Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Fwd: FW: contacte Brno

Expand Messages
 • Horatiu Toma
  *Mai jos aveti mesajul complet al presedintelui asociatiie. Se spera ca anul acesta actiunea va fi mai popularizata in Brno. * * * *Dearece actiunea
  Message 1 of 1 , May 1 7:34 AM

   Mai jos aveti mesajul  complet al presedintelui asociatiie.  Se spera ca anul acesta actiunea va fi mai popularizata in Brno.


   Dearece actiunea similara, din anul trecut din luna septembrie, a avut  succes si au venit  multi romani inclusiv de peste Prut,  dar de la Brno nu a venit nici un roman, incercam sa compensam popularizarea slaba de anul trecut la Brno, anuntindu-le din vreme actiunea de anul acesta si romanilor din Brno  cu convingerea ca se vor organiza si ne vor onora cu participarea lor..

   Subliniem  ca romanii de la Brno sint totusi o prezenta activa in viata organizatiei, domul Toma Horatiu si sotia sa Adina fiind aceia care realizeaza intr-un format excelent pagina de internet a asociatiei si editeaza revista asociatiei (deocamdata doar in forma electronica). De altfel doamna Toma este si membra a Comitetului Director al Asociatiei.

   Cu ocazia intilnirii din Praga am putea conveni si organizarea unei a doua actiuni anuale pe care sa o realizam la Brno daca romanii de acolo se angajeaza sa o organizeze (sigur ca si noi vom ajuta la organizare).

   Rugam pe domnii Horatiu TOMA, Constantin SERBAN, Valentin LAZAROV, Alin GRUIESCU si ceilalti, sa predati mai departe acest e-mail si celorlalti romani din Brno si sa ne transmiteti si noua coordonatele lor pentru a putea sa-i anuntam.

    

   Speram in prezenta romanilor de la Brno la aceasta actiune si va asteptam cu prietenie !

    

   Ing. Nicolae DEDULEA

   PRESEDINTELE ASOCIATIEI ROMANILOR DIN PRAGA


   Mai jos aveti mesajul complet!


   ---------- Forwarded message ----------
   From: MONTIZOLA <montizola@...>
   Date: 2011/5/1
   Subject: FW: contacte Brno
   To: costiser@...
   Cc: Alin Gruiescu <alin.gruiescu@...>, Camelia Isaic <cisaic@...>, Horatiu Toma <htoma@...>, Cristian Pesel <cristian.pesel@...>, Adrian Buta <buta.adrian@...>, ambassador@...


   Stimati colegi romani din Brno,

    

   Ma adresez Dvs in calitate de roman si de presedinte al Asociatiei Romanlor din Cehia si va comunic urmatoarele:

    

   In Cehia, acum doi, a fost infiintata Asociatia Romanilor din Cehia.

   Cu aceasta ocazie un participant la acea prima intilnire a pus intrebarea: „si eu ce cistig la afacerea asta“(bineinteles ca dupa ce a aflat raspunsul nu a mai vrut sa devina membru al asociatiei) la care eu i-am raspuns urmatoarele:

   o       asociatia nu are ca scop sa cistigam bani noi ca persoane

   o       cistigul principal este acela ca romanii din Cehia se vor intilni si eventual (daca reusim) vor realiza o comunitate care sa se faca simtita in mediile cehesti si romanesti cu ceea ce au mai bun romanii:

   o       asociatia are ca scop sa realizeze o comunitate romaneasca activa in Cehia

   o       asociatia are ca scop ca romanii sa participe la actiuni culturale romanesti de exemplu la spectacolele folclorice ale ansamblurilor romanesti la festivalurile din Cehia, actiuni pe care Asociatia le realizeaza in colaborare cu FOS ČR (Asociatia Folclorica din intreaga Cehie).

   o       aceia care sint credinciosi sa participe la slujbele religioase care au loc in biserica de la Praga in parcul Kinski si in biserica de la Brno.

   o       sa schimbe informatii si idei in legatura cu viata din Romania si sa incerce sa-si formeze si exprime o opinie care sa fie auzita si in Romania. Se vede azi unde au dus indiferenta si pasivitatea recunoscuta a romanilor   mai ales a celor cu un nivel intelectual mai ridicat care ar trebui sa fie primii care sa-si foloseasca scoala si inteligenta dovedita deja in folosul intregului neam romanesc. Degeaba criticam daca nu ne angajam cu nimic in viata publica de unde nu vom avea bani si recunostinta dar de unde poate veni o schimbare in bine a activitatii politice si sociale din Romania.

   o       sa schimbam impreuna impresia negativa existenta azi in Europa despre Romania urmare a stirilor 100% negative raspindite chiar de mediile romanesti dar si de cele rauvoitoare din alte tari.

   o       sa raspundem la intrebarea care se impune dupa ce  Henri COANDA care in anul 1970 a scris o carte unde, in introducere, a afirmat ca: “ daca omenirea ar avea aceeasi densitate de oameni intelingenti si inventivi ca si romanii atunci ar fi cu 200 de ani mai departe“. Intrebarea care se impune este urmatoarea : Daca „romanii nu de intelingenta duc lipsa“ atunci „ce le lipseste romanilor pentru a fi ei in frunte ?“ Ce au, in afara inteligentei( care nu ne este deloc superioara noua romanilor), alte natiuni cum sint germanii, francezii, evreii, englezii, japonezii, chinezii, de reusesc sa se mentina in fruntea natiunilor, ce este acel ceva pe care ei il au in plus ? Oare nu cumva este constiinta de sine a natiunilor lor care ii face sa se adune laolalta oriunde s-ar afla in lume, sa se ajute, sa se promoveze, iar in tara lor, in loc sa fie dezbinati, sa fie uniti, sa participe la viata social politica si sa contribuie toti la ridicarea tarii si a natiunii lor ? Nu este, oare, pacat faptul ca desi sintem una din cele mai vechi natiuni din EUROPA si din lume AM AJUNS UN POPOR INDIFERENT SI DEZBINAT SI CA URMARE EXPUS SI SLABIT IN FATA AGRESIUNILOR DE ORICE FEL ?

   o       oare nu este timpul sa intelegem ca numai foarte uniti putem sa ne schimbam statutul nostru in fata popoarelor lumii ?

    

   O sa-mi spuneti ca acestea sint vorbe mari care nu privesc romanul si viata lui cotidiana. Ar fi o mare greseala sa gindim asa si eu va rog sa reflectati la cele de mai sus si sa incercati fiecare in felul lui si sa incepeti schimbarea cu sine insusi.

    

   In fine ce doresc eu sa va propun este ca dvs cei din Brno sa incercati sa va inscrieti in Asociatia noastra si chiar sa deveniti membri activi a caror activitate sa fie vazuta si acolo unde lucrati voi in Cehia(nu cred ca o cotizatie de 400 de Kč pe an sa constituie un obstacol in calea inscrierii).

    

   Ce a facut Asociatia de la infiintare pina in prezent ?

    

   -                          Am ajuns la 88 de membri din care platitori de cotizatie, din pacate, numai cca 50.

   -                          Chiar cu aceste mijloace modeste, dar suplimentate din buzunarul propriu al citorva membrii, am adus in Cehia la festivalurile de folclor anuale o serie de ansambluri folclorice din Romania cum sint ansambluri din Targoviste, Horezu, Focsani, Arad, Oradea, Satu Mare, Slobozia, Olari, Siria, etc,  iar in ultimii trei ani am avut in fiecare an cite un reprezentant la concursul „privighetoarea ceha copii pina la 15 ani“ reusind de fiecare data sa ne situam pe locul I intre copii din strainatate. Am avut ca reprezentante in ordine pe Roxana SUCIU din comuna Covasint judetul Arad, Catalina PINZARIU din Calan judetul Hunedoara, Alexandra CHIRA din comuna PLOPI judetul Salaj si Georgiana PETRESCU  din comuna PETRESTI judetul Alba. Anul acesta vor participa Roxana CROITORU din Targu Jiu si Catalina ALEXA din Constanta. In afara de aceasta, in acest an, doua ansambluri din Bistrita Nasaud si Targu Mures vor veni in vara in  CEHIA si alte doua ansambluri din Cehia vor merge in Romania  la Bistrita si Targu Mures.

   -                          In data de 09 aprilie a.c, Ansamblul de cintece si dansuri populare romanesti din comuna Belint judetul Timis, a prezentat cu succes un spectacol la  Sectia etnografica a Muzeului national Ceh din Praga.

   -                          La Karlovy Vary s-a montat pe aleea Goethe (aleea personalitatilor care au locuit in Karlovy Vary) o placa comemorativa in memoria celui care a fost doctorul si scriitorul roman IULIU TRAIAN MERA originar din comuna ŠIRIA judetul ARAD, cel care in perioada 1892 – 1908 a activat la Karlovy Vary ca medic balneolog de renume(a avut ca  pacienti si capete incoronate) si care a scris si o monografie in limba romana a statiunii Karlovy Vary.

   -                          Alaturi de Ambasada Romaniei la Praga, Asociatia sprijina si  avem in faza finala, actiunea de realizare a unei biserici ortodoxe romanesti, cu manastire, in orasul Most din CEHIA, biserica  unde slujba va fi in limba romana. Biserica este inchinata eroilor romani cazuti pentru cistigarea independentei Cehoslovaciei in primul razboi mondial si a soldatilor romani cazuti pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub fascisti in al doile razboi mondial. Biserica este deja ridicata, se lucreaza la pardosea (parchet) si apoi la mobilarea interiorului cu altarul, masa sfinta, strana si candelabrele. Se preconizeaza ca sfintirea bisericii sa se realizeze in a doua jumatate a lunii septembrie 2011 in prezenta P.F. sale DANIEL PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE. Cu aceasta ocazie contam si pe prezenta romanilor din Brno.

    

   Alta actiune, mai apropiata in timp, o avem planificata pentru data de 29 mai 2011 incepind de la orele 12.30 si este denumita actiunea

   „Sarbatoarea Romanilor din Cehia“ .

   Actiunea va avea loc in parcul Kinski din centrul Pragai, la sediul Sectiei Etnografice a Muzeului National Ceh, parc in care este amplasata si biserica Sf. Mihail unde are loc slujba religioasa in limba romana, slujba cu care va incepe aceasta sarbatoare a romanilor.

   Actiunea beneficiaza de patronajul Ambasadei Romaniei la Praga, al Directiei Romanilor de Pretutindeni, al Primariei Sectorului 5 din Praga si al Muzeului national ceh sectia Etnografica

   La aceasta actiune vor participa, alaturi de execelenta sa doamna Daniela Grigore GITMAN ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Praga si membrii ambasadei Romaniei si o serie de alte personalitati din Cehia si Romania cum sint P.S. CIPRIAN Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Romane care cu o zi mai devreme va participa la aniversarea intronizarii Mitropolitului Ortodox al Cehiei si Slovaciei, P.F. sa Kryštoff MITROPOLIT AL CEHIE SI SLOVACIEI, preotul Mihai Blaj si corul Bisericii Buna Vestire din comuna Covasint judetul Arad (de unde este originar preotul Andrei DANCIU care slujeste la biserica din Praga), primarul comunei Covasint, reprezentantul Directiei Romanilor de Pretutindeni, primarul sectorului Praga 5, Directorul Muzeului Etnografic, conducerea asociatiei EUROMOLDOVA a romanilor de peste Prut care traiesc in Cehia etc.

   In program vor fi o serie de actiuni culturale si cimpenesti interesante ca de exemplu:

   -                          programul ansamblului folcloric al romanilor din Menheim Germania

   -                          spectacolul teatrului Luceafarul din Iasi

   -                          atelier de pictura icoane romanesti cu vinzare al calugaritelor romane de la manastirea VILEMOV din Cehia

   -                          atelier de artizanat cu vinzare al mesterilor romani din zona Bistrita Nasaud

   -                          spectacol de teatru pentru copii

   -                          expozitie de fotografii

   -                          tombola

   -                          luari de cuvint a romanilor participanti

   -                          spectacol prezentat de orchestra si cintareti din zona cehilor din banatul Romanesc

   -                          dans si muzica

   -                          mititei si sarmale din Romania

   -                          placinte romanesti

   -                          vin romanesc

   -                          etc

    

   Dearece actiunea similara, din anul trecut din luna septembrie, a avut  succes si au venit  multi romani inclusiv de peste Prut,  dar de la Brno nu a venit nici un roman, incercam sa compensam popularizarea slaba de anul trecut la Brno, anuntindu-le din vreme actiunea de anul acesta si romanilor din Brno  cu convingerea ca se vor organiza si ne vor onora cu participarea lor..

   Subliniem  ca romanii de la Brno sint totusi o prezenta activa in viata organizatiei, domul Toma Horatiu si sotia sa Adina fiind aceia care realizeaza intr-un format excelent pagina de internet a asociatiei si editeaza revista asociatiei (deocamdata doar in forma electronica). De altfel doamna Toma este si membra a Comitetului Director al Asociatiei.

   Cu ocazia intilnirii din Praga am putea conveni si organizarea unei a doua actiuni anuale pe care sa o realizam la Brno daca romanii de acolo se angajeaza sa o organizeze (sigur ca si noi vom ajuta la organizare).

   Rugam pe domnii Horatiu TOMA, Constantin SERBAN, Valentin LAZAROV, Alin GRUIESCU si ceilalti, sa predati mai departe acest e-mail si celorlalti romani din Brno si sa ne transmiteti si noua coordonatele lor pentru a putea sa-i anuntam.

    

   Speram in prezenta romanilor de la Brno la aceasta actiune si va asteptam cu prietenie !

    

    

   Ing. Nicolae DEDULEA

   PRESEDINTELE ASOCIATIEI ROMANILOR DIN PRAGA

    

    

    

    

    

    
   --
   --
   P.S.
   Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si sa ne miluiasca pe toti.

   Email: htoma@...
          horatiu@...
   Web: http://horatiu.tha.ro
   Site familie ( Horatiu si Adina) http://www.tha.ro
   Mobil CZ: 00420775048317
   Mobil RO: 0040-722 H_TOMA (0040722408662)
   Fax: 0040 357814063
   -----------------------------------------------------
   Va recomand:
   www.ro-cz.com Romani in Cehia portal al comunitatii romanesti din Cehia si nu numai
   www.ghelar.ro Localitatea Ghelar Jud Hunedoara,
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.