Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: [myMasjid.net.my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!

Expand Messages
 • wan robin
  tulaaa......memang susah nak kawim la niii. aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe ada sapa2 nak kawin ngan aku.......... ¸.·Naw@wi*··.¸¸.·
  Message 1 of 11 , Jun 1, 2008
   tulaaa......memang susah nak kawim la niii.
   aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe
   ada sapa2 nak kawin ngan aku..........
   "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@...> wrote:
   Hantaran! Oh Hantaran!
   Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua perancangan disusun rapi.

   Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...

   Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.

   Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan ditetapkan dari pihak pengantin wanita.

   Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya, maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik pengantin, set tilam pengantin, set hand phone, baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi boleh saja dijadikan barang hantaran.

   Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu korek kawan...

   Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah duit lah. Money... money... kalau kita lihat majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh! Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.

   Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail. Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga. Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan. Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin kebahagian sebenarnya.

   Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita, bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya. Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam, yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu, hantaran mengalahkan mahar lagi tu.

   Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok saja dari balik tembok.

   Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan, masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu yang difikirkan? Fikirlah sendiri...

   Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun dah setuju, semuanya ditanggung beres.

   “Permudahkan, jangan dipersulitkan”

   Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik. Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam sendiri,

   “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)

   “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah” (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117. Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’, 5/345)

   Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan dengan mudah dan tidak disulitkan dengan kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan. Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan, majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.

   Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat? Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam?

   Sedangkan Nabi pernah menikahkan para sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas, hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa yang dicontohkan oleh Rasulullah.

   “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali Imran, 3: 31)

   “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah al-Ahzaab, 33: 21)

   Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang? Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?

   Jawablah sendiri...

   Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita lihat apa itu mahar sebenarnya.

   Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita. Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan sebab pernikahan atau dinikahi.

   Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang ingin menikahi seorang wanita,

   Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

   “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim, 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)

   Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

   “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

   “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))

   “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.” (Surah an-Nisaa’, 4: 25)

   Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita; bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri, sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad. (Audatul Hijaab, 2/298)

   Maka,

   “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan dipersusah-susahkan ...” dengan hal yang bukan-bukan dan yang pelik-pelik yang tiada contoh dan saranannya dari Rasul ikutan kita jika benar kita mencintai dan mengharapkan keredhaan Allah yang sebenar.

   Menurut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Adakanlah walimah, walau pun hanya dengan seekor kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Nikah, no. 5155)

   Wallahu a’lam.

   Kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk mengetahui Persoalan Nikah, perkahwinan, dan majlis walimah yang berorientasikan Islam dan bertepatan dengan sunnah-sunnah Rasulullah, saya cadangkan anda membaca tiga-tiga buah buku ini:

   1 – Panduan Menikah Ala Sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Tulisan Sheikh Amru Abdul Mun’im Salim, Terbitan Pustakan an-Naba’. (Tajuk setelah cetakan baru: “Panduan Menikah Menuju Keluarga Sakinah”)

   2 – Panduan Menikah Dari A hingga Z, Tulisan Abu Hafsh Usamah bin Kamal ‘Abdir Razaq, Terbitan Pustaka Ibnu Katsir.

   3 – Adab az-Zifaf (Panduan Nikah), Tulisan Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terbitan Media Hidayah.
      • Siti
   kawin mudah tapi nak nikah yang payah...sebab nak cari calon isteri yang benar-benar virgin zaman cyber ni.....payah...payah....bebudak pompuan la ni cukup
   Message 2 of 11 , Jun 1, 2008
    kawin mudah tapi nak nikah yang payah...sebab nak cari calon isteri yang benar-benar virgin zaman cyber ni.....payah...payah....bebudak pompuan la ni cukup berani umur baru 12 tahun dah pandai.....main...serah jiwa raga dengan bakul-bakul sekali......

    Thinking of You Today
     
                siti


    --- On Sun, 6/1/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
    From: wan robin <wfwo@...>
    Subject: Re: [myMasjid.net.my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
    To: mymasjid@yahoogroups.com
    Date: Sunday, June 1, 2008, 3:07 PM

    tulaaa...... memang susah nak kawim la niii.
    aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe
    ada sapa2 nak kawin ngan aku......... .
    "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@yahoo. com> wrote:

    Hantaran! Oh Hantaran!
    Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua perancangan disusun rapi.

    Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...

    Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.

    Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan ditetapkan dari pihak pengantin wanita.

    Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya, maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik pengantin, set tilam pengantin, set hand phone, baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi boleh saja dijadikan barang hantaran.

    Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu korek kawan...

    Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah duit lah. Money... money... kalau kita lihat majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh! Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.

    Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail. Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga. Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan. Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin kebahagian sebenarnya.

    Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita, bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya. Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam, yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu, hantaran mengalahkan mahar lagi tu.

    Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok saja dari balik tembok.

    Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan, masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu yang difikirkan? Fikirlah sendiri...

    Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun dah setuju, semuanya ditanggung beres.

    “Permudahkan, jangan dipersulitkan”

    Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik. Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam sendiri,

    “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)

    “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah” (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117. Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’, 5/345)

    Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan dengan mudah dan tidak disulitkan dengan kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan. Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan, majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.

    Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat? Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam?

    Sedangkan Nabi pernah menikahkan para sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas, hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa yang dicontohkan oleh Rasulullah.

    “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali Imran, 3: 31)

    “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah al-Ahzaab, 33: 21)

    Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang? Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?

    Jawablah sendiri...

    Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita lihat apa itu mahar sebenarnya.

    Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita. Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan sebab pernikahan atau dinikahi.

    Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang ingin menikahi seorang wanita,

    Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

    “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim, 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)

    Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

    “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

    “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))

    “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.” (Surah an-Nisaa’, 4: 25)

    Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita; bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri, sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad. (Audatul Hijaab, 2/298)

    Maka,

    “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan dipersusah-susahkan ...” dengan hal yang bukan-bukan dan yang pelik-pelik yang tiada contoh dan saranannya dari Rasul ikutan kita jika benar kita mencintai dan mengharapkan keredhaan Allah yang sebenar.

    Menurut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Adakanlah walimah, walau pun hanya dengan seekor kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Nikah, no. 5155)

    Wallahu a’lam.

    Kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk mengetahui Persoalan Nikah, perkahwinan, dan majlis walimah yang berorientasikan Islam dan bertepatan dengan sunnah-sunnah Rasulullah, saya cadangkan anda membaca tiga-tiga buah buku ini:

    1 – Panduan Menikah Ala Sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Tulisan Sheikh Amru Abdul Mun’im Salim, Terbitan Pustakan an-Naba’. (Tajuk setelah cetakan baru: “Panduan Menikah Menuju Keluarga Sakinah”)

    2 – Panduan Menikah Dari A hingga Z, Tulisan Abu Hafsh Usamah bin Kamal ‘Abdir Razaq, Terbitan Pustaka Ibnu Katsir.

    3 – Adab az-Zifaf (Panduan Nikah), Tulisan Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terbitan Media Hidayah.
     
   • TrG bOy
    aku ponn sama...tengah pening kapla nie.....camna nak kumpul duit nie.......tahun depan dah nak kawen.....takkan nk wat loan......iskkk....iskkk..... I wait
    Message 3 of 11 , Jun 1, 2008
     aku ponn sama...tengah pening kapla nie.....camna nak kumpul duit nie.......tahun depan dah nak kawen.....takkan nk wat loan......iskkk....iskkk.....

     I wait for you
     There's nothing I can do
     Even back to where I start
     Broken wings with broken heart
     ......


     --- On Sun, 6/1/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
     From: wan robin <wfwo@...>
     Subject: Re: [myMasjid.net.my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
     To: mymasjid@yahoogroups.com
     Date: Sunday, June 1, 2008, 6:07 PM

     tulaaa...... memang susah nak kawim la niii.
     aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe
     ada sapa2 nak kawin ngan aku......... .
     "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@yahoo. com> wrote:

     Hantaran! Oh Hantaran!
     Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua perancangan disusun rapi.

     Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...

     Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.

     Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan ditetapkan dari pihak pengantin wanita.

     Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya, maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik pengantin, set tilam pengantin, set hand phone, baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi boleh saja dijadikan barang hantaran.

     Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu korek kawan...

     Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah duit lah. Money... money... kalau kita lihat majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh! Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.

     Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail. Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga. Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan. Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin kebahagian sebenarnya.

     Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita, bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya. Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam, yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu, hantaran mengalahkan mahar lagi tu.

     Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok saja dari balik tembok.

     Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan, masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu yang difikirkan? Fikirlah sendiri...

     Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun dah setuju, semuanya ditanggung beres.

     “Permudahkan, jangan dipersulitkan”

     Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik. Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam sendiri,

     “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)

     “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah” (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117. Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’, 5/345)

     Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan dengan mudah dan tidak disulitkan dengan kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan. Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan, majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.

     Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat? Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam?

     Sedangkan Nabi pernah menikahkan para sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas, hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa yang dicontohkan oleh Rasulullah.

     “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali Imran, 3: 31)

     “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah al-Ahzaab, 33: 21)

     Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang? Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?

     Jawablah sendiri...

     Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita lihat apa itu mahar sebenarnya.

     Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita. Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan sebab pernikahan atau dinikahi.

     Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang ingin menikahi seorang wanita,

     Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

     “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim, 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)

     Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

     “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

     “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))

     “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.” (Surah an-Nisaa’, 4: 25)

     Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita; bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri, sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad. (Audatul Hijaab, 2/298)

     Maka,

     “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan dipersusah-susahkan ...” dengan hal yang bukan-bukan dan yang pelik-pelik yang tiada contoh dan saranannya dari Rasul ikutan kita jika benar kita mencintai dan mengharapkan keredhaan Allah yang sebenar.

     Menurut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Adakanlah walimah, walau pun hanya dengan seekor kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Nikah, no. 5155)

     Wallahu a’lam.

     Kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk mengetahui Persoalan Nikah, perkahwinan, dan majlis walimah yang berorientasikan Islam dan bertepatan dengan sunnah-sunnah Rasulullah, saya cadangkan anda membaca tiga-tiga buah buku ini:

     1 – Panduan Menikah Ala Sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Tulisan Sheikh Amru Abdul Mun’im Salim, Terbitan Pustakan an-Naba’. (Tajuk setelah cetakan baru: “Panduan Menikah Menuju Keluarga Sakinah”)

     2 – Panduan Menikah Dari A hingga Z, Tulisan Abu Hafsh Usamah bin Kamal ‘Abdir Razaq, Terbitan Pustaka Ibnu Katsir.

     3 – Adab az-Zifaf (Panduan Nikah), Tulisan Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terbitan Media Hidayah.
      
    • Ahmad Radzali Sarman
     ... === message truncated ===
     Message 4 of 11 , Jun 1, 2008
      > HAntaran ini adalah pemberian pihak lelaki pada
      > pehak permepuan betulke jika pehakperempuan memberi
      > balasan maka pemberian itu jadi makruh.
      > Ingin tahu

      --- "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@...> wrote:

      > Hantaran! Oh Hantaran!
      >
      >
      > http://an-nawawi.blogspot.com
      >
      >
      > Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis
      > walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak
      > buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun
      > tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua
      > perancangan disusun rapi.
      >
      > Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...
      >
      > Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas
      > wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas
      > dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba
      > masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.
      >
      > Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain
      > hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran
      > dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang
      > berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan
      > ditetapkan dari pihak pengantin wanita.
      >
      > Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si
      > perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya,
      > maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah
      > kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara
      > hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set
      > pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik
      > pengantin, set tilam pengantin, set hand phone,
      > baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi
      > boleh saja dijadikan barang hantaran.
      >
      > Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh
      > menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan
      > dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah
      > hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi
      > perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu
      > korek kawan...
      >
      > Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah
      > duit lah. Money... money... kalau kita lihat
      > majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh!
      > Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin
      > berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada
      > wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan
      > berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.
      >
      > Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail.
      > Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah
      > syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga.
      > Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan.
      > Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan
      > juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap
      > tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih
      > macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja
      > keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang
      > baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin
      > kebahagian sebenarnya.
      >
      > Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan
      > mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita,
      > bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya.
      > Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam,
      > yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu,
      > hantaran mengalahkan mahar lagi tu.
      >
      > Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal
      > dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan
      > masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena
      > berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok
      > pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok
      > saja dari balik tembok.
      >
      > Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak
      > perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan,
      > masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan
      > bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu
      > yang difikirkan? Fikirlah sendiri...
      >
      > Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan
      > cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang
      > diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah
      > dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah
      > berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun
      > dah setuju, semuanya ditanggung beres.
      >
      > “Permudahkan, jangan dipersulitkan”
      >
      > Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang
      > nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik.
      > Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada
      > lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki
      > yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada
      > masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah
      > dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana
      > pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam
      > sendiri,
      >
      > “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan
      > maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat
      > Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani
      > di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)
      >
      > “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah”
      > (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117.
      > Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’,
      > 5/345)
      >
      > Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu
      > ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan
      > dengan mudah dan tidak disulitkan dengan
      > kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan.
      > Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti
      > bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi
      > yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di
      > depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan,
      > majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung
      > tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi
      > tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung
      > tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.
      >
      > Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap
      > menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu
      > merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat?
      > Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang
      > disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa
      > sallam?
      >
      > Sedangkan Nabi pernah menikahkan para
      > sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas,
      > hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin
      > besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam
      > kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas
      > dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh
      > Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan
      > kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa
      > yang dicontohkan oleh Rasulullah.
      >
      > “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau
      > mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali
      > Imran, 3: 31)
      >
      > “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu
      > suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka
      > yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari
      > kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah
      > al-Ahzaab, 33: 21)
      >
      > Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang?
      > Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?
      >
      > Jawablah sendiri...
      >
      > Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita
      > lihat apa itu mahar sebenarnya.
      >
      > Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman
      > ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita.
      > Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa
      > harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan
      > sebab pernikahan atau dinikahi.
      >
      > Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang
      > ingin menikahi seorang wanita,
      >
      > Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
      >
      > “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang
      > yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan
      > hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi
      > dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim,
      > 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam
      > as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)
      >
      > Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,
      >
      > “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang
      > kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh
      > kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)
      >
      > “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna)
      > sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))
      >
      > “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan
      > mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.”
      > (Surah an-Nisaa’, 4: 25)
      >
      > Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang
      > diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita;
      > bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia
      > berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri,
      > sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan
      > (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad.
      > (Audatul Hijaab, 2/298)
      >
      > Maka,
      >
      > “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan
      > dipersusah-susahkan...”
      === message truncated ===
     • wan robin
      klu nak kawen,jgn buat loan bro ! merana badan dok bayar hutang jaa... biar tak grand,tp hutang tak dak. ikut sunnah bro... TrG bOy wrote:
      Message 5 of 11 , Jun 1, 2008
       klu nak kawen,jgn buat loan bro !
       merana badan dok bayar hutang jaa...
       biar tak grand,tp hutang tak dak.
       ikut sunnah bro...


       TrG bOy <yanz_007@...> wrote:
       aku ponn sama...tengah pening kapla nie.....camna nak kumpul duit nie.......tahun depan dah nak kawen.....takkan nk wat loan......iskkk. ...iskkk. ....

       I wait for you
       There's nothing I can do
       Even back to where I start
       Broken wings with broken heart
       ......


       --- On Sun, 6/1/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
       From: wan robin <wfwo@...>
       Subject: Re: [myMasjid.net. my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
       To: mymasjid@yahoogroup s.com
       Date: Sunday, June 1, 2008, 6:07 PM

       tulaaa...... memang susah nak kawim la niii.
       aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe
       ada sapa2 nak kawin ngan aku......... .
       "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@yahoo. com> wrote:
       Hantaran! Oh Hantaran!
       Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua perancangan disusun rapi.

       Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...

       Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.

       Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan ditetapkan dari pihak pengantin wanita.

       Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya, maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik pengantin, set tilam pengantin, set hand phone, baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi boleh saja dijadikan barang hantaran.

       Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu korek kawan...

       Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah duit lah. Money... money... kalau kita lihat majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh! Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.

       Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail. Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga. Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan. Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin kebahagian sebenarnya.

       Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita, bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya. Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam, yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu, hantaran mengalahkan mahar lagi tu.

       Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok saja dari balik tembok.

       Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan, masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu yang difikirkan? Fikirlah sendiri...

       Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun dah setuju, semuanya ditanggung beres.

       “Permudahkan, jangan dipersulitkan”

       Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik. Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam sendiri,

       “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)

       “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah” (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117. Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’, 5/345)

       Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan dengan mudah dan tidak disulitkan dengan kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan. Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan, majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.

       Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat? Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam?

       Sedangkan Nabi pernah menikahkan para sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas, hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa yang dicontohkan oleh Rasulullah.

       “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali Imran, 3: 31)

       “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah al-Ahzaab, 33: 21)

       Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang? Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?

       Jawablah sendiri...

       Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita lihat apa itu mahar sebenarnya.

       Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita. Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan sebab pernikahan atau dinikahi.

       Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang ingin menikahi seorang wanita,

       Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

       “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim, 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)

       Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

       “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

       “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))

       “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.” (Surah an-Nisaa’, 4: 25)

       Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita; bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri, sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad. (Audatul Hijaab, 2/298)

       Maka,

       “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan dipersusah-susahkan ...” dengan hal yang bukan-bukan dan yang pelik-pelik yang tiada contoh dan saranannya dari Rasul ikutan kita jika benar kita mencintai dan mengharapkan keredhaan Allah yang sebenar.

       Menurut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Adakanlah walimah, walau pun hanya dengan seekor kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Nikah, no. 5155)

       Wallahu a’lam.

       Kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk mengetahui Persoalan Nikah, perkahwinan, dan majlis walimah yang berorientasikan Islam dan bertepatan dengan sunnah-sunnah Rasulullah, saya cadangkan anda membaca tiga-tiga buah buku ini:

       1 – Panduan Menikah Ala Sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Tulisan Sheikh Amru Abdul Mun’im Salim, Terbitan Pustakan an-Naba’. (Tajuk setelah cetakan baru: “Panduan Menikah Menuju Keluarga Sakinah”)

       2 – Panduan Menikah Dari A hingga Z, Tulisan Abu Hafsh Usamah bin Kamal ‘Abdir Razaq, Terbitan Pustaka Ibnu Katsir.

       3 – Adab az-Zifaf (Panduan Nikah), Tulisan Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terbitan Media Hidayah.
        

      • wan robin
       tula pasal.... takut gak aku,kot2 kena yg tk virgin dah aku pun teruna lagi,nak la dapat yg dara lagi,baru la syok... Siti wrote:
       Message 6 of 11 , Jun 1, 2008
        tula pasal....
        takut gak aku,kot2 kena yg tk virgin dah
        aku pun teruna lagi,nak la dapat yg dara lagi,baru la syok...        Siti <ctroy146@...> wrote:
        kawin mudah tapi nak nikah yang payah...sebab nak cari calon isteri yang benar-benar virgin zaman cyber ni.....payah. ..payah.. ..bebudak pompuan la ni cukup berani umur baru 12 tahun dah pandai.....main. ..serah jiwa raga dengan bakul-bakul sekali......

        Thinking of You Today
         
                    siti


        --- On Sun, 6/1/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
        From: wan robin <wfwo@...>
        Subject: Re: [myMasjid.net. my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
        To: mymasjid@yahoogroup s.com
        Date: Sunday, June 1, 2008, 3:07 PM

        tulaaa...... memang susah nak kawim la niii.
        aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe
        ada sapa2 nak kawin ngan aku......... .
        "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@yahoo. com> wrote:
        Hantaran! Oh Hantaran!
        Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua perancangan disusun rapi.

        Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...

        Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.

        Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan ditetapkan dari pihak pengantin wanita.

        Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya, maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik pengantin, set tilam pengantin, set hand phone, baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi boleh saja dijadikan barang hantaran.

        Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu korek kawan...

        Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah duit lah. Money... money... kalau kita lihat majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh! Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.

        Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail. Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga. Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan. Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin kebahagian sebenarnya.

        Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita, bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya. Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam, yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu, hantaran mengalahkan mahar lagi tu.

        Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok saja dari balik tembok.

        Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan, masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu yang difikirkan? Fikirlah sendiri...

        Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun dah setuju, semuanya ditanggung beres.

        “Permudahkan, jangan dipersulitkan”

        Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik. Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam sendiri,

        “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)

        “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah” (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117. Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’, 5/345)

        Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan dengan mudah dan tidak disulitkan dengan kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan. Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan, majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.

        Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat? Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam?

        Sedangkan Nabi pernah menikahkan para sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas, hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa yang dicontohkan oleh Rasulullah.

        “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali Imran, 3: 31)

        “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah al-Ahzaab, 33: 21)

        Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang? Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?

        Jawablah sendiri...

        Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita lihat apa itu mahar sebenarnya.

        Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita. Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan sebab pernikahan atau dinikahi.

        Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang ingin menikahi seorang wanita,

        Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

        “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim, 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)

        Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

        “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

        “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))

        “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.” (Surah an-Nisaa’, 4: 25)

        Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita; bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri, sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad. (Audatul Hijaab, 2/298)

        Maka,

        “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan dipersusah-susahkan ...” dengan hal yang bukan-bukan dan yang pelik-pelik yang tiada contoh dan saranannya dari Rasul ikutan kita jika benar kita mencintai dan mengharapkan keredhaan Allah yang sebenar.

        Menurut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Adakanlah walimah, walau pun hanya dengan seekor kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Nikah, no. 5155)

        Wallahu a’lam.

        Kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk mengetahui Persoalan Nikah, perkahwinan, dan majlis walimah yang berorientasikan Islam dan bertepatan dengan sunnah-sunnah Rasulullah, saya cadangkan anda membaca tiga-tiga buah buku ini:

        1 – Panduan Menikah Ala Sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Tulisan Sheikh Amru Abdul Mun’im Salim, Terbitan Pustakan an-Naba’. (Tajuk setelah cetakan baru: “Panduan Menikah Menuju Keluarga Sakinah”)

        2 – Panduan Menikah Dari A hingga Z, Tulisan Abu Hafsh Usamah bin Kamal ‘Abdir Razaq, Terbitan Pustaka Ibnu Katsir.

        3 – Adab az-Zifaf (Panduan Nikah), Tulisan Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terbitan Media Hidayah.
         

       • Seeridewi malam
        Hantaran dan mahar adalah dua benda yang berlainan. Saya kahwin tahun1994 dulu hantaran sikit je dan wang hantaran pun RM3800 je... murah sangat untuk ukuran
        Message 7 of 11 , Jun 2, 2008
         Hantaran dan mahar adalah dua benda yang berlainan. Saya kahwin tahun1994 dulu hantaran sikit je dan wang hantaran pun RM3800 je... murah sangat untuk ukuran zaman tu. Tapi tak menyesal.....

         --- On Mon, 2/6/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
         From: wan robin <wfwo@...>
         Subject: Re: [myMasjid.net.my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
         To: mymasjid@yahoogroups.com
         Date: Monday, 2 June, 2008, 1:35 PM

         tula pasal....
         takut gak aku,kot2 kena yg tk virgin dah
         aku pun teruna lagi,nak la dapat yg dara lagi,baru la syok...         Siti <ctroy146@yahoo. com> wrote:

         kawin mudah tapi nak nikah yang payah...sebab nak cari calon isteri yang benar-benar virgin zaman cyber ni.....payah. ..payah.. ..bebudak pompuan la ni cukup berani umur baru 12 tahun dah pandai.....main. ..serah jiwa raga dengan bakul-bakul sekali......

         Thinking of You Today
          
                     siti


         --- On Sun, 6/1/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
         From: wan robin <wfwo@...>
         Subject: Re: [myMasjid.net. my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
         To: mymasjid@yahoogroup s.com
         Date: Sunday, June 1, 2008, 3:07 PM

         tulaaa...... memang susah nak kawim la niii.
         aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe
         ada sapa2 nak kawin ngan aku......... .
         "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@yahoo. com> wrote:
         Hantaran! Oh Hantaran!
         Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua perancangan disusun rapi.

         Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...

         Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.

         Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan ditetapkan dari pihak pengantin wanita.

         Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya, maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik pengantin, set tilam pengantin, set hand phone, baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi boleh saja dijadikan barang hantaran.

         Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu korek kawan...

         Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah duit lah. Money... money... kalau kita lihat majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh! Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.

         Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail. Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga. Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan. Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin kebahagian sebenarnya.

         Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita, bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya. Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam, yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu, hantaran mengalahkan mahar lagi tu.

         Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok saja dari balik tembok.

         Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan, masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu yang difikirkan? Fikirlah sendiri...

         Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun dah setuju, semuanya ditanggung beres.

         “Permudahkan, jangan dipersulitkan”

         Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik. Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam sendiri,

         “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)

         “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah” (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117. Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’, 5/345)

         Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan dengan mudah dan tidak disulitkan dengan kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan. Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan, majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.

         Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat? Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam?

         Sedangkan Nabi pernah menikahkan para sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas, hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa yang dicontohkan oleh Rasulullah.

         “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali Imran, 3: 31)

         “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah al-Ahzaab, 33: 21)

         Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang? Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?

         Jawablah sendiri...

         Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita lihat apa itu mahar sebenarnya.

         Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita. Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan sebab pernikahan atau dinikahi.

         Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang ingin menikahi seorang wanita,

         Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

         “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim, 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)

         Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

         “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

         “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))

         “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.” (Surah an-Nisaa’, 4: 25)

         Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita; bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri, sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad. (Audatul Hijaab, 2/298)

         Maka,

         “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan dipersusah-susahkan ...” dengan hal yang bukan-bukan dan yang pelik-pelik yang tiada contoh dan saranannya dari Rasul ikutan kita jika benar kita mencintai dan mengharapkan keredhaan Allah yang sebenar.

         Menurut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Adakanlah walimah, walau pun hanya dengan seekor kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Nikah, no. 5155)

         Wallahu a’lam.

         Kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk mengetahui Persoalan Nikah, perkahwinan, dan majlis walimah yang berorientasikan Islam dan bertepatan dengan sunnah-sunnah Rasulullah, saya cadangkan anda membaca tiga-tiga buah buku ini:

         1 – Panduan Menikah Ala Sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Tulisan Sheikh Amru Abdul Mun’im Salim, Terbitan Pustakan an-Naba’. (Tajuk setelah cetakan baru: “Panduan Menikah Menuju Keluarga Sakinah”)

         2 – Panduan Menikah Dari A hingga Z, Tulisan Abu Hafsh Usamah bin Kamal ‘Abdir Razaq, Terbitan Pustaka Ibnu Katsir.

         3 – Adab az-Zifaf (Panduan Nikah), Tulisan Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terbitan Media Hidayah.
                   Sent from Yahoo! Mail.
         A Smarter Email.
        • anne
         pada pendapat saya la...wang hantaran tu sepatutnya digunakan untuk kehidupan selepas berkahwin bagi mereka yang tak menggunakan wang hantaran tu untuk
         Message 8 of 11 , Jun 2, 2008
          pada pendapat saya la...wang hantaran tu sepatutnya digunakan untuk kehidupan selepas berkahwin bagi mereka yang tak menggunakan wang hantaran tu untuk perbelanjaan kenduri..dalam hal ini kedua-dua pihak perlu bertolak ansur kerana wang hantaran bukan pemberian wajib.macam saya sendiri,saya jadikan wang hantaran sebagai simpanan  untuk digunakan dalam masa-masa kecemasan.duit paling penting apabila hendak melahirkan anak dan sewaktu membesarkan anak. tak perlulah letak hantaran tinggi-tinggi semata-mata nak menunjuk-nunjuk pada orang lain.percaya atau tidak,saya cuma meletakkan hantaran sebanyak 5000 sahaja sewaktu berkahwin walaupun suami saya seorang doktor pakar dan berpendapatan lebih dari 5 angka kerana saya tidak mahu membebankan suami memandangkan suami telah menyediakan tempat tinggal yang lengkap sebelum berkahwin. apa yang paling saya pentingkan adalah kehidupan selepas berkahwin dan setelah beranak-pinak.mas kahwin pun saya cuma tetapkan 50 sahaja dan saya tidak mintak walau seutas pun barang kemas sewaktu berkahwin. semuanya dibeli selepas berkahwin. walaupun ada orang menyindir saya kenapa tidak mintak hantaran 10000. jawapan saya "yang berkahwin adalah saya sendiri maka saya berhak menetapkan berapa banyak hantaran dan berapa banyak mas kahwin yang akan saya terima dan orang lain tidak berhak mempersoalkan keputusan saya".Alhamdulillah ibubapa saya juga memahami pendirian saya.jadi pada gadis-gadis yang belum berkahwin tu, saya rasa perlu bertolak-ansur la. tinggi mana pun hantaran kita, di masa akan datang kita tak tahu di mana kedudukan kita dan bagaimana rumahtangga kita. jangan nanti kenduri besar-besaran, hantaran tinggi tapi kahwinnya dua tiga bulan saja.
           

          Wan Haryani Fauziah Binti Wan Hamad,RN,DipNsg(UKM),PostBasicCCN(HUKM),BNsg(PostReg)(Monash)
          Staff Nurse
          Intensive Care Unit(3G),Surgical Ward(4H),Medical Ward(4G)

          Prince Court Medical Centre Sdn. Bhd.
          39, Jalan Kia Peng
          50450 Kuala Lumpur
          Tel:603-21600000 ext. 3071,4080,4083          ----- Original Message ----
          From: Ahmad Radzali Sarman <zaligtc@...>
          To: mymasjid@yahoogroups.com
          Sent: Monday, June 2, 2008 12:41:25
          Subject: Re: [myMasjid.net.my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!

          > HAntaran ini adalah pemberian pihak lelaki pada
          > pehak permepuan betulke jika pehakperempuan memberi
          > balasan maka pemberian itu jadi makruh.
          > Ingin tahu

          --- "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@yahoo. com> wrote:

          > Hantaran! Oh Hantaran!
          >
          >
          > http://an-nawawi. blogspot. com
          >
          >
          > Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis
          > walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak
          > buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun
          > tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua
          > perancangan disusun rapi.
          >
          > Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...
          >
          > Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas
          > wakil kedua belah
          pihak. Dulang pula berbalas
          > dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba
          > masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.
          >
          > Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain
          > hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran
          > dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang
          > berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan
          > ditetapkan dari pihak pengantin wanita.
          >
          > Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si
          > perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya,
          > maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah
          > kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara
          > hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set
          > pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik
          > pengantin, set tilam pengantin, set hand phone,
          > baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi
          > boleh saja dijadikan barang hantaran.
          >
          >
          Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh
          > menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan
          > dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah
          > hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi
          > perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu
          > korek kawan...
          >
          > Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah
          > duit lah. Money... money... kalau kita lihat
          > majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh!
          > Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin
          > berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada
          > wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan
          > berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.
          >
          > Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail.
          > Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah
          > syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga.
          > Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan.
          > Bukan untuk berjual beli dan
          tawar-menawar. Bukan
          > juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap
          > tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih
          > macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja
          > keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang
          > baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin
          > kebahagian sebenarnya.
          >
          > Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan
          > mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita,
          > bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya.
          > Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam,
          > yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu,
          > hantaran mengalahkan mahar lagi tu.
          >
          > Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal
          > dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan
          > masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena
          > berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok
          > pemisah tu. Kalau tak,
          menganga saja lah. Tengok
          > saja dari balik tembok.
          >
          > Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak
          > perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan,
          > masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan
          > bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu
          > yang difikirkan? Fikirlah sendiri...
          >
          > Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan
          > cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang
          > diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah
          > dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah
          > berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun
          > dah setuju, semuanya ditanggung beres.
          >
          > “Permudahkan, jangan dipersulitkan”
          >
          > Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang
          > nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik.
          > Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada
          > lah yang akan merisiknya
          dari kalangan laki-laki
          > yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada
          > masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah
          > dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana
          > pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam
          > sendiri,
          >
          > “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan
          > maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat
          > Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani
          > di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)
          >
          > “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah”
          > (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117.
          > Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’,
          > 5/345)
          >
          > Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu
          > ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan
          > dengan mudah dan tidak disulitkan dengan
          > kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan.
          > Seperti hantaran
          beribu-ribu, akad nikah mesti
          > bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi
          > yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di
          > depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan,
          > majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung
          > tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi
          > tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung
          > tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.
          >
          > Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap
          > menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu
          > merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat?
          > Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang
          > disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa
          > sallam?
          >
          > Sedangkan Nabi pernah menikahkan para
          > sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas,
          > hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin
          > besi, beberapa dirham mata wang,
          beberapa genggam
          > kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas
          > dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh
          > Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan
          > kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa
          > yang dicontohkan oleh Rasulullah.
          >
          > “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau
          > mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali
          > Imran, 3: 31)
          >
          > “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu
          > suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka
          > yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari
          > kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah
          > al-Ahzaab, 33: 21)
          >
          > Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang?
          > Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?
          >
          > Jawablah sendiri...
          >
          > Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita
          > lihat apa itu mahar
          sebenarnya.
          >
          > Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman
          > ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita.
          > Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa
          > harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan
          > sebab pernikahan atau dinikahi.
          >
          > Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang
          > ingin menikahi seorang wanita,
          >
          > Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
          >
          > “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang
          > yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan
          > hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi
          > dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim,
          > 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam
          > as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)
          >
          > Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,
          >
          > “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang
          > kamu
          nikahi) sebagai pemberian dengan penuh
          > kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)
          >
          > “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna)
          > sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))
          >
          > “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan
          > mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.”
          > (Surah an-Nisaa’, 4: 25)
          >
          > Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang
          > diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita;
          > bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia
          > berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri,
          > sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan
          > (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad.
          > (Audatul Hijaab, 2/298)
          >
          > Maka,
          >
          > “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan
          > dipersusah-susahkan ...”
          === message truncated ===


          Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com
         • ana 125z
          ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮ ﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋ ﻢﻼﺴﻠﺍ    Pada pendapat saya, sepatutnya, hantaran tinggi hanya layak diberi
          Message 9 of 11 , Jun 2, 2008


           ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮ ﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋ ﻢﻼﺴﻠﺍ 
            
           Pada pendapat saya, sepatutnya, hantaran tinggi hanya layak diberi pada pihak pengantin perempuan yang miskin/keluarga susah.  Kerana mereka tiada modal untuk membuat kenduri bagi menghebahkan yang mereka sudah berkahwin.
           Kalau pihak perempuan datang dari keluarga senang, sepatutnya hantaran yang diterima, sedikit sahaja, kerana keluarga mereka sendiri mampu untuk membuat kenduri kendara.
            
           Yang menghairankan, zaman srg ni, lagi kaya keluarga si perempuan, lagi tinggi lah hantaran...
           Ini menunjukkan yang, kalau kita kaya, kita akan tamak, dan akan menambahkan kekayaan kita lagi yang dah sememangnya kaya dgn menjual anak pula...
            
           Dunia2..
            
           Learn from other mistakes,You can't live long to experience it for yourself!!
           Sometimes mojority means, all the dumbs are at the same side!!


           --- On Mon, 2/6/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
           From: wan robin <wfwo@...>
           Subject: Re: [myMasjid.net.my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
           To: mymasjid@yahoogroups.com
           Date: Monday, 2 June, 2008, 1:35 PM

           tula pasal....
           takut gak aku,kot2 kena yg tk virgin dah
           aku pun teruna lagi,nak la dapat yg dara lagi,baru la syok...           Siti <ctroy146@yahoo. com> wrote:

           kawin mudah tapi nak nikah yang payah...sebab nak cari calon isteri yang benar-benar virgin zaman cyber ni.....payah. ..payah.. ..bebudak pompuan la ni cukup berani umur baru 12 tahun dah pandai.....main. ..serah jiwa raga dengan bakul-bakul sekali......

           Thinking of You Today
            
                       siti


           --- On Sun, 6/1/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
           From: wan robin <wfwo@...>
           Subject: Re: [myMasjid.net. my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
           To: mymasjid@yahoogroup s.com
           Date: Sunday, June 1, 2008, 3:07 PM

           tulaaa...... memang susah nak kawim la niii.
           aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe
           ada sapa2 nak kawin ngan aku......... .
           "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@yahoo. com> wrote:
           Hantaran! Oh Hantaran!
           Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua perancangan disusun rapi.

           Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...

           Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.

           Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan ditetapkan dari pihak pengantin wanita.

           Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya, maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik pengantin, set tilam pengantin, set hand phone, baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi boleh saja dijadikan barang hantaran.

           Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu korek kawan...

           Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah duit lah. Money... money... kalau kita lihat majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh! Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.

           Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail. Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga. Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan. Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin kebahagian sebenarnya.

           Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita, bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya. Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam, yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu, hantaran mengalahkan mahar lagi tu.

           Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok saja dari balik tembok.

           Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan, masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu yang difikirkan? Fikirlah sendiri...

           Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun dah setuju, semuanya ditanggung beres.

           “Permudahkan, jangan dipersulitkan”

           Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik. Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam sendiri,

           “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)

           “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah” (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117. Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’, 5/345)

           Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan dengan mudah dan tidak disulitkan dengan kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan. Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan, majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.

           Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat? Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam?

           Sedangkan Nabi pernah menikahkan para sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas, hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa yang dicontohkan oleh Rasulullah.

           “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali Imran, 3: 31)

           “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah al-Ahzaab, 33: 21)

           Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang? Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?

           Jawablah sendiri...

           Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita lihat apa itu mahar sebenarnya.

           Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita. Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan sebab pernikahan atau dinikahi.

           Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang ingin menikahi seorang wanita,

           Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

           “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim, 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)

           Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

           “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

           “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))

           “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.” (Surah an-Nisaa’, 4: 25)

           Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita; bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri, sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad. (Audatul Hijaab, 2/298)

           Maka,

           “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan dipersusah-susahkan ...” dengan hal yang bukan-bukan dan yang pelik-pelik yang tiada contoh dan saranannya dari Rasul ikutan kita jika benar kita mencintai dan mengharapkan keredhaan Allah yang sebenar.

           Menurut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Adakanlah walimah, walau pun hanya dengan seekor kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Nikah, no. 5155)

           Wallahu a’lam.

           Kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk mengetahui Persoalan Nikah, perkahwinan, dan majlis walimah yang berorientasikan Islam dan bertepatan dengan sunnah-sunnah Rasulullah, saya cadangkan anda membaca tiga-tiga buah buku ini:

           1 – Panduan Menikah Ala Sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Tulisan Sheikh Amru Abdul Mun’im Salim, Terbitan Pustakan an-Naba’. (Tajuk setelah cetakan baru: “Panduan Menikah Menuju Keluarga Sakinah”)

           2 – Panduan Menikah Dari A hingga Z, Tulisan Abu Hafsh Usamah bin Kamal ‘Abdir Razaq, Terbitan Pustaka Ibnu Katsir.

           3 – Adab az-Zifaf (Panduan Nikah), Tulisan Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terbitan Media Hidayah.
            


           Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com
          • panglima_berantai
           KOTA BHARU, 4 Jun (Hrkh) - Terima kasih rakyat Malaysia yang memberi kuasa kepada Barisan Nasional (BN) untuk bertakhta semula pada pilihan raya umum 8 Mac
           Message 10 of 11 , Jun 4, 2008
            KOTA BHARU, 4 Jun (Hrkh) -  Terima kasih rakyat Malaysia yang memberi kuasa kepada Barisan Nasional (BN) untuk bertakhta semula pada pilihan raya umum 8 Mac lalu.Hari ini BN membalas budi baik itu dengan menaikkan harga petrol sebanyak 41 peratus. Kerajaan telah menunaikan janjinya dan terimalah pengundi BN dengan dada terbuka.Pengerusi Perhubungan KeADIlan Kelantan, Haji Abdul Aziz Kadir berkata, kerajaan BN benar-benar sudah membalas budi rakyat Malaysia dengan kenaikan bebanan hidup yang semakin mendesak sekarang.
            "Inilah hadiah istimewa kepada mereka yang mengundi BN pada pilihan raya umum lalu. Kerajaan membalas pengorbanan rakyat dengan menghumbankan mereka ke kancah kehidupan yang lebih teruk."Tidak pernah berlaku dalam sejarah tamadun Malaysia begitu teruk pengurusan negara di bawah Perdana Menteri yang hanya diselamatkan oleh wakil-wakil rakyat dari Sabah dan Sarawak pada pilihan raya umum lalu," katanya di sini.Petang tadi Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen iaitu daripada RM1.92 kepada RM2.70. Ini bermakna kenaikan sebanyak 41 peratus.Manakala harga minyak diesel pula naik kepada RM2.58, naik RM1 berbanding harga sekarang sebanyak RM1.58 seliter. Kenaikan harga bahan api itu akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.Sejak awal 2004, Abdullah sudah tujuh kali menaikkan harga petroleum dan ia ternyata berjaya mencecah rekod Perdana Menteri sebelum ini.Kenaikan harga itu merupakan sebahagian langkah kerajaan untuk mengawal subsidi bagi menampung kenaikan petrol, diesel dan gas, yang dijangka berjumlah RM56 bilion tahun ini.Abdul Aziz yang juga anggota Parlimen Ketereh berkata, kerajaan BN cuba memujuk rakyat dengan membandingkan harga minyak dengan negara-negara lain di Asia Tenggara."Kerajaan sebenarnya cuba memperbodohkan rakyat dengan statistik seperti itu, sedangkan negara terbabit bukan pengeluar minyak seperti Malaysia."Lagi pun kos hidup rakyat di negara berkenaan seperti Thailand jauh lebih rendah berbanding di negara ini," ujarnya.Oleh itu beliau percaya masa untuk kejatuhan Perdana Menteri yang begitu lemah sudah tiba dan rakyat perlu bergerak seiring dengan Pakatan Rakyat bagi mengembalikan semula negara ke landasan yang betul.Sementara itu, orang ramai mulai berpusu-pusu ke stesen-stesen minyak di sekitar bandar ini sebelum kenaikan 78 sen berkuatkuasa tengah malam ini.hkan terus pemberian subsidi pada masa depan

            ana 125z <ana125z@...> wrote:


            ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮ ﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋ ﻢﻼﺴﻠﺍ 
             
            Pada pendapat saya, sepatutnya, hantaran tinggi hanya layak diberi pada pihak pengantin perempuan yang miskin/keluarga susah.  Kerana mereka tiada modal untuk membuat kenduri bagi menghebahkan yang mereka sudah berkahwin.
            Kalau pihak perempuan datang dari keluarga senang, sepatutnya hantaran yang diterima, sedikit sahaja, kerana keluarga mereka sendiri mampu untuk membuat kenduri kendara.
             
            Yang menghairankan, zaman srg ni, lagi kaya keluarga si perempuan, lagi tinggi lah hantaran...
            Ini menunjukkan yang, kalau kita kaya, kita akan tamak, dan akan menambahkan kekayaan kita lagi yang dah sememangnya kaya dgn menjual anak pula...
             
            Dunia2..
             
            Learn from other mistakes,You can't live long to experience it for yourself!!
            Sometimes mojority means, all the dumbs are at the same side!!


            --- On Mon, 2/6/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
            From: wan robin <wfwo@...>
            Subject: Re: [myMasjid.net. my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
            To: mymasjid@yahoogroup s.com
            Date: Monday, 2 June, 2008, 1:35 PM

            tula pasal....
            takut gak aku,kot2 kena yg tk virgin dah
            aku pun teruna lagi,nak la dapat yg dara lagi,baru la syok...            Siti <ctroy146@yahoo. com> wrote:
            kawin mudah tapi nak nikah yang payah...sebab nak cari calon isteri yang benar-benar virgin zaman cyber ni.....payah. ..payah.. ..bebudak pompuan la ni cukup berani umur baru 12 tahun dah pandai.....main. ..serah jiwa raga dengan bakul-bakul sekali......

            Thinking of You Today
             
                        siti


            --- On Sun, 6/1/08, wan robin <wfwo@...> wrote:
            From: wan robin <wfwo@...>
            Subject: Re: [myMasjid.net. my] Nak Kahwin? Hantaran! Oh Hantaran!
            To: mymasjid@yahoogroup s.com
            Date: Sunday, June 1, 2008, 3:07 PM

            tulaaa...... memang susah nak kawim la niii.
            aku sampai la ni tak kawin2 lagi....hehehe
            ada sapa2 nak kawin ngan aku......... .
            "¸.·Naw@wi*··.¸¸.·" <nawie83@yahoo. com> wrote:
            Hantaran! Oh Hantaran!
            Biasalah, musim-musim cuti sekolah ni... majlis walimah mana-mana pun ada. Semua berlumba-lumba nak buat majlis nikah-kahwin. Majlis tunang-tunang pun tak ketinggalan, ada yang buat jugak. Semua perancangan disusun rapi.

            Sampai masanya, sapa yang tak nak kahwin kan...

            Pantun yang disusun turut dialun, saling berbalas wakil kedua belah pihak. Dulang pula berbalas dulang, sirih pinang pun turut bertukar tangan. Tiba masanya, hantaran juga turut diatur dan dirunding.

            Mahar dan hantaran tidak boleh disamakan. Mahar lain hal, hantaran pula lain pakage. Biasanya, hantaran dikeluarkan dan disediakan oleh si lelaki yang berhajat mengahwini wanita. Hantaran diatur dan ditetapkan dari pihak pengantin wanita.

            Hantaran ni macam harga dagangan lah pulak. Kalau si perempuan tu cantik, berpelajaran tinggi, kaya, maka... mahal lah hantarannya. Ini lumrah kebiasaannya lah bagi masyarakat “Melayu”. Antara hantaran yang biasa diguna-pakai adalah set pengantin siap serba satu, ini termasuklahlah bilik pengantin, set tilam pengantin, set hand phone, baju, kain, naskhah al-Qur’an, dan pelbagai lagi boleh saja dijadikan barang hantaran.

            Malah, ada tu kereta besar dan rumah besar pun boleh menjadi syarat sah-nya hantaran. Kalau tak disiapkan dengan keperluan yang diaturkan, maka bertangguhlah hajat si pengantin. Silap-silap boleh tak jadi perkahwinan tu. Maklumlah, mahal tu... Mana mahu korek kawan...

            Em, yang paling biasa dijadikan hantaran, adalah duit lah. Money... money... kalau kita lihat majlis-majlis kahwin artis-artis tu, fuuhh! Ribu-ribu, berbelas-belas ribu, atau mungkin berpuluh-puluh ribu si lelaki mesti bayar kepada wanita atau keluarga si wanita tu. Malah bukan berpuluh ribu, ratus ribu pun ada.

            Tapi, yang cukup sedihnya... banyak jugak yang fail. Membazir je kahwin mahal-mahal ni. Ia bukanlah syarat jaminan kebahagian sesuatu rumah tangga. Kalau ikut Islam, bukan itu tujuan perkahwinan. Bukan untuk berjual beli dan tawar-menawar. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk sapa grand. Silap-silap tertunjuk lah pulak sapa lingkup dulu. Tak ke sedih macam tu. Adalah lebih baik duit tu buat belanja keperluan yang betul. Belanja harian keluarga yang baru dibina dengan penuh hikmah. Itu lebih menjamin kebahagian sebenarnya.

            Malah, dalam sibuk-sibuk bertukar-tukar hantaran dan mengumpul-ngumpul duit hantaran ni. Tahu tak kita, bahawa bab-bab hantaran ni karut marut sebenarnya. Entah datang dari mana agaknya. Kalau ikut Islam, yang ada Cuma mahar je. Bukan hantaran. Lepas tu, hantaran mengalahkan mahar lagi tu.

            Kasihan kaum lelaki. Susahnya nak kahwin. Padahal dah sama-sama suka. Tapi, masalah duit pulak. Bukan masalah takde duit untuk menampung hidup. Tapi, kena berduit yang lebih untuk nak runtuhkan tembok pemisah tu. Kalau tak, menganga saja lah. Tengok saja dari balik tembok.

            Zaman sekarang agaknya zaman berdagang anak perempuan. Sapa-sapa nak menikahkan anak perempuan, masa tu lah masa kegembiraan. Kerana anak perempuan bakal membawa pulangan lumayan. Mungkinkah begitu yang difikirkan? Fikirlah sendiri...

            Baiklah, sapa yang nak mengada-ngada ikut yang bukan cara Islam tu, tak dapat nak buat apa lah. Yang diketahui, dalam Islam yang ada cuma mahar je. Telah dijelaskan mahar yang dipersetujui, akad nikah berjalan lancar, pasangan suka sama suka, wali pun dah setuju, semuanya ditanggung beres.

            “Permudahkan, jangan dipersulitkan”

            Kalau ikut zaman Rasulullah dulu, punyalah senang nak kahwin. Yang penting agama mesti mahu baik. Perempuan solehah boleh tunggu je... insyaALLAH, ada lah yang akan merisiknya dari kalangan laki-laki yang soleh. Perempuan nak risik lelaki pun tiada masalah, bila kena syaratnya. Malah, maharnya murah dan mudah sahaja. Ini adalah bertepatan sebagaimana pesanan Rasulullah shallallhu ‘alaihi wa sallam sendiri,

            “Di antara kebaikan wanita adalah memudahkan maharnya dan memudahkan rahimnya.” (Hadis Riwayat Ahmad, no. 23957. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam Shahiih al-Jami’, 2/251)

            “Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah” (Hadis Riwayat Abu Daud, Kitab an-Nikah, no. 2117. Disahihkan oleh Sheikh al-Albani di dalam al-Irwaa’, 5/345)

            Atas saranan dan pantauan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, pada masanya, pernikahan berjalan dengan mudah dan tidak disulitkan dengan kepelbagaian adat dan metod yang bukan-bukan. Seperti hantaran beribu-ribu, akad nikah mesti bersalam dengan bergoncang tangan, sesi fotografi yang memakan ratusan ringgit, aurat disingkapkan di depan khalayak awam, pelamin pulak mesti disiapkan, majlis persandingan mesti dilangsungkan, menepung tawar mesti direnjiskan, dan pelbagai lagi tambahan-tambahan yang karut marut yang langsung tidak tsabit (sahih) dari agama Islam yang tulen.

            Apa sebenarnya yang dikejar? Kemewahan? Grand? Sikap menunjuk-nunjuk? Mahu berjual beli? Atau mahu merosakkan agama dan menggantikannya dengan adat? Apakah tidak cukup mudah dan cantik apa yang disunnahkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam?

            Sedangkan Nabi pernah menikahkan para sahabat-sahabatnya hanya dengan mahar sebiji emas, hafalan surah al-Qur’an tertentu, baju besi, cincin besi, beberapa dirham mata wang, beberapa genggam kurma, dan seumpamanya. Mengapakah kita tidak puas dengan apa yang dicadangkan dan dipermudahkan oleh Rasulullah untuk syi’ar pernikahan dan perkahwinan kita zaman ini? Carilah berkah dan petunjuk dari apa yang dicontohkan oleh Rasulullah.

            “Katakanlah (wahai Muhammad), “Jika benar engkau mencintai Allah, maka ikutlah aku”.” (Surah Ali Imran, 3: 31)

            “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (iaitu) bagi mereka yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.” (Surah al-Ahzaab, 33: 21)

            Jadi siapakah yang kita jadikan ikutan sekarang? Hawa nafsu? Adat? Atau siapa?

            Jawablah sendiri...

            Sebelum mengakhiri artikel ringkas ini, mari kita lihat apa itu mahar sebenarnya.

            Syari’at yang gemilang lagi sesuai sepanjang zaman ini adalah bertujuan memelihara hak-hak wanita. Mahar adalah apa yang diberikan kepada isteri berupa harta, atau selainnya menurut persetujuan dengan sebab pernikahan atau dinikahi.

            Mahar wajib dikeluarkan oleh seorang lelaki yang ingin menikahi seorang wanita,

            Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

            “Dosa yang paling besar di sisi Allah ialah orang yang menikahi wanita lalu ketika telah menyelesaikan hajatnya darinya, maka dia menceraikannya dan pergi dengan membawa maharnya...” (Hadis Riwayat al-Hakim, 2/182. Dihasankan oleh Sheikh al-Albani di dalam as-Silsilah ash-Shahihah, no. 999)

            Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

            “Berikanlah maskahwin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.” (Surah an-Nisaa’, 4: 4)

            “Maka berilah mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai suatu kewajiban.” (Surah an-Nisaa’, 4: 24))

            “Kerana itu, kahwinilah mereka dengan keizinan tuan mereka dan berilah maskahwin mereka dengan patut.” (Surah an-Nisaa’, 4: 25)

            Mahar adalah pemberian yang dilindungi yang diwajibkan Allah untuk diberikan kepada wanita; bukan sebagai imbalan sesuatu yang wajib dia berikan, kecuali memenuhi hak-hak suami isteri, sebagaimana halnya dia tidak dapat digugurkan (walaupun wanita itu rela) kecuali setelah akad. (Audatul Hijaab, 2/298)

            Maka,

            “Permudahkanlah, jangan dipersulitkan, jangan dipersusah-susahkan ...” dengan hal yang bukan-bukan dan yang pelik-pelik yang tiada contoh dan saranannya dari Rasul ikutan kita jika benar kita mencintai dan mengharapkan keredhaan Allah yang sebenar.

            Menurut Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Adakanlah walimah, walau pun hanya dengan seekor kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Nikah, no. 5155)

            Wallahu a’lam.

            Kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk mengetahui Persoalan Nikah, perkahwinan, dan majlis walimah yang berorientasikan Islam dan bertepatan dengan sunnah-sunnah Rasulullah, saya cadangkan anda membaca tiga-tiga buah buku ini:

            1 – Panduan Menikah Ala Sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Tulisan Sheikh Amru Abdul Mun’im Salim, Terbitan Pustakan an-Naba’. (Tajuk setelah cetakan baru: “Panduan Menikah Menuju Keluarga Sakinah”)

            2 – Panduan Menikah Dari A hingga Z, Tulisan Abu Hafsh Usamah bin Kamal ‘Abdir Razaq, Terbitan Pustaka Ibnu Katsir.

            3 – Adab az-Zifaf (Panduan Nikah), Tulisan Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani, Terbitan Media Hidayah.
             


            Send instant messages to your online friends http://uk.messenger .yahoo.com


            Yahoo! Toolbar kini dikuasa dengan Search Assist. Muat turunnya sekarang.

           Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.