Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: Stijntje van Calcar

Expand Messages
 • gruno77
  Hallo Fred, Freerk Dubbelboer is drie keer getrouwd: 1 Freerk Dubbelboer is geboren in 1774 in Groningen, zoon van Geert Jans Dubbelboer en Eilke Freriks. Hij
  Message 1 of 19 , Jan 17, 2013
   Hallo Fred,

   Freerk Dubbelboer is drie keer getrouwd:

   1 Freerk Dubbelboer is geboren in 1774 in Groningen, zoon van Geert Jans Dubbelboer en Eilke Freriks. Hij is gedoopt op 13-09-1774 in Groningen (Nieuwe Kerk). Freerk is overleden op 23-03-1814 in Groningen, 39 of 40 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan.

   Freerk:
   (1) trouwde, 19 of 20 jaar oud, in 03-1794 in Groningen (Nieuwe Kerk) met Stijntje van Calcar, ongeveer 20 jaar oud, nadat zij op 10-03-1794 in Groningen in ondertrouw zijn gegaan. Stijntje is geboren omstreeks 1774 in Noorddijk. Stijntje is overleden vóór 10-10-1795 in Groningen, ten hoogste 21 jaar oud.

   (2) trouwde, 20 of 21 jaar oud, op 25-12-1795 in Westerwijtwerd met Angenietje Tjeerts Lantinga, 21 jaar oud, nadat zij op 10-10-1795 in Groningen in ondertrouw zijn gegaan. Angenietje is een dochter van Tjeert Jans Lantinga en Trijntje Abels Stellema. Zij is gedoopt op 18-09-1774 in Menkeweer, Bedum. Angenietje is overleden in 12-1800 in Groningen, 26 jaar oud. Zij is begraven op 16-12-1800 in Groningen.

   (3) ging in ondertrouw, 28 of 29 jaar oud, op 29-05-1803 in Groningen met Elsien Wieringa, 28 jaar oud. Elsien is een dochter van Johannes Wieringa en Trijntje van Bergen. Zij is gedoopt op 16-12-1774 in Groningen. Elsien is overleden.

   Het is bekend, dat zijn derde vrouw Elsien (doopnaam Elsijn) Wieringa ook doopsgezind was. Er schijnt dus sowieso een connectie met de familie Wieringa te zijn.

   Met vriendelijke groeten,

   Klaas Pera


   --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "wiersemafred" wrote:
   >
   > Geert, Klaas --
   >
   > De Jacob van Calcar die met Annigje Pol trouwde is op 28-3-1787 hertrouwde met Martje van Delden. Zie:
   >
   > http://allegroningers.nl/personen/q/persoon_achternaam_t_0/*al*ar*/q/persoon_voornaam_t_0/ja*o*/q/persoon_rol_s_0/0/q/persoon_rol_s_1/0?sort=datum_i&direction=asc
   >
   > In de scan staan ook zijn ouders vermeld (Mattheus v C. x Geertje Houttuin).
   >
   > De Jaocb Jans van Calcar die met Martha Wieringa trouwde in 1795 was een zoon van Jan van Calcar en Christina/Stijntje Hansen Anken. Ik zie geen eerder huwelijk van deze Jacob Jans, die, zoals je al zei, van Solwerder Klooster/Noorddijk kwam.
   >
   > Bij Stijntje's huwelijk met Freerk Dubbelboer in 1794 komt zij van Noorndijk en is voor haar aanwezig haar oom en voorstander Jacob van Calcar. Mogelijk is die oom dezelfde als de Jacob Jans die met Martha Wieringa trouwde. Als dat zo is dan zal Stijntje een kleinkind zijn van Jan van Calcar en Stijntje Anken. Ik zou in die richting gaan zoeken als ik jou was.
   >
   > (Er is verder een Hindrik van Calcar, van Selwerder Klooster on der Noorddijk, die otr. op 4 okt 1772 met Suster Reerts van Heerenveen. Ik dat een kandidaat?)
   >
   > Success met het verder speuren.
   > Gr., FredW
  • Godwin Zwanenburg
   Beste Klaas, ... Klopt, dat was ook mijn conclusie. Maar het zijn wel mooie boeken (5 of 6 dikke jongens!) met veel info. Ze zijn aanwezig bij de Groninger
   Message 2 of 19 , Jan 17, 2013
    Beste Klaas,

    2013/1/17 gruno77 <pera@...>:
    > Hallo Godwin,
    >
    >
    > Ik heb nog even gekeken op de website van Sebo Abels, maar zijn nieuwe boek is mij iets te prijzig (315 Euro).


    Klopt, dat was ook mijn conclusie. Maar het zijn wel mooie boeken (5
    of 6 dikke jongens!) met veel info. Ze zijn aanwezig bij de Groninger
    Archieven achter de balie.

    Het kan zijn dat iemand het Patriciaat op CD heeft en het 1974 stuk
    kan sturen. Heb ik ook wel belangstelling voor.


    Groeten,

    Godwin    --
    --
    ****************************************************************
    Godwin Zwanenburg
    Uthof 24
    9202 HM Drachten
    The Netherlands
   • Lantinga, Egbert
    In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F. Dubbelboer: Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar in de
    Message 3 of 19 , Jan 18, 2013
     In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F. Dubbelboer:
     Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.

     M vr gr,
     Egbert
    • gruno77
     Hallo Egbert, Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks
     Message 4 of 19 , Jan 18, 2013
      Hallo Egbert,

      Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks Dubbelboer is overleden. Stijntje van Calcar is dus geboren in 1773, waarschijnlijk te Noorddijk. Jacob van Calcar was bij haar huwelijk aanwezig als oom en voorstander. Waarschijnlijk is Stijntje of C(h)ristina dus een kleinkind van Jan Hindricks van Calcar en Christina Hanssen Anken. Nog even verder zoeken naar het bewijs.

      Met vriendelijke groeten,

      Klaas Pera

      --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Lantinga, Egbert" wrote:
      >
      > In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F. Dubbelboer:
      > Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.
      >
      > M vr gr,
      > Egbert
      >
     • Egbert
      Ze is hiermee ongetwijfeld een kleindochter van JH van Calcar en Christina Hansen Anken en verder in ieder geval ook geen dochter van Jan Jans van Calkar. Dit
      Message 5 of 19 , Jan 18, 2013
       Ze is hiermee ongetwijfeld een kleindochter van JH van Calcar en Christina Hansen Anken en verder in ieder geval ook geen dochter van Jan Jans van Calkar. Dit laatste kunnen we afleiden uit het boek Ernstige godsvrucht en gezond verstand (GoogleBooks).
       M vr gr,
       Egbert

       --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "gruno77" wrote:
       >
       > Hallo Egbert,
       >
       > Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks Dubbelboer is overleden. Stijntje van Calcar is dus geboren in 1773, waarschijnlijk te Noorddijk. Jacob van Calcar was bij haar huwelijk aanwezig als oom en voorstander. Waarschijnlijk is Stijntje of C(h)ristina dus een kleinkind van Jan Hindricks van Calcar en Christina Hanssen Anken. Nog even verder zoeken naar het bewijs.
       >
       > Met vriendelijke groeten,
       >
       > Klaas Pera
       >
       > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Lantinga, Egbert" wrote:
       > >
       > > In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F. Dubbelboer:
       > > Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.
       > >
       > > M vr gr,
       > > Egbert
       > >
       >
      • wiersemafred
       Klaas, Egbert -- Dat Stijntje/Cristina een kleinkind is van Jan Hindriks van Calcar x Christina/Stijntje Hansen Anken vindt ondersteuning in Gens Nostra jrg 52
       Message 6 of 19 , Jan 18, 2013
        Klaas, Egbert --

        Dat Stijntje/Cristina een kleinkind is van Jan Hindriks van Calcar x Christina/Stijntje Hansen Anken vindt ondersteuning in Gens Nostra jrg 52 (1997), pag. 5 (PJC Elema's artikel over de Anken familie. Ik citeer:

        Jacob Jans van Calcar, geb. 13-3-1744, [z.v. Jan Hindriks van C. en Stijntje Hansen Anken] bij zijn huwelijk wonend onder Noorddijk, overl. Bedum 15-5-1800, otr. Bedum 5-3-1795 (att. om in de Menniste kerk te trouwen) Martha Pieters (Wieringa), ged. Westerwijtwerd 22-11-1772, overl. Onderdendam 21-1-1815, dr. van Pieter Derks en Grietien Jans. Zij hertr. Adorp 13-8-1801 Evert Harms Everts, geb. Zuidwolde 1-11-1769, overl. Onderdendam 2-6-1844, zn. van Harm Everts en Trijntje Jans van Calcar. Voor dit huwelijk was dispensatie nodig omdat zij aangehuwde tante en neef van elkaar waren". Hun huwelijkse voorwaarden werden gesloten in de stad.. Aan bruidegomszijde getuigden Jan van Calcar broeder, Trijntien van Calcar wed. Harm Everts zuster, en Freerk Dubbelboer als 'leg. tut. over zijn onmondig kind bij wijlen Christina van Calcar. Deze Christina van Calcar was slechts een jaar tevoren (Groningen 22-2/N.K. 10-3-1794) gehuwd met Frerik Dubbelboer. Zij kwam van Noorddijk en zal een dochter van Isaac zijn geweest, aangezien bij die gelegenheid Jacob als haar oom en voorstander optrad.

        Dus daar wordt Isaace van Calcar as mogelijke vader van Stijntje gezien. Isaac, die in 1742 in Kalkwijk was geboren en in 1768 in Hoogezand was hertrouwd, met Maria Brusder, zou qua tijdvak inderdaad de vader van Stijnte geb 1773 kunnen zijn. Maar Stijntje kwam bij haar huwelijk met Freer Dubbelboer van Noorddijk, niet van Kalkwijk of Hoogezand. (Natuurlijk zou zij (en/of haar ouders) naar Noorddijk verhuisd kunnen zijn.)

        Ik zie een andere mogelijkheid: zou Stijntje de dochter kunnen zijn van Hendrik Jans van Calcar (geb 10 apri 1739) van Selwerder Klooster? Op 11 okt 1772 in Heerenveen (!) de 3e procl. van huw van Hendrik Jans van Calcar, afkomstig van Selwerd, Gr., en Suster Tjeerds afkomstig van Heerenveen. Ook een vermelding van Hindrik van Calcar, van Selwerder Klooster on Noorddijk x Suster Reerts (zie AlleGroningers), van Heerenveen, op 4 okt 1772. Het zou me geheel niet verbazen als die Hindrik x Suster de ouders waren van Stijntje, die een jaar na het huwelijk is geboren.

        Wat denken jullie er van.
        Mvg, FredW

        PS: Dat er een familie connectie is met Heerenveen blijkt verder uit de doopakte op 19 juni 1740 Heerenveen, van Jan, zoon van Jan Hendriks van Calcar en Cristina Hansen. Hoe en waarom die ouders in Heerenveen waren kan ik je niet zeggen, maar ik hoop dat dit wat "food for thought" zal verstrekken.

        --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Egbert" wrote:
        >
        > Ze is hiermee ongetwijfeld een kleindochter van JH van Calcar en Christina Hansen Anken en verder in ieder geval ook geen dochter van Jan Jans van Calkar. Dit laatste kunnen we afleiden uit het boek Ernstige godsvrucht en gezond verstand (GoogleBooks).
        > M vr gr,
        > Egbert
        >
        > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "gruno77" wrote:
        > >
        > > Hallo Egbert,
        > >
        > > Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks Dubbelboer is overleden. Stijntje van Calcar is dus geboren in 1773, waarschijnlijk te Noorddijk. Jacob van Calcar was bij haar huwelijk aanwezig als oom en voorstander. Waarschijnlijk is Stijntje of C(h)ristina dus een kleinkind van Jan Hindricks van Calcar en Christina Hanssen Anken. Nog even verder zoeken naar het bewijs.
        > >
        > > Met vriendelijke groeten,
        > >
        > > Klaas Pera
        > >
        > > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Lantinga, Egbert" wrote:
        > > >
        > > > In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F. Dubbelboer:
        > > > Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.
        > > >
        > > > M vr gr,
        > > > Egbert
        > > >
        > >
        >
       • gruno77
        Egbert, Volgens de genealogie Sevinga had Jan Hindricks van Calcar acht kinderen, waaronder Jan Jans van Calcar. Zie de link:
        Message 7 of 19 , Jan 18, 2013
         Egbert,

         Volgens de genealogie Sevinga had Jan Hindricks van Calcar acht kinderen, waaronder Jan Jans van Calcar. Zie de link:

         http://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-johannes-zijlstra/I1071432439.php

         Nu moeten we er dus achter zien te komen wie de ouders van Stijntje waren. Nog even verder zoeken dus.

         Mvg, Klaas

         --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Egbert" wrote:
         >
         > Ze is hiermee ongetwijfeld een kleindochter van JH van Calcar en Christina Hansen Anken en verder in ieder geval ook geen dochter van Jan Jans van Calkar. Dit laatste kunnen we afleiden uit het boek Ernstige godsvrucht en gezond verstand (GoogleBooks).
         > M vr gr,
         > Egbert
         >
         > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "gruno77" wrote:
         > >
         > > Hallo Egbert,
         > >
         > > Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks Dubbelboer is overleden. Stijntje van Calcar is dus geboren in 1773, waarschijnlijk te Noorddijk. Jacob van Calcar was bij haar huwelijk aanwezig als oom en voorstander. Waarschijnlijk is Stijntje of C(h)ristina dus een kleinkind van Jan Hindricks van Calcar en Christina Hanssen Anken. Nog even verder zoeken naar het bewijs.
         > >
         > > Met vriendelijke groeten,
         > >
         > > Klaas Pera
         > >
         > > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Lantinga, Egbert" wrote:
         > > >
         > > > In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F. Dubbelboer:
         > > > Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.
         > > >
         > > > M vr gr,
         > > > Egbert
         > > >
         > >
         >
        • gruno77
         Fred, Ter illustratie even het door jou al genoemde huwelijk van Hendrik Jans van Calcar en Suster Tjeerds (niet Reerts, zoals op Alle Groningers staat):
         Message 8 of 19 , Jan 18, 2013
          Fred,

          Ter illustratie even het door jou al genoemde huwelijk van Hendrik Jans van Calcar en Suster Tjeerds (niet Reerts, zoals op Alle Groningers staat):

          Schoterland, huwelijken 1772
          Vermelding: Derde proclamatie op 11 oktober 1772 in Heerenveen
          Bruidegom: Hendrik Jans van Calcar
          Bruid: Suster Tjeerds afkomstig van Heerenveen
          Opmerking : hij is afkomstig van Selwerd (Groningen)

          Gestandaardiseerde namen:
          Bruidegom: HENDRIK JANS .....
          Bruid: SUSTER TJEERDS
          ..... = naam, patroniem of familienaam komt niet voor in de Thesaurus

          Bron:
          Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken(DTBL)
          Trouwregister Hervormde gemeente Heerenveen 1743-1811
          Inventarisnr.: DTB 599

          Hartelijke groeten,

          Klaas Pera

          --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "wiersemafred" wrote:
          >
          > Klaas, Egbert --
          >
          > Dat Stijntje/Cristina een kleinkind is van Jan Hindriks van Calcar x Christina/Stijntje Hansen Anken vindt ondersteuning in Gens Nostra jrg 52 (1997), pag. 5 (PJC Elema's artikel over de Anken familie. Ik citeer:
          >
          > Jacob Jans van Calcar, geb. 13-3-1744, [z.v. Jan Hindriks van C. en Stijntje Hansen Anken] bij zijn huwelijk wonend onder Noorddijk, overl. Bedum 15-5-1800, otr. Bedum 5-3-1795 (att. om in de Menniste kerk te trouwen) Martha Pieters (Wieringa), ged. Westerwijtwerd 22-11-1772, overl. Onderdendam 21-1-1815, dr. van Pieter Derks en Grietien Jans. Zij hertr. Adorp 13-8-1801 Evert Harms Everts, geb. Zuidwolde 1-11-1769, overl. Onderdendam 2-6-1844, zn. van Harm Everts en Trijntje Jans van Calcar. Voor dit huwelijk was dispensatie nodig omdat zij aangehuwde tante en neef van elkaar waren". Hun huwelijkse voorwaarden werden gesloten in de stad.. Aan bruidegomszijde getuigden Jan van Calcar broeder, Trijntien van Calcar wed. Harm Everts zuster, en Freerk Dubbelboer als 'leg. tut. over zijn onmondig kind bij wijlen Christina van Calcar. Deze Christina van Calcar was slechts een jaar tevoren (Groningen 22-2/N.K. 10-3-1794) gehuwd met Frerik Dubbelboer. Zij kwam van Noorddijk en zal een dochter van Isaac zijn geweest, aangezien bij die gelegenheid Jacob als haar oom en voorstander optrad.
          >
          > Dus daar wordt Isaace van Calcar as mogelijke vader van Stijntje gezien. Isaac, die in 1742 in Kalkwijk was geboren en in 1768 in Hoogezand was hertrouwd, met Maria Brusder, zou qua tijdvak inderdaad de vader van Stijnte geb 1773 kunnen zijn. Maar Stijntje kwam bij haar huwelijk met Freer Dubbelboer van Noorddijk, niet van Kalkwijk of Hoogezand. (Natuurlijk zou zij (en/of haar ouders) naar Noorddijk verhuisd kunnen zijn.)
          >
          > Ik zie een andere mogelijkheid: zou Stijntje de dochter kunnen zijn van Hendrik Jans van Calcar (geb 10 apri 1739) van Selwerder Klooster? Op 11 okt 1772 in Heerenveen (!) de 3e procl. van huw van Hendrik Jans van Calcar, afkomstig van Selwerd, Gr., en Suster Tjeerds afkomstig van Heerenveen. Ook een vermelding van Hindrik van Calcar, van Selwerder Klooster on Noorddijk x Suster Reerts (zie AlleGroningers), van Heerenveen, op 4 okt 1772. Het zou me geheel niet verbazen als die Hindrik x Suster de ouders waren van Stijntje, die een jaar na het huwelijk is geboren.
          >
          > Wat denken jullie er van.
          > Mvg, FredW
          >
          > PS: Dat er een familie connectie is met Heerenveen blijkt verder uit de doopakte op 19 juni 1740 Heerenveen, van Jan, zoon van Jan Hendriks van Calcar en Cristina Hansen. Hoe en waarom die ouders in Heerenveen waren kan ik je niet zeggen, maar ik hoop dat dit wat "food for thought" zal verstrekken.
          >
          >
          >
          >
          >
          > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Egbert" wrote:
          > >
          > > Ze is hiermee ongetwijfeld een kleindochter van JH van Calcar en Christina Hansen Anken en verder in ieder geval ook geen dochter van Jan Jans van Calkar. Dit laatste kunnen we afleiden uit het boek Ernstige godsvrucht en gezond verstand (GoogleBooks).
          > > M vr gr,
          > > Egbert
          > >
          > > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "gruno77" wrote:
          > > >
          > > > Hallo Egbert,
          > > >
          > > > Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks Dubbelboer is overleden. Stijntje van Calcar is dus geboren in 1773, waarschijnlijk te Noorddijk. Jacob van Calcar was bij haar huwelijk aanwezig als oom en voorstander. Waarschijnlijk is Stijntje of C(h)ristina dus een kleinkind van Jan Hindricks van Calcar en Christina Hanssen Anken. Nog even verder zoeken naar het bewijs.
          > > >
          > > > Met vriendelijke groeten,
          > > >
          > > > Klaas Pera
          > > >
          > > > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Lantinga, Egbert" wrote:
          > > > >
          > > > > In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F. Dubbelboer:
          > > > > Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.
          > > > >
          > > > > M vr gr,
          > > > > Egbert
          > > > >
          > > >
          > >
          >
         • wiersemafred
          Klaas -- Nog een paar andere gegevens van Tresoar: -- Elsien Wieringa, de derde vrouw van Freerk Dubbelboer, is ovl in Heerenveen, 13 apr 1838 (wonende Joure).
          Message 9 of 19 , Jan 18, 2013
           Klaas --

           Nog een paar andere gegevens van Tresoar:
           -- Elsien Wieringa, de derde vrouw van Freerk Dubbelboer, is ovl in Heerenveen, 13 apr 1838 (wonende Joure). [Freerk was al in 1814 in Groningen overleden. Wat bracht Elsien naar Heerenveen, Schoterland?]
           -- Suster Tjeerts, de vrouw van Hendrik Jans van Calcar, is (waarschijnlijk) degege die op 25 jan 1770 gedoopt werd op belijdenis te Schoterland, doopsgezinde gemeente, en daar volgens het lidmatenboek Schoterland overleden in 1778. [Woonde ze bij haar ovl. in Schoterland? of was ze daar op bezoek?]

           Leuke puzzeltjes.
           gr., FredW
          • Bert Schut
           Hallo Klaas, Egbert en Fred, Volgens Sebo H. Abels in Doopsgezinde families in de Groninger Veenkolonien en Selwerd deel 3 blz 1494 is Stijntje Hindriks van
           Message 10 of 19 , Jan 18, 2013
            Hallo Klaas, Egbert en Fred,

            Volgens Sebo H. Abels in Doopsgezinde families in de Groninger Veenkolonien
            en Selwerd deel 3 blz 1494 is Stijntje Hindriks van Calcar inderdaad een
            dochter van Hinderk Jans van Calcar [Hindrik van Calker] en Suster Reerts
            [=Suster Tjeerds], van Heerenveen.

            Groeten,

            Bert Schut

            -----Oorspronkelijk bericht-----
            From: wiersemafred
            Sent: Friday, January 18, 2013 7:55 PM
            To: groningen-genealogy@yahoogroups.com
            Subject: [groningen-genealogy] Re: Stijntje van Calcar

            Klaas, Egbert --

            Dat Stijntje/Cristina een kleinkind is van Jan Hindriks van Calcar x
            Christina/Stijntje Hansen Anken vindt ondersteuning in Gens Nostra jrg 52
            (1997), pag. 5 (PJC Elema's artikel over de Anken familie. Ik citeer:

            Jacob Jans van Calcar, geb. 13-3-1744, [z.v. Jan Hindriks van C. en Stijntje
            Hansen Anken] bij zijn huwelijk wonend onder Noorddijk, overl. Bedum
            15-5-1800, otr. Bedum 5-3-1795 (att. om in de Menniste kerk te trouwen)
            Martha Pieters (Wieringa), ged. Westerwijtwerd 22-11-1772, overl.
            Onderdendam 21-1-1815, dr. van Pieter Derks en Grietien Jans. Zij hertr.
            Adorp 13-8-1801 Evert Harms Everts, geb. Zuidwolde 1-11-1769, overl.
            Onderdendam 2-6-1844, zn. van Harm Everts en Trijntje Jans van Calcar. Voor
            dit huwelijk was dispensatie nodig omdat zij aangehuwde tante en neef van
            elkaar waren". Hun huwelijkse voorwaarden werden gesloten in de stad.. Aan
            bruidegomszijde getuigden Jan van Calcar broeder, Trijntien van Calcar wed.
            Harm Everts zuster, en Freerk Dubbelboer als 'leg. tut. over zijn onmondig
            kind bij wijlen Christina van Calcar. Deze Christina van Calcar was slechts
            een jaar tevoren (Groningen 22-2/N.K. 10-3-1794) gehuwd met Frerik
            Dubbelboer. Zij kwam van Noorddijk en zal een
            dochter van Isaac zijn geweest, aangezien bij die gelegenheid Jacob als
            haar oom en voorstander optrad.

            Dus daar wordt Isaace van Calcar as mogelijke vader van Stijntje gezien.
            Isaac, die in 1742 in Kalkwijk was geboren en in 1768 in Hoogezand was
            hertrouwd, met Maria Brusder, zou qua tijdvak inderdaad de vader van Stijnte
            geb 1773 kunnen zijn. Maar Stijntje kwam bij haar huwelijk met Freer
            Dubbelboer van Noorddijk, niet van Kalkwijk of Hoogezand. (Natuurlijk zou
            zij (en/of haar ouders) naar Noorddijk verhuisd kunnen zijn.)

            Ik zie een andere mogelijkheid: zou Stijntje de dochter kunnen zijn van
            Hendrik Jans van Calcar (geb 10 apri 1739) van Selwerder Klooster? Op 11
            okt 1772 in Heerenveen (!) de 3e procl. van huw van Hendrik Jans van Calcar,
            afkomstig van Selwerd, Gr., en Suster Tjeerds afkomstig van Heerenveen. Ook
            een vermelding van Hindrik van Calcar, van Selwerder Klooster on Noorddijk x
            Suster Reerts (zie AlleGroningers), van Heerenveen, op 4 okt 1772. Het zou
            me geheel niet verbazen als die Hindrik x Suster de ouders waren van
            Stijntje, die een jaar na het huwelijk is geboren.

            Wat denken jullie er van.
            Mvg, FredW

            PS: Dat er een familie connectie is met Heerenveen blijkt verder uit de
            doopakte op 19 juni 1740 Heerenveen, van Jan, zoon van Jan Hendriks van
            Calcar en Cristina Hansen. Hoe en waarom die ouders in Heerenveen waren kan
            ik je niet zeggen, maar ik hoop dat dit wat "food for thought" zal
            verstrekken.

            --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Egbert" wrote:
            >
            > Ze is hiermee ongetwijfeld een kleindochter van JH van Calcar en Christina
            > Hansen Anken en verder in ieder geval ook geen dochter van Jan Jans van
            > Calkar. Dit laatste kunnen we afleiden uit het boek Ernstige godsvrucht en
            > gezond verstand (GoogleBooks).
            > M vr gr,
            > Egbert
            >
            > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "gruno77" wrote:
            > >
            > > Hallo Egbert,
            > >
            > > Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze
            > > binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks
            > > Dubbelboer is overleden. Stijntje van Calcar is dus geboren in 1773,
            > > waarschijnlijk te Noorddijk. Jacob van Calcar was bij haar huwelijk
            > > aanwezig als oom en voorstander. Waarschijnlijk is Stijntje of
            > > C(h)ristina dus een kleinkind van Jan Hindricks van Calcar en Christina
            > > Hanssen Anken. Nog even verder zoeken naar het bewijs.
            > >
            > > Met vriendelijke groeten,
            > >
            > > Klaas Pera
            > >
            > > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Lantinga, Egbert" wrote:
            > > >
            > > > In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F.
            > > > Dubbelboer:
            > > > Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar
            > > > in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.
            > > >
            > > > M vr gr,
            > > > Egbert
            > > >
            > >
            >
            ------------------------------------

            Yahoo! Groups Links
           • Bert Schut
            En en sluitende bewijs: Archiefvermeldingen: -730-1689-Selwerd Sappemeer-fol.97-14 mei 1782. Hindrik Jans van Calker. Wonende op ’t Selwerder klooster, laat
            Message 11 of 19 , Jan 18, 2013
             En en sluitende bewijs:


             Archiefvermeldingen:

             -730-1689-Selwerd Sappemeer-fol.97-14 mei 1782. Hindrik Jans van Calker.
             Wonende op ’t Selwerder klooster, laat een testament opmaken. Hij benoemt
             tot zijn erfgenaam zijn minderjarig dochtertje Stijntje Hindriks van Calker
             bij wijlen zijn overleden vrouw Zuster Tjeerts. Ze ontvangt zowel de
             goederen in de provincie Friesland als de provincie Groningen. Als
             testamentaire voorstanders worden aangezocht: de koopman Luitje Reinders, te
             Sappemeer, Jetse Gerbens Brouwer, op Heerenveen en Jacob van Calker, op het
             Selwerde klooster.

             Bron: Sebo H. Abels in Doopsgezinde families in de Groninger Veenkolonien
             en Selwerd deel 3 blz 1494

             -----Oorspronkelijk bericht-----
             From: wiersemafred
             Sent: Friday, January 18, 2013 7:55 PM
             To: groningen-genealogy@yahoogroups.com
             Subject: [groningen-genealogy] Re: Stijntje van Calcar

             Klaas, Egbert --

             Dat Stijntje/Cristina een kleinkind is van Jan Hindriks van Calcar x
             Christina/Stijntje Hansen Anken vindt ondersteuning in Gens Nostra jrg 52
             (1997), pag. 5 (PJC Elema's artikel over de Anken familie. Ik citeer:

             Jacob Jans van Calcar, geb. 13-3-1744, [z.v. Jan Hindriks van C. en Stijntje
             Hansen Anken] bij zijn huwelijk wonend onder Noorddijk, overl. Bedum
             15-5-1800, otr. Bedum 5-3-1795 (att. om in de Menniste kerk te trouwen)
             Martha Pieters (Wieringa), ged. Westerwijtwerd 22-11-1772, overl.
             Onderdendam 21-1-1815, dr. van Pieter Derks en Grietien Jans. Zij hertr.
             Adorp 13-8-1801 Evert Harms Everts, geb. Zuidwolde 1-11-1769, overl.
             Onderdendam 2-6-1844, zn. van Harm Everts en Trijntje Jans van Calcar. Voor
             dit huwelijk was dispensatie nodig omdat zij aangehuwde tante en neef van
             elkaar waren". Hun huwelijkse voorwaarden werden gesloten in de stad.. Aan
             bruidegomszijde getuigden Jan van Calcar broeder, Trijntien van Calcar wed.
             Harm Everts zuster, en Freerk Dubbelboer als 'leg. tut. over zijn onmondig
             kind bij wijlen Christina van Calcar. Deze Christina van Calcar was slechts
             een jaar tevoren (Groningen 22-2/N.K. 10-3-1794) gehuwd met Frerik
             Dubbelboer. Zij kwam van Noorddijk en zal een
             dochter van Isaac zijn geweest, aangezien bij die gelegenheid Jacob als
             haar oom en voorstander optrad.

             Dus daar wordt Isaace van Calcar as mogelijke vader van Stijntje gezien.
             Isaac, die in 1742 in Kalkwijk was geboren en in 1768 in Hoogezand was
             hertrouwd, met Maria Brusder, zou qua tijdvak inderdaad de vader van Stijnte
             geb 1773 kunnen zijn. Maar Stijntje kwam bij haar huwelijk met Freer
             Dubbelboer van Noorddijk, niet van Kalkwijk of Hoogezand. (Natuurlijk zou
             zij (en/of haar ouders) naar Noorddijk verhuisd kunnen zijn.)

             Ik zie een andere mogelijkheid: zou Stijntje de dochter kunnen zijn van
             Hendrik Jans van Calcar (geb 10 apri 1739) van Selwerder Klooster? Op 11
             okt 1772 in Heerenveen (!) de 3e procl. van huw van Hendrik Jans van Calcar,
             afkomstig van Selwerd, Gr., en Suster Tjeerds afkomstig van Heerenveen. Ook
             een vermelding van Hindrik van Calcar, van Selwerder Klooster on Noorddijk x
             Suster Reerts (zie AlleGroningers), van Heerenveen, op 4 okt 1772. Het zou
             me geheel niet verbazen als die Hindrik x Suster de ouders waren van
             Stijntje, die een jaar na het huwelijk is geboren.

             Wat denken jullie er van.
             Mvg, FredW

             PS: Dat er een familie connectie is met Heerenveen blijkt verder uit de
             doopakte op 19 juni 1740 Heerenveen, van Jan, zoon van Jan Hendriks van
             Calcar en Cristina Hansen. Hoe en waarom die ouders in Heerenveen waren kan
             ik je niet zeggen, maar ik hoop dat dit wat "food for thought" zal
             verstrekken.

             --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Egbert" wrote:
             >
             > Ze is hiermee ongetwijfeld een kleindochter van JH van Calcar en Christina
             > Hansen Anken en verder in ieder geval ook geen dochter van Jan Jans van
             > Calkar. Dit laatste kunnen we afleiden uit het boek Ernstige godsvrucht en
             > gezond verstand (GoogleBooks).
             > M vr gr,
             > Egbert
             >
             > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "gruno77" wrote:
             > >
             > > Hallo Egbert,
             > >
             > > Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze
             > > binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks
             > > Dubbelboer is overleden. Stijntje van Calcar is dus geboren in 1773,
             > > waarschijnlijk te Noorddijk. Jacob van Calcar was bij haar huwelijk
             > > aanwezig als oom en voorstander. Waarschijnlijk is Stijntje of
             > > C(h)ristina dus een kleinkind van Jan Hindricks van Calcar en Christina
             > > Hanssen Anken. Nog even verder zoeken naar het bewijs.
             > >
             > > Met vriendelijke groeten,
             > >
             > > Klaas Pera
             > >
             > > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Lantinga, Egbert" wrote:
             > > >
             > > > In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F.
             > > > Dubbelboer:
             > > > Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar
             > > > in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.
             > > >
             > > > M vr gr,
             > > > Egbert
             > > >
             > >
             >
             ------------------------------------

             Yahoo! Groups Links
            • gruno77
             Fred, Bedankt voor de aanvullingen. De gegevens van Suster Tjeerts had ik al gevonden bij Tresoar. Zij was ook doopsgezind. Zoals wel meer is gebeurd bij de
             Message 12 of 19 , Jan 18, 2013
              Fred,

              Bedankt voor de aanvullingen. De gegevens van Suster Tjeerts had ik al gevonden bij Tresoar. Zij was ook doopsgezind. Zoals wel meer is gebeurd bij de mennisten, is de geboorte van Stijntje van Calcar waarschijnlijk niet geregistreerd.

              De familie Van Calcar was nogal mobiel. Het verbaast mij dan ook niet, dat ze de ene keer in Deventer en een volgende keer in Groningen of Friesland opduiken.

              Over Freerk Dubbelboer heb ik het een en ander gevonden in het boek "Groningen Toen", historisch jaarboek over Groningen, uitgave 1984:

              Hij werd in de hervormde Nieuwe Kerk te Groningen gedoopt, maar werd later doopsgezind. Het is niet duidelijk wanneer hij doopsgezind werd. De kinderen uit zijn eerste twee huwelijken werden nog wel hervormd gedoopt. In 1794 woonde hij met zijn eerste vrouw Stijntje van Calcar aan de Kerkstraat te Groningen. Het dochtertje uit zijn derde huwelijk met Elsien Wieringa, dat geboren werd in 1809, werd niet hervormd gedoopt. Freerk Dubbelboer en zijn tweede vrouw Agnietje Tjeerts Lantinga waren een paar keer betrokken bij de aan- en verkoop van land aan de groene laan achter de Rijskampen (= huidige Paddepoel) te Groningen. Agnietje Tjeerts Lantinga overleed in het kraambed bij de geboorte van haar derde kind Angenietje Lantinga Dubbelboer in december 1800. Op de dag van haar begrafenis reden er paarden en koetsen. Daarvoor had haar vermogende echtgenoot Freerk Dubbelboer gezorgd.

              Freerk Dubbelboer was kastelein. Hij had een café aan het Nieuwe Kerkhof te Groningen. Hoewel de verkoopakte niet is terug te vinden, blijkt dat hij in 1814 eigenaar is van de Mennisten Sociëteit Welgelegen. Hij bleef echter wel aan het Nieuwe Kerkhof wonen. Aan de Kerklaan was een kolfbaan van de menisten. De straatnamen Kolfstraat, Baanstraat herinnneren hieraan. Bestuursleden: Oude Vlamingen en Waterlanders. In 1809 werd e.e.a. verkocht door Willem Deknatel. Freek Dubbelboer was de koper, een Waterlander/Vlaming. De kolfbanen van "Welgelegen" liet hij sluiten. Daarvoor in de plaats kwam er een koestal voor zes koeien bij. In 1814 verkocht hij "Welgelegen" aan de katholieke ijzerkoper Franciscus Rikkers en diens doopsgezinde vrouw Anna-Christina ter Wolbeek. In dat jaar overleed Freerk Geerts Dubbelboer.

              Hartelijke groeten,

              Klaas Pera              --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "wiersemafred" wrote:
              >
              > Klaas --
              >
              > Nog een paar andere gegevens van Tresoar:
              > -- Elsien Wieringa, de derde vrouw van Freerk Dubbelboer, is ovl in Heerenveen, 13 apr 1838 (wonende Joure). [Freerk was al in 1814 in Groningen overleden. Wat bracht Elsien naar Heerenveen, Schoterland?]
              > -- Suster Tjeerts, de vrouw van Hendrik Jans van Calcar, is (waarschijnlijk) degege die op 25 jan 1770 gedoopt werd op belijdenis te Schoterland, doopsgezinde gemeente, en daar volgens het lidmatenboek Schoterland overleden in 1778. [Woonde ze bij haar ovl. in Schoterland? of was ze daar op bezoek?]
              >
              > Leuke puzzeltjes.
              > gr., FredW
              >
             • gruno77
              Hallo Bert, Dat is het overtuigende bewijs van wat wij al vermoedden. Mooier kan het bijna niet en ik hoef me het weekend niet te vervelen. Iedereen erg
              Message 13 of 19 , Jan 18, 2013
               Hallo Bert,

               Dat is het overtuigende bewijs van wat wij al vermoedden. Mooier kan het bijna niet en ik hoef me het weekend niet te vervelen. Iedereen erg bedankt voor het meedenken.

               Met vriendelijke groeten,

               Klaas Pera

               --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Bert Schut" wrote:
               >
               > En en sluitende bewijs:
               >
               >
               > Archiefvermeldingen:
               >
               > -730-1689-Selwerd Sappemeer-fol.97-14 mei 1782. Hindrik Jans van Calker.
               > Wonende op ’t Selwerder klooster, laat een testament opmaken. Hij benoemt
               > tot zijn erfgenaam zijn minderjarig dochtertje Stijntje Hindriks van Calker
               > bij wijlen zijn overleden vrouw Zuster Tjeerts. Ze ontvangt zowel de
               > goederen in de provincie Friesland als de provincie Groningen. Als
               > testamentaire voorstanders worden aangezocht: de koopman Luitje Reinders, te
               > Sappemeer, Jetse Gerbens Brouwer, op Heerenveen en Jacob van Calker, op het
               > Selwerde klooster.
               >
               > Bron: Sebo H. Abels in Doopsgezinde families in de Groninger Veenkolonien
               > en Selwerd deel 3 blz 1494
               >
               > -----Oorspronkelijk bericht-----
               > From: wiersemafred
               > Sent: Friday, January 18, 2013 7:55 PM
               > To: groningen-genealogy@yahoogroups.com
               > Subject: [groningen-genealogy] Re: Stijntje van Calcar
               >
               > Klaas, Egbert --
               >
               > Dat Stijntje/Cristina een kleinkind is van Jan Hindriks van Calcar x
               > Christina/Stijntje Hansen Anken vindt ondersteuning in Gens Nostra jrg 52
               > (1997), pag. 5 (PJC Elema's artikel over de Anken familie. Ik citeer:
               >
               > Jacob Jans van Calcar, geb. 13-3-1744, [z.v. Jan Hindriks van C. en Stijntje
               > Hansen Anken] bij zijn huwelijk wonend onder Noorddijk, overl. Bedum
               > 15-5-1800, otr. Bedum 5-3-1795 (att. om in de Menniste kerk te trouwen)
               > Martha Pieters (Wieringa), ged. Westerwijtwerd 22-11-1772, overl.
               > Onderdendam 21-1-1815, dr. van Pieter Derks en Grietien Jans. Zij hertr.
               > Adorp 13-8-1801 Evert Harms Everts, geb. Zuidwolde 1-11-1769, overl.
               > Onderdendam 2-6-1844, zn. van Harm Everts en Trijntje Jans van Calcar. Voor
               > dit huwelijk was dispensatie nodig omdat zij aangehuwde tante en neef van
               > elkaar waren". Hun huwelijkse voorwaarden werden gesloten in de stad.. Aan
               > bruidegomszijde getuigden Jan van Calcar broeder, Trijntien van Calcar wed.
               > Harm Everts zuster, en Freerk Dubbelboer als 'leg. tut. over zijn onmondig
               > kind bij wijlen Christina van Calcar. Deze Christina van Calcar was slechts
               > een jaar tevoren (Groningen 22-2/N.K. 10-3-1794) gehuwd met Frerik
               > Dubbelboer. Zij kwam van Noorddijk en zal een
               > dochter van Isaac zijn geweest, aangezien bij die gelegenheid Jacob als
               > haar oom en voorstander optrad.
               >
               > Dus daar wordt Isaace van Calcar as mogelijke vader van Stijntje gezien.
               > Isaac, die in 1742 in Kalkwijk was geboren en in 1768 in Hoogezand was
               > hertrouwd, met Maria Brusder, zou qua tijdvak inderdaad de vader van Stijnte
               > geb 1773 kunnen zijn. Maar Stijntje kwam bij haar huwelijk met Freer
               > Dubbelboer van Noorddijk, niet van Kalkwijk of Hoogezand. (Natuurlijk zou
               > zij (en/of haar ouders) naar Noorddijk verhuisd kunnen zijn.)
               >
               > Ik zie een andere mogelijkheid: zou Stijntje de dochter kunnen zijn van
               > Hendrik Jans van Calcar (geb 10 apri 1739) van Selwerder Klooster? Op 11
               > okt 1772 in Heerenveen (!) de 3e procl. van huw van Hendrik Jans van Calcar,
               > afkomstig van Selwerd, Gr., en Suster Tjeerds afkomstig van Heerenveen. Ook
               > een vermelding van Hindrik van Calcar, van Selwerder Klooster on Noorddijk x
               > Suster Reerts (zie AlleGroningers), van Heerenveen, op 4 okt 1772. Het zou
               > me geheel niet verbazen als die Hindrik x Suster de ouders waren van
               > Stijntje, die een jaar na het huwelijk is geboren.
               >
               > Wat denken jullie er van.
               > Mvg, FredW
               >
               > PS: Dat er een familie connectie is met Heerenveen blijkt verder uit de
               > doopakte op 19 juni 1740 Heerenveen, van Jan, zoon van Jan Hendriks van
               > Calcar en Cristina Hansen. Hoe en waarom die ouders in Heerenveen waren kan
               > ik je niet zeggen, maar ik hoop dat dit wat "food for thought" zal
               > verstrekken.
               >
               >
               >
               >
               >
               > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Egbert" wrote:
               > >
               > > Ze is hiermee ongetwijfeld een kleindochter van JH van Calcar en Christina
               > > Hansen Anken en verder in ieder geval ook geen dochter van Jan Jans van
               > > Calkar. Dit laatste kunnen we afleiden uit het boek Ernstige godsvrucht en
               > > gezond verstand (GoogleBooks).
               > > M vr gr,
               > > Egbert
               > >
               > > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "gruno77" wrote:
               > > >
               > > > Hallo Egbert,
               > > >
               > > > Heel erg bedankt voor deze belangrijke aanwijzing. Dat betekent, dat ze
               > > > binnen drie maaanden na de geboorte van haar enige kind Eilke Freerks
               > > > Dubbelboer is overleden. Stijntje van Calcar is dus geboren in 1773,
               > > > waarschijnlijk te Noorddijk. Jacob van Calcar was bij haar huwelijk
               > > > aanwezig als oom en voorstander. Waarschijnlijk is Stijntje of
               > > > C(h)ristina dus een kleinkind van Jan Hindricks van Calcar en Christina
               > > > Hanssen Anken. Nog even verder zoeken naar het bewijs.
               > > >
               > > > Met vriendelijke groeten,
               > > >
               > > > Klaas Pera
               > > >
               > > > --- In groningen-genealogy@yahoogroups.com, "Lantinga, Egbert" wrote:
               > > > >
               > > > > In de Haarlemse Courant (KB) staat dit overlijdensbericht van F.
               > > > > Dubbelboer:
               > > > > Groningen, hedenmiddag 2 november 1794 overleden Cristina van Calkar
               > > > > in de leeftijd van 21 jaren en 8 dagen.
               > > > >
               > > > > M vr gr,
               > > > > Egbert
               > > > >
               > > >
               > >
               >
               >
               >
               >
               > ------------------------------------
               >
               > Yahoo! Groups Links
               >
              Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.