Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [tamanflora] DAUN MISAI KUCING

Expand Messages
  • Haniza Md Ramli
    Oh gitu ke K Sara. Sy pernah minum air misai kucing ni jika terasa pening kepala, alhamdulillah ok pulak. Tp mmg tak dijadikan amalan harian. Bunga misai
    Message 1 of 63 , Nov 30, 2009
    • 0 Attachment
      Oh gitu ke K Sara. Sy pernah minum air misai kucing ni jika terasa pening kepala, alhamdulillah ok pulak. Tp mmg tak dijadikan amalan harian. Bunga misai kucing boleh dijadikan ulam kan? Effectnya samakah?
       
      Haniza
       

       
       
      Buy your children's books at our online bookstore.
      Get your herbal products here!
      I'm your Tupperware Consultant! 



      From: K. Sara <sara@...>
      To: tamanflora@yahoogroups.com
      Sent: Monday, 30 November 2009 4:04:58
      Subject: [tamanflora] DAUN MISAI KUCING

       

      Haniza

      Pengalaman K. Sara kalau kita tidak ada kencing manis aka diabetes, jangan minum teh herba ini, sebab ia akan mengurangkan kandungan gula dalam darah dan membuat kita merasa letih sepanjang hari.

      Kalau nak jaga kesihatan petik dua tiga helai daun hempedu bumi tuang air panas biar sehingga suam dan minum, itu pun dua (2) kali seminggu sahaja... sudah bagus....

      --- In tamanflora@yahoogro ups.com, Haniza Md Ramli <nizaramli@. ..> wrote:
      >
      > Salam,
      >
      > Kalu teh misai kucing, sy ambil 4,5 helai dan rendam dlm air panas. Air tu diminumlah.
      >
      > Haniza
      >
      >
      >  
      > Visit http://dnzbookworld .blogspot. com
      > Your online bookstore and freelance writing services.
      > Get your herbal products here!
      >  Tupperware
      >
      >
      >
      >
      > ____________ _________ _________ __
      > From: sakinah <assakynah@. ..>
      > To: tamanflora@yahoogro ups.com
      > Sent: Wednesday, 18 November 2009 7:47:32
      > Subject: [tamanflora] Tanaman herba merajuk...
      >
      >  
      > Ya memang betui pokok herba kena jaga. kalu asyik ditinggal2kan macam pokok saya juga lah...sekarang ni spesis kunyit (temu) dah padat sgt. 3 bln lepas ada bagi kat kawan2 ni dia padat semula.
      >
      > ckp pasal serai wangi, dulu bukan main rimbun sampai saya terpaksa buang. lepas buang tulah dia merajuk. la tinggai satu rumpun yg idup segan mati malu2.. insyaAllah hujung minggu ni saya nak tanam semula serai wangi ni. Rasanya saya eprnak poskan serai wangi ni dulu kat member TF... entas apa jadi yer.
      >
      > Saya ada ubi bemban yg dikatakan ubat lukemia, ntah saya pun tak ingat sgt khasiat herba. nak kena kutip semula info dan masuk dlm blog,ni Blog pun dah lama 'koma' he he.
      >
      > huh anggur saya pun mengalami zaman merudum. Pokok kurma tumbesarannya tak menggalakkan. pokok pisang nak kena buang sebab ada ular lidi...ni semua kena panggil 'abang bangla' buat kerja, kalau kita buat buang masa.
      >
      > bebaru ni saya temankan kakak saya ke pusat rawatan dr azimuth di Gombak. Kakak saya ni kebas sejak kena chikunyunya. Dia juga ada kencing manis dan darah tinggi baru nak mula.Pusat tu rekomenlah teh misai kuncing , dan satu lagi teh misai kucing + hempedu bumi. Saya teringat kat rumah saya di kuantan ni misai kucing tengah berbunga, hempedu bumi memang tak miss, ada jer. tapi mcm mana nak buat teh2 tu.. amaun tak tahu, takut terlebih dos juling lak mata.
      >
      > ada sesiapa boleh bantu?
      >
      > --- In tamanflora@yahoogro ups.com, mr y <mry5teratak@ ...> wrote:
      > >
      > > Trima kasih, Kak Sara...
      > >
      > > Banyak yang mati... kekeringan tak terjaga...
      > >
      > > Antaranyanya, 3 spesis selasih/basil (semusim langsung tak nak tumbuh dah), tenggek burung, 2 spesis mengkudu, rosemary, lemon balm, stevia, mata itik, lelipan, lada hitam, serai wangi, mas cotek dan banyak lagi lah...
      > >
      > > Yang tinggal, paling berdaya tahan mahkota dewa, mulberry, cerry malaysia, gelugor, beluntas, lemuni, dan sebagainya nak kena senaraikan dulu baru tahu baki...
      > >
      > > Yang meliar sekitar rumah, hempedu bumi, ketumpangan air, ginseng jawa, ketumbar jawa.. yang ni okey benih bertebaran.. .. nak kena rearrange balik...
      > >
      > > Yang tak best, masa nak menilik dah semakin kurang sekarang...
      > >
      > >
      > >
      > >
      > > ____________ _________ _________ __
      > > From: Sara Bt Saad <sara@>
      > > To: "tamanflora@ yahoogro ups.com" <tamanflora@ yahoogro ups.com>
      > > Sent: Sun, November 15, 2009 12:53:10 PM
      > > Subject: RE: [tamanflora] senyap jer tamanflora kita
      > >
      > >
      > > lel
      > > Herba apa yang masih tinggal? Please namakan. Herba ni pada pengalaman K. Sara kalau tak tuai dia, dia akan mati macam pokok herba rosemary dan stevia naik subur sungguh, tapi sebab tak tuai, dua-dua habis mati. pokok kunyit hitam pula lain halnya, korek sikit ubi bagi kat orang, satu pasu mati..hai...
      > >
      > > Ada serumpun serai wangi, habis ditarah oleh traktor, nak kena pi cium setiap blade daun lalang pulak untuk tahu sama ada serai wangi ka idak.....
      > >
      > >
      > >
      > > ____________ _________ _________ __
      > > From: tamanflora@yahoogro ups.com [tamanflora@ yahoogroups. com] On Behalf Of mr y [mry5teratak@ yahoo.com]
      > > Sent: Thursday, November 12, 2009 7:05 PM
      > > To: tamanflora@yahoogro ups.com
      > > Subject: Re: [tamanflora] senyap jer tamanflora kita
      > >
      > >
      > >
      > > Tongah sodih.... koleksi herba dah banyak yang meninggalkan laman, dari 130 spesis... sekarang ni rasanya tinggal dalam 30 jea lagi... masa semakin mencemburui. ..
      > >
      > >
      > >
      > >
      > >
      > > ____________ _________ _________ __
      > > From: khairi mohd <khairimhd@yahoo. com.sg>
      > > To: tamanflora@yahoogro ups.com
      > > Sent: Thu, November 12, 2009 10:49:35 AM
      > > Subject: Re: [tamanflora] senyap jer tamanflora kita
      > >
      > >
      > >
      > >
      > > Nak lihat koleksi saya? sila ke http://www.tanganse juk.blogspot. com/ .. pelbagai tanaman hiasan dan tip2 taman di kongsi terutamanya dalam menanam orkid, adenium ( kemboja cina ), bunga raya dan paku pakis hiasan...
      > >
      > > Banyak foto foto koleksi...lebih mudah tepek kat blog...
      > >
      > >
      > > --- On Thu, 12/11/09, sakinah <assakynah@yahoo. com> wrote:
      > >
      > >
      > > >>From: sakinah <assakynah@yahoo. com>
      > > >>Subject: [tamanflora] senyap jer tamanflora kita
      > > >>To: tamanflora@yahoogro ups.com
      > > >>Date: Thursday, 12 November, 2009, 10:04 AM
      > > >
      > > >
      > > >
      > > >salam all,
      > > >
      > > >>senyap jer tamanflora kita.
      > > >>member semua duk bercucuk tanam ke atau termenung tgk tanaman yg dah nak mati...
      > > >
      > > >>he he saya pun dah seminggu tak tengok laman, duk musafir jer... bila balik tengok daun anggur white malaga segar bugar , seronok rasanya. tapi anggur lagi satu pulah tak mau berbunga. anggur muscato pula keguguran, macam2 lah kalau tak berjaga. Tapi laman
      > > > belakang rumah tu, tak der orang subur pulak daun lalangnya. tak der orang siram pun... pelik gak.
      > > >
      > > >>TP kita pun tak dengar cerita.
      > > >>Tak der projek 'tanaman' baru ker?
      > > >>projek temperate mcam mana, ada apel yg dah tumbuh.?
      > > >>Tadi dengar tak TV1 pasal sakit diabetes, tetamu tu kata org diabetes yg ada luka tak boleh makan bayam tak kita hijau ke merah.. apa sebanya bayam ni tak baik untuk luka?
      > > >
      > > >>siapa tahu mai cerita sikit.
      > > >
      > > >
      > >
      > > ____________ _________ _________ __
      > >
      > > Search. browse and book your hotels and flights through Yahoo! Travel
      > >
      >
      >
      >
      >
      >
      > ____________ _________ _________ _________ _________ _________ _
      > Get your new Email address!
      > Grab the Email name you&#39;ve always wanted before someone else does!
      > http://mail. promotions. yahoo.com/ newdomains/ my/
      >



      Connect instantly with friends on your blog and personal website.
      Create your latest Pingbox today!
    • mystrique
      Saya sokong Kak Sara tanam je. Nanti lepas tanam, cakap kat pokok tu, Jaga diri baik-baik ye nak, hehe... Pokok ni kan?
      Message 63 of 63 , Dec 9, 2009
      • 0 Attachment
        Saya sokong Kak Sara tanam je.

        Nanti lepas tanam, cakap kat pokok tu, "Jaga diri baik-baik ye nak,"
        hehe...

        Pokok ni kan?
        http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Karas
        Besarnya macam hutan rimba je tengok

        K. Sara wrote:
         



        Dekat tempat keja K. Sara ada orang jual pokok karas. Satu polibag harga dia RM6.50 ketinggian satu hingga dua kaki.

        Teringin juga nak tanam, just for fun, dok ingat bukan nak rugi pun… kita kan minat pokok… pokok yang tak hasilkan duit pun kita tanam… apatah lagi pokok ni…

        So ingin nak tanam kat tanah kosong.....tapi kena wat senyap-senyap nanti hubby marah. tau tanam saja tak mau jaga kata dia....

        tengok kat internet depa tanam kat rumah teres dalam tiga tahun dah boleh kutip hasil. pokok tu sebesar pokok pinang ja...

        Apa pendapat kawan-kawan?


      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.