Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Tool untuk decrypt VoiP UDP packet

Expand Messages
  • daus_soleh
    Salam. Selamat hari pekerja dan selamat bekerja yang bekerja di hari pekerja. Sorry banyak tanya. Tapi mailing list ni makin lama, makin sikit post, so saje
    Message 1 of 4 , May 1, 2011
    • 0 Attachment
      Salam.

      Selamat hari pekerja dan selamat bekerja yang bekerja di hari pekerja.

      Sorry banyak tanya. Tapi mailing list ni makin lama, makin sikit post, so saje wat riuh sikit (alasan).

      Saya ada capture VoIP packet yang dah di-encrypt dalam bentuk UDP. Sepatutnya @ asal-asalnya VoIP packet adalah dalam bentuk RTP yang mana packet tersebut boleh dicantumkan dan dimainkan semula di pemain media. Tapi bila dah di-encrypt-kan, maka ia akan kelihatan dalam bentuk packet UDP.

      Saya dah rujuk berbelas jurnal paper yang berkaitan, memang ada yang dapat decrypt packet UDP VoIP, tapi seperti biasa, mereka claim yang mereka decrypt packet tu guna tools mereka sendiri dan mereka tak ajar cara nak untuk decrypt packet tersebut secara detail. Alangkah baiknya kalau ada sesiap yang tahu bagaimana nak decrypt. Lurus ke titik tersebut, packet UDP VoIP tersebut sepatutnya sama seperti packet UDP VoIP pada Skype (kerana anggapan saya ia menggunakan codec dan encryption yang sama seperti Skype). Kot ada info untuk decrypt VoIP pada Skype pon dah OK dah.

      Terima kasih banyak2.
    • Daus Soleh
      Sila abaikan soalan mengarut ni Tak penting pun. ... From: daus_soleh Subject: [mypenguin99] Tool untuk decrypt VoiP UDP packet To:
      Message 2 of 4 , May 4, 2011
      • 0 Attachment
        Sila abaikan soalan mengarut ni
        Tak penting pun.

        --- On Sun, 5/1/11, daus_soleh <daus_soleh@...> wrote:

        From: daus_soleh <daus_soleh@...>
        Subject: [mypenguin99] Tool untuk decrypt VoiP UDP packet
        To: mypenguin99@yahoogroups.com
        Date: Sunday, May 1, 2011, 6:37 PM







         









        Salam.



        Selamat hari pekerja dan selamat bekerja yang bekerja di hari pekerja.



        Sorry banyak tanya. Tapi mailing list ni makin lama, makin sikit post, so saje wat riuh sikit (alasan).



        Saya ada capture VoIP packet yang dah di-encrypt dalam bentuk UDP. Sepatutnya @ asal-asalnya VoIP packet adalah dalam bentuk RTP yang mana packet tersebut boleh dicantumkan dan dimainkan semula di pemain media. Tapi bila dah di-encrypt-kan, maka ia akan kelihatan dalam bentuk packet UDP.



        Saya dah rujuk berbelas jurnal paper yang berkaitan, memang ada yang dapat decrypt packet UDP VoIP, tapi seperti biasa, mereka claim yang mereka decrypt packet tu guna tools mereka sendiri dan mereka tak ajar cara nak untuk decrypt packet tersebut secara detail. Alangkah baiknya kalau ada sesiap yang tahu bagaimana nak decrypt. Lurus ke titik tersebut, packet UDP VoIP tersebut sepatutnya sama seperti packet UDP VoIP pada Skype (kerana anggapan saya ia menggunakan codec dan encryption yang sama seperti Skype). Kot ada info untuk decrypt VoIP pada Skype pon dah OK dah.



        Terima kasih banyak2.






















        [Non-text portions of this message have been removed]
      • Mohammad Bahathir Hashim
        1) Codecs : Macam-macam jenis audio codec untuk VOIP, bagi mengurangkan bandwidth. Jadi anda kena tahu codec yang digunakan dan cari player yang boleh decode
        Message 3 of 4 , May 4, 2011
        • 0 Attachment
          1) Codecs :
          Macam-macam jenis audio codec untuk VOIP, bagi mengurangkan bandwidth. Jadi
          anda kena tahu codec yang digunakan dan cari player yang boleh decode codec
          tersebut.
          2) Data bunyi ini mungkin diencryptkan terlebih dahulu sebelum dihantar ke
          host. Jadi, nak tak nak anda kena decrypt link tersetbut sebalumanda
          dapatkan data bunyi asal. Lebih-lebih lagi kalau anda guna VPN.



          2011/5/5 Daus Soleh <daus_soleh@...>

          > Sila abaikan soalan mengarut ni
          > Tak penting pun.
          >
          > --- On Sun, 5/1/11, daus_soleh <daus_soleh@...> wrote:
          >
          > From: daus_soleh <daus_soleh@...>
          > Subject: [mypenguin99] Tool untuk decrypt VoiP UDP packet
          > To: mypenguin99@yahoogroups.com
          > Date: Sunday, May 1, 2011, 6:37 PM
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > Salam.
          >
          >
          >
          > Selamat hari pekerja dan selamat bekerja yang bekerja di hari pekerja.
          >
          >
          >
          > Sorry banyak tanya. Tapi mailing list ni makin lama, makin sikit post, so
          > saje wat riuh sikit (alasan).
          >
          >
          >
          > Saya ada capture VoIP packet yang dah di-encrypt dalam bentuk UDP.
          > Sepatutnya @ asal-asalnya VoIP packet adalah dalam bentuk RTP yang mana
          > packet tersebut boleh dicantumkan dan dimainkan semula di pemain media. Tapi
          > bila dah di-encrypt-kan, maka ia akan kelihatan dalam bentuk packet UDP.
          >
          >
          >
          > Saya dah rujuk berbelas jurnal paper yang berkaitan, memang ada yang dapat
          > decrypt packet UDP VoIP, tapi seperti biasa, mereka claim yang mereka
          > decrypt packet tu guna tools mereka sendiri dan mereka tak ajar cara nak
          > untuk decrypt packet tersebut secara detail. Alangkah baiknya kalau ada
          > sesiap yang tahu bagaimana nak decrypt. Lurus ke titik tersebut, packet UDP
          > VoIP tersebut sepatutnya sama seperti packet UDP VoIP pada Skype (kerana
          > anggapan saya ia menggunakan codec dan encryption yang sama seperti Skype).
          > Kot ada info untuk decrypt VoIP pada Skype pon dah OK dah.
          >
          >
          >
          > Terima kasih banyak2.
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > [Non-text portions of this message have been removed]
          >
          >
          >
          > ------------------------------------
          >
          > Salam Aidilfitri kepada semua pelanggan mailing list my-penguin99.
          >
          >
          > Untuk mengeluarkan diri anda dari senarai email ini, hantarkan email ke :
          > mypenguin99-unsubscribe@yahoogroups.comYahoo! Groups Links
          >
          >
          >
          >


          [Non-text portions of this message have been removed]
        • daus_soleh
          Since packet tersebut sudah di-encrypt, so, maklumat codec dan jenis protocol VoIP yang digunakan agak sukar untuk dikesan. Maybe org2 forensik ada
          Message 4 of 4 , May 4, 2011
          • 0 Attachment
            Since packet tersebut sudah di-encrypt, so, maklumat codec dan jenis protocol VoIP yang digunakan agak sukar untuk dikesan. Maybe org2 forensik ada penyelesaiannya.

            Tapi macam dalam buku2 VoIP security, bila dah encrypt, kita dah takleh wat ape dah - alasan2 penulis buku.

            Wallahu a'lam

            --- In mypenguin99@yahoogroups.com, Mohammad Bahathir Hashim <bahathir@...> wrote:
            >
            > 1) Codecs :
            > Macam-macam jenis audio codec untuk VOIP, bagi mengurangkan bandwidth. Jadi
            > anda kena tahu codec yang digunakan dan cari player yang boleh decode codec
            > tersebut.
            > 2) Data bunyi ini mungkin diencryptkan terlebih dahulu sebelum dihantar ke
            > host. Jadi, nak tak nak anda kena decrypt link tersetbut sebalumanda
            > dapatkan data bunyi asal. Lebih-lebih lagi kalau anda guna VPN.
            >
            >
            >
            > 2011/5/5 Daus Soleh <daus_soleh@...>
            >
            > > Sila abaikan soalan mengarut ni
            > > Tak penting pun.
            > >
            > > --- On Sun, 5/1/11, daus_soleh <daus_soleh@...> wrote:
            > >
            > > From: daus_soleh <daus_soleh@...>
            > > Subject: [mypenguin99] Tool untuk decrypt VoiP UDP packet
            > > To: mypenguin99@yahoogroups.com
            > > Date: Sunday, May 1, 2011, 6:37 PM
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > > Salam.
            > >
            > >
            > >
            > > Selamat hari pekerja dan selamat bekerja yang bekerja di hari pekerja.
            > >
            > >
            > >
            > > Sorry banyak tanya. Tapi mailing list ni makin lama, makin sikit post, so
            > > saje wat riuh sikit (alasan).
            > >
            > >
            > >
            > > Saya ada capture VoIP packet yang dah di-encrypt dalam bentuk UDP.
            > > Sepatutnya @ asal-asalnya VoIP packet adalah dalam bentuk RTP yang mana
            > > packet tersebut boleh dicantumkan dan dimainkan semula di pemain media. Tapi
            > > bila dah di-encrypt-kan, maka ia akan kelihatan dalam bentuk packet UDP.
            > >
            > >
            > >
            > > Saya dah rujuk berbelas jurnal paper yang berkaitan, memang ada yang dapat
            > > decrypt packet UDP VoIP, tapi seperti biasa, mereka claim yang mereka
            > > decrypt packet tu guna tools mereka sendiri dan mereka tak ajar cara nak
            > > untuk decrypt packet tersebut secara detail. Alangkah baiknya kalau ada
            > > sesiap yang tahu bagaimana nak decrypt. Lurus ke titik tersebut, packet UDP
            > > VoIP tersebut sepatutnya sama seperti packet UDP VoIP pada Skype (kerana
            > > anggapan saya ia menggunakan codec dan encryption yang sama seperti Skype).
            > > Kot ada info untuk decrypt VoIP pada Skype pon dah OK dah.
            > >
            > >
            > >
            > > Terima kasih banyak2.
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > >
            > > [Non-text portions of this message have been removed]
            > >
            > >
            > >
            > > ------------------------------------
            > >
            > > Salam Aidilfitri kepada semua pelanggan mailing list my-penguin99.
            > >
            > >
            > > Untuk mengeluarkan diri anda dari senarai email ini, hantarkan email ke :
            > > mypenguin99-unsubscribe@...! Groups Links
            > >
            > >
            > >
            > >
            >
            >
            > [Non-text portions of this message have been removed]
            >
          Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.