Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

567Re: Bincangkan Isu IFC dan Article 11 MCCBCHST ini sudah terbalik... tinggal di negara umat Islam

Expand Messages
 • norhayati md
  Nov 7 9:30 PM
  • 0 Attachment
   nak kata apa ONE MALAYSIA, bagi lagi muka pada bangsa lain hingga umat Islam di Malaysia dihenyak2 kepala dan diperlekehkan

   --- On Mon, 11/7/11, Suara Rakyat <pasn9@...> wrote:

   From: Suara Rakyat <pasn9@...>
   Subject: Bincangkan Isu IFC dan Article 11 MCCBCHST ini sudah terbalik... tinggal di negara umat Islam
   To: "Kenalan" <KENALAN-ABADI@yahoogroups.com>, "Muhammadiyah Groups" <Muhammadiyah_Malaysia@yahoogroups.com>, "Usahawan Melayu" <usahawan_melayu@yahoogroups.com>
   Cc: "Ibu Tunggal" <ibu_tunggal@yahoogroups.com>
   Date: Monday, November 7, 2011, 2:04 AM

    
   Jangan buat perarakan deepavali di jalan awam... jangan buat perarakan Thaipusam di jalanan... jalan di Batu Cave sentiasa Jem, sedangkan itu adalah jalan awam. Sambutan agama2 lain, Krismas, Chinese New Year jangan ada simbol perayaan di tempat awam.. 

   MCCBCHST ini sudah terbalik... tinggal di negara umat Islam, mengapa mereka tak boleh terima hakikat perayaan umat Islam ini.

   MCCBCHST: Jangan sembelih lembu di sekolah
   http://malaysiakini.com/news/180632

   Menjelang sambutan Aidiladha, esok Majlis Perundingan Bagi Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) menggesa pihak berkuasa supaya tidak meneruskan amalan menyembelih lembu-lembu di perkarangan sekolah dan tempat-tempat awam.

   azlanDalam kenyataan yang ditandatangani oleh pemimpin-pemimpin majlis itu, MCCBCHST  menyuarakan kebimbangan bahawa upacara mengorbankan lembu - yang dianggap sebagai binatang suci oleh penganut Hindu - akan diadakan di premis sekurang-kurangnya dua buah sekolah di Kuala Lumpur pada Jumaat ini.

   Upacara penyembelihan lazimnya dijalankan di perkarangan masjid, tetapi ada kalanya dilakukan di lokasi-lokasi lain.

   Malaysiakini difahamkan upacara pengorbanan yang dijadualkan pada Jumaat ini, bafgaimanapun telah dibatalkan atas sebab-sebab tiada kemudahan yang mencukupi di sekolah berkenaan.

   Namun demikian, MCCBCHST berkata pihaknya kurang senang apabila aktiviti seperti itu dijalankan di hadapan penduduk pelajar yang berbilang kaum dan budaya, kerana ia tidak mengambil kira sensitiviti kanak-kanak sekolah dan masyarakat majmuk Malaysia.

   felda cow cattle rearing centre palong 120206 cow02"Kami merayu pihak berkenaan supaya menghormati sensitiviti masyarakat kita yang berbilang agama dan memohon mereka untuk menghentikan upacara pengorbanan daripada dijalankan di sekolah-sekolah, institusi-institusi pengajian tinggi dan tempat-tempat awam lain.

   "Kami berpendirian bahawa tempat-tempat awam, terutamanya sekolah-sekolah, bukan tempat yang tepat untuk melaksanakan upacara ini yang hanya berkaitan dengan masyarakat Islam. Ini tidak memberi teladan yang baik untuk kita menggalakkan keharmonian dan keamanan di kalangan rakyat majmuk negara ini,” kata kenyataan itu lagi.
  • Show all 2 messages in this topic