye banyak tanya pulak
          >
          >
          > ----- Original Message ----
          > From: Nini Hadi Fisham <nysfh13@...>
          > To: timang1005@yahoogroups.com
          > Sent: Tuesday, March 6, 2007 3:15:17 PM
          > Subject: [timang1005] Re: HB rendah - mohon penjelasan lanjut
          >
          >
          > Ferrocom ialah nama umum untuk multi-vitamin yang ada unsur iron /zat besi di dalam
          > tablet itu. Bergantung pada syarikat status halal boleh didapati dari Jakim. Harga pil
          > ferocom ialah RM12 di klinik prof.
          >
          > Pasal quacker oats tu akak tak sure....
          >
          > HB adalah singkatan untuk hemoglobin yakni sel darah merah. Ia perlu berada di paras
          > 12-15 hb. Kekurangan sel darah merah akan menyebabkan bayi mengalami
          malnutrition
          > dan berpenyakit anemia. Ada banyak penyakit lain yang disebabkan low Hb. Boleh tgk di
          > sini:
          >
          > http://www.nlm nih.gov/medlinep lus/ency/ article/003645. htm
          >
          > Tingkatkan memakan daging, telur merah dan bayam.
          >
          > Kak Nini
          >
          > --- In timang1005@yahoogro ups.com, "mimi_3h" <mimi_3h@ > wrote:
          > >
          > > Salam.. saya mohon penjelasan lanjut dari moderator dan para netters
          > > yg boleh membantu..
          > >
          > > Saya sedang hamil 21+ minggu.. dan mengalami masalah hb rendah.. 10.3
          > >
          > > sy telah membuat 'search' dalam group ni mengenai persoalan masalah
          > > tersebut sblm ini.. dan telah menemui jawapannya..
          > >
          > > cuma, saya ingin tahu ttg ubat ferrocom - multi-vitamin yang kaya
          > > kandungan zat besi... spt yg telah diterangkan oleh kak nini..
          > >
          > > multi mitamin itu keluaran negara mana dan adakah ia disahkan halal?
          > > dan, berapa harganya?
          > >
          > > soalan kedua: berapakah bacaan hb yang normal bg wanita yg hamil?
          > >
          > > soalan ketiga: spt yg sy dengar sebelum ini, dengan mengamalkan
          > > memakan quacker oat boleh meninggikan bacaan HB. adakah pendapat ini
          > > benar?
          > >
          > > soalan keempat: boleh jelaskan apa itu hb? HB stand for what? dan
          > > apakah kesan daripada rendahnya bacaan hb itu kepada ibu dan anak
          > > dalam kandungan? mengapa ujian ini perlu?
          > >
          > > harap dapat membantu.. tk!
          > >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > ____________________________________________________________________________________
          > Looking for earth-friendly autos?
          > Browse Top Cars by "Green Rating" at Yahoo! Autos' Green Center.
          > http://autos.yahoo.com/green_center/
          >
        Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.