Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

PHP

Expand Messages
  • Ahmad
    Semua dalam rahmat Allah, Bagaimana kita ingin mengetahui bahawa PHP telah ada dalam server kita Bagaimana kita ingin tahu bahawa PHP dah tersedia configure
    Message 1 of 12 , Nov 1 5:35 PM
      Semua dalam rahmat Allah,
       
      Bagaimana kita ingin mengetahui bahawa PHP telah ada dalam server kita
      Bagaimana kita ingin tahu bahawa PHP dah tersedia configure dalam server kita; jika belum di configure bagaimanakah kita ingin mengconfigure supaya dapat digunakan dalam pembinaan webpage kita.
       
      Sekian. Moga ada yg sudi membantu
       
      Wassalamualaikum warahmatullah
    • amirher@pc.jaring.my
      Ini adalah cara yg terbaik : 1) Buat satu file .php dalam web directory anda 2) Dalam file tu buat satu line je : 3) Test browse file tu.
      Message 2 of 12 , Nov 1 5:37 PM
        Ini adalah cara yg terbaik :

        1) Buat satu file .php dalam web directory anda

        2) Dalam file tu buat satu line je : <?php phpinfo() ?>

        3) Test browse file tu. Kalau PHP idup dia akan kasi info ttg PHP
        anda. Kalau tak dia akan keluar line atas tadi sebijik.

        -Amir
      • Ahmad
        ... dia keluar sebijik macam dinyatakan... Apakah langkah susulan yang perlu saya buat Wassalamualaikum warahmatullah
        Message 3 of 12 , Nov 1 5:50 PM
          >
          > 3) Test browse file tu. Kalau PHP idup dia akan kasi info ttg PHP
          > anda. Kalau tak dia akan keluar line atas tadi sebijik.

          dia keluar sebijik macam dinyatakan...

          Apakah langkah susulan yang perlu saya buat

          Wassalamualaikum warahmatullah
        • I'm tired to enter this.
          mm.. maksudnye php sudah jalan! so boleh start coding.. nak gune scripts sendiri pon boleh.
          Message 4 of 12 , Nov 1 5:51 PM
            mm.. maksudnye php sudah jalan!
            so boleh start coding.. nak gune scripts sendiri pon boleh.
          • Istas F. Nusyirwan
            mulakan coding -- Istas F. Nusyirwan, Faculty of Mechanical Engineering Universiti Teknologi Malaysia.
            Message 5 of 12 , Nov 1 6:07 PM
              mulakan coding

              <?

              Print "Malaysia Boleh";

              ?>

              --
              Istas F. Nusyirwan,
              Faculty of Mechanical Engineering
              Universiti Teknologi Malaysia.

              On Fri, 2 Nov 2001, Ahmad wrote:

              > >
              > > 3) Test browse file tu. Kalau PHP idup dia akan kasi info ttg PHP
              > > anda. Kalau tak dia akan keluar line atas tadi sebijik.
              >
              > dia keluar sebijik macam dinyatakan...
              >
              > Apakah langkah susulan yang perlu saya buat
              >
              > Wassalamualaikum warahmatullah
              >
              >
              >
              >
              > To unsubscribe from this group, send an email to:
              > mypenguin99-unsubscribe@yahoogroups.com
              >
              >
              >
              > Your use of Yahoo! Groups is subject to http://docs.yahoo.com/info/terms/
              >
              >
            • amirher@pc.jaring.my
              Kat httpd.conf dah uncomment part ni? # # And for PHP 4.x, use: # AddType application/x-httpd-php .php .html .htm .php4 .php3 -Amir
              Message 6 of 12 , Nov 1 6:20 PM
                Kat httpd.conf dah uncomment part ni?

                #
                # And for PHP 4.x, use:
                #
                AddType application/x-httpd-php .php .html .htm .php4 .php3

                -Amir
              • Ahmad
                ... di browse yg keluar sebijik macam ni untuk encik Istas dan encik
                Message 7 of 12 , Nov 1 6:25 PM
                  > Ini adalah cara yg terbaik :
                  >
                  > 1) Buat satu file .php dalam web directory anda
                  >
                  > 2) Dalam file tu buat satu line je : <?php phpinfo() ?>
                  >
                  > 3) Test browse file tu. Kalau PHP idup dia akan kasi info ttg PHP
                  > anda. Kalau tak dia akan keluar line atas tadi sebijik.
                  >
                  di browse yg keluar sebijik macam ni
                  <?php phpinfo() ?>

                  untuk encik Istas dan encik <I'm tired to enter this> ... hasil yg didapti
                  adalah macam coding yg kita taip tadi..


                  sekian, moga sudilagi membantu

                  wassalam
                • E A Faisal
                  itu bermakna php belum hidup, sama ada belum webserver belum di configure untuk support php atau php belum install ...
                  Message 8 of 12 , Nov 1 7:57 PM
                    itu bermakna php belum hidup, sama ada belum webserver belum di
                    configure untuk support php atau php belum install

                    > di browse yg keluar sebijik macam ni
                    > <?php phpinfo() ?>
                    >
                    > untuk encik Istas dan encik <I'm tired to enter this> ... hasil yg
                    > didapti
                    > adalah macam coding yg kita taip tadi..
                    >
                    >
                    > sekian, moga sudilagi membantu
                    >
                    > wassalam
                    >
                    >


                    __________________________________________________
                    Do You Yahoo!?
                    Find a job, post your resume.
                    http://careers.yahoo.com
                  • [f-a-r-i-s]
                    Aku rasa Istas tertinggal ; Kalau tak dapat lagi cuba refer kat sini
                    Message 9 of 12 , Nov 1 8:00 PM
                      Aku rasa Istas tertinggal   ";"
                      <? phpinfo(); ?>
                       
                      utk php installation
                      ----- Original Message -----
                      From: Ahmad
                      Sent: Friday, November 02, 2001 10:25 AM
                      Subject: Re: [mypenguin99] Re: PHP



                      > Ini adalah cara yg terbaik :
                      >
                      > 1) Buat satu file .php dalam web directory anda
                      >
                      > 2) Dalam file tu buat satu line je :  <?php phpinfo() ?>
                      >
                      > 3) Test browse file tu. Kalau PHP idup dia akan kasi info ttg PHP
                      > anda. Kalau tak dia akan keluar line atas tadi sebijik.
                      >
                      di browse yg keluar sebijik macam ni
                      <?php phpinfo() ?>

                      untuk encik Istas dan encik <I'm tired to enter this> ... hasil yg didapti
                      adalah macam coding yg kita taip tadi..


                      sekian, moga sudilagi membantu

                      wassalam



                      To unsubscribe from this group, send an email to:
                      mypenguin99-unsubscribe@yahoogroups.com



                      Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service.
                    • Ahmad
                      saya rasa php saya blom diconfiure. Sekelian warga penguin saya ucapkan terima kasih. Moga Allah merahmati kita bersama. dan kemenangan Toliban di afgan.
                      Message 10 of 12 , Nov 1 8:25 PM
                        saya rasa php saya blom diconfiure. Sekelian warga penguin saya ucapkan
                        terima kasih. Moga Allah merahmati kita bersama. dan kemenangan Toliban di
                        afgan. Ameeen


                        wassalam

                        ----- Original Message -----
                        From: E A Faisal <efaisal@...>
                        To: <mypenguin99@yahoogroups.com>
                        Sent: Friday, November 02, 2001 11:57 AM
                        Subject: Re: [mypenguin99] Re: PHP


                        > itu bermakna php belum hidup, sama ada belum webserver belum di
                        > configure untuk support php atau php belum install
                        >
                        > > di browse yg keluar sebijik macam ni
                        > > <?php phpinfo() ?>
                        > >
                        > > untuk encik Istas dan encik <I'm tired to enter this> ... hasil yg
                        > > didapti
                        > > adalah macam coding yg kita taip tadi..
                        > >
                        > >
                        > > sekian, moga sudilagi membantu
                        > >
                        > > wassalam
                        > >
                        > >
                        >
                        >
                        > __________________________________________________
                        > Do You Yahoo!?
                        > Find a job, post your resume.
                        > http://careers.yahoo.com
                        >
                        > To unsubscribe from this group, send an email to:
                        > mypenguin99-unsubscribe@yahoogroups.com
                        >
                        >
                        >
                        > Your use of Yahoo! Groups is subject to http://docs.yahoo.com/info/terms/
                        >
                        >
                        >
                      • Harun Musa
                        a kum ! harap yg ni sket-sket dpt menolong Kat httpd.conf uncomment # == mod_php configuration settings
                        Message 11 of 12 , Nov 1 8:44 PM
                          a'kum !

                          harap yg ni sket-sket dpt menolong

                          Kat httpd.conf uncomment

                          # ==> mod_php configuration settings <==
                          #
                          # PACKAGES REQUIRED: ossllibs.tgz (A series),
                          mysql.tgz (AP series),
                          # gmp.tgz (GTK series), and #apache.tgz (N #series)
                          #
                          Include /etc/apache/mod_php.conf <--this line la

                          pastuh jika guna BSD style init
                          (/etc/rc.httpd --BSD)
                          #/etc/rc.d/rc.httpd restart atau stop & start

                          jika guna System V style init
                          (/etc/init.d/httpd --sysV)
                          #/etc/rc.d/init.d/httpd restart atau stop & start

                          pastuh buat satu file cth test.php
                          yng mengandungi satu line shj

                          <?php phpinfo(); ?>

                          pastuh buka web browser kegemaran anda

                          taip http://localhost/test.php ket URL


                          *by default Linux distro dah install Apache/PHP/SSL

                          kalau install from source/scratch ada sakit pale sket


                          --adios
                          salamz

                          "Unix/Linux Pertama dan Terakhir"


                          --- amirher@... wrote:
                          > Kat httpd.conf dah uncomment part ni?
                          >
                          > #
                          > # And for PHP 4.x, use:
                          > #
                          > AddType application/x-httpd-php .php .html .htm
                          > .php4 .php3
                          >
                          > -Amir
                          >
                          >


                          __________________________________________________
                          Do You Yahoo!?
                          Find a job, post your resume.
                          http://careers.yahoo.com
                        • Harun Musa
                          a kum! tambah sket lagi bule.. file /etc/apache/mod_php.conf # # mod_php - PHP Hypertext Preprocessor module # LoadModule php4_module libexec/libphp4.so
                          Message 12 of 12 , Nov 1 10:45 PM
                            a'kum!

                            tambah sket lagi bule..

                            file /etc/apache/mod_php.conf

                            #
                            # mod_php - PHP Hypertext Preprocessor module
                            #

                            LoadModule php4_module libexec/libphp4.so
                            AddModule mod_php4.c

                            # Tell Apache to feed all *.php files through the #PHP
                            module
                            AddType application/x-httpd-php .php

                            # This will display PHP files in colored syntax #form.
                            Use with caution.
                            #AddType application/x-httpd-php-source .phps

                            pastuh

                            kalu taip ket URL localhost dia cari index.html

                            edit httpd.conf

                            #
                            # DirectoryIndex: Name of the file or files to use as
                            a pre-written HTML
                            # directory index. Separate multiple entries with
                            spaces.
                            #
                            <IfModule mod_dir.c>
                            DirectoryIndex index.php <--asalnya index.html
                            </IfModule>


                            *setiap kali lepas edit httpd.conf -restart httpd

                            pastuh anda start mulakan page anda dgn nama index.php

                            index.php tuh ada dlm directory documentroot

                            /etc/apache/httpd.conf
                            #
                            # DocumentRoot: The directory out of which you will
                            serve your
                            # documents. By default, all requests are taken from
                            this directory, but
                            # symbolic links and aliases may be used to point to
                            other locations.
                            #
                            DocumentRoot "/var/www/htdocs"
                            #DocumentRoot "/home/httpd"


                            kalu nak test #ln test.php index.php

                            taip localhost ket URL browser anda

                            --adios
                            salamz

                            " Unix/Linux Pertama dan Terakhir "

                            --- Harun Musa <mharun@...> wrote:
                            > a'kum !
                            >
                            > harap yg ni sket-sket dpt menolong
                            >
                            > Kat httpd.conf uncomment
                            >
                            > # ==> mod_php configuration settings <==
                            > #
                            > # PACKAGES REQUIRED: ossllibs.tgz (A series),
                            > mysql.tgz (AP series),
                            > # gmp.tgz (GTK series), and #apache.tgz (N
                            > #series)
                            > #
                            > Include /etc/apache/mod_php.conf <--this line la
                            >
                            > pastuh jika guna BSD style init
                            > (/etc/rc.httpd --BSD)
                            > #/etc/rc.d/rc.httpd restart atau stop & start
                            >
                            > jika guna System V style init
                            > (/etc/init.d/httpd --sysV)
                            > #/etc/rc.d/init.d/httpd restart atau stop & start
                            >
                            > pastuh buat satu file cth test.php
                            > yng mengandungi satu line shj
                            >
                            > <?php phpinfo(); ?>
                            >
                            > pastuh buka web browser kegemaran anda
                            >
                            > taip http://localhost/test.php ket URL
                            >
                            >
                            > *by default Linux distro dah install Apache/PHP/SSL
                            >
                            > kalau install from source/scratch ada sakit pale
                            > sket
                            >
                            >
                            >
                            > --- amirher@... wrote:
                            > > Kat httpd.conf dah uncomment part ni?
                            > >
                            > > #
                            > > # And for PHP 4.x, use:
                            > > #
                            > > AddType application/x-httpd-php .php .html .htm
                            > > .php4 .php3
                            > >
                            > > -Amir
                            > >
                            > >
                            >
                            >
                            > __________________________________________________
                            > Do You Yahoo!?
                            > Find a job, post your resume.
                            > http://careers.yahoo.com
                            >


                            __________________________________________________
                            Do You Yahoo!?
                            Find a job, post your resume.
                            http://careers.yahoo.com
                          Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.