Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Nyhetsbrev från Litauen nr 8

Expand Messages
 • Jan S. Krogh
  Ny kandidat till premiärminister presenterades idag för Seimas efter två månaders politisk turbulens i Litauen. Litauen får beröm i rapport för sina
  Message 1 of 1 , Jun 15, 2006

   Ny kandidat till premiärminister presenterades idag för Seimas efter två månaders politisk turbulens i Litauen. Litauen får beröm i rapport för sina ansträngningar att motverka trafficking.

    

   Ny kandidat till premiärminister presenterad för Seimas av presidenten

   Efter regeringens sammanbrott den 31 maj då premiärministern Algirdas Brazauskas lämnade in sin avskedsansökan har intensiva politiska förhandlingar pågått. Dessa har resulterat i att president Valdas Adamkus idag förordat socialdemokraten Zigmantas Balcytis som regeringsbildare och kandidat till ny premiärminister. Seimas har nu en vecka på sig att godkänna eller avslå nomineringen. Balcytis har därefter 15 dagar på sig att forma en ny regering och presentera denna samt regeringsprogrammet för Seimas.

   Enligt uttalande av Balcytis efter nomineringen kommer den nya regeringens arbete att bygga på programmet från den föregående. Socialdemokraterna, med stöd från sina koalitionspartner (nationella bondeunionen, civil demokrat och liberalcentristerna), har stöd från 53 av 141 ledamöter i Seimas.

    

   (Ambassadens egen rapportering, BNS10-15/6)       

    

   Antalet rika ökar i Litauen

   Det antal privatpersoner som har deklarerat att de har en årsinkomst på över 1 miljon litas (ca 2,8 miljoner SEK) har ökat 2,5 gånger under de sista två åren. Enligt preliminära uppskattningar från skatteverket ökar antalet miljonärer i Litauen samt att den genomsnittliga inkomsten per capita ökar. Enligt statistiken för det första kvartalet 2006 har medellönen ökat med 13,2 procent jämfört med föregående år. Den genomsnittliga lönen för fösta kvartalet är 1437 litas (ca 4.024kr).

   Antalet anställda som erhåller minimilönen har minskat från 60 procent för ett par år sedan till dagens 42 procent. De som officiellt lever under det av UNDP satta fattigdomsstrecket har således minskat. Enligt analytiker från SEB Bankas är detta en naturlig utveckling med tanke på den goda tillväxten i dagsläget i Litauen.

   (BNS 6/6, BT 1-7/6)

    

   Litauen toppar listan över de länder som gör mest för att bekämpa trafficking.

   En nyligen släppt rapport från amerikanska utrikes-departementet har rankat Litauen som ett av de främsta länderna att bekämpa trafficking. Litauen har därmed behållit sin höga position som de haft under de senaste åren. Under den aktuella perioden har Litauens regering gett betydande stöd till NGO:s samt stärkt det rättsliga skyddet. Antalet domar mot trafficking har även ökat. Trots de framgångsrika åtgärderna är Litauen fortfarande en källa samt ett mål för trafficking. Litauen används även som ett transitland för offer från Vitryssland, Ryssland och Ukraina. 

    

   (BT 8-14/6)

    

   "See the child"

   Under maj genomfördes ambassadens storsatsning "See the Child" i samarbete med bl.a. Rädda Barnen, Assitej, Litauiska dansinformationscentret och Exportrådet. Projektet "See the Child" lockade en totalpublik av 1500 barn och vuxna till ett 20-tal arrangemang med olika riktade målgrupper. Birgitta Egerbladhs "Händelser i hemmet" på Nacionalinis Dramos Teatras stora scen var det största – och mycket uppskattade – publika arrangemanget.  Flera arrangemang där målgrupperna var utövare och beslutsfattare genomfördes också, t ex Salto!-festivalens rundabordssamtal om samtida dans för en ung publik och Aktionsgruppens för barnkultur presentation av utredningens förslag. Kulturutskottet från Seimas fanns med som aktiv publik på båda arrangemangen.

   På Skalvija Kino Centras visades filmen "Tinke" i samarbete med barn- och ungdomsfestivalen BUFF från Malmö och på en föreläsning för filmlivet togs första steget mot nästa års projekt med kringresande filmvisningar på litauiska landsbygden. Drömmarnas Hus, med nationellt uppdrag i Sverige att föra ut sina arbetsmetoder, genomförde den första av sina dramaworkshopar för ungdomar, startskottet på ett treårigt samarbets- och utbytesprojekt.

   På ambassadens innergård byggdes en lekplats för speciella VIP-inbjudna barnhemsbarn. Den svenska lekplatsfabrikanten Hags skänkte sedan ambassadgårdens lekplats till Alma Adamkienes stödfond för barn och den ställs inom kort upp på en av skolorna som fonden stöttar.

    

   Litauen bland de länder som dricker mest alkohol

   Litauen är ett av de länder som toppar statistiken över de som dricker mest alkohol per capita i Europa. Det land som dricker mest alkohol är Ungern, tätt följt av Litauen. Konsumtionen av alkohol per capita i Litauen är 17 liter per år, enligt en rapport från EU-kommissionen.

    

   (BNS 7/6)

    

   Källor: BNS: Baltic News Service, BT: The Baltic Times, Ambassadens egen rapportering.

    

   NOTISER

   Svenskar med uppehållstillstånd i Litauen är välkomna att kontakta ambassaden för registrering enligt det formulär som finns tillgängligt. (Sveriges Ambassad, Didzioji g. 16, +37052685010). Det är värde-fullt för ambassaden att känna till vilka svenskar som är bosatta i Litauen.

    

   Söndag den 17 september är det, som bekant, allmänna val i Sverige. Röstmottagning kommer som vanligt att äga rum på ambassaden. Dagar och tider framgår av valinformation på ambassadens hemsida (http://www.swedenabroad.com/pages/start____17415.asp). Honorärkonsulaten i Klaipeda och Kaunas har ingen röstmottagning. Däremot kommer de att kunna tillhandahålla material för brevröstning.

    

   GLAD MIDSOMMAR!

    

   Nyhetsbrevet återkommer efter sommaruppehållet.

  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.