Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

[Fwd: Nak bertanya pasal OSS..]

Expand Messages
  • Hasbullah Bin Pit
    ... Subject: Nak bertanya pasal OSS.. Date: Mon, 01 Mar 2004 08:54:51 -0000 From: urgorilla2000 To: mypenguin99-owner@yahoogroups.com
    Message 1 of 21 , Mar 1 1:14 AM
    • 0 Attachment
      -------- Original Message --------
      Subject: Nak bertanya pasal OSS..
      Date: Mon, 01 Mar 2004 08:54:51 -0000
      From: urgorilla2000 <urgorilla2000@...>
      To: mypenguin99-owner@yahoogroups.com

      Salam semua pakar2..

      Saya tengah dok mencari2 maklumat pasal kegunaan OSS di universiti2 di
      Malaysia dan juga penyelidikan yg di lakukan terutamanyer dengan
      menggunakan OSS. So sesiapa sini yg ader maklumat2 tu, leh tak tolong
      kasi link ker apa ker. Saya nak compile data2 berkenaan dan di
      harapkan nanti leh ler publishkan list berkenaan ke dalam group or ke
      dalam internet.

      Kalu sesiapa sini dari universiti-universiti tertentu yg pakai OSS
      lagi cantik. Boleh kita bertukar2 fikiran. Mana tahu boleh buat
      collaboration dengan company saya.

      Minta maaf kalu terkasar bahasa. Saya budak baru belajar.

      duan



      --
      Hasbullah Bin Pit (sebol)

      "Fiber optic tu kecik, kalau kita letak high speed internet 312 Kbps tu,
      nanti fiber tu pecah." - 1-300-88-9515
    • Obi-Wan Kenobi
      My paper dulu ada citer pasal mende ni kan? http://opensource.mimos.my/fosscon2003cd/paper/paper_nur_hussein.html Hehe...shameless self-promotion :) -= Obi-Wan
      Message 2 of 21 , Mar 1 9:49 AM
      • 0 Attachment
        My paper dulu ada citer pasal mende ni kan?

        http://opensource.mimos.my/fosscon2003cd/paper/paper_nur_hussein.html

        Hehe...shameless self-promotion :)

        -= Obi-Wan =-

        --- Hasbullah Bin Pit <sebol@...> wrote:
        >
        >
        > -------- Original Message --------
        > Subject: Nak bertanya pasal OSS..
        > Date: Mon, 01 Mar 2004 08:54:51 -0000
        > From: urgorilla2000 <urgorilla2000@...>
        > To: mypenguin99-owner@yahoogroups.com
        >
        > Salam semua pakar2..
        >
        > Saya tengah dok mencari2 maklumat pasal kegunaan OSS
        > di universiti2 di
        > Malaysia dan juga penyelidikan yg di lakukan
        > terutamanyer dengan
        > menggunakan OSS. So sesiapa sini yg ader maklumat2
        > tu, leh tak tolong
        > kasi link ker apa ker. Saya nak compile data2
        > berkenaan dan di
        > harapkan nanti leh ler publishkan list berkenaan ke
        > dalam group or ke
        > dalam internet.
        >
        > Kalu sesiapa sini dari universiti-universiti
        > tertentu yg pakai OSS
        > lagi cantik. Boleh kita bertukar2 fikiran. Mana tahu
        > boleh buat
        > collaboration dengan company saya.
        >
        > Minta maaf kalu terkasar bahasa. Saya budak baru
        > belajar.
        >
        > duan
        >
        >
        >
        > --
        > Hasbullah Bin Pit (sebol)
        >
        > "Fiber optic tu kecik, kalau kita letak high speed
        > internet 312 Kbps tu,
        > nanti fiber tu pecah." - 1-300-88-9515
        >
        >
        >


        __________________________________
        Do you Yahoo!?
        Get better spam protection with Yahoo! Mail.
        http://antispam.yahoo.com/tools
      • Istas Fahrurrazi Nusyirwan
        ... Kat fakulti kej. mekanikal utm, kami menggunakan OSS sejak 199x lagi. -- Istas F. Nusyirwan, Department of Aeronautics and Automotive, ____ _
        Message 3 of 21 , Mar 1 6:02 PM
        • 0 Attachment
          On Mon, 1 Mar 2004, Obi-Wan Kenobi wrote:

          > My paper dulu ada citer pasal mende ni kan?
          >
          > http://opensource.mimos.my/fosscon2003cd/paper/paper_nur_hussein.html
          >
          > Hehe...shameless self-promotion :)
          >
          > -= Obi-Wan =-
          >

          Kat fakulti kej. mekanikal utm, kami menggunakan OSS sejak 199x lagi.

          --
          Istas F. Nusyirwan,
          Department of Aeronautics and Automotive, ____ _
          Faculty of Mechanical Engineering, |__\_\_o____/_|
          Universiti Teknologi Malaysia. <[___\_\_-----<
          Phone: 607-553-5975 | o'
          Fax: 607-55-66-159 ................................
        • Ahmad Arafat Abdullah
          dan tak silap aku KUSZA di terengganu pun sama, sila refer encik Nik/Tepung http://imran.kusza.edu.my ... From: Istas Fahrurrazi Nusyirwan
          Message 4 of 21 , Mar 1 6:14 PM
          • 0 Attachment
            dan tak silap aku KUSZA di terengganu pun sama,
            sila refer encik Nik/Tepung

            http://imran.kusza.edu.my



            -----Original Message-----
            From: Istas Fahrurrazi Nusyirwan [mailto:istaz@...]
            Sent: Tuesday, March 02, 2004 10:03 AM
            To: mypenguin99@yahoogroups.com
            Subject: Re: [mypenguin99] [Fwd: Nak bertanya pasal OSS..]


            On Mon, 1 Mar 2004, Obi-Wan Kenobi wrote:

            > My paper dulu ada citer pasal mende ni kan?
            >
            > http://opensource.mimos.my/fosscon2003cd/paper/paper_nur_hussein.html
            >
            > Hehe...shameless self-promotion :)
            >
            > -= Obi-Wan =-
            >

            Kat fakulti kej. mekanikal utm, kami menggunakan OSS sejak 199x lagi.

            --
            Istas F. Nusyirwan,
            Department of Aeronautics and Automotive, ____ _
            Faculty of Mechanical Engineering, |__\_\_o____/_|
            Universiti Teknologi Malaysia. <[___\_\_-----<
            Phone: 607-553-5975 | o'
            Fax: 607-55-66-159 ................................




            Untuk mengeluarkan diri anda dari senarai email ini, hantarkan email ke :
            mypenguin99-unsubscribe@yahoogroups.com

            ~~khai
            Yahoo! Groups Links
          • raden keontjoro hadiningrat
            ... To be exact, 1996. Jan 1996 - balik bertugas semula di FKM, UTM Mac 1996 - Run webserver (daemon tak ingat, dah ada apache masa tu? NCSA?) on Slackware
            Message 5 of 21 , Mar 1 7:03 PM
            • 0 Attachment
              On Tuesday, 2 Mar 2004, Istas Fahrurrazi Nusyirwan wrote:

              > Kat fakulti kej. mekanikal utm, kami menggunakan OSS sejak 199x lagi.

              To be exact, 1996.

              Jan 1996 -> balik bertugas semula di FKM, UTM
              Mac 1996 -> Run webserver (daemon tak ingat, dah ada apache masa tu?
              NCSA?) on Slackware 3.0 (Kernel 1.2.13). Installation pakai
              floppy 1.44MB. PC 486dx2 66Mhz 12 MB RAM.
              End 1996 -> Was offered a Sys/Net Admin job.
              1997 -- -> Design network, configure server, firewall, etc pakai Redhat
              Aug 2002 -> Serah tugas Sys/Net Admin pada Istaz.


              --
              raden keontjoro hadiningrat
              Electronics Packaging Lab
            • Hasbullah Bin Pit
              ...
              Message 6 of 21 , Mar 2 8:13 AM
              • 0 Attachment
                Istas Fahrurrazi Nusyirwan menulis:
                >
                > Kat fakulti kej. mekanikal utm, kami menggunakan OSS sejak 199x lagi.

                ____ _
                |__\_\_o____/_|.........~~~~~~~~~~~~~~.
                <[___\_\_-----< ........| GCompris 5.0 |
                | o' '~~~~~~~~~~~~~~'
                ................................


                Aku convert signature Istas jadi Iklan GCompris
                ( http://www.ofset.org/gcompris/ )

                :)



                --
                Hasbullah Bin Pit (sebol)

                "Fiber optic tu kecik, kalau kita letak high speed internet 312 Kbps tu,
                nanti fiber tu pecah." - 1-300-88-9515
              • Gorilla
                ... Jenis software apa yg digunakan, kalu boleh saya tahu. Saya telah kumpulkan aktiviti2 yg dijalankan oleh local universiti dlm penggunaan OSS.
                Message 7 of 21 , Mar 2 4:40 PM
                • 0 Attachment
                  --- Hasbullah Bin Pit <sebol@...> wrote:
                  > Istas Fahrurrazi Nusyirwan menulis:
                  > >
                  > > Kat fakulti kej. mekanikal utm, kami menggunakan
                  > OSS sejak 199x lagi.
                  >

                  Jenis software apa yg digunakan, kalu boleh saya tahu.
                  Saya telah kumpulkan aktiviti2 yg dijalankan oleh
                  local universiti dlm penggunaan OSS.



                  __________________________________
                  Do you Yahoo!?
                  Yahoo! Search - Find what you�re looking for faster
                  http://search.yahoo.com
                • Istas Fahrurrazi Nusyirwan
                  ... apache,mysql,php,samba,cups,lprng,squid,snort,iptables, zebra,pico,vi,openoffice,perl,python.... banyaklah.
                  Message 8 of 21 , Mar 3 7:24 PM
                  • 0 Attachment
                    On Tue, 2 Mar 2004, Gorilla wrote:

                    >
                    > --- Hasbullah Bin Pit <sebol@...> wrote:
                    > > Istas Fahrurrazi Nusyirwan menulis:
                    > > >
                    > > > Kat fakulti kej. mekanikal utm, kami menggunakan
                    > > OSS sejak 199x lagi.
                    > >
                    >
                    > Jenis software apa yg digunakan, kalu boleh saya tahu.
                    > Saya telah kumpulkan aktiviti2 yg dijalankan oleh
                    > local universiti dlm penggunaan OSS.
                    >

                    apache,mysql,php,samba,cups,lprng,squid,snort,iptables,
                    zebra,pico,vi,openoffice,perl,python.... banyaklah.
                  • CaspeR
                    Yup, saya masih ingat pasal bende dulu ef1 dan istaz ade story kisah silam FKM di utm skudai keh keh keh! ... To be exact, 1996. Jan 1996 - balik bertugas
                    Message 9 of 21 , Mar 3 9:29 PM
                    • 0 Attachment
                      Yup, saya masih ingat pasal bende dulu ef1 dan istaz ade story kisah silam FKM di utm skudai keh
                      keh keh!

                      --- raden keontjoro hadiningrat <raden@...> wrote:

                      ---------------------------------

                      On Tuesday, 2 Mar 2004, Istas Fahrurrazi Nusyirwan wrote:

                      > Kat fakulti kej. mekanikal utm, kami menggunakan OSS sejak 199x lagi.

                      To be exact, 1996.

                      Jan 1996 -> balik bertugas semula di FKM, UTM
                      Mac 1996 -> Run webserver (daemon tak ingat, dah ada apache masa tu?
                      NCSA?) on Slackware 3.0 (Kernel 1.2.13). Installation pakai
                      floppy 1.44MB. PC 486dx2 66Mhz 12 MB RAM.
                      End 1996 -> Was offered a Sys/Net Admin job.
                      1997 -- -> Design network, configure server, firewall, etc pakai Redhat
                      Aug 2002 -> Serah tugas Sys/Net Admin pada Istaz.


                      --
                      raden keontjoro hadiningrat
                      Electronics Packaging Lab



                      Untuk mengeluarkan diri anda dari senarai email ini, hantarkan email ke :
                      mypenguin99-unsubscribe@yahoogroups.com

                      ~~khai



                      ---------------------------------
                      Yahoo! Groups Links

                      To visit your group on the web, go to:
                      http://groups.yahoo.com/group/mypenguin99/

                      To unsubscribe from this group, send an email to:
                      mypenguin99-unsubscribe@yahoogroups.com

                      Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service.



                      __________________________________
                      Do you Yahoo!?
                      Yahoo! Search - Find what you�re looking for faster
                      http://search.yahoo.com
                    • Gorilla
                      in terms R&D, ade tak aktiviti specifically you guys work on or with OSS? ... apache,mysql,php,samba,cups,lprng,squid,snort,iptables, ...
                      Message 10 of 21 , Mar 3 10:32 PM
                      • 0 Attachment
                        in terms R&D, ade tak aktiviti specifically you guys
                        work on or with OSS?

                        --- Istas Fahrurrazi Nusyirwan <istaz@...>
                        wrote:

                        > > Jenis software apa yg digunakan, kalu boleh saya
                        > tahu.
                        > > Saya telah kumpulkan aktiviti2 yg dijalankan oleh
                        > > local universiti dlm penggunaan OSS.
                        > >
                        >
                        >
                        apache,mysql,php,samba,cups,lprng,squid,snort,iptables,
                        > zebra,pico,vi,openoffice,perl,python.... banyaklah.
                        >
                        >
                        >


                        __________________________________
                        Do you Yahoo!?
                        Yahoo! Search - Find what you�re looking for faster
                        http://search.yahoo.com
                      • Istas Fahrurrazi Nusyirwan
                        ... kalau ada pun, Sdr Raden ada projek Beowulf (4 pcs). Semua jadual waktu, pendaftaran, projek sarjana muda dah online, buat sendiri menggunakan php-mysql
                        Message 11 of 21 , Mar 4 12:19 AM
                        • 0 Attachment
                          On Wed, 3 Mar 2004, Gorilla wrote:

                          >
                          > in terms R&D, ade tak aktiviti specifically you guys
                          > work on or with OSS?
                          >

                          kalau ada pun, Sdr Raden ada projek Beowulf (4 pcs). Semua jadual waktu,
                          pendaftaran, projek sarjana muda dah online, buat sendiri menggunakan
                          php-mysql (http://pmaya.fkm.utm.my). Yang lain, kami jadi end user aje.

                          --
                          Istas F. Nusyirwan,
                          Department of Aeronautics and Automotive, ____ _
                          Faculty of Mechanical Engineering, |__\_\_o____/_|
                          Universiti Teknologi Malaysia. <[___\_\_-----<
                          Phone: 607-553-5975 | o'
                          Fax: 607-55-66-159 ................................
                        • Gorilla
                          Thanks.. Bukan apa my company tgh carik collaboration partners utk OSS projek..masalahnyer tak tahu nak buat projek apa..kalu boleh yg boleh membantu
                          Message 12 of 21 , Mar 4 4:34 PM
                          • 0 Attachment
                            Thanks..

                            Bukan apa my company tgh carik collaboration partners
                            utk OSS projek..masalahnyer tak tahu nak buat projek
                            apa..kalu boleh yg boleh membantu menbangunkan negara
                            ler..:)

                            --- Istas Fahrurrazi Nusyirwan <istaz@...>
                            wrote:
                            > On Wed, 3 Mar 2004, Gorilla wrote:
                            >
                            > >
                            > > in terms R&D, ade tak aktiviti specifically you
                            > guys
                            > > work on or with OSS?
                            > >
                            >
                            > kalau ada pun, Sdr Raden ada projek Beowulf (4 pcs).
                            > Semua jadual waktu,
                            > pendaftaran, projek sarjana muda dah online, buat
                            > sendiri menggunakan
                            > php-mysql (http://pmaya.fkm.utm.my). Yang lain, kami
                            > jadi end user aje.
                            >
                            > --
                            > Istas F. Nusyirwan,
                            > Department of Aeronautics and Automotive,
                            > ____ _
                            > Faculty of Mechanical Engineering,
                            > |__\_\_o____/_|
                            > Universiti Teknologi Malaysia.
                            > <[___\_\_-----<
                            > Phone: 607-553-5975 |
                            > o'
                            > Fax: 607-55-66-159
                            > ................................
                            >
                            >
                            >


                            __________________________________
                            Do you Yahoo!?
                            Yahoo! Search - Find what you�re looking for faster
                            http://search.yahoo.com
                          • Istas Fahrurrazi Nusyirwan
                            ... Kalau macam tu, boleh join venture bangunkan beowulf cluster guna mpi atau pmv. source code boleh dibangunkan dengan menggunakan fortran misalnya nak
                            Message 13 of 21 , Mar 4 4:58 PM
                            • 0 Attachment
                              On Thu, 4 Mar 2004, Gorilla wrote:

                              >
                              > Thanks..
                              >
                              > Bukan apa my company tgh carik collaboration partners
                              > utk OSS projek..masalahnyer tak tahu nak buat projek
                              > apa..kalu boleh yg boleh membantu menbangunkan negara
                              > ler..:)
                              >

                              Kalau macam tu, boleh join venture bangunkan beowulf cluster guna mpi atau
                              pmv. source code boleh dibangunkan dengan menggunakan fortran misalnya nak
                              simulasi fluid flow, fire on structure, weather prediction, development of
                              finite element analysis program. Malahan source code untuk FEM under fire
                              memang ada, cuma nak di kod semula untuk disesuaikan dengan 'parallel
                              processing'. Ada guna pensyarah yang sedang memajukan projek 'virtual
                              reality' dengan menggunakan linux cluster. Kalau nak berhubung terus
                              dengan mereka, sila email terus kepada saya.

                              --
                              Istas F. Nusyirwan,
                              Department of Aeronautics and Automotive, ____ _
                              Faculty of Mechanical Engineering, |__\_\_o____/_|
                              Universiti Teknologi Malaysia. <[___\_\_-----<
                              Phone: 607-553-5975 | o'
                              Fax: 607-55-66-159 ................................
                            • raden keontjoro hadiningrat
                              CAdangan istaz memang bagus. Kebanyakkan engineering software sekarang dah ada kemudahan MPI. Contohnya perisian ABAQUS Explicit (compared to Standard) boleh
                              Message 14 of 21 , Mar 4 5:41 PM
                              • 0 Attachment
                                CAdangan istaz memang bagus. Kebanyakkan engineering software sekarang dah
                                ada kemudahan MPI. Contohnya perisian ABAQUS Explicit (compared to
                                Standard) boleh dijalankan (di"run"kan?) di cluster. Yang biasa pakai cuma
                                ABAQUS Standard kerana simulasi yang saya jalan kan tidak begitu rumit.

                                ABAQUS memberi kemudahan kepada pengguna untuk membangunkan coding sediri
                                untuk masalah yang tidak "piawai" atau yang tidak disertakan oleh ABAQUS.
                                Untuk menggunakan ABAQUS Explicit coding mesti dilakukan dalam bentuk
                                vector untuk mengambil peluang menggunakan parallel computing.

                                Mungkin istaz boleh meng"vector" fire coding dan menggunakan ABAQUS
                                Explicit sebagai solver. Cluster MPI boleh dibina dengan linux.


                                p/s: Tengah buat kajian coding untuk simulasi "solder" yang besifat
                                viscoelastic.

                                --
                                raden keontjoro hadiningrat
                                Electronics Packaging Lab

                                On Fri, 5 Mar 2004, Istas Fahrurrazi Nusyirwan wrote:

                                > On Thu, 4 Mar 2004, Gorilla wrote:
                                >
                                > >
                                > > Thanks..
                                > >
                                > > Bukan apa my company tgh carik collaboration partners
                                > > utk OSS projek..masalahnyer tak tahu nak buat projek
                                > > apa..kalu boleh yg boleh membantu menbangunkan negara
                                > > ler..:)
                                > >
                                >
                                > Kalau macam tu, boleh join venture bangunkan beowulf cluster guna mpi atau
                                > pmv. source code boleh dibangunkan dengan menggunakan fortran misalnya nak
                                > simulasi fluid flow, fire on structure, weather prediction, development of
                                > finite element analysis program. Malahan source code untuk FEM under fire
                                > memang ada, cuma nak di kod semula untuk disesuaikan dengan 'parallel
                                > processing'. Ada guna pensyarah yang sedang memajukan projek 'virtual
                                > reality' dengan menggunakan linux cluster. Kalau nak berhubung terus
                                > dengan mereka, sila email terus kepada saya.
                                >
                                >
                              • Ahmad Arafat Abdullah
                                istaz, pendapat peribadi ko la.. Beowulf cluster ngan OpenMOSIX mana power ek? skang aku dok wat RnD guna OpenMOSIX.. masih peringkat permulaan lagi.. tapi
                                Message 15 of 21 , Mar 4 5:55 PM
                                • 0 Attachment
                                  istaz,
                                  pendapat peribadi ko la.. Beowulf cluster ngan OpenMOSIX mana power ek?
                                  skang aku dok wat RnD guna OpenMOSIX.. masih peringkat permulaan lagi..
                                  tapi rasanya aku nak stick ngan OpenMOSIX dulu... Beowulf nampak macam
                                  susah sket :)

                                  -----Original Message-----
                                  From: Istas Fahrurrazi Nusyirwan [mailto:istaz@...]
                                  Sent: Friday, March 05, 2004 8:59 AM
                                  To: mypenguin99@yahoogroups.com
                                  Subject: Re: [mypenguin99] GCompris

                                  On Thu, 4 Mar 2004, Gorilla wrote:

                                  >
                                  > Thanks..
                                  >
                                  > Bukan apa my company tgh carik collaboration partners
                                  > utk OSS projek..masalahnyer tak tahu nak buat projek
                                  > apa..kalu boleh yg boleh membantu menbangunkan negara
                                  > ler..:)
                                  >

                                  Kalau macam tu, boleh join venture bangunkan beowulf cluster guna mpi atau
                                  pmv. source code boleh dibangunkan dengan menggunakan fortran misalnya nak
                                  simulasi fluid flow, fire on structure, weather prediction, development of
                                  finite element analysis program. Malahan source code untuk FEM under fire
                                  memang ada, cuma nak di kod semula untuk disesuaikan dengan 'parallel
                                  processing'. Ada guna pensyarah yang sedang memajukan projek 'virtual
                                  reality' dengan menggunakan linux cluster. Kalau nak berhubung terus
                                  dengan mereka, sila email terus kepada saya.

                                  --
                                  Istas F. Nusyirwan,
                                  Department of Aeronautics and Automotive, ____ _
                                  Faculty of Mechanical Engineering, |__\_\_o____/_|
                                  Universiti Teknologi Malaysia. <[___\_\_-----<
                                  Phone: 607-553-5975 | o'
                                  Fax: 607-55-66-159 ................................
                                • hanks
                                  Errr ef1 & istaz, Untuk project master berkaitan tu ada tak? ..:) p/s : brp tuition fee untuk master UTM? ... sekarang dah ... pakai cuma ... sediri ...
                                  Message 16 of 21 , Mar 4 6:01 PM
                                  • 0 Attachment
                                    Errr ef1 & istaz,

                                    Untuk project master berkaitan tu ada tak? ..:)

                                    p/s : brp tuition fee untuk master UTM?


                                    --- In mypenguin99@yahoogroups.com, raden keontjoro hadiningrat
                                    <raden@f...> wrote:
                                    >
                                    > CAdangan istaz memang bagus. Kebanyakkan engineering software
                                    sekarang dah
                                    > ada kemudahan MPI. Contohnya perisian ABAQUS Explicit (compared to
                                    > Standard) boleh dijalankan (di"run"kan?) di cluster. Yang biasa
                                    pakai cuma
                                    > ABAQUS Standard kerana simulasi yang saya jalan kan tidak begitu rumit.
                                    >
                                    > ABAQUS memberi kemudahan kepada pengguna untuk membangunkan coding
                                    sediri
                                    > untuk masalah yang tidak "piawai" atau yang tidak disertakan oleh
                                    ABAQUS.
                                    > Untuk menggunakan ABAQUS Explicit coding mesti dilakukan dalam bentuk
                                    > vector untuk mengambil peluang menggunakan parallel computing.
                                    >
                                    > Mungkin istaz boleh meng"vector" fire coding dan menggunakan ABAQUS
                                    > Explicit sebagai solver. Cluster MPI boleh dibina dengan linux.
                                    >
                                    >
                                    > p/s: Tengah buat kajian coding untuk simulasi "solder" yang besifat
                                    > viscoelastic.
                                    >
                                    > --
                                    > raden keontjoro hadiningrat
                                    > Electronics Packaging Lab
                                    >
                                    > On Fri, 5 Mar 2004, Istas Fahrurrazi Nusyirwan wrote:
                                    >
                                    > > On Thu, 4 Mar 2004, Gorilla wrote:
                                    > >
                                    > > >
                                    > > > Thanks..
                                    > > >
                                    > > > Bukan apa my company tgh carik collaboration partners
                                    > > > utk OSS projek..masalahnyer tak tahu nak buat projek
                                    > > > apa..kalu boleh yg boleh membantu menbangunkan negara
                                    > > > ler..:)
                                    > > >
                                    > >
                                    > > Kalau macam tu, boleh join venture bangunkan beowulf cluster guna
                                    mpi atau
                                    > > pmv. source code boleh dibangunkan dengan menggunakan fortran
                                    misalnya nak
                                    > > simulasi fluid flow, fire on structure, weather prediction,
                                    development of
                                    > > finite element analysis program. Malahan source code untuk FEM
                                    under fire
                                    > > memang ada, cuma nak di kod semula untuk disesuaikan dengan 'parallel
                                    > > processing'. Ada guna pensyarah yang sedang memajukan projek 'virtual
                                    > > reality' dengan menggunakan linux cluster. Kalau nak berhubung terus
                                    > > dengan mereka, sila email terus kepada saya.
                                    > >
                                    > >
                                  • Istas Fahrurrazi Nusyirwan
                                    ... Soalan tu saya rasa elok Sdr. raden yang jawab sebab dia yang put his hand dirty into it . -- Istas F. Nusyirwan, Department of Aeronautics and
                                    Message 17 of 21 , Mar 4 6:04 PM
                                    • 0 Attachment
                                      On Fri, 5 Mar 2004, Ahmad Arafat Abdullah wrote:

                                      > istaz,
                                      > pendapat peribadi ko la.. Beowulf cluster ngan OpenMOSIX mana power ek?
                                      > skang aku dok wat RnD guna OpenMOSIX.. masih peringkat permulaan lagi..
                                      > tapi rasanya aku nak stick ngan OpenMOSIX dulu... Beowulf nampak macam
                                      > susah sket :)
                                      >

                                      Soalan tu saya rasa elok Sdr. raden yang jawab sebab dia yang "put his
                                      hand dirty into it".

                                      --
                                      Istas F. Nusyirwan,
                                      Department of Aeronautics and Automotive, ____ _
                                      Faculty of Mechanical Engineering, |__\_\_o____/_|
                                      Universiti Teknologi Malaysia. <[___\_\_-----<
                                      Phone: 607-553-5975 | o'
                                      Fax: 607-55-66-159 ................................
                                    • raden keontjoro hadiningrat
                                      Saudara A. Arafat, Nampak macam susah sebab belum cuba, kalau dah cuba baru tahu susah atau senang. Itu pendapat saya. Saya pun dulu macam tu, nampak macam
                                      Message 18 of 21 , Mar 4 6:07 PM
                                      • 0 Attachment
                                        Saudara A. Arafat,
                                        Nampak macam susah sebab belum cuba, kalau dah cuba baru tahu susah atau
                                        senang. Itu pendapat saya. Saya pun dulu macam tu, nampak macam susah,
                                        lepas tu tangguh2 nak buat. Tapi bila dah buat rasa puas hati, dan dapat
                                        ilmu baru.

                                        Orang yang paling sesuai nak tanya pasal projek Beowulf saya ialah saudara
                                        Iskantharajah. Dia yang banyak buat coding masa projek tu.

                                        Selamat mencuba.

                                        p/s: tengah layan Gary Moore, Parisienne Walkways (1986).
                                        --
                                        raden keontjoro hadiningrat
                                        Electronics Packaging Lab


                                        On Fri, 5 Mar 2004, Ahmad Arafat Abdullah wrote:

                                        > istaz,
                                        > pendapat peribadi ko la.. Beowulf cluster ngan OpenMOSIX mana power ek?
                                        > skang aku dok wat RnD guna OpenMOSIX.. masih peringkat permulaan lagi..
                                        > tapi rasanya aku nak stick ngan OpenMOSIX dulu... Beowulf nampak macam
                                        > susah sket :)
                                        >
                                        > -----Original Message-----
                                        > From: Istas Fahrurrazi Nusyirwan [mailto:istaz@...]
                                        > Sent: Friday, March 05, 2004 8:59 AM
                                        > To: mypenguin99@yahoogroups.com
                                        > Subject: Re: [mypenguin99] GCompris
                                        >
                                        > On Thu, 4 Mar 2004, Gorilla wrote:
                                        >
                                        > >
                                        > > Thanks..
                                        > >
                                        > > Bukan apa my company tgh carik collaboration partners
                                        > > utk OSS projek..masalahnyer tak tahu nak buat projek
                                        > > apa..kalu boleh yg boleh membantu menbangunkan negara
                                        > > ler..:)
                                        > >
                                        >
                                        > Kalau macam tu, boleh join venture bangunkan beowulf cluster guna mpi atau
                                        > pmv. source code boleh dibangunkan dengan menggunakan fortran misalnya nak
                                        > simulasi fluid flow, fire on structure, weather prediction, development of
                                        > finite element analysis program. Malahan source code untuk FEM under fire
                                        > memang ada, cuma nak di kod semula untuk disesuaikan dengan 'parallel
                                        > processing'. Ada guna pensyarah yang sedang memajukan projek 'virtual
                                        > reality' dengan menggunakan linux cluster. Kalau nak berhubung terus
                                        > dengan mereka, sila email terus kepada saya.
                                        >
                                        >
                                      • raden keontjoro hadiningrat
                                        ... Hanks aku have no idea, mungkin somebody from Comp Science UTM boleh tolong jawab. Problem aku more to engineering rather than comp science. Aku ni melepak
                                        Message 19 of 21 , Mar 4 6:17 PM
                                        • 0 Attachment
                                          On Fri, 5 Mar 2004, hanks wrote:

                                          > Errr ef1 & istaz,
                                          >
                                          > Untuk project master berkaitan tu ada tak? ..:)
                                          >
                                          > p/s : brp tuition fee untuk master UTM?

                                          Hanks aku have no idea, mungkin somebody from Comp Science UTM boleh
                                          tolong jawab. Problem aku more to engineering rather than comp science.

                                          Aku ni melepak je kat Electronic Packaging Lab tapi buat kerja pasal
                                          Computational Engineering Mechanics. Sebab problem pasal solder ni tak
                                          boleh nak solve analytically, kena numerically. Kena pakai non-linear FEM,
                                          tu yang kena pakai ABAQUS. Model solder pakai continuum mechanics, solve
                                          pakai ABAQUS.

                                          --
                                          raden keontjoro hadiningrat
                                          Electronics Packaging Lab
                                        • Gorilla
                                          baguih tu..applikasi apa? yg aku dok baca pasal openmosix ngan thin client? kalu nak collaborate leh kita bincang..tapi aku pun baru nak kenal2 ngan openmosix
                                          Message 20 of 21 , Mar 4 8:29 PM
                                          • 0 Attachment
                                            baguih tu..applikasi apa? yg aku dok baca pasal
                                            openmosix ngan thin client? kalu nak collaborate leh
                                            kita bincang..tapi aku pun baru nak kenal2 ngan
                                            openmosix ni..



                                            --- Ahmad Arafat Abdullah <arafat@...>
                                            wrote:
                                            > istaz,
                                            > pendapat peribadi ko la.. Beowulf cluster ngan
                                            > OpenMOSIX mana power ek?
                                            > skang aku dok wat RnD guna OpenMOSIX.. masih
                                            > peringkat permulaan lagi..
                                            > tapi rasanya aku nak stick ngan OpenMOSIX dulu...
                                            > Beowulf nampak macam
                                            > susah sket :)
                                            >

                                            __________________________________
                                            Do you Yahoo!?
                                            Yahoo! Search - Find what you�re looking for faster
                                            http://search.yahoo.com
                                          • Faisal Abdullah
                                            Benda ni depends jugak implementation macamana. OpenMosix ni semua benda-benda process migration ada kat kernel level. User/program/software tak sedar pun
                                            Message 21 of 21 , Mar 5 3:56 AM
                                            • 0 Attachment
                                              Benda ni depends jugak implementation macamana.

                                              OpenMosix ni semua benda-benda process migration ada kat kernel level. User/program/software tak sedar pun process migration tu berlaku. Ada parallel program yang tak perlu modification, dan boleh ada complete distributed environment. Kekadang ada jugak software yang tak migrate. (dalam pada tu openmosix ada jugak dynamic load balancer yang boleh migrate process lain).

                                              Beowulf ni MPI based. Semua code kena explicitly bagitau nak campak ke mana guna library directive. So, software tu samada kena develop/modify utk support MPI. Tapi ada jugak bagusnya MPI ni.

                                              Depends, depends.

                                              On Fri, 5 Mar 2004 09:55:03 +0800
                                              "Ahmad Arafat Abdullah" <arafat@...> wrote:

                                              > istaz,
                                              > pendapat peribadi ko la.. Beowulf cluster ngan OpenMOSIX mana power ek?
                                              > skang aku dok wat RnD guna OpenMOSIX.. masih peringkat permulaan lagi..
                                              > tapi rasanya aku nak stick ngan OpenMOSIX dulu... Beowulf nampak macam
                                              > susah sket :)
                                            Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.