Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

kempen selamatkan shift ins

Expand Messages
  • Hasbullah Bin Pit (sebol)
    kempen selamatkan shift ins Kisah perjuangan mengekalkan shif ins drpd kepupusan Daripada perancangan asal nak buat draf menubar + alt keys untuk UI bahasa
    Message 1 of 48 , Feb 2, 2002
      " kempen selamatkan shift ins"
      Kisah perjuangan mengekalkan shif ins drpd kepupusan


      Daripada perancangan asal nak buat draf menubar + alt keys untuk UI
      bahasa melayu. aku terjebak dgn keyboard navigation (keynav) &
      usability study. Memang berkait pun, so bila berkait aku cuba

      addicted pula dgn usability study.
      secara tiba2, di my-opensource pun discuss usability study.
      di gnome-i18n pun bincang pasla alt keys. & kat sini pun dgn bustamam
      bincang pasal alt keys.

      sebenarnya, kalau aku guna windows, aku paste guna shift insert
      sejak tahun 1994 dahulu. masa tu win31, turbo pascal. semuanya shif
      insert. so, tiap kali aku guna windows, aku paste guna shift ins.

      tapi bila aku masuk tv3 dulu, aku tengok kawan aku (yie) ajar budak cara
      paste guna ctrl-v, hairan juga aku. rupa2nya, di kebanyakan windows apps
      ada tulis ctrl-v sebelah perkataan "paste". tapi kalau tak salah aku dulu,
      tulis "shf ins", tapi takpe la, pasal bukannya tak boleh paste dgn
      shift ins.

      masa berlalu, dlm linux aku paste guna mouse tengah jadi tak terasa
      sangat.

      blah blah blah, masa berlalu.

      aku terbaca gnome punya human interface guide (HIG)
      tapi aku tengok shift ins tak tersenarai sebagai pintasan untuk paste.
      aku terasa macam dunia dah berubah. cuba paste kat gnome apps guna
      shift ins, semua tak boleh :(

      Termasuklah apps kegemaran aku iaitu galeon :(
      gnumeric, yg dulunya tak boleh shift ins, akhir2 ni dah boleh shift ins
      (pasal aku terbiasa paste tiap2 hari kat excel masa kerja stesyen minyak
      guna shif ins) so aku happy sikit.

      aku cuba post bug ni http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=68850
      tapi masa tu takde lagi kategoru "HIG" maka takde sape care :(
      (ownerless bug). one day HIG team nak buat module sendiri kat bugzilla
      tu.

      mula2 takde org respond.. sedih gak.
      tapi menthos add cc: emel dia, nampaknya masih ada org yg nak shif insert
      selain drpd aku.
      menthos = guru l10n aku


      dia respons kat bugzilla tu, bagitau yg shift ins tu standard masa win31
      dulu. & suggest ctrl ins & ctrl del. hmmm not bad.



      aku send emel survey "penyelidikan UI" kat mypenguin, myopensource,
      isk9396, jaring.pcbase berserta survey cara paste.
      tapi hanya witra (jaring.pcbase), fahroe (mypenguin99+isk9396), suraya (
      mypenguin99+isk9396) je yg respond. :(

      hanya witra je yg paste guna shif ins, lains emua ctrl-v :(


      berbalik ke bugzilla, seth reply berunsur negatif ...
      aku sedih...

      so aku ambil langkah drastik nak collect orang yg masih paste guna
      shift ins.

      so, aku buat poll di mypenguin99, bincang.net
      tapi mostly ctrl-v :(
      ada sorang yg undi kat mypenguin99 yg 'shift ins' tapi aku tak tau sape.

      aku keseorangan :(
      macam mana aku nak yakinkan HIG supaya boh shif ins kalau 3 org je uh
      shift ins? (aku,witra,menthos)

      even kawan aku yg sebatch dulu pun ctrl-v gak,
      agaknya masa belajar 'turbo pascal' dulu diaorang tak paste langsung kot.
      (mungkin alt-e->p)

      just now, aku menyuarakan kesepian aku kat #galeon
      tapi.. jumpa lagi geng shift ins :)


      <sebol> i feel like i'm alone in this world..
      <sebol> hard to find ppl who paste using shuft insert
      <jorn> sebol: why?:)
      <sebol> s/shuft/shift
      <QuoteMstr> I do it all the time.
      <sebol> yeah?
      <QuoteMstr> Yes.
      <QuoteMstr> Are you left-handed, by any chance?
      <sebol> no, but i've used to
      <sebol> i've file a bug on HIG to include shift insert..
      <QuoteMstr> What program?
      <sebol> HIG = HUman interface guide... so that hopefully all gnome apps can paste using shift ins
      <QuoteMstr> Ah.
      <QuoteMstr> IT generally works for me, though.
      <QuoteMstr> Any problem apps?
      <QuoteMstr> Then again, my X environment is much more traditional than that of most gnome users.
      <QuoteMstr> I generally have more xterms running than non-xterms. :)
      <sebol> xterm now can shif ins right?
      <QuoteMstr> Yes.
      <QuoteMstr> Although I generally tend to use the middle button.
      <sebol> yeah.. when we copy from mouse, we tend to midle button, but when we copy from kbd, we tend to shif ins
      <sebol> for example, when we shift arrow to select and copy.. surely we tend to use kbd to paste
      <sebol> http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=68850
      <sebol> please tell that it's hard to ctrl v for lefthanded
      <QuoteMstr> It is.
      <QuoteMstr> Shift-insert is much closer to where my right hand is.
      <sebol> your mouse is on the left right?
      <QuoteMstr> "Microsoft hasn't been pushing these shortcuts for a while. I think
      <QuoteMstr> we're better off not cluttering our set of "legacy" shortcuts by
      <QuoteMstr> adding these. CTRL-C, CTRL-V, etc are pretty standard across platforms
      <QuoteMstr> these days, and we have enough funny conflicts with *nix applications
      <QuoteMstr> as it is.
      <QuoteMstr> "
      <QuoteMstr> Doe./
      <QuoteMstr> err, Die
      <QuoteMstr> My mouse is on the left.
      <sebol> but no apps conflict with shift ins so far
      <sebol> (so far from what i saw)
      <QuoteMstr> I'm agreeing with you, and disagreeing with that poster.
      <sebol> i'm the poster
      <QuoteMstr> Ohh.
      <QuoteMstr> I added a comment.
      <sebol> :)
      <fabio86> hi jorn
      <sebol> thanks :)
      <QuoteMstr> Read it? :)
      <sebol> yeah ....
      <sebol> i'm happy i'm not alone


      hmmmm nasib baik org kidal lagi senang shift ins drpd ctrl V :)
      so dia post kat
      http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=68850

      & harap2 boleh la shift ins digunakan pada kebanyakkan gnome apps kelak.

      Hidup Shift ins!! Hidup Shift ins!!
      Hidup Shift ins!! Hidup Shift ins!!

      Re-Shift-In-Sert!!!!
      Re-Shift-In-Sert!!!!
      Re-Shift-In-Sert!!!!
      Re-Shift-In-Sert!!!!
      Re-Shift-In-Sert!!!!

      bersurai.....


      --
      Hasbullah Bin Pit (sebol)
      Fail .signature ini mengandungi enam belas aksara 'a' dan lapan aksara 'i'
    • ahmad arafat
      ... master tuh transferable kut ahaks ... elok jugak... masuk dalam siri kisah benar.. takpun dalam majalah3 ke SENARIO ke hihihihks...
      Message 48 of 48 , Feb 8, 2002
        --- "Hasbullah Bin Pit (sebol)" <sebol@...>
        wrote:
        > aku dah send.
        >
        > maznan deraman wrote:
        > > Bol, asalkan stesen minyak ko ada guna IT
        > > infrastructure gitu2.. boleh aje.. ke ko nak
        > survey
        > > versi "Winlose"word?, bleh aku send 1 copy.
        >
        > sape yg nak amik master ni, maznan ke bini dia?

        master tuh transferable kut ahaks
        >
        > > p/s: sapa yang nak volunteer untuk di-"interview"
        > > pasal pengalaman involve dengan kerja jaga
        > security di
        > > opis anda?. saya interview guna webform aje :).
        > sila
        > > email privately kepada saya. TK.
        >
        > saya cadangkan interview Suraya Ibrahim, dia "The
        > Netsecure"
        > tanya dia:-
        >
        > "Apa pendapat saudari bila dijadikan watak utama dlm
        > cerita
        > 'MyCeft menyoalsisat Suraya Ibrahim' ?"
        >
        > note: MyCeft = Malaysia Computer Emergency F1 Team
        > :)
        > vrooooom
        >
        > hehehehe

        elok jugak... masuk dalam siri kisah benar.. takpun
        dalam majalah3 ke SENARIO ke hihihihks...


        __________________________________________________
        Do You Yahoo!?
        Send FREE Valentine eCards with Yahoo! Greetings!
        http://greetings.yahoo.com
      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.