Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: [pro-gen] actief?

Expand Messages
 • Frans Roelvink
  Hallo Don, Wat mij betreft is de kou uit de lucht, zoals dat heet. De uitglijer naar Jos is wat mij betreft weer vergeten. Ik gebruik Pro-Gen ook nog steeds
  Message 1 of 22 , Aug 17, 2011
   Hallo Don,

   Wat mij betreft is de kou uit de lucht, zoals dat heet. De uitglijer naar Jos is wat mij betreft weer vergeten.
   Ik gebruik Pro-Gen ook nog steeds met veel plezier, maar zoals anderen dat ook al aangaven, heb ik ook Gens Data Pro op mijn systeem staan. Aldfaer en Haza21 heb ik ook geinstalleerd, maar daar doe ik eigenlijk niets mee.
   Onlangs heb ik een nieuwe laptop gekocht, waarop Windows 7 is geinstalleerd. Ik heb geen zin om Pro-Gen op dat systeem te installeren. Het installeren van een extra programma om het op dat systeem aan de praat te krijgen houd mij tegen. Ik heb nog wel een oude laptop, waarop Windows XP staat en waarop Pro-Gen uitstekend draait. Ik ben momenteel bezig met het invoeren van de huwelijken van Breda en omgeving. Daar is Pro-Gen een heel goed instrument voor om mee te werken. Vooral ook vanwege de vele selectie en sorteer mogelijkheden. Je kunt in Pro-Gen bijvoorbeeld de huwelijken van 1850 van Made selecteren en sorteren op datum. Gaat dat in Gens Data Pro? Of de personen geboren na 1811 in Oosterhout, waarbij in het datumveld het woord circa is ingevuld, omdat de preciese geboortedatum niet bekend is, maar wel het jaartal (circa 1811). En het resultaat dan ook nog even sorteren op achternaam.
   Ook dat zie ik GensData Pro niet zo gemakkelijk gerealiseerd krijgen.
   Maar ik zie wel een moment komen, waarop ik minder gebruik ga maken van Pro-Gen. Misschien als ik klaar ben met alle huwelijken tot 1850 van de oude Baronie van Breda.
   Je hoeft dus echt niet te emigreren naar hier toe, maar als je een keer de negende stad van het land als het gaat om inwoners wilt bezoeken, dan ben je welkom.

   Groetjes

   Frans


   From: Don Arnoldus
   Sent: Wednesday, August 17, 2011 9:35 AM
   To: pro-gen@yahoogroups.com
   Subject: Re: [pro-gen] actief?


   Hallo Frans (en zijdelings Alex),

   Met genoegen constateer ik dat er ook in het zuiden des lands nog leven in de brouwerij is. Mooi zo!

   Na een bezoekje hier {http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=onnozel} moet ik toegeven dat ik het woord onnozel in dit verband beter niet had kunnen gebruiken. Ik houd het dan maar op onnodig, dat heeft wat minder lading. Misschien ben ik in de beantwoording van Jos wel een beetje uitgegleden. Ik had het antwoord zeker niet gegeven wanneer het was gesteld op de PGGG-site. Ik heb ook nergens in mijn beantwoording aangegeven dat het een antwoord was ‘namens’ de PGGG-helpdesk. Dit forum bij Yahoo! is indertijd geheel los van PRO-GEN of de PGGG in het leven geroepen en hierin kunnen dan ook vrijelijk meningen worden uitgewisseld zonder dat dat consequenties heeft (dat hoop ik althans, want je weet het maar nooit tegenwoordig).

   Al jaren vraag ik de makers ‘hoe staat het met de Windows-versie?’. Al jaren krijg ik het antwoord ‘daar wordt aan gewerkt, het is voor een derde klaar’. Maar aan een derde programma hebben we niets. Ik weet dat veel routines binnen PRO-GEN reeds zodanig zijn geprogrammeerd dat ze ook werken onder een Windows-besturingssysteem. Alleen de gebruiksinterface en de data-structuur zijn nog vrijwel ongewijzigd. Ik zou eigenlijk niet weten of het huidige PRO-GEN nog kan werken binnen een DOS-omgeving van tien jaar geleden. Ik denk zo, dat er dan functieverlies ontstaat.

   Ik deel je mening dat relatief weinig gebruikers allerlei VTX-aanpassingen zullen maken. Daar zit ‘m – denk ik – ook niet het succes van PRO-GEN in. Het succes is volgens mij de eenvoudige, overzichtelijke structuur en de dito gebruikersinterface. Veel gebruikers die werken met PRO-GEN zullen onder een (alles omvattend) Windows-programma de weg kwijtraken. Op dat gebied voldoet PRO-GEN (nog steeds) aan een behoefte. Het is dus kennelijk een programma voor mensen van boven de rivieren.

   Maar ook al gebruik je de VTX-regeltjes niet om allerlei aanpassingen te doen, je hebt er als gebruiker wel mee te maken. Denk maar aan de sorteer- en selectieroutines die vrijwel onuitputtelijk zijn. In andere programma’s krijg ik slechts enkele voorgekookte routines voorgeschoteld en meestal zijn die nog verborgen ook onder een of ander icoontje. Idem dito met de uitvoermogelijkheden. PRO-GEN is doorwrocht van de VTX. Ik kan me goed voorstellen dat de makers aan die structuur wensen vast te houden en dat dàt juist het probleem is van een mogelijke Windows-versie. Maar zeker weten doe ik dat niet.

   Mogelijk dat in het najaar dit probleem nog weer eens aan de orde komt met de makers.

   Voor het overige... het staat een ieder vrij een ander programma te gebruiken dan PRO-GEN. Iedereen heeft daarin zijn eigen afwegingen. PRO-GEN als DOS-programma zit in de eindfase van z’n levenscyclus. Dat weet ik, dat weten de makers, dat weet iedereen die maar een beetje kijk heeft op software. Als het voor de makers niet mogelijk is om op korte termijn (zeg een jaar) een alternatief te bieden met een Windows-interface, zullen steeds meer mensen afhaken. Maar of zo’n afhaakbeslissing werkelijk op rationele gronden gebeurt bij de meesten, waag ik te betwijfelen (ach mam, zo’n DOS-programma is uit de tijd). Er is goed met PRO-GEN te werken. En als ik eens een andere uitvoer wil hebben, exporteer ik het geheel eenvoudigweg naar een ander programma en kies daarin mijn favoriete uitvoer. Geen probleem.

   GensData Pro heb ik geïnstalleerd op mijn computer. Hoe zou het toch komen dat ik het nog steeds niet gebruik? Ik zit maar aan te hikken tegen de brei aan vinkjes, piefjes en palletjes waar ik de werking niet van ken. Misschien moet ik emigreren naar beneden de rivieren?

   Met vriendelijke groet uit het noorden des lands,
   Don Arnoldus

   From: Frans Roelvink
   Sent: Wednesday, August 17, 2011 6:37 AM
   To: mailto:pro-gen%40yahoogroups.com
   Subject: Re: [pro-gen] actief?

   Beste Don,

   Ik ben dan wel geen Belg, maar geboren en getogen in de omgeving van Eindhoven, een gebied, dat door een groot aantal mensen van boven de Moerdijk (gelukkig niet allemaal!) nog als boeren wordt gezien.
   Waar het mij om gaat is het betitelen van een vraag als onnodig of onnozel. Iemand die dat vindt komt op mij als redelijk arrogant over.
   Gelukkig zijn in de negentiende eeuw veel mensen van beneden de Moerdijk geëmigreerd naar gebieden boven de Moerdijk, om daar een beetje ontwikkelingshulp te brengen.
   Bij mijn werk heb ik geleerd, dat er geen domme, onnodige of onnozele vragen bestaan, alleen domme, onnodige en onnozele antwoorden.
   Zeker als je een rol speelt in een helpdesk, een ombudsteam of wat voor hulpverlening dan ook, je neemt de vragensteller serieus.
   Jos ging er kennelijk van uit dat je hem serieus nam en je antwoorden waren voor hem beledigend, voor jou als humor. Hier kennen we gelukkig een ander soort humor.

   Eigenlijk zie ik in deze hele discussie hetzelfde gebeuren wat ik ook in andere nieuwsgroepen zie gebeuren en eigenlijk in de hele samenleving:
   Veel mensen (gelukkig niet allemaal!) hebben tegenwoordig een kort lontje. Op alles moet gereageerd worden, liefst negatief, zo weinig mogelijk positief.
   Sociale media dragen aan dat a-sociale gedrag een steentje aan bij, denk ik, maar daar gaat het hier niet over. Het lijkt soms wel of steeds meer mensen gaan leiden aan de ziekte van Thourette.

   Het voornaamste argument van de makers is de mogelijkheid om zelfgemaakte toepassingen te kunnen draaien onder pro-gen.
   De vraag is, hoeveel gebruikers daar nu echt gebruik van maken. Ik denk, dat de massa van gewone gebruikers, die pro-gen alleen maar gebruiken voor de invoer en uitvoer van hun stamboom en geen behoefte hebben aan VTX en allerlei andere leuke dingen, die zo eigen zijn aan pro-gen, allang overgestapt zijn naar bijvoorbeeld Gensdata Pro. Of misschien overwegen om die overstap te maken.
   Het zou daarom goed zijn om dat eens te onderzoeken.

   Groetjes

   Frans

   [Non-text portions of this message have been removed]

   [Non-text portions of this message have been removed]
  • Harry Goegebeur
   Hallo Bert, ... Wat betreft Pro-Gen is er geen enkel probleem om ALLE gegevens uit Pro-Gen over te brengen via gedcom naar een ander programma! De auteurs van
   Message 2 of 22 , Aug 18, 2011
    Hallo Bert,    Jij schreef aan Don:    > Hallo Don,
    > Jouw stelling dat het een beperking is van gedcom kan ik helemaal onderschrijven,

    > er zijn velden waar geen tag voor is. De mormonen hebben zo hun beperkingen.    Wat betreft Pro-Gen is er geen enkel probleem om ALLE gegevens uit Pro-Gen over te brengen via gedcom naar een ander programma! De auteurs van Pro-Gen hebben daar mooi voor gezorgd, de data/velden waar geen gedcom tag voor bestaat kan men een eigen gedefinieerde gedcom tag geven zodat de data toch in de gedcom file staan.    Het probleem ligt hem in de “ontvangende” software die in staat moet zijn om de gedcom correct in te lezen! De “goede” programma’s zullen net zoals Pro-Gen de mogelijkheid geven om de in de gedcom gevonden tags toe te wijzen aan velden in hun eigen database, de “minder goede” programma’s zullen met die eigen gemaakte gedcom tags geen blijf weten en ze ofwel negeren (verloren data) ofwel in een “commentaar” veld plaatsen (data wel overgebracht maar veel werk om op zijn plaats te zetten).    Wat een probleem is bij ALLE export/import via gedcom is eigen aan de verschillen tussen de programma’s ik geef 1 voorbeeld:    In Pro-Gen kan men de peters en meters of (doop)getuigen vermelden in het memo veld gekoppeld aan de doop. In de gedcom zullen dus die getuigen als “tekst” in een sub-tag staan van de doop-tag, het “ontvangende” programma kan daar verschillende zaken mee doen naargelang zijn eigen mogelijkheden, zo kan de data eindigen als tekst in een memo veld van de doop (zoals is Pro-Gen) maar net zo goed als een voetnoot tekst of commentaar tekst aan de doop. In het eerste geval ben je goed af J want dan wijzigt er niets ten opzichte van Pro-Gen in de andere gevallen zal je werk hebben om de data op de juiste gewenste plaats te krijgen.    Dit is 1 van de redenen waarom Wholly Genes (de makers van TMG) GenBridge ontwikkeld hebben dat de gegevens uit de verschillende genealogieprogramma’s rechtstreeks gaat inlezen zonder via gedcom te gaan. GenBridge is een “tool” dat softwaremakers kunnen implementeren in hun software (niet gratis) en voorwaarde is dat ze hun eigen database structuur laten kennen. Dit is echter een discutie die buiten de opzet van dit forum valt.    Als je veranderd van programma zal je zeker werk hebben als was het maar om data op de juiste plaats te zetten (zie boven) en om van de andere/meerdere mogelijkheden van het nieuwe programma gebruik te maken.    Ik denk dat dit een van de hoofdredenen is waarom genealogen zo’n trouwe gebruikers blijken.    Vriendelijke groeten

    Harry    [Non-text portions of this message have been removed]
   • Joanne Meulenbelt
    Hallo Don e.a. Met het aanmaken van een nieuwe opmaakdefinitie ben je er nog niet (heb ik geprobeerd) GEDCOM en uniformiteit, die bestaat niet!!! Ook al heb je
    Message 3 of 22 , Aug 18, 2011
     Hallo Don e.a.

     Met het aanmaken van een nieuwe opmaakdefinitie ben je er nog niet (heb ik geprobeerd)

     GEDCOM en uniformiteit, die bestaat niet!!! Ook al heb je GEDCOM versie 5.5 (want dat levert PRO-GEN)
     Daar heb ik zelf ook ervaring mee en dat hoeft helemaal geen U.S.A te zijn, dat kan ook op Nederlandse bodem zijn.

     Vooruit lopend op onderstaande oplossingen
     - maak een KOPIE van je originele bestand
     - voer de volgende handelingen op KOPIE-bestand uit ...
     (LET HIER GOED OP DAT U KOPIE-BESTAND HEBT !!!!
     ZORG VOOR EEN BACK-UP VAN UW ORIGINEEL)

     en doe dan de volgende dingen bij KOPIE ....

     (Het probleem begint al met:)

     1) Veldvervanging
     Oorzaak:
     (Als parameter aan staat) In geval Geboorteveld ontbreekt wordt bijvoorbeeld Doopveld gebruikt (zelfde regel voor Overlijden/Begraven enz.)
     Het ontvangende programma kent OF de TAG niet (het doopveld bij Amerikaanse pakketten) OF het gebruik van BEIDE velden TEGELIJK niet.
     Oplossing:
     - Selecteer de velden waarvan Geboorte datum=LEEG en Doop datum="gevuld"
     - Verhuis met programma CHAF* inhoud van Doop datum naar Geboorte datum (*= zie PS)
     - Doe de zelfde truc voor Overlijden & Begraven (Bij relatie-velden heb je Ondertrouw/Trouwen)

     Als alles goed gelukt is maak een tussen BACK-UP van KOPIE voordat je met de volgende stap verder gaat.

     2) Data-velden (deel 1)
     Oorzaak:
     Probeer uit te vinden wat het ontvangende programma "lust" voor de onvolledige data velden VOOR, NA & CIRCA
     Oplossing:
     Ik ben er proefondervindelijk achter gekomen, dat als je bijvoorbeeld een Engelstalige Parenteel maakt en dan een GEDCOM de woorden
     VOOR, NA & CIRCA vertaald zijn naar BEF, AFT & ABT (automatisch).
     Je kunt daarna met Kladblok altijd nog IN GEDCOM BEF vervangen door "Before" of "before" als het pakket dat "lekkerder" vindt.
     Hier uit blijkt dat je wel consequent moet zijn geweest in de benoeming van je data-velden.
     Dus CIRCA en niet CA.

     3) Data-velden (deel 2)
     Oorzaak:
     Woorden als "Maart" of "Mrt" worden niet geaccepteerd door een Engelstalig/Amerikaans-pakket.
     Oplossing:
     Verander de taal van uitvoer naar EN (van Engels)

     4) Data-velden (deel 3)
     Oorzaak:
     Woorden als "Maart" of "Mrt" worden niet geaccepteerd door een Engelstalig/Amerikaans-pakket.
     Soms kan ook de volgorde JR-MND-DAG i.p.v. DAG-MND-JR het probleem zijn.
     Oplossing:
     - Bij "Uitvoermenu" kan bij keuze "Weergave-opties wijzigen" de DatumOpmaak op JA worden gezet
     - Kies dan "Invoer Akkoord"
     - Kies dan "Datumopmaak wijzigen"
     *** VERGEET NIET OP TE SCHRIJVEN HOE HET WAS VOORDAT JE HEM WIJZIGT ***
     Zodat je hem weer terug kunt schrijven na export GEDCOM. Anders wordt voor altijd al je uitvoeren zo.
     - Daarna heb je de mogelijkheid om de datum ZO aan te passen dat hij naadloos past bij het ontvangende pakket.
     (Mijn persoonlijke Datumopmaak staat (altijd) 1 7 3 is ook makkelijk voor de vertaling want 13 maart 1895 wordt 13 MAR 1895.
     Ik heb alleen Engels sprekende Amerikaanse neven & nichten waarmee ik GEDCOM's uitwissel. )

     5) Onbekend
     Oorzaak: Onbekend
     Ligt aan pakket en ontwikkelingen
     Oplossing:
     Alle andere problemen kunnen (met de hand) op bestand KOPIE worden losgelaten OF anders.

     Misschien dat anderen een betere oplossing hebben, dan houd ik me voorbehouden.

     Met vriendelijke groet,
     Joanne Meulenbelt
     (in NBr, NL)


     PS.
     CHAF = ChangeField (een programma van Wim Nelis, versie CHAF29)
     en is ook voor niet-leden van PGGG te downloaden op het volgende adres:
     http://www.pggg.nl/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=14:chaf-29&Itemid=95     ----- Original Message -----
     From: Harry Goegebeur
     To: pro-gen@yahoogroups.com
     Sent: Thursday, August 18, 2011 8:37 PM
     Subject: RE: [pro-gen] Nieuwe velden opnemen in een GED-COM-bestand (was: actief?)     Hallo Bert,

     Jij schreef aan Don:

     > Hallo Don,
     > Jouw stelling dat het een beperking is van gedcom kan ik helemaal onderschrijven,

     > er zijn velden waar geen tag voor is. De mormonen hebben zo hun beperkingen.

     Wat betreft Pro-Gen is er geen enkel probleem om ALLE gegevens uit Pro-Gen over te brengen via gedcom naar een ander programma! De auteurs van Pro-Gen hebben daar mooi voor gezorgd, de data/velden waar geen gedcom tag voor bestaat kan men een eigen gedefinieerde gedcom tag geven zodat de data toch in de gedcom file staan.

     Het probleem ligt hem in de ���ontvangende��� software die in staat moet zijn om de gedcom correct in te lezen! De ���goede��� programma���s zullen net zoals Pro-Gen de mogelijkheid geven om de in de gedcom gevonden tags toe te wijzen aan velden in hun eigen database, de ���minder goede��� programma���s zullen met die eigen gemaakte gedcom tags geen blijf weten en ze ofwel negeren (verloren data) ofwel in een ���commentaar��� veld plaatsen (data wel overgebracht maar veel werk om op zijn plaats te zetten).

     Wat een probleem is bij ALLE export/import via gedcom is eigen aan de verschillen tussen de programma���s ik geef 1 voorbeeld:

     In Pro-Gen kan men de peters en meters of (doop)getuigen vermelden in het memo veld gekoppeld aan de doop. In de gedcom zullen dus die getuigen als ���tekst��� in een sub-tag staan van de doop-tag, het ���ontvangende��� programma kan daar verschillende zaken mee doen naargelang zijn eigen mogelijkheden, zo kan de data eindigen als tekst in een memo veld van de doop (zoals is Pro-Gen) maar net zo goed als een voetnoot tekst of commentaar tekst aan de doop. In het eerste geval ben je goed af J want dan wijzigt er niets ten opzichte van Pro-Gen in de andere gevallen zal je werk hebben om de data op de juiste gewenste plaats te krijgen.

     Dit is 1 van de redenen waarom Wholly Genes (de makers van TMG) GenBridge ontwikkeld hebben dat de gegevens uit de verschillende genealogieprogramma���s rechtstreeks gaat inlezen zonder via gedcom te gaan. GenBridge is een ���tool��� dat softwaremakers kunnen implementeren in hun software (niet gratis) en voorwaarde is dat ze hun eigen database structuur laten kennen. Dit is echter een discutie die buiten de opzet van dit forum valt.

     Als je veranderd van programma zal je zeker werk hebben als was het maar om data op de juiste plaats te zetten (zie boven) en om van de andere/meerdere mogelijkheden van het nieuwe programma gebruik te maken.

     Ik denk dat dit een van de hoofdredenen is waarom genealogen zo���n trouwe gebruikers blijken.

     Vriendelijke groeten

     Harry

     [Non-text portions of this message have been removed]

     [Non-text portions of this message have been removed]
    • A.H.J. Ripke
     Hallo Harry, Joanne en Don, Ik heb velden bijgemaakt wie de ambtenaar is van de burgerlijke stand die de akte opmaakt, dit is gedaan bij huwelijken overlijden
     Message 4 of 22 , Aug 19, 2011
      Hallo Harry, Joanne en Don,

      Ik heb velden bijgemaakt wie de ambtenaar is van de burgerlijke stand die de akte opmaakt, dit is gedaan bij huwelijken overlijden en geboorten. Bij geboorten een veld wie de aangifte doet en een veld wie de getuigen zijn, zo ook bij het overlijden Bij de doop is er een veld kerk en een veld dominee bij gemaakt. Ik heb velden bijgemaakt voor het grafnummer, er zijn plaatsen die dat nl vermelden in de overlijdensakte ik heb ook velden bijgemaakt met de naam van het crematorium en ook bij begrafenis een veld met de naam van de begraafplaats, bij huwelijken heb ik ook weer een veld gemaakt voor de kerk. Ik weet dat ik dit ook in de info- en tekstvelden had kunnen zetten, maar ja a la carte hè en je kan dan ook sorteren op die velden. Al met al voor mij echt a la carte. Dus ik wil zeker niet direct van Pro-Gen af, maar ja windows hè dat zou het wel makkelijker maken ook al om dit alles plaatjes te laten zien, Ik haal momenteel zoveel mogelijk de aktes binnen van FamilySearch, en dan ook weer zoveel mogelijk dus niet alleen de geboorte, overlijdens en huwelijksakte maar ook als het kan de ondertrouwakte, de akte die opgemaakt werden bij het afkondigen van het huwelijk, de huwelijkse bijlagen. Al met al dus zeer uitgebreid. Al die aktes worden voorzien van het persoons- dan wel het relatienummer.

      Met vriendelijke groet,
      Bert Ripke


      -----Oorspronkelijk bericht-----
      Van: pro-gen@yahoogroups.com [mailto:pro-gen@yahoogroups.com] Namens Joanne Meulenbelt
      Verzonden: Friday, 19 August, 2011 03:13
      Aan: pro-gen@yahoogroups.com
      Onderwerp: Re: [pro-gen] Nieuwe velden opnemen in een GED-COM-bestand (was: actief?)

      Hallo Don e.a.

      Met het aanmaken van een nieuwe opmaakdefinitie ben je er nog niet (heb ik geprobeerd)

      GEDCOM en uniformiteit, die bestaat niet!!! Ook al heb je GEDCOM versie 5.5 (want dat levert PRO-GEN) Daar heb ik zelf ook ervaring mee en dat hoeft helemaal geen U.S.A te zijn, dat kan ook op Nederlandse bodem zijn.

      Vooruit lopend op onderstaande oplossingen
      - maak een KOPIE van je originele bestand
      - voer de volgende handelingen op KOPIE-bestand uit ...
      (LET HIER GOED OP DAT U KOPIE-BESTAND HEBT !!!!
      ZORG VOOR EEN BACK-UP VAN UW ORIGINEEL)

      en doe dan de volgende dingen bij KOPIE ....

      (Het probleem begint al met:)

      1) Veldvervanging
      Oorzaak:
      (Als parameter aan staat) In geval Geboorteveld ontbreekt wordt bijvoorbeeld Doopveld gebruikt (zelfde regel voor Overlijden/Begraven enz.) Het ontvangende programma kent OF de TAG niet (het doopveld bij Amerikaanse pakketten) OF het gebruik van BEIDE velden TEGELIJK niet.
      Oplossing:
      - Selecteer de velden waarvan Geboorte datum=LEEG en Doop datum="gevuld"
      - Verhuis met programma CHAF* inhoud van Doop datum naar Geboorte datum (*= zie PS)
      - Doe de zelfde truc voor Overlijden & Begraven (Bij relatie-velden heb je Ondertrouw/Trouwen)

      Als alles goed gelukt is maak een tussen BACK-UP van KOPIE voordat je met de volgende stap verder gaat.

      2) Data-velden (deel 1)
      Oorzaak:
      Probeer uit te vinden wat het ontvangende programma "lust" voor de onvolledige data velden VOOR, NA & CIRCA
      Oplossing:
      Ik ben er proefondervindelijk achter gekomen, dat als je bijvoorbeeld een Engelstalige Parenteel maakt en dan een GEDCOM de woorden
      VOOR, NA & CIRCA vertaald zijn naar BEF, AFT & ABT (automatisch).
      Je kunt daarna met Kladblok altijd nog IN GEDCOM BEF vervangen door "Before" of "before" als het pakket dat "lekkerder" vindt.
      Hier uit blijkt dat je wel consequent moet zijn geweest in de benoeming van je data-velden.
      Dus CIRCA en niet CA.

      3) Data-velden (deel 2)
      Oorzaak:
      Woorden als "Maart" of "Mrt" worden niet geaccepteerd door een Engelstalig/Amerikaans-pakket.
      Oplossing:
      Verander de taal van uitvoer naar EN (van Engels)

      4) Data-velden (deel 3)
      Oorzaak:
      Woorden als "Maart" of "Mrt" worden niet geaccepteerd door een Engelstalig/Amerikaans-pakket.
      Soms kan ook de volgorde JR-MND-DAG i.p.v. DAG-MND-JR het probleem zijn.
      Oplossing:
      - Bij "Uitvoermenu" kan bij keuze "Weergave-opties wijzigen" de DatumOpmaak op JA worden gezet
      - Kies dan "Invoer Akkoord"
      - Kies dan "Datumopmaak wijzigen"
      *** VERGEET NIET OP TE SCHRIJVEN HOE HET WAS VOORDAT JE HEM WIJZIGT *** Zodat je hem weer terug kunt schrijven na export GEDCOM. Anders wordt voor altijd al je uitvoeren zo.
      - Daarna heb je de mogelijkheid om de datum ZO aan te passen dat hij naadloos past bij het ontvangende pakket.
      (Mijn persoonlijke Datumopmaak staat (altijd) 1 7 3 is ook makkelijk voor de vertaling want 13 maart 1895 wordt 13 MAR 1895.
      Ik heb alleen Engels sprekende Amerikaanse neven & nichten waarmee ik GEDCOM's uitwissel. )

      5) Onbekend
      Oorzaak: Onbekend
      Ligt aan pakket en ontwikkelingen
      Oplossing:
      Alle andere problemen kunnen (met de hand) op bestand KOPIE worden losgelaten OF anders.

      Misschien dat anderen een betere oplossing hebben, dan houd ik me voorbehouden.

      Met vriendelijke groet,
      Joanne Meulenbelt
      (in NBr, NL)


      PS.
      CHAF = ChangeField (een programma van Wim Nelis, versie CHAF29) en is ook voor niet-leden van PGGG te downloaden op het volgende adres:
      http://www.pggg.nl/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=14:chaf-29&Itemid=95      ----- Original Message -----
      From: Harry Goegebeur
      To: pro-gen@yahoogroups.com
      Sent: Thursday, August 18, 2011 8:37 PM
      Subject: RE: [pro-gen] Nieuwe velden opnemen in een GED-COM-bestand (was: actief?)      Hallo Bert,

      Jij schreef aan Don:

      > Hallo Don,
      > Jouw stelling dat het een beperking is van gedcom kan ik helemaal onderschrijven,

      > er zijn velden waar geen tag voor is. De mormonen hebben zo hun beperkingen.

      Wat betreft Pro-Gen is er geen enkel probleem om ALLE gegevens uit Pro-Gen over te brengen via gedcom naar een ander programma! De auteurs van Pro-Gen hebben daar mooi voor gezorgd, de data/velden waar geen gedcom tag voor bestaat kan men een eigen gedefinieerde gedcom tag geven zodat de data toch in de gedcom file staan.

      Het probleem ligt hem in de “ontvangende” software die in staat moet zijn om de gedcom correct in te lezen! De “goede” programma’s zullen net zoals Pro-Gen de mogelijkheid geven om de in de gedcom gevonden tags toe te wijzen aan velden in hun eigen database, de “minder goede” programma’s zullen met die eigen gemaakte gedcom tags geen blijf weten en ze ofwel negeren (verloren data) ofwel in een “commentaar” veld plaatsen (data wel overgebracht maar veel werk om op zijn plaats te zetten).

      Wat een probleem is bij ALLE export/import via gedcom is eigen aan de verschillen tussen de programma’s ik geef 1 voorbeeld:

      In Pro-Gen kan men de peters en meters of (doop)getuigen vermelden in het memo veld gekoppeld aan de doop. In de gedcom zullen dus die getuigen als “tekst” in een sub-tag staan van de doop-tag, het “ontvangende” programma kan daar verschillende zaken mee doen naargelang zijn eigen mogelijkheden, zo kan de data eindigen als tekst in een memo veld van de doop (zoals is Pro-Gen) maar net zo goed als een voetnoot tekst of commentaar tekst aan de doop. In het eerste geval ben je goed af J want dan wijzigt er niets ten opzichte van Pro-Gen in de andere gevallen zal je werk hebben om de data op de juiste gewenste plaats te krijgen.

      Dit is 1 van de redenen waarom Wholly Genes (de makers van TMG) GenBridge ontwikkeld hebben dat de gegevens uit de verschillende genealogieprogramma’s rechtstreeks gaat inlezen zonder via gedcom te gaan. GenBridge is een “tool” dat softwaremakers kunnen implementeren in hun software (niet gratis) en voorwaarde is dat ze hun eigen database structuur laten kennen. Dit is echter een discutie die buiten de opzet van dit forum valt.

      Als je veranderd van programma zal je zeker werk hebben als was het maar om data op de juiste plaats te zetten (zie boven) en om van de andere/meerdere mogelijkheden van het nieuwe programma gebruik te maken.

      Ik denk dat dit een van de hoofdredenen is waarom genealogen zo’n trouwe gebruikers blijken.

      Vriendelijke groeten

      Harry

      [Non-text portions of this message have been removed]

      [Non-text portions of this message have been removed]      ------------------------------------

      Om uzelf uit te schrijven van deze groep, stuur een mailtje naar:
      pro-gen-unsubscribe@yahoogroups.com

      Yahoo! Groups Links      -----
      No virus found in this message.
      Checked by AVG - www.avg.com
      Version: 10.0.1392 / Virus Database: 1520/3842 - Release Date: 08/18/11
     • Harry Goegebeur
      Hallo Loanne, ... Ik denk dat je enkele dingen door elkaar haalt... GEDCOM is een standaard afgesproken tussen de Mormonen en de ontwikkelaars van
      Message 5 of 22 , Aug 19, 2011
       Hallo Loanne,

       Jij schreef:

       > Met het aanmaken van een nieuwe opmaakdefinitie ben je er nog niet (heb ik geprobeerd)
       > GEDCOM en uniformiteit, die bestaat niet!!! Ook al heb je GEDCOM versie 5.5 (want dat levert
       > PRO-GEN) Daar heb ik zelf ook ervaring mee en dat hoeft helemaal geen U.S.A te zijn,
       > dat kan ook op Nederlandse bodem zijn.

       Ik denk dat je enkele dingen door elkaar haalt...
       GEDCOM is een "standaard" afgesproken tussen de Mormonen en de ontwikkelaars van genealogieprogramma's waaronder de Mormonen zelf, Bob Velke de auteur van The Master Genealogist zat indertijd mee in de commissie. Het doel van GEDCOM is NIET zozeer de uitwisseling van gegevens tussen programma's maar wel om je gegevens over te brengen naar de LDS kerk (om er als het ware postuum allemaal Mormonen van te maken).

       De GEDCOM standaard (zij spreken na 20 jaar nog steeds van een "draft" versie) is per definitie ENGELS vandaar dat maandnamen zoals maart, oktober, mei... datum beschrijvingen zoals voor, na, geschat, tussen..en.. , niet herkend worden als regelmatig!
       Zet je al die dingen in het Engels dan is er geen enkel probleem.

       >1) Veldvervanging Oorzaak:
       > (Als parameter aan staat) In geval Geboorteveld ontbreekt wordt bijvoorbeeld Doopveld gebruikt
       > (zelfde regel voor Overlijden/Begraven enz.) Het ontvangende programma kent OF de TAG niet
       > (het doopveld bij Amerikaanse pakketten) OF het gebruik van BEIDE velden TEGELIJK niet.

       ?? GEDCOM kent wel degelijk een doopveld namelijk CHRI (Christening = RK doop) of BAPT (Bapteme = andere dan RK dopen) en beide kunnen wel degelijk tegelijkertijd gebruikt worden bij een bepaalde persoon. Net zoals overlijden = DEAD en begraven = BURI die ook tegelijkertijd kunnen gebruikt worden.

       > Soms kan ook de volgorde JR-MND-DAG i.p.v. DAG-MND-JR het probleem zijn.

       Dat mag geen probleem zijn... het programma dat de GEDCOM produceert dient in de hoofding (het eerste deel van de GEDCOM) enkele zaken te zetten:
       Welke het datumformaat is YYYY MMM DD of DD MMM YYYY enz..
       Welke tekenreeks gebruikt wordt : ASCII of ANSEL (belangrijk voor diakritische tekens)
       De naam van het programma die de GEDCOM maakt
       De "submitter" = de persoon die de GEDCOM geeft

       Dit zijn echter allemaal zaken waar de "gebruiker" van het programma zei het Pro-Gen of een ander programma niet moet van kennen, een programma dat "aproved" is door de Mormonen zal een degelijke GEDCOM produceren.
       Ik heb reeds verschillende gebruikers van Pro-Gen geholpen bij het omzetten van hun gegevens naar "een ander" programma en kan zeggen dat er niet 1 karakter in de data verloren gaat.

       Vriendelijke groeten
       Harry
      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.