Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

lansare carte Arhitectura in proiectul comunist, 22 sept., ora 18.30, Carturesti

Expand Messages
 • duculescu mirela
  Editura Simetria va invita la lansarea volumului critic Arhitectura romaneasca in proiectul comunist. Romania 1944-1989 / Architecture in the Communist
  Message 1 of 1 , Sep 16, 2011
  Editura Simetria va invita la lansarea volumului critic Arhitectura romaneasca in proiectul comunist. Romania 1944-1989 / Architecture in the Communist Project. Romania 1944-1989 de Ana Maria Zahariade.
   
  Vor prezenta volumul
  Ruxandra Demetrescu, Adrian Cioroianu si Alexandru Beldiman
   
  Joi, 22 septembrie 2011, ora 18.30
  Libraria Carturesti - Café Verona, str. Pictor Verona 13, Bucuresti
   
  Cartea Arhitectura romaneasca in proiectul comunist. Romania 1944-1989 / Architecture in the Communist Project. Romania 1944-1989 (Ana Maria Zahariade, Editura Simetria, 2011) aduna cinci studii si eseuri, scrise intre 2002 si 2007, revizuite si adaugite pentru acest volum, pe care autoarea le intituleaza “schite pentru o istorie care trebuie scrisa”: Doua carti, visul comunist si Dacia 1300, Despre tacere si cuvinte, Citind tacerea: “arhitectul fericit”, Arhitectura care nu a existat: “arhitectura oculta” si Proiectul comunist in beton – o istorie a profesiunii.
   
  “Schitele” incearca sa descifreze sensul in care a evoluat practica de arhitectura sub comunism, cautand sa identifice punctele de inflexiune care au modelat construitul de-a lungul acestei perioade si sa surprinda existenta si geometria variabila a acelui spatiu de libertate profesionala care a scapat dicteului politic. Volumul ne propune, astfel, o reflectie asupra istoriei recente si a modului in care a proiectul comunist a intervenit asupra profesiunii si constiintei de breasla.
   
  Volumul a aparut cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania, din Timbrul Arhitecturii.
   
  Ana Maria Zahariade preda teoria arhitecturii și conduce lucrări de doctorat la Universitatea de Arhitectură si Urbanism „Ion Mincu“ din Bucuresti, este puternic implicata in cercetari teoretice despre modernismul romanesc si central european, arhitectura romaneasca sub comunism si dupa, locuire si reabilitarea marilor ansambluri, precum si registrul estetic in teoria arhitecturii. Printre altele, autor a numeroase articole in reviste de arhitectura si volume colective in Romania si in strainatate; volume de autor, in coautorat si in calitate de coordonator. Ultimul titlu: Simptome de tranzitie (bilingv, două volume, Arhitext Design, 2009, 2010). A primit doua premii nationale pentru publicatii si activitate curatoriala (UAR, 1998; Margareta Sterian, 1999) si Premiul Herder (2003, Alfred Toepfer Foundation si Universitatea din Viena) pentru activitate teoretica si activism cultural.
   
   

Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.