Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: [papilio] Fw: Verslag van een voorjaarswandeling in 't Burreken (Vlaamse Ardennen)

Expand Messages
 • pieter vantieghem
  Bij de grote distelvlinderinvasie van 2009 werden de eerste exemplaren rond 10 april gezien en de eerste grote aantallen pas eind april. Voor echte nieuwe
  Message 1 of 4 , Mar 27, 2012
   Bij de grote distelvlinderinvasie van 2009 werden de eerste exemplaren rond 10 april gezien en de eerste grote aantallen pas eind april. Voor echte "nieuwe generatie"-trekkers is het dus m.i. nog wat aan de vroege kant. Wat de grote vossen betreft, ik vermoed dat dit eerder zwervers van vorig najaar zijn dan new arrivals, in zoverre er in Vlaanderen nog geen lokale populaties zijn. Het zou in dat opzicht goed zijn om op plaatsen waar verschillende grote vossen worden waargenomen binnen enkele weken de inspanningen om rupsen te vinden te verhogen.


   From: Ronny De Clercq <ronnydeclercq@...>
   To: papilio@yahoogroups.com
   Sent: Tuesday, March 27, 2012 9:06 PM
   Subject: Re: [papilio] Fw: Verslag van een voorjaarswandeling in 't Burreken (Vlaamse Ardennen)

    
   De eerste Atalanta vloog in Oudenaarde al op 25 februari! Het zag er een vers exemplaar uit. Waarschijnlijk zijn er dus toch Atalanta's die de winterprik overleefd hebben hier bij ons.
   De Atalanta van zondag in het Burreken, was een afgevlogen exemplaar, dat zou dus wel al een trekker kunnen zijn, net als de Grote vossen.
   Heeft er iemand zicht op de verhouding trekkers versus overwinteraars bij Atalanta?
   Groetjes;
   Ronny
    

   Sent: Tuesday, March 27, 2012 1:42 PM
   Subject: Re: [papilio] Fw: Verslag van een voorjaarswandeling in 't Burreken (Vlaamse Ardennen)

    
   Hier in Millen, gemeente Riemst, maar ook in Borgloon zijn meerdere exemplaren van Kleine vos actief. In mijn tuin tot zes exmplaren tegelijk. Ook de Gehakkelde aurelia is goed op dreef met drie exmplaren in mijn tuin. De rest van de vlinders laat op zich wachten uitgezonderd een vroeg exmplaar van de Atalanta.
   Groeten,
   Gène Stassen.

   From: Ronny De Clercq <ronnydeclercq@...>
   To: papilio <papilio@yahoogroups.com>
   Sent: Monday, March 26, 2012 10:56 PM
   Subject: [papilio] Fw: Verslag van een voorjaarswandeling in 't Burreken (Vlaamse Ardennen)

    
   Nog een update i.v.m. de Grote vos:
    
   Zoals Guido hier aanhaalt: op waarnemingen.be is te zien dat er al veertien dagen geleden, op 11 maart, Grote vos werd waargenomen in 't Burreken. En wel precies op de plek waar ik nu die onzekere waarneming van Kleine vos had => wellicht dan toch een derde Grote vos, klein uitgevallen.
   Jammer wellicht voor de Kleine vos, die hier terplaatse een zeldzaamheid blijft, maar anderzijds 3 grote vossen op een afstand van een paar honderd meter! Toch ook speciaal.
    
   Groetjes;
    
   Ronny

   Sent: Monday, March 26, 2012 9:48 PM
    
   Subject: RE: Verslag van een voorjaarswandeling in 't Burreken

   De voorbije twee weken binnen VA+ Grote vos in Burreken, Bos t’Ename, Ronse-Spoorwegdriehoek, Steenbergse Bossen en St-Lievens-Esse
    
   Van: Ronny De Clercq [mailto:ronnydeclercq@...]
   Verzonden: maandag 26 maart 2012 21:39

   Onderwerp: Verslag van een voorjaarswandeling in 't Burreken
    
   Hallo allemaal;
    
   Ik heb vandaag mij eerste Burreken/vlinderroute gelopen van 't jaar. En wat een succes!
   7  x Klein koolwitje
   2  x Boomblauwtje
   8  x Gehakkelde aurelia
   12 x Dagpauwoog
   1  x Atalanta
   2  x Grote vos
   1  x Kleine vos (al ben ik niet zeker dat het ook geen klein uitgevallen Grote vos was)
   Guido Tack melde mij gisteren dat hij elders in de streek Grote vos had gezien, ik was dus benieuwd of er ook bij ons iets te zien zou zijn. En meteen toen ik terplaatse was, vloog er al een rond mijn hoofd!
   De Grote vos zit weer langs de corridor/veldweg op de linker oever van de Krombeek. Voor wie tijd en goesting heeft: komende van de 'ezelsweide', de eerste grote populier rechts (scheiding) is de meest geheerde uitkijkpost voor hun territorium daar. Terwijl ik naar één Grote vos zat te kijken, verscheen er een tweede en meteen was er een territorium 'gevecht'. Er zitten er dus minstens twee! De tweede vlinder zat wat later op een andere populier, langs de beek. Een Grote vos bezocht ook de bloeiende Es daar terplaatse.
   Wie ze wilt zien, gaat best tussen 14 uur en 17 uur, op het warmste van de dag. Ga eventueel gewoon zitten wachten, ze komen altijd naar dezelfde plek terug.
   Nog een plezante verrassing was een Groene zandloopkever op diezelfde veldweg! Het beestje was al goed actief, de grond moet dus al flink warm geweest zijn. In het droge voorjaar 2011 hadden we de eerste waarnemingen van deze soort van droge, open terreinen, op een schrale akker langs de Ganzenberg. Nu zitten ze blijkbaar al langs de beek!
   Ook de Eekhoorns waren bijzonder actief vandaag, op drie plaatsen kon ik ze goed bekijken. En top of the bill (voor 't Burreken toch): een Ree sprong op uit een bramenruigte in het centrale bosgedeelte, en vluchtte hoger het bos in.
   Langs de Krombeek staan ook al de eerste Wilde hyacinten in bloei! 't Zijn maar kleintjes, maar 't zijn er al tientallen. Maart is wel bijzonder vroeg voor bloeiende Wilde hyacint.
    
   Groetjes;
    
   Ronny
    
    
   Geen virus gevonden in dit bericht.
   Gecontroleerd door AVG - www.avg.com
   Versie: 10.0.1424 / Virusdatabase: 2113/4895 - datum van uitgifte: 03/26/12
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.