Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: Kolam lagiii ... POND LINER

Expand Messages
  • Artakus
    Masih dalam cadangan ... ntah2 bila dah cangkul karang ..saiz kolam makin kecik pasal tukang cangkul tak larat. Yang penting untuk enhance kolam kali ini
    Message 1 of 18 , Dec 1, 2004
    • 0 Attachment
      Masih dalam cadangan ... ntah2 bila dah cangkul karang ..saiz kolam
      makin kecik pasal tukang cangkul tak larat. Yang penting untuk
      enhance kolam kali ini adalah untuk penyediaan filtering pond dan
      underground piping. Dan objectif utk less maintenance kat kolam.

      Dari pembacaan dan kajian saya, kolam ikan akan bersambung dengan
      kolam filter melalui underground piping. Air kolam koi akan difilter
      dulu dan air bersih akan dihantar semula ke kolam ikan koi. Maknanya
      motor akan lebih tahan lama kerana hanya menerima air yang telah
      dibersihkan. Maintenance jika perlu hanya dilakukan pada kolam filter
      sahaja.

      Maaf bahasa agak tonggang langgang ..iskk dpt 6 dulu ...nasib baik
      layak. he he he ...

      Nanti saya masukkan 'design concept' ke ruangan Files.

      Bye


      --- In tamanflora@yahoogroups.com, Hazrol <hazrol@t...> wrote:
      > dia nak latih anak dia acara renang untuk masukkan anaknya acara
      kuak
      > lentang olimpik nanti........kalau den kuak telentang aje
      leeeeee....tak
      > pun kuak itik...kuek kuek kuek.....melawak sikit petang2 nie release
      > tensen....
      >
      > rohaya arshad wrote:
      >
      > >
      > >
      > nordin....besarnya kolam.....ni boleh buat swimming pool ni....
      >
      > Artakus <nk1970@y...> wrote:
      >
      >
      > Penghulu beli kat mana? Puas gak cari kat area bukit
      > beruntung ..tak
      > untung pun ..any suggestion kat mana? Ingat minggu nie nak
      > gie beli
      >
      > May be boleh advise camno nak potong memotong? Kali nak
      > besarkan
      > kolam lebih kurang 12' lebar x 20 ' panjang x 4' dalam
      > berserta
      > dengan filtering pond.
      >
      >
      >
      >
      > >
      > >
      > >
      > >
      > > ------------------------------------------------------------------
      -----
      > > ALL-NEW Yahoo! Messenger - all new features - even more fun!
      > > Yahoo! Groups Sponsor
      > [Image]
      >
      > Get unlimited calls to
      >
      > U.S./Canada
      > [Image]
      >
      > >
      > > --------------------------------------------------------------
      -
      > > Yahoo! Groups Links
      > >
      > > * To visit your group on the web, go to:
      > > http://groups.yahoo.com/group/tamanflora/
      > >
      > > * To unsubscribe from this group, send an email to:
      > > tamanflora-unsubscribe@yahoogroups.com
      > >
      > > * Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of
      > > Service.
      > >
    • Ahmad Zabil Albar Othman
      Assalamu alaikum, Just nak share something I saya jumpak dalam internet. Website utk peminat ikan Koi http://www.koi.com.my/ Kat dalam tu ada forum dan link
      Message 2 of 18 , Dec 1, 2004
      • 0 Attachment

        Assalamu’alaikum,

         

        Just nak share something I saya jumpak dalam internet.

         

        Website utk peminat ikan Koi

        http://www.koi.com.my/

         

        Kat dalam tu ada forum dan link berkenaan cemana nak bela ikan koi which is duduk dalam kolam. :)

        Rasanya geng2 ni memang expert habis pasal cemana nak set up kolam, chemistry, nitrate level etc sebab ikan koi ni memang sensitif pasal air kolam, lain la kalau Artakus nak bela ikan puyu atau kura2 dalam kolam tu. Muahaha....

         

        Kalau nak less maintenance, bleh try google aquaponics. Isk banyak lagi nak belajar nih... :)

         

        = zabil =


        From: Artakus [mailto:nk1970@...]
        Sent: Thursday, December 02, 2004 10:11 AM
        To: tamanflora@yahoogroups.com
        Subject: [tamanflora] Re: Kolam lagiii ... POND LINER

         


        Masih dalam cadangan ... ntah2 bila dah cangkul karang ..saiz kolam
        makin kecik pasal tukang cangkul tak larat. Yang penting untuk
        enhance kolam kali ini adalah untuk penyediaan filtering pond dan
        underground piping. Dan objectif utk less maintenance kat kolam.

        Dari pembacaan dan kajian saya, kolam ikan akan bersambung dengan
        kolam filter melalui underground piping. Air kolam koi akan difilter
        dulu dan air bersih akan dihantar semula ke kolam ikan koi. Maknanya
        motor akan lebih tahan lama kerana hanya menerima air yang telah
        dibersihkan. Maintenance jika perlu hanya dilakukan pada kolam filter
        sahaja.

        Maaf bahasa agak tonggang langgang ..iskk dpt 6 dulu ...nasib baik
        layak. he he he ...

        Nanti saya masukkan 'design concept' ke ruangan Files.

        Bye


        --- In tamanflora@yahoogroups.com, Hazrol <hazrol@t...> wrote:
        > dia nak latih anak dia acara renang untuk masukkan anaknya acara
        kuak
        > lentang olimpik nanti........kalau den kuak telentang aje
        leeeeee....tak
        > pun kuak itik...kuek kuek kuek.....melawak sikit petang2 nie release
        > tensen....
        >
        > rohaya arshad wrote:
        >
        > >
        > >
        >   nordin....besarnya kolam.....ni boleh buat swimming pool ni....
        >
        >   Artakus <nk1970@y...> wrote:
        >
        >
        >        Penghulu beli kat mana? Puas gak cari kat area bukit
        >        beruntung ..tak
        >        untung pun ..any suggestion kat mana? Ingat minggu nie nak
        >        gie beli
        >
        >        May be boleh advise camno nak potong memotong? Kali nak
        >        besarkan
        >        kolam lebih kurang 12' lebar x 20 ' panjang x 4' dalam
        >        berserta
        >        dengan filtering pond.
        >
        >
        >
        >
        > >
        > >
        > >
        > >
        > > ------------------------------------------------------------------
        -----
        > > ALL-NEW Yahoo! Messenger - all new features - even more fun!
        >

        >                   
        Yahoo! Groups Sponsor
        >                            [Image]
        >
        >                     Get unlimited calls to
        >
        >                          U.S./Canada
        >                             [Image]
        >
        > >
        > >     --------------------------------------------------------------
        -
        > > Yahoo! Groups Links
        > >
        > >    * To visit your group on the web, go to:
        > >      http://groups.yahoo.com/group/tamanflora/
        > >
        > >    * To unsubscribe from this group, send an email to:
        > >      tamanflora-unsubscribe@yahoogroups.com
        > >
        > >    * Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of
        > >      Service.
        > >





      • dolms2003
        Kalau nak cari plastik yang besar tanpa perlu potong dan sambung, saya cadangkan cari kat Kilang Plastik SMIC di Merlimau Melaka. Dulu saya ada beli plastik
        Message 3 of 18 , Dec 1, 2004
        • 0 Attachment
          Kalau nak cari plastik yang besar tanpa perlu potong dan sambung, saya
          cadangkan cari kat Kilang Plastik SMIC di Merlimau Melaka. Dulu saya
          ada beli plastik (24 kaki X 100 meter) yang saya gunakan untuk buat
          rumah teduhan hujan nursery anggur kat melaka tu. Plastik ni agak
          tebal gak, tapi jangan cucuk dengan benda tajam dah lah.. Biasa kalau
          nak beli kat SMIC kat melaka, harga satu gulong lebih kurang RM450
          (harga dulu sebelum minyak naik). Sekarang tak tau lak harganya. Saya
          ada balance lagi sikit kalau nak pakai, tapi tak taulak kot boleh guna
          untuk buat liner.

          dolms
          >
          > > > > >
          > > > > > Buat semua, saya dalam proses menaik taraf kolam ikan saya.
          > > > > > Rekabentuk baru 2x ganda dari yang sekarang berserta
          > filtering
          > > > pond
          > > > > > sekali. Long term less maintenance. Insyallah dalam seminggu
          > > dua
          > > > baru
          > > > > > nak start.
          > > > > >
          > > > > > Saper2 tau kat mana nak dapatkan POND LINER??? Banyak website
          > > tapi
          > > > > > semuanya kat State. Isk..iskk ..
          > > > > >
          >>
        • Artakus
          Tima kasih Zabil ..sangat menafaat ..aku nak contact mamat tu karang utk berbincang sebelum start project. Timakasih noo ... which is ... pasal air ... kolam
          Message 4 of 18 , Dec 1, 2004
          • 0 Attachment
            Tima kasih Zabil ..sangat menafaat ..aku nak contact mamat tu karang
            utk berbincang sebelum start project. Timakasih noo

            --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Ahmad Zabil Albar Othman"
            <mystrique@p...> wrote:
            > Assalamu'alaikum,
            >
            >
            >
            > Just nak share something I saya jumpak dalam internet.
            >
            >
            >
            > Website utk peminat ikan Koi
            >
            > http://www.koi.com.my/
            >
            >
            >
            > Kat dalam tu ada forum dan link berkenaan cemana nak bela ikan koi
            which is
            > duduk dalam kolam. :)
            >
            > Rasanya geng2 ni memang expert habis pasal cemana nak set up kolam,
            > chemistry, nitrate level etc sebab ikan koi ni memang sensitif
            pasal air
            > kolam, lain la kalau Artakus nak bela ikan puyu atau kura2 dalam
            kolam tu.
            > Muahaha....
            >
            >
            >
            > Kalau nak less maintenance, bleh try google aquaponics. Isk banyak
            lagi nak
            > belajar nih... :)
            >
            >
            >
            > = zabil =
            >
            > _____
            >
            > From: Artakus [mailto:nk1970@y...]
            > Sent: Thursday, December 02, 2004 10:11 AM
            > To: tamanflora@yahoogroups.com
            > Subject: [tamanflora] Re: Kolam lagiii ... POND LINER
            >
            >
            >
            >
            > Masih dalam cadangan ... ntah2 bila dah cangkul karang ..saiz kolam
            > makin kecik pasal tukang cangkul tak larat. Yang penting untuk
            > enhance kolam kali ini adalah untuk penyediaan filtering pond dan
            > underground piping. Dan objectif utk less maintenance kat kolam.
            >
            > Dari pembacaan dan kajian saya, kolam ikan akan bersambung dengan
            > kolam filter melalui underground piping. Air kolam koi akan
            difilter
            > dulu dan air bersih akan dihantar semula ke kolam ikan koi.
            Maknanya
            > motor akan lebih tahan lama kerana hanya menerima air yang telah
            > dibersihkan. Maintenance jika perlu hanya dilakukan pada kolam
            filter
            > sahaja.
            >
            > Maaf bahasa agak tonggang langgang ..iskk dpt 6 dulu ...nasib baik
            > layak. he he he ...
            >
            > Nanti saya masukkan 'design concept' ke ruangan Files.
            >
            > Bye
            >
            >
            > --- In tamanflora@yahoogroups.com, Hazrol <hazrol@t...> wrote:
            > > dia nak latih anak dia acara renang untuk masukkan anaknya acara
            > kuak
            > > lentang olimpik nanti........kalau den kuak telentang aje
            > leeeeee....tak
            > > pun kuak itik...kuek kuek kuek.....melawak sikit petang2 nie
            release
            > > tensen....
            > >
            > > rohaya arshad wrote:
            > >
            > > >
            > > >
            > > nordin....besarnya kolam.....ni boleh buat swimming pool ni....
            > >
            > > Artakus <nk1970@y...> wrote:
            > >
            > >
            > > Penghulu beli kat mana? Puas gak cari kat area bukit
            > > beruntung ..tak
            > > untung pun ..any suggestion kat mana? Ingat minggu nie nak
            > > gie beli
            > >
            > > May be boleh advise camno nak potong memotong? Kali nak
            > > besarkan
            > > kolam lebih kurang 12' lebar x 20 ' panjang x 4' dalam
            > > berserta
            > > dengan filtering pond.
            > >
            > >
            > >
            > >
            > > >
            > > >
            > > >
            > > >
            > > > ----------------------------------------------------------------
            --
            > -----
            > > > ALL-NEW Yahoo! Messenger - all new features - even more fun!
            > > > Yahoo! Groups Sponsor
            > > [Image]
            > >
            > > Get unlimited calls to
            > >
            > > U.S./Canada
            > > [Image]
            > >
            > > >
            > > > ------------------------------------------------------------
            --
            > -
            > > > Yahoo! Groups Links
            > > >
            > > > * To visit your group on the web, go to:
            > > > http://groups.yahoo.com/group/tamanflora/
            > > >
            > > > * To unsubscribe from this group, send an email to:
            > > > tamanflora-unsubscribe@yahoogroups.com
            > > >
            > > > * Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of
            > > > Service.
            > > >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            > Yahoo! Groups Sponsor
            >
            >
            >
            > ADVERTISEMENT
            >
            >
            <http://us.ard.yahoo.com/SIG=1291vvld8/M=298184.5639630.6699735.300117
            6/D=gr
            >
            oups/S=1705041941:HM/EXP=1102039912/A=2434971/R=0/SIG=11eeoolb0/*http:
            /www.n
            > etflix.com/Default?mqso=60185400> click here
            >
            >
            >
            > <http://us.adserver.yahoo.com/l?
            M=298184.5639630.6699735.3001176/D=groups/S=
            > :HM/A=2434971/rand=226908174>
            >
            >
            >
            > _____
            >
            > Yahoo! Groups Links
            >
            > * To visit your group on the web, go to:
            > http://groups.yahoo.com/group/tamanflora/
            >
            > * To unsubscribe from this group, send an email to:
            > tamanflora-unsubscribe@yahoogroups.com
            > <mailto:tamanflora-unsubscribe@yahoogroups.com?subject=Unsubscribe>
            >
            > * Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of
            Service
            > <http://docs.yahoo.com/info/terms/> .
          Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.