Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [ploticus] use chron prefab for time-based data

Expand Messages
  • Romina Natalia Tulisi
    Hi Steve, I am specifying the y=n parameter. I thought the problem could be related because one of the fields doesn t have a value, but i ve specified it at 0
    Message 1 of 9 , Apr 3 3:02 PM
    • 1 Attachment
    • 757 Bytes
    Hi Steve,

    I am specifying the y=n parameter. I thought the problem could be related because one of the fields doesn't have a value, but i've specified it at 0 (even though it's wrong), but i'm still getting the same message.

    This is the command line (I'm not using error bars in this example)

    pl -prefab chron data=data.plo x=1 y=2 y2=3 \
    pointsym=default \
    pointsym2=default \
    datefmt=yyyy-mm-dd xnearest=day xstubdet=size=4 unittype=datetime xinc="21 day" xgrid=yes ygrid=yes \
    mode=line \
    autoyears=yes legendfmt=across legtextdet="size=5" title="Tasa de concepción del tambo XX vs valores poblacionales"  \
    name="Tambo-XX" name2="Valores-poblacionales" xlbl=Periodos -gif -o out.gif -debug

    The data.plo is also attached. The error is the one I've mentioned in my previous email.

    Using the other chron.pl file I'm not getting this error (but i don't have errorbars etc that you've recently added).

    Thanks for your help

    Romina

    On Thu, Mar 24, 2011 at 2:11 PM, Steve Grubb <stevegrubb@...> wrote:


    Romina, that message "Error: 'y' is required unless 'tab' is being used." appears when the y=n parameter is not given on the command line.  Are you specifying y on the command line and still getting this message?  If so it would be something strange so please send your command and a sample of data that causes the problem to occur.

    Thanks,

    Steve


    On Wed, Mar 23, 2011 at 1:22 AM, Romina Natalia Tulisi <rtulisi@...> wrote:
     

    Hi Steve!


    Thanks very much for the new chron.pl file! I haven't been able to test the error bars nor the data point symbols yet but I will during this week. I did replace my chron.pl file with yours and I've found that if I have a some lines such as:

    2011-01-14 0.469387755102041 0.395833333333333
    2011-02-04 0.575949367088608 0.4
    2011-02-25 0.5625 0.400039984006397
    2011-03-18 0.575757575757576

    where there isn't a "y" column defined (because there is no data) i'm getting this error " Error: 'y' is required unless 'tab' is being used.".

    Now, if i use the other chron.pl file (the original one), my graph draws fine (without the bar/line for the date with no value).

    I'm not sure if this makes sense, but if this is the correct behaviour what could I do if there's a date that doesn't have a value?

    Thanks,
    Romina



    On Fri, Mar 18, 2011 at 5:23 PM, Steve Grubb <stevegrubb@...> wrote:
    [Attachment(s) from Steve Grubb included below]

    Hello again Romina.

    I have created an improved prefab file (chron.pl) which does error bars and data point symbols.  It is available here:  http://ploticus.sourceforge.net/docs/news.html  .... first entry under "Bug fixes applicable to 2.41".

    The gif result is attached.

    I used your command with slight modifications:
    pl -prefab chron data=romina1.dat  x=1 y=2 y2=3 err=4 err2=4 \
      pointsym=default pointsym2=default \

      datefmt=yyyy-mm-dd xnearest=day xstubdet=size=4 unittype=datetime xinc="21 day" xgrid=yes ygrid=yes \
      mode=line autoyears=yes legendfmt=across legtextdet="size=5" \

      title="Tasa de concepción del tambo XX vs valores poblacionales"  \
      name="Tambo-XX" name2="Valores-poblacionales" xlbl=Periodos \
      -gif -o out.gif

    And I used your data also with slight modifications (named romina1.dat):

    2010-06-18      0.55    0.399308224442736       0.010
    2010-07-09      0.55    0.417039446929646       0.020
    2010-07-30      0.5     0.390899241603467       0.030
    2010-08-20      0.5     0.398202247191011       0.010
    2010-09-10      0.48    0.402954545454545       0.020
    2010-10-01      0.55    0.416721672167217       0.030
    2010-10-22      0.51    0.426812033111246       0.020
    2010-11-12      0.47    0.390939932149272       0.020
    2010-12-03      0.4     0.39572864321608        0.010
    2010-12-24      0.45    0.398527865404837       0.030
    2011-01-14      0.47    0.399157894736842       0.020
    2011-02-02      0.39    0.399157894736842       0.030


    Thanks for finding these issues with ploticus.

    Steve





    On Fri, Mar 18, 2011 at 11:10 AM, Steve Grubb <stevegrubb@...> wrote:
    Hello Romina, sorry for delay in continuing w/ this.

    1) try xyears=yes  ... xyears is the former attribute name ... there seems to be a glitch with the new name but today I ran your command on your data and xyears=yes worked.

    2) once again the documentation for some reason was incorrect.... error bars have never apparently been implemented for the chron prefab.  I will see if I can add it and send you a new prefab file w/ instructions.

    Thanks for your patience,

    Steve




    On Fri, Feb 11, 2011 at 3:26 PM, Romina Natalia Tulisi <rtulisi@...> wrote:
     

    Hi  Steve,


    I saw that you've answer my third question regarding the pointsym parameter. Would you be able to answer the second and first question I've mentioned in this email below?

    Thanks,
    Romina

    On Tue, Feb 8, 2011 at 4:19 PM, Romina Natalia Tulisi <rtulisi@...> wrote:
    [Attachment(s) from Romina Natalia Tulisi included below]

    Hi Steve!

    Thanks very much for replying and for your explanation! As you've suggested I have been playing around with the chron prefab and managed to get the following image (attached).

    However, I still have some issues and hopefully you can help me out:

    1) I'm trying to set autoyears=yes (so I can mark the years when it changes), but it doesn't show up.

    2) I absolutely need to show error bars (this is one of the main reasons why I've decided for ploticus). I've tried using some random numbers (perhaps that's the mistake), but I can't get them to show inspite the chron prefab documentation mention the err's parameters as being available.

    3) I've also need to use the "pointsym" param that is available in the lines prefab and I saw that you once mentioned that you were going to add support for it in the chron prefab  but I think it's not available. Is there a workaround?

    Again, this is my last command line sentence:

    pl -prefab chron data=e.plo x=1 y=2 y2=3 err=4 datefmt=yyyy-mm-dd
                       xnearest=day xstubdet=size=4 unittype=datetime xinc="21 day"
                        xgrid=yes ygrid=yes mode=line autoyears=years
                        legendfmt=across legtextdet="size=5"
                        title="Tasa de concepción del tambo XX vs valores poblacionales"
                        name="Tambo-XX" name2="Valores-poblacionales"
                        xlbl=Periodos
                        -gif -o e.gif -debug

    Attached is the gif file I'm getting.

    Also attached is the data file (e.plo).

    Thanks so much in advanced!

    Romina




    Attachment(s) from Steve Grubb

    1 of 1 File(s)





    --
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    We sighed and fainted on the sofa - Jane Austen "Love & Friendship"
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~






    --
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    We sighed and fainted on the sofa - Jane Austen "Love & Friendship"
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.