Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [mypenguin99] Setelah setahun lebih mengenali qemu....

Expand Messages
  • Mohammad Bahathir Hashim
    Saya pula pernah backup dan menyelamatkan data yang kurap dari PC akaun di syarikat saya sebelum ini dengan perisian partimage. http://www.partimage.org
    Message 1 of 2 , Dec 1, 2008
    • 0 Attachment
      Saya pula pernah backup dan menyelamatkan data yang kurap dari PC
      akaun di syarikat saya sebelum ini dengan perisian partimage.

      http://www.partimage.org


      2008/11/30 bge2040 <bge2040@...>:
      >
      > Hmmmphh...
      >
      > ====
      > Cloning XP with Linux and ntfsclone
      >
      > I recently had two different occasions where I wanted to clone
      > Windows XP on a few identical machines. The first time, I cloned the
      > entire disk, bit by bit, using the dd and netcat method described in
      > a previous post. That worked very well, but was very slow: several
      > hours for a little 40 GB disk over a Gigabit link.
      >
      > This time, I had 80 GB disks, and I not only wanted to clone the
      > machine, but also to keep the image as a backup. So I wanted a method
      > which would not blindly copy the whole disk, but only the parts of it
      > that are really in use.
      >
      > The partitions being NTFS, I tried ntfsclone. After falling into a
      > few traps (completely unrelated to ntfsclone itself), it worked
      > perfectly, and was pretty fast (using Gigabit Ethernet). So here is
      > the recipe, for myself when I will need it again, and for whoever may
      > find it useful
      > ====
      >
      > bacaan seterusnya di - http://alma.ch/blogs/bahut/2005/04/cloning-xp-
      > with-linux-and-ntfsclone.html
      >
      > ...
      >
      > Setelah setahun lebih aku bergurau senda bersama qemu,
      > hari ini aku baru terjumpa sesuatu yang agak menarik
      > iaitu ntfsclone. Kepada yang dah lama jumpa tu jangan le
      > ketawakan aku plak... hehehh...
      >
      > apapun, ntfsclone dapat aku simpulkan sebagai satu
      > penyelesaian tuntas kpd masalah virus, adware, malware,
      > damnware, software, *!!*&^%*ware
      >
      > aku telah mengresinstall xp pada machine dualboot aku ni.
      > sebaik habis fresh installation, aku masuk fedora core 10
      > dan memulakan command
      >
      > ntfsclone -s -o - /dev/sda1|gzip|split -b 1000m - XPku1.img.gz_
      >
      > note: cmd split akan menghasilkan beberapa file.
      >
      > selepas tu, aku boot masuk XP, dah memulakan install office
      > install acrobat reader, install IE8, install maciam2 lah...
      >
      > lepas tu aku boot balik FC10, dah memulakan lagi sekali cmd
      >
      > ntfsclone -s -o - /dev/sda1|gzip|split -b 1000m - XPku2.img.gz_
      >
      > maka skrg aku ada dua img file ie XP1.img dan XP2.img
      >
      >
      > setelah tu, aku pun bermain2 dgn restore pulak..
      >
      > aku pegi ke mountpoint /media/disk di mana XP aku yg telah aku
      > install macaiam2 tu... pastu aku bikin cmd rm -rf ./*
      > aku delete semua semua2...
      >
      > kemudian aku issue cmd ni (depends kpd berapa splitted img file)
      >
      > cat XPku1.img.gz_aa XPku1.img.gz_ab XPku1.img.gz_ac |gunzip -c|
      > ntfsclone --restore-image --overwrite /dev/sda1 -
      >
      > Selepas tu aku boot, masuk XP... perghh... teruja aku seketika.
      >
      > lepas tu aku restore XPku2.img plak, lepas tu aku delete itu
      > delete ini, masukkan virus, masukkan adware, malware
      >
      > lepas tu aku restore, lepas tu aku boot XP, lepas tu aku boot
      > FC10, lepas tu aku..... heyyy... mau cuba????
      >
      > coba lah sendiri..... dan apa yang akan anda dapati ialah
      > anda telah menghabiskan masa sekitar 10 jam utk cubaan ini.
      >
      > Note:
      > jika anda baca kat manual page ntfsclone tu (man ntfsclone)
      > atau baca kat http://man.linux-ntfs.org/ntfsclone.8.html
      >
      > ada tertulis:
      > Save an NTFS to a file in the special image format:
      > ntfsclone --save-image --output backup.img /dev/hda1
      >
      > Restore an NTFS from a special img file to its orig partition:
      > ntfsclone --restore-image --overwrite /dev/hda1 backup.img
      >
      > AKu dah coba, dan malangnya backup.img yg dihasilkan agak
      > besar, FC10 ni plak nggak mau tulis file lebih drpd 4GB
      > ke dlm dvd... napa yea? aku pon xtau. Apapun, jalan penyelesain
      > utk tulis file ke dvd adalah dgn splitkannya.
      >
      > Kesimpulan:
      > ntfsclone adalah salah satu penyelesaian tuntas kepada
      > masalah virus, adware, malware, etcware...
      >
      >
      >
      >
      > rgds.
      > -- bge2040
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      > ------------------------------------
      >
      > Untuk mengeluarkan diri anda dari senarai email ini, hantarkan email ke :
      > mypenguin99-unsubscribe@yahoogroups.com
      >
      > ~~khaiYahoo! Groups Links
      >
      >
      >
      >
    Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.