Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

RE: [tamanflora] Re: BUNGA HOYA MISTERI DAH KEMBANG!

Expand Messages
  • Aslinda
    Ooooo...padan le hoya kunin tu merajuk. Dok keluar putik tapi tak sempat kembang puti dah gugur...camana nak buat ni ek??? Camana plak nak semai guna
    Message 1 of 8 , Dec 1, 2005
    • 0 Attachment
      Ooooo...padan le hoya kunin tu merajuk. Dok keluar putik tapi tak sempat
      kembang puti dah gugur...camana nak buat ni ek???

      Camana plak nak semai guna daun..cuba citer sket?



      -----Original Message-----
      From: tamanflora@yahoogroups.com [mailto:tamanflora@yahoogroups.com] On
      Behalf Of arizal
      Sent: Thursday, 1 December 2005 3:30 PM
      To: tamanflora@yahoogroups.com
      Subject: [tamanflora] Re: BUNGA HOYA MISTERI DAH KEMBANG!


      hoya kuning ni sebenarnya sejenis bunga larangan.
      eh kak sajhs, bila plak suruh letak ais? rasanya tak pernah suggest
      letak ais. tapi kalau ada tu minta maaf le. memang ada petua 'stress'
      kan pokok supaya berbunga. memacam petua 'pelik' mcm takik batang
      pokok supaya berbuah, buang semua daun, deep watering, letak aiskrim
      (mang punya petua ni kot),jangan siram air utk tempoh masa tertentu
      dll. tapi kalau tak salah, hanya utk pokok2 tertentu aje.

      kalau kak linda ingat, saya pernah hantar foto hoya bunga kuning ni
      dalam fotopages saya:
      http://shw.fotopages.com/7622045/berapa-jambak-bunganya.html

      memang kuat bau nya. kali terakhir baja beberapa bulan lalu. baja
      di'tanam' dalam medium supaya tak hanyut keluar masa kita siram. tapi
      sebab pokok ni saya gantung tinggi kat porch kete jadi teramat jarang
      le siram. berpanas kene mentari. sekarang ni masih ligat berbunga
      cuma tak selebat bulan lepas. rasanya dah sampai masa utk berbaja.

      dah cuba semaikan hoya-hoya menggunakan keratan daun. ye, daun bukan
      batang. ni faisal punya experimen. memang boleh. cuma hoya kuning ni
      daunnya agak nipis. tak pasti boleh ke tidak.

      masa gathering kat umah faisal, kak linda punya hoya kuning tu kami
      reramai cantas! memasing amik batang berdaun utk disemai. tatau le
      apa citer. senyap je.



      arizal

      --- In tamanflora@yahoogroups.com, "sajhs" <sajhs04@y...> wrote:
      >
      >
      > Bunger dier sghuper ngan hoya lacunosa, bnyak jambaknyer
      > ... saya punya giler daun daa... dah merajuk tk nak kuar bunga.
      > Bermacam2 cara dah ku usahakan, sampai la ni tak menampakkan
      > hasil!!!
      >
      > Dah try bermcm cara....ikut gak petua arizal, bubuh ais batu, duk
      > mcm tu gak arizal..... happy je nmpaknye, lum stress lg kot dier!!!
      >
      >
      >
      > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...> wrote:
      > >
      > >
      > > Sapa tau hoya apa ni? Baunya wangi!
      > >
      > >
      > >
      > >
      > >
      > >
      > >
      > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      > > This e-mail is confidential, may contain proprietary information
      > > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
      > > and may be confidential or privileged.
      > >
      > > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used only
      > > by the addressee. If you have received this message in error
      please
      > > delete it, together with any attachments, from your system.
      > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      > >
      >








      Yahoo! Groups Links







      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      This e-mail is confidential, may contain proprietary information
      of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
      and may be confidential or privileged.

      This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used only
      by the addressee. If you have received this message in error please
      delete it, together with any attachments, from your system.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    • sajhs
      kalu semai dedaunnyer ni tak ker lambat nak besor???.. dah cuba try, akar je yg bnyak kuar tp tak muncul lak pucuk yg lainnya... ... sempat ...
      Message 2 of 8 , Dec 1, 2005
      • 0 Attachment
        kalu semai dedaunnyer ni tak ker lambat nak besor???..
        dah cuba try, akar je yg bnyak kuar tp tak muncul
        lak pucuk yg lainnya...



        --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...> wrote:
        >
        >
        > Ooooo...padan le hoya kunin tu merajuk. Dok keluar putik tapi tak
        sempat
        > kembang puti dah gugur...camana nak buat ni ek???
        >
        > Camana plak nak semai guna daun..cuba citer sket?
        >
        >
        >
        > -----Original Message-----
        > From: tamanflora@yahoogroups.com
        [mailto:tamanflora@yahoogroups.com] On
        > Behalf Of arizal
        > Sent: Thursday, 1 December 2005 3:30 PM
        > To: tamanflora@yahoogroups.com
        > Subject: [tamanflora] Re: BUNGA HOYA MISTERI DAH KEMBANG!
        >
        >
        > hoya kuning ni sebenarnya sejenis bunga larangan.
        > eh kak sajhs, bila plak suruh letak ais? rasanya tak pernah
        suggest
        > letak ais. tapi kalau ada tu minta maaf le. memang ada
        petua 'stress'
        > kan pokok supaya berbunga. memacam petua 'pelik' mcm takik batang
        > pokok supaya berbuah, buang semua daun, deep watering, letak
        aiskrim
        > (mang punya petua ni kot),jangan siram air utk tempoh masa
        tertentu
        > dll. tapi kalau tak salah, hanya utk pokok2 tertentu aje.
        >
        > kalau kak linda ingat, saya pernah hantar foto hoya bunga kuning
        ni
        > dalam fotopages saya:
        > http://shw.fotopages.com/7622045/berapa-jambak-bunganya.html
        >
        > memang kuat bau nya. kali terakhir baja beberapa bulan lalu. baja
        > di'tanam' dalam medium supaya tak hanyut keluar masa kita siram.
        tapi
        > sebab pokok ni saya gantung tinggi kat porch kete jadi teramat
        jarang
        > le siram. berpanas kene mentari. sekarang ni masih ligat berbunga
        > cuma tak selebat bulan lepas. rasanya dah sampai masa utk berbaja.
        >
        > dah cuba semaikan hoya-hoya menggunakan keratan daun. ye, daun
        bukan
        > batang. ni faisal punya experimen. memang boleh. cuma hoya kuning
        ni
        > daunnya agak nipis. tak pasti boleh ke tidak.
        >
        > masa gathering kat umah faisal, kak linda punya hoya kuning tu
        kami
        > reramai cantas! memasing amik batang berdaun utk disemai. tatau le
        > apa citer. senyap je.
        >
        >
        >
        > arizal
        >
        > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "sajhs" <sajhs04@y...> wrote:
        > >
        > >
        > > Bunger dier sghuper ngan hoya lacunosa, bnyak jambaknyer
        > > ... saya punya giler daun daa... dah merajuk tk nak kuar bunga.
        > > Bermacam2 cara dah ku usahakan, sampai la ni tak menampakkan
        > > hasil!!!
        > >
        > > Dah try bermcm cara....ikut gak petua arizal, bubuh ais batu,
        duk
        > > mcm tu gak arizal..... happy je nmpaknye, lum stress lg kot
        dier!!!
        > >
        > >
        > >
        > > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...>
        wrote:
        > > >
        > > >
        > > > Sapa tau hoya apa ni? Baunya wangi!
        > > >
        > > >
        > > >
        > > >
        > > >
        > > >
        > > >
        > > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        > > > This e-mail is confidential, may contain proprietary
        information
        > > > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
        > > > and may be confidential or privileged.
        > > >
        > > > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used
        only
        > > > by the addressee. If you have received this message in error
        > please
        > > > delete it, together with any attachments, from your system.
        > > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        > > >
        > >
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        > Yahoo! Groups Links
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        > This e-mail is confidential, may contain proprietary information
        > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
        > and may be confidential or privileged.
        >
        > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used only
        > by the addressee. If you have received this message in error please
        > delete it, together with any attachments, from your system.
        > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        >
      • arizal shah
        kak sajhs, agaknya la kalau disemai daunnya lambat membesor. tapi idup la. ingat tak daun berlis merah, saya semai daunnya sebagai experiment. alhamdulillah
        Message 3 of 8 , Dec 1, 2005
        • 0 Attachment
          kak sajhs, agaknya la kalau disemai daunnya lambat membesor. tapi idup la. ingat tak daun berlis merah, saya semai daunnya sebagai experiment. alhamdulillah idup. ada la sejengkal dah kot tingginya. masih di tempat teduhan. tapi kalau boleh disemai keratan batangnya lagi elok la. ni cerita kalau sayang nak kerat batang sbb pokok hoya multiflora tu 'kecik' lagi. cuma tgok gaya mcam nipis je daun hoya shooting stars tu.
          semaian daun ni tanya faisal la. dia yang buat dulu. tu pun dia kata tak sengaja. tapi ikut senang saya la, kerat daun dari pangkal batang, ada sikit batang daun tu, cucuk je kat medium semaian. letak kat tempat teduh...
           
           
          arizal

          sajhs <sajhs04@...> wrote:

          kalu semai dedaunnyer ni tak ker lambat nak besor???..
          dah cuba try, akar je yg bnyak kuar tp tak muncul
          lak pucuk yg lainnya...



          --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...> wrote:
          >
          >
          > Ooooo...padan le hoya kunin tu merajuk. Dok keluar putik tapi tak
          sempat
          > kembang puti dah gugur...camana nak buat ni ek???
          >
          > Camana plak nak semai guna daun..cuba citer sket?
          >
          >
          >
          > -----Original Message-----
          > From: tamanflora@yahoogroups.com
          [mailto:tamanflora@yahoogroups.com] On
          > Behalf Of arizal
          > Sent: Thursday, 1 December 2005 3:30 PM
          > To: tamanflora@yahoogroups.com
          > Subject: [tamanflora] Re: BUNGA HOYA MISTERI DAH KEMBANG!
          >
          >
          > hoya kuning ni sebenarnya sejenis bunga larangan.
          > eh kak sajhs, bila plak suruh letak ais? rasanya tak pernah
          suggest
          > letak ais. tapi kalau ada tu minta maaf le. memang ada
          petua 'stress'
          > kan pokok supaya berbunga. memacam petua 'pelik' mcm takik batang
          > pokok supaya berbuah, buang semua daun, deep watering, letak
          aiskrim
          > (mang punya petua ni kot),jangan siram air utk tempoh masa
          tertentu
          > dll. tapi kalau tak salah, hanya utk pokok2 tertentu aje.
          >
          > kalau kak linda ingat, saya pernah hantar foto hoya bunga kuning
          ni
          > dalam fotopages saya:
          > http://shw.fotopages.com/7622045/berapa-jambak-bunganya.html
          >
          > memang kuat bau nya. kali terakhir baja beberapa bulan lalu. baja
          > di'tanam' dalam medium supaya tak hanyut keluar masa kita siram.
          tapi
          > sebab pokok ni saya gantung tinggi kat porch kete jadi teramat
          jarang
          > le siram. berpanas kene mentari. sekarang ni masih ligat berbunga
          > cuma tak selebat bulan lepas. rasanya dah sampai masa utk berbaja.
          >
          > dah cuba semaikan hoya-hoya menggunakan keratan daun. ye, daun
          bukan
          > batang. ni faisal punya experimen. memang boleh. cuma hoya kuning
          ni
          > daunnya agak nipis. tak pasti boleh ke tidak.
          >
          > masa gathering kat umah faisal, kak linda punya hoya kuning tu
          kami
          > reramai cantas! memasing amik batang berdaun utk disemai. tatau le
          > apa citer. senyap je.
          >
          >
          >
          > arizal
          >
          > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "sajhs" <sajhs04@y...> wrote:
          > >
          > >
          > > Bunger dier sghuper ngan hoya lacunosa, bnyak jambaknyer
          > > ... saya punya giler daun daa... dah merajuk tk nak kuar bunga. 
          > > Bermacam2 cara dah ku usahakan, sampai la ni tak menampakkan
          > > hasil!!!
          > >
          > > Dah try bermcm cara....ikut gak petua arizal, bubuh ais batu,
          duk
          > > mcm tu gak arizal.....  happy je nmpaknye, lum stress lg kot
          dier!!!
          > >
          > >
          > >
          > > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...>
          wrote:
          > > >
          > > >
          > > > Sapa tau hoya apa ni? Baunya wangi!
          > > >
          > > > 
          > > >
          > > > 
          > > >
          > > >
          > > >
          > > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          > > > This e-mail is confidential, may contain proprietary
          information
          > > > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
          > > > and may be confidential or privileged.
          > > >
          > > > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used
          only
          > > > by the addressee. If you have received this message in error
          > please
          > > > delete it, together with any attachments, from your system.
          > > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          > > >
          > >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >

          > Yahoo! Groups Links
          >
          >
          >

          >
          >
          >
          > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          > This e-mail is confidential, may contain proprietary information
          > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
          > and may be confidential or privileged.
          >
          > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used only
          > by the addressee. If you have received this message in error please
          > delete it, together with any attachments, from your system.
          > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          >






          Yahoo! DSL Something to write home about. Just $16.99/mo. or less

        • Aslinda
          OK..saya cuba semaikan hoya shooting star tu guna semaian daun..nak kena letak penggalak akar jugak ke? Saya tak reti sangat bab semai menyemai nih. ... kak
          Message 4 of 8 , Dec 1, 2005
          • 0 Attachment

            OK..saya cuba semaikan hoya shooting star tu guna semaian daun..nak kena letak penggalak akar jugak ke? Saya tak reti sangat bab semai menyemai nih…

             

             

            -----Original Message-----
            From: tamanflora@yahoogroups.com [mailto:tamanflora@yahoogroups.com] On Behalf Of arizal shah
            Sent:
            Friday, 2 December 2005 8:28 AM
            To: tamanflora@yahoogroups.com
            Subject: Re: [tamanflora] Re: BUNGA HOYA MISTERI DAH KEMBANG!

             

            kak sajhs, agaknya la kalau disemai daunnya lambat membesor. tapi idup la. ingat tak daun berlis merah, saya semai daunnya sebagai experiment. alhamdulillah idup. ada la sejengkal dah kot tingginya. masih di tempat teduhan. tapi kalau boleh disemai keratan batangnya lagi elok la. ni cerita kalau sayang nak kerat batang sbb pokok hoya multiflora tu 'kecik' lagi. cuma tgok gaya mcam nipis je daun hoya shooting stars tu.

            semaian daun ni tanya faisal la. dia yang buat dulu. tu pun dia kata tak sengaja. tapi ikut senang saya la, kerat daun dari pangkal batang, ada sikit batang daun tu, cucuk je kat medium semaian. letak kat tempat teduh...

             

             

            arizal

            sajhs <sajhs04@...> wrote:


            kalu semai dedaunnyer ni tak ker lambat nak besor???..
            dah cuba try, akar je yg bnyak kuar tp tak muncul
            lak pucuk yg lainnya...



            --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...> wrote:
            >
            >
            > Ooooo...padan le hoya kunin tu merajuk. Dok keluar putik tapi tak
            sempat
            > kembang puti dah gugur...camana nak buat ni ek???
            >
            > Camana plak nak semai guna daun..cuba citer sket?
            >
            >
            >
            > -----Original Message-----
            > From: tamanflora@yahoogroups.com
            [mailto:tamanflora@yahoogroups.com] On
            > Behalf Of arizal
            > Sent: Thursday, 1 December 2005 3:30 PM
            > To: tamanflora@yahoogroups.com
            > Subject: [tamanflora] Re: BUNGA HOYA MISTERI DAH KEMBANG!
            >
            >
            > hoya kuning ni sebenarnya sejenis bunga larangan.
            > eh kak sajhs, bila plak suruh letak ais? rasanya tak pernah
            suggest
            > letak ais. tapi kalau ada tu minta maaf le. memang ada
            petua 'stress'
            > kan pokok supaya berbunga. memacam petua 'pelik' mcm takik batang
            > pokok supaya berbuah, buang semua daun, deep watering, letak
            aiskrim
            > (mang punya petua ni kot),jangan siram air utk tempoh masa
            tertentu
            > dll. tapi kalau tak salah, hanya utk pokok2 tertentu aje.
            >
            > kalau kak linda ingat, saya pernah hantar foto hoya bunga kuning
            ni
            > dalam fotopages saya:
            > http://shw.fotopages.com/7622045/berapa-jambak-bunganya.html
            >
            > memang kuat bau nya. kali terakhir baja beberapa bulan lalu. baja
            > di'tanam' dalam medium supaya tak hanyut keluar masa kita siram.
            tapi
            > sebab pokok ni saya gantung tinggi kat porch kete jadi teramat
            jarang
            > le siram. berpanas kene mentari. sekarang ni masih ligat berbunga
            > cuma tak selebat bulan lepas. rasanya dah sampai masa utk berbaja.
            >
            > dah cuba semaikan hoya-hoya menggunakan keratan daun. ye, daun
            bukan
            > batang. ni faisal punya experimen. memang boleh. cuma hoya kuning
            ni
            > daunnya agak nipis. tak pasti boleh ke tidak.
            >
            > masa gathering kat umah faisal, kak linda punya hoya kuning tu
            kami
            > reramai cantas! memasing amik batang berdaun utk disemai. tatau le
            > apa citer. senyap je.
            >
            >
            >
            > arizal
            >
            > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "sajhs" <sajhs04@y...> wrote:
            > >
            > >
            > > Bunger dier sghuper ngan hoya lacunosa, bnyak jambaknyer
            > > ... saya punya giler daun daa... dah merajuk tk nak kuar bunga. 
            > > Bermacam2 cara dah ku usahakan, sampai la ni tak menampakkan
            > > hasil!!!
            > >
            > > Dah try bermcm cara....ikut gak petua arizal, bubuh ais batu,
            duk
            > > mcm tu gak arizal.....  happy je nmpaknye, lum stress lg kot
            dier!!!
            > >
            > >
            > >
            > > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...>
            wrote:
            > > >
            > > >
            > > > Sapa tau hoya apa ni? Baunya wangi!
            > > >
            > > > 
            > > >
            > > > 
            > > >
            > > >
            > > >
            > > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            > > > This e-mail is confidential, may contain proprietary
            information
            > > > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
            > > > and may be confidential or privileged.
            > > >
            > > > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used
            only
            > > > by the addressee. If you have received this message in error
            > please
            > > > delete it, together with any attachments, from your system.
            > > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            > > >
            > >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >

            > Yahoo! Groups Links
            >
            >
            >

            >
            >
            >
            > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            > This e-mail is confidential, may contain proprietary information
            > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
            > and may be confidential or privileged.
            >
            > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used only
            > by the addressee. If you have received this message in error please
            > delete it, together with any attachments, from your system.
            > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            >



             


            Yahoo! DSL Something to write home about. Just $16.99/mo. or less

            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            This e-mail is confidential, may contain proprietary information
            of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
            and may be confidential or privileged.

            This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used only
            by the addressee. If you have received this message in error please
            delete it, together with any attachments, from your system.
            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          • m faisal my
            Assalamualaikum.. lamo den tak dapek check email.. tukar opis la, duk kat pulau skang ni leh geng ngan orang asli.. heheheh... semaian daun? rasanya tak semua
            Message 5 of 8 , Dec 18, 2005
            • 0 Attachment
              Assalamualaikum.. lamo den tak dapek check email.. tukar opis la, duk kat pulau skang ni leh geng ngan orang asli.. heheheh...
               
              semaian daun? rasanya tak semua hoya buleh buat kot sebab hoya ni lambat nak bercambah pucuk baru.. penggalak akar tu rasanya wajib kena letak.. itu hari pun yg menjadi semai dari daun hoya carnosa jek sebab die tu robust sikit kalau compare dgn hoya2 lain.. hoya ni kalau kite pindah pasu dan tambah tanah die akan stop berbunga, so jgn la risau.. bila akar hoya tu dah penuh balik dalam pasu baru tu, baru die berbunga balik...
               
              baru2 ni terjumpa hoya sebijik cam hoya carnosa tapi warna kuning, daun hoya ni nipis dan bunganya lebih besar.. cuma sayang sebab tak dapat nak beli, ada masalah sikit masa tu..

              Aslinda <jamaena@...> wrote:
              OK..saya cuba semaikan hoya shooting star tu guna semaian daun..nak kena letak penggalak akar jugak ke? Saya tak reti sangat bab semai menyemai nihÂ…
               
               
              -----Original Message-----
              From: tamanflora@yahoogroups.com [mailto:tamanflora@yahoogroups.com] On Behalf Of arizal shah
              Sent:
              Friday, 2 December 2005 8:28 AM
              To: tamanflora@yahoogroups.com
              Subject: Re: [tamanflora] Re: BUNGA HOYA MISTERI DAH KEMBANG!
               
              kak sajhs, agaknya la kalau disemai daunnya lambat membesor. tapi idup la. ingat tak daun berlis merah, saya semai daunnya sebagai experiment. alhamdulillah idup. ada la sejengkal dah kot tingginya. masih di tempat teduhan. tapi kalau boleh disemai keratan batangnya lagi elok la. ni cerita kalau sayang nak kerat batang sbb pokok hoya multiflora tu 'kecik' lagi. cuma tgok gaya mcam nipis je daun hoya shooting stars tu.
              semaian daun ni tanya faisal la. dia yang buat dulu. tu pun dia kata tak sengaja. tapi ikut senang saya la, kerat daun dari pangkal batang, ada sikit batang daun tu, cucuk je kat medium semaian. letak kat tempat teduh...
               
               
              arizal

              sajhs <sajhs04@...> wrote:

              kalu semai dedaunnyer ni tak ker lambat nak besor???..
              dah cuba try, akar je yg bnyak kuar tp tak muncul
              lak pucuk yg lainnya...



              --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...> wrote:
              >
              >
              > Ooooo...padan le hoya kunin tu merajuk. Dok keluar putik tapi tak
              sempat
              > kembang puti dah gugur...camana nak buat ni ek???
              >
              > Camana plak nak semai guna daun..cuba citer sket?
              >
              >
              >
              > -----Original Message-----
              > From: tamanflora@yahoogroups.com
              [mailto:tamanflora@yahoogroups.com] On
              > Behalf Of arizal
              > Sent: Thursday, 1 December 2005 3:30 PM
              > To: tamanflora@yahoogroups.com
              > Subject: [tamanflora] Re: BUNGA HOYA MISTERI DAH KEMBANG!
              >
              >
              > hoya kuning ni sebenarnya sejenis bunga larangan.
              > eh kak sajhs, bila plak suruh letak ais? rasanya tak pernah
              suggest
              > letak ais. tapi kalau ada tu minta maaf le. memang ada
              petua 'stress'
              > kan pokok supaya berbunga. memacam petua 'pelik' mcm takik batang
              > pokok supaya berbuah, buang semua daun, deep watering, letak
              aiskrim
              > (mang punya petua ni kot),jangan siram air utk tempoh masa
              tertentu
              > dll. tapi kalau tak salah, hanya utk pokok2 tertentu aje.
              >
              > kalau kak linda ingat, saya pernah hantar foto hoya bunga kuning
              ni
              > dalam fotopages saya:
              > http://shw.fotopages.com/7622045/berapa-jambak-bunganya.html
              >
              > memang kuat bau nya. kali terakhir baja beberapa bulan lalu. baja
              > di'tanam' dalam medium supaya tak hanyut keluar masa kita siram.
              tapi
              > sebab pokok ni saya gantung tinggi kat porch kete jadi teramat
              jarang
              > le siram. berpanas kene mentari. sekarang ni masih ligat berbunga
              > cuma tak selebat bulan lepas. rasanya dah sampai masa utk berbaja.
              >
              > dah cuba semaikan hoya-hoya menggunakan keratan daun. ye, daun
              bukan
              > batang. ni faisal punya experimen. memang boleh. cuma hoya kuning
              ni
              > daunnya agak nipis. tak pasti boleh ke tidak.
              >
              > masa gathering kat umah faisal, kak linda punya hoya kuning tu
              kami
              > reramai cantas! memasing amik batang berdaun utk disemai. tatau le
              > apa citer. senyap je.
              >
              >
              >
              > arizal
              >
              > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "sajhs" <sajhs04@y...> wrote:
              > >
              > >
              > > Bunger dier sghuper ngan hoya lacunosa, bnyak jambaknyer
              > > ... saya punya giler daun daa... dah merajuk tk nak kuar bunga. 
              > > Bermacam2 cara dah ku usahakan, sampai la ni tak menampakkan
              > > hasil!!!
              > >
              > > Dah try bermcm cara....ikut gak petua arizal, bubuh ais batu,
              duk
              > > mcm tu gak arizal.....  happy je nmpaknye, lum stress lg kot
              dier!!!
              > >
              > >
              > >
              > > --- In tamanflora@yahoogroups.com, "Aslinda" <jamaena@c...>
              wrote:
              > > >
              > > >
              > > > Sapa tau hoya apa ni? Baunya wangi!
              > > >
              > > > 
              > > >
              > > > 
              > > >
              > > >
              > > >
              > > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              > > > This e-mail is confidential, may contain proprietary
              information
              > > > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
              > > > and may be confidential or privileged.
              > > >
              > > > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used
              only
              > > > by the addressee. If you have received this message in error
              > please
              > > > delete it, together with any attachments, from your system.
              > > > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              > > >
              > >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >

              > Yahoo! Groups Links
              >
              >
              >

              >
              >
              >
              > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              > This e-mail is confidential, may contain proprietary information
              > of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
              > and may be confidential or privileged.
              >
              > This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used only
              > by the addressee. If you have received this message in error please
              > delete it, together with any attachments, from your system.
              > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              >



               

              Yahoo! DSL Something to write home about. Just $16.99/mo. or less
              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              This e-mail is confidential, may contain proprietary information
              of the Cooper Cameron Corporation and its operating Divisions
              and may be confidential or privileged.

              This e-mail should be read, copied, disseminated and/or used only
              by the addressee. If you have received this message in error please
              delete it, together with any attachments, from your system.
              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



              ~tempoyak~
              a.k.a. Mohammed Faisal Mohammed Yunus
              +6012 221 3690

              __________________________________________________
              Do You Yahoo!?
              Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
              http://mail.yahoo.com

            Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.