Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

AIR LAYERING

Expand Messages
  • K. Sara
    TP K. Sara ikat pokok abiu dengan plastik barang rona biru sebab tak mau bagi orang potong rumput tu terrrpotong pokok abiu sekali. Tadi masa k. Sara tarik
    Message 1 of 34 , Apr 2, 2011
    • 0 Attachment
      TP



      K. Sara ikat pokok abiu dengan plastik barang rona biru sebab tak mau bagi orang potong rumput tu terrrpotong pokok abiu sekali. Tadi masa k. Sara tarik buang plastik biru tu tengok2 ada akar keluar kat batang tu. Senangnya nak buat air layering. Macam tu kan buat air layering? tapi kena guna medium tanah dan kena lukakan pokok tu dulu kan?

      Smalam beli sepokok abiu kat Tapah..rega dia rm35.00 sepokok. Em kena wat air layering gak la

      --- In tamanflora@yahoogroups.com, "K. Sara" <sara@...> wrote:
      >
      > Khair..dulu Kak sara ada 3-4 pokok abiu di beri oleh..emmm
      > tak ingat nama dia..tapi sebab tak percaya pokok abiu ni boleh berbuah dan akan cepat berbuah k. sara tak jaga langsung habis mati 3 pokok tinggal satu pokok tu aja..
      >
      > La ni dah tahu tanah tu ok..baru la nak buat air layaering lah, but grafting lah. Limau belanja di Perak tu asal dari satu pokok saja lani beribu anak benih depa buat..kak sara dok berangan mat jenin dah ekeke
      > t--- In tamanflora@yahoogroups.com, Khairudin Sarbini <khair832@> wrote:
      > >
      > > bukan green finger la TP, lady finger....hahahaha!! pokok abiu saya dah
      > > kiok..sepokok..tinggal sepokok..selalu diserang dengan semut itam...abis
      > > itam2 daunnya..buleh berbuah ka ..?? sebab masa beli dulu ngan kak
      > > sara..kak sara kata kena ada dua pokok...
      > >
      > >
      > >
      > > From: "mnor29" <mnor29@>
      > > To: tamanflora@yahoogroups.com
      > > Date: 24/03/2011 09:06
      > > Subject: [tamanflora] Re: BUAH ABIU KU
      > > Sent by: tamanflora@yahoogroups.com
      > >
      > >
      > >
      > >
      > > Wowwwww.... 3 tahun dah berbuah dah? Bestnya kak Sara..TP tumpang
      > > seronok.....ni yang dikatakan green finger. Jangan lupa hantar foto..ok
      > >
      > > Pokok abiu TP dah lama masakkkkkkk....hehehheheh
      > >
      > > TP
      > >
      > > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "K. Sara" <sara@> wrote:
      > > >
      > > > TP
      > > >
      > > > Pokok abiu K. Sara dah berbuah dan masak. Baru tanam 2-3 tahun dari biji
      > > tengok2 dah berbuah dan satu biji dah masak. Ada dalam 20 buah atas pokok
      > > tu yang tinngi tak sampai 5 kaki. BESTEST day in my life..
      > > >
      > > >
      > > >
      > > > ______________________________
      > > > > From: dms <dolms2003@>
      > > > > To: tamanflora@yahoogroups.com
      > > > > Sent: Monday, 28 February 2011 14:41:48
      > > > > Subject: Re: [tamanflora] Re: anggur
      > > > >
      > > > > Â
      > > > > TP, baja kopi ada dua jenis, hari tu saya beli baja butir halus berbau
      > > kopi
      > > > > juga, jenama Amino, nombornya 17:0:1. Effectnya macam guna urea
      > > (46:0:0) jugak,
      > > > > tapi organik lah..
      > > > >
      > > > >
      > > > > --- On Fri, 2/25/11, mnor29 <mnor29@> wrote:
      > > > >
      > > > >
      > > > > >From: mnor29 <mnor29@>
      > > > > >Subject: [tamanflora] Re: anggur
      > > > > >To: tamanflora@yahoogroups.com
      > > > > >Date: Friday, February 25, 2011, 2:14 PM
      > > > > >
      > > > > >
      > > > > >Â
      > > > > >Wsalam...TP biasa guna baja 'kopi' iaitu najis ayam yang
      > > diproses...biji-biji
      > > > > >kecik dan berbau macam kopi...N:P:K 8:8:8
      > > > > >Bukan untuk anggur saja..semua pokok TP guna baja nih
      > > > > >
      > > > > >TP
      > > > > >
      > > > > >--- In tamanflora@yahoogroups.com, atee ayee <ayeeputri@> wrote:
      > > > > >>
      > > > > >> asssalam...Tp nak tanya anggur elok pakai baja apa yea?bila elok
      > > membaja ..tq
      > > > > >>
      > > > > >>
      > > > > >>
      > > > > >>
      > > > > >> ________________________________
      > > > > >> From: mohd nor azalli <mnor29@>
      > > > > >> To: tamanflora@yahoogroups.com
      > > > > >> Cc: tamandingin@yahoogroups.com
      > > > > >> Sent: Tue, February 22, 2011 11:03:04 PM
      > > > > >> Subject: [tamanflora] Limau Sunkist
      > > > > >>
      > > > > >> ÂÂ
      > > > > >> TP nak share foto nih...tengah musim limau sunkist belajar
      > > berbunga....harum
      > > > > >> baunyerrr..
      > > > > >>
      > > > > >>
      > > > > >>
      > > > > >>
      > > > > >> Tengok buahnya di..
      > > > > >>
      > > > > >> http://floraslover.blogspot.com/
      > > > > >>
      > > > > >> TP
      > > > > >>
      > > > > >
      > > > > >
      > > > >
      > > >
      > >
      >
    • Sara Bt Saad
      Emm..memang kesian dan rasa frust kan? K. Sara pun alami macam tu..especely bila tak juruih pokok tu. K. sara perhati kalau pokok pisang yang baru tanam
      Message 34 of 34 , Apr 9, 2011
      • 0 Attachment
        Emm..memang kesian dan rasa frust kan?
        K. Sara pun alami macam tu..especely bila tak juruih pokok tu. K. sara perhati kalau pokok pisang yang baru tanam (anak) kita kena siram hari2 for the first two weeks sekurang-kurangnya. Baru2 ni tanam pkok pisang rastali, bunga n raja beberapa pokok kojol sebab musim panas sat kat utara ni...tapi yang bestnya tumbuh anak pula kat sebelah pokok yang kojol tu..syukor pada ALAH.
        ________________________________________
        From: tamanflora@yahoogroups.com [tamanflora@yahoogroups.com] On Behalf Of n00r [noor217@...]
        Sent: Friday, April 08, 2011 11:56 PM
        To: tamanflora@yahoogroups.com
        Subject: Re: [tamanflora] Re: PANDUAN MENANAM POKOK BUAH-BUAHAN TANPA SIRAMAN AIR

        Salam
        K.sara...saya tanam pokok pisang...x sampai sebulan dah kojol. Sian kat saya...[http://mail.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/tsmileys2/02.gif%5d

        --- On Mon, 4/4/11, K. Sara <sara@...> wrote:

        From: K. Sara <sara@...>
        Subject: [tamanflora] Re: PANDUAN MENANAM POKOK BUAH-BUAHAN TANPA SIRAMAN AIR
        To: tamanflora@yahoogroups.com
        Date: Monday, 4 April, 2011, 11:00 PM




        Pokok pisang mudah tanam, korek tanam n kamboih..siap.
        Pokok durian, rambutan, dokong n yang sewaktu dengannya elok dicuba kaedah ni

        --- In tamanflora@yahoogroups.com</mc/compose?to=tamanflora%40yahoogroups.com>, Ummu Waheedah <assakynah@...> wrote:
        >
        > Kalau tanam pokok pisang aganya boleh tak ikut cara ni?
        >
        > Http://tupperwaretuyu.blogspot.com
        >
        >
        >
        > ________________________________
        > From: K. Sara <sara@...>
        > To: tamanflora@yahoogroups.com</mc/compose?to=tamanflora%40yahoogroups.com>
        > Sent: Monday, 4 April 2011 16:10:26
        > Subject: [tamanflora] PANDUAN MENANAM POKOK BUAH-BUAHAN TANPA SIRAMAN AIR
        >
        > Â
        > Dapat dari internet, maaf penulis asal tak tahu tapi dari website ni
        > http://www.organikpro.com/files/Panduan_Menanam_Pokok_Buah_Tanpa_Menyiram.pdf
        >
        > Langkah 1
        >
        > Gali lubang lebih besar dari saiz polibeg benih pokok buah-buahna tersebut.
        > Pastikan kedalaman lubang melebihi 6 inci dan garispusat melebihi 6 inci dari
        > saiz polibeg anak benih pokok.
        >
        > Langkah 2
        >
        > Setelah lubang di gali, masukkan baja organan seperti tahi ayam(0.5 kg), baja
        > kompos (0.5 kg) atau zeolite ( lava gunung berapi ) (100 gram ) kedalam lubang
        > dan biarkan selama seminggu ke dua (2) minggu.
        >
        > Langkah 3
        >
        > Masukkan tanah baja setebal 3 inci kedalam lubang tersebut. Sekiranya tiada
        > tanah baja,anda boleh menggunakan lebihan tanah yang digali tetapi pastikan
        > benda-benda keras seperti batu dan kayu di asingkan. Selepas itu masukkan batang
        > pisang yang telah di cincang setebal 3 inci kedalam lubanh tersebut.
        >
        > Langkah 4
        >
        > Masukkan benih pokok buah-buahan yang hendak ditanam dan kambus ruang-ruang yang
        > terdapat disekeliling benih dengan tanah lebihan yang digali sebelumnya.
        > Padatkan tanah disekeliling benih pokok.
        > Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda tidak perlu lagi menyiram pokok
        > tersebut kerana batang pisang yang dicincang akan dapat membekalkan air yang
        > mencukupi untuk pertumbuhan pokok buah-buahan anda.
        >





        Disclaimer:
        This e-mail (including any attachments) may contain confidential information. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any review, distribution, printing, copying or use of this e-mail is strictly prohibited. If you have received this e-mail in error, please notify the sender or Universiti Utara Malaysia (UUM) immediately and delete the original message. Opinions, conclusions and other information in this e-mail that do not relate to the official business of UUM and/or its group of companies shall be understood as neither given nor endorsed by UUM and UUM accepts no responsibility for the same. All liability arising from or in connection with computer viruses and/or corrupted e-mails is excluded to the fullest extent permitted by law.
      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.