Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Comunicat de presa: Praga prin obiectivul politiei secrete

Expand Messages
 • bucharest czech centres
  COMUNICAT DE PRESA Bucuresti, 15 Noiembrie, 2011 Bucurestiul gazduieste o expozitie unica de fotografii pe care nu ar fi trebuit sa le vedeti niciodata Cu
  Message 1 of 1 , Nov 15, 2011
   COMUNICAT DE PRESA

   Bucuresti, 15 Noiembrie, 2011

   Bucurestiul gazduieste o expozitie unica de fotografii pe care nu ar fi trebuit sa le vedeti niciodata   Cu ocazia aniversarii revolutiei de catifea din Cehoslovacia, Centrul Ceh la Bucuresti organizeaza evenimentul „Praga prin obiectivul politiei secrete“.

   Evenimentul se va desfasura pe parcursul intregii zile de joi, 17 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) si va include discutii panel, o expozitie si proiectie de film.

   Expozitia „Praga prin obiectivul politiei secrete“ prezinta fotografii facute de politia comunista secreta din Cehoslovacia intre anii 1969 – 1989. Acestea au fost prezentate recent la Budapesta, New York, Moscova si Berlin si au avut un mare succes la public.

   Aceste fotografii au fost surprinse de oameni care nu vanau gloria artistica, ci mai degraba erau manati de setea puterii si nevoia de control asupra celorlalti. In ciuda acestui lucru, fotografii reusesc sa ofere cel mai fidel portret al realitatii vietii in Cehoslovacia anilor ’70 si ’80. Mai mult decat atat, fotografiile au o calitate artistica deosebita”, spune directorul Centrului Ceh la Bucuresti, Rene Kubasek.

   Programul va incepe la 13.30 cu o discutii panel despre viata sub regimurile totalitare in tarile ex-comuniste si despre cum este tratat trecutul comunist si ce relevanta mai are el astazi. La discutie vor participa fosti dizidenti si experti in domeniu.

   Vernisajul expozitiei de fotografie va avea loc la ora 18.00, in prezenta reprezentantilor Institutului Ceh Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, care a pregatit aceasta expozitie.

   Evenimentul va culmina la ora 19.00 cu proiectia „Pouta“, filmul care a primit in 2010 premiile Academiei cehe de film pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, actor in rolul principal si cea mai buna imagine. Filmul prezinta povestea unui agent al politiei comuniste secrete si prezinta relatiile dintre politia secreta si miscarea dizidentilor.

   Organizator: Centrul Ceh Bucuresti si Institutul pentru studiul regimurilor totalitare, Cehia / Parteneri: Institutul Cultural Roman, Institutul Balassi, FSPUB, Staropramen, Czech Airlines / Parteneri media: 24 FUN, Hipmag

   Pentru mai multe informatii, material vizuale si programari pentru interviuri, va rugam sa o contactati pe Veronica Angelescu la Centrul Ceh // +40 724352927, email: angelescu@...

   Facebook event: http://www.facebook.com/event.php?eid=249930691723072
   Mai multe informatii: www.czech-it.ro   Programul detaliat
   :

   Praga prin obiectivul politiei secrete
   Prague through the lens of the secret police
   Praha objektivem tajne policie


   Expozitie – Discutii panel – Proiectie de film
   Joi, 17 noiembrie 2011
   Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti)

   Program

   13.00 - 15.00 / Discutie panel: Viata intr-un regim totalitar
   - Ioana Diaconescu (Romania)
   - Pavel Seifter (Republica Ceha)
   - Bretter Zoltan (Ungaria)

   Moderator Oana-Valentina Suciu (Institutul Cultural Roman)

   Participantii la discutia panel vor impartasi publicului experientele proprii, in care au fost “subiect”  de interes pentru politia secreta. Cum le-a influentat acest lucru viata, care erau metodele folosite de politia secreta in Cehoslovacia, Ungaria sau Romania? Care sunt dilemele cu care ne confruntam
   intr-un regim totalitar?

   15.00 – 15.30 / pauza de cafea

   15.30 – 17.30 / Discutie panel:  Cum facem fata trecutului
    - Vojtech Ripka (USTR, Republica Ceha)
   - Dragos Petrescu (CNSAS, Romania)
   - Clara Mares (IICCMER, Romania)

   Moderator Adrian Cioflanca (IICCMER, Romania)

   La mai bine de 20 de ani dupa caderea comunismului a aparut o noua generatie care nu are niciun fel de amintire personala despre regimul comunist. Trecutul nu foarte  indepartat devine subiectul a diferite interpretari.  Ce anume suntem predispusi sa ne amintim si ce anume sa uitam? Cum facem fata trecutului si cat de relevant este acesta pentru realitatea sociala si politica actuala? Vor incerca sa raspunda la aceste intrebari specialisti din Cehia si Romania, membri ai unor institutii oficiale.

   18.00 – 18.30 / Deschiderea oficiala a expozitiei „Praga prin obiectivul politiei secrete“


   19.00 / Proiectia filmului „Pouta“ (Stransoarea), regia Radim Spacek, cel mai bun film al anului 2010, VO ceha, subtitrari in engleza   Discutii in engleza (traduceri simultane in limba romana)
   Expozitia va fi deschisa spre vizitare pana la data de 5 decembrie 2011.
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.