Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: Bonda en Wijmeer Duits of Nederlands rond 1740?

Expand Messages
 • Evert de Jonge
  Hallo Erick (en anderen) Je vraagt naar een juridisch bewijs, dat is niet te leveren. Er staat niet in het traktaat wat de facto allang en breed voor iedereen
  Message 1 of 20 , Nov 4, 2009
  • 0 Attachment
   Hallo Erick (en anderen)

   Je vraagt naar een juridisch bewijs, dat is niet te leveren. Er staat niet in het traktaat wat de facto allang en breed voor iedereen duidelijk was, namelijk dat in 1579 een aantal gewesten hun eigen weg gingen en een Republiek vestigden. Deze nieuwe staat werd zonder overeenkomst erkend door alle omliggende staten, zoals Frankrijk, Engeland enz. De enige die de republiek niet erkende was de landsheer, Philips (II). Pas zijn nazaat ook Philips (IV) geheten, erkende in 1648 de daad uit 1579.
   Dat het zich onafhankelijk maken tevens inhield dat men het gezag van de keizer als opperheer niet meer erkende was vanzelfsprekend voor de tijdgenoten en nooit ter discussie gesteld door de keizer. Dit was de reden dat men in 1648 het niet nodig vond het op schrift te stellen. Er zullen genoeg discussies onderling zijn geweest, er waren juristen bij betrokken, ze hebben ruim 5 jaar onderhandeld, dus als men het juridisch gezien maar enigszins nodig achtte het te regelen had men de keizer wel gevraagd in te stemmen.
   Overigens zijn er vergelijkbare casussen: Noord-Italiƫ was ook een onderdeel van het HRR. Nadat in de late middeleeuwen de keizer geen kans meer zag zijn gezag daar te laten gelden zijn de toen al gevestigde staten (zoals Savoy) en de later ontstane staten (zoal de Republiek Venetiƫ) altijd als onafhankelijke landen erkend, die zelfs gezantschappen hadden aan het hof van de keizer enz.
   Er is nu eenmaal geschreven en ongeschreven recht.


   Met vr. groet
   Evert de Jonge

   [Non-text portions of this message have been removed]
  • Erick Staal
   Evert, Duidelijk verhaal. Dank voor de reactie. mvg, Erick
   Message 2 of 20 , Nov 4, 2009
   • 0 Attachment
    Evert,

    Duidelijk verhaal. Dank voor de reactie.

    mvg, Erick
   Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.