Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: [ibu] pantang selepas caesarean

Expand Messages
  • ct_noorhafezah maarop
    Salam nani... ini saya forwardkan email dari dalam group ni juga...saje simpan untuk kegunaan masa hadapan... harap dpt membantu memberi sedikit info... ...
    Message 1 of 11 , Jun 28, 2007
      Salam nani...
      ini saya forwardkan email dari dalam group ni juga...saje simpan untuk kegunaan masa hadapan...
      harap dpt membantu memberi sedikit info...
       
      -----------------------------------------------------------------
      Re: Caesar

      PEMAKANAN

      Buat dua minggu pertama selepas pembedahan;

      Makanan berzat – tingkatkan pengambilan ayam, ikan (haruan), hati,
      limpa, sayuran hijau dan buah-buahan – untuk cepatkan proses
      pemulihan luka.
      Amalkan masakan jenis bakar dan kukus
      Masakan yang mengandungi halia untuk buang angin
      Elakkan makanan bergoreng, berminyak dan bersantan.

      UBAT-UBATAN

      Makan ubat mengikut ARAHAN yang diberi.
      Jika ubat tahan sakit habis tapi kesakitan masih berulang, beli ubat
      tahan sakit (ponstan/panadol/ paracetamol – makan 2 biji setiap 4 ke
      6 jam sekali)
      AWAS!!! – Jangan makan ubatan sampingan seperti pati ikan haruan
      atau jeli gamat – untuk mengelakkan reaksi alahan pada luka.


      JAGAAN LUKA

      Pastikan balutan sentiasa kering,
      Buka balutan pada hari ke 4 selepas pembedahan – biarkan ia terdedah
      dan sentiasa kering untuk mengelakkan jangkitan kuman.
      Cuci luka dengan `gauze' dan Dettol yang telah dicairkan dengan air
      suam/ `gauze dengan air suam campur garam.
      Tuam kawasan sekitar luka dengan beg air panas atau tuala yang di
      rendam dengan air suam – untuk mengurangkan kesakitan di perut.
      AWAS!!! Jangan sapu sebarang krim atau ubat di atas luka terutama
      sekali PATI GAMAT. Pati gamat adalah tidak bersih dari kuman dan
      boleh mengakibatkan jangkitan kuman. Passtikan luka sentiasa kering.
      Peluh akan akibatkan kelembapan pada luka dan boleh akibatkan
      jangkitan kuman.
      Jika luka kelihatan berair/ merah gelembung dan sakit, lakukan
      seperti berikut;
      <!--[if !supportLists] -->- <!--[endif]- ->gunakan jari (bukan
      kuku) kedua belah tangan dan picit hingga semua nanah/ air
      keluar. Biarkan luka terdedah.

      <!--[if !supportLists] -->- <!--[endif]- ->Hubungi klinik atau
      pergi ke mana-mana klinik yang berhampiran untuk dapatkan
      ubat/antibiotik.

      Tentang luka pembedahan di bahagian dalam tu, usahlah risau...ia
      akan sembuh seiringan dengan luka di bahagian luar...cuma bahagian
      otot abdomen akan sesekali terasa amat sakit bila berada dalam
      keadaan yg terlalu penat.. senaman harus dimulakan secara
      beransur2...
      --------------------------------------------------------------
       

      Hafezah Maarop
      +6(012)2370256
      http://mypermatahati.com/shop/

      Nursing Wear & Children Apparel



      ----- Mesej Asal ----
      Daripada: nani4181 <nani4181@...>
      Kepada: ibu@yahoogroups.com
      Dihantar: Khamis, 28 Jun, 2007 4:30:31
      Subjek: [ibu] pantang selepas caesarean

      kepada ibu2 yang penah bersalin secara caesarean, blehtak share
      pengalaman berpantang.. .skang ni dah 8 bulan lebih pregnant...beby
      sulung..may b kene caesarean cause beby songsang,byk bende yang saya
      tak tau...jadi kat ruangan ni nak tanyelah sikit kat ibu2 yg dah ade
      pengalaman
      1)blehke berbengkung dah bertungku lepas operation? kalau bleh
      berapa hari selepas operate?
      2)boleh berurut tak atau sapu minyak kat kawasan tu?kalau bleh bile
      waktu sesuai utk berurut
      3)selalunya nak luka cepat baik makanan ape yg elok kite makan
      selain ikan haruan?
      4)jamu2 bile bleh start makan?jamu ape yang elok ek utk lepas
      caesarean
      5)kalau nak balik kg berpantang,cam sy kg kat jb dok s.alam...nak
      travel2 blehke cam ibu2 yg bersalin normal..2 3 ari pas bersalin
      bleh travel ataupun kene tunggu sampai luka sembuh..kat sini takde
      org jagelah
      ok harap ibu2 dapat membantu sy mengurangkan kerisauan di saat
      menunggu hari pembedahan.. tq




      Bosan dengan spam? Mel Yahoo! memiliki perlindungan spam yang terbaik
      http://my.mail.yahoo.com/
    • -;{@ Mama Dina @};-
      assalamualaikum... nani, kenapa tak try pergi jumpa bidan utk betulkan balik kedudukan baby? insya Allah.. biasanya bidan2 nie pandai sikit betulkan kedudukan
      Message 2 of 11 , Jun 28, 2007
        Message
        assalamualaikum...
        nani, kenapa tak try pergi jumpa bidan utk betulkan balik kedudukan baby? insya Allah.. biasanya bidan2 nie pandai sikit betulkan kedudukan baby songsang.. or ada jugak rasanya doc yg pandai betulkan.. rasanya pernah dibincangkan isu baby songsang nie.. tapi tak pasti la either di forum ibu nie ke or timang.. x ingat plak..
         
        saya first baby pon operate.. kalau ikut exp saya operate kat govt.. lepas 3 hari baru dia lepaskan kita balik.. after dia bukak plaster operation kat perut tuh.. kalau nani nie berbadan kurus kira advantage la jugak sebab lemak perut x besar.. so xde terasa sgt.. kalau yg berisi mcm saya terasa sket la sebab luka jahitan tu dok bawah perut.. nk selesa, nani pakai seluar yang tight sket.. bukan yg ketat sgt la.. rasa selesa sebab perut kita x gegar2.. bengkung.. rasanya mmg x dpt pakai.. sebab bengkung nie ketat.. esp bengkung lilit.. kalau bengkung yg moden tu x pasti la saya.. tapi yg pasti, x leh ketat2..
         
        bertungku pon sama.. cannot la.. lama jugak.. saya nie pon, smpi skang xde bertungku.. sebab selepas berbulan2 operation pon still rasa kebas kat kawasan operation tuh..
         
        berurut boleh.. tapi bukan urut perut.. perut tu.. lama.. baru bleh urut.. bila betul2 baik.. makan masa la jugak.. berbulan2.. saya.. lepas 3- 5 bln berurut.. bila diurut perut.. rasa ngeri jek.. terasa2 bekas operation tu.. even tukang urut pon takut nak urut..hehehehehe..
         
        nani mkn la gamat.. bagus jugak.. kalau masa saya.. makan ikan haruan boleh.. xde masalah.. tapi bila minum pati haruan, jadi mcm gatal2 plak kat kwsn operation.. rasa gatal2.. tapi lain org lain keadaan.. so yg saya amalkan.. makan gamat.. coz bila mkn gamat.. smpi one time saya rasa mcm ok jek.. mcm xde penah wat operation plak.. rasa kuat la..
         
        apa2 pon nani.. kalau boleh diusahakan utk normal.. try la normal.. insya Allah.. kedudukan baby tu leh dibetulkan lagi.. operate nie, mmg la x sakit.. tapi selepas operate tu.. lama kita nk menanggungnya.. banyak menda x leh buat.. bengkung.. tungku.. mcm2lah.. tapi itu yg saya lalui la.. org lain saya tak tahulah.. wallahualam..
         
        apa pun.. semoga semuanya selamat la ye.. & tahniah.. :)
         
         
         
         

                            Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us
        -----Original Message-----
        From: ibu@yahoogroups.com [mailto:ibu@yahoogroups.com] On Behalf Of nani4181
        Sent: 28 Jun 2007 16:31
        To: ibu@yahoogroups.com
        Subject: [ibu] pantang selepas caesarean

        kepada ibu2 yang penah bersalin secara caesarean, blehtak share
        pengalaman berpantang.. .skang ni dah 8 bulan lebih pregnant...beby
        sulung..may b kene caesarean cause beby songsang,byk bende yang saya
        tak tau...jadi kat ruangan ni nak tanyelah sikit kat ibu2 yg dah ade
        pengalaman
        1)blehke berbengkung dah bertungku lepas operation? kalau bleh
        berapa hari selepas operate?
        2)boleh berurut tak atau sapu minyak kat kawasan tu?kalau bleh bile
        waktu sesuai utk berurut
        3)selalunya nak luka cepat baik makanan ape yg elok kite makan
        selain ikan haruan?
        4)jamu2 bile bleh start makan?jamu ape yang elok ek utk lepas
        caesarean
        5)kalau nak balik kg berpantang,cam sy kg kat jb dok s.alam...nak
        travel2 blehke cam ibu2 yg bersalin normal..2 3 ari pas bersalin
        bleh travel ataupun kene tunggu sampai luka sembuh..kat sini takde
        org jagelah
        ok harap ibu2 dapat membantu sy mengurangkan kerisauan di saat
        menunggu hari pembedahan.. tq

      • Safiyah
        Assalammualaikum wbt nk kongsi gak la.. sypun caesar jugak..sebab baby songsang.. ekceli awk mmg da set date utk caesar ke? Sebab kalau gomen spital.. selagi
        Message 3 of 11 , Jun 28, 2007

          Assalammualaikum wbt
          nk kongsi gak la..
          sypun caesar jugak..sebab baby songsang..
          ekceli awk mmg da set date utk caesar ke?
          Sebab kalau gomen spital.. selagi bole derang akan try utk lahirkan baby secara normal..
          sebab anak 1st seme cakap.. sayanglah bersalin caesar..

          Hospt nak try buat ECV-manually turn the baby.. supaya baby tuh bole turn down. .biasenyer dalam week 37-38 aa..
          kalau ecv nih failed, immediately doc akan buat caesar..
          cam kes sy, sy takperlu lalui ecv tuh sebab ade cord round neck.. sekali lilit je..tp mmg takle la nak try pusingkan baby..
          laiepun sy mmg tanak amik risiko..
          ye la..da le anak pertama.. ape2 hal.. menyesal tak sudah..
          pada sy, apep2un janji baby sihat.. sudahler..

          so..akhirnyer sy d set utk caesar..
          nanti sehari sebelum caesar tuh, doc bius akan dtg bincang samada kite nak buat epidural/general bius..
          biasernyer die rekemen epidural..sebab fast recovery and less effect after operate tuh..
          so pada pagi sy dijadualkan caesar tuh, malamtu da kene stat poser.. around 10am.. sebab sy dijadualkan kul 8am..
          sblm tido makan ubat yg spital bagi utk elak gastrik ke ape.. luper..
          kul 4 am, spital masukkan ubat utk clearkan perut-buang air besar..
          sebelum kuar wad nak ke dewan bedah tuh
          derang akan bagi minum sesuku cawan air utk elak muntah..
          bahaya muntah mase operate, bole tersedak dan  masuk peparu..

          so kul 9am sy disorong masuk dewan bedah..
          Alhamdulillah semenyer perempuan..
          pastu da confirm dan jelas procedure,
          derangpun suruh duduk berlunjur..dan cucuk kat tulang belakang
          tak sakitpun..
          pastu baring.. dan derang cover2 bawah perut ke kaki ngn kain yg berlapis2 tuh..
          lepas tuh doctor tuh try toreh kat perut dan tanyer, sakit tak..
          mmg aa tak raser..
          hehe
          sebab sy curiousity tinggi..
          so sy sempat jelinglampu bedah tuh..
          kan ade reflection of light..
          so walaupun perut sy dicover..
          tp sy tetap nampak ape yg derang buat..
          layer by layer derang potong.,.

          sampai 920am.. sy dengar derang cakap.. "da nampak" dan dengar doc perempuan tuh bace bismillah..
          pastu derang tarik baby.. dengar doc tuh cakap Alhamdulilah.. mase tuh dan dgr suara baby..
          mase tuh Allah je tau perasaan tuh macammana..
          nurse yg duk sebelah sy siap cakap.. " tahniah..awk da jadi ibu.. "
          sementara derang bersihkan baby sket,
          doc tuh continue buat ape ntah..
          dlm 1-2min derang bawak baby jumpe sy..
          terharu sangat2 mase tuh..
          mase pandang baby 1st time, terus jatuh cinta..
          kebetulan babypun pandang sy mase tuh..
          pastu nurse tuh bawak baby ke nipple kite utk “sentuhan pertama”
          Sebelum baby tuh dibawa keluar jumpe hubby & family..

          bersalin caesar nih..
          bagi sy senang..sebab lepas 6jam da bole bangun duduk.. pastu sy langsung takde raser sakit kontraksi ke ape2 ke.
          selama 6jam tuh terlantar je la
          tp mental kene kuat
          Sebab sebenarnyer takde apepun cume certain wad mate sy yg citer macm2 sblm tuh..sakit la ape la..
          pastu derang jalan mcm bongkok2 utk support perut. .ekceli jalan macam biase jek..sebab kalau jalan macamtu laie sakit..
          masuk ari ke 3 sy kuar hospital.. da bole jalan sept biase..
          kene kuatkan semangat.. jangan pk kan sangat sakit..so akan cepat sembuh..
          mase pantang tuh minggu pertama sy banyak makan ikan haruan dan belut..
          pastu sy ade makan pil pati ikan haruan jugak

          Sy makan jamu nonarouguy setat ari ke 20
          same spt berurut,bertungku dan berbenkung..
          cume pastikan area caesar tuh takkene bengkung tuh..
          makan nonaroguy ok la.. berat sy turun 4kg dlm 2 minggu sy stat makan tuh dan air susupun banyak..
          er.. nantila sambung pasal pantang lepas bersalin nih.. hehe.. mcm da panjang plak email nih

          Gud luck yer..
          sydoakan walaupun baby awk songsang..
          tp insya Allah kalau ade rezeki awk bersalin normal..Alhamdulillah..
          kalau takpun. .redha dan bersyukur sebab insya Allah in that case may be bersalin caesarian is the best for you.

           

           

           


          From: ibu@yahoogroups.com [mailto:ibu@yahoogroups.com] On Behalf Of nani4181
          Sent: Thursday, June 28, 2007 4:31 PM
          To: ibu@yahoogroups.com
          Subject: [ibu] pantang selepas caesarean

           

          kepada ibu2 yang penah bersalin secara caesarean, blehtak share
          pengalaman berpantang.. .skang ni dah 8 bulan lebih pregnant...beby
          sulung..may b kene caesarean cause beby songsang,byk bende yang saya
          tak tau...jadi kat ruangan ni nak tanyelah sikit kat ibu2 yg dah ade
          pengalaman
          1)blehke berbengkung dah bertungku lepas operation? kalau bleh
          berapa hari selepas operate?
          2)boleh berurut tak atau sapu minyak kat kawasan tu?kalau bleh bile
          waktu sesuai utk berurut
          3)selalunya nak luka cepat baik makanan ape yg elok kite makan
          selain ikan haruan?
          4)jamu2 bile bleh start makan?jamu ape yang elok ek utk lepas
          caesarean
          5)kalau nak balik kg berpantang,cam sy kg kat jb dok s.alam...nak
          travel2 blehke cam ibu2 yg bersalin normal..2 3 ari pas bersalin
          bleh travel ataupun kene tunggu sampai luka sembuh..kat sini takde
          org jagelah
          ok harap ibu2 dapat membantu sy mengurangkan kerisauan di saat
          menunggu hari pembedahan.. tq

        • ery zamani
          Saya dah 2 kali ceaser. Kalao ceaser ni at least 3 hari dok kat hospital. Jawapan dari pengalaman: 1) Anak pertama tak bengkung sbb takut. Mengelebeh perut.
          Message 4 of 11 , Jun 29, 2007
            Saya dah 2 kali ceaser. Kalao ceaser ni at least 3 hari dok kat hospital.   Jawapan dari pengalaman:
             
            1) Anak pertama tak bengkung sbb takut.  Mengelebeh perut.  Anak ke 2 bengkung lepas kluar hospital.  Pakai bengkung yg zap-on tu je.  bengkung kain pun boleh tapi pakai longgar sedang2 je.  jgn ketat. pakai  3 inci ke atas dari tmpt jahit.
             
            2)Berurut satu badan boleh dan sudah semestinya cuma perut tak boleh urut.  tmpt jahit jgn sapu apa2 kecuali krim yg dibg oleh doktor (kalo ada bg la).  Jgn pandai2 letak minyak gamat ke takut kulit tu tak bersambung lak nanti.  Tmpt jahit boleh cuci dgn air biasa or pencuci yg doktor bagi.  Just lap dgn kapas muka.
             
            3)Ada org minum air gamat.  I makan ikan haruan & pati ikan haruan je.  Jgn lupa makan Vit C supaya luka cepat baik dan tak dijangkiti kuman.
             
            4) Jamu apa brand pun boleh.  Sama je.  Masa anak 1st makan Nona Roguy, yg 2nd makan Tropical Herbs (amway)
             
            5) Boleh travel tak de masalah.  Just pakai la bengkung yg zap-on tu  utk mengelakkan bila goyang terasa sakit. 
            Dan jgn takut mandi.  balik hospital boleh mandi dah. Leaps mandi cepat2 lap tmpt jahit tu.  kalao takut gak balut punggung n tmpt jahit tu dgn plastik balut makanan tu then mandi. 
             
            Jgn manjakan sgt diri.  kena rajin berjalan2 dlm rumah supaya darah beku kat sekitar tmpt jahit tu terurai dan tak de le kena jangkitan kuman.  Jgn asyik baring je.. bila nak baik...
             
            Yg lain2 sama je dgn yg beranak normal.  Yang best yg 'bawah' tu tak de masalah. nak mengangkang pun tak pe.
             

            nani4181 <nani4181@...> wrote:
            kepada ibu2 yang penah bersalin secara caesarean, blehtak share
            pengalaman berpantang.. .skang ni dah 8 bulan lebih pregnant...beby
            sulung..may b kene caesarean cause beby songsang,byk bende yang saya
            tak tau...jadi kat ruangan ni nak tanyelah sikit kat ibu2 yg dah ade
            pengalaman
            1)blehke berbengkung dah bertungku lepas operation? kalau bleh
            berapa hari selepas operate?
            2)boleh berurut tak atau sapu minyak kat kawasan tu?kalau bleh bile
            waktu sesuai utk berurut
            3)selalunya nak luka cepat baik makanan ape yg elok kite makan
            selain ikan haruan?
            4)jamu2 bile bleh start makan?jamu ape yang elok ek utk lepas
            caesarean
            5)kalau nak balik kg berpantang,cam sy kg kat jb dok s.alam...nak
            travel2 blehke cam ibu2 yg bersalin normal..2 3 ari pas bersalin
            bleh travel ataupun kene tunggu sampai luka sembuh..kat sini takde
            org jagelah
            ok harap ibu2 dapat membantu sy mengurangkan kerisauan di saat
            menunggu hari pembedahan.. tq


            Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com

          • Roslinda Mohd Jaya
            Assalamualaikum... Nani Kak lin pun anak no. 3 nie kena caesarian gak.. kakak & abang dier normal..but this one probably becoz the gap between my son & si
            Message 5 of 11 , Jun 29, 2007
              Assalamualaikum... Nani
               
              Kak lin pun anak no. 3 nie kena caesarian gak.. kakak & abang dier normal..but this one probably becoz the gap between my son & si kecil nie jauh sangat makan 9thn. So doc said macam anak sulung balik ler..
               
              Nani kandung anak sulung kan?? 7 bulan ari tu tak buat adat berlenggang yek?? hm biasernyer kalo anak sulung kita orang melayu buat adat berlenggang.. bukan apa la.. ini kira mak bidan bantu kita tengok kedudukan bayi tu.. kalo dier raser songsang then dier bantu tolak2kan skit agar dier berpusing..
               
              Nevertheless, actually acara ini tak digalakkan sangat  oleh doktor (walaupun doktor melayu tau benda tu boleh dibuatkan)..sbb takut ler plak talipusat terlilit leher anak.. satu lagi tak tau size water bag anda.. kalo memagn besar .. and ada ruang.. boleh la tolak2 bagi pusing.. kalo macam kak lin dulu.. memang tak boleh sbb water bag tak membesar dan air berkurangan.. so that's why my baby umo 7bulan sampai dilahirkan tak gak pusing..tak der ruang..
               
              macam you pulak.. by now  you mesti kena buat 2-3 minggu check up kan..so tanya atau lihat keadaan water bag anda serta kandungan airnya.. doktor tau nak ukur just ask.. kalao lebih dari 11 (tak tau la pakai ukuran apa doktor nie).. baby ada masih ada peluang utk berpusing.. but if less then you may be either kena bersalin cepat melalui caesarian.  Dengar penerangan doktor itu lebih penting.
              Macam kak lin dulu.. although bleh tunggu sampai cukup tempoh.. but becoz air tu kurang doktor takut lemas baby kat dalam after all memang tak leh nak pusing2 pun.. so terpaksa la.. but doktor ada bagi tau bleh lagi mengandung normal lepas tu..
               
              So nani.. yang penting you jgan risau2 la.. ini first baby so relex dan tenangkan diri.. bila buat check up tu doktor akan bagi tau perlu atau tidak buat pembedahan.. you buat teka2 macam tu lagi stress tau baby kat dalam..remember he/she can feels what you feel at this momemt
               
              Oh yes.. lagi satu.. nasib masing2 lain ..mana tau tiba waktu terus dier kat bawah you.. macam kawan kak lin tu lagi ler..dah elok kat bawah..tiba nak besalin plak dier berpusing dok kat atas balik haaaaaaaa.. tak ker lagi payah.. tapi dah nak bersalin kan.. so terpaksa bersalin songsang gak but nasib baik le rbukaan besar.. dapat kuar normal gak heheeh..
               
              Pasal process operation plak.. like one netter said.. nak jaga skit susah..but kalo you risau pasal takut ada "pouch" kat depan tu hehehe.. amalkan herbalife time berpantang.. gerenti tak ketara sbb dier bantu bakar lemak yang tersadai kat area tu sbb tak leh berbengkung.. That's my friend's testimonial.. 2 bulan tu dier amalkan. susu badan banyak.. bayi tak der masalah.. dier pun tak der sembelit.. badan dier slim balik walaupun tak berbengkung..
               
              Urut tu .. tak yah dulu.. tunggu lepas 6 bulan (kesan bius tu habis dlm tempoh 6bulan). tapi kak lin dulu lepas pantang jer dah berurut alhamdulillah.. kerna peranakan dah pun kembali pulih.. jahitan juga sudah kering.. but I do check with doctor dulu before do so.. and she said ok as long jgn terlalu kuat.. so bidan cuma urut kiri kanan badan dan atas tapi bukan dibahagian ari2 spet besalin normal. But better dont' la ya since you anak pertama..rest jer..jgn risau pasal body tu.. utamakan anak.. bila anak sudah agak besar..baru fikir camna nak turunkan balik berat atau get your figure back.. can email me for help if want to ;D
               
              anyway.. last but not least.. make sure dirumah sediakan bekalan madu ya.. utk anda.. agar tenaga dapat dipulihkan dengan segera..sekalipun ada jamu2 set bersalin.. masih tak dapat tandingi kehebatan madu.. that's for sure.. hmmmm sperkara lagi.. dlm tempoh 1hari -2thn umur bayi..anda perlu senantiasa bersedia kerna bayi dilingkungan ini amat mudah mendapat masalah kesihatan.. so stay alert ya.. buat persediaan diri juga.. agar tak mudah panik :D
               
              selamat menjadi ibu ,Nani..
               

              "Saya sudah berjaya.. Anda Bagaimana"
              Turunkan berat dengan cara sehat hari ini... untuk hari esok.

               

               
               

                                  Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us
              -----Original Message-----
              From: ibu@yahoogroups. com [mailto:ibu@ yahoogroups. com] On Behalf Of nani4181
              Sent: 28 Jun 2007 16:31
              To: ibu@yahoogroups. com
              Subject: [ibu] pantang selepas caesarean

              kepada ibu2 yang penah bersalin secara caesarean, blehtak share
              pengalaman berpantang.. .skang ni dah 8 bulan lebih pregnant...beby
              sulung..may b kene caesarean cause beby songsang,byk bende yang saya
              tak tau...jadi kat ruangan ni nak tanyelah sikit kat ibu2 yg dah ade
              pengalaman
              1)blehke berbengkung dah bertungku lepas operation? kalau bleh
              berapa hari selepas operate?
              2)boleh berurut tak atau sapu minyak kat kawasan tu?kalau bleh bile
              waktu sesuai utk berurut
              3)selalunya nak luka cepat baik makanan ape yg elok kite makan
              selain ikan haruan?
              4)jamu2 bile bleh start makan?jamu ape yang elok ek utk lepas
              caesarean
              5)kalau nak balik kg berpantang,cam sy kg kat jb dok s.alam...nak
              travel2 blehke cam ibu2 yg bersalin normal..2 3 ari pas bersalin
              bleh travel ataupun kene tunggu sampai luka sembuh..kat sini takde
              org jagelah
              ok harap ibu2 dapat membantu sy mengurangkan kerisauan di saat
              menunggu hari pembedahan.. tq




              Don't get soaked. Take a quick peak at the forecast
              with theYahoo! Search weather shortcut.
            • Dayang Lily
              Salam, My experience with 4 ceasereans, I pakai bengkung immediately after keluar hospital. Actually my mom bawak bengkung kat hospital masa nak balik so
              Message 6 of 11 , Jun 29, 2007
                Re: [ibu] pantang selepas caesarean Salam,

                My experience with 4 ceasereans, I pakai bengkung immediately after keluar hospital.  Actually my mom bawak bengkung kat hospital masa nak balik so pasang kat hospital before discharge.  But of course don’t too tight and pasang on the bed when you are lying down.  My bengkung bukan yang lilit keliling type but with tali kat depan so boleh spread on the bed, then lie down then baru ikat.  Very comfortable and support the tummy bila jalan.

                For my fourth one, my gynae siap recommend lagi pakai bengkung.  Bought the Oppo brand yang ada velcro tu.  Bought kat hospital and the nurse siap tolong pasang.  So, should be ok to use bengkung.  It helps support your tummy and back so lagi senang nak jalan during the first few days after surgery.  First few days tu memang sakit but you kena try jalan and tegakkan badan.  So, kalau ada bengkung yang support, less painful.

                For me, I letak minyak gamat... Alhamdulillah, ok but make sure you cleanse with the antiseptic swap to clean the wound.  Tapi kalau ada any blood or discharge, check dgn Dr.

                Food – pati haruan ok.  Kalau ada ikan haruan pun boleh masak.  Sayur and fruits pun kena makan for the Vit C but avoid the ‘cold” ones.  Selalunya I ikut je apa my mom bagi.

                Jamu – I makan yang bidan kampung buat.  Kampung kat Kuching lah :-).  Lagi ori and effective.  Sekali minum mesti berpeluh and no sembelit :-).

                Hope this helps.

                Lily
                Www.UmmikuSayang.com

                On 6/29/07 3:19 PM, "ery zamani" <erybz@...> wrote:

                Saya dah 2 kali ceaser. Kalao ceaser ni at least 3 hari dok kat hospital.   Jawapan dari pengalaman:
                  
                 
                  
                1) Anak pertama tak bengkung sbb takut.  Mengelebeh perut.  Anak ke 2 bengkung lepas kluar hospital.  Pakai bengkung yg zap-on tu je.  bengkung kain pun boleh tapi pakai longgar sedang2 je.  jgn ketat. pakai  3 inci ke atas dari tmpt jahit.
                  
                 
                  
                2)Berurut satu badan boleh dan sudah semestinya cuma perut tak boleh urut.  tmpt jahit jgn sapu apa2 kecuali krim yg dibg oleh doktor (kalo ada bg la).  Jgn pandai2 letak minyak gamat ke takut kulit tu tak bersambung lak nanti.  Tmpt jahit boleh cuci dgn air biasa or pencuci yg doktor bagi.  Just lap dgn kapas muka.
                  
                 
                  
                3)Ada org minum air gamat.  I makan ikan haruan & pati ikan haruan je.  Jgn lupa makan Vit C supaya luka cepat baik dan tak dijangkiti kuman.
                 
                 
                  
                4) Jamu apa brand pun boleh.  Sama je.  Masa anak 1st makan Nona Roguy, yg 2nd makan Tropical Herbs (amway)
                  
                 
                  
                5) Boleh travel tak de masalah.  Just pakai la bengkung yg zap-on tu  utk mengelakkan bila goyang terasa sakit.  
                  
                Dan jgn takut mandi.  balik hospital boleh mandi dah. Leaps mandi cepat2 lap tmpt jahit tu.  kalao takut gak balut punggung n tmpt jahit tu dgn plastik balut makanan tu then mandi.  
                  
                 
                  
                Jgn manjakan sgt diri.  kena rajin berjalan2 dlm rumah supaya darah beku kat sekitar tmpt jahit tu terurai dan tak de le kena jangkitan kuman.  Jgn asyik baring je.. bila nak baik...
                  
                 
                  
                Yg lain2 sama je dgn yg beranak normal.  Yang best yg 'bawah' tu tak de masalah. nak mengangkang pun tak pe.
                  
                 
                  

                nani4181 <nani4181@...> wrote:
                 
                 
                  
                kepada ibu2 yang penah bersalin secara caesarean, blehtak share
                pengalaman berpantang...skang ni dah 8 bulan lebih pregnant...beby
                sulung..may b kene caesarean cause beby songsang,byk bende yang saya
                tak tau...jadi kat ruangan ni nak tanyelah sikit kat ibu2 yg dah ade
                pengalaman
                1)blehke berbengkung dah bertungku lepas operation? kalau bleh
                berapa hari selepas operate?
                2)boleh berurut tak atau sapu minyak kat kawasan tu?kalau bleh bile
                waktu sesuai utk berurut
                3)selalunya nak luka cepat baik makanan ape yg elok kite makan
                selain ikan haruan?
                4)jamu2 bile bleh start makan?jamu ape yang elok ek utk lepas
                caesarean
                5)kalau nak balik kg berpantang,cam sy kg kat jb dok s.alam...nak
                travel2 blehke cam ibu2 yg bersalin normal..2 3 ari pas bersalin
                bleh travel ataupun kene tunggu sampai luka sembuh..kat sini takde
                org jagelah
                ok harap ibu2 dapat membantu sy mengurangkan kerisauan di saat
                menunggu hari pembedahan..tq



                 Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com
                  

              • nurul
                tq semua atas nasihat dan petua yang diberi..sedikit sebanyak dapat memberi panduan kpd sy & mungkin juga ibu2 baru yg lain.. safiyah sy maybe bersalin kat
                Message 7 of 11 , Jun 29, 2007
                  tq semua atas nasihat dan petua yang diberi..sedikit sebanyak dapat memberi panduan kpd sy & mungkin juga ibu2 baru yg lain..
                  safiyah sy maybe bersalin kat hukm...next week 35 minggu kene dtg check kalau songsang gak minggu ke 37 decide tarikh operate..dr nasihatkan sy operate sebab sy rendah lagipun first beby tulang punggung takut sempit...tapi nanti nak try tanyelah kat dr pandangan die kalau bleh buat ECV.
                  Actually mama dina sy dah urut dah betulkan songsangtu minggu lepas...tapi rase2nye beby ni die pusing baliklah...sebab terase banyak gerakan kat bwh jek..bidan tu suh ikat atas perut tak bg beby pusing balik...tp beby tolak tali tu...aktif sgt..
                  hafezah tq ek info tu....ery nak tanye bengkug zip on tu nak dapat kat mane ek...


                  Ready for the edge of your seat? Check out tonight's top picks on Yahoo! TV.
                • Nurazlina Azmi
                  Hi Nani, Pengalaman saya selepas menjalani caesarean 3yrs ago: 1- saya x pernah bengkung smpi la ni... sbb x de sape nak uruskan... so x dpt bg idea 2- boleh
                  Message 8 of 11 , Jul 2, 2007

                    Hi Nani,

                     

                    Pengalaman saya selepas menjalani caesarean 3yrs ago:

                     

                    1- saya x pernah bengkung smpi la ni… sbb x de sape nak uruskan… so x dpt bg idea

                     

                    2- boleh berurut tp bukan di kawasan caeser, nenek saya (bidan) cume mengurut di bahagian belakang & depan badan, kedua belah kaki dan tangan serta kepala… supaya angin boleh keluar dan darah mengalir dgn sempurna…. Kalau boleh secepat mungkin dlm 3 or 4 days tp jgn lmbt sgt, nnt masuk angin payah… mau sesak nafas kite dibuatnye selepas mengurut nnt… (mcm saya)

                     

                    3- selain ikan haruan, saya amalkan minum jeli gamat keluaran org kampong….. pati2 ikan haruan ni, tekak saya x dapek nak telan….

                     

                    4- mmm pasal jamu ni, 1st son dulu saya mkn mustika ratu tp no 2 ni dsbbkan caeser, x ambik sebarang jamu pun smpi la ni….. takut panas bdn… tp buleh mkn jamu nih…. Kalau nani nak try leh le ambik product dr  sendayu tinggi…. Saya ada terdengar dlm siaran tv3 bersama pengasasnya…

                     

                    5- haaa bab travel jauh ni yg x tahan… sbb kedua2 anak saya berpantang di kg – johor area gak… kalau nak tunggu luka sembuh jwbnye 1 bln la nani sbb luka caeser ni x same sakitnya dgn normal delivery…. (ade pengalaman kedua2nya). Kalau dah nak start travel tu nanti, jangan lupa mintak doc ubat tahan sakit…. Dan mase duduk dlm kereta nnt, alas perut (tmpt caeser) dgn bantal ke…. utk menahan dr terentak… mmg seksa… kesakitan yg saya alami mmg lame smpi dah nak abih pantang pun masih terasa…. Maklumlah ibu mertua yg jaga…. X same dgn ibu sendiri… sedih bercmpur hiba…

                     

                    Saya harap nani dpt menempuhnya dgn sabar dan tenang….

                     

                    Sekian.

                     


                    From: ibu@yahoogroups.com [mailto: ibu@yahoogroups.com ] On Behalf Of nani4181
                    Sent: Thursday, June 28, 2007 4:31 PM
                    To: ibu@yahoogroups.com
                    Subject: [ibu] pantang selepas caesarean

                     

                    kepada ibu2 yang penah bersalin secara caesarean, blehtak share
                    pengalaman berpantang.. .skang ni dah 8 bulan lebih pregnant...beby
                    sulung..may b kene caesarean cause beby songsang,byk bende yang saya
                    tak tau...jadi kat ruangan ni nak tanyelah sikit kat ibu2 yg dah ade
                    pengalaman
                    1)blehke berbengkung dah bertungku lepas operation? kalau bleh
                    berapa hari selepas operate?
                    2)boleh berurut tak atau sapu minyak kat kawasan tu?kalau bleh bile
                    waktu sesuai utk berurut
                    3)selalunya nak luka cepat baik makanan ape yg elok kite makan
                    selain ikan haruan?
                    4)jamu2 bile bleh start makan?jamu ape yang elok ek utk lepas
                    caesarean
                    5)kalau nak balik kg berpantang,cam sy kg kat jb dok s.alam...nak
                    travel2 blehke cam ibu2 yg bersalin normal..2 3 ari pas bersalin
                    bleh travel ataupun kene tunggu sampai luka sembuh..kat sini takde
                    org jagelah
                    ok harap ibu2 dapat membantu sy mengurangkan kerisauan di saat
                    menunggu hari pembedahan.. tq



                    DISCLAIMER:-

                    < >



                  • ery zamani
                    rasanya bengkung zap on tu ada jual kt kedai jual acsesori senaman. Dulu saya beli kat avon. rasanya last 10 years. tak kisahlah bentuk yg camne. yang pasti
                    Message 9 of 11 , Jul 3, 2007
                      rasanya bengkung zap on tu ada jual kt kedai jual acsesori senaman.  Dulu saya beli kat avon.  rasanya last 10 years. tak kisahlah bentuk yg camne.  yang pasti senang pakai dan nak buka.

                      nurul <nani4181@...> wrote:
                      tq semua atas nasihat dan petua yang diberi..sedikit sebanyak dapat memberi panduan kpd sy & mungkin juga ibu2 baru yg lain..
                      safiyah sy maybe bersalin kat hukm...next week 35 minggu kene dtg check kalau songsang gak minggu ke 37 decide tarikh operate..dr nasihatkan sy operate sebab sy rendah lagipun first beby tulang punggung takut sempit...tapi nanti nak try tanyelah kat dr pandangan die kalau bleh buat ECV.
                      Actually mama dina sy dah urut dah betulkan songsangtu minggu lepas...tapi rase2nye beby ni die pusing baliklah...sebab terase banyak gerakan kat bwh jek..bidan tu suh ikat atas perut tak bg beby pusing balik...tp beby tolak tali tu...aktif sgt..
                      hafezah tq ek info tu....ery nak tanye bengkug zip on tu nak dapat kat mane ek...

                      Ready for the edge of your seat? Check out tonight's top picks on Yahoo! TV.

                      Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com

                    • Nazathul Hamimi Abdullah
                      assalamualaikum... saya juga mempunyai 2 pengalaman besalin caesar.. saya berbengkung tapi menggunakan bengkung (macam zap on) khas untuk orang yang operation.
                      Message 10 of 11 , Jul 4, 2007

                        assalamualaikum...

                         

                        saya juga mempunyai 2 pengalaman besalin caesar.. saya berbengkung tapi menggunakan bengkung (macam zap on) khas untuk orang yang operation. doktor saya yang suggest kan.. namanya ABDOMINAL BINDER... boleh beli di farmasi.. nanti dorang ukur badan kita sebab dia ada size..

                         

                        Best pakai abdominal binder tu sebab perut kita yang geleber tu rasa terletak jer.. setiap kali keluar spital saya mesti pakai tu dulu sebelum balik.. 

                         

                        kita boleh mandi cam biasa, tapi MESTI keringkan tempat jahitan tu.. doktor saya plak kata JANGAN bubuh apa2 krim, minyak gamat.. nanti luka lambat baik, sebab tempat jahitan tu sentiasa lembab boleh jadi jangkitan kuman plak... jadi kena PASTIKAN tempat tu sentiasa kering. tak tau la plak kalau doktor yang lain bagi pakai minyak gamat.. lain doktor lain pendapat kot.

                         

                        Masa saya anak pertama, (takde pengalaman) saya tak berurut sebab tu saya 'tak lekat' lagi (walaupun 'tanpa apa2 protection') sebab mungkin rahim tak balik ke tempat asal kot.. tapi selepas setahun lebih saya sajer2 berurut badan dengan sorang bidan tu sebab badan rasa penat (banyak kerja).. minta tolong sekali urutkan tempat rahim, bidan tu tolak semula rahim ke tempat asal.. bulan depan saya terus mengandung anak ke 2...

                         

                        tapi anak ke 2, saya panggil bidan lain.. hari ke 6 dia dah urut satu badan kecuali perut, tapi dia guna tungku dari leesa formula tu tungku kat perut saya, sambil dia cuba gak tolak2 rahim saya ke tempat asal. so far ok la saya tak rasa sakit tapi best sebab rasa suam2 panas kat perut tu.

                         

                        untuk makan pula, suami belikan air gamat (di jual di kedai2 kat hospital) dan juga tablet pati ikan haruan dari lessa formula...


                         

                        Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker


                        Lilypie 3rd Birthday PicLilypie 3rd Birthday Ticker



                        ----- Original Message ----
                        From: ery zamani <erybz@...>
                        To: ibu@yahoogroups.com
                        Sent: Tuesday, July 3, 2007 3:11:58 PM
                        Subject: Re: [ibu] Re: pantang selepas caesarean

                        rasanya bengkung zap on tu ada jual kt kedai jual acsesori senaman.  Dulu saya beli kat avon.  rasanya last 10 years. tak kisahlah bentuk yg camne.  yang pasti senang pakai dan nak buka.

                        nurul <nani4181@yahoo. com> wrote:

                        tq semua atas nasihat dan petua yang diberi..sedikit sebanyak dapat memberi panduan kpd sy & mungkin juga ibu2 baru yg lain..
                        safiyah sy maybe bersalin kat hukm...next week 35 minggu kene dtg check kalau songsang gak minggu ke 37 decide tarikh operate..dr nasihatkan sy operate sebab sy rendah lagipun first beby tulang punggung takut sempit...tapi nanti nak try tanyelah kat dr pandangan die kalau bleh buat ECV.
                        Actually mama dina sy dah urut dah betulkan songsangtu minggu lepas...tapi rase2nye beby ni die pusing baliklah...sebab terase banyak gerakan kat bwh jek..bidan tu suh ikat atas perut tak bg beby pusing balik...tp beby tolak tali tu...aktif sgt..
                        hafezah tq ek info tu....ery nak tanye bengkug zip on tu nak dapat kat mane ek...

                        Ready for the edge of your seat? Check out tonight's top picks on Yahoo! TV.

                        Send instant messages to your online friends http://uk.messenger .yahoo.com




                        Sick sense of humor? Visit Yahoo! TV's Comedy with an Edge to see what's on, when.
                      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.