Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: Vlada obmanjuje Unesco

Expand Messages
 • pokret
  Message 1 of 1 , Mar 17, 2003
   > Pokret za zastitu ljudskih prava ( http://solair.eunet.yu/~pokret/pokret.html)
   > ponedeljak, 17.3.2003 godine

   >
   > Predstavnik Vlade nase zemlje u Unesco osporio nasu prituzbu
   >
   > Tomislav Krsmanovic, predsednik nase organizacije se obratio Unesco, Paris 6 juna 2001 godine prigodno dokumentovanom prituzbom na krsenja njegovih prava sto se tice zaplene njegove arhive od strane agenta SDB Dragana Zdravkovica aprila 2000 godine koja je sadrzavala rukopise njegovih dvadeset neobjavljenih knjiga, licnu prepisku i stranacku arhivu, zbog odbijanja sudova da postupe po zakonu sto se trice njegovog ostetnog zahteva zbog progona koje je pretrpeo, pljacki i otimacina, povodom pretnji ubistvom, fizickih napada obracuna, smetnji u upotrebi telekomunukacija, kao i zbog drasticnih krsenja prava njegovog sina i njegove majke.
   >
   > Posle razmene pisama i dokumenata Unesco je svojom faks porukom od novembra prosle godine( uz napomenu da pismo koje je poslato postom uopste nije stiglo do primaoca) obavestio Krsmanovica da je na sednici Unesco u Parizu 10 septembra prosle godine predstavnik Vlade SRJ tj.Ministarstva inostranih poslova opovrgao njegove navode sa obrazlozenjem da Krsmanovic nije iscrpeo sve interne mogucnosti zalbe, da njegova zalba nije u skladu sa pravilima Unesco, da se nije obracao sudovima i da nije dolazio na rocista, da uopste nije ni trazio svoje stvari od Zdravkovica, da ga nista ne sprecava u postizanju pravde, i da su stoga dakle njegove zalbe zlonamerne i neosnovane.
   >
   > Krsmanovic je odgovorio u januaru ove godine Unesco pobijajuci neosnovane tvrdnje predstavnka Vlade isticuci da je iscrpeo od aprilia 2000 godine sve interne mogucnosti zalbe kod MUP-a, kod sudova, drzavnih organa, biroa za prituzbe i zalbe, politicara, medija, itd, i to bez stvarnog rezultata. Besmislena je tvrdnja da on nije trazio svoje stvari od Zdravkovica i da nije dolazio na rocista i da se nije obracao sudovima kada je poznato da je on sve to cinio neprestano od aprila 2000 godine i to cini i dan danas i zato se obratio Unesco. Ispada da Krsmanovica niko nije sprecavao da se bori za svoja prava, pa gde su onda njegova prava za koja se on zalaze? Opaska predstavnika Vlade SRJ da zalba Krsmanovica nije u skladu sa propisima Unesco, ne samo da nije neosnovana nego je i cudna, jer je Unesco nadlezan za povrede prava iz oblasti kulture, obrazovanja, informacije i nauke, a upravo se Krsmanovic kao sto se vidi zali na takve povrede Unescu..
   >
   > Ostro protestvujemo protiv dezinformacije predstavnika Vlade SRJ , Krsmanovic je saradjivao vrlo uspesno jos pre dve decenije sa Unesco i dobijao je od Unesco priznanja kao borac za ljudska prava. Ovakve izjave predstavnika Vlade SRJ obaraju ugled zemlje u svetu i ohrabruju one koji krse ljudska prava i kriminalce. Umesto da se Vlada SRJ zauzme za prava Krsmanovica proverenog i dugodisnjeg borca za ljudska prava koji je i dan danas zrtva bezakonja, predstavnik Vlade se svrstava na stranu onih koji krse zakon., isto onako kao sto je cinila Vlada J.B.Tita i S.Milosevica.
   >
   > Unesco ce odgovoriti Krsmanovicu i doneti pravicnu i legalnu odluku. No , bez obzira na to, zahtevamo da Vlada nase zemlje ispita zalbe Krsmanovica na povrede njegovih prava i njergove porodice, i da preduzme mere da ona budu ispostovana. Zahtevamo da Vlada postupi u okviru svojih ovlascenja i stavi u akciju institucije pravne drzave, obezbedi licnu bezbednost i imovinski sigurnost gradjana, stupi u obracun sa kriminalcima, i obezbedi postovanje ljudskih prava posle skoro sest decenija tiranije i pljacki.
   >
   > ing. Slobodan Racic, potpredsednik
   >
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.