Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

[svetosavlje] Albanska Pravoslavna Crkva

Expand Messages
 • Milos Damnjanovic
  Pomaze Bog, braco i sestre, Izvinjavam se zbog prekida u slanju materijala o pomesnim Crkvama. Ovaj tekst koji sada saljem je o Albanskoj Pravoslavnoj Crkvi.
  Message 1 of 1 , Mar 21, 2000
  • 0 Attachment
   Pomaze Bog, braco i sestre,
    
   Izvinjavam se zbog prekida u slanju materijala o pomesnim Crkvama.  Ovaj tekst koji sada saljem je o Albanskoj Pravoslavnoj Crkvi.  Izvor je neki Grcki website, a tekst je malo star, iz 1994.
    
   Albanska Pravoslavna Crkva je bila ukinuta od strane komunista, kao i sve druge vere u Albaniji, tako da 1990 maltene da nije ni imala svestenstva.  Medjutim, posle pada komunizma, Crkva je ozivela uz pomoc Carigradske Patrijarsije, koja je pomogla da se postavi novi poglavar i vladike, kao i sa otvaranjem nove bogoslovije za svestenike u Albaniji.  Pravoslavni u Albaniji cine oko 20%-25% populacije, vecinom su Albanci ali ima i Grka na jugu.  Albanska Pravoslavna Crkva je dobila autokefalnost 1937, a trenutni poglavar je Arhiepiskop Anastasios.
    
   Takodje, Srpska Pravoslavna Crkva, odnosno Mitropolija Crnogorsko-Primorska ima Vikarijat u Skadru, pod koji spadaju neka srpska sela tamo, i o cemu ima informacija na website-u Mitropolija na:
   Ako neko zna nesto vise o ovim srbims oko Skadra i na severu Albanije, neka napisu nesto ako mogu.
    
   Vas brat u Hristu,
   Milos
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.