Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

"Kuumin trendi Ruotsin politiikassa"

Expand Messages
 • Tage Nilsson
  Hyvää Aprillipäivää, Ruosut! Vaikka onkin aprillipäivä, ei aamun Hesarista tähän poimimani juttu liene aprillipila. Saska Snellman (Saarikosken poika
  Message 1 of 1 , Apr 1, 2001
  • 0 Attachment
   Hyvää Aprillipäivää, Ruosut!

   Vaikka onkin aprillipäivä, ei aamun Hesarista tähän poimimani juttu liene aprillipila.
   Saska Snellman (Saarikosken poika muuten, käyttää vaimonsa Anja Kaurasen "uutta" sukunimeä) kiteyttää asian:
   "Suomessa kaikki on toisin. Täällä feminismi on yhä kirosana, jota harva nainenkaan uskaltaa päästää suustaan."

   Kuinka köyhää j ayksipuolista olisikaan elämä täällä Ruotsissa ilman Verkko-Hesaria!

   Terveisin Anneli Nilsson

   Feminismi pelottaa miehiä
   Feminismi on nyt kuumin trendi Ruotsin politiikassa. Ruotsalaiset puolueet ovat yksi toisensa jälkeen julistautuneet feministisiksi. Demarit aikovat kirjata termin "feministinen puolue" valmisteilla olevaan puolueohjelmaansa. Keskusta ilmoittaa olevansa "keskustafeministinen", liberaalipuolue "liberaalifeministinen" ja maltillinen kokoomus muuten vain feministinen. Kristillisdemokraatit on ainoa ruotsalaispuolue, joka ei ole vielä ehtinyt ilmoittautua feminismin kannattajaksi.
   Suomessa kaikki on toisin. Täällä feminismi on yhä kirosana, jota harva nainenkaan uskaltaa päästää suustaan. Ja ymmärrettävistä syistä.

   Kahden tohtorin, Eeva Jokisen ja Soile Veijolan, kirja Voiko naista rakastaa? on otettu julkisuudessa vastaan suorastaan raivokkaan vihamielisesti. Miestutkijat ja mieskolumnistit ovat pilkanneet ja nauraneet tutkimuksen ja sen tekijät lyttyyn televisiossa ja lehdissä.
   Muutama poiminta:
   "Valtiotieteen tohtori Soile Veijola ja yhteiskuntatieteen tohtori Eeva Jokinen kertovat pakinassaan Voiko naissosiologia rakastaa?, että naisen elämä on kovaa, mutta ei silloin, kun nainen haluaisi."
   "Naistutkimus pitää yllä myyttiä aviopuolisoiden epätasa-arvosta ehkä sen takia, että naistutkimus voisi oikeuttaa olemassaolonsa. Jotenkin tulee mieleen marxismi-leninismi tutkimussuuntauksena."
   "Koska No niin, rauhoitutaanpas nyt vähän on toteamus, joka varmaankin koetaan isällisen halventavana, niin: No niin, rauhoitutaanpas nyt vähän."
   Kyllähän Suomessakin feminismistä puhutaan, muttei keskustafeminismistä tai liberaalifeminismistä, vaan äärifeminismistä, kiihkofeminismistä, kiilusilmäfeminismistä tai telaketjufeminismistä. Termit ovat Suomessa nykyään lehtien jokapäiväistä kielenkäyttöä.
   Suomen ja Ruotsin erosta kertoo suhtautuminen ruotsalaiskirjailija Liza Marklundiin. Ruotsissa hän on sankari, Suomessa pelottava äärikiihkofeministi.
   Pari otetta arvosteluista:

   "Ei mahda mitään, mutta Liza Marklundin miehiset kollegat (Henning Mankell, Åke Edwarson jne.) esittävät nämä asiat jotenkin paremmin - tasapuolisemmin. Heidän sankareilleen myös vastakkainen sukupuoli on olemassa."
   "Uutispommin raikas Bengtzon-hahmo paljastaa Studio Sexissä oikean karvansa: hän on harvinaisen rasittava ruotsalainen ämmä."
   Vaikka suurin osa Marklundin suomalaisistakin arvostelijoista on ottanut kirjan kirjana, sen verran feminismi tuntuu lukijoita säikyttäneen, että kustantaja on lähtenyt puolustautumaan julkisuudessa.
   Pari viikkoa sitten lehdissä julkaistiin Suuren Suomalaisen Kirjakerhon mainos, jossa Jörn Donner suositteli ruotsalaiskirjailija Liza Marklundia tähän tapaan: "Ärsyttävä ihminen. Ruotsalainen rääväsuinen äärifeministi. 181 senttiä sukkahousuissaan ja piikkareissaan kaksimetrinen. - - Mutta voiko suomalainen mies tuollaista lukea? Valitettavasti voi, ainakin vahvimmat meistä."
   Donnerin mukaan vahvan miehen ei tarvitse pelätä feministejä. Onko Suomessa siis pula vahvoista miehistä?


   --------------------------------------------------------------------------------

   SASKA SNELLMAN / Helsingin Sanomat
   saska.snellman@...   [Non-text portions of this message have been removed]
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.