Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

6833Re: [pro-gen] actief?

Expand Messages
 • Frans Roelvink
  Aug 17, 2011
  • 0 Attachment
   Hallo Don,

   Wat mij betreft is de kou uit de lucht, zoals dat heet. De uitglijer naar Jos is wat mij betreft weer vergeten.
   Ik gebruik Pro-Gen ook nog steeds met veel plezier, maar zoals anderen dat ook al aangaven, heb ik ook Gens Data Pro op mijn systeem staan. Aldfaer en Haza21 heb ik ook geinstalleerd, maar daar doe ik eigenlijk niets mee.
   Onlangs heb ik een nieuwe laptop gekocht, waarop Windows 7 is geinstalleerd. Ik heb geen zin om Pro-Gen op dat systeem te installeren. Het installeren van een extra programma om het op dat systeem aan de praat te krijgen houd mij tegen. Ik heb nog wel een oude laptop, waarop Windows XP staat en waarop Pro-Gen uitstekend draait. Ik ben momenteel bezig met het invoeren van de huwelijken van Breda en omgeving. Daar is Pro-Gen een heel goed instrument voor om mee te werken. Vooral ook vanwege de vele selectie en sorteer mogelijkheden. Je kunt in Pro-Gen bijvoorbeeld de huwelijken van 1850 van Made selecteren en sorteren op datum. Gaat dat in Gens Data Pro? Of de personen geboren na 1811 in Oosterhout, waarbij in het datumveld het woord circa is ingevuld, omdat de preciese geboortedatum niet bekend is, maar wel het jaartal (circa 1811). En het resultaat dan ook nog even sorteren op achternaam.
   Ook dat zie ik GensData Pro niet zo gemakkelijk gerealiseerd krijgen.
   Maar ik zie wel een moment komen, waarop ik minder gebruik ga maken van Pro-Gen. Misschien als ik klaar ben met alle huwelijken tot 1850 van de oude Baronie van Breda.
   Je hoeft dus echt niet te emigreren naar hier toe, maar als je een keer de negende stad van het land als het gaat om inwoners wilt bezoeken, dan ben je welkom.

   Groetjes

   Frans


   From: Don Arnoldus
   Sent: Wednesday, August 17, 2011 9:35 AM
   To: pro-gen@yahoogroups.com
   Subject: Re: [pro-gen] actief?


   Hallo Frans (en zijdelings Alex),

   Met genoegen constateer ik dat er ook in het zuiden des lands nog leven in de brouwerij is. Mooi zo!

   Na een bezoekje hier {http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=onnozel} moet ik toegeven dat ik het woord onnozel in dit verband beter niet had kunnen gebruiken. Ik houd het dan maar op onnodig, dat heeft wat minder lading. Misschien ben ik in de beantwoording van Jos wel een beetje uitgegleden. Ik had het antwoord zeker niet gegeven wanneer het was gesteld op de PGGG-site. Ik heb ook nergens in mijn beantwoording aangegeven dat het een antwoord was ‘namens’ de PGGG-helpdesk. Dit forum bij Yahoo! is indertijd geheel los van PRO-GEN of de PGGG in het leven geroepen en hierin kunnen dan ook vrijelijk meningen worden uitgewisseld zonder dat dat consequenties heeft (dat hoop ik althans, want je weet het maar nooit tegenwoordig).

   Al jaren vraag ik de makers ‘hoe staat het met de Windows-versie?’. Al jaren krijg ik het antwoord ‘daar wordt aan gewerkt, het is voor een derde klaar’. Maar aan een derde programma hebben we niets. Ik weet dat veel routines binnen PRO-GEN reeds zodanig zijn geprogrammeerd dat ze ook werken onder een Windows-besturingssysteem. Alleen de gebruiksinterface en de data-structuur zijn nog vrijwel ongewijzigd. Ik zou eigenlijk niet weten of het huidige PRO-GEN nog kan werken binnen een DOS-omgeving van tien jaar geleden. Ik denk zo, dat er dan functieverlies ontstaat.

   Ik deel je mening dat relatief weinig gebruikers allerlei VTX-aanpassingen zullen maken. Daar zit ‘m – denk ik – ook niet het succes van PRO-GEN in. Het succes is volgens mij de eenvoudige, overzichtelijke structuur en de dito gebruikersinterface. Veel gebruikers die werken met PRO-GEN zullen onder een (alles omvattend) Windows-programma de weg kwijtraken. Op dat gebied voldoet PRO-GEN (nog steeds) aan een behoefte. Het is dus kennelijk een programma voor mensen van boven de rivieren.

   Maar ook al gebruik je de VTX-regeltjes niet om allerlei aanpassingen te doen, je hebt er als gebruiker wel mee te maken. Denk maar aan de sorteer- en selectieroutines die vrijwel onuitputtelijk zijn. In andere programma’s krijg ik slechts enkele voorgekookte routines voorgeschoteld en meestal zijn die nog verborgen ook onder een of ander icoontje. Idem dito met de uitvoermogelijkheden. PRO-GEN is doorwrocht van de VTX. Ik kan me goed voorstellen dat de makers aan die structuur wensen vast te houden en dat dàt juist het probleem is van een mogelijke Windows-versie. Maar zeker weten doe ik dat niet.

   Mogelijk dat in het najaar dit probleem nog weer eens aan de orde komt met de makers.

   Voor het overige... het staat een ieder vrij een ander programma te gebruiken dan PRO-GEN. Iedereen heeft daarin zijn eigen afwegingen. PRO-GEN als DOS-programma zit in de eindfase van z’n levenscyclus. Dat weet ik, dat weten de makers, dat weet iedereen die maar een beetje kijk heeft op software. Als het voor de makers niet mogelijk is om op korte termijn (zeg een jaar) een alternatief te bieden met een Windows-interface, zullen steeds meer mensen afhaken. Maar of zo’n afhaakbeslissing werkelijk op rationele gronden gebeurt bij de meesten, waag ik te betwijfelen (ach mam, zo’n DOS-programma is uit de tijd). Er is goed met PRO-GEN te werken. En als ik eens een andere uitvoer wil hebben, exporteer ik het geheel eenvoudigweg naar een ander programma en kies daarin mijn favoriete uitvoer. Geen probleem.

   GensData Pro heb ik geïnstalleerd op mijn computer. Hoe zou het toch komen dat ik het nog steeds niet gebruik? Ik zit maar aan te hikken tegen de brei aan vinkjes, piefjes en palletjes waar ik de werking niet van ken. Misschien moet ik emigreren naar beneden de rivieren?

   Met vriendelijke groet uit het noorden des lands,
   Don Arnoldus

   From: Frans Roelvink
   Sent: Wednesday, August 17, 2011 6:37 AM
   To: mailto:pro-gen%40yahoogroups.com
   Subject: Re: [pro-gen] actief?

   Beste Don,

   Ik ben dan wel geen Belg, maar geboren en getogen in de omgeving van Eindhoven, een gebied, dat door een groot aantal mensen van boven de Moerdijk (gelukkig niet allemaal!) nog als boeren wordt gezien.
   Waar het mij om gaat is het betitelen van een vraag als onnodig of onnozel. Iemand die dat vindt komt op mij als redelijk arrogant over.
   Gelukkig zijn in de negentiende eeuw veel mensen van beneden de Moerdijk geëmigreerd naar gebieden boven de Moerdijk, om daar een beetje ontwikkelingshulp te brengen.
   Bij mijn werk heb ik geleerd, dat er geen domme, onnodige of onnozele vragen bestaan, alleen domme, onnodige en onnozele antwoorden.
   Zeker als je een rol speelt in een helpdesk, een ombudsteam of wat voor hulpverlening dan ook, je neemt de vragensteller serieus.
   Jos ging er kennelijk van uit dat je hem serieus nam en je antwoorden waren voor hem beledigend, voor jou als humor. Hier kennen we gelukkig een ander soort humor.

   Eigenlijk zie ik in deze hele discussie hetzelfde gebeuren wat ik ook in andere nieuwsgroepen zie gebeuren en eigenlijk in de hele samenleving:
   Veel mensen (gelukkig niet allemaal!) hebben tegenwoordig een kort lontje. Op alles moet gereageerd worden, liefst negatief, zo weinig mogelijk positief.
   Sociale media dragen aan dat a-sociale gedrag een steentje aan bij, denk ik, maar daar gaat het hier niet over. Het lijkt soms wel of steeds meer mensen gaan leiden aan de ziekte van Thourette.

   Het voornaamste argument van de makers is de mogelijkheid om zelfgemaakte toepassingen te kunnen draaien onder pro-gen.
   De vraag is, hoeveel gebruikers daar nu echt gebruik van maken. Ik denk, dat de massa van gewone gebruikers, die pro-gen alleen maar gebruiken voor de invoer en uitvoer van hun stamboom en geen behoefte hebben aan VTX en allerlei andere leuke dingen, die zo eigen zijn aan pro-gen, allang overgestapt zijn naar bijvoorbeeld Gensdata Pro. Of misschien overwegen om die overstap te maken.
   Het zou daarom goed zijn om dat eens te onderzoeken.

   Groetjes

   Frans

   [Non-text portions of this message have been removed]

   [Non-text portions of this message have been removed]
  • Show all 22 messages in this topic