Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Hoge kerkelijke onderscheiding voor kerkmusicus Jan Boogaarts

Expand Messages
 • Janco Schout
  Hoge kerkelijke onderscheiding voor kerkmusicus Jan Boogaarts UTRECHT -Vandaag, zaterdag, heeft de heer Jan Boogaarts aansluitend aan een plechtige
  Message 1 of 1 , Feb 3, 2007
   Hoge kerkelijke onderscheiding voor kerkmusicus Jan Boogaarts

   UTRECHT -Vandaag, zaterdag, heeft de heer Jan Boogaarts aansluitend aan een plechtige Eucharistieviering van 10.30 uur in de Catharinakathedraal in Utrecht, het commandeurschap in de orde van St. Gregorius uitgereikt gekregen van Kardinaal Simonis. Boogaarts krijgt deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor kerkmuziek in ons bisdom.
    

   De beroepsmusicus Jan Boogaarts heeft zich zijn leven lang ingezet om de Gregoriaanse zang tijdens de liturgie te beoefenen en te bevorderen. Niet als opsiering van de H. Mis, maar als wezenlijk onderdeel ervan. In 1966 richtte hij samen met enkele andere interparochiële Schola Cantorum Arnhem en omstreken opgericht. Hij wilde de Latijnse liturgie als rijke bron niet verloren laten gaan. Vanaf 1984 is hij organist-titulair van de St. Walburgusbasiliek in Arnhem, en hij gaf vele orgelconcerten in binnen- en buitenland.

   Muziekdocent

   Begonnen als muziekleraar aan het Katholiek Gelders Lyceum in Arnhem vervolgde hij zijn loopbaan als hoofdvakleraar koordirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en werd tenslotte wetenschappelijk medewerker en docent muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Naast zijn werk was hij bestuurslid van diverse instellingen, stichtingen en verenigingen.

   Dirigent

   Als dirigent kreeg werd hij vooral bekend door onder andere het Utrechts Studenten kamerkoor en Gregoriaans Koor, het Vocaals Ensemble van het Brabants Conservatorium te Tilburg, het Kamerkoor van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Naast vele gastdocentschappen publiceerde hij een 50-tal artikelen in binnen- en buitenlandse tijdschriften en een boek ‘Inleiding tot het Gregoriaans en de Liturgie’.

   Gregoriusorde

   De Gregoriusorde, ook wel de Orde van Sint Gregorius de Grote genoemd, is een onderscheiding die in de Katholieke Kerk wordt uitgereikt aan leken. Ze werd op 1 september 1831 opgericht door Paus Gregorius XVI, die hem vernoemde naar en onder bescherming plaatste van de heilige Paus Gregorius de Grote.
   De orde werd in 1905 door Paus Pius X hervormd, waarbij zij in een burgerlijke en een militaire afdeling onderverdeeld werd.
   De Orde van St. Gregorius wordt, ongeacht geloofsovertuiging, verleend aan hen die in interdiocesaan of landelijk verband opmerkelijke verdiensten hebben geleverd voor geloof, Kerk of maatschappij.
   Jan Boogaarts ontving voor zijn werk in 1983 al de onderscheiding van Ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote.


   Gr. Janco
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.