Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

[svetosavlje] Vaseljenska (Carigradska) Patrijarsija

Expand Messages
 • Milos Damnjanovic
  Pomaze Bog draga brco i sestre, Tekstovi u ovoj poruci su o Vaseljenskoj, ili Carigradskoj, Patrijarsiji, prvoj medju jednakima, jednoj od originalnih pet
  Message 1 of 1 , Mar 14 3:28 PM
  • 0 Attachment
   Pomaze Bog draga brco i sestre,
    
   Tekstovi u ovoj poruci su o Vaseljenskoj, ili Carigradskoj, Patrijarsiji, prvoj medju jednakima, jednoj od originalnih pet Patrijarsija (Carigrad, Antiohija, Aleksandrija, Jerusalim i Rim).  Danasnji Patrijarh je Vatolomej I, 270. Patrijarh Carigradski. 
    
   Sama Patrijarsija je i dalje locirana u Carigradu,  ali tamo danas ima jako malo vernika, oko        5 000 Grka, koji su pod velikim pritiscima Turskih vlasti da se isele zajedno sa Patrijarsijom.  Inace, Carigrad je do polovine ovog veka jos uvek imao vise Grka nego Turaka, ali je ogroman broj proteran pedesetih. 
    
   Carigradks Patrijarsija danas ima jurisdikciju nad Grcima u Americi i Evropi, kao i nad Etonskom Crkvom (oko cega se sukobila sa RPC), nad Grcima u Australiji, nad Pravoslavcima u Koreji, i nad novo-osnovanom Mitropolijom Hong-Konga i Juzne Azije.
    
   Clanci su o istoriji Patrijarsije i jedan malo duzi o Patrijarsiji u danasnje doba (koji je malo duzi).  Istorija Patrijarsije je podeljena u pet faza.  Tekstovi su skinuti sa websajta ove Patrijarsije na:
    
   Poslacu vam jos nekoliko linkova na razne mitropolije i Arhiepiskopije ove Patrijarsije.
    
   Strana Arhiepiskopije Severne i Juzne Amerike se nalazi na:
    
   Ovo je strana Arhiepiskopije Italijanske:
   (Navodno u Italiji ima 150 000 pravoslavnih, a ima i jedna manastir koji je skoro obnovljen na temeljima nekog starog porusenog manastira iz vizantijskog doba)
    
   Mitropolija Hong-Konga i Juzne Azije je na:
   Ovaj sajt mi je bio posebno zanimljiv. Mitropolija je osnovana tokom 1997 cini mi se, i imala je samo nekolicinu vernika u samom Hong-Kongu, medjutim od onda su sazidnae crkve i stvorene parohija na Filipinima, u Indoneziji i Indiji.  Koga zanima malo o misionarstvu danas treba ovde da ide.  Ima i o Pravoslavlju u kini clanak).
    
   O Pravoslavnoj Crkvi u Koreji, koja je pod Vaseljenskom Patrijarsijom, moze te naci na websajtu:
    
   Nadam se da vam je sve ovo zanimljivo.
    
   Milos
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.