Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

6856De naam Smeets

Expand Messages
 • John Smeets
  Dec 1 3:57 AM
  • 0 Attachment
   Beste mensen,

   Zoals de meeste andere familienamen heeft de naam Smeets een ontwikkeling doorgemaakt. De oudste, mij bekende, variant is Schmetz (Dyonisius Schmetz, die rond 1700 in Grevenbicht trouwt en nakomlingen krijgt). Halverwege de 18e eeuw vestigen mijn voorouders zich via Gulpen in Ubach over Worms / Groenstraat, waar geen ‘Hollands’, maar een Duits dialect wordt gesproken; geleidelijk aan gaan diverse faamilieleden Schmitz heten. De een blijft Schmetz heten, de ander noemt zich Schmitz. De handelaar Johannes Schmetz, geboren 1754 te Gulpen, wordt in 1818 weduwnaar en vestigt zich vanuit Ubach over Worms in Bloemendaal (ik ben er nog niet achter waarom). En daar heet hij, voor zover ik weet, voor het eerst Smeets (ineen notariële akte van 1823).
   Nu vermoed ik dat de ontwikkeling van Schmetz naar Schmitz en Smeets te maken heeft met de gehanteerde taal. Een ‘Hollander’ heeft natuurlijk moeite met de uitspraak van Sch vóór een medeklinker. Vandaar dat men er een S van maakt, waardoor een naam als Schmetz evolueert tot Smeets (en Schmitz tot Smits).
   Graag wil ik dit filosofietje aan deze ledenlijst voorleggen. Misschien zijn er andere aspecten van invloed. En ook zal er wel over gepubliceerd zijn. Graag uw/jullie mening en tips.

   Vriendelijke groet,

   John Smeets, Landgraaf   ---------------------------------
   Gesendet von Yahoo! Mail - Jetzt mit 1GB kostenlosem Speicher

   [Non-text portions of this message have been removed]
  • Show all 11 messages in this topic