Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

80% dintre romani cunosc cel putin o persoana care a dat spaga

Expand Messages
 • Monica Cugler
  Bucuresti, 30 noiembrie 2004 80% dintre romani cunosc cel putin o persoana care a dat spaga Initiatorii campaniei NU DA SPAGA anunta lansarea primului sondaj
  Message 1 of 1 , Nov 30, 2004
    

   Bucuresti, 30 noiembrie 2004

    

   80% dintre romani cunosc cel putin o persoana care a dat spaga

    

   Initiatorii campaniei NU DA SPAGA anunta lansarea primului sondaj cu privire la mita, reprezentativ la nivel national: Spaga la romani – ce cred si ce spun romanii despre coruptia mica”. Obiectivul central al sondajului a fost investigarea incidentei coruptiei mici, a disponibilitatii cetatenilor de a da mita, a mecanismelor, cauzelor, tipurilor de mita, cat si a efectelor acesteia.

    

   Conform sondajului, 80% dintre romani cunosc cel putin o persoana care a dat spaga, aproape doua treimi considera ca majoritatea functionarilor sunt corupti si o treime declara ca au dat spaga macar o data in ultimii doi ani. Daca ar putea lupta impotriva coruptiei, doar 5% ar convinge oamenii sa nu mai dea nimic.  Ne ingrijoreaza faptul ca numai 5% dintre respondenti considera ca si cetatenii au un rol in combaterea coruptiei. Credem ca aceasta perceptie ar trebui sa se nuanteze. De aceea, am initiat aceasta campanie si am  identificat o serie de motive pentru a NU DA SPAGA, publicate pe site-ul www.nudaspaga.ro”, a precizat Radu Mateescu , Presedinte Executiv, Fundatia CONCEPT.

    

   Coruptia mica, administrativa, este o nota comuna a tarilor in tranzitie sau mai putin dezvoltate. Faptul ca este perceputa ca o problema in Romania nu este o surpriza. Ceea ce ne mira este altceva. Ambivalenta caracterizeaza raportarea cetatenilor la coruptia mica: daca 52% accepta mita ca ingredient al vietii cotidiene, 58% declara ca vor evita, in viitor, sa ofere mita. Ar fi exagerat sa concluzionam ca ne aflam in fata unei revolutii culturale langa ghiseu.”, a declarat Oana Zabava, Director Executiv, Transparency International Romania.

    

   La rezultatele cercetarii se adauga un tablou al mitei, care include costuri, tehnici, proceduri: „Manual de Spaga” - investigatii jurnalistice asupra practicilor asociate coruptiei mici. „Publicatia nu-si propune sa dea lectii de mituire. Dimpotriva. Isi doreste sa demonteze mecanismul spagii, sa-l prezinte in amanunt. Pentru a trata un organism social bolnav, mai intai sunt necesare multe sedinte de disectie”, a mentionat Ioan Margarit, Editor Coordonator al www.anchete.ro. Povestirile si exemplele din manual sunt in majoritate selectionate dintre cazurile semnalate  de cititorii site-ului pe parcursul campaniei.

    

   Campania NU DA SPAGA a inceput in luna august si se adreseaza in special tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15-25 de ani. Campania este finantata de Uniunea Europeana prin Programul Phare Societate Civila 2001 – Componenta 3: Educatie Civica. Mass-Media Independenta.

    

   Initiatorii campaniei sunt: Fundatia CONCEPT, Transparency International Romania, Asociatia Editorilor de Presa Online, Asociatia de Comunicatii prin Cablu, Oops Media si Teatrul pentru Copii si Tineret Ariel Targu Mures.

    

   Pentru informatii suplimentare, puteti contacta Fundatia CONCEPT la telefon 021-311 12 52, fax 021-311 12 53, persoana de contact Gabriela BULEU, e-mail info@...

    

    
   Monica CUGLER
   Project Coordinator

   Our mission is to help strengthen an open society by developing effective partnerships between culture and other fields.
   CONCEPT FoundationAddress: 44, Regina Elisabeta Bv., entrance A, apt. 34
   5th District, code 050018, Bucharest, ROMANIA
   Tel. +40-21-311 12 52 / +40-21-313 24 08, Fax +40-21-311 12 53
   general email: info@...; web address: www.concept.ro
    
   ###########################################

   This message has been scanned by F-Secure Anti-Virus for Microsoft Exchange.
   For more information, connect to http://www.F-Secure.com/
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.