Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan - petua orang tua

Expand Messages
  • azuszor
    Salam; Saya pun mengalami masalah yang sam untuk menghentikan anak menyusus semasa dia berumur 2 tahun 4 bulan. Saya dapat petua ini daripada seorang makcik,
    Message 1 of 26 , May 6 6:04 PM
    • 0 Attachment
      Salam;
       
      Saya pun mengalami masalah yang sam untuk menghentikan anak menyusus semasa dia berumur 2 tahun 4 bulan.
       
      Saya dapat petua ini daripada seorang makcik, katanya, petua ni mula pada hari anak lahir, katakan anak lahir pada pagi Isnin, pada ahad malam isnin sebelum tidur, baca selawat tiga kali dan sebut nama anak dengan niat untuk hentikan dia menyusu. kemudian, sebelum tidur  bagitau anak mulai hari esok (isnin pagi) dia tak boleh menyusu lagi (ayat kreatif ya..).
       
      Hasilnya alhamdullillah, anak saya terus berhenti menyusu, sedangkan sebelum ini pelbagai teknik saya cuba tapi tak jadi. Namun kadang2 dia nak pegang2 juga (gian agaknya)

      From: Dayang Lily <lily@...>
      To: ibu@yahoogroups.com
      Sent: Thu, May 6, 2010 4:12:01 PM
      Subject: Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan

       

      Salam,

      Ni tip dari Kak Lily, which I tried for my children and alhamdulillah, it worked.

      A few weeks (or months) sebelum nak stop tu, start talking to your baby about it.   Masa my 3rd one was almost two years, I was pregnant with my 4th one.  So, sambil menyusu tu, I "slow talk" to her.  Cakaplah yg dia dah besar dan tak lama lagi dah boleh minum susu dalam cup, so tak perlu menyusu mama lagi... sambil-sambil tu usap-usaplah rambut dia etc...  Masa nak tidur pun buat macam tu and selalunya masa tidur tu yg dia orang nak bergayut kan?  Dengan anak Kak Lily, I actually mentioned the month... like "nanti bulan Jun, dah tak payah menyusu lagi"... tapi you as a mother pun kena prepare alternative for the baby.

      Anak tu dia suka breastfeed sebab more for comfort, not so much for the nutrition sebab dia dah makan solids and khasiat pun dah dapat dari makanan lain.  So, kalau nak stop breasfteed, bagi lah dia source of comfort yang lain...

      For my kids, instead of dia org bergayut dgn I untuk tidur, I asked my husband to start story telling before sleeping.  It became a new routine, so nak tidur, ayah cerita, no longer bergayut kat mama :-).  Buat slowly lah, maybe a few days a week dulu and baru every night.  Or get a new pillow or bantal peluk untuk dia sebagai teman tidur.

      I don't agree cara letak asam jawa or kopi etc... Buat apa kita nak tipu anak kita?  Kalau kita prepare dia, and offer her alternatives, insya Allah, mudah sangat.  My fourth one pun I told him, by the time dia 2 yrs old, kena stop.  So, alhamdulillah, by the time dia two years, dah boleh cerai susu with no problems.  Tapi, kena slow talk dengan dia awal-awal lagi lah... prepare him mentally for it, bagi dia adjust to new routine.

      Selamat mencuba!

      Lily

      2010/5/6 Mariani Muda <ainna_harris@ yahoo.com. my>
       

      salam...
       
      hihihi..sya pun penah hadapi masalah yg sama..letak asam jawa anak sya pun x jalan..mula2 hisap dia kt asam..pastu hisap juga...cuma tumbukkan bwg putih..pastu letak la kt keliling payudara kita, jgn letak kt puting la...biar camtulah..bile dia nak hisap susu..dia tengok bwg putih..katalah neneng ibu busuk ke kotor ker...kalu x jln jugak bagilah dia hisap..i'allah bila dia dah rasa bwg putih tuh..tak mau dia...cubalah. ..saya buat kt anak sya..alhamdulilah menjadi...
       
      sekadar berkongsi...
       


      From: Cocoa Butter <szm_dah@yahoo. com>
      To: ibu@yahoogroups. com
      Sent: Thursday, 6 May 2010 14:35:10

      Subject: [ibu] CAra nak berenti susu badan

       

      Salaam

      Anak saya boy da 2 taun 6 bulan, dan saya bercadang nak berenti kan susu badan, mcmana caranya?

      dan mcmana nak berentikan susu dlm badan??? 

      p/s dah cuba letak asam jawa tak jalan... tetap nak menyedutt...





      --
      www.UmmikuSayang. com : "Celebrating Motherhood.. . the Islamic Way"
      www.AlimKids. com : "Nurturing Active, Lively, Intelligent, Muslim Kids"
      www.MuslimBizNetwor k.com : "Connecting Muslim Businesses to Muslim Families"

    • Winda Ibahim
        lagi satu, cuba pakai bengkung ... try beli yang jenis velcro boleh zapp-zapp ajer dan pakai kat rumah masa buat kerja rumah .... dan kalau ke ofis, beli
      Message 2 of 26 , May 6 7:57 PM
      • 0 Attachment
         
        lagi satu, cuba pakai bengkung ... try beli yang jenis velcro boleh zapp-zapp ajer dan pakai kat rumah masa buat kerja rumah .... dan kalau ke ofis, beli jenis girdle yang ada zip di depan, jenis Audrey, dalam harga RM70 sahaja, saya pakai dan rasa selesa sangat ... nampak la perut yang menggelember ni slim sikit ... hehehhe ... lepas bersalin ni, saya belum berani buat senaman yang kuat-kuat, buat ala kadar ajer dulu ...
         
        yang penting jangan dengar cakap orang, memang kecik hati bila orang kata 'ehh dah berisi .. ehh sihatnya .. ehh semangat badan ekk ... '
         
        nak wat camne ... terima ajer dengan hati yang terbuka walau dalam hati kita kecewa ...
         
        memang rasa ralat bila nak beli baju kena cari size XXL atau Queen Size ... tapi kita kena bersyukur sebab cukup makan dan pakai, diberikan anak2 yang sihat dan suami yang penyayang ...
         
        ada yang kurus, molek dan cantik, tapi dalam hati gundah gulana sebab masalah timbul di sini dan di sana ...
         
        so ada baiknya kita fokus one subject at a time...
         
        cuba kawal makan, makan sebiji epal hijau setiap hari .. kata orang boleh kawal selera ...
         
        lepas tu beli mini stepper ...naik sambil tengok tv ...
         
        lepas tu beli kasut sukan yang cantik, selesa dan boleh dwi-pakai .. walking shoes macam Reebok for women .. ini boleh boost kita punya semangat nak bersenam ...
         
        ada anak kecil, bekerja pulak di siang hari, dah tentu balik kerja kita penat, letih dan takde mood nak bersenam, tapi ambiklah masa sikit utk buat senaman ringan ... lama2 bila dah jadik rutin mesti kita akan dah jadik terbiasa untuk melakukannya ....
         
        dapat turun 1kg sebulan pun dah kira cukup bagus ... kena cuba sikit demi sedikit ...


        --- On Thu, 5/6/10, Azura Abdul <azurahb@...> wrote:

        From: Azura Abdul <azurahb@...>
        Subject: Re: [ibu] Stress
        To: ibu@yahoogroups.com
        Date: Thursday, May 6, 2010, 2:09 PM

         
        Nak menyampuk sikit...
        Apa yang Winda cakap tu semua betul.
        Nanie; jadikan perasaan malu tu sebagai mangkin untuk Nanie terus berusaha menurunkan berat badan.
        I selepas anak ke-2 dulu (lama nya!!!); still bekerja at that time; I berjaya turunkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa hampir setahun. I tak perasan but kawan-kawan semua dok tegur. Well; as long as I rasa sihat and hubby and kids happy; fine with me.

        What I did was (were rasanya); yang I perasan I always makan (lunch) sayur sampai habis dahulu and then baru makan nasi and lauk. Hari-hari macam tu. Nasi saya selalu ambik separuh saja, lagi separuh sayur, lauk seketul. Kalau kat kantin tak de sayur I cari buah to ganti. That's about pemakanan.

        Lagi satu; I started an aerobic class dgn kawan-kawan kat opis. After work 4:30, solat, 5:00pm we started the class, and ended around 6:00pm, 2 days a week. This activity actually buat you stress free. You gonna feel lebih happy and sihat sebab beriadhah dgn kekawan and your blood circulation pun jadi better. Every other week we all went to sauna together. Missed those old days.

        So Nanie; don't feel down. Cheer up! Breastfeeding must continue selama mana mampu.

        Oh! Lagi satu... If you have astro, turn to chanel 733 - home & health; my favourite. everyday pepagi pukul 8:00 ada yoga session about 1/2 hour, petang around 5:00 ada simple aerobik that you can follow - 1/2 jam jugak. Ikut mana yang boleh and enjoy yourself. Ada jugak rancangan pasal kuruskan badan the right way - Downsize Me.

        P/S: Don't worry; be happy :-) Share with all of us here what's your effort to lose weight okay.
         
        Azura Abdul
        http://www.ummionli ne.com
        "Life is meant to be lived; not just survived..."



        From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
        To: ibu@yahoogroups. com
        Sent: Thu, May 6, 2010 1:24:58 PM
        Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan ..

         
         
        Sapa yang takmo badan cantik, menawan kan ?

        Tapi kena face reality ...
         
        Kalau berat tu bertambah dalam masa 9 bulan mengandung, of course nak turunkan pun akan makan masa more than 9 bulan baru maintain ..
        tak boleh sekelip mata atau dalam 2-3 bulan .. yang cepat turun, akan cepat bertambah semula sebab cara nak maintain kena berkali-ganda ..
         
        to be on the safe side ialah mengamalkan gaya hidup sihat ..
         
        jaga makan
         
        buat senaman ringan sepanjang masa
         
        makan kena ikut kiraan kalori ... sehari hanya boleh 1200 kalori
         
        kalau menyusu badan yang ideal ialah 1800 kalori .. beli majalah RAPI sebab dalam tu ada banyak tips utk menjaga kesihatan ... kalau boleh terus langgan majalah RAPI tu sebab ianya bagus ...
         
        kemudian malam hari lepas balik kerja, buat sit up, atau berlari2 anak
         
        jangan malu bersenam depan suami, biarlah dia nak ejek atau sindir, janji kita sihat dan gembira ...
         
        buat aerobik ikut vcd pun boleh jugak, beli cd aerobik, ambik yang for beginner, jadik tak terlalu stress kalau ikut, do it once a week pun dah cukup .. yang lain2 cuba cuci/berus lantai bilik mandi selang-sehari, ini boleh keluarkan peluh, sambil mencangkung memberus lantai tu jangan lupa buat senaman kemut/pelvik floor exercise (kegal) ini mampu menguatkan lantai dan otot rahim ...
         
        kalau ada duit lebih, beli mini stepper dan letak depan tv, sambil tengok tv, cuba main dengan mini stepper tu dalam 10 minit sehari, ini boleh kuatkan peha dan bahagian bawah pinggang ... harga dalam RM70 ke RM100 sahaja, tak berapa mahal, boleh beli di Giant atau Carrefour ....
         
        kalau ada masa dan duit lebih, cuba ke sauna sebulan 2 kali, cuba steam-kan badan utk pecahkan lemak, lancarkan perjalanan darah .... untuk mandi wap sahaja dalam RM15 ke RM20 ... 15 minit dah siap ...
         
        adakala bila kita stress kita akan murung/depress, ini membuatkan kita makan dan nak mengunyah .. cuba cari hobi dan elak makan saje ... baca majalah, mulakan hobi menjahit sulaman manik, buat cupcakes (ini kes makan, tapi at least kita buat for the whole family) .... try to fill your time ..
         
        kalau gastrik, boleh ambik GELUSIL dan ianya selamat untuk susu badan, ambik ikut time yang ditetapkan, dan ianya mampu mengelakkan rasa pedih pada ulu hati .... saya pun gastrik tapi saya pantang makan dan ikut betul2 nasihat doktor dan Alhamdulillah saya dah bebas dari gastrik .. dulu saya makan ZANTAC atau TAGEMET, sekarang tak perlu lagi ..
         
        Saya elak pedas, masam, banyakkan minum air, dan makan on time .. betul2 ikut nasihat doktor memang berkesan !!
         
        kalau nak cuba ubat doktor, cuba buat ujian darah dulu, untuk ketahui masalah sebenar kita, mungkin ada masalah tekanan darah, check buah pinggang, liver function etc, harga ujian darah ni dalam RM100 dan kita boleh tahu masalah kita ...
         
        daripada situ, doktor boleh suggest ubatan dan cara diet yang sesuai ....
         
        adakala masalah hormon tiroid boleh menyebabkan kita terlalu gemuk atau terlalu kurus, so doktor boleh kesan melalui ujian darah .... try buat ujian darah di klinik biasa dahulu ...
         
        ada ubatan yang berkesan dan saya pernah cuba, tapi kena cuba lepas habis menyusu badan, jangan kerana nak diet kita berhenti menyusukan anak pulak ekk ... ( menyusu badan bagus, dapat pahala pulak tu .. heheheh )
         
        reductil harga RM7, makan sebiji sehari .. mampu membantu .... rasa kurang berselera nak makan .. ambik dalam 2 minggu dan doktor akan monitor dan tengok keserasian ..
         
        mediaxal, ini dalam RM3 kalau tak silap, ianya mampu memecahkan minyak dan lemak, badan rasa panas dan berpeluh, metabolisma naik ... bakar lemak ...
         
        xenical RM3-RM4 sebiji .. apa jua makanan berminyak yang kita makan, ianya akan diserap dan keluar semula, kena bawak extra panties ke pejabat kalau makan ubat ni, pakai pad etc utk elak kentut berminyak, ini pun berkesan ...
         
        saya selesa dengan ubat dari doktor kerana doktor boleh monitor dengan dekat dan kita pun rasa selamat .. biasanya selepas 3 bulan, doktor akan mintak kita buat ujian darah sekali lagi untuk tengok keberkesanan dan hasil ubatan yang diberikan ....
         
        senaman tu penting, sebab selain boleh tegangkan otot, langsingkan badan, senaman jugak boleh elak kita dari rasa malas dan lembab .... kita rasa lebih gembira bila bersenam .... nafsu seks pun makin bagus dan kita rasa happy bila both husband puas hati dan diri kita sendiri rasa lebih berkeyakinan .... sebab hubungan seks juga menyumbang kepada tahap keyakinan diri kita ....
         
        kalau rasa nak kurus cepat, boleh jugak try Slim World, Marie France .. lepas tu poket kita pun slim habis ... mahal bayarannya dan hasil pun sekejap ajer bertahan dan kita kena ikut jadual menu yang dia sediakan, hanya boleh makan sup, sayur, buah2an ajer ..
         
        kalau tak ke sana pun kita boleh slim kalau tiap2 hari makan sup kan ?
         
        So nanie, janganlah sedih, you are not alone ... kita pun gemuk jugak, tapi kita happy-kan diri .. sibukkan diri dengan hal anak2 .. jangan fikirkan sangat .. buat masa ni pun kita menyusukan anak ... so nak diet tu rasanya nanti dulu lepas anak umur 6 bulan baru boleh gigih turunkan berat badan ni ... rasa ralat umur dah meningkat dan metabolisma pun dah rendah, lambat betul lemak ni nak terbakar ... geram ...
         
        tapi kerana anak dan demi kesihatan diri sendiri, kita pendamkan dulu hasrat, tapi pada masa yang sama cuba jaga makan dan minum sebaik mungkin .... takut terbabas berat makin menaik pulak ....
         
        cubalah makan quaker oat, cornflakes .. ini pun membantu utk turunkan berat ... elakkan nasik ... makan bihun sup utk lunch ... kena makan 6 kali sehari, tapi dalam jumlah yang sedikit ... biskut ke .... roti sapu butter ke .. bubur nasi ... elak yang berat macam nasi lemak, roti canai .. tukar ke capati atau tosei .... roti bakar .... elak KFC tapi makan ikan bakar dengan sambal asam .... ini lebih original ...
         
        whatever you try, we are on you side .. you are not alone !!
         
        Take care !!!


        --- On Tue, 3/30/10, Nanie <izh_na@yahoo. com.my> wrote:

        From: Nanie <izh_na@yahoo. com.my>
        Subject: [ibu] Stress
        To: ibu@yahoogroups. com
        Date: Tuesday, March 30, 2010, 8:50 AM

         
        Salam..
        Me sangat stress & tertekan bcoz of my berat badan...Tambahan pulak bila sedara mara menegur perubahan & peningkatan berat badan me..
        Masalah berat bermula bila susah untuk mengandung kali ke 2 so doc ada bagi pil untuk dimakan macam pil hormon supaya subur so bila mula makan pil tu 2007 berat badan dah start naik tapi waktu tu fikir tak kisah la janji dapat anak..bila mengandung 2008 ada pulak masalah pendarahan so selama 3bln bergantung lgi pada ubat kuatkan rahim juga ada effect menambahkan berat badan me disebabkan me nie mudah sangat naik berat so doc bgtahu ada effect sikit...Tapi untuk me bukan sikit berlambak naiknya berat badan sampai rasa tertekan..
        selepas bersalin masalah berat badan still ada..Me cuba berdiet tapi masalahnya susu pulak berkurangan sampai anak mengamuk2..Anak pulak tak nak langsung susu lain melainkan susu badan so me jumpa doc..Doc suruh me bersabar selama anak me menyusu so peringkat permulaan me selalu advise diri sendiri tak apa la janji anak sihat..Now anak dah 1thn 4bln still BF & tak tahu kenapa berat badan me liat sangat nak kurang..Doc bgtahu jika orang lain pelukan 100% usaha untuk kurus me perlukan 150% usaha untuk kurus bcoz all my family big size..
        Me ada masalah gastrik yang serius..Setiap hari cuma makan nasi time lunch sahaja bcoz pernah tak makan nasi langsung tapi susu badan kurang & gastrik datang so tukar ke makan nasi sehari sekali...
        Nak je me try makan ubat2 ke apa2 untuk kurangkan berat badan tapi kesian pulak kat anak karang effect dia..lagipun doc yang me jumpa bgtahu selagi my bb BF dia tak advise me makan apa2..
        Jadual harian me memang padat walaupun bekerja me ada buat part time lagi so jadual memang sibuk..Walaupun me cergas kenapa susah sangat nak berat badan nie nak kurang..
        Malu & segan pada hubby & orang sekeliling dengan berat badan me...


        Surf faster.
        Internet Explorer 8 optmized for Yahoo! auto launches 2 of your favorite pages everytime you open your browser.Get IE8 here! (It's free)



      • Winda Ibahim
        Kak Lily,   Winda salut kak lily, punyai kesabaran yang tinggi, kalau kena kat winda, mesti dah nangis ... tiap2 hari nak cakap pelan2 kat baby .... aduhai,
        Message 3 of 26 , May 6 8:09 PM
        • 0 Attachment
          Kak Lily,
           
          Winda salut kak lily, punyai kesabaran yang tinggi, kalau kena kat winda, mesti dah nangis ... tiap2 hari nak cakap pelan2 kat baby .... aduhai, rasa menduga perasaan betul ... memang ada IBU yang sabar dan kurang sabar ... and i am one of those yang kurang sabar ... heheheheh .... apapun Happy Mother's Day to us all !!!

          --- On Thu, 5/6/10, Dayang Lily <lily@...> wrote:

          From: Dayang Lily <lily@...>
          Subject: Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan
          To: ibu@yahoogroups.com
          Date: Thursday, May 6, 2010, 3:12 PM

           
          Salam,

          Ni tip dari Kak Lily, which I tried for my children and alhamdulillah, it worked.

          A few weeks (or months) sebelum nak stop tu, start talking to your baby about it.   Masa my 3rd one was almost two years, I was pregnant with my 4th one.  So, sambil menyusu tu, I "slow talk" to her.  Cakaplah yg dia dah besar dan tak lama lagi dah boleh minum susu dalam cup, so tak perlu menyusu mama lagi... sambil-sambil tu usap-usaplah rambut dia etc...  Masa nak tidur pun buat macam tu and selalunya masa tidur tu yg dia orang nak bergayut kan?  Dengan anak Kak Lily, I actually mentioned the month... like "nanti bulan Jun, dah tak payah menyusu lagi"... tapi you as a mother pun kena prepare alternative for the baby.

          Anak tu dia suka breastfeed sebab more for comfort, not so much for the nutrition sebab dia dah makan solids and khasiat pun dah dapat dari makanan lain.  So, kalau nak stop breasfteed, bagi lah dia source of comfort yang lain...

          For my kids, instead of dia org bergayut dgn I untuk tidur, I asked my husband to start story telling before sleeping.  It became a new routine, so nak tidur, ayah cerita, no longer bergayut kat mama :-).  Buat slowly lah, maybe a few days a week dulu and baru every night.  Or get a new pillow or bantal peluk untuk dia sebagai teman tidur.

          I don't agree cara letak asam jawa or kopi etc... Buat apa kita nak tipu anak kita?  Kalau kita prepare dia, and offer her alternatives, insya Allah, mudah sangat.  My fourth one pun I told him, by the time dia 2 yrs old, kena stop.  So, alhamdulillah, by the time dia two years, dah boleh cerai susu with no problems.  Tapi, kena slow talk dengan dia awal-awal lagi lah... prepare him mentally for it, bagi dia adjust to new routine.

          Selamat mencuba!

          Lily

          2010/5/6 Mariani Muda <ainna_harris@ yahoo.com. my>
           
          salam...
           
          hihihi..sya pun penah hadapi masalah yg sama..letak asam jawa anak sya pun x jalan..mula2 hisap dia kt asam..pastu hisap juga...cuma tumbukkan bwg putih..pastu letak la kt keliling payudara kita, jgn letak kt puting la...biar camtulah..bile dia nak hisap susu..dia tengok bwg putih..katalah neneng ibu busuk ke kotor ker...kalu x jln jugak bagilah dia hisap..i'allah bila dia dah rasa bwg putih tuh..tak mau dia...cubalah. ..saya buat kt anak sya..alhamdulilah menjadi...
           
          sekadar berkongsi...
           


          From: Cocoa Butter <szm_dah@yahoo. com>
          To: ibu@yahoogroups. com
          Sent: Thursday, 6 May 2010 14:35:10

          Subject: [ibu] CAra nak berenti susu badan

           
          Salaam

          Anak saya boy da 2 taun 6 bulan, dan saya bercadang nak berenti kan susu badan, mcmana caranya?

          dan mcmana nak berentikan susu dlm badan??? 

          p/s dah cuba letak asam jawa tak jalan... tetap nak menyedutt...





          --
          www.UmmikuSayang. com : "Celebrating Motherhood.. . the Islamic Way"
          www.AlimKids. com : "Nurturing Active, Lively, Intelligent, Muslim Kids"
          www.MuslimBizNetwor k.com : "Connecting Muslim Businesses to Muslim Families"

        • Cocoa Butter
          Salaam   syukran jazilan pada ibu2 yg respond pada email saya, bila baca tersenyum dan tergelak pun ada bila dibayangkan.. mmg salute pada kak lily yg
          Message 4 of 26 , May 6 8:37 PM
          • 0 Attachment
            Salaam
             
            syukran jazilan pada ibu2 yg respond pada email saya, bila baca tersenyum dan tergelak pun ada bila dibayangkan.. mmg salute pada kak lily yg penyabar, (mmg itulah sepatutnya sebagai seorang ibu patut lakukan)..
             
            setuju juga dgn pendapat ibu2 yg lain, sebagai salah satu usaha dan ikhtiar saya akan cuba lakukan dan blend with doa dan nasihat yg akan dititpkan sebagai kesimpulan yg saya dapat dr respond ibu2..
             
            Wallahua'alam..

            --- On Fri, 5/7/10, Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@...> wrote:

            From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@...>
            Subject: Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan
            To: ibu@yahoogroups.com
            Date: Friday, May 7, 2010, 11:09 AM



            Kak Lily,
             
            Winda salut kak lily, punyai kesabaran yang tinggi, kalau kena kat winda, mesti dah nangis ... tiap2 hari nak cakap pelan2 kat baby .... aduhai, rasa menduga perasaan betul ... memang ada IBU yang sabar dan kurang sabar ... and i am one of those yang kurang sabar ... heheheheh .... apapun Happy Mother's Day to us all !!!

            --- On Thu, 5/6/10, Dayang Lily <lily@...> wrote:

            From: Dayang Lily <lily@...>
            Subject: Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan
            To: ibu@yahoogroups.com
            Date: Thursday, May 6, 2010, 3:12 PM

             
            Salam,

            Ni tip dari Kak Lily, which I tried for my children and alhamdulillah, it worked.

            A few weeks (or months) sebelum nak stop tu, start talking to your baby about it.   Masa my 3rd one was almost two years, I was pregnant with my 4th one.  So, sambil menyusu tu, I "slow talk" to her.  Cakaplah yg dia dah besar dan tak lama lagi dah boleh minum susu dalam cup, so tak perlu menyusu mama lagi... sambil-sambil tu usap-usaplah rambut dia etc...  Masa nak tidur pun buat macam tu and selalunya masa tidur tu yg dia orang nak bergayut kan?  Dengan anak Kak Lily, I actually mentioned the month... like "nanti bulan Jun, dah tak payah menyusu lagi"... tapi you as a mother pun kena prepare alternative for the baby.

            Anak tu dia suka breastfeed sebab more for comfort, not so much for the nutrition sebab dia dah makan solids and khasiat pun dah dapat dari makanan lain.  So, kalau nak stop breasfteed, bagi lah dia source of comfort yang lain...

            For my kids, instead of dia org bergayut dgn I untuk tidur, I asked my husband to start story telling before sleeping.  It became a new routine, so nak tidur, ayah cerita, no longer bergayut kat mama :-).  Buat slowly lah, maybe a few days a week dulu and baru every night.  Or get a new pillow or bantal peluk untuk dia sebagai teman tidur.

            I don't agree cara letak asam jawa or kopi etc... Buat apa kita nak tipu anak kita?  Kalau kita prepare dia, and offer her alternatives, insya Allah, mudah sangat.  My fourth one pun I told him, by the time dia 2 yrs old, kena stop.  So, alhamdulillah, by the time dia two years, dah boleh cerai susu with no problems.  Tapi, kena slow talk dengan dia awal-awal lagi lah... prepare him mentally for it, bagi dia adjust to new routine.

            Selamat mencuba!

            Lily

            2010/5/6 Mariani Muda <ainna_harris@ yahoo.com. my>
             
            salam...
             
            hihihi..sya pun penah hadapi masalah yg sama..letak asam jawa anak sya pun x jalan..mula2 hisap dia kt asam..pastu hisap juga...cuma tumbukkan bwg putih..pastu letak la kt keliling payudara kita, jgn letak kt puting la...biar camtulah..bile dia nak hisap susu..dia tengok bwg putih..katalah neneng ibu busuk ke kotor ker...kalu x jln jugak bagilah dia hisap..i'allah bila dia dah rasa bwg putih tuh..tak mau dia...cubalah. ..saya buat kt anak sya..alhamdulilah menjadi...
             
            sekadar berkongsi...
             


            From: Cocoa Butter <szm_dah@yahoo. com>
            To: ibu@yahoogroups. com
            Sent: Thursday, 6 May 2010 14:35:10

            Subject: [ibu] CAra nak berenti susu badan

             
            Salaam

            Anak saya boy da 2 taun 6 bulan, dan saya bercadang nak berenti kan susu badan, mcmana caranya?

            dan mcmana nak berentikan susu dlm badan??? 

            p/s dah cuba letak asam jawa tak jalan... tetap nak menyedutt...





            --
            www.UmmikuSayang. com : "Celebrating Motherhood.. . the Islamic Way"
            www.AlimKids. com : "Nurturing Active, Lively, Intelligent, Muslim Kids"
            www.MuslimBizNetwor k.com : "Connecting Muslim Businesses to Muslim Families"




          • Fatimah Mohd Suhaimi
            Salam, Saya punya approach sama macam Kak Lily. Saya full breastfeed Faiq sampai umur 2 tahun and continue lagi breastfeed dgn formula milk sampai 2 1/2 thn.
            Message 5 of 26 , May 6 8:38 PM
            • 0 Attachment
              Salam,

              Saya punya approach sama macam Kak Lily. Saya full breastfeed Faiq sampai umur 2 tahun and continue lagi breastfeed dgn formula milk sampai 2 1/2 thn. lepas 2 1/2 tahun tu saya dah stop breastfeeding and continue dgn formula milk sahaja sbb saya plan nak conceive.

              So bila cukup 2 tahun bila Faiq breastfeeding saya akan cakap dia dah besar...dia dah pandai... bla bla bla... kire pujuk pelan2 time dia menyusu tu... pada saya mmg cara ni lambat tapi at the same time masa yang anak2 ambik utk fully berhenti tu ialah masa utk diorang betul2 bersedia secara mental. sbb bila dah umur 2 tahun lebih mmg sebenarnye lebih kepada comfort saja.... so kite pun as a mother kene assure kan anak2 ni that bila dia betul2 berhenti tu kita still sayang dia macam mana kita sayang dia masa dia seek comfort pada kita thru breastfeeding. masa pujuk tu boleh peluk anak.. cium anak.... masa nak tidurkan dia pun elok jugak nasihatkan....

              so sekarang bila dah ada adik Faheem, dia tak jelous bila nampak adik dia menyusu and tak ada pun mintak nak lagi ke apa... dia pun tak ada bg remark2 yang tak best bila nampak adik dia menyusu..... basically pada saya breastfeeding ni satu pengalaman indah utk saya dgn anak2... jadi saya nak hentikan pun dgn cara yang indah jugak...



              2010/5/7 Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@...>
               

              Kak Lily,
               
              Winda salut kak lily, punyai kesabaran yang tinggi, kalau kena kat winda, mesti dah nangis ... tiap2 hari nak cakap pelan2 kat baby .... aduhai, rasa menduga perasaan betul ... memang ada IBU yang sabar dan kurang sabar ... and i am one of those yang kurang sabar ... heheheheh .... apapun Happy Mother's Day to us all !!!

              --- On Thu, 5/6/10, Dayang Lily <lily@...> wrote:

              From: Dayang Lily <lily@...>
              Subject: Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan
              To: ibu@yahoogroups.com
              Date: Thursday, May 6, 2010, 3:12 PM

               
              Salam,

              Ni tip dari Kak Lily, which I tried for my children and alhamdulillah, it worked.

              A few weeks (or months) sebelum nak stop tu, start talking to your baby about it.   Masa my 3rd one was almost two years, I was pregnant with my 4th one.  So, sambil menyusu tu, I "slow talk" to her.  Cakaplah yg dia dah besar dan tak lama lagi dah boleh minum susu dalam cup, so tak perlu menyusu mama lagi... sambil-sambil tu usap-usaplah rambut dia etc...  Masa nak tidur pun buat macam tu and selalunya masa tidur tu yg dia orang nak bergayut kan?  Dengan anak Kak Lily, I actually mentioned the month... like "nanti bulan Jun, dah tak payah menyusu lagi"... tapi you as a mother pun kena prepare alternative for the baby.

              Anak tu dia suka breastfeed sebab more for comfort, not so much for the nutrition sebab dia dah makan solids and khasiat pun dah dapat dari makanan lain.  So, kalau nak stop breasfteed, bagi lah dia source of comfort yang lain...

              For my kids, instead of dia org bergayut dgn I untuk tidur, I asked my husband to start story telling before sleeping.  It became a new routine, so nak tidur, ayah cerita, no longer bergayut kat mama :-).  Buat slowly lah, maybe a few days a week dulu and baru every night.  Or get a new pillow or bantal peluk untuk dia sebagai teman tidur.

              I don't agree cara letak asam jawa or kopi etc... Buat apa kita nak tipu anak kita?  Kalau kita prepare dia, and offer her alternatives, insya Allah, mudah sangat.  My fourth one pun I told him, by the time dia 2 yrs old, kena stop.  So, alhamdulillah, by the time dia two years, dah boleh cerai susu with no problems.  Tapi, kena slow talk dengan dia awal-awal lagi lah... prepare him mentally for it, bagi dia adjust to new routine.

              Selamat mencuba!

              Lily

              2010/5/6 Mariani Muda <ainna_harris@ yahoo.com. my>
               
              salam...
               
              hihihi..sya pun penah hadapi masalah yg sama..letak asam jawa anak sya pun x jalan..mula2 hisap dia kt asam..pastu hisap juga...cuma tumbukkan bwg putih..pastu letak la kt keliling payudara kita, jgn letak kt puting la...biar camtulah..bile dia nak hisap susu..dia tengok bwg putih..katalah neneng ibu busuk ke kotor ker...kalu x jln jugak bagilah dia hisap..i'allah bila dia dah rasa bwg putih tuh..tak mau dia...cubalah. ..saya buat kt anak sya..alhamdulilah menjadi...
               
              sekadar berkongsi...
               


              From: Cocoa Butter <szm_dah@yahoo. com>
              To: ibu@yahoogroups. com
              Sent: Thursday, 6 May 2010 14:35:10

              Subject: [ibu] CAra nak berenti susu badan

               
              Salaam

              Anak saya boy da 2 taun 6 bulan, dan saya bercadang nak berenti kan susu badan, mcmana caranya?

              dan mcmana nak berentikan susu dlm badan??? 

              p/s dah cuba letak asam jawa tak jalan... tetap nak menyedutt...





              --
              www.UmmikuSayang. com : "Celebrating Motherhood.. . the Islamic Way"
              www.AlimKids. com : "Nurturing Active, Lively, Intelligent, Muslim Kids"
              www.MuslimBizNetwor k.com : "Connecting Muslim Businesses to Muslim Families"




              --
              Regards,

              Timmy Suhaimi
              http://mamancutiepie.blogspot.com
            • Siti Khatijah Mohammed Hassan
              Salam, Memberhentikan anak dari susu badan memang susah tambah kalau anak tu menyusu badan sepenuhnya. Kak Siti dulu masa anak sulung memang full breastfeed
              Message 6 of 26 , May 6 9:00 PM
              • 0 Attachment
                Salam,

                Memberhentikan anak dari susu badan memang susah tambah kalau anak tu menyusu badan sepenuhnya. Kak Siti dulu masa anak sulung memang full breastfeed then suddenly masa she about 2 and half years Kak siti mengandung tho berat nak putus susu still cakap kat dia that Mummy ada baby dalam perut so biarlah susu tu simpan untuk baby pulak. tiap2 hari cakap perlahan2 lama kelamaan dia sendiri kata tak pa lah mummy, simpanlah susu tu untuk adik.

                Bila anak kedua dia memang menyusu lama sangat sampai umur 4 tahun but start umur 3 tahun onwards tu is more for comfort bila nak tidur atau time cuti mummy tak kerja dia tak minum susu lain kalau mummy at work dia minum Isomil kat nursery(anak2 allergy so tak boleh lactose). Bila nak wean tu memang tiap2 hari cakap that Naim stop lah susu sebab Naim dah besar malu je kalau org tengok Naim nenen. Sometimes bila dalam kereta dia nak tu lah peluang nak cakap ngan dia malu. Lama kelamaan dia berhenti sendiri, tapi of cause sometimes dia buat peganglah for comfort. Sampai umur 5 tahun dah tak ada pegang dah sebab dia malu sendiri.

                Third one baru lebih kurang 2 bulan wean brestfeed. She's 3 going to 4 December nanti. Teknik yang sama. Talk to her that she suppose to stop dah sebab dah besar. Yang ni memang breastfeed is more to comfort. So sekarang new way to comfort her bila nak tidur ialah buka CD Ustaz Zul yg Zikrullah kat Astro tu, then mami peluk sambil mami pun berzikir sama sampailah dia tertidur but tangan mesti at that spot.

                InsyaAllah kalau kita cakap dgn lembut pasti boleh.

                Selamat mencuba ye.

                2010/5/7 Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@...>
                 

                Kak Lily,
                 
                Winda salut kak lily, punyai kesabaran yang tinggi, kalau kena kat winda, mesti dah nangis ... tiap2 hari nak cakap pelan2 kat baby .... aduhai, rasa menduga perasaan betul ... memang ada IBU yang sabar dan kurang sabar ... and i am one of those yang kurang sabar ... heheheheh .... apapun Happy Mother's Day to us all !!!

                --- On Thu, 5/6/10, Dayang Lily <lily@...> wrote:

                From: Dayang Lily <lily@...>
                Subject: Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan
                To: ibu@yahoogroups.com
                Date: Thursday, May 6, 2010, 3:12 PM

                 
                Salam,

                Ni tip dari Kak Lily, which I tried for my children and alhamdulillah, it worked.

                A few weeks (or months) sebelum nak stop tu, start talking to your baby about it.   Masa my 3rd one was almost two years, I was pregnant with my 4th one.  So, sambil menyusu tu, I "slow talk" to her.  Cakaplah yg dia dah besar dan tak lama lagi dah boleh minum susu dalam cup, so tak perlu menyusu mama lagi... sambil-sambil tu usap-usaplah rambut dia etc...  Masa nak tidur pun buat macam tu and selalunya masa tidur tu yg dia orang nak bergayut kan?  Dengan anak Kak Lily, I actually mentioned the month... like "nanti bulan Jun, dah tak payah menyusu lagi"... tapi you as a mother pun kena prepare alternative for the baby.

                Anak tu dia suka breastfeed sebab more for comfort, not so much for the nutrition sebab dia dah makan solids and khasiat pun dah dapat dari makanan lain.  So, kalau nak stop breasfteed, bagi lah dia source of comfort yang lain...

                For my kids, instead of dia org bergayut dgn I untuk tidur, I asked my husband to start story telling before sleeping.  It became a new routine, so nak tidur, ayah cerita, no longer bergayut kat mama :-).  Buat slowly lah, maybe a few days a week dulu and baru every night.  Or get a new pillow or bantal peluk untuk dia sebagai teman tidur.

                I don't agree cara letak asam jawa or kopi etc... Buat apa kita nak tipu anak kita?  Kalau kita prepare dia, and offer her alternatives, insya Allah, mudah sangat.  My fourth one pun I told him, by the time dia 2 yrs old, kena stop.  So, alhamdulillah, by the time dia two years, dah boleh cerai susu with no problems.  Tapi, kena slow talk dengan dia awal-awal lagi lah... prepare him mentally for it, bagi dia adjust to new routine.

                Selamat mencuba!

                Lily

                2010/5/6 Mariani Muda <ainna_harris@ yahoo.com. my>
                 
                salam...
                 
                hihihi..sya pun penah hadapi masalah yg sama..letak asam jawa anak sya pun x jalan..mula2 hisap dia kt asam..pastu hisap juga...cuma tumbukkan bwg putih..pastu letak la kt keliling payudara kita, jgn letak kt puting la...biar camtulah..bile dia nak hisap susu..dia tengok bwg putih..katalah neneng ibu busuk ke kotor ker...kalu x jln jugak bagilah dia hisap..i'allah bila dia dah rasa bwg putih tuh..tak mau dia...cubalah. ..saya buat kt anak sya..alhamdulilah menjadi...
                 
                sekadar berkongsi...
                 


                From: Cocoa Butter <szm_dah@yahoo. com>
                To: ibu@yahoogroups. com
                Sent: Thursday, 6 May 2010 14:35:10

                Subject: [ibu] CAra nak berenti susu badan

                 
                Salaam

                Anak saya boy da 2 taun 6 bulan, dan saya bercadang nak berenti kan susu badan, mcmana caranya?

                dan mcmana nak berentikan susu dlm badan??? 

                p/s dah cuba letak asam jawa tak jalan... tetap nak menyedutt...





                --
                www.UmmikuSayang. com : "Celebrating Motherhood.. . the Islamic Way"
                www.AlimKids. com : "Nurturing Active, Lively, Intelligent, Muslim Kids"
                www.MuslimBizNetwor k.com : "Connecting Muslim Businesses to Muslim Families"




                --
                Siti Khatijah Mohammed Hassan

                http://www.trosworld.com/sensuous_collection/
              • Azura Abdul
                He he he.... bab pakai girdle ni yang best ni... memang betul... bila pakai tu rasa perut ketat and slim. I memang pakai sampai termengandung the next one...
                Message 7 of 26 , May 6 9:10 PM
                • 0 Attachment
                  He he he.... bab pakai girdle ni yang best ni... memang betul... bila pakai tu rasa perut ketat and slim. I memang pakai sampai termengandung the next one... kalau keje dulu; adik-adik kat opis selalu tanya macam mana buat perut tak nampak gelebeh or buncit.
                  Lunch time masa nak zohor tu terbongkar le rahsia... I sapu minyak panas bakar lemak tu kat perut then pakai girdle. Lepas tu semua berpusu-pusu ke Jaya Jusco nak cari girdle. The next day masuk opis, semua senyum meleret je sebab perut dah kempis sikit la konon...
                  So Nanie... Tak semuanya seindah yang kita nampak. Bersyukur dengan apa yang kita ada. Yang kita 'tak ada' kena la usaha ke arah itu.

                  P/S: my dumbbell - tin susu dan tin sardin :-) enough to tone up our biceps and triceps (err... betul ke ejaan nih???).
                   
                  Azura Abdul
                  http://www.ummionline.com
                  "Life is meant to be lived; not just survived..."



                  From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@...>
                  To: ibu@yahoogroups.com
                  Sent: Fri, May 7, 2010 10:57:40 AM
                  Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan

                   

                   
                  lagi satu, cuba pakai bengkung ... try beli yang jenis velcro boleh zapp-zapp ajer dan pakai kat rumah masa buat kerja rumah .... dan kalau ke ofis, beli jenis girdle yang ada zip di depan, jenis Audrey, dalam harga RM70 sahaja, saya pakai dan rasa selesa sangat ... nampak la perut yang menggelember ni slim sikit ... hehehhe ... lepas bersalin ni, saya belum berani buat senaman yang kuat-kuat, buat ala kadar ajer dulu ...
                   
                  yang penting jangan dengar cakap orang, memang kecik hati bila orang kata 'ehh dah berisi .. ehh sihatnya .. ehh semangat badan ekk ... '
                   
                  nak wat camne ... terima ajer dengan hati yang terbuka walau dalam hati kita kecewa ...
                   
                  memang rasa ralat bila nak beli baju kena cari size XXL atau Queen Size ... tapi kita kena bersyukur sebab cukup makan dan pakai, diberikan anak2 yang sihat dan suami yang penyayang ...
                   
                  ada yang kurus, molek dan cantik, tapi dalam hati gundah gulana sebab masalah timbul di sini dan di sana ...
                   
                  so ada baiknya kita fokus one subject at a time...
                   
                  cuba kawal makan, makan sebiji epal hijau setiap hari .. kata orang boleh kawal selera ...
                   
                  lepas tu beli mini stepper ...naik sambil tengok tv ...
                   
                  lepas tu beli kasut sukan yang cantik, selesa dan boleh dwi-pakai .. walking shoes macam Reebok for women .. ini boleh boost kita punya semangat nak bersenam ...
                   
                  ada anak kecil, bekerja pulak di siang hari, dah tentu balik kerja kita penat, letih dan takde mood nak bersenam, tapi ambiklah masa sikit utk buat senaman ringan ... lama2 bila dah jadik rutin mesti kita akan dah jadik terbiasa untuk melakukannya ....
                   
                  dapat turun 1kg sebulan pun dah kira cukup bagus ... kena cuba sikit demi sedikit ...


                  --- On Thu, 5/6/10, Azura Abdul <azurahb@yahoo. com> wrote:

                  From: Azura Abdul <azurahb@yahoo. com>
                  Subject: Re: [ibu] Stress
                  To: ibu@yahoogroups. com
                  Date: Thursday, May 6, 2010, 2:09 PM

                   
                  Nak menyampuk sikit...
                  Apa yang Winda cakap tu semua betul.
                  Nanie; jadikan perasaan malu tu sebagai mangkin untuk Nanie terus berusaha menurunkan berat badan.
                  I selepas anak ke-2 dulu (lama nya!!!); still bekerja at that time; I berjaya turunkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa hampir setahun. I tak perasan but kawan-kawan semua dok tegur. Well; as long as I rasa sihat and hubby and kids happy; fine with me.

                  What I did was (were rasanya); yang I perasan I always makan (lunch) sayur sampai habis dahulu and then baru makan nasi and lauk. Hari-hari macam tu. Nasi saya selalu ambik separuh saja, lagi separuh sayur, lauk seketul. Kalau kat kantin tak de sayur I cari buah to ganti. That's about pemakanan.

                  Lagi satu; I started an aerobic class dgn kawan-kawan kat opis. After work 4:30, solat, 5:00pm we started the class, and ended around 6:00pm, 2 days a week. This activity actually buat you stress free. You gonna feel lebih happy and sihat sebab beriadhah dgn kekawan and your blood circulation pun jadi better. Every other week we all went to sauna together. Missed those old days.

                  So Nanie; don't feel down. Cheer up! Breastfeeding must continue selama mana mampu.

                  Oh! Lagi satu... If you have astro, turn to chanel 733 - home & health; my favourite. everyday pepagi pukul 8:00 ada yoga session about 1/2 hour, petang around 5:00 ada simple aerobik that you can follow - 1/2 jam jugak. Ikut mana yang boleh and enjoy yourself. Ada jugak rancangan pasal kuruskan badan the right way - Downsize Me.

                  P/S: Don't worry; be happy :-) Share with all of us here what's your effort to lose weight okay.
                   
                  Azura Abdul
                  http://www.ummionli ne.com
                  "Life is meant to be lived; not just survived..."



                  From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
                  To: ibu@yahoogroups. com
                  Sent: Thu, May 6, 2010 1:24:58 PM
                  Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan ..

                   
                   
                  Sapa yang takmo badan cantik, menawan kan ?

                  Tapi kena face reality ...
                   
                  Kalau berat tu bertambah dalam masa 9 bulan mengandung, of course nak turunkan pun akan makan masa more than 9 bulan baru maintain ..
                  tak boleh sekelip mata atau dalam 2-3 bulan .. yang cepat turun, akan cepat bertambah semula sebab cara nak maintain kena berkali-ganda ..
                   
                  to be on the safe side ialah mengamalkan gaya hidup sihat ..
                   
                  jaga makan
                   
                  buat senaman ringan sepanjang masa
                   
                  makan kena ikut kiraan kalori ... sehari hanya boleh 1200 kalori
                   
                  kalau menyusu badan yang ideal ialah 1800 kalori .. beli majalah RAPI sebab dalam tu ada banyak tips utk menjaga kesihatan ... kalau boleh terus langgan majalah RAPI tu sebab ianya bagus ...
                   
                  kemudian malam hari lepas balik kerja, buat sit up, atau berlari2 anak
                   
                  jangan malu bersenam depan suami, biarlah dia nak ejek atau sindir, janji kita sihat dan gembira ...
                   
                  buat aerobik ikut vcd pun boleh jugak, beli cd aerobik, ambik yang for beginner, jadik tak terlalu stress kalau ikut, do it once a week pun dah cukup .. yang lain2 cuba cuci/berus lantai bilik mandi selang-sehari, ini boleh keluarkan peluh, sambil mencangkung memberus lantai tu jangan lupa buat senaman kemut/pelvik floor exercise (kegal) ini mampu menguatkan lantai dan otot rahim ...
                   
                  kalau ada duit lebih, beli mini stepper dan letak depan tv, sambil tengok tv, cuba main dengan mini stepper tu dalam 10 minit sehari, ini boleh kuatkan peha dan bahagian bawah pinggang ... harga dalam RM70 ke RM100 sahaja, tak berapa mahal, boleh beli di Giant atau Carrefour ....
                   
                  kalau ada masa dan duit lebih, cuba ke sauna sebulan 2 kali, cuba steam-kan badan utk pecahkan lemak, lancarkan perjalanan darah .... untuk mandi wap sahaja dalam RM15 ke RM20 ... 15 minit dah siap ...
                   
                  adakala bila kita stress kita akan murung/depress, ini membuatkan kita makan dan nak mengunyah .. cuba cari hobi dan elak makan saje ... baca majalah, mulakan hobi menjahit sulaman manik, buat cupcakes (ini kes makan, tapi at least kita buat for the whole family) .... try to fill your time ..
                   
                  kalau gastrik, boleh ambik GELUSIL dan ianya selamat untuk susu badan, ambik ikut time yang ditetapkan, dan ianya mampu mengelakkan rasa pedih pada ulu hati .... saya pun gastrik tapi saya pantang makan dan ikut betul2 nasihat doktor dan Alhamdulillah saya dah bebas dari gastrik .. dulu saya makan ZANTAC atau TAGEMET, sekarang tak perlu lagi ..
                   
                  Saya elak pedas, masam, banyakkan minum air, dan makan on time .. betul2 ikut nasihat doktor memang berkesan !!
                   
                  kalau nak cuba ubat doktor, cuba buat ujian darah dulu, untuk ketahui masalah sebenar kita, mungkin ada masalah tekanan darah, check buah pinggang, liver function etc, harga ujian darah ni dalam RM100 dan kita boleh tahu masalah kita ...
                   
                  daripada situ, doktor boleh suggest ubatan dan cara diet yang sesuai ....
                   
                  adakala masalah hormon tiroid boleh menyebabkan kita terlalu gemuk atau terlalu kurus, so doktor boleh kesan melalui ujian darah .... try buat ujian darah di klinik biasa dahulu ...
                   
                  ada ubatan yang berkesan dan saya pernah cuba, tapi kena cuba lepas habis menyusu badan, jangan kerana nak diet kita berhenti menyusukan anak pulak ekk ... ( menyusu badan bagus, dapat pahala pulak tu .. heheheh )
                   
                  reductil harga RM7, makan sebiji sehari .. mampu membantu .... rasa kurang berselera nak makan .. ambik dalam 2 minggu dan doktor akan monitor dan tengok keserasian ..
                   
                  mediaxal, ini dalam RM3 kalau tak silap, ianya mampu memecahkan minyak dan lemak, badan rasa panas dan berpeluh, metabolisma naik ... bakar lemak ...
                   
                  xenical RM3-RM4 sebiji .. apa jua makanan berminyak yang kita makan, ianya akan diserap dan keluar semula, kena bawak extra panties ke pejabat kalau makan ubat ni, pakai pad etc utk elak kentut berminyak, ini pun berkesan ...
                   
                  saya selesa dengan ubat dari doktor kerana doktor boleh monitor dengan dekat dan kita pun rasa selamat .. biasanya selepas 3 bulan, doktor akan mintak kita buat ujian darah sekali lagi untuk tengok keberkesanan dan hasil ubatan yang diberikan ....
                   
                  senaman tu penting, sebab selain boleh tegangkan otot, langsingkan badan, senaman jugak boleh elak kita dari rasa malas dan lembab .... kita rasa lebih gembira bila bersenam .... nafsu seks pun makin bagus dan kita rasa happy bila both husband puas hati dan diri kita sendiri rasa lebih berkeyakinan .... sebab hubungan seks juga menyumbang kepada tahap keyakinan diri kita ....
                   
                  kalau rasa nak kurus cepat, boleh jugak try Slim World, Marie France .. lepas tu poket kita pun slim habis ... mahal bayarannya dan hasil pun sekejap ajer bertahan dan kita kena ikut jadual menu yang dia sediakan, hanya boleh makan sup, sayur, buah2an ajer ..
                   
                  kalau tak ke sana pun kita boleh slim kalau tiap2 hari makan sup kan ?
                   
                  So nanie, janganlah sedih, you are not alone ... kita pun gemuk jugak, tapi kita happy-kan diri .. sibukkan diri dengan hal anak2 .. jangan fikirkan sangat .. buat masa ni pun kita menyusukan anak ... so nak diet tu rasanya nanti dulu lepas anak umur 6 bulan baru boleh gigih turunkan berat badan ni ... rasa ralat umur dah meningkat dan metabolisma pun dah rendah, lambat betul lemak ni nak terbakar ... geram ...
                   
                  tapi kerana anak dan demi kesihatan diri sendiri, kita pendamkan dulu hasrat, tapi pada masa yang sama cuba jaga makan dan minum sebaik mungkin .... takut terbabas berat makin menaik pulak ....
                   
                  cubalah makan quaker oat, cornflakes .. ini pun membantu utk turunkan berat ... elakkan nasik ... makan bihun sup utk lunch ... kena makan 6 kali sehari, tapi dalam jumlah yang sedikit ... biskut ke .... roti sapu butter ke .. bubur nasi ... elak yang berat macam nasi lemak, roti canai .. tukar ke capati atau tosei .... roti bakar .... elak KFC tapi makan ikan bakar dengan sambal asam .... ini lebih original ...
                   
                  whatever you try, we are on you side .. you are not alone !!
                   
                  Take care !!!


                  --- On Tue, 3/30/10, Nanie <izh_na@yahoo. com.my> wrote:

                  From: Nanie <izh_na@yahoo. com.my>
                  Subject: [ibu] Stress
                  To: ibu@yahoogroups. com
                  Date: Tuesday, March 30, 2010, 8:50 AM

                   
                  Salam..
                  Me sangat stress & tertekan bcoz of my berat badan...Tambahan pulak bila sedara mara menegur perubahan & peningkatan berat badan me..
                  Masalah berat bermula bila susah untuk mengandung kali ke 2 so doc ada bagi pil untuk dimakan macam pil hormon supaya subur so bila mula makan pil tu 2007 berat badan dah start naik tapi waktu tu fikir tak kisah la janji dapat anak..bila mengandung 2008 ada pulak masalah pendarahan so selama 3bln bergantung lgi pada ubat kuatkan rahim juga ada effect menambahkan berat badan me disebabkan me nie mudah sangat naik berat so doc bgtahu ada effect sikit...Tapi untuk me bukan sikit berlambak naiknya berat badan sampai rasa tertekan..
                  selepas bersalin masalah berat badan still ada..Me cuba berdiet tapi masalahnya susu pulak berkurangan sampai anak mengamuk2..Anak pulak tak nak langsung susu lain melainkan susu badan so me jumpa doc..Doc suruh me bersabar selama anak me menyusu so peringkat permulaan me selalu advise diri sendiri tak apa la janji anak sihat..Now anak dah 1thn 4bln still BF & tak tahu kenapa berat badan me liat sangat nak kurang..Doc bgtahu jika orang lain pelukan 100% usaha untuk kurus me perlukan 150% usaha untuk kurus bcoz all my family big size..
                  Me ada masalah gastrik yang serius..Setiap hari cuma makan nasi time lunch sahaja bcoz pernah tak makan nasi langsung tapi susu badan kurang & gastrik datang so tukar ke makan nasi sehari sekali...
                  Nak je me try makan ubat2 ke apa2 untuk kurangkan berat badan tapi kesian pulak kat anak karang effect dia..lagipun doc yang me jumpa bgtahu selagi my bb BF dia tak advise me makan apa2..
                  Jadual harian me memang padat walaupun bekerja me ada buat part time lagi so jadual memang sibuk..Walaupun me cergas kenapa susah sangat nak berat badan nie nak kurang..
                  Malu & segan pada hubby & orang sekeliling dengan berat badan me...


                  Surf faster.
                  Internet Explorer 8 optmized for Yahoo! auto launches 2 of your favorite pages everytime you open your browser.Get IE8 here! (It's free)




                • ala hafiz
                  slm k.winda,nk tanya la girdle Audrey tue mmg ok ker?senang ker time nk pakai tue?then klu nk bukak plak senang x?dulu saya pernah beli slimming suit Ivy6 tp
                  Message 8 of 26 , May 6 11:37 PM
                  • 0 Attachment
                    slm k.winda,nk tanya la girdle Audrey tue mmg ok ker?senang ker time nk pakai tue?then klu nk bukak plak senang x?dulu saya pernah beli slimming suit Ivy6 tp pakai kejap jer sbb susah nk pakai n susah nk bukak.bila baca email k.winda nie rase cm nk beli girdle Audrey tue,lgpn harga pn RM70 jer,compare yg saya beli dulu harga dkt RM200 jgk.harap k.winda blh share experience n information psl girdle tue,hehehe

                    Thanks


                    From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@...>
                    To: ibu@yahoogroups.com
                    Sent: Fri, May 7, 2010 10:57:40 AM
                    Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan

                     

                     
                    lagi satu, cuba pakai bengkung ... try beli yang jenis velcro boleh zapp-zapp ajer dan pakai kat rumah masa buat kerja rumah .... dan kalau ke ofis, beli jenis girdle yang ada zip di depan, jenis Audrey, dalam harga RM70 sahaja, saya pakai dan rasa selesa sangat ... nampak la perut yang menggelember ni slim sikit ... hehehhe ... lepas bersalin ni, saya belum berani buat senaman yang kuat-kuat, buat ala kadar ajer dulu ...
                     
                    yang penting jangan dengar cakap orang, memang kecik hati bila orang kata 'ehh dah berisi .. ehh sihatnya .. ehh semangat badan ekk ... '
                     
                    nak wat camne ... terima ajer dengan hati yang terbuka walau dalam hati kita kecewa ...
                     
                    memang rasa ralat bila nak beli baju kena cari size XXL atau Queen Size ... tapi kita kena bersyukur sebab cukup makan dan pakai, diberikan anak2 yang sihat dan suami yang penyayang ...
                     
                    ada yang kurus, molek dan cantik, tapi dalam hati gundah gulana sebab masalah timbul di sini dan di sana ...
                     
                    so ada baiknya kita fokus one subject at a time...
                     
                    cuba kawal makan, makan sebiji epal hijau setiap hari .. kata orang boleh kawal selera ...
                     
                    lepas tu beli mini stepper ...naik sambil tengok tv ...
                     
                    lepas tu beli kasut sukan yang cantik, selesa dan boleh dwi-pakai .. walking shoes macam Reebok for women .. ini boleh boost kita punya semangat nak bersenam ...
                     
                    ada anak kecil, bekerja pulak di siang hari, dah tentu balik kerja kita penat, letih dan takde mood nak bersenam, tapi ambiklah masa sikit utk buat senaman ringan ... lama2 bila dah jadik rutin mesti kita akan dah jadik terbiasa untuk melakukannya ....
                     
                    dapat turun 1kg sebulan pun dah kira cukup bagus ... kena cuba sikit demi sedikit ...


                    --- On Thu, 5/6/10, Azura Abdul <azurahb@yahoo. com> wrote:

                    From: Azura Abdul <azurahb@yahoo. com>
                    Subject: Re: [ibu] Stress
                    To: ibu@yahoogroups. com
                    Date: Thursday, May 6, 2010, 2:09 PM

                     
                    Nak menyampuk sikit...
                    Apa yang Winda cakap tu semua betul.
                    Nanie; jadikan perasaan malu tu sebagai mangkin untuk Nanie terus berusaha menurunkan berat badan.
                    I selepas anak ke-2 dulu (lama nya!!!); still bekerja at that time; I berjaya turunkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa hampir setahun. I tak perasan but kawan-kawan semua dok tegur. Well; as long as I rasa sihat and hubby and kids happy; fine with me.

                    What I did was (were rasanya); yang I perasan I always makan (lunch) sayur sampai habis dahulu and then baru makan nasi and lauk. Hari-hari macam tu. Nasi saya selalu ambik separuh saja, lagi separuh sayur, lauk seketul. Kalau kat kantin tak de sayur I cari buah to ganti. That's about pemakanan.

                    Lagi satu; I started an aerobic class dgn kawan-kawan kat opis. After work 4:30, solat, 5:00pm we started the class, and ended around 6:00pm, 2 days a week. This activity actually buat you stress free. You gonna feel lebih happy and sihat sebab beriadhah dgn kekawan and your blood circulation pun jadi better. Every other week we all went to sauna together. Missed those old days.

                    So Nanie; don't feel down. Cheer up! Breastfeeding must continue selama mana mampu.

                    Oh! Lagi satu... If you have astro, turn to chanel 733 - home & health; my favourite. everyday pepagi pukul 8:00 ada yoga session about 1/2 hour, petang around 5:00 ada simple aerobik that you can follow - 1/2 jam jugak. Ikut mana yang boleh and enjoy yourself. Ada jugak rancangan pasal kuruskan badan the right way - Downsize Me.

                    P/S: Don't worry; be happy :-) Share with all of us here what's your effort to lose weight okay.
                     
                    Azura Abdul
                    http://www.ummionli ne.com
                    "Life is meant to be lived; not just survived..."



                    From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
                    To: ibu@yahoogroups. com
                    Sent: Thu, May 6, 2010 1:24:58 PM
                    Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan ..

                     
                     
                    Sapa yang takmo badan cantik, menawan kan ?

                    Tapi kena face reality ...
                     
                    Kalau berat tu bertambah dalam masa 9 bulan mengandung, of course nak turunkan pun akan makan masa more than 9 bulan baru maintain ..
                    tak boleh sekelip mata atau dalam 2-3 bulan .. yang cepat turun, akan cepat bertambah semula sebab cara nak maintain kena berkali-ganda ..
                     
                    to be on the safe side ialah mengamalkan gaya hidup sihat ..
                     
                    jaga makan
                     
                    buat senaman ringan sepanjang masa
                     
                    makan kena ikut kiraan kalori ... sehari hanya boleh 1200 kalori
                     
                    kalau menyusu badan yang ideal ialah 1800 kalori .. beli majalah RAPI sebab dalam tu ada banyak tips utk menjaga kesihatan ... kalau boleh terus langgan majalah RAPI tu sebab ianya bagus ...
                     
                    kemudian malam hari lepas balik kerja, buat sit up, atau berlari2 anak
                     
                    jangan malu bersenam depan suami, biarlah dia nak ejek atau sindir, janji kita sihat dan gembira ...
                     
                    buat aerobik ikut vcd pun boleh jugak, beli cd aerobik, ambik yang for beginner, jadik tak terlalu stress kalau ikut, do it once a week pun dah cukup .. yang lain2 cuba cuci/berus lantai bilik mandi selang-sehari, ini boleh keluarkan peluh, sambil mencangkung memberus lantai tu jangan lupa buat senaman kemut/pelvik floor exercise (kegal) ini mampu menguatkan lantai dan otot rahim ...
                     
                    kalau ada duit lebih, beli mini stepper dan letak depan tv, sambil tengok tv, cuba main dengan mini stepper tu dalam 10 minit sehari, ini boleh kuatkan peha dan bahagian bawah pinggang ... harga dalam RM70 ke RM100 sahaja, tak berapa mahal, boleh beli di Giant atau Carrefour ....
                     
                    kalau ada masa dan duit lebih, cuba ke sauna sebulan 2 kali, cuba steam-kan badan utk pecahkan lemak, lancarkan perjalanan darah .... untuk mandi wap sahaja dalam RM15 ke RM20 ... 15 minit dah siap ...
                     
                    adakala bila kita stress kita akan murung/depress, ini membuatkan kita makan dan nak mengunyah .. cuba cari hobi dan elak makan saje ... baca majalah, mulakan hobi menjahit sulaman manik, buat cupcakes (ini kes makan, tapi at least kita buat for the whole family) .... try to fill your time ..
                     
                    kalau gastrik, boleh ambik GELUSIL dan ianya selamat untuk susu badan, ambik ikut time yang ditetapkan, dan ianya mampu mengelakkan rasa pedih pada ulu hati .... saya pun gastrik tapi saya pantang makan dan ikut betul2 nasihat doktor dan Alhamdulillah saya dah bebas dari gastrik .. dulu saya makan ZANTAC atau TAGEMET, sekarang tak perlu lagi ..
                     
                    Saya elak pedas, masam, banyakkan minum air, dan makan on time .. betul2 ikut nasihat doktor memang berkesan !!
                     
                    kalau nak cuba ubat doktor, cuba buat ujian darah dulu, untuk ketahui masalah sebenar kita, mungkin ada masalah tekanan darah, check buah pinggang, liver function etc, harga ujian darah ni dalam RM100 dan kita boleh tahu masalah kita ...
                     
                    daripada situ, doktor boleh suggest ubatan dan cara diet yang sesuai ....
                     
                    adakala masalah hormon tiroid boleh menyebabkan kita terlalu gemuk atau terlalu kurus, so doktor boleh kesan melalui ujian darah .... try buat ujian darah di klinik biasa dahulu ...
                     
                    ada ubatan yang berkesan dan saya pernah cuba, tapi kena cuba lepas habis menyusu badan, jangan kerana nak diet kita berhenti menyusukan anak pulak ekk ... ( menyusu badan bagus, dapat pahala pulak tu .. heheheh )
                     
                    reductil harga RM7, makan sebiji sehari .. mampu membantu .... rasa kurang berselera nak makan .. ambik dalam 2 minggu dan doktor akan monitor dan tengok keserasian ..
                     
                    mediaxal, ini dalam RM3 kalau tak silap, ianya mampu memecahkan minyak dan lemak, badan rasa panas dan berpeluh, metabolisma naik ... bakar lemak ...
                     
                    xenical RM3-RM4 sebiji .. apa jua makanan berminyak yang kita makan, ianya akan diserap dan keluar semula, kena bawak extra panties ke pejabat kalau makan ubat ni, pakai pad etc utk elak kentut berminyak, ini pun berkesan ...
                     
                    saya selesa dengan ubat dari doktor kerana doktor boleh monitor dengan dekat dan kita pun rasa selamat .. biasanya selepas 3 bulan, doktor akan mintak kita buat ujian darah sekali lagi untuk tengok keberkesanan dan hasil ubatan yang diberikan ....
                     
                    senaman tu penting, sebab selain boleh tegangkan otot, langsingkan badan, senaman jugak boleh elak kita dari rasa malas dan lembab .... kita rasa lebih gembira bila bersenam .... nafsu seks pun makin bagus dan kita rasa happy bila both husband puas hati dan diri kita sendiri rasa lebih berkeyakinan .... sebab hubungan seks juga menyumbang kepada tahap keyakinan diri kita ....
                     
                    kalau rasa nak kurus cepat, boleh jugak try Slim World, Marie France .. lepas tu poket kita pun slim habis ... mahal bayarannya dan hasil pun sekejap ajer bertahan dan kita kena ikut jadual menu yang dia sediakan, hanya boleh makan sup, sayur, buah2an ajer ..
                     
                    kalau tak ke sana pun kita boleh slim kalau tiap2 hari makan sup kan ?
                     
                    So nanie, janganlah sedih, you are not alone ... kita pun gemuk jugak, tapi kita happy-kan diri .. sibukkan diri dengan hal anak2 .. jangan fikirkan sangat .. buat masa ni pun kita menyusukan anak ... so nak diet tu rasanya nanti dulu lepas anak umur 6 bulan baru boleh gigih turunkan berat badan ni ... rasa ralat umur dah meningkat dan metabolisma pun dah rendah, lambat betul lemak ni nak terbakar ... geram ...
                     
                    tapi kerana anak dan demi kesihatan diri sendiri, kita pendamkan dulu hasrat, tapi pada masa yang sama cuba jaga makan dan minum sebaik mungkin .... takut terbabas berat makin menaik pulak ....
                     
                    cubalah makan quaker oat, cornflakes .. ini pun membantu utk turunkan berat ... elakkan nasik ... makan bihun sup utk lunch ... kena makan 6 kali sehari, tapi dalam jumlah yang sedikit ... biskut ke .... roti sapu butter ke .. bubur nasi ... elak yang berat macam nasi lemak, roti canai .. tukar ke capati atau tosei .... roti bakar .... elak KFC tapi makan ikan bakar dengan sambal asam .... ini lebih original ...
                     
                    whatever you try, we are on you side .. you are not alone !!
                     
                    Take care !!!


                    --- On Tue, 3/30/10, Nanie <izh_na@yahoo. com.my> wrote:

                    From: Nanie <izh_na@yahoo. com.my>
                    Subject: [ibu] Stress
                    To: ibu@yahoogroups. com
                    Date: Tuesday, March 30, 2010, 8:50 AM

                     
                    Salam..
                    Me sangat stress & tertekan bcoz of my berat badan...Tambahan pulak bila sedara mara menegur perubahan & peningkatan berat badan me..
                    Masalah berat bermula bila susah untuk mengandung kali ke 2 so doc ada bagi pil untuk dimakan macam pil hormon supaya subur so bila mula makan pil tu 2007 berat badan dah start naik tapi waktu tu fikir tak kisah la janji dapat anak..bila mengandung 2008 ada pulak masalah pendarahan so selama 3bln bergantung lgi pada ubat kuatkan rahim juga ada effect menambahkan berat badan me disebabkan me nie mudah sangat naik berat so doc bgtahu ada effect sikit...Tapi untuk me bukan sikit berlambak naiknya berat badan sampai rasa tertekan..
                    selepas bersalin masalah berat badan still ada..Me cuba berdiet tapi masalahnya susu pulak berkurangan sampai anak mengamuk2..Anak pulak tak nak langsung susu lain melainkan susu badan so me jumpa doc..Doc suruh me bersabar selama anak me menyusu so peringkat permulaan me selalu advise diri sendiri tak apa la janji anak sihat..Now anak dah 1thn 4bln still BF & tak tahu kenapa berat badan me liat sangat nak kurang..Doc bgtahu jika orang lain pelukan 100% usaha untuk kurus me perlukan 150% usaha untuk kurus bcoz all my family big size..
                    Me ada masalah gastrik yang serius..Setiap hari cuma makan nasi time lunch sahaja bcoz pernah tak makan nasi langsung tapi susu badan kurang & gastrik datang so tukar ke makan nasi sehari sekali...
                    Nak je me try makan ubat2 ke apa2 untuk kurangkan berat badan tapi kesian pulak kat anak karang effect dia..lagipun doc yang me jumpa bgtahu selagi my bb BF dia tak advise me makan apa2..
                    Jadual harian me memang padat walaupun bekerja me ada buat part time lagi so jadual memang sibuk..Walaupun me cergas kenapa susah sangat nak berat badan nie nak kurang..
                    Malu & segan pada hubby & orang sekeliling dengan berat badan me...


                    Surf faster.
                    Internet Explorer 8 optmized for Yahoo! auto launches 2 of your favorite pages everytime you open your browser.Get IE8 here! (It's free)




                  • Winda Ibahim
                    Ni beli kat Jusco ajer ... dia girdle biasa ajer .. ambik satu size kecik .. maknanya kalau kita pakai size XL, ambik girdle size L .. Kalau pakai baju size M,
                    Message 9 of 26 , May 7 1:13 AM
                    • 0 Attachment
                      Ni beli kat Jusco ajer ... dia girdle biasa ajer .. ambik satu size kecik .. maknanya kalau kita pakai size XL, ambik girdle size L .. Kalau pakai baju size M, ambik girdle size S ...
                       
                      pasang kat depan ... ada zip dan bra hook
                       
                      mula2 ikat bra hook, kat depan
                       
                      lepas tu tahan nafas dan zip-kan girdle tu ... mula2 payah, nak gelak pun ada sebab mintak anak tolong zip-kan ... anak kata 'susahlah mama ...'
                       
                      tapi lepas 2-3 kali pakai dah OK .. cuci berselang hari .. ingat nak beli 2 helai sebab takkan nak pakai sehelai berterusan ajer, nanti kulat melekat kat kulit badan pulak ... hehehehe
                       
                      pakainya senang ajer .. tapi make sure lepas pakai, tiada bonjolan pada bawah breast .. nanti nampak macam ada 2 lapis breast ... kulit geleber bawah breast mesti duduk dalam girdle ... memang nampak ramping and so cool !!! hebat bergaya gituuuu ... :)
                      pakai jeans pun nampak ramping .....
                       
                      sebelum tu sapukan pati halia jenama ATIKA BEAUTY .... memang berkesan, panas dan rasa badan sedap ajer .. sapu kat perut, tepi pinggang dan punggung ... rasa nyaman dan panas ....
                       


                      --- On Fri, 5/7/10, ala hafiz <tomoko_ala@...> wrote:

                      From: ala hafiz <tomoko_ala@...>
                      Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan
                      To: ibu@yahoogroups.com
                      Date: Friday, May 7, 2010, 1:37 PM

                       
                      slm k.winda,nk tanya la girdle Audrey tue mmg ok ker?senang ker time nk pakai tue?then klu nk bukak plak senang x?dulu saya pernah beli slimming suit Ivy6 tp pakai kejap jer sbb susah nk pakai n susah nk bukak.bila baca email k.winda nie rase cm nk beli girdle Audrey tue,lgpn harga pn RM70 jer,compare yg saya beli dulu harga dkt RM200 jgk.harap k.winda blh share experience n information psl girdle tue,hehehe

                      Thanks


                      From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
                      To: ibu@yahoogroups. com
                      Sent: Fri, May 7, 2010 10:57:40 AM
                      Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan

                       
                       
                      lagi satu, cuba pakai bengkung ... try beli yang jenis velcro boleh zapp-zapp ajer dan pakai kat rumah masa buat kerja rumah .... dan kalau ke ofis, beli jenis girdle yang ada zip di depan, jenis Audrey, dalam harga RM70 sahaja, saya pakai dan rasa selesa sangat ... nampak la perut yang menggelember ni slim sikit ... hehehhe ... lepas bersalin ni, saya belum berani buat senaman yang kuat-kuat, buat ala kadar ajer dulu ...
                       
                      yang penting jangan dengar cakap orang, memang kecik hati bila orang kata 'ehh dah berisi .. ehh sihatnya .. ehh semangat badan ekk ... '
                       
                      nak wat camne ... terima ajer dengan hati yang terbuka walau dalam hati kita kecewa ...
                       
                      memang rasa ralat bila nak beli baju kena cari size XXL atau Queen Size ... tapi kita kena bersyukur sebab cukup makan dan pakai, diberikan anak2 yang sihat dan suami yang penyayang ...
                       
                      ada yang kurus, molek dan cantik, tapi dalam hati gundah gulana sebab masalah timbul di sini dan di sana ...
                       
                      so ada baiknya kita fokus one subject at a time...
                       
                      cuba kawal makan, makan sebiji epal hijau setiap hari .. kata orang boleh kawal selera ...
                       
                      lepas tu beli mini stepper ...naik sambil tengok tv ...
                       
                      lepas tu beli kasut sukan yang cantik, selesa dan boleh dwi-pakai .. walking shoes macam Reebok for women .. ini boleh boost kita punya semangat nak bersenam ...
                       
                      ada anak kecil, bekerja pulak di siang hari, dah tentu balik kerja kita penat, letih dan takde mood nak bersenam, tapi ambiklah masa sikit utk buat senaman ringan ... lama2 bila dah jadik rutin mesti kita akan dah jadik terbiasa untuk melakukannya ....
                       
                      dapat turun 1kg sebulan pun dah kira cukup bagus ... kena cuba sikit demi sedikit ...


                      --- On Thu, 5/6/10, Azura Abdul <azurahb@yahoo. com> wrote:

                      From: Azura Abdul <azurahb@yahoo. com>
                      Subject: Re: [ibu] Stress
                      To: ibu@yahoogroups. com
                      Date: Thursday, May 6, 2010, 2:09 PM

                       
                      Nak menyampuk sikit...
                      Apa yang Winda cakap tu semua betul.
                      Nanie; jadikan perasaan malu tu sebagai mangkin untuk Nanie terus berusaha menurunkan berat badan.
                      I selepas anak ke-2 dulu (lama nya!!!); still bekerja at that time; I berjaya turunkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa hampir setahun. I tak perasan but kawan-kawan semua dok tegur. Well; as long as I rasa sihat and hubby and kids happy; fine with me.

                      What I did was (were rasanya); yang I perasan I always makan (lunch) sayur sampai habis dahulu and then baru makan nasi and lauk. Hari-hari macam tu. Nasi saya selalu ambik separuh saja, lagi separuh sayur, lauk seketul. Kalau kat kantin tak de sayur I cari buah to ganti. That's about pemakanan.

                      Lagi satu; I started an aerobic class dgn kawan-kawan kat opis. After work 4:30, solat, 5:00pm we started the class, and ended around 6:00pm, 2 days a week. This activity actually buat you stress free. You gonna feel lebih happy and sihat sebab beriadhah dgn kekawan and your blood circulation pun jadi better. Every other week we all went to sauna together. Missed those old days.

                      So Nanie; don't feel down. Cheer up! Breastfeeding must continue selama mana mampu.

                      Oh! Lagi satu... If you have astro, turn to chanel 733 - home & health; my favourite. everyday pepagi pukul 8:00 ada yoga session about 1/2 hour, petang around 5:00 ada simple aerobik that you can follow - 1/2 jam jugak. Ikut mana yang boleh and enjoy yourself. Ada jugak rancangan pasal kuruskan badan the right way - Downsize Me.

                      P/S: Don't worry; be happy :-) Share with all of us here what's your effort to lose weight okay.
                       
                      Azura Abdul
                      http://www.ummionli ne.com
                      "Life is meant to be lived; not just survived..."



                      From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
                      To: ibu@yahoogroups. com
                      Sent: Thu, May 6, 2010 1:24:58 PM
                      Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan ..

                       
                       
                      Sapa yang takmo badan cantik, menawan kan ?

                      Tapi kena face reality ...
                       
                      Kalau berat tu bertambah dalam masa 9 bulan mengandung, of course nak turunkan pun akan makan masa more than 9 bulan baru maintain ..
                      tak boleh sekelip mata atau dalam 2-3 bulan .. yang cepat turun, akan cepat bertambah semula sebab cara nak maintain kena berkali-ganda ..
                       
                      to be on the safe side ialah mengamalkan gaya hidup sihat ..
                       
                      jaga makan
                       
                      buat senaman ringan sepanjang masa
                       
                      makan kena ikut kiraan kalori ... sehari hanya boleh 1200 kalori
                       
                      kalau menyusu badan yang ideal ialah 1800 kalori .. beli majalah RAPI sebab dalam tu ada banyak tips utk menjaga kesihatan ... kalau boleh terus langgan majalah RAPI tu sebab ianya bagus ...
                       
                      kemudian malam hari lepas balik kerja, buat sit up, atau berlari2 anak
                       
                      jangan malu bersenam depan suami, biarlah dia nak ejek atau sindir, janji kita sihat dan gembira ...
                       
                      buat aerobik ikut vcd pun boleh jugak, beli cd aerobik, ambik yang for beginner, jadik tak terlalu stress kalau ikut, do it once a week pun dah cukup .. yang lain2 cuba cuci/berus lantai bilik mandi selang-sehari, ini boleh keluarkan peluh, sambil mencangkung memberus lantai tu jangan lupa buat senaman kemut/pelvik floor exercise (kegal) ini mampu menguatkan lantai dan otot rahim ...
                       
                      kalau ada duit lebih, beli mini stepper dan letak depan tv, sambil tengok tv, cuba main dengan mini stepper tu dalam 10 minit sehari, ini boleh kuatkan peha dan bahagian bawah pinggang ... harga dalam RM70 ke RM100 sahaja, tak berapa mahal, boleh beli di Giant atau Carrefour ....
                       
                      kalau ada masa dan duit lebih, cuba ke sauna sebulan 2 kali, cuba steam-kan badan utk pecahkan lemak, lancarkan perjalanan darah .... untuk mandi wap sahaja dalam RM15 ke RM20 ... 15 minit dah siap ...
                       
                      adakala bila kita stress kita akan murung/depress, ini membuatkan kita makan dan nak mengunyah .. cuba cari hobi dan elak makan saje ... baca majalah, mulakan hobi menjahit sulaman manik, buat cupcakes (ini kes makan, tapi at least kita buat for the whole family) .... try to fill your time ..
                       
                      kalau gastrik, boleh ambik GELUSIL dan ianya selamat untuk susu badan, ambik ikut time yang ditetapkan, dan ianya mampu mengelakkan rasa pedih pada ulu hati .... saya pun gastrik tapi saya pantang makan dan ikut betul2 nasihat doktor dan Alhamdulillah saya dah bebas dari gastrik .. dulu saya makan ZANTAC atau TAGEMET, sekarang tak perlu lagi ..
                       
                      Saya elak pedas, masam, banyakkan minum air, dan makan on time .. betul2 ikut nasihat doktor memang berkesan !!
                       
                      kalau nak cuba ubat doktor, cuba buat ujian darah dulu, untuk ketahui masalah sebenar kita, mungkin ada masalah tekanan darah, check buah pinggang, liver function etc, harga ujian darah ni dalam RM100 dan kita boleh tahu masalah kita ...
                       
                      daripada situ, doktor boleh suggest ubatan dan cara diet yang sesuai ....
                       
                      adakala masalah hormon tiroid boleh menyebabkan kita terlalu gemuk atau terlalu kurus, so doktor boleh kesan melalui ujian darah .... try buat ujian darah di klinik biasa dahulu ...
                       
                      ada ubatan yang berkesan dan saya pernah cuba, tapi kena cuba lepas habis menyusu badan, jangan kerana nak diet kita berhenti menyusukan anak pulak ekk ... ( menyusu badan bagus, dapat pahala pulak tu .. heheheh )
                       
                      reductil harga RM7, makan sebiji sehari .. mampu membantu .... rasa kurang berselera nak makan .. ambik dalam 2 minggu dan doktor akan monitor dan tengok keserasian ..
                       
                      mediaxal, ini dalam RM3 kalau tak silap, ianya mampu memecahkan minyak dan lemak, badan rasa panas dan berpeluh, metabolisma naik ... bakar lemak ...
                       
                      xenical RM3-RM4 sebiji .. apa jua makanan berminyak yang kita makan, ianya akan diserap dan keluar semula, kena bawak extra panties ke pejabat kalau makan ubat ni, pakai pad etc utk elak kentut berminyak, ini pun berkesan ...
                       
                      saya selesa dengan ubat dari doktor kerana doktor boleh monitor dengan dekat dan kita pun rasa selamat .. biasanya selepas 3 bulan, doktor akan mintak kita buat ujian darah sekali lagi untuk tengok keberkesanan dan hasil ubatan yang diberikan ....
                       
                      senaman tu penting, sebab selain boleh tegangkan otot, langsingkan badan, senaman jugak boleh elak kita dari rasa malas dan lembab .... kita rasa lebih gembira bila bersenam .... nafsu seks pun makin bagus dan kita rasa happy bila both husband puas hati dan diri kita sendiri rasa lebih berkeyakinan .... sebab hubungan seks juga menyumbang kepada tahap keyakinan diri kita ....
                       
                      kalau rasa nak kurus cepat, boleh jugak try Slim World, Marie France .. lepas tu poket kita pun slim habis ... mahal bayarannya dan hasil pun sekejap ajer bertahan dan kita kena ikut jadual menu yang dia sediakan, hanya boleh makan sup, sayur, buah2an ajer ..
                       
                      kalau tak ke sana pun kita boleh slim kalau tiap2 hari makan sup kan ?
                       
                      So nanie, janganlah sedih, you are not alone ... kita pun gemuk jugak, tapi kita happy-kan diri .. sibukkan diri dengan hal anak2 .. jangan fikirkan sangat .. buat masa ni pun kita menyusukan anak ... so nak diet tu rasanya nanti dulu lepas anak umur 6 bulan baru boleh gigih turunkan berat badan ni ... rasa ralat umur dah meningkat dan metabolisma pun dah rendah, lambat betul lemak ni nak terbakar ... geram ...
                       
                      tapi kerana anak dan demi kesihatan diri sendiri, kita pendamkan dulu hasrat, tapi pada masa yang sama cuba jaga makan dan minum sebaik mungkin .... takut terbabas berat makin menaik pulak ....
                       
                      cubalah makan quaker oat, cornflakes .. ini pun membantu utk turunkan berat ... elakkan nasik ... makan bihun sup utk lunch ... kena makan 6 kali sehari, tapi dalam jumlah yang sedikit ... biskut ke .... roti sapu butter ke .. bubur nasi ... elak yang berat macam nasi lemak, roti canai .. tukar ke capati atau tosei .... roti bakar .... elak KFC tapi makan ikan bakar dengan sambal asam .... ini lebih original ...
                       
                      whatever you try, we are on you side .. you are not alone !!
                       
                      Take care !!!


                      --- On Tue, 3/30/10, Nanie <izh_na@yahoo. com.my> wrote:

                      From: Nanie <izh_na@yahoo. com.my>
                      Subject: [ibu] Stress
                      To: ibu@yahoogroups. com
                      Date: Tuesday, March 30, 2010, 8:50 AM

                       
                      Salam..
                      Me sangat stress & tertekan bcoz of my berat badan...Tambahan pulak bila sedara mara menegur perubahan & peningkatan berat badan me..
                      Masalah berat bermula bila susah untuk mengandung kali ke 2 so doc ada bagi pil untuk dimakan macam pil hormon supaya subur so bila mula makan pil tu 2007 berat badan dah start naik tapi waktu tu fikir tak kisah la janji dapat anak..bila mengandung 2008 ada pulak masalah pendarahan so selama 3bln bergantung lgi pada ubat kuatkan rahim juga ada effect menambahkan berat badan me disebabkan me nie mudah sangat naik berat so doc bgtahu ada effect sikit...Tapi untuk me bukan sikit berlambak naiknya berat badan sampai rasa tertekan..
                      selepas bersalin masalah berat badan still ada..Me cuba berdiet tapi masalahnya susu pulak berkurangan sampai anak mengamuk2..Anak pulak tak nak langsung susu lain melainkan susu badan so me jumpa doc..Doc suruh me bersabar selama anak me menyusu so peringkat permulaan me selalu advise diri sendiri tak apa la janji anak sihat..Now anak dah 1thn 4bln still BF & tak tahu kenapa berat badan me liat sangat nak kurang..Doc bgtahu jika orang lain pelukan 100% usaha untuk kurus me perlukan 150% usaha untuk kurus bcoz all my family big size..
                      Me ada masalah gastrik yang serius..Setiap hari cuma makan nasi time lunch sahaja bcoz pernah tak makan nasi langsung tapi susu badan kurang & gastrik datang so tukar ke makan nasi sehari sekali...
                      Nak je me try makan ubat2 ke apa2 untuk kurangkan berat badan tapi kesian pulak kat anak karang effect dia..lagipun doc yang me jumpa bgtahu selagi my bb BF dia tak advise me makan apa2..
                      Jadual harian me memang padat walaupun bekerja me ada buat part time lagi so jadual memang sibuk..Walaupun me cergas kenapa susah sangat nak berat badan nie nak kurang..
                      Malu & segan pada hubby & orang sekeliling dengan berat badan me...


                      Surf faster.
                      Internet Explorer 8 optmized for Yahoo! auto launches 2 of your favorite pages everytime you open your browser.Get IE8 here! (It's free)





                    • Zurai Affendi
                      Zurai pun dalam process nak berhentikan Zafir susu badan pasal dah ada baby. Zurai buat tandem nursing untuk 3 anak yang lain...tapi lahir baby Zafirah
                      Message 10 of 26 , May 7 4:12 AM
                      • 0 Attachment

                        Zurai pun dalam process nak berhentikan Zafir susu badan pasal dah ada baby. Zurai buat tandem nursing untuk 3 anak yang lain...tapi lahir baby Zafirah ..terasa tak larat.Rasa sedih betul  nak suruh Zafir berhenti susu badan..lagi-lagi kalau dia menangis merayu..alahai..hati ni....



                        From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@...>
                        To: ibu@yahoogroups.com
                        Sent: Fri, May 7, 2010 11:09:00 AM
                        Subject: Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan

                         

                        Kak Lily,
                         
                        Winda salut kak lily, punyai kesabaran yang tinggi, kalau kena kat winda, mesti dah nangis ... tiap2 hari nak cakap pelan2 kat baby .... aduhai, rasa menduga perasaan betul ... memang ada IBU yang sabar dan kurang sabar ... and i am one of those yang kurang sabar ... heheheheh .... apapun Happy Mother's Day to us all !!!

                        --- On Thu, 5/6/10, Dayang Lily <lily@ummikusayang. com> wrote:

                        From: Dayang Lily <lily@ummikusayang. com>
                        Subject: Re: [ibu] CAra nak berenti susu badan
                        To: ibu@yahoogroups. com
                        Date: Thursday, May 6, 2010, 3:12 PM

                         
                        Salam,

                        Ni tip dari Kak Lily, which I tried for my children and alhamdulillah, it worked.

                        A few weeks (or months) sebelum nak stop tu, start talking to your baby about it.   Masa my 3rd one was almost two years, I was pregnant with my 4th one.  So, sambil menyusu tu, I "slow talk" to her.  Cakaplah yg dia dah besar dan tak lama lagi dah boleh minum susu dalam cup, so tak perlu menyusu mama lagi... sambil-sambil tu usap-usaplah rambut dia etc...  Masa nak tidur pun buat macam tu and selalunya masa tidur tu yg dia orang nak bergayut kan?  Dengan anak Kak Lily, I actually mentioned the month... like "nanti bulan Jun, dah tak payah menyusu lagi"... tapi you as a mother pun kena prepare alternative for the baby.

                        Anak tu dia suka breastfeed sebab more for comfort, not so much for the nutrition sebab dia dah makan solids and khasiat pun dah dapat dari makanan lain.  So, kalau nak stop breasfteed, bagi lah dia source of comfort yang lain...

                        For my kids, instead of dia org bergayut dgn I untuk tidur, I asked my husband to start story telling before sleeping.  It became a new routine, so nak tidur, ayah cerita, no longer bergayut kat mama :-).  Buat slowly lah, maybe a few days a week dulu and baru every night.  Or get a new pillow or bantal peluk untuk dia sebagai teman tidur.

                        I don't agree cara letak asam jawa or kopi etc... Buat apa kita nak tipu anak kita?  Kalau kita prepare dia, and offer her alternatives, insya Allah, mudah sangat.  My fourth one pun I told him, by the time dia 2 yrs old, kena stop.  So, alhamdulillah, by the time dia two years, dah boleh cerai susu with no problems.  Tapi, kena slow talk dengan dia awal-awal lagi lah... prepare him mentally for it, bagi dia adjust to new routine.

                        Selamat mencuba!

                        Lily

                        2010/5/6 Mariani Muda <ainna_harris@ yahoo.com. my>
                         
                        salam...
                         
                        hihihi..sya pun penah hadapi masalah yg sama..letak asam jawa anak sya pun x jalan..mula2 hisap dia kt asam..pastu hisap juga...cuma tumbukkan bwg putih..pastu letak la kt keliling payudara kita, jgn letak kt puting la...biar camtulah..bile dia nak hisap susu..dia tengok bwg putih..katalah neneng ibu busuk ke kotor ker...kalu x jln jugak bagilah dia hisap..i'allah bila dia dah rasa bwg putih tuh..tak mau dia...cubalah. ..saya buat kt anak sya..alhamdulilah menjadi...
                         
                        sekadar berkongsi...
                         


                        From: Cocoa Butter <szm_dah@yahoo. com>
                        To: ibu@yahoogroups. com
                        Sent: Thursday, 6 May 2010 14:35:10

                        Subject: [ibu] CAra nak berenti susu badan

                         
                        Salaam

                        Anak saya boy da 2 taun 6 bulan, dan saya bercadang nak berenti kan susu badan, mcmana caranya?

                        dan mcmana nak berentikan susu dlm badan??? 

                        p/s dah cuba letak asam jawa tak jalan... tetap nak menyedutt...





                        --
                        www.UmmikuSayang. com : "Celebrating Motherhood.. . the Islamic Way"
                        www.AlimKids. com : "Nurturing Active, Lively, Intelligent, Muslim Kids"
                        www.MuslimBizNetwor k.com : "Connecting Muslim Businesses to Muslim Families"


                      • Maslina Md Samidi
                        Salam semua, Saya nak share jugak pengalaman saya guna girdle. Baru lepas bersalin anak ke 2 dan baru belajar pakai girdle,kebetulan saya pun beli girdle audry
                        Message 11 of 26 , May 9 7:24 PM
                        • 0 Attachment
                          Salam semua,

                          Saya nak share jugak pengalaman saya guna girdle.

                          Baru lepas bersalin anak ke 2 dan baru belajar pakai girdle,kebetulan saya pun beli girdle audry yang harga RM 50 (may be kak winda punya yang mahal).Saya beli set seluar dan perut..yang seluar ok, kalau nak pakai kene berdiri,silang kaki supaya senang masuk.
                          Yang perut punya saya tak recommend la..sebab besinya melengkung..sakit pinggang..pastu berlipat2..

                          tu jer la yg saya nak share..
                           





                          To: ibu@yahoogroups.com
                          From: tomoko_ala@...
                          Date: Thu, 6 May 2010 23:37:37 -0700
                          Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan

                           

                          slm k.winda,nk tanya la girdle Audrey tue mmg ok ker?senang ker time nk pakai tue?then klu nk bukak plak senang x?dulu saya pernah beli slimming suit Ivy6 tp pakai kejap jer sbb susah nk pakai n susah nk bukak.bila baca email k.winda nie rase cm nk beli girdle Audrey tue,lgpn harga pn RM70 jer,compare yg saya beli dulu harga dkt RM200 jgk.harap k.winda blh share experience n information psl girdle tue,hehehe

                          Thanks


                          From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
                          To: ibu@yahoogroups. com
                          Sent: Fri, May 7, 2010 10:57:40 AM
                          Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan

                           
                           
                          lagi satu, cuba pakai bengkung ... try beli yang jenis velcro boleh zapp-zapp ajer dan pakai kat rumah masa buat kerja rumah .... dan kalau ke ofis, beli jenis girdle yang ada zip di depan, jenis Audrey, dalam harga RM70 sahaja, saya pakai dan rasa selesa sangat ... nampak la perut yang menggelember ni slim sikit ... hehehhe ... lepas bersalin ni, saya belum berani buat senaman yang kuat-kuat, buat ala kadar ajer dulu ...
                           
                          yang penting jangan dengar cakap orang, memang kecik hati bila orang kata 'ehh dah berisi .. ehh sihatnya .. ehh semangat badan ekk ... '
                           
                          nak wat camne ... terima ajer dengan hati yang terbuka walau dalam hati kita kecewa ...
                           
                          memang rasa ralat bila nak beli baju kena cari size XXL atau Queen Size ... tapi kita kena bersyukur sebab cukup makan dan pakai, diberikan anak2 yang sihat dan suami yang penyayang ...
                           
                          ada yang kurus, molek dan cantik, tapi dalam hati gundah gulana sebab masalah timbul di sini dan di sana ...
                           
                          so ada baiknya kita fokus one subject at a time...
                           
                          cuba kawal makan, makan sebiji epal hijau setiap hari .. kata orang boleh kawal selera ...
                           
                          lepas tu beli mini stepper ...naik sambil tengok tv ...
                           
                          lepas tu beli kasut sukan yang cantik, selesa dan boleh dwi-pakai .. walking shoes macam Reebok for women .. ini boleh boost kita punya semangat nak bersenam ...
                           
                          ada anak kecil, bekerja pulak di siang hari, dah tentu balik kerja kita penat, letih dan takde mood nak bersenam, tapi ambiklah masa sikit utk buat senaman ringan ... lama2 bila dah jadik rutin mesti kita akan dah jadik terbiasa untuk melakukannya ....
                           
                          dapat turun 1kg sebulan pun dah kira cukup bagus ... kena cuba sikit demi sedikit ...


                          --- On Thu, 5/6/10, Azura Abdul <azurahb@yahoo. com> wrote:

                          From: Azura Abdul <azurahb@yahoo. com>
                          Subject: Re: [ibu] Stress
                          To: ibu@yahoogroups. com
                          Date: Thursday, May 6, 2010, 2:09 PM

                           
                          Nak menyampuk sikit...
                          Apa yang Winda cakap tu semua betul.
                          Nanie; jadikan perasaan malu tu sebagai mangkin untuk Nanie terus berusaha menurunkan berat badan.
                          I selepas anak ke-2 dulu (lama nya!!!); still bekerja at that time; I berjaya turunkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa hampir setahun. I tak perasan but kawan-kawan semua dok tegur. Well; as long as I rasa sihat and hubby and kids happy; fine with me.

                          What I did was (were rasanya); yang I perasan I always makan (lunch) sayur sampai habis dahulu and then baru makan nasi and lauk. Hari-hari macam tu. Nasi saya selalu ambik separuh saja, lagi separuh sayur, lauk seketul. Kalau kat kantin tak de sayur I cari buah to ganti. That's about pemakanan.

                          Lagi satu; I started an aerobic class dgn kawan-kawan kat opis. After work 4:30, solat, 5:00pm we started the class, and ended around 6:00pm, 2 days a week. This activity actually buat you stress free. You gonna feel lebih happy and sihat sebab beriadhah dgn kekawan and your blood circulation pun jadi better. Every other week we all went to sauna together. Missed those old days.

                          So Nanie; don't feel down. Cheer up! Breastfeeding must continue selama mana mampu.

                          Oh! Lagi satu... If you have astro, turn to chanel 733 - home & health; my favourite. everyday pepagi pukul 8:00 ada yoga session about 1/2 hour, petang around 5:00 ada simple aerobik that you can follow - 1/2 jam jugak. Ikut mana yang boleh and enjoy yourself. Ada jugak rancangan pasal kuruskan badan the right way - Downsize Me.

                          P/S: Don't worry; be happy :-) Share with all of us here what's your effort to lose weight okay.
                           
                          Azura Abdul
                          http://www.ummionli ne.com
                          "Life is meant to be lived; not just survived..."



                          From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
                          To: ibu@yahoogroups. com
                          Sent: Thu, May 6, 2010 1:24:58 PM
                          Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan ..

                           
                           
                          Sapa yang takmo badan cantik, menawan kan ?

                          Tapi kena face reality ...
                           
                          Kalau berat tu bertambah dalam masa 9 bulan mengandung, of course nak turunkan pun akan makan masa more than 9 bulan baru maintain ..
                          tak boleh sekelip mata atau dalam 2-3 bulan .. yang cepat turun, akan cepat bertambah semula sebab cara nak maintain kena berkali-ganda ..
                           
                          to be on the safe side ialah mengamalkan gaya hidup sihat ..
                           
                          jaga makan
                           
                          buat senaman ringan sepanjang masa
                           
                          makan kena ikut kiraan kalori ... sehari hanya boleh 1200 kalori
                           
                          kalau menyusu badan yang ideal ialah 1800 kalori .. beli majalah RAPI sebab dalam tu ada banyak tips utk menjaga kesihatan ... kalau boleh terus langgan majalah RAPI tu sebab ianya bagus ...
                           
                          kemudian malam hari lepas balik kerja, buat sit up, atau berlari2 anak
                           
                          jangan malu bersenam depan suami, biarlah dia nak ejek atau sindir, janji kita sihat dan gembira ...
                           
                          buat aerobik ikut vcd pun boleh jugak, beli cd aerobik, ambik yang for beginner, jadik tak terlalu stress kalau ikut, do it once a week pun dah cukup .. yang lain2 cuba cuci/berus lantai bilik mandi selang-sehari, ini boleh keluarkan peluh, sambil mencangkung memberus lantai tu jangan lupa buat senaman kemut/pelvik floor exercise (kegal) ini mampu menguatkan lantai dan otot rahim ...
                           
                          kalau ada duit lebih, beli mini stepper dan letak depan tv, sambil tengok tv, cuba main dengan mini stepper tu dalam 10 minit sehari, ini boleh kuatkan peha dan bahagian bawah pinggang ... harga dalam RM70 ke RM100 sahaja, tak berapa mahal, boleh beli di Giant atau Carrefour ....
                           
                          kalau ada masa dan duit lebih, cuba ke sauna sebulan 2 kali, cuba steam-kan badan utk pecahkan lemak, lancarkan perjalanan darah .... untuk mandi wap sahaja dalam RM15 ke RM20 ... 15 minit dah siap ...
                           
                          adakala bila kita stress kita akan murung/depress, ini membuatkan kita makan dan nak mengunyah .. cuba cari hobi dan elak makan saje ... baca majalah, mulakan hobi menjahit sulaman manik, buat cupcakes (ini kes makan, tapi at least kita buat for the whole family) .... try to fill your time ..
                           
                          kalau gastrik, boleh ambik GELUSIL dan ianya selamat untuk susu badan, ambik ikut time yang ditetapkan, dan ianya mampu mengelakkan rasa pedih pada ulu hati .... saya pun gastrik tapi saya pantang makan dan ikut betul2 nasihat doktor dan Alhamdulillah saya dah bebas dari gastrik .. dulu saya makan ZANTAC atau TAGEMET, sekarang tak perlu lagi ..
                           
                          Saya elak pedas, masam, banyakkan minum air, dan makan on time .. betul2 ikut nasihat doktor memang berkesan !!
                           
                          kalau nak cuba ubat doktor, cuba buat ujian darah dulu, untuk ketahui masalah sebenar kita, mungkin ada masalah tekanan darah, check buah pinggang, liver function etc, harga ujian darah ni dalam RM100 dan kita boleh tahu masalah kita ...
                           
                          daripada situ, doktor boleh suggest ubatan dan cara diet yang sesuai ....
                           
                          adakala masalah hormon tiroid boleh menyebabkan kita terlalu gemuk atau terlalu kurus, so doktor boleh kesan melalui ujian darah .... try buat ujian darah di klinik biasa dahulu ...
                           
                          ada ubatan yang berkesan dan saya pernah cuba, tapi kena cuba lepas habis menyusu badan, jangan kerana nak diet kita berhenti menyusukan anak pulak ekk ... ( menyusu badan bagus, dapat pahala pulak tu .. heheheh )
                           
                          reductil harga RM7, makan sebiji sehari .. mampu membantu .... rasa kurang berselera nak makan .. ambik dalam 2 minggu dan doktor akan monitor dan tengok keserasian ..
                           
                          mediaxal, ini dalam RM3 kalau tak silap, ianya mampu memecahkan minyak dan lemak, badan rasa panas dan berpeluh, metabolisma naik ... bakar lemak ...
                           
                          xenical RM3-RM4 sebiji .. apa jua makanan berminyak yang kita makan, ianya akan diserap dan keluar semula, kena bawak extra panties ke pejabat kalau makan ubat ni, pakai pad etc utk elak kentut berminyak, ini pun berkesan ...
                           
                          saya selesa dengan ubat dari doktor kerana doktor boleh monitor dengan dekat dan kita pun rasa selamat .. biasanya selepas 3 bulan, doktor akan mintak kita buat ujian darah sekali lagi untuk tengok keberkesanan dan hasil ubatan yang diberikan ....
                           
                          senaman tu penting, sebab selain boleh tegangkan otot, langsingkan badan, senaman jugak boleh elak kita dari rasa malas dan lembab .... kita rasa lebih gembira bila bersenam .... nafsu seks pun makin bagus dan kita rasa happy bila both husband puas hati dan diri kita sendiri rasa lebih berkeyakinan .... sebab hubungan seks juga menyumbang kepada tahap keyakinan diri kita ....
                           
                          kalau rasa nak kurus cepat, boleh jugak try Slim World, Marie France .. lepas tu poket kita pun slim habis ... mahal bayarannya dan hasil pun sekejap ajer bertahan dan kita kena ikut jadual menu yang dia sediakan, hanya boleh makan sup, sayur, buah2an ajer ..
                           
                          kalau tak ke sana pun kita boleh slim kalau tiap2 hari makan sup kan ?
                           
                          So nanie, janganlah sedih, you are not alone ... kita pun gemuk jugak, tapi kita happy-kan diri .. sibukkan diri dengan hal anak2 .. jangan fikirkan sangat .. buat masa ni pun kita menyusukan anak ... so nak diet tu rasanya nanti dulu lepas anak umur 6 bulan baru boleh gigih turunkan berat badan ni ... rasa ralat umur dah meningkat dan metabolisma pun dah rendah, lambat betul lemak ni nak terbakar ... geram ...
                           
                          tapi kerana anak dan demi kesihatan diri sendiri, kita pendamkan dulu hasrat, tapi pada masa yang sama cuba jaga makan dan minum sebaik mungkin .... takut terbabas berat makin menaik pulak ....
                           
                          cubalah makan quaker oat, cornflakes .. ini pun membantu utk turunkan berat ... elakkan nasik ... makan bihun sup utk lunch ... kena makan 6 kali sehari, tapi dalam jumlah yang sedikit ... biskut ke .... roti sapu butter ke .. bubur nasi ... elak yang berat macam nasi lemak, roti canai .. tukar ke capati atau tosei .... roti bakar .... elak KFC tapi makan ikan bakar dengan sambal asam .... ini lebih original ...
                           
                          whatever you try, we are on you side .. you are not alone !!
                           
                          Take care !!!


                          --- On Tue, 3/30/10, Nanie <izh_na@yahoo. com.my> wrote:

                          From: Nanie <izh_na@yahoo. com.my>
                          Subject: [ibu] Stress
                          To: ibu@yahoogroups. com
                          Date: Tuesday, March 30, 2010, 8:50 AM

                           
                          Salam..
                          Me sangat stress & tertekan bcoz of my berat badan...Tambahan pulak bila sedara mara menegur perubahan & peningkatan berat badan me..
                          Masalah berat bermula bila susah untuk mengandung kali ke 2 so doc ada bagi pil untuk dimakan macam pil hormon supaya subur so bila mula makan pil tu 2007 berat badan dah start naik tapi waktu tu fikir tak kisah la janji dapat anak..bila mengandung 2008 ada pulak masalah pendarahan so selama 3bln bergantung lgi pada ubat kuatkan rahim juga ada effect menambahkan berat badan me disebabkan me nie mudah sangat naik berat so doc bgtahu ada effect sikit...Tapi untuk me bukan sikit berlambak naiknya berat badan sampai rasa tertekan..
                          selepas bersalin masalah berat badan still ada..Me cuba berdiet tapi masalahnya susu pulak berkurangan sampai anak mengamuk2..Anak pulak tak nak langsung susu lain melainkan susu badan so me jumpa doc..Doc suruh me bersabar selama anak me menyusu so peringkat permulaan me selalu advise diri sendiri tak apa la janji anak sihat..Now anak dah 1thn 4bln still BF & tak tahu kenapa berat badan me liat sangat nak kurang..Doc bgtahu jika orang lain pelukan 100% usaha untuk kurus me perlukan 150% usaha untuk kurus bcoz all my family big size..
                          Me ada masalah gastrik yang serius..Setiap hari cuma makan nasi time lunch sahaja bcoz pernah tak makan nasi langsung tapi susu badan kurang & gastrik datang so tukar ke makan nasi sehari sekali...
                          Nak je me try makan ubat2 ke apa2 untuk kurangkan berat badan tapi kesian pulak kat anak karang effect dia..lagipun doc yang me jumpa bgtahu selagi my bb BF dia tak advise me makan apa2..
                          Jadual harian me memang padat walaupun bekerja me ada buat part time lagi so jadual memang sibuk..Walaupun me cergas kenapa susah sangat nak berat badan nie nak kurang..
                          Malu & segan pada hubby & orang sekeliling dengan berat badan me...


                          Surf faster.
                          Internet Explorer 8 optmized for Yahoo! auto launches 2 of your favorite pages everytime you open your browser.Get IE8 here! (It's free)








                          The New Busy think 9 to 5 is a cute idea. Combine multiple calendars with Hotmail. Get busy.
                        • salwa Ramly
                          Salam Sejahtera, Sukacita dimaklumkan Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan
                          Message 12 of 26 , May 10 2:55 AM
                          • 0 Attachment
                            Salam Sejahtera,

                            Sukacita dimaklumkan Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan menganjurkan satu program Ceramah Kepentingan dan Kebaikan Penyusuan Susu Ibu pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:

                            Tarikh: 14/5/2010 (Jumaat)
                            Masa  : 9.00 pagi
                            Tempat : Dewan Dahlia, JPS Ampang.


                            Sehubungan dengan itu, pihak kami ingin mempelawa mana-mana syarikat atau orang perseorangan untuk membuat promosi produk sempena program ceramah tersebut. Produk-produk yang dicadangkan ialah peralatan pam susu, spare-part pam susu, sumpliment bagi menambahkan penghasilan susu badan, buku-buku penyusuan susu ibu dan mana-mana produk yang difikirkan sesuai bagi membantu para ibu untuk yang menyusukan anak mereka dengan susu ibu.

                            Untuk makluman tuan, tujuan kami membuka gerai jualan produk ialah untuk mendapatkan sumbangan kewangan untuk tabung Persatuan kami. Satu gerai jualan produk hanya dikenakan caj sebanyak RM50.00 sahaja (minimum). Kami menjangkaan penyertaan peserta ceramah Penyusuan Susu Ibu ini melebihi 60 orang. Oleh itu, ianya satu peluang yang baik untuk pihak tuan/puan untuk turut serta menyertai gerai jualan produk ini bagi mempromosikan produk.

                            Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi email kepada saya . Kerjasama tuan di dalam menjayakan program ini amatlah kami hargai.

                            Sekian, terima kasih.


                            Salwa Ramly
                            PUSPANITA JPS

                          • yunaizah
                            Puan Salwa, Nak tanya berkenaan penyertaan sebagai peserta, adakah terbuka kepada orang awam atau ahli Puspanita daripada agensi lain? Adakah bayaran di
                            Message 13 of 26 , May 10 8:19 PM
                            • 0 Attachment

                              Puan Salwa ,

                               

                              Nak tanya berkenaan penyertaan sebagai peserta, adakah terbuka kepada orang awam atau ahli Puspanita daripada agensi lain? Adakah bayaran di kenakan?

                               

                              Sekian, terima kasih.

                               

                              YUNAIZAH BT MOKHTAR

                               

                              Tel : 03-2696 3962

                              Faks : 03-2693 5695

                              e-mail : ayu@...

                               

                               


                              From: ibu@yahoogroups.com [mailto: ibu@yahoogroups.com ] On Behalf Of salwa Ramly
                              Sent: Monday, May 10, 2010 5:56 PM
                              To: ibu@yahoogroups.com
                              Subject: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS

                               

                               

                              Salam Sejahtera,

                              Sukacita dimaklumkan Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan menganjurkan satu program Ceramah Kepentingan dan Kebaikan Penyusuan Susu Ibu pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:

                              Tarikh: 14/5/2010 (Jumaat)
                              Masa  : 9.00 pagi
                              Tempat : Dewan Dahlia, JPS Ampang.


                              Sehubungan dengan itu, pihak kami ingin mempelawa mana-mana syarikat atau orang perseorangan untuk membuat promosi produk sempena program ceramah tersebut. Produk-produk yang dicadangkan ialah peralatan pam susu, spare-part pam susu, sumpliment bagi menambahkan penghasilan susu badan, buku-buku penyusuan susu ibu dan mana-mana produk yang difikirkan sesuai bagi membantu para ibu untuk yang menyusukan anak mereka dengan susu ibu.

                              Untuk makluman tuan, tujuan kami membuka gerai jualan produk ialah untuk mendapatkan sumbangan kewangan untuk tabung Persatuan kami. Satu gerai jualan produk hanya dikenakan caj sebanyak RM50.00 sahaja (minimum). Kami menjangkaan penyertaan peserta ceramah Penyusuan Susu Ibu ini melebihi 60 orang. Oleh itu, ianya satu peluang yang baik untuk pihak tuan/puan untuk turut serta menyertai gerai jualan produk ini bagi mempromosikan produk.

                              Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi email kepada saya . Kerjasama tuan di dalam menjayakan program ini amatlah kami hargai.

                              Sekian, terima kasih.


                              Salwa Ramly
                              PUSPANITA JPS

                               

                            • salwa Ramly
                              Puan Yunaizah,   Penyertaan adalah terbuka kepada semua dan masih boleh daftar jika berminat. Cuma bayar RM 10.00 jika bukan ahli PUSPANITA JPS.   /salwa ...
                              Message 14 of 26 , May 11 2:03 AM
                              • 0 Attachment
                                Puan Yunaizah,
                                 
                                Penyertaan adalah terbuka kepada semua dan masih boleh daftar jika berminat. Cuma bayar RM 10.00 jika bukan ahli PUSPANITA JPS.
                                 
                                /salwa

                                --- On Tue, 5/11/10, yunaizah <ayu@...> wrote:

                                From: yunaizah <ayu@...>
                                Subject: RE: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS
                                To: ibu@yahoogroups.com
                                Date: Tuesday, May 11, 2010, 11:19 AM

                                 

                                Puan Salwa ,

                                 

                                Nak tanya berkenaan penyertaan sebagai peserta, adakah terbuka kepada orang awam atau ahli Puspanita daripada agensi lain? Adakah bayaran di kenakan?

                                 

                                Sekian, terima kasih.

                                 

                                YUNAIZAH BT MOKHTAR

                                 

                                Tel : 03-2696 3962

                                Faks : 03-2693 5695

                                e-mail : ayu@.... my

                                 

                                 


                                From: ibu@yahoogroups. com [mailto: ibu@yahoogroups. com ] On Behalf Of salwa Ramly
                                Sent: Monday, May 10, 2010 5:56 PM
                                To: ibu@yahoogroups. com
                                Subject: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS

                                 

                                 

                                Salam Sejahtera,

                                Sukacita dimaklumkan Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan menganjurkan satu program Ceramah Kepentingan dan Kebaikan Penyusuan Susu Ibu pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:

                                Tarikh: 14/5/2010 (Jumaat)
                                Masa  : 9.00 pagi
                                Tempat : Dewan Dahlia, JPS Ampang.


                                Sehubungan dengan itu, pihak kami ingin mempelawa mana-mana syarikat atau orang perseorangan untuk membuat promosi produk sempena program ceramah tersebut. Produk-produk yang dicadangkan ialah peralatan pam susu, spare-part pam susu, sumpliment bagi menambahkan penghasilan susu badan, buku-buku penyusuan susu ibu dan mana-mana produk yang difikirkan sesuai bagi membantu para ibu untuk yang menyusukan anak mereka dengan susu ibu.

                                Untuk makluman tuan, tujuan kami membuka gerai jualan produk ialah untuk mendapatkan sumbangan kewangan untuk tabung Persatuan kami. Satu gerai jualan produk hanya dikenakan caj sebanyak RM50.00 sahaja (minimum). Kami menjangkaan penyertaan peserta ceramah Penyusuan Susu Ibu ini melebihi 60 orang. Oleh itu, ianya satu peluang yang baik untuk pihak tuan/puan untuk turut serta menyertai gerai jualan produk ini bagi mempromosikan produk.

                                Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi email kepada saya . Kerjasama tuan di dalam menjayakan program ini amatlah kami hargai.

                                Sekian, terima kasih.


                                Salwa Ramly
                                PUSPANITA JPS

                                 

                              • sh nurul ain engku mokhtar
                                Ada x alamat/phone utk puspanita terengganu Rasanya setia negeri perlu ada talk sebegini untuk kesedaran semua Regards,Sharifah Nurul Ain Engku
                                Message 15 of 26 , May 11 2:30 AM
                                • 0 Attachment
                                  Ada x alamat/phone utk puspanita terengganu
                                  Rasanya setia negeri perlu ada talk sebegini untuk kesedaran semua

                                  Regards,
                                  Sharifah Nurul Ain Engku Mokhtar
                                  QasehBonda Trading,
                                  (MEDELA and AMEDA Direct Distributor)
                                  REPAIR/SERVICE/SELL
                                  7432, Lorong Ketapang 2E,
                                  Bukit Kuang Sejahtera,
                                  Bukit Kuang, Kemaman,
                                  24000 Terengganu.
                                  HP: 0179000395
                                  www.qasehhatibonda.blogspot.com  ~One stop mommy centre
                                  www.qasehbaby.blogspot.com  ~One stop baby centre 
                                   
                                   

                                  Lilypie Breastfeeding Ticker



                                  --- On Tue, 11/5/10, salwa Ramly <salwaramly@...> wrote:

                                  From: salwa Ramly <salwaramly@...>
                                  Subject: RE: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS
                                  To: ibu@yahoogroups.com
                                  Cc: ayu@...
                                  Date: Tuesday, 11 May, 2010, 2:03 AM

                                   

                                  Puan Yunaizah,
                                   
                                  Penyertaan adalah terbuka kepada semua dan masih boleh daftar jika berminat. Cuma bayar RM 10.00 jika bukan ahli PUSPANITA JPS.
                                   
                                  /salwa

                                  --- On Tue, 5/11/10, yunaizah <ayu@.... my> wrote:

                                  From: yunaizah <ayu@.... my>
                                  Subject: RE: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS
                                  To: ibu@yahoogroups. com
                                  Date: Tuesday, May 11, 2010, 11:19 AM

                                   

                                  Puan Salwa ,

                                   

                                  Nak tanya berkenaan penyertaan sebagai peserta, adakah terbuka kepada orang awam atau ahli Puspanita daripada agensi lain? Adakah bayaran di kenakan?

                                   

                                  Sekian, terima kasih.

                                   

                                  YUNAIZAH BT MOKHTAR

                                   

                                  Tel : 03-2696 3962

                                  Faks : 03-2693 5695

                                  e-mail : ayu@.... my

                                   

                                   


                                  From: ibu@yahoogroups. com [mailto: ibu@yahoogroups. com ] On Behalf Of salwa Ramly
                                  Sent: Monday, May 10, 2010 5:56 PM
                                  To: ibu@yahoogroups. com
                                  Subject: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS

                                   

                                   

                                  Salam Sejahtera,

                                  Sukacita dimaklumkan Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan menganjurkan satu program Ceramah Kepentingan dan Kebaikan Penyusuan Susu Ibu pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:

                                  Tarikh: 14/5/2010 (Jumaat)
                                  Masa  : 9.00 pagi
                                  Tempat : Dewan Dahlia, JPS Ampang.


                                  Sehubungan dengan itu, pihak kami ingin mempelawa mana-mana syarikat atau orang perseorangan untuk membuat promosi produk sempena program ceramah tersebut. Produk-produk yang dicadangkan ialah peralatan pam susu, spare-part pam susu, sumpliment bagi menambahkan penghasilan susu badan, buku-buku penyusuan susu ibu dan mana-mana produk yang difikirkan sesuai bagi membantu para ibu untuk yang menyusukan anak mereka dengan susu ibu.

                                  Untuk makluman tuan, tujuan kami membuka gerai jualan produk ialah untuk mendapatkan sumbangan kewangan untuk tabung Persatuan kami. Satu gerai jualan produk hanya dikenakan caj sebanyak RM50.00 sahaja (minimum). Kami menjangkaan penyertaan peserta ceramah Penyusuan Susu Ibu ini melebihi 60 orang. Oleh itu, ianya satu peluang yang baik untuk pihak tuan/puan untuk turut serta menyertai gerai jualan produk ini bagi mempromosikan produk.

                                  Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi email kepada saya . Kerjasama tuan di dalam menjayakan program ini amatlah kami hargai.

                                  Sekian, terima kasih.


                                  Salwa Ramly
                                  PUSPANITA JPS

                                   


                                • salwa Ramly
                                  Boleh check dengan SUK Terengganu untuk maklumat PUSPANITA  Terengganu. ... From: sh nurul ain engku mokhtar Subject: RE: [ibu]
                                  Message 16 of 26 , May 11 7:25 PM
                                  • 0 Attachment
                                    Boleh check dengan SUK Terengganu untuk maklumat PUSPANITA  Terengganu.


                                    --- On Tue, 5/11/10, sh nurul ain engku mokhtar <shnurulain@...> wrote:

                                    From: sh nurul ain engku mokhtar <shnurulain@...>
                                    Subject: RE: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS
                                    To: ibu@yahoogroups.com
                                    Date: Tuesday, May 11, 2010, 5:30 PM

                                     
                                    Ada x alamat/phone utk puspanita terengganu
                                    Rasanya setia negeri perlu ada talk sebegini untuk kesedaran semua

                                    Regards,
                                    Sharifah Nurul Ain Engku Mokhtar
                                    QasehBonda Trading,
                                    (MEDELA and AMEDA Direct Distributor)
                                    REPAIR/SERVICE/ SELL
                                    7432, Lorong Ketapang 2E,
                                    Bukit Kuang Sejahtera,
                                    Bukit Kuang, Kemaman,
                                    24000 Terengganu.
                                    HP: 0179000395
                                    www.qasehbaby. blogspot. com  ~One stop baby centre 
                                     
                                     

                                    Lilypie Breastfeeding Ticker



                                    --- On Tue, 11/5/10, salwa Ramly <salwaramly@yahoo. com> wrote:

                                    From: salwa Ramly <salwaramly@yahoo. com>
                                    Subject: RE: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS
                                    To: ibu@yahoogroups. com
                                    Cc: ayu@.... my
                                    Date: Tuesday, 11 May, 2010, 2:03 AM

                                     

                                     

                                    Sekian, terima kasih.

                                     

                                    YUNAIZAH BT MOKHTAR

                                     

                                    Tel : 03-2696 3962

                                    Faks : 03-2693 5695

                                    e-mail : ayu@.... my

                                     

                                     


                                    From: ibu@yahoogroups. com [mailto: ibu@yahoogroups. com ] On Behalf Of salwa Ramly
                                    Sent: Monday, May 10, 2010 5:56 PM
                                    To: ibu@yahoogroups. com
                                    Subject: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS

                                     

                                     

                                    Puan Yunaizah,
                                     
                                    Penyertaan adalah terbuka kepada semua dan masih boleh daftar jika berminat. Cuma bayar RM 10.00 jika bukan ahli PUSPANITA JPS.
                                     
                                    /salwa

                                    --- On Tue, 5/11/10, yunaizah <ayu@.... my> wrote:

                                    From: yunaizah <ayu@.... my>
                                    Subject: RE: [ibu] Pelawaan Promosi Produk Sempena Ceramah Penyusuan Susu Ibu Anjuran PUSPANITA JPS
                                    To: ibu@yahoogroups. com
                                    Date: Tuesday, May 11, 2010, 11:19 AM

                                     

                                    Puan Salwa ,

                                     

                                    Nak tanya berkenaan penyertaan sebagai peserta, adakah terbuka kepada orang awam atau ahli Puspanita daripada agensi lain? Adakah bayaran di kenakan?

                                    Salam Sejahtera,

                                    Sukacita dimaklumkan Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan menganjurkan satu program Ceramah Kepentingan dan Kebaikan Penyusuan Susu Ibu pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:

                                    Tarikh: 14/5/2010 (Jumaat)
                                    Masa  : 9.00 pagi
                                    Tempat : Dewan Dahlia, JPS Ampang.


                                    Sehubungan dengan itu, pihak kami ingin mempelawa mana-mana syarikat atau orang perseorangan untuk membuat promosi produk sempena program ceramah tersebut. Produk-produk yang dicadangkan ialah peralatan pam susu, spare-part pam susu, sumpliment bagi menambahkan penghasilan susu badan, buku-buku penyusuan susu ibu dan mana-mana produk yang difikirkan sesuai bagi membantu para ibu untuk yang menyusukan anak mereka dengan susu ibu.

                                    Untuk makluman tuan, tujuan kami membuka gerai jualan produk ialah untuk mendapatkan sumbangan kewangan untuk tabung Persatuan kami. Satu gerai jualan produk hanya dikenakan caj sebanyak RM50.00 sahaja (minimum). Kami menjangkaan penyertaan peserta ceramah Penyusuan Susu Ibu ini melebihi 60 orang. Oleh itu, ianya satu peluang yang baik untuk pihak tuan/puan untuk turut serta menyertai gerai jualan produk ini bagi mempromosikan produk.

                                    Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi email kepada saya . Kerjasama tuan di dalam menjayakan program ini amatlah kami hargai.

                                    Sekian, terima kasih.


                                    Salwa Ramly
                                    PUSPANITA JPS

                                     



                                  • Winda Ibahim
                                      Saya pernah guna bengkung Beautiful, ini adik ipar yang jual.  Saya tak beli, tapi saya buat pertukaran barang lain dengannya.  Sistem barter ... Kalau
                                    Message 17 of 26 , May 20 6:30 PM
                                    • 0 Attachment
                                       
                                      Saya pernah guna bengkung Beautiful, ini adik ipar yang jual.  Saya tak beli, tapi saya buat pertukaran barang lain dengannya.  Sistem barter ... Kalau nak beli, memang tak mampu rasanya sebab harganya mahal ya amat ...
                                       
                                      Tapi yang tak best ialah Beautiful ni susah nak pakai sebab cangkuk semua di belakang, camne tangan nak sampai ?  Banyak cangkuk pulak tu ...
                                       
                                      After a while saya dah malas nak pakai, tapi adakala kalau rajin, saya pakai jugak.
                                       
                                      Tapi sekarang lebih mudah dengan girdle Audrey ... mudah, simple .... hehehehe
                                       


                                      --- On Mon, 5/10/10, Maslina Md Samidi <maslina_99@...> wrote:

                                      From: Maslina Md Samidi <maslina_99@...>
                                      Subject: RE: [ibu] Stress - - pasal berat badan
                                      To: ibu@yahoogroups.com
                                      Date: Monday, May 10, 2010, 9:24 AM

                                       
                                      Salam semua,

                                      Saya nak share jugak pengalaman saya guna girdle.

                                      Baru lepas bersalin anak ke 2 dan baru belajar pakai girdle,kebetulan saya pun beli girdle audry yang harga RM 50 (may be kak winda punya yang mahal).Saya beli set seluar dan perut..yang seluar ok, kalau nak pakai kene berdiri,silang kaki supaya senang masuk.
                                      Yang perut punya saya tak recommend la..sebab besinya melengkung.. sakit pinggang..pastu berlipat2..

                                      tu jer la yg saya nak share..
                                       





                                      To: ibu@yahoogroups. com
                                      From: tomoko_ala@yahoo. com
                                      Date: Thu, 6 May 2010 23:37:37 -0700
                                      Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan

                                       

                                      slm k.winda,nk tanya la girdle Audrey tue mmg ok ker?senang ker time nk pakai tue?then klu nk bukak plak senang x?dulu saya pernah beli slimming suit Ivy6 tp pakai kejap jer sbb susah nk pakai n susah nk bukak.bila baca email k.winda nie rase cm nk beli girdle Audrey tue,lgpn harga pn RM70 jer,compare yg saya beli dulu harga dkt RM200 jgk.harap k.winda blh share experience n information psl girdle tue,hehehe

                                      Thanks


                                      From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
                                      To: ibu@yahoogroups. com
                                      Sent: Fri, May 7, 2010 10:57:40 AM
                                      Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan

                                       
                                       
                                      lagi satu, cuba pakai bengkung ... try beli yang jenis velcro boleh zapp-zapp ajer dan pakai kat rumah masa buat kerja rumah .... dan kalau ke ofis, beli jenis girdle yang ada zip di depan, jenis Audrey, dalam harga RM70 sahaja, saya pakai dan rasa selesa sangat ... nampak la perut yang menggelember ni slim sikit ... hehehhe ... lepas bersalin ni, saya belum berani buat senaman yang kuat-kuat, buat ala kadar ajer dulu ...
                                       
                                      yang penting jangan dengar cakap orang, memang kecik hati bila orang kata 'ehh dah berisi .. ehh sihatnya .. ehh semangat badan ekk ... '
                                       
                                      nak wat camne ... terima ajer dengan hati yang terbuka walau dalam hati kita kecewa ...
                                       
                                      memang rasa ralat bila nak beli baju kena cari size XXL atau Queen Size ... tapi kita kena bersyukur sebab cukup makan dan pakai, diberikan anak2 yang sihat dan suami yang penyayang ...
                                       
                                      ada yang kurus, molek dan cantik, tapi dalam hati gundah gulana sebab masalah timbul di sini dan di sana ...
                                       
                                      so ada baiknya kita fokus one subject at a time...
                                       
                                      cuba kawal makan, makan sebiji epal hijau setiap hari .. kata orang boleh kawal selera ...
                                       
                                      lepas tu beli mini stepper ...naik sambil tengok tv ...
                                       
                                      lepas tu beli kasut sukan yang cantik, selesa dan boleh dwi-pakai .. walking shoes macam Reebok for women .. ini boleh boost kita punya semangat nak bersenam ...
                                       
                                      ada anak kecil, bekerja pulak di siang hari, dah tentu balik kerja kita penat, letih dan takde mood nak bersenam, tapi ambiklah masa sikit utk buat senaman ringan ... lama2 bila dah jadik rutin mesti kita akan dah jadik terbiasa untuk melakukannya ....
                                       
                                      dapat turun 1kg sebulan pun dah kira cukup bagus ... kena cuba sikit demi sedikit ...


                                      --- On Thu, 5/6/10, Azura Abdul <azurahb@yahoo. com> wrote:

                                      From: Azura Abdul <azurahb@yahoo. com>
                                      Subject: Re: [ibu] Stress
                                      To: ibu@yahoogroups. com
                                      Date: Thursday, May 6, 2010, 2:09 PM

                                       
                                      Nak menyampuk sikit...
                                      Apa yang Winda cakap tu semua betul.
                                      Nanie; jadikan perasaan malu tu sebagai mangkin untuk Nanie terus berusaha menurunkan berat badan.
                                      I selepas anak ke-2 dulu (lama nya!!!); still bekerja at that time; I berjaya turunkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa hampir setahun. I tak perasan but kawan-kawan semua dok tegur. Well; as long as I rasa sihat and hubby and kids happy; fine with me.

                                      What I did was (were rasanya); yang I perasan I always makan (lunch) sayur sampai habis dahulu and then baru makan nasi and lauk. Hari-hari macam tu. Nasi saya selalu ambik separuh saja, lagi separuh sayur, lauk seketul. Kalau kat kantin tak de sayur I cari buah to ganti. That's about pemakanan.

                                      Lagi satu; I started an aerobic class dgn kawan-kawan kat opis. After work 4:30, solat, 5:00pm we started the class, and ended around 6:00pm, 2 days a week. This activity actually buat you stress free. You gonna feel lebih happy and sihat sebab beriadhah dgn kekawan and your blood circulation pun jadi better. Every other week we all went to sauna together. Missed those old days.

                                      So Nanie; don't feel down. Cheer up! Breastfeeding must continue selama mana mampu.

                                      Oh! Lagi satu... If you have astro, turn to chanel 733 - home & health; my favourite. everyday pepagi pukul 8:00 ada yoga session about 1/2 hour, petang around 5:00 ada simple aerobik that you can follow - 1/2 jam jugak. Ikut mana yang boleh and enjoy yourself. Ada jugak rancangan pasal kuruskan badan the right way - Downsize Me.

                                      P/S: Don't worry; be happy :-) Share with all of us here what's your effort to lose weight okay.
                                       
                                      Azura Abdul
                                      http://www.ummionli ne.com
                                      "Life is meant to be lived; not just survived..."



                                      From: Winda Ibahim <windawaty_ibrahim@ yahoo.com>
                                      To: ibu@yahoogroups. com
                                      Sent: Thu, May 6, 2010 1:24:58 PM
                                      Subject: Re: [ibu] Stress - - pasal berat badan ..

                                       
                                       
                                      Sapa yang takmo badan cantik, menawan kan ?

                                      Tapi kena face reality ...
                                       
                                      Kalau berat tu bertambah dalam masa 9 bulan mengandung, of course nak turunkan pun akan makan masa more than 9 bulan baru maintain ..
                                      tak boleh sekelip mata atau dalam 2-3 bulan .. yang cepat turun, akan cepat bertambah semula sebab cara nak maintain kena berkali-ganda ..
                                       
                                      to be on the safe side ialah mengamalkan gaya hidup sihat ..
                                       
                                      jaga makan
                                       
                                      buat senaman ringan sepanjang masa
                                       
                                      makan kena ikut kiraan kalori ... sehari hanya boleh 1200 kalori
                                       
                                      kalau menyusu badan yang ideal ialah 1800 kalori .. beli majalah RAPI sebab dalam tu ada banyak tips utk menjaga kesihatan ... kalau boleh terus langgan majalah RAPI tu sebab ianya bagus ...
                                       
                                      kemudian malam hari lepas balik kerja, buat sit up, atau berlari2 anak
                                       
                                      jangan malu bersenam depan suami, biarlah dia nak ejek atau sindir, janji kita sihat dan gembira ...
                                       
                                      buat aerobik ikut vcd pun boleh jugak, beli cd aerobik, ambik yang for beginner, jadik tak terlalu stress kalau ikut, do it once a week pun dah cukup .. yang lain2 cuba cuci/berus lantai bilik mandi selang-sehari, ini boleh keluarkan peluh, sambil mencangkung memberus lantai tu jangan lupa buat senaman kemut/pelvik floor exercise (kegal) ini mampu menguatkan lantai dan otot rahim ...
                                       
                                      kalau ada duit lebih, beli mini stepper dan letak depan tv, sambil tengok tv, cuba main dengan mini stepper tu dalam 10 minit sehari, ini boleh kuatkan peha dan bahagian bawah pinggang ... harga dalam RM70 ke RM100 sahaja, tak berapa mahal, boleh beli di Giant atau Carrefour ....
                                       
                                      kalau ada masa dan duit lebih, cuba ke sauna sebulan 2 kali, cuba steam-kan badan utk pecahkan lemak, lancarkan perjalanan darah .... untuk mandi wap sahaja dalam RM15 ke RM20 ... 15 minit dah siap ...
                                       
                                      adakala bila kita stress kita akan murung/depress, ini membuatkan kita makan dan nak mengunyah .. cuba cari hobi dan elak makan saje ... baca majalah, mulakan hobi menjahit sulaman manik, buat cupcakes (ini kes makan, tapi at least kita buat for the whole family) .... try to fill your time ..
                                       
                                      kalau gastrik, boleh ambik GELUSIL dan ianya selamat untuk susu badan, ambik ikut time yang ditetapkan, dan ianya mampu mengelakkan rasa pedih pada ulu hati .... saya pun gastrik tapi saya pantang makan dan ikut betul2 nasihat doktor dan Alhamdulillah saya dah bebas dari gastrik .. dulu saya makan ZANTAC atau TAGEMET, sekarang tak perlu lagi ..
                                       
                                      Saya elak pedas, masam, banyakkan minum air, dan makan on time .. betul2 ikut nasihat doktor memang berkesan !!
                                       
                                      kalau nak cuba ubat doktor, cuba buat ujian darah dulu, untuk ketahui masalah sebenar kita, mungkin ada masalah tekanan darah, check buah pinggang, liver function etc, harga ujian darah ni dalam RM100 dan kita boleh tahu masalah kita ...
                                       
                                      daripada situ, doktor boleh suggest ubatan dan cara diet yang sesuai ....
                                       
                                      adakala masalah hormon tiroid boleh menyebabkan kita terlalu gemuk atau terlalu kurus, so doktor boleh kesan melalui ujian darah .... try buat ujian darah di klinik biasa dahulu ...
                                       
                                      ada ubatan yang berkesan dan saya pernah cuba, tapi kena cuba lepas habis menyusu badan, jangan kerana nak diet kita berhenti menyusukan anak pulak ekk ... ( menyusu badan bagus, dapat pahala pulak tu .. heheheh )
                                       
                                      reductil harga RM7, makan sebiji sehari .. mampu membantu .... rasa kurang berselera nak makan .. ambik dalam 2 minggu dan doktor akan monitor dan tengok keserasian ..
                                       
                                      mediaxal, ini dalam RM3 kalau tak silap, ianya mampu memecahkan minyak dan lemak, badan rasa panas dan berpeluh, metabolisma naik ... bakar lemak ...
                                       
                                      xenical RM3-RM4 sebiji .. apa jua makanan berminyak yang kita makan, ianya akan diserap dan keluar semula, kena bawak extra panties ke pejabat kalau makan ubat ni, pakai pad etc utk elak kentut berminyak, ini pun berkesan ...
                                       
                                      saya selesa dengan ubat dari doktor kerana doktor boleh monitor dengan dekat dan kita pun rasa selamat .. biasanya selepas 3 bulan, doktor akan mintak kita buat ujian darah sekali lagi untuk tengok keberkesanan dan hasil ubatan yang diberikan ....
                                       
                                      senaman tu penting, sebab selain boleh tegangkan otot, langsingkan badan, senaman jugak boleh elak kita dari rasa malas dan lembab .... kita rasa lebih gembira bila bersenam .... nafsu seks pun makin bagus dan kita rasa happy bila both husband puas hati dan diri kita sendiri rasa lebih berkeyakinan .... sebab hubungan seks juga menyumbang kepada tahap keyakinan diri kita ....
                                       
                                      kalau rasa nak kurus cepat, boleh jugak try Slim World, Marie France .. lepas tu poket kita pun slim habis ... mahal bayarannya dan hasil pun sekejap ajer bertahan dan kita kena ikut jadual menu yang dia sediakan, hanya boleh makan sup, sayur, buah2an ajer ..
                                       
                                      kalau tak ke sana pun kita boleh slim kalau tiap2 hari makan sup kan ?
                                       
                                      So nanie, janganlah sedih, you are not alone ... kita pun gemuk jugak, tapi kita happy-kan diri .. sibukkan diri dengan hal anak2 .. jangan fikirkan sangat .. buat masa ni pun kita menyusukan anak ... so nak diet tu rasanya nanti dulu lepas anak umur 6 bulan baru boleh gigih turunkan berat badan ni ... rasa ralat umur dah meningkat dan metabolisma pun dah rendah, lambat betul lemak ni nak terbakar ... geram ...
                                       
                                      tapi kerana anak dan demi kesihatan diri sendiri, kita pendamkan dulu hasrat, tapi pada masa yang sama cuba jaga makan dan minum sebaik mungkin .... takut terbabas berat makin menaik pulak ....
                                       
                                      cubalah makan quaker oat, cornflakes .. ini pun membantu utk turunkan berat ... elakkan nasik ... makan bihun sup utk lunch ... kena makan 6 kali sehari, tapi dalam jumlah yang sedikit ... biskut ke .... roti sapu butter ke .. bubur nasi ... elak yang berat macam nasi lemak, roti canai .. tukar ke capati atau tosei .... roti bakar .... elak KFC tapi makan ikan bakar dengan sambal asam .... ini lebih original ...
                                       
                                      whatever you try, we are on you side .. you are not alone !!
                                       
                                      Take care !!!


                                      --- On Tue, 3/30/10, Nanie <izh_na@yahoo. com.my> wrote:

                                      From: Nanie <izh_na@yahoo. com.my>
                                      Subject: [ibu] Stress
                                      To: ibu@yahoogroups. com
                                      Date: Tuesday, March 30, 2010, 8:50 AM

                                       
                                      Salam..
                                      Me sangat stress & tertekan bcoz of my berat badan...Tambahan pulak bila sedara mara menegur perubahan & peningkatan berat badan me..
                                      Masalah berat bermula bila susah untuk mengandung kali ke 2 so doc ada bagi pil untuk dimakan macam pil hormon supaya subur so bila mula makan pil tu 2007 berat badan dah start naik tapi waktu tu fikir tak kisah la janji dapat anak..bila mengandung 2008 ada pulak masalah pendarahan so selama 3bln bergantung lgi pada ubat kuatkan rahim juga ada effect menambahkan berat badan me disebabkan me nie mudah sangat naik berat so doc bgtahu ada effect sikit...Tapi untuk me bukan sikit berlambak naiknya berat badan sampai rasa tertekan..
                                      selepas bersalin masalah berat badan still ada..Me cuba berdiet tapi masalahnya susu pulak berkurangan sampai anak mengamuk2..Anak pulak tak nak langsung susu lain melainkan susu badan so me jumpa doc..Doc suruh me bersabar selama anak me menyusu so peringkat permulaan me selalu advise diri sendiri tak apa la janji anak sihat..Now anak dah 1thn 4bln still BF & tak tahu kenapa berat badan me liat sangat nak kurang..Doc bgtahu jika orang lain pelukan 100% usaha untuk kurus me perlukan 150% usaha untuk kurus bcoz all my family big size..
                                      Me ada masalah gastrik yang serius..Setiap hari cuma makan nasi time lunch sahaja bcoz pernah tak makan nasi langsung tapi susu badan kurang & gastrik datang so tukar ke makan nasi sehari sekali...
                                      Nak je me try makan ubat2 ke apa2 untuk kurangkan berat badan tapi kesian pulak kat anak karang effect dia..lagipun doc yang me jumpa bgtahu selagi my bb BF dia tak advise me makan apa2..
                                      Jadual harian me memang padat walaupun bekerja me ada buat part time lagi so jadual memang sibuk..Walaupun me cergas kenapa susah sangat nak berat badan nie nak kurang..
                                      Malu & segan pada hubby & orang sekeliling dengan berat badan me...


                                      Surf faster.
                                      Internet Explorer 8 optmized for Yahoo! auto launches 2 of your favorite pages everytime you open your browser.Get IE8 here! (It's free)








                                      The New Busy think 9 to 5 is a cute idea. Combine multiple calendars with Hotmail. Get busy.

                                    • Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.