Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

„MEHEDINTIul DIN TINE-ri-ghid turistic” continua...vizite de lucru

Expand Messages
 • Rodica Maria Radu
  Proiectul TiA „ MEHEDINTIul DIN TINE-ri-ghid turistic al Asociatiei Comunitatii Eselnita „Cazanele Dunarii continua. Dupa primele activitati din proiect a
  Message 1 of 1 , Jun 29, 2009
  • 0 Attachment
   Proiectul TiA „ MEHEDINTIul DIN TINE-ri-ghid turistic"al Asociatiei Comunitatii Eselnita „Cazanele Dunarii" continua. Dupa primele activitati din proiect a venit randul celei mai atractive activitati prevazute in proiecte. Vizitarea judetului Mehedinti pentru a cerceta la „fata locului" obiectivele turistice care vor aparea in ghidul turistic. Prima vizita a fost la Strehaia, unde tinerii voluntari au vizitat Manastirea Strehaia. La intoarcere, tinerii s-au oprit in Drobeta Turnu Severin, resedinta judetului. Acolo au vizitat Muzeul de Arta unde au putut afla multe despre pictura romaneasca si nu numai, Muzeul Regiunii Portile de Fier, unde tinerii au putut afla multe lucruri interesante despre arta, etnografie, stiintele naturii, dar au putut observa si podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul imparatului Traian(piciorul podului). La intoarcere , tinerii au putut vizita Manastirea Vodita, aflata intre Drobeta Turnu Severin si Orsova. Aceasta manastire este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom (samovlastie) dupa regulile bisericii orientale stabilite de Sfantul Vasile cel Mare.
   Cea mai interesanta parte a acestei activitati a fost reprezentata de excursia de trei zile de la Baia de Arama. Prima oprire din calatorie a fost la Manastirea Schitul Topolnitei, unde tinerii au putut asista la slujba efectuata cu ocazia Sinzienelor. A urmat Sisesti unde tinerii au aflat multe lucruri despre olarit , chiar au vrut sa facă un ulcior din lut. Au ramas, insa, doar la ce trebuia ei sa faca si anume au luat interviuri, au facut poze. La sfarsit au primit cadou o farfurie, ulcioare facute chiar in atelierul vizitat. Sa nu uitam si de Muzeul de Arta de la Sisesti unde tinerii au stat de vorba cu dl. Nicolae Titut, profesor de limba romana la Liceul Sisesti. Domnul profesor a fost si ghidul Muzeului, el putand da multe informatii despre Muzeu tinerilor, informatii care vor aparea in ghid.
   Urmatoarea oprire a fost la Statiunea Bala unde tinerii au luat interviuri oamenilor care venisera la tratament. Astfel, ei au putut afla ca la Statiune Bala te poti vindeca de reumatism, de boli ginecologice,etc. Namolul de la Bala poate face minuni.
   Dar cel mai impresionant loc vizitat a fost Podul lui Dumnezeu, de la Ponoare. Acolo tinerii au gasit un „ghid", un elev cum spunea chiar el „mare de clasa a VIII", Ionut, care le-a furnizat multe informatii despre pod. Astfel, tinerii au aflat ca podul este realizat chiar de natura.
   Oamenii de stiinta spun ca acestea s-au format prin siroirea apelor de suprafata care au topit stanca de calcar specifica in toata zona, dar acest lucru nu a impiedicat folclorul sa lucreze.
   O legenda spune că acolo a fost o batalie intre diavol si Dumnezeu , diavolul pierzand a ramas doar cu pestera Ponoare, iar Dumnezeu cu Podul.
   In Baia de Arama, tinerii au vizitat Manastirea Baia de Arama unde au fost destul de tristi cand au aflat ca acolo nu erau decat doua maicute care traiau in conditii foarte grele , fara curent.
   Dar acest proiect nu inseamna doar plimbari, fotografii si interviuri. Tinerii a trebuit sa lucreze in aceste zile si la ghidul turistic. Ei au incercat sa prezinte fiecare obiectiv turistic sub forma de versuri, care apoi erau traduse in limbile franceza si engleza.
   Urmeaza si vizitarea obiectivelor de pe Clisura: Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia, localitatea Svinita(comunitate de sarbi), Eibenthal(comunitate de cehi).
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.