Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Vernisaj si lansare Gheorghe I. Anghel

Expand Messages
 • info_icr
  Luni, 7 martie 2011, de la ora 18.00, la Muzeul Taranului Roman (Sala Foaier) va avea loc vernisajul expozitiei de pictura si lansarea albumului Gheorghe I.
  Message 1 of 1 , Mar 3, 2011

   Luni, 7 martie 2011, de la ora 18.00, la Muzeul Taranului Roman (Sala Foaier) va avea loc vernisajul expozitiei de pictura si lansarea albumului Gheorghe I. Anghel, aparut la Editura Institutului Cultural Roman. La eveniment vor lua cuvantul Cristian Velescu și Ruxandra Demetrescu.

   Gheorghe I.Anghel (n.1938, Cluj-Napoca) a absolvit Institutul de Arte Plastice  „N.Grigorescu" din Bucuresti, la clasa de pictura a profesorului Ion Marsic. De timpuriu, artistul a luat lectii de desen cu Lola Shmiererer Roth, eleva a lui Lovis Korinth la München si a lui Derrain la Paris. Doctor in arte vizuale, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al Fundatiei Taylor din Paris. In anul 2003 a fost distins cu Ordinul „Meritul cultural" in grad de  mare ofiter. Este autorul romanului Vara cu serile lungi, publicat in 2006, si al unui volum de poezie, aparut in 2008. A expus lucrari de pictura si ceramica, precum si obiecte, in numeroase expozitii organizate in tara si in strainatate. Premii obtinute (selectie): 1971 – Premiul Festivalului „Metafora" Szczecin (Polonia), 1974 – Premiul pentru selectia romaneasca la Festivalul International Canes-sur-Mer (Franta), 1976 – Premiul special al juriului la Festivalul International de la Pirano (Slovenia), 1978 – Premiul III la Bienala zonala de pictura de la Kosice (Slovacia), 1979 – Premiul Revistei Arta, 1981 – Premiul „Triomfo" (Italia), 1983 – Premiul „Ion Andreescu" al Academiei Romane, 1983 – Premiul „Rafaelo" (Italia), 1987 – Premiul pentru Pictura al Uniunii Artistilor Plastici, 1994 – Marele Premiu al Republicii Moldova, 2000 – Marele Premiu al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

   In 2007, la Salonul de la Grand Palais, artistul a obtinut Premiul Breaute al Academiei Franceze, medalia de argint a salonului si Premiul Sandoz al fundatiei Taylor. Ca urmare a acestui premiu, artistul a fost invitat sa expuna la Cleon d'Andran, in 2008, la Auver sur Oise si la Frette sur Seine, in 2010.

   „(…) pe suprafata uneia si aceleiasi imagini, ori poate in adancul ei, stau fata in fata cele doua ipostaze – deja de multa vreme canonizate – ale oricarui act cultural, si, prin extensie, ale oricarui act creator: apolinicul si dionisiacul. Cel dintai a imbracat – in pictura lui Gheorghe I.Anghel – hainele tematice ale clasicismului elin, in vreme ce al doilea – aidoma unui duh nelinistit si ratacitor (…) pare a fi imprumutat vremelnic chiar persoana artistului, trupul si poate chiar fiinta sa. Nu rareori o asemenea interpretare e determinata de imprejurarea ca viata se amesteca in opera si viceversa." – Cristian R. Velescu

   Expozitia va fi deschisa in perioada 7-14 martie 2011.

   Intrarea libera.

   http://www.icr.ro/gheorghe_i_anghel

  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.