Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Cunoscutul scenarist Razvan Radulescu revine la proza dupa aproape 10 ani

Expand Messages
 • oana boca
  Cunoscutul scenarist Razvan Radulescu revine la proza dupa aproape 10 ani Romanul Teodosie cel Mic a aparut saptamina aceasta in colectia “Ego. Proza” de
  Message 1 of 1 , Nov 3, 2006
  • 0 Attachment
   Cunoscutul scenarist Razvan Radulescu revine la proza dupa aproape 10 ani

   Romanul "Teodosie cel Mic" a aparut saptamina aceasta in colectia “Ego. Proza” de la Polirom ; Razvan Radulescu este unul dintre cei mai de succes scenaristi romani de astazi (filme precum "Marfa si banii", "Moartea domnului Lazarescu", "Hirtia va fi albastra", "Hrana pentru pestii mici", "Niki Ardelean, colonel in rezerva" poarta semnatura lui); Volumul sau de debut, "Viata si faptele lui Ilie Cazane", a fost recompensat cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor pe anul 1997; Alaturi de T.O. Bobe si Cezar Paul-Badescu, a fost in centrul scandalului "Cazul Eminescu"
   Dupa volumul "Viata si faptele lui Ilie Cazane", aparut acum noua ani si recompensat cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, cunoscutul scenarist Razvan Radulescu revine la proza. Cel de-al doilea roman ce poarta semnatura lui, "Teodosie cel Mic", a aparut saptamina aceasta in colectia "Ego. Proza" de la Polirom.
   O carte impresionanta din multe puncte de vedere, de la ineditul povestii la gama larga de procedee narative folosite de autor. Pisiciinele, Somnul protector, bufnita ce cultiva capsuni, Minotaurul Samoil, care cultiva ciuperci, fantoma Otilia - toate aceste personaje si altele inca il readuc in fata cititorului, spectaculos, pe prozatorul Razvan Radulescu, bine cunoscut si pentru scenariile la unele dintre cele mai bine primite filme romanesti din ultimul timp.
   Scris cu un rafinament stilistic deosebit, romanul lui Razvan Radulescu contribuie din plin la substanta peisajului literar romanesc contemporan.

   "Razvan Radulescu scrie la fel de bine eseuri, scenarii de film si romane. Eseistul e minunat de neimpacat, de scotocitor si de stimulativ: aratati-i un lucru - orice lucru - si el va va arata o problema. Scenaristul e pasionant de lucid - un maestru al momentului fierbinte privit la rece.
   Dar preferatul meu este romancierul: el reprezinta latura cea mai prietenoasa si mai jucausa a acestui mare talent si - cel putin in ochii mei - cea mai fericita." (Andrei Gorzo)

   Razvan Radulescu (n. 1969) a absolvit Facultatea de Limbi Straine si Academia de Muzica din Bucuresti. A debutat in volumul colectiv "Tablou de familie" (1995). Volumul "Viata si faptele lui Ilie Cazane" (Cartea Romaneasca, 1997) a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. In perioada 1991-1994, este lider de opinie al cenaclului Central si apoi al cenaclului Litere condus de poetul si prozatorul Mircea Cartarescu.
   A scris scenariile filmelor: "Marfa si banii" (2001, in colaborare cu Cristi Puiu), "Niki Ardelean, colonel in rezerva" (2003, in colaborare cu Cristi Puiu), "Hrana pentru pestii mici" (2004, in colaborare cu Cristi Puiu), Offset (2004, in colaborare cu Cristi Puiu), "Moartea domnului Lazarescu" (2005, in colaborare cu Cristi Puiu), "Hirtia va fi albastra" (2005, in colaborare cu Alexandru Baciu si Radu Muntean). A fost director artistic al revistei "Elle" Romania. Colaboreaza la "Dilema", "22", "Cotidianul", "Time Out".
   Alaturi de T.O. Bobe si Cezar Paul Badescu, a fost in centrul scandalului canonului literar romanesc, izbucnit ca urmare a ceea ce a fost catalogat drept o incercare de "detronare a lui Eminescu", de care au fost acuzati tinerii autori.
   In prezent, Razvan Radulescu tine seminarii de scenaristica la o scoala superioara de arta din Karlsruhe, Germania.

   In saptaminile ce urmeaza, colectia "Ego. Proza" se va imbogati cu alte doua titluri:
   Ana Maria Sandu, "Fata din casa vagon"
   Victoria Comnea, "Manuc"  
   Cele mai bune ginduri,
   Oana Boca

   Departamentul de Promovare si Relatii cu Presa
   Tel. & Fax: 021-313.89.78; mobil: 0722.609.478
   E-mail: oana.boca@...; www.polirom.ro, www.cartearomaneasca.r


    


   Cheap Talk? Check out Yahoo! Messenger's low PC-to-Phone call rates.
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.