Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: [ibu] berak baby....

Expand Messages
  • noraziema ziema
    assalamualaikum.. kitapun nak share gak pengalaman baby berak hijau ni.. untuk information yani, baby kita lahir x cukup bulan.berat masa lahir just 2.03kg
    Message 1 of 9 , Jan 1, 2008
      assalamualaikum..
      kitapun nak share gak pengalaman baby berak hijau ni..
      untuk information yani, baby kita lahir x cukup bulan.berat masa lahir just 2.03kg je..
      bayi pramatang la kan..masa ari ke 30 pantang, baby kita xnak susu badan.kita try la bg susu s26 gold.memang dia minum..mslhnya start dr first day tukar susu baby kitapun berak kuning+kijau..pastu tukar susu mamex gold pun cam gitu gak,try lak susu babelac,still gitu...dah x thu nak wat pe.jumpa doktor, doktor cakap xde pe,najis baby jd hijau sebab dia kuarkan zat2 besi yang ada dlm susu formula.xyah risau la..lastly kita try bagi susu salindah BIOLAC,maklum la..salindahkan homoepathy,tp alhamdulillah,lepas minum susu salindah terus hilang berak hijau.kuning semua najisnya..rasa bersyukur sgt..just bg pendapat and bkongsi pengalaman je..x thu la nak kata berak hijau ni sebab susu ke ape..tp sebagai ibu pastinya kita nak yang terbaik untuk baby kita.skg my baby dah nak masuk 11 bulan,berat 10 kilo..dah x mcm baby pramatang lagi..hehe
       


      Bawang Goreng <bawangoreng@...> wrote:
      Assalamualaikum. ..

      Bayi yg menyusui susu ibu, najisnya berwarna kuning, jika dia minum susu formula, mmg najisnya berwarna kelabu kehijauan. Jika bayi menyusu susu ibu dan susu formula (campur) najisnya pun berwarna kuning kehijauan... Kenapa hijau najisnya? Saya pernah tanya doktor, katanya itu disebabkan zat besi (iron/ferum) yg terdapat dlm susu formula. Susu ibu lebih mudah diserap, jadi yg keluar mmg betul2 'hampas', tapi susu formula tidak diserap usus sepenuhnya, jadi kita boleh lihat 'zat-zat' yg tidak dpt diserap dikeluarkan melalui najis.

      Sesetgh bayi tidak sesuai dgn sesetengah susu formula. Jika kita tukar susu, tak boleh terus tukar, kena selang seli dgn susu yg dia biasa minum. Pertukaran yg mengejut boleh mengakibatkan cirit birit. Beri bayi masa utk ususnya menyesuaikan diri dgn pertukaran. Jgn lupa beri perhatian kpd bentuk najis, utk kenal pasti bayi kita mengalami cirit-birit. Semoga artikel dibawah dpt membantu.

      Bagaimana kita tahu yang bayi kita sedang mengalami cirit-birit?

      Posted by BawangGoreng at 3:50 PM
      Ramai ibu-bapa tertanya-tanya sekiranya bayi mereka mendapat cirit-birit kerana pergerakan usus bayi berlaku dengan kerap. Pergerakan usus bayi yang biasa bergantang kepada samada dia diberi susu ibu atau susu rumusan.

      Carta Najis Bristol adalah kaedah yang paling baik untuk dijadikan rujukan kepada ibu-ibu apabila bertemu dengan Doktor.















      Najis bayi yang diberi susu ibu biasanya berwarna kekuningan, lembut atau berair dan berlaku 5 kali atau lebih sehari. Adakalanya bayi baru lahir yang diberi susu ibu mungkin mempunyai pergerakan usus sewaktu atau serta merta selepas setiap susuan. Ini kerana apabila perutnya penuh, susu merangsang keseluruhan saluran usus menyebabkan pergerakan usus. Dalam masa sebulan, pergerakan usus kebanyakan bayi yg diberi susu ibu menurun kepada 1 hingga 2 kali sehari.

      Pergerakan usus bayi yang diberi susu rumusan cenderung untuk berlaku sekali sehari dan lebih mempunyai bentuk. Cirit birit juga mudah berlaku ke atas bayi yang baru bertukar susu. Samada perubahan dari susu ibu ke susu formula atau bertukar jenis susu. Ini adalah fenomena biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Cirit-birit ini akan berhenti paling kurang dalam masa 4 hingga 7 hari.

      Sekiranya anak anda mula membuang najis yang berbau, berair dengan jaluran lendir atau sekiranya dia demam atau kehilangan berat badan, ia mungkin cirit-birit, dapatkan nasihat doktor anda dengan segera.
      Sumber: http://www.papisma. org/panduankesih atan/



      --
      - BawangGoreng -
      ************ ********* ********* ********* ******
      "Life ends when U stop dreaming,
      Love ends when U stop caring,
      Friendship ends when U stop sharing"


      On Dec 28, 2007 12:23 PM, yani yani < zyani_as@yahoo. com> wrote:
      baby saya da 7 bulan lebih da..skang ni guna susu nan h.a 2..yani nak mintak pandangan ibu2 sumer..yani nak tanu naper berak baby anak saya ni warne kelabu+hijau2 sket..pasal susu ker atau pasal usus dia...stat dari lahir sampaila skang ni...except kalu dia cirit kaler kuning...

      Send instant messages to your online friends http://uk.messenger .yahoo.com






      Never miss a thing. Make Yahoo your homepage.

    • Ida Naurah
      Salam... Bebaru ni ada someone bertanya kan pasal cara mencegah demam kuningkan... Saya baru jer dapat maklumat dari kawan...Katanya cuba RTD ( remedi Tahan
      Message 2 of 9 , Jan 1, 2008

        Salam…

         

        Bebaru ni ada someone bertanya kan pasal cara mencegah demam kuningkan…

        Saya baru jer dapat maklumat dari kawan…Katanya cuba RTD ( remedi Tahan Demam ) dari produk salindah..

        Harganya RM 18.40 untuk 30 biji..Cara-cara makan larutkan sebiji pil dalam air masak then bagi bayi minum…sehari 2 kali. Lagi elok , lepas jer bersalin tu terus bagi kat baby..macam mencegah gitu…

        Dlm beberapa ari jer..anak kita akan ok…katanya…

         

        So saya ingat nak cuba yang nihlah untuk 2nd baby….

         

        Dulu masa 1st baby, Ida bagi susu formula  – after kuning dah ok baru ida bagi susu badan..,lagikan ida jemur baby kat bawah sinaran matahari – ni bukan macam kita jemur kain cam kat jemuran tuh…cukuplah sekadar terkena cahaya matahari dalam 8.30pg ke 9.00 pg…last sekali ida mandikan dia dengan bunga kuning ( terdapat di tokojamu cina )..

        Dulu ma ida mandikan dia dengan bunga kuning nih di bawah sinaran matahari…namanya mandi ngan air kuningkan…anak ida yg putih melepak tu jadi kuning..nurse tgk pelik coz bacaan demam tu  rendah jer…after ida terangkan kenapa baru derang terima…

         

        alhamdullilah tak sampai seminggu pun dah ok…bacaan semasa kena demam kuning tak lebih dari 200 pun…

         

         

        so ini cara ida..harap2 dapat membantu…

         

         

         

         

         

         

         

        Thanks & regards,
        Ida Naurah Hussain.

        Account & Administrations Dept
        SCOMI Oiltools Sdn Bhd

        Warehouse no 24, Kemaman Supply Base,

        24000 Kemaman,Terengganu
        Phone : 609 863 1212Fax : 609 863 1189
        Email :
        eda@...
        Web site : http://www.scomigroup.com.my

         


        From: ibu@yahoogroups.com [mailto: ibu@yahoogroups.com ] On Behalf Of yani yani
        Sent: Wednesday, January 02, 2008 10:45 AM
        To: ibu@yahoogroups.com
        Subject: Re: [ibu] berak baby....

         

        skang ni saya da tuka susu..dr susu nan h.a ke susu frisolac gold..tengok berak bby pun da tukar jadi kuning..lega la sket...harga pun jimat sket dr susu yang lama 2...huhuuhuh

        ----- Original Message ----
        From: nadia ilyas <just_nadia@...>
        To: ibu@yahoogroups.com
        Sent: Friday, December 28, 2007 1:13:39 PM
        Subject: Re: [ibu] berak baby....

        samalaaa...my bb 7 bulan pon berak hijauuu kelabu....dah tanya dr...dr ckp normal selagi tak breka hitam berdarah...

         

        now dah tukar dari NAN ke mamex...berak dia kuning balik...tak tau laa pasal susu ke apa...setiap kali anak berak...xcited nak tgk warna...

         

        haritu mak saya ada pesan..kalau budak berak hijau senang kena sawan kalau dmm..kena jaga2..tak tau laa betoi kaa tak???

        ----- Original Message ----
        From: Shaharina Shaharuddin <xalongx@gmail. com>
        To: ibu@yahoogroups. com
        Sent: Friday, December 28, 2007 12:29:24 PM
        Subject: Re: [ibu] berak baby....

        Yani, baby saya berumur 5 bln and minum susu S-26 Gold Alpha Pro.. najis dia pun warna lebih kurang sama dengan anak yani.. kelabu kehijuan mcm tu... tak rasa disebbkan oleh susu.. tp tak tahu...

         

        mungkin sesapa yg expert bolehla bg info yg lebih tepat.

         

        On 12/28/07, yani yani <zyani_as@yahoo. com> wrote:

        baby saya da 7 bulan lebih da..skang ni guna susu nan h.a 2..yani nak mintak pandangan ibu2 sumer ..yani nak tanu naper berak baby anak saya ni warne kelabu+hijau2 sket..pasal susu ker atau pasal usus dia...stat dari lahir sampaila skang ni...except kalu dia cirit kaler kuning...


        Send instant messages to your online friends http://uk.messenger .yahoo.com

         

         

         


        Looking for last minute shopping deals? Find them fast with Yahoo! Search.

         


        Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com

      • qiqi qiqi
        thanks Ida...QiQi yg tanyer petua tu aritu... ... From: Ida Naurah To: ibu@yahoogroups.com Sent: Wednesday, January 2, 2008 12:39:06
        Message 3 of 9 , Jan 1, 2008
          thanks Ida...QiQi yg tanyer petua tu aritu...

          ----- Original Message ----
          From: Ida Naurah <eda@...>
          To: ibu@yahoogroups.com
          Sent: Wednesday, January 2, 2008 12:39:06 PM
          Subject: [ibu] penyakit demam kuning..

          Salam…

           

          Bebaru ni ada someone bertanya kan pasal cara mencegah demam kuningkan…

          Saya baru jer dapat maklumat dari kawan…Katanya cuba RTD ( remedi Tahan Demam ) dari produk salindah..

          Harganya RM 18.40 untuk 30 biji..Cara-cara makan larutkan sebiji pil dalam air masak then bagi bayi minum…sehari 2 kali. Lagi elok , lepas jer bersalin tu terus bagi kat baby..macam mencegah gitu…

          Dlm beberapa ari jer..anak kita akan ok…katanya…

           

          So saya ingat nak cuba yang nihlah untuk 2nd baby….

           

          Dulu masa 1st baby, Ida bagi susu formula  – after kuning dah ok baru ida bagi susu badan..,lagikan ida jemur baby kat bawah sinaran matahari – ni bukan macam kita jemur kain cam kat jemuran tuh…cukuplah sekadar terkena cahaya matahari dalam 8.30pg ke 9.00 pg…last sekali ida mandikan dia dengan bunga kuning ( terdapat di tokojamu cina )..

          Dulu ma ida mandikan dia dengan bunga kuning nih di bawah sinaran matahari…namanya mandi ngan air kuningkan…anak ida yg putih melepak tu jadi kuning..nurse tgk pelik coz bacaan demam tu  rendah jer…after ida terangkan kenapa baru derang terima…

           

          alhamdullilah tak sampai seminggu pun dah ok…bacaan semasa kena demam kuning tak lebih dari 200 pun…

           

           

          so ini cara ida..harap2 dapat membantu…

           

           

           

           

           

           

           

          Thanks & regards,
          Ida Naurah Hussain.

          Account & Administrations Dept
          SCOMI Oiltools Sdn Bhd

          Warehouse no 24, Kemaman Supply Base,

          24000 Kemaman,Terengganu
          Phone : 609 863 1212Fax : 609 863 1189
          Email :
          eda@... s.com
          Web site : http://www.scomigro up.com.my

           


          From: ibu@yahoogroups. com [mailto: ibu@yahoogroups. com ] On Behalf Of yani yani
          Sent: Wednesday, January 02, 2008 10:45 AM
          To: ibu@yahoogroups. com
          Subject: Re: [ibu] berak baby....

           

          skang ni saya da tuka susu..dr susu nan h.a ke susu frisolac gold..tengok berak bby pun da tukar jadi kuning..lega la sket...harga pun jimat sket dr susu yang lama 2...huhuuhuh

          ----- Original Message ----
          From: nadia ilyas <just_nadia@yahoo. com>
          To: ibu@yahoogroups. com
          Sent: Friday, December 28, 2007 1:13:39 PM
          Subject: Re: [ibu] berak baby....

          samalaaa...my bb 7 bulan pon berak hijauuu kelabu....dah tanya dr...dr ckp normal selagi tak breka hitam berdarah...

           

          now dah tukar dari NAN ke mamex...berak dia kuning balik...tak tau laa pasal susu ke apa...setiap kali anak berak...xcited nak tgk warna...

           

          haritu mak saya ada pesan..kalau budak berak hijau senang kena sawan kalau dmm..kena jaga2..tak tau laa betoi kaa tak???

          ----- Original Message ----
          From: Shaharina Shaharuddin <xalongx@gmail. com>
          To: ibu@yahoogroups. com
          Sent: Friday, December 28, 2007 12:29:24 PM
          Subject: Re: [ibu] berak baby....

          Yani, baby saya berumur 5 bln and minum susu S-26 Gold Alpha Pro.. najis dia pun warna lebih kurang sama dengan anak yani.. kelabu kehijuan mcm tu... tak rasa disebbkan oleh susu.. tp tak tahu...

           

          mungkin sesapa yg expert bolehla bg info yg lebih tepat.

           

          On 12/28/07, yani yani <zyani_as@yahoo. com> wrote:

          baby saya da 7 bulan lebih da..skang ni guna susu nan h.a 2..yani nak mintak pandangan ibu2 sumer ..yani nak tanu naper berak baby anak saya ni warne kelabu+hijau2 sket..pasal susu ker atau pasal usus dia...stat dari lahir sampaila skang ni...except kalu dia cirit kaler kuning...


          Send instant messages to your online friends http://uk.messenger .yahoo.com

           

           

           


          Looking for last minute shopping deals? Find them fast with Yahoo! Search.

           


          Send instant messages to your online friends http://uk.messenger .yahoo.com




          Looking for last minute shopping deals? Find them fast with Yahoo! Search.
        Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.