Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

INFORROM 104

Expand Messages
 • Inforrom
  Inforrom Buletin de informare si monitorizare a presei Editat de Centrul rromilor pentru politici publice Aven amentza P-ta Presei, Casa Presei Libere nr. 1,
  Message 1 of 1 , May 31 1:42 AM
    
   Inforrom 
   Buletin de informare si monitorizare a presei
    
   Editat de Centrul rromilor pentru politici publice "Aven amentza"
   P-ta Presei, Casa Presei Libere nr. 1,  C2, etaj 1, cam. 29 A-B, sector 1, Bucuresti
    P.O. Box 22 - 175, 70100, Bucuresti; Tel./fax: 224 65.49;
   e-mail:  avenamentza@... web site: www.romanothan.ro
    
    
   Anul II, Nr. 104 / 1.06.2002

   SUMAR
   * "Miss Puradel" la Botosani
   * Baruri de negri pentru rromi
   * Piedone se lupta sa le vina de hac carutelor din Bucuresti
   * Un tigan din sapte vrea sa munceasca in strainatate
   * Tiganii caldarari au luat cu asalt Primaria Hirlau
   * Terorizati de tigani


   Baruri de negri pentru rromi
   Primarul orasului Roman, judetul Neamt, Dan Ioan Carpusor, Politia si reprezentantii rromilor au ajuns la un compromis in ceea ce priveste normalizarea relatiilor dintre tigani si restul populatiei. In urma unui numar foarte mare de plingeri depuse de cetateni la Politie si la primarie privind comportamentul violent al tiganilor, autoritatile au decis vineri emiterea unor legitimatii de buna-purtare, eliberate de Partida Romilor numai celor cu comportament civilizat. Doar cu aceste legitimatii rromii ar putea intra in baruri, restaurante sau discoteci.
   REALITATEA, R.N.

    
   Piedone se lupta sa le vina de hac carutelor din Bucuresti
   Carutele rromilor care strabat nepasatoare Bucurestiul si dau bataie de cap soferilor i-au pus pe ginduri si pe edilii de sectoare. Desi, de o buna perioada de timp, mai ales in sectorul 6, s-au facut numeroase razii si controale, carutele inca nu au disparut din peisajul celui mai mare oras al tarii, oras care se vrea unul de talie europeana. Inspectorul-sef al Primariei Sectorului 6, Cristian Popescu, este unul dintre cei care s-au "luptat" cel mai mult pentru a stirpi acest fenomen. El a recunoscut ca uneori carutasii " ne fac si bine, pentru ca mai curata Capitala de fiare vechi si inutile, dar de foarte multe ori li se opresc de mana si capace de canal, gardulete din fata blocurilor sau tomberoanele asociatiilor de proprietari". In urma numeroaselor razii facute de Piedone impreuna cu Politia dupa ce le-a daramat bordeiele si i-a scos din Bucuresti incolonati, dupa ce le-a confiscat carutele pe care, dupa ce au platit amenda, le-au primit inapoi, tiganii, cei mai mluti dintre ei originari din localitatea Bolintin, au migrat in celelalte sectoare. "Pentru a scapa de ei definitiv trebuie sa facem actiuni similare in toate sectoarele Bucurestiului. Mai mult, trebuie sa-i putem constrange sa paraseasca Bucurestiul, pentru ca nici noi, nici politia nu putem lua prea multe masuri. Politia ii prinde si ii amendeaza, iar rromii au strans deja teancuri de amenzi pe care oricum nu le platesc. In calitate de consilier general al Bucurestiului, voi propune un amendament la hotararea privitoare la aceasta categorie de cetateni, in care va fi prevazuta confiscarea definitiva a carutei. Cred ca este singura solutie. Ar mai fin una. Piutem face si noi ca in alte capitale europene - sa transformam carutele in calesti si sa le folosim pentru agrement", ne-a declarat Cristian Popescu.
   MONITORUL DE BUCURESTI, Dana Piciu

    
   "Miss Puradel" la Botosani
   Centrul Vechi al municipiului Botosani a fost, vineri seara, scena unui concert de muzica lautareasca sustinut de doua formatii apartinind etniei rromilor. Spectacolul muzical a fost urmat de un concurs de frumusete, "Miss Puradel". Manifestarea, organizata sub egida Prefecturii Botosani in colaborare cu Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural, Asiciatia Cultural Ecologica "Botosani- 2001", Asociatia "Romani Bari", Partida Romilor si Discoteca "For You", s-a dorit a fi un cadou oferit copiilor de etnie roma, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului. Seara rromilora a inceput, la ora 18.30, cu un concert sustinut de formatia Rom-Mantza, condusa de Cozma Lascarache. Pe scena si-au facut apoi aparitia concurentele care rivneau la titlul de "Miss Puradel". la acest concurs s-au putut inscrie toate tinerele care sunt eleve ale uneia din unitatile scolare din municipiu sau din judet. "Concursul propriu-zis a constat in trei probe: proba de cultura generala, in cadrul careia concurentele au raspuns la intrebarile juriului in limba romana si cea materna, prezentarea unei tinute vestimentare de zi, pentru ca la final tinerele concurente sa apara in costume traditionale", explica Semiramida Balan, consilierul prefecturii pe problemele rromilor. Cele mai frumoase concurente au primit din partea organizatorilor premii in bani si in diplome. Spectacolul a fost incheiat cu formatia "600 SEL" din Bucuresti, invitata special cu aceasta ocazia.
   MONITORUL DE BUCURESTI, Dorina Lupu


   Un tigan din sapte vrea sa munceasca in strainatate

   Consilierul prefectului pe problemele rromilor, dna Semiramida Balan, a fost asaltat de peste 100 de rromi, care i-au solicitat sa le faciliteze incheierea unui contract de munca in strainatate. Toti s-au aratat dispusi sa lucreze in meseriile in care sint pregatiti, respectiv ca bijutieri sau asistenti medicali, dar si in constructii sau agricultura. Ei prefera sa munceasca in Germania, Italia sau Spania. Din pacate, consilierul prefectului nu le-a putut da nici o speranta, deoarece nu s-a primit nici o oferta din partea Oficiului National pentru Recrutarea Fortei de Munca. "Am sa discut cu prefectul Costica Macaleti pe aceasta tema, pentru ca exact cum ajung si ceilalti in strainatate, cred ca vor putea si rromii sa mearga la munca. Nu vad ce problema ar fi. Deocamdata, insa, cautam si noi locuri de munca pentru membrii etniei noastre", ne-a spus dna Balan. Mentionam ca in municipiu sint 720 de rromi.
   EVENIMENTUL, Tudor Carare


   Tiganii caldarari au luat cu asalt Primaria Hirlau

   Primaria Hirlau a fost asaltata in aceasta saptamina de citeva zeci de tigani caldarari. Acestia solicitau sa fie inscrisi, pentru a obtine venitul minim garantat conform Legii 416/2002. "Doresc sa primeasca acesti bani, dar, daca se poate, sa munceasca cit mai putin sau chiar deloc. Le-am cerut sa-si aduca documentele necesare pentru refacerea dosarelor, urmind ca in cazul in care se indeplinesc conditiile, sa fie distribuiti la diferite munci in folosul comunitatii", ne-a spus viceprimarul Constantin Cernescu.
   EVENIMENTUL, C.S.


   Terorizati de tigani
   Oameni din mai multe comune ale judetului Neamt traiesc sub teroare, din cauza disparitiei cailor si a vacilor de pasuni. Din comuna Tazlau, principala zona calcata de hoti, au disparut intr-o saptamina patru cai. Satenii au aflat ca hotii sunt niste tigani, pungasi din tata in fiu. Desi satenii au incercat sa-i urmareasca, s-au lasat pagubasi in momentul cind tiganii au intrat in padure, acolo avind salasul intreaga banda. (RomNET)
   REALITATEA, nesemnat

   Alte articole: Jurnalul National "18 imigranti clandestini rromi in Finlanda"
    Selectie si tehnoredactare: Lazar Nadia , e.mail: nadia.lazar@...


  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.