Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [kisunda] Penduduk jeung Pendidikan di Jabar (lolobana wanoja katut ka angka BH2-na?)

Expand Messages
  • engkus ruswana
    Sampurasun para wargi, simkuring ngiring deui sinewaka, ka kang Oman kuring bade mairan perkara kapendudukan hususna ngeunaan babandingan jumlah awewe jeung
    Message 1 of 7 , Dec 1, 2005
    • 0 Attachment
      Sampurasun para wargi, simkuring ngiring deui
      sinewaka, ka kang Oman kuring bade mairan perkara
      kapendudukan hususna ngeunaan babandingan jumlah awewe
      jeung lalaki. Sakaterang kuring nu belasan taun sok
      sering ngaji perkara kapendudukan dina raraga
      ngarencanakeun kota (kaleresan garapan sim kuring nu
      matuh dina widang konsultan pangwangunan kota/daerah)
      ampir unggal daerah, jumlah awewe leuwih loba
      tinimbang lalaki. Kanyataan catetan/ data nu model
      kitu, keur sabagean kaum lalaki sok dipake alesan kuat
      pikeun ngabenerkeun laku lampah nyandung. Tapi ke
      heula, sakaterang kuring upama ditalungtik dumasar
      kana jumlah nurutkeun kelompok umurna, geuning jumlah
      nu nyokonng kana leuwih lobana jumlah awewe teh,
      nyatana ti kelompok umur 55 taun ka luhur jeung beuki
      kolot beuki loba jumlah awewena, sedengkeun kelompok
      wanoja jeung jajaka umumna ampir imbang. Jadi lamun
      tea mah aya kidulur anu hayang nyandung atuh mangga
      geura dipihukum randa-randa manula. Tah karek meureun
      bisa disebut amal jeung tutulung. Tapi lamun urang
      na;ungtik ka dulur urang nu di Baduy, teu aya nu
      disebut mindo kawin teh. Keur dulur urang di kanekes
      mah sakali kawin pikeun saumur hirup, lamun
      ditinggalkeun pasangan hirupna nya terus ngaduda atawa
      ngaranda, pijajauheun nepi ka nyandung mah, sabab
      cenah urang kudu bisa ngaji ka diri sorangan, lamun
      urang nu jadi lalaki dipangnyandungkeun ku awewe
      kumaha rasa urang, nya awewe oge moal beda rasana,
      sabab ari lalaki jeung awewe mah sual lahirna, da ari
      rasa jeung ingsunna mah sarua teu aya beda. Eta cenah
      aya nu boga anggapan beda lalaki jeung awewe soal
      "libido", nu puguh mah nu ngabedakeun teh soal
      nyangcang napsu jeung adat. Da buktina di wewengkon
      barat mah, nu adatna teu aya diskriminasi gender,
      geuning awewe jeung lalaki teh sarua bae dina
      ngalanjur napsuna teh.
      Perkara jumlah BH di wewengkon Pasundan nu kawilang
      loba, tah ieu kudu jadi pamikiran jeung upaya para
      inohong,para ulama, para menak jeung pamingpin. Kumaha
      sangkan urang sunda sadar pentingna pendidikan
      ditengah kaayaan hirup nu werit, sabab masih seueur
      masarakat Sunda hususna di padesaan teu mentingkeun
      pendidikan.
      Tah sakitu bae heula kang Oman, kaleresan kuring teh
      keur aya di Calang Kabupaten Aceh Jaya, nya timbang
      kesel ngadon buka-buka emil di camp UN.

      Rampes kang

      Engkus

      --- oman abdurrahman <o_arahman@...> wrote:

      > Baraya,
      >
      > Keur ngahajakeun nengetan angka-angka statistik
      > ngeunaan pendidikan di Jawa Barat puguh ge ieu teh.
      > Sumber bacaan mah eta wae buku "Akselerasi
      > Pendidikan Jawa Barat 20042008", pedalan Bapeda. Aya
      > sababaraha hal minangka "serba-serbi" anu ngeletek
      > menta dipostingkeun, diantaran wae ngeunaan
      > babandingan penududuk antara wanoja jeung lalaki di
      > Jawa Barat oge ngeunaan tingkat butahuruf (BH) di
      > Jawa Barat anu ditataan per kabupaten/kota. Mangga
      > kahaturkeun.
      >
      > Data anu digunakeun teh kawilang aktual, data biro
      > pusat statistik (bps) taun 2003. Sedengkeun babagian
      > kabupaten/kota di Jabar anu dijadikeun patokan aya
      > 25 kab/kota, kaasup Banjar minangka kota
      > pangbungsuna. Lumayan, nyesa keneh 25 kab/kota
      > (daerah tingkat II baheula mah, samemeh UU otonomi
      > daerah), sanajan wewengkon Jabar geus dikorowod...eh
      > ...dibagi dua jeung Banten oge.
      >
      > Penduduk
      >
      > Ceuk hasil BPS, penduduk Jabar umur antara 10 - 44
      > taun taun 2003 teh total jendralna aya 23.107.717
      > jiwa (tangtu wae jeung badanna, sabenerna mah,
      > piraku ukur jiwa bisa disensus :) ). Tina jumlah
      > sakitu, panglobana sumebar penduduk Jabar teh di
      > Kab. Bandung (11%), Bogor (9,5%), jeung Kota Bandung
      > (7%). Nilik tina angka prosentase ieu, anu teu
      > ngahontal nepi ka 10%, kawilang rata oge sumebarna
      > manusa anu dumuk di Jabar teh.
      >
      > Lolobana awewe
      >
      > Ceuk statitistik BPS keneh, jumlah penduduk awewe
      > dibanding lalaki di Jabar, tetela loba keneh awewe.
      > Geura wae timngali angka ieu: tina jumlah 23.107.717
      > jiwa penduduk Jabar, aya kana 11.656.331 (50,44%)
      > diantarana eta awewe alias wanoja, sedengkeun
      > sesana: lalaki (yakin teu yeuh ka BPS? boa-boa aya
      > diantarana anu lain lalaki, oge teu kaasup awewe,
      > wallohu'alam). Anapon Kab./Kota anu panglobana
      > awewe, "hasil survey membuktikan" (sanes ceuk Kang
      > Sony jagoan game ieu mah), tetela ....Kota
      > Tasikmalaya (lain Indramayu geuningan). Ceuk BPS,
      > taun 2003, babandingan jumlah awewe dibanding lalaki
      > penduduk Kota Tasikmalaya-Sukapura ngadaun ngora -
      > eta 55% : 45% atawa di Kota Tasikmalaya, taun 2003,
      > aya awewe sajumlah 290.916 jiwa sumanding jumlah
      > penduduk lalakina anu jumlahna 237.300 jiwa. Hidup
      > Tasik euy...eh!!!.
      >
      > Aya Kab/Kota sejenna anu panglobana mibanda
      > penduduk awewe dibanding lalakina (sok sanajan angka
      > perbandinganana teu nepi ka 55% : 45%), nyaeta
      > Kab/Kota: Bogor, Bandung, Ciamis, Kuningan,
      > Majalengka, Sumedang, Indramayu, Subang, Karawang,
      > Sukabumi, Bandung, Cirebon, Bekasi, jeung Depok (4
      > anu akhir disebut sadayana kota). Tah, ka 15
      > kab/kota ieu (kaasup Tasikmalaya), "perburuan" ti
      > lalaki anu teu acan merenah vektor papasanganana
      > ditujukeun ("vektor" ceuk matematik eta "besaran"
      > anu mibanda nilai jeung arah :). Kitu soteh lamun
      > ieu urusan "vektor" pakait signifikan jeung
      > kaleuwihan wanoja dibanding lalaki, sabab dina
      > seuhseuhanana mah teu kitu, sanes?
      >
      > Pendidikan (BH-na kumaha)?
      > Wayahna, anu dimaksud "BH" di dieu mah taya lian
      > ti singgetan tina istilah "buta huruf" alias teu
      > bisa maca. Apan ngaranna oge keur ngaguar angka
      > pendidikan.
      >
      > Kumaha pakaitna ieu penduduk jeung BH? Atawa, aya
      > hubungan anu pikahartieun antara lobana jumlah
      > penduduk, jumlah penduduk awewe anu punjul, jeung
      > angka tingkat BH di Jabar? Ieu sigana pedareun ka
      > hareup, sugan rineh. Anu jelas, ceuk BPS keneh,
      > jumlah anu BH di Jabar, umur antara 10 - 44 taun
      > sakabehna aya kana 607.521 jiwa, diwangun ku 360.229
      > jiwa awewe jeung 247.222 jiwa lalaki (sadayana BH).
      >
      > Tetela geuning, anu BH mah di Jabar teh lolobana
      > jalu. Tapi, ke heula anan, tengetan data sejen ieu:
      > Ceuk BPS, taun 2003, Kabupaten Subang ngarupakeun
      > wewengkon administratif anu pendudukna panglobana
      > BH. Angka BH di Kab. Subang ngahontal 17% tina
      > jumlah pendudukna (Kab. Subang, jumlah penduduk
      > 700.839 jiwa, diwangun ku lalaki, 47,9% jeung awewe
      > 52,1%). Angka anu 17,1% eta diwangun ku 7,2% lalaki
      > + 9,9% awewe.
      >
      > Tangtu wae, data ti hiji kabupaten/kota moal bisa
      > dipake cekelan. Data di kab/kota sejenna kudu
      > ditengetan oge, memeh nyieun hiji kacindekan. Tah
      > ieu lain guareun konsumsi milist, sakurang-kurangna
      > danget ieu jeung upama kudu si kuring anu ngaurna
      > (kawantu keur pakepuk). Keur saheulanan, ieu data 4
      > kab/kota sejenna anu angka BH luhur sanggeusna Kab.
      > Subang: Kota Bekasi (6,5%), Kab. Indramayu (5%),
      > Kab. Karawang (4,4%), jeung Kota Cirebon (4,36%)
      >
      > Catetan:
      > Angka BH penuduk di Kab. Subang anu luhurna nepi
      > ka 17% rada "aneh" tur pikiraneun, sabab, rata-rata
      > angka BH di Kab/Kota sa Jabar teu ukur 2,79% (teu
      > nepi ka 3%). Ceuk Peter Pan mah jadi "AADS" (Ada apa
      > denganmu Subang?).
      >
      > Panutup
      > Ngutak-ngatik angka sakapeung memang matak anteng.
      > Orokaya, waktu jeung tempat ngaguarna kawates. Cag
      > heula, sugan kahareup bisa aya pedaran
      > lajuninglakuna. Anu aya, nyanggakeun, manawi aya
      > manfaatna, upamana, pikeun neruskeun program garapan
      > urang (pabukon, PPK, ngaronnjatkeun IPM, Rakom,
      > jst).
      >
      > baktos,
      > manAR
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      > ---------------------------------
      > Yahoo! Personals
      > Single? There's someone we'd like you to meet.
      > Lots of someones, actually. Try Yahoo! Personals
      >
      > [Non-text portions of this message have been
      > removed]
      >
      >





      __________________________________
      Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
      http://mail.yahoo.com
    • mh
      Baraya, Najan kuring lain inohong, lain ulama, lain menak, kitu deui lain pamingpin, tamba kawaranan rek nyoba-nyoba ngedalkeun nu ngolebat dina pipikiran.
      Message 2 of 7 , Dec 1, 2005
      • 0 Attachment
        Baraya,
        Najan kuring lain inohong, lain ulama, lain menak, kitu deui lain pamingpin, tamba kawaranan rek nyoba-nyoba ngedalkeun nu ngolebat dina pipikiran. Pikeun ngaronjatkeun kasadaran masayarakat kana pentingna pendididikan, jigana bisa digarap ku rupa-rupa cara.

        Salah sahiji tarekahna diantarana, misalna kujalan ngajak rempugan tokoh-tokoh agama jeung tokoh masayarakat. Naha bisa heunteu misalna, ulama sa Jawa Barat, nyieun fatwa yen ngawangun sakola, ngawangun perpustakaan, mere beasiswa teh teu eleh ganjaranana jeung munggah haji ka Mekah. Tinimbang munggah haji sababaraha balikan, cukup we munggah haji mah sakali saumur hirup. Atawa duakali, bisi nu munggaran mah ngarasa kurang afdol. Upama boga rejeki keur munggah haji mindo, leuwih hade dipake ngawangun sarana pendidikan, ngawangun perpustakaan, nyadiakeun beasiswa, nyadiakeun dana pikeun panalungtikan.

        Asana upama ulama bisa ngaluarkeun fatwa jiga di luhur, Insya Allah bakal pada ngarojong. Tinimbang fatwa nu nimbulkeun kontroversi.

        Tah sakitu we heula baraya.

        Baktos,
        MH

        engkus ruswana <engkusruswana@...> wrote: Perkara jumlah BH di wewengkon Pasundan nu kawilang
        loba, tah ieu kudu jadi pamikiran jeung upaya para
        inohong, para ulama, para menak jeung pamingpin. Kumaha sangkan urang sunda sadar pentingna pendidikan ditengah kaayaan hirup nu werit, sabab masih seueur masarakat Sunda hususna di padesaan teu mentingkeun pendidikan.




        =====
        Situs: http://www.urang-sunda.or.id/
        [Pupuh17, Wawacan, Roesdi Misnem, Al-Quran, Koropak]

        ---------------------------------
        Yahoo! Music Unlimited - Access over 1 million songs. Try it free.

        [Non-text portions of this message have been removed]
      • Waluya
        Sampurasun Kang Engkus. Data BPS pusat di Indonesia teh lalaki anu langkung seueur ti awewe, tiasa ditingali di www.bps.go.id. Duka mana nu leres ieu teh, naha
        Message 3 of 7 , Dec 1, 2005
        • 0 Attachment
          Sampurasun Kang Engkus. Data BPS pusat di Indonesia teh lalaki anu
          langkung seueur ti awewe, tiasa ditingali di www.bps.go.id. Duka mana nu
          leres ieu teh, naha BPS Jabar atanapi BPS pusat?. Jadi lieur kieu geuning
          data kepundudukan teh, paingan atuh kawijaksanaan pamarentah teh salah
          wae.

          Baktos,
          WALUYA

          > Sampurasun para wargi, simkuring ngiring deui
          > sinewaka, ka kang Oman kuring bade mairan perkara
          > kapendudukan hususna ngeunaan babandingan jumlah awewe
          > jeung lalaki. Sakaterang kuring nu belasan taun sok
          > sering ngaji perkara kapendudukan dina raraga
          > ngarencanakeun kota (kaleresan garapan sim kuring nu
          > matuh dina widang konsultan pangwangunan kota/daerah)
          > ampir unggal daerah, jumlah awewe leuwih loba
          > tinimbang lalaki. Kanyataan catetan/ data nu model
          > kitu, keur sabagean kaum lalaki sok dipake alesan kuat
          > pikeun ngabenerkeun laku lampah nyandung. Tapi ke
          > heula, sakaterang kuring upama ditalungtik dumasar
          > kana jumlah nurutkeun kelompok umurna, geuning jumlah
          > nu nyokonng kana leuwih lobana jumlah awewe teh,
          > nyatana ti kelompok umur 55 taun ka luhur jeung beuki
          > kolot beuki loba jumlah awewena, sedengkeun kelompok
          > wanoja jeung jajaka umumna ampir imbang. Jadi lamun
          > tea mah aya kidulur anu hayang nyandung atuh mangga
          > geura dipihukum randa-randa manula. Tah karek meureun
          > bisa disebut amal jeung tutulung. Tapi lamun urang
          > na;ungtik ka dulur urang nu di Baduy, teu aya nu
          > disebut mindo kawin teh. Keur dulur urang di kanekes
          > mah sakali kawin pikeun saumur hirup, lamun
          > ditinggalkeun pasangan hirupna nya terus ngaduda atawa
          > ngaranda, pijajauheun nepi ka nyandung mah, sabab
          > cenah urang kudu bisa ngaji ka diri sorangan, lamun
          > urang nu jadi lalaki dipangnyandungkeun ku awewe
          > kumaha rasa urang, nya awewe oge moal beda rasana,
          > sabab ari lalaki jeung awewe mah sual lahirna, da ari
          > rasa jeung ingsunna mah sarua teu aya beda. Eta cenah
          > aya nu boga anggapan beda lalaki jeung awewe soal
          > "libido", nu puguh mah nu ngabedakeun teh soal
          > nyangcang napsu jeung adat. Da buktina di wewengkon
          > barat mah, nu adatna teu aya diskriminasi gender,
          > geuning awewe jeung lalaki teh sarua bae dina
          > ngalanjur napsuna teh.
          > Perkara jumlah BH di wewengkon Pasundan nu kawilang
          > loba, tah ieu kudu jadi pamikiran jeung upaya para
          > inohong,para ulama, para menak jeung pamingpin. Kumaha
          > sangkan urang sunda sadar pentingna pendidikan
          > ditengah kaayaan hirup nu werit, sabab masih seueur
          > masarakat Sunda hususna di padesaan teu mentingkeun
          > pendidikan.
          > Tah sakitu bae heula kang Oman, kaleresan kuring teh
          > keur aya di Calang Kabupaten Aceh Jaya, nya timbang
          > kesel ngadon buka-buka emil di camp UN.
          >
          > Rampes kang
          >
          > Engkus
          >
          > --- oman abdurrahman <o_arahman@...> wrote:
          >
          >> Baraya,
          >>
          >> Keur ngahajakeun nengetan angka-angka statistik
          >> ngeunaan pendidikan di Jawa Barat puguh ge ieu teh.
          >> Sumber bacaan mah eta wae buku "Akselerasi
          >> Pendidikan Jawa Barat 20042008", pedalan Bapeda. Aya
          >> sababaraha hal minangka "serba-serbi" anu ngeletek
          >> menta dipostingkeun, diantaran wae ngeunaan
          >> babandingan penududuk antara wanoja jeung lalaki di
          >> Jawa Barat oge ngeunaan tingkat butahuruf (BH) di
          >> Jawa Barat anu ditataan per kabupaten/kota. Mangga
          >> kahaturkeun.
          >>
          >> Data anu digunakeun teh kawilang aktual, data biro
          >> pusat statistik (bps) taun 2003. Sedengkeun babagian
          >> kabupaten/kota di Jabar anu dijadikeun patokan aya
          >> 25 kab/kota, kaasup Banjar minangka kota
          >> pangbungsuna. Lumayan, nyesa keneh 25 kab/kota
          >> (daerah tingkat II baheula mah, samemeh UU otonomi
          >> daerah), sanajan wewengkon Jabar geus dikorowod...eh
          >> ...dibagi dua jeung Banten oge.
          >>
          >> Penduduk
          >>
          >> Ceuk hasil BPS, penduduk Jabar umur antara 10 - 44
          >> taun taun 2003 teh total jendralna aya 23.107.717
          >> jiwa (tangtu wae jeung badanna, sabenerna mah,
          >> piraku ukur jiwa bisa disensus :) ). Tina jumlah
          >> sakitu, panglobana sumebar penduduk Jabar teh di
          >> Kab. Bandung (11%), Bogor (9,5%), jeung Kota Bandung
          >> (7%). Nilik tina angka prosentase ieu, anu teu
          >> ngahontal nepi ka 10%, kawilang rata oge sumebarna
          >> manusa anu dumuk di Jabar teh.
          >>
          >> Lolobana awewe
          >>
          >> Ceuk statitistik BPS keneh, jumlah penduduk awewe
          >> dibanding lalaki di Jabar, tetela loba keneh awewe.
          >> Geura wae timngali angka ieu: tina jumlah 23.107.717
          >> jiwa penduduk Jabar, aya kana 11.656.331 (50,44%)
          >> diantarana eta awewe alias wanoja, sedengkeun
          >> sesana: lalaki (yakin teu yeuh ka BPS? boa-boa aya
          >> diantarana anu lain lalaki, oge teu kaasup awewe,
          >> wallohu'alam). Anapon Kab./Kota anu panglobana
          >> awewe, "hasil survey membuktikan" (sanes ceuk Kang
          >> Sony jagoan game ieu mah), tetela ....Kota
          >> Tasikmalaya (lain Indramayu geuningan). Ceuk BPS,
          >> taun 2003, babandingan jumlah awewe dibanding lalaki
          >> penduduk Kota Tasikmalaya-Sukapura ngadaun ngora -
          >> eta 55% : 45% atawa di Kota Tasikmalaya, taun 2003,
          >> aya awewe sajumlah 290.916 jiwa sumanding jumlah
          >> penduduk lalakina anu jumlahna 237.300 jiwa. Hidup
          >> Tasik euy...eh!!!.
          >>
          >> Aya Kab/Kota sejenna anu panglobana mibanda
          >> penduduk awewe dibanding lalakina (sok sanajan angka
          >> perbandinganana teu nepi ka 55% : 45%), nyaeta
          >> Kab/Kota: Bogor, Bandung, Ciamis, Kuningan,
          >> Majalengka, Sumedang, Indramayu, Subang, Karawang,
          >> Sukabumi, Bandung, Cirebon, Bekasi, jeung Depok (4
          >> anu akhir disebut sadayana kota). Tah, ka 15
          >> kab/kota ieu (kaasup Tasikmalaya), "perburuan" ti
          >> lalaki anu teu acan merenah vektor papasanganana
          >> ditujukeun ("vektor" ceuk matematik eta "besaran"
          >> anu mibanda nilai jeung arah :). Kitu soteh lamun
          >> ieu urusan "vektor" pakait signifikan jeung
          >> kaleuwihan wanoja dibanding lalaki, sabab dina
          >> seuhseuhanana mah teu kitu, sanes?
          >>
          >> Pendidikan (BH-na kumaha)?
          >> Wayahna, anu dimaksud "BH" di dieu mah taya lian
          >> ti singgetan tina istilah "buta huruf" alias teu
          >> bisa maca. Apan ngaranna oge keur ngaguar angka
          >> pendidikan.
          >>
          >> Kumaha pakaitna ieu penduduk jeung BH? Atawa, aya
          >> hubungan anu pikahartieun antara lobana jumlah
          >> penduduk, jumlah penduduk awewe anu punjul, jeung
          >> angka tingkat BH di Jabar? Ieu sigana pedareun ka
          >> hareup, sugan rineh. Anu jelas, ceuk BPS keneh,
          >> jumlah anu BH di Jabar, umur antara 10 - 44 taun
          >> sakabehna aya kana 607.521 jiwa, diwangun ku 360.229
          >> jiwa awewe jeung 247.222 jiwa lalaki (sadayana BH).
          >>
          >> Tetela geuning, anu BH mah di Jabar teh lolobana
          >> jalu. Tapi, ke heula anan, tengetan data sejen ieu:
          >> Ceuk BPS, taun 2003, Kabupaten Subang ngarupakeun
          >> wewengkon administratif anu pendudukna panglobana
          >> BH. Angka BH di Kab. Subang ngahontal 17% tina
          >> jumlah pendudukna (Kab. Subang, jumlah penduduk
          >> 700.839 jiwa, diwangun ku lalaki, 47,9% jeung awewe
          >> 52,1%). Angka anu 17,1% eta diwangun ku 7,2% lalaki
          >> + 9,9% awewe.
          >>
          >> Tangtu wae, data ti hiji kabupaten/kota moal bisa
          >> dipake cekelan. Data di kab/kota sejenna kudu
          >> ditengetan oge, memeh nyieun hiji kacindekan. Tah
          >> ieu lain guareun konsumsi milist, sakurang-kurangna
          >> danget ieu jeung upama kudu si kuring anu ngaurna
          >> (kawantu keur pakepuk). Keur saheulanan, ieu data 4
          >> kab/kota sejenna anu angka BH luhur sanggeusna Kab.
          >> Subang: Kota Bekasi (6,5%), Kab. Indramayu (5%),
          >> Kab. Karawang (4,4%), jeung Kota Cirebon (4,36%)
          >>
          >> Catetan:
          >> Angka BH penuduk di Kab. Subang anu luhurna nepi
          >> ka 17% rada "aneh" tur pikiraneun, sabab, rata-rata
          >> angka BH di Kab/Kota sa Jabar teu ukur 2,79% (teu
          >> nepi ka 3%). Ceuk Peter Pan mah jadi "AADS" (Ada apa
          >> denganmu Subang?).
          >>
          >> Panutup
          >> Ngutak-ngatik angka sakapeung memang matak anteng.
          >> Orokaya, waktu jeung tempat ngaguarna kawates. Cag
          >> heula, sugan kahareup bisa aya pedaran
          >> lajuninglakuna. Anu aya, nyanggakeun, manawi aya
          >> manfaatna, upamana, pikeun neruskeun program garapan
          >> urang (pabukon, PPK, ngaronnjatkeun IPM, Rakom,
          >> jst).
          >>
          >> baktos,
          >> manAR
          >>
          >>
          >>
          >>
          >>
          >>
          >> ---------------------------------
          >> Yahoo! Personals
          >> Single? There's someone we'd like you to meet.
          >> Lots of someones, actually. Try Yahoo! Personals
          >>
          >> [Non-text portions of this message have been
          >> removed]
          >>
          >>
          >
          >
          >
          >
          >
          > __________________________________
          > Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
          > http://mail.yahoo.com
          >
          >
          >
          > PENTING..!
          >
          > attachment akan dihapus & tidak diteruskan kepada seluruh member.
          >
          > dilarang beriklan. pelanggaran atas peraturan ini akan dikenai sanksi
          > berupa pencabutan membership.
          >
          > terutama bagi pengguna ms outlook/outlook express, dihimbau untuk selalu
          > mengupdate antivirusnya.
          >
          > Yahoo! Groups Links
          >
          >
          >
          >
          >
          >
        • mh
          Bah Willy, Kang Engkus, sareng nu baraya sanesna. Pikeun nambihan kalieur, kamari basa ka lembur kuring kungsi ngadongeng jeung salah saahiji tokoh masayarakat
          Message 4 of 7 , Dec 1, 2005
          • 0 Attachment
            Bah Willy, Kang Engkus, sareng nu baraya sanesna. Pikeun nambihan kalieur, kamari basa ka lembur kuring kungsi ngadongeng jeung salah saahiji tokoh masayarakat (pasantren), perkara data statistik oge. Numutkeun informasi ti anjeunna, cenah data statistik kabupaten jeung propinsi oge teu singkron. Kulantaran kitu pikeun meunangkeun data potensi desa, anjeunna teu wani make data kabupaten oge propinsi. Cenah mah rek sensus sorangan, ngarah meunang data primer. Duka teuing tambah lieur kuring oge.

            Baktos,
            MH

            Waluya <resoma@...> wrote:
            Sampurasun Kang Engkus. Data BPS pusat di Indonesia teh lalaki anu langkung seueur ti awewe, tiasa ditingali di www.bps.go.id. Duka mana nu leres ieu teh, naha BPS Jabar atanapi BPS pusat?. Jadi lieur kieu geuning
            data kepundudukan teh, paingan atuh kawijaksanaan pamarentah teh salah ae.

            Baktos,
            WALUYA

            > Sampurasun para wargi, simkuring ngiring deui
            > sinewaka, ka kang Oman kuring bade mairan perkara
            > kapendudukan hususna ngeunaan babandingan jumlah wewe
            > jeung lalaki. Sakaterang kuring nu belasan taun sok
            > sering ngaji perkara kapendudukan dina raraga
            > ngarencanakeun kota (kaleresan garapan sim kuring nu
            > matuh dina widang konsultan pangwangunan kota/daerah)
            > ampir unggal daerah, jumlah awewe leuwih loba
            > tinimbang lalaki. Kanyataan catetan/ data nu model
            > kitu, keur sabagean kaum lalaki sok dipake alesan uat
            > pikeun ngabenerkeun laku lampah nyandung.


            =====
            Situs: http://www.urang-sunda.or.id/
            [Pupuh17, Wawacan, Roesdi Misnem, Al-Quran, Koropak]

            ---------------------------------
            Yahoo! DSL Something to write home about. Just $16.99/mo. or less

            [Non-text portions of this message have been removed]
          • engkus ruswana
            Sampurasun kang MH. Sapuk pisan tah kana karancagean pamikiran salira, kumaha upami diluluguan ku salira kang Oman sareng nu sanesna nu aya di tatar Bandung
            Message 5 of 7 , Dec 1, 2005
            • 0 Attachment
              Sampurasun kang MH.
              Sapuk pisan tah kana karancagean pamikiran salira,
              kumaha upami diluluguan ku salira kang Oman sareng nu
              sanesna nu aya di tatar Bandung pikeun ngawujudkeun
              eta gagasan, pami tiasa oge lian ti Fatwa oge
              ngayakeun sawala jeung Gubernur pikeun komitmen
              ngalokasikeun dana/anggaran nu wajar jeung beuki
              ditingkatkeun unggal taunna, pikeun ngarojong
              pawujudanna, margi luyu sareng visi-misi jeung program
              pokok Jawa Barat. Margi ceuk bawirasa kuring
              Pamarentahan Jawa Barat teh mibanda dana/anggaran nu
              kawilang gede unggal taunna, sedengkeun fungsi jeung
              tugasna (tupoksi) teu pati jelas dina era otonomi ieu.
              Tinimbang dipake keur studi banding, dana kadeudeuh
              jeung biaya-biaya sejen nu sifatna awuntah, nya leuwih
              hade mun ditujukeun keur ngaronjatkeun IPM lusu jeung
              visi-misi.
              Sakitu, kumaha tah pamikiran kidulur lianna.

              Rampes.

              engkus

              --- mh <khs579@...> wrote:

              > Baraya,
              > Najan kuring lain inohong, lain ulama, lain menak,
              > kitu deui lain pamingpin, tamba kawaranan rek
              > nyoba-nyoba ngedalkeun nu ngolebat dina pipikiran.
              > Pikeun ngaronjatkeun kasadaran masayarakat kana
              > pentingna pendididikan, jigana bisa digarap ku
              > rupa-rupa cara.
              >
              > Salah sahiji tarekahna diantarana, misalna kujalan
              > ngajak rempugan tokoh-tokoh agama jeung tokoh
              > masayarakat. Naha bisa heunteu misalna, ulama sa
              > Jawa Barat, nyieun fatwa yen ngawangun sakola,
              > ngawangun perpustakaan, mere beasiswa teh teu eleh
              > ganjaranana jeung munggah haji ka Mekah. Tinimbang
              > munggah haji sababaraha balikan, cukup we munggah
              > haji mah sakali saumur hirup. Atawa duakali, bisi nu
              > munggaran mah ngarasa kurang afdol. Upama boga
              > rejeki keur munggah haji mindo, leuwih hade dipake
              > ngawangun sarana pendidikan, ngawangun perpustakaan,
              > nyadiakeun beasiswa, nyadiakeun dana pikeun
              > panalungtikan.
              >
              > Asana upama ulama bisa ngaluarkeun fatwa jiga di
              > luhur, Insya Allah bakal pada ngarojong. Tinimbang
              > fatwa nu nimbulkeun kontroversi.
              >
              > Tah sakitu we heula baraya.
              >
              > Baktos,
              > MH
              >
              > engkus ruswana <engkusruswana@...> wrote:
              > Perkara jumlah BH di wewengkon Pasundan nu
              > kawilang
              > loba, tah ieu kudu jadi pamikiran jeung upaya para
              > inohong, para ulama, para menak jeung pamingpin.
              > Kumaha sangkan urang sunda sadar pentingna
              > pendidikan ditengah kaayaan hirup nu werit, sabab
              > masih seueur masarakat Sunda hususna di padesaan
              > teu mentingkeun pendidikan.
              >
              >
              >
              >
              > =====
              > Situs: http://www.urang-sunda.or.id/
              > [Pupuh17, Wawacan, Roesdi Misnem, Al-Quran, Koropak]
              >
              > ---------------------------------
              > Yahoo! Music Unlimited - Access over 1 million
              > songs. Try it free.
              >
              > [Non-text portions of this message have been
              > removed]
              >
              >




              __________________________________________
              Yahoo! DSL – Something to write home about.
              Just $16.99/mo. or less.
              dsl.yahoo.com
            • engkus ruswana
              Kang MH, bah Willy oge kum bae ka sadayana. Perkara data di nagara urang memang hiji pasualan nu matak ngalieurkeun ti baheula keneh, sabab ayana kapentingan
              Message 6 of 7 , Dec 3, 2005
              • 0 Attachment
                Kang MH, bah Willy oge kum bae ka sadayana.
                Perkara data di nagara urang memang hiji pasualan nu
                matak ngalieurkeun ti baheula keneh, sabab ayana
                kapentingan sewang-sewangan, saperti kieu :
                1) Dumasar kana Undang-undang, intansi nu boga
                tanggungjawab sual data nu kudu dipake jadi dasar
                sagala rancana jeung kawijakan, nyaeta BPS, namung
                kanyataan data nu dikumpulkeun ku BPS sifatna mangrupa
                data dasar nu teu cukup pikeun dipake dadasar nyusun
                rancana jeung kawijakan nu sifatna sektoral nu
                merlukeun data husus, nya ahirna unggal sektor ngadata
                masing-masing kaperluanana kaabus oge data dasarna,
                balukarna hasil data dasar nu dikumpulkeun bisa beda,
                sabab unggal sektor teu bareng waktu ngadatana, sok
                sanajan taun ngadatana sarua.
                2) BPS sok ngayakeun sensus nasional (ngumpulkeun
                data "primer")mun teu salah unggal 10 taun sakali,
                jeung ditengah-tengah (unggal 5 taun) diayakeun sensus
                antar waktu nu sifatna "sampling", nya data diluar
                sampling eusina dikira-kira (forecast) dumasar kana
                teori statistik.
                3) Diluar Kantor Statistik di unggal desa/kalurahan
                sok diayakeun nyusun profil desa (baheula disebut
                monogafi desa/kalurahan nu sok ditulis dina papan
                tulis atawa white board). Tah dina data ieu rupa-rupa
                kajadian, aya desa/kalurahan nu rajin unggal bulan
                dicatet parobahanana, aya oge nu males malah teu
                jarang geus mangtaun-taun datana teu robah. Dina ayana
                formulir eusian data ti kacamatan atawa ti Kantor
                Statistik, sabagean aya nu dikarang/dikira-kira. Oge
                teu saeutik desa-desa nu teu boga arsip data eusian
                eta, nu ngabalukarkeun mun aya deui formulir eusian ti
                instansi lianna, nya dikira-kira deui nu can tangtu
                sarua jeung eusian nu ti heula.
                4) Data taunan nu aya di kantor statistik kacamatan
                atawa kabupaten/kota, umumna oge mangrupakeun data
                "forecasting" lain dumasar tina ngadata langsung.
                5) Data teu jarang direkayasa, Pamarentah
                kabupaten/kota dina ngadata pendudukna sok
                diguntaganti gumantung kaperluan, saperti waktu jaman
                inpres, kulantaran gedena dana inpres ti pamarentah
                pusat dumasar kana jumlah penduduk, nya ngahaja junlah
                pendudukna digede-gedekeun, sabalikna keur data PDRB
                contona sok kadang dileutikan supaya angka income
                perkapita jadi rada gede (pangaruh kana citra
                Bupati/Walikota).
                6) Tiheula pernah urang maca di koran sababaraha
                Bupati ngarambek kulantaran daerahna dicatet loba
                penduduk miskinna (ngarasa era jeung citrana turun),
                tapi barang diumumkeun yen pamarentah pusat rek
                ngalirkeun dana bantuan keur masarakat miskin ka
                daerah-daerah, ngadadak para bupati jeung walikota
                rame-rame ngadata paloba-loba ngajukeun data penduduk
                miskinna.
                7) Dina ngadata penduduk miskin, "kriteria" nu
                ditetepkeun BKKBN jeung nu dipake Kantor statistik
                beda-beda, anu tangtu data penduduk miskin di unggal
                daerah jadi beda-beda, ieu matak lieur keur nu mana nu
                rek dipake pikeun nyalurkeun dana bantuan penduduk
                miskin.
                8) Anyar-anyar ieu loba kaributan sual dana kompensasi
                BBM, nu ngait kana teu benerna pendataan.
                Nu jelas kaayaaan pendataan di urang memang matak
                lieur jeung oge sering nimbulkeun kaributan, lamun aya
                kaitan eung duit. Pamarentah memang sadar kana kaayaan
                pendataan nu pabaliut kieu, jeung geus boga gagasan
                pikeun ngembangkeun sistim Database, tapi duka iraha
                bisa beres.

                Kitu kang sakaterang sim kuring mah.

                Cag.
                Rampes.

                Pun Engkus

                --- mh <khs579@...> wrote:

                > Bah Willy, Kang Engkus, sareng nu baraya sanesna.
                > Pikeun nambihan kalieur, kamari basa ka lembur
                > kuring kungsi ngadongeng jeung salah saahiji tokoh
                > masayarakat (pasantren), perkara data statistik oge.
                > Numutkeun informasi ti anjeunna, cenah data
                > statistik kabupaten jeung propinsi oge teu singkron.
                > Kulantaran kitu pikeun meunangkeun data potensi
                > desa, anjeunna teu wani make data kabupaten oge
                > propinsi. Cenah mah rek sensus sorangan, ngarah
                > meunang data primer. Duka teuing tambah lieur kuring
                > oge.
                >
                > Baktos,
                > MH
                >
                > Waluya <resoma@...> wrote:
                > Sampurasun Kang Engkus. Data BPS pusat di
                > Indonesia teh lalaki anu langkung seueur ti awewe,
                > tiasa ditingali di www.bps.go.id. Duka mana nu leres
                > ieu teh, naha BPS Jabar atanapi BPS pusat?. Jadi
                > lieur kieu geuning
                > data kepundudukan teh, paingan atuh kawijaksanaan
                > pamarentah teh salah ae.
                >
                > Baktos,
                > WALUYA
                >
                > > Sampurasun para wargi, simkuring ngiring deui
                > > sinewaka, ka kang Oman kuring bade mairan perkara
                > > kapendudukan hususna ngeunaan babandingan jumlah
                > wewe
                > > jeung lalaki. Sakaterang kuring nu belasan taun
                > sok
                > > sering ngaji perkara kapendudukan dina raraga
                > > ngarencanakeun kota (kaleresan garapan sim kuring
                > nu
                > > matuh dina widang konsultan pangwangunan
                > kota/daerah)
                > > ampir unggal daerah, jumlah awewe leuwih loba
                > > tinimbang lalaki. Kanyataan catetan/ data nu model
                > > kitu, keur sabagean kaum lalaki sok dipake alesan
                > uat
                > > pikeun ngabenerkeun laku lampah nyandung.
                >
                >
                > =====
                > Situs: http://www.urang-sunda.or.id/
                > [Pupuh17, Wawacan, Roesdi Misnem, Al-Quran, Koropak]
                >
                > ---------------------------------
                > Yahoo! DSL Something to write home about. Just
                > $16.99/mo. or less
                >
                > [Non-text portions of this message have been
                > removed]
                >
                >




                __________________________________________
                Yahoo! DSL – Something to write home about.
                Just $16.99/mo. or less.
                dsl.yahoo.com
              Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.