Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

GAZETA TEMA 12.08.2005

Expand Messages
 • Redaksia Tema
  EDITORIALI TAKTIKA E TOKËS SË DJEGUR Nga Prof. Dr. Apollon Baçe No 18 835 Numri 18 835 i gazetës “Numri i parë u botua më 25 Gusht 1942”, dmth. i
  Message 1 of 1 , Aug 11, 2005
   EDITORIALI

   TAKTIKA E TOKËS SË DJEGUR

   Nga Prof. Dr. Apollon Baçe

   No 18 835
   Numri 18 835 i gazetës “Numri i parë u botua më 25
   Gusht 1942”, dmth. i ZP-së, njofton se “Industria e
   peshkimit është efektive dhe konkurruese”, se “Vazhdon
   puna në tre rrugë kryesore të Tiranës” dhe se
   “Parodistat e Vlorës japin koncert artistik në plazh”.

   “Partia Socialiste di të administrojnë pushtetin në
   çdo situatë" vijon në gazetën 63 vjeçare të partisë së
   tij Sekretari i Përgjithshëm Gramoz Ruçi: "Garantoj të
   gjithë anëtarët dhe simpatizantët e Partisë Socialiste
   që ne do vazhdojmë të realizojmë përgjegjësitë tona
   politike për qeverisjen e vendit, për stabilitetin dhe
   integrimin e tij në strukturat euroatlantike”.
   Realizim përgjegjësish politike, peshq efektivë,
   stabilitet dhe integrim në strukturat euroatlantike,
   tri rrugë në punë, partia në krye të detyrës për
   qeverisjen e vendit, parodistë në rërën e plazhit.
   “Çdo populli bën Partia- ç’thotë Partia bën populli”.
   Një situatë moralo- politike e shkëlqyer. Pavarësisht
   se nga 75 deputetët e legjislaturës së shkuar PS-së
   sot i kanë mbetur jo më shumë se 41. Pavarësisht se
   koalicioni rreth PD-së është 58 % dhe blloku rreth
   PS-së 36 %.

   Ndërkohë, përtej idileve rozë të partisë rozë, ujëvara
   e 415 ankimeve në KQZ dhe në Kolegjin Zgjedhor e ka
   futur vendin në muajin e dytë të vakumit real të
   pushtetit. Rinisja dy muaj pas zgjedhjeve të para e
   kalvarit të zgjedhjeve të dyta synon drejt muajit të
   tretë të mosdorëzimit të pushtetit.
   “PS-ja do të njohë rezultatin e zgjedhjeve vetëm pas
   çertifikimit të zgjedhjeve nga KQZ-ja dhe Kolegji
   Zgjedhor” thotë Kryeministri i fundit komunist i 4
   kontinenteve Fatos Nano. "Ne kemi prova konkrete të
   përdorimit abuziv nga ndonjë institucion kushtetues të
   presionit ndaj anëtarëve të Kolegjit Zgjedhor dhe
   presionit fizik të ushtruar nga bashkëpunëtorë të
   afërt të Berishës” kumton Ministri komunist i Punëve
   të Brendshme Gramoz Ruçi. “Synohet barazimi” vijon
   ministri po komunist, Skënder Gjinushi “dhe në rast
   barazimi do të kishim një qeveri me bazë të gjerë me
   një kryeministër të vërtetë”. I cili s’ka kush të jetë
   tjetër përveç ministrit komunist Gjinushi.
   Të tëra këto të krijojnë parashijen e athët të
   ankesave për zgjedhjet e dyta dhe ndjesinë e absurdit
   të dramë- komedisë së Beckett-it “Në pritje të
   Godosë”, pritjen e një ndodhie që s’do ndodhë kurrë.
   Të japin të kuptosh se “Pallati i Ëndrrave” ia ka
   nisur sërishmi “lavaggio dell cervello-s, shpëlarjes
   komuniste të truve” në mënyrë që mendim- ideja e
   dikurshme “komunistët s’e dorëzojnë pushtetin kurrë”
   të pranohet si mendim- ide normale, në mënyrë që të
   ripranohet koncepti i ZP-së (plazmues dhe kryeredaktor
   i parë i së cilës ka qenë gjakatari i kombit Enver
   Hoxha) se “pushteti buron nga gryka e pushkës”. Si në
   1945 ashtu edhe në 1997.
   Ndërkohë pavarësisht se “Industria e peshkimit është
   efektive dhe konkurruese”, se “Parodistat e Vlorës
   japin koncert artistik në plazh” dhe se PS-ja “vazhdon
   të realizojë përgjegjësitë politike për integrimin në
   strukturat
   euroatlantike” pasojat e mosdorëzimit të pushtetit po
   bëhen gjithnjë e më lënduese, gjithnjë e më të
   dhimbshme. Që nga zbrazja me shpejtësi e arkës së
   shtetit tek rishfaqja e krimit të shëmtuar dhe të
   përgjakur. Treguesit më tregues të mungesës së
   shtetit.

   “Terra Brucciata- Toka e Djegur”
   “PS-ja po jep shenja të dukshme se nuk është e prirur
   të pranojë humbjen… Kryetari e shikon veten si
   malësorin patriarkal me mustaqe, i cili është koritur
   keq nga humbja” thotë Bardhyl Londo. Duke i krijuar
   PS-së alibinë etnografike të një Nanoje patriarkal që
   shullëhet dhe pi plazheve të miliarderëve nga turpi
   për humbjen e zgjedhjeve. “Pse pi? Nga turpi. Pse ke
   turp? Ngaqë pi” thoshte i pezmatuar pijaneci i Princit
   të Vogël të Saint-Exupéry-së. Ndërkohë shkaqet janë
   krejtësisht të tjerë.
   Shkaqe për zgjatjen e stërzgjatur të dorëzimit të
   pushtetit janë edhe dëshira për të grabitur nga
   pasuria kombëtare (e jotja dhe e imja) e nxjerrë me
   ngut në ankand, edhe shkatërrimi i dokumentacionit të
   krimeve ekonomike, edhe dëshira e kandidat- deputetëve
   për ndonjë cep parlamentar, edhe synimi për shkrirjen
   maksimale të koalicionit rreth PD-së (falë edhe
   ndihmës së KQZ-së e cila jo rastësisht ka marrë e
   dhënë ose me ministrinë e policisë ose me shërbimet
   inteligjente).
   Synim është edhe shtyrja e llogaridhënies nga Kryetari
   Nano deri në fashitjen e zërave “me kryetarin aktual
   Nano edhe më tej në krye PS-ja nuk e ka të lehtë të
   rikthehet në pushtet”. Dmth., shtyrja në kohë e
   llogaridhënies përderisa ajo t’ia nisë lëvizjes
   brouniane ku një zot e di se nga dhe si lëvizin
   molekulat. "Peshkun e qelbi edhe bishti-bazë edhe
   koka-qendër e PSSH-së, sektori organizativ i saj”
   komunikon dobishëm në këtë drejtim gazeta e Nano-
   Braçes, ZP-ja.
   Por kryesynimi i synimeve është taktika e “tokës së
   djegur”. Synimi për të zbrazur arkat, për të shkrehur
   punën e administratës, për të rritur krimin, për të
   rritur radhët para sporteleve, për të kryengritur
   segmentet e malavitës, për ta ulur më keq nivelin e
   jetesës. Në mënyrë që thashethemnaja t’ija nisë rrugës
   “zvarrë- zvarrë” si në këngën e prapë të Don Basilios.
   Përderisa intriga (ǒna u desh, ishim mirë me
   socialistët) të gjëmojë “come un colpo di canone- si
   gjëmim topi”.
   Kjo vlen edhe për të bindur aradhet e PS-së dhe
   dyshuar të tjerët se po të mos ia kishin bërë me hile
   PS-së, PS-ja nuk do t’i humbiste zgjedhjet. Dhe,
   përderisa PS-së ia kanë bërë me hile, PS-ja ka të
   drejtë legjitime ta rimarrë pushtetin. Me armë a pa
   armë pak ka të bëjë (kështu na tha edhe një gazetar
   liberal për vitin 97). Shkurt për të mbjellur farën e
   së keqes vilet e egra të së cilës do t’i duhet t’i
   vjelë e t’i shijojë qeveria e PD-së. Bashkë me
   shqiptarët.
   Përmbledhtas synimi i PS-së është t’ia nxijë jetën
   kundërshtarit- ta dobësojë me sa mund atë- ta përmbysë
   në çastin e dobësisë së provokuar si në vitin 97. Kush
   njeh dokumentacionin e lëvizjes guerilase komuniste
   shqiptare dhe ka ndjekur nga afër bëmat e vitit ’97, e
   di se këto fjalë nuk janë vegime kobndjellëse
   sibiliane por udhëzime operative të udhëheqjes
   komuniste.
   Për të ilustruar se zgjatja e stërzgjatur e
   mosdorëzimit të pushtetit nuk është pasojë hutimi,
   spontaniteti a patriarkaliteti dhe se kjo lëvizje u
   perceptua që në fillim si lëvizje obstruksioniste,
   vlen një citat i shtypit të pavarur tri javë para
   zgjedhjeve. “Secili nga kandidatët për deputet i
   PS-së, duhet të ketë një avokat për ta mbrojtur nëse
   ndodh që duhet të përballen në Kolegjin Zgjedhor apo
   në KQZ. Propozim tjetër është që në KZZ-të ku shumicën
   e ka PD-ja, anëtarët e PS-së të bllokojnë punën pa e
   nisur atë në KQZ”. Kupola rozë e dinte fare mirë se
   votimi do të ishte plebishitar dhe s’kish si të mos ta
   dinte. I vetmi aparat i padëmtuar komunist është
   aparati informativ, Organet siç i quante me përkëdheli
   këto organe Shoku Enver.

   415 ankesa
   “Zgjedhjet e fundit parlamentare shënuan një progres
   të dukshëm. U shfaqën probleme në fazën e
   administrimit të rezultateve, por ato nuk prekën
   thelbin e procesit” kumton Presidenti Moisiu. Vërtet
   ato shënuan një progres të dukshëm?
   “Këto janë zgjedhjet më të pandershme në Shqipëri”
   vijon Preç Zogaj. “Nëse do të ishin të ndershme, PD-ja
   do të kishte fituar 81 deputetë”.
   Grafiku i zgjedhjeve parlamentare shqiptare ka formën
   e çuditshme të kacekut të kovaçit (emër me të cilin
   dhe njihet ky lloj grafiku). Strukturalisht ai i
   përket të ashtuquajturve grafik-shilarës, ku ngritja e
   një serie (PD) pasqyrohet automatikisht me uljen
   simetrike të serisë tjetër (PS) dhe, vice- versa, ulja
   e një serie (PD) pasqyrohet automatikisht me ngritjen
   simetrike të serisë tjetër (PS). Ligjshmëria në këtë
   tip grafiku përcaktohet nga ulje- ngritjet simetrike
   ndaj boshtit të simetrisë.
   E veçanta e grafikut të zgjedhjeve shqiptare është se
   deri në vitin ’97 kjo ligjshmëri respektohet, por në
   vitet 2001- 2005 ajo deformohet nga tërheqja
   artificiale lart e serisë së PS-së. Nëse grafiku do
   t’i përmbahej ligjshmërisë, përkatësisht boshtit të
   simetrisë, seria e PS-së në 2001 do ndodhej 3- 5 pikë
   poshtë PD-së, çka do tregonte se zgjedhjet ‘2001 janë
   fituar nga PD-ja. Dhe, duke iu përmbajtur po kësaj
   logjike, seria e PS-së në zgjedhjet ‘2005 do ndodhej
   tmerrësisht poshtë serisë së PD-së.
   “Nuk di asnjë vend tjetër në botë që opozita të fitojë
   zgjedhjet, kur ato nuk janë të lira dhe të ndershme”
   thotë Jozefina Topalli. “Asnjëherë nuk kam menduar se
   nuk i kemi fituar zgjedhjet e 2001. Por diferenca e
   kësaj radhe ka qenë e jashtëzakonshme. Përtej çdo
   lëvizjeje të mafies, parasë, instrumentave të
   shtetit”. Ky dhe është spjegimi. Kur votimi është
   plebishitar, rezultatet mund të masakrohen, por kurrë
   nuk mund të asgjësohen.


   Rregjistruar Votuar Pjesemarrja % PP-PS % PD %
   1987 1 830 653 1 830 653 100. 100. -
   1991 1 984 933 1 963 568 98.9 56.2 38.7
   1992 2 000 000 1 830 000 91,5 25,7 62,0
   1996 2 204 000 1 963 344 89,1 20,4 55,5
   1997 1 947 235 1 412 929 72,2 52,8 25,7
   2001 2 499 238 1 323 900 52,9 41,5 36,8
   2005 2 850 821 1 391 690 48,8 37,7 41,8

   Në të vërtetë zgjedhjet e 2001 ishin brutale,
   primitive, me policë groteskë që si në “Trimëritë e
   tmerrshme të të famshmit Pantagruel“ mbushnin rrëzë
   fiqve 400 me 0 kutitë e votimit pasi “kështu ka thënë
   Shef Bizhga”. Me komisionerë PD-je të rrahur
   shtazërisht në fshatrat e Kavajës dhe të plagosur me
   pistoletë në Tiranë. Me poet-ekzekutuesin Fehmi Abdiu,
   i cili këtë herë ekzekutonte mandatet dhe votën e lirë
   (Në emër të Republikës së Shqipërisë… Ky vendim është
   i formës së prerë… Prija kokën… Tjetri).
   Sondazhi me një paketë 1200 individëshe në Tiranë e
   nxirrte PD-në 3 % para PS-së ndërkohë që votimet
   nxorën PS-në 6,9 % para PD-së. Manipulimi brutal dhe
   primitiv i 2001 lëvizi brenda cakut të manipulimeve 10
   pikëshe të Republikave të Bananeve.
   “E majta ka fituar votat e qytetarëve, por jo
   procesverbalet në zgjedhjet e 2005” përgjithëson
   anëtari i Byrosë Politike të PSSH-së Petro Koçi. Deri
   edhe i rezervuari Meidani pyetjes “A mendoni se
   kandidatëve të PS-së iu vodhën votat në 3 korrik” i
   përgjigjet me frazën “Më duket e vështirë, por jo e
   pamundur”.
   Dhe për derisa Nano thotë se “PD-ja në ’97 shpërtheu
   depot e armatimit”, dmth., se PD-ja armatosi aradhet e
   PS-së në mënyrë që ato ta rrëzonin PD-në nga pushteti,
   është krejt normale që ministri polic Igli Toska të
   protestojë kundër policëve të tij, të cilët ia
   rrëmbyen kutitë e votimit për t’ia dhuruar
   kundërshtarit.
   “Në kutitë e qendrës 1716 dhe 1724 janë gjetur
   përkatësisht një dhe dy fletëvotimi më tepër se sa
   numri i zgjedhësve … Kutitë e votimit janë dorëzuar në
   kapërcim të orareve… Në listën e zgjedhësve të qendrës
   së votimit 1724 nuk janë shënuar numrat e dokumentave
   të identifikimit … Komisioneri i kësaj qendre votimi
   nuk është banor i zonës zgjedhore”. Ky dhe është uji i
   ujëvarës së ankimeve socialiste. Kjo dhe është ajka e
   ajkës së manipulimeve diabolike të djathta. U
   shpenzuan dhjetëra milion euro nga kandidatët e PS-së
   për të blerë votat? U vra komisioneri i PD-së nga
   krimineli Kulla? U zhduk pa nam e pa nishan një
   kryetar partie i PD-së? Hiç asgjë krahasuar me krimet
   e mësipërme monstruoze të PD-së.
   Por kjo është kontornoja. Gjella e manipulimit të
   zgjedhjeve 2005 ishte manipulimi i sofistikuar. Të
   cilin PS-ja e ktheu në shkencë të vërtetë duke arritur
   rezultate të pabesueshme. Për ta ilustruar këte vlejnë
   të dhënat nga zona që njoh më mirë, nga ajo ku
   kandidova.

   Ikona
   “Ikonë e pastërtisë moralo- politike të qeverisë” e
   quan me hijeshi kandidati i PSD-së kandidaten e PS-së
   të zonës 35 (aq me hijeshi sa që këtë shprehje e
   huazoj më tej- në shek. 16- Martin Luther-i në
   psallmën “Lutje Moisiut, ikonës së pastërtisë moralo-
   shpirtërore të Perëndisë”).
   Si e tillë zona 35, po të lëmë mënjanë angazhimin e
   aparatit ministerial, ndonjë blerje votash tek romët
   (10 euro/ copa), ndonjë kërcënim me thikë a hedhje të
   lehtë nga shkallët (asgjë krahasuar me milionaeurot
   dhe vrasjet në zonat e tjera) ishte një nga zonat më
   të pazë në media. Një zonë model.
   Dokumentacioni që na tregoi njëri nga kryepleqtë e
   “penduar” socialistë të zonës na habiti me plotësinë,
   kapilaritetin, saktësinë dhe hollësitë. Deri tek
   orientimi politik i njerëzve jashtë shtetit. Një
   perfeksion ky që konkurronte denjësisht me dosjet e
   Sigurimit të Shtetit (ndoshta pjesërisht i bazuar edhe
   tek ato). Pikërisht ky dokumentacion i admirueshëm
   ishte fundamenti ku u mbështet manipulimi.
   Për ta ndjekur këtë manipulim analizuam 5 nga 35
   qendrat e votimit (QV 47, 47/1,48, 51, 51/1).
   Rezultatet e përftuara ishin nga ata që të lënë pa
   frymë: Në 5 QV-të Bashkia No 5 kishte lënë pa
   rregjistruar 249 banorë me orientim komplet të djathtë
   (rreth 1700 persona për zonën) dhe kishte ndërfutur
   1002 persona të panjohur (kodi 999, rreth 7.000
   persona për zonën).
   Për t’i analizuar më nga afër këto dukuri zgjodhëm një
   qendër larg të parave, QV 23 ku rezultati ishte mjaft
   i dobët për PD-në. Për këtë QV bashkisë i ishte
   kërkuar që në listat e votimit të përfshiheshin 157
   banorë emri i të cilëve mungonte në listat paraprake
   (një pjesë e mirë e tyrja kishte votuar në 2001 dhe
   2003). Në listat përfundimtare bashkia futi 37
   persona, 120 i la jashtë listës dhe hoqi 12 persona
   emrat e të cilëve gjendeshin në listat paraprake. Tërë
   personat e paregjistruar dhe të hequr kishin orientim
   qartësisht të djathtë. Si i tillë dëmi neto vetëm në
   këtë QV ishte 132 vota çka do të thotë rreth 4600
   mangut për tërë zonën.
   1750 persona të paregjistruar, 7.000 persona të
   dyshimtë, 4600 vota minus bëjnë 13.500 persona.
   Ndërkohë që numri i votuesve ishte 20 mijë dhe
   diferenca e votave PS- PD qesharake. “Bën shaka” më
   tha një vrojtues nga Lituania i ODHIR-it, i cili
   kishte njohur edhe zgjedhjet e Tanganikës.
   Dhe e tëra nuk mbaron këtu. ZP-ja ulëret se “Në QV
   1716 dhe 1724 janë gjetur përkatësisht një dhe dy
   fletëvotimi më tepër se sa numri i zgjedhësve”.
   Ndërkohë në Zonën 35 fletëvotimi të tilla janë gjetur
   me dhjetëra, personat që kanë votuar pa qënë fare në
   listë janë po me dhjetëra, çertifikatat e paqëna të
   lindjes (pa vulë, të falsifikuara, pa fotografi) janë
   me qindra.
   Dhe këtu m’u kujtua skena me atë gruan në grahmat e
   fundit, të cilin i biri e solli në krahë për të
   votuar. “Mos vdeksha pa i parë të ikin” tha ajo. Dhe
   kjo skenë, që s’është aspak trill gazetaresk, por
   realitet i dhimbshëm, më solli një ndjenjë faji që
   vështirë se do të më ndahet ndonjëherë. Të fajit që
   nuk munda ta mbroj votën e lirë të asaj gruas në
   grahmat e fundit. Nga ajo ikona e pastërtisë moralo-
   politike të qeverisë.

   Epilog
   “Opozita është një pasuri kombëtare” thotë me kalorësi
   Berisha. Pa dyshim që në Angli, Gjermani, Itali, qoftë
   edhe në Bullgari a Rumani, opozita, në rolin e relesë
   sinjalizuese- vepruese për deformacionet e pushtetit,
   është një pasuri e kombit, e dalë nga kombi për të
   mirën e kombit. E tillë do të ishte edhe një opozitë
   shqiptare e Sokol Nakove, por kurrsesi opozita e
   nanove, gjinushëve a ruçëve.
   Kjo nuk është grishje për të filluar “gjuetinë e
   shtrigave”, por nëse dikush vazhdon të praktikojë rite
   kabalistike, si Taktika e Tokës së Djegur, që të çojnë
   në mbytje foshnjash, shtrigat duhen ndjekur pikërisht
   në emër të foshnjeve të mbytura. Si ato që ndërruan
   jetë në ’97.
   Një herë kjo opozitë na shpuri buzë abisit vëllavrasës
   çka e paguam kobshëm dhe mjaft. Dhe që kjo opozitë të
   mos arrijë të vërë në skenë skenarin e Tokës së Djegur
   duke risjellë vitin më të prapë 97, që Shqipëria të
   nisë politikisht dhe ekonomikisht rrugën drejt
   Europës, që kjo Europë të mos ta presë Shqipërinë si
   një copë letre për ta ngjitur diku nga Naurut, Tuvalut
   ose Tangat, që konsumi të mbështetet edhe në prodhim
   dhe jo kryesisht në konsumin e parave të bardha, të
   hirta dhe të zeza të emigracionit së pari duhet
   shkatërruar makineria e zezë korruptive e klaneve të
   PS-së, e cila prodhon vetëm stanjacion dhe ditë të
   zeza.
   Dhe që të shkatërrohet kjo makineri e zezë duhen
   goditur menjëherë dhe me ashpërsi të plotë tërë
   gjeneratorët e korrupsionit. Të drogës- kontrabandës-
   prostitucionit, doganat- hipotekat- ndërtimet abuzive.
   Që gangrena të mos shtrihet më tej duhen amputuar me
   sterilitet dhe pa asnjë mëdyshje tërë pjesët e
   gangrenizuara. Që skenaristët e Tokës së Djegur të mos
   kenë gojë të thonë nesër se “jeta dhe indekset e saja
   janë keqësuar” kjo duhet shoqëruar urgjentisht me
   paraqitjen reale të gjendjes reale.
   Duhet shoqëruar me shkatërrimin e vitrinës rozë të
   dyqanit të murrmë socialist, me afishimin dhe
   spjegimin përse GDP-ja e PS-së ngrihet në 1/ 3 e saj
   (1/ 2 sipas ish drejtorit të Bankës Botërore për
   Shqipërinë) mbi drogë, prostitucion dhe kontrabandë,
   me sqarimin si dhe pse qeveria e PS-së e ka ulur
   Shqipërinë mbi një arkë dinamiti nga e cila ajo duhet
   ngritur sa më shpejt që të jetë e mundur.
   Duhet të shoqërohet me spjegimin përse papunësia
   shqiptare arrin shifrën e frikshme 42 %, me spjegimin
   përse 58 % e shqiptarëve jeton nën nivelin e varfërisë
   absolute (Human Development Report 2004), me spjegimin
   përse Shqipëria renditet për të ardhurat për frymë në
   vendin e 127, thuaj në fund të fundit të botës (2003
   CIA The World Factbook; World Facts, 2004), me
   spjegimin përse sipas indeksit Lambsdorf ajo është 75%
   e korruptuar (Corruption Perceptions Index,
   Transparency International, 2003), me spjegimin përse
   Indeksi i Lirive Qytetare - 0,735 është një ndër më të
   dobëtit në botë (UNDP, HDI: Human Development Indexes,
   2003), me spjegimin përse indeksi i së Drejtës ndaj
   Pronës e rendit ate në kutinë para vendeve komuniste
   (Index of Property Rights, The Heritage Foundation and
   The Wall Street Journal, 2003), me spjegimin përse
   Indeksi i Lirisë së Politikës së Tregut është më i
   keqi i mundshëm (Trade Policy Index, The Heritage
   Foundation and The Wall Street Journal, 2004).
   Dhe të tëra këto do ndihmonin në shuarjen e zjarreve
   të Taktikës së Tokës së Djegur të kësaj opozite
   zjarrndezëse.


   POLITIKA

   Katër anëtarë socialistë në KQZ votuan dje pro
   kërkesës së Kastriot Islamit, por pa mundur ta
   miratojnë atë

   Zona e Islamit, në dorë të Kolegjit Zgjedhor

   Kolegji Zgjedhor do të vendosë përfundimisht për fatin
   e zgjedhjeve në zonën 73 në Mallakastër. Komisioni
   Qëndror i Zgjedhjeve nuk ka mundur të marrë dje një
   vendim për mandatin e deputetit në këtë zonë
   zgjedhore, pasi nuk është plotësuar kuorumi i
   nevojshëm i votave. Katër anëtarët socialistë në KQZ
   votuan për kërkesën e kandidatit socialist Kastriot
   Islami, ndërkohë që nevojiten pesë vota për të
   çertifikuar një mandat. Tre anëtarët e tjerë të KQZ-së
   e vlerësuan si anti-kushtetues vendimin e KQZ-së dhe
   votuan kundër. Nga ky votim ka ngelur në fuqi ende
   rezultati i nxjerrë nga KZZ-ja e Mallakastrës, që
   nxori fitues kandidatin e PD-së, Artur Shehu. Tashmë
   gjithçka për këtë zonë do të vendoset nga Kolegji
   Zgjedhor.
   Pala ankuese e kandidatit socialist, Kastriot Islami
   kërkoi që në tabelën e rezultateve të përfshiheshin
   edhe kutitë e 2 qëndrave të votimit të numëruara në
   KQZ dhe që të shpallej fitues i kësaj zone zgjedhore
   ministri i Jashtëm, Kastriot Islami.
   Kërkesa u shoqërua me 4 vota pro dhe 3 kundër dhe u
   hodh poshtë nga Komisioni Qëndror i Zgjedhjeve pa
   arritur të marrë 5 votat e kërkuara.
   Gjatë hapjes së kutive të 2 qendrave të votimit u
   gjetën 15 fletë votimi tepër nga numri i votuesve të
   regjistruar në këto qëndra dhe u evidentua dëmtimi i
   një kodi sigurie në kutinë e materialeve të njërës
   prej qëndrave të votimit.
   Përfaqësuesi i Partisë Demokratike në KQZ, Ferdinant
   Poni deklaroi se kutitë e numëruara në KQZ dhe që
   shpallnin fitues kandidatin socialist, ishin të
   manipuluara.
   Sipas tij, në listat e votuesve të kutive të dy
   qëndrave të votimit mungonin 450 numra identiteti të
   zgjedhësve dhe më shumë se 90 firma të tyre në këto
   lista ishin të manipuluara.
   Ferdinant Poni theksoi se kodet e serive të
   dokumenteve të identifikimit të administruara nga
   kutia e materialeve nuk përputhen me asnjë nga kodet e
   çertifikatave apo pasaportave që përdoren për të
   votuar në Republikën e Shqipërisë.
   Avokati i kandidatit demokrat, Enkelejd Alibeaj, tha
   se një mandat nuk mund të merret me vota të
   manipuluara, duke përdorur Komisionin Qëndror të
   Zgjedhjeve.
   Anëtari i KQZ-së, Klement Zguri, theksoi se numërimi i
   fletëve të votimit është në kompetencë të grupeve të
   numërimit dhe KQZ-ja nuk duhet ta kishte marrë këtë
   funksion që nuk është i parashikuar për këtë
   institucion në Kodin Zgjedhor.
   Për anëtarin e Komisionit Qëndror të Zgjedhjeve, Dodë
   Prenga zona zgjedhore 73 është çështja e menaxhuar më
   keq nga ana proceduriale e KQZ-së, çështje në të cilën
   ky institucion ka shkelur Kodin Zgjedhor.
   Tomorr Malaj, anëtar i KQZ-së tha se hapja e kutive
   është bërë në mënyrë transparente dhe vlerësimi për
   rregullsinë apo parregullsinë e tyre i takon publikut.
   Kreu i Komisionit Qëndror të Zgjedhjeve, Ilirian
   Celibashi, theksoi se KQZ-ja nuk ka bërë as më shumë
   dhe as më pak nga ajo që parashikon ligji dhe kjo
   është bërë në mënyrë profesionale larg interesave
   politike dhe personale.
   Ditën e djeshme, kandidati socialist në zonën 73,
   Kastriot Islami deklaroi se do ta apelojë vendimin e
   KQZ-së në Kolegjin Zgjedhor, gjykatë kjo që pritet të
   ndajë mandatin e deputetit për zonën 73 në
   Mallakastër.


   Replikat në KQZ mes Çlirim Gjatës dhe Ilirjan
   Celibashit

   “Nervozizmi i Celibashit tregon impotencë
   profesionale”

   Celibashi- ...E gjitha kjo që kam vendosur të them, ka
   të bëjë me deklarat e djeshme që ka bërë Gjata në disa
   televizione ku vendimet e KQZ-së i ka cilësuar si pa
   baza ligjore. Je një shërbëtor i pavlerë i Partisë
   demokratike. Nuk ke vlerë. Fiton apo humb Partia
   Demokratike kjo është një gjë që e zgjidhin
   shqiptarët. Por për ju bëri shumë mirë që fitoi, sepse
   përndryshe do të kishte shpërthyer ndonjë kamikaz
   këtu, në qoftë se do të humbiste Partia Demokratike.

   Gjata- Pas tërë atyre fjalëve, jo kaçak, jo ashtu,
   duhet të dish një gjë: që ti nuk qëndron në atë nivel
   sa unë të ndihem i fyer nga ti. Dakord? Unë këtu
   diskutoj profesionalisht, unë nuk merrem me asnjë lloj
   diskutimi batute, fyrje etj., etj., etj.. Por ju duhet
   të dini një gjë, fyerjet, kanosjet, zëri i lartë,
   dhuna në përgjithësi nuk tregojnë gjë tjetër, veçse
   impotencë intelektuale. Kjo besoj se është njëra anë.
   Anët e tjera pastaj... Nuk i përgjigjem njeriu dhe
   askujt dhe as kësaj salle dhe as kësaj tavoline për
   veprimet e mia, përveçse Presidentit të Republikës, me
   cilësinë e Kryetarit të Këshillit të Lartë të
   Drejtësisë.

   Celibashi- Shërbimi juaj nuk i shërben fare PD-së,
   fare absolutisht. Në qoftë se doni të bëni karrierë si
   politikan, dorëzoni mandatin këtu dhe bëni karrierë.
   Por s’mund të dilni si kaçak dhe të flisni diku tjetër
   kundër komisionerëve të këtij Komisioni. Ju jeni pjesë
   e Komisionit dhe jo të akuzoni anëtarët e Komisioni
   jashtë kësaj tavoline. Kjo është ajo potenca
   intelektuale që keni qejf.

   Gjata- Gjë tjetër kishe?
   Celibashi- Unë kam edhe shumë gjëra të tjera, por
   s'mund t'i them.
   Gjata- Thuaji se ta garanton ligji.
   Celibashi- Po lëri ato, mos më trego ligjin.
   Gjata- As nuk e marr mundimin.
   Celibashi- Problemi që më shqetëson është kur
   institucioni i KQZ-së sulmohet dhe sidomos kur
   sulmohet nga anëtarët e Komisionit. Dje mund të kenë
   patur të gjithë të drejtë si zoti Shehu apo zoti
   Ferdinand si përfaqësues i Partisë Demokratike dhe
   kandidatët e saj të mos merrnin pjesë në seancë. Unë
   mbaj një qëndrim, por edhe ti duhet ta pranosh. Ju e
   cilësoni si mungesë edukate ate se çfarë është e
   drejtë dhe e padrejtë në këtë botë. Forma nganjëherë
   është më e rëndësishme, por më i rëndësishëm është
   thelbi dhe thelbi ky është "Ajo çfarë keni folur dje
   është e dënueshme absolutisht dhe është fyese dhe
   ofenduese.

   Gjata- Dënojeni!...
   Celibashi- Ka edhe ligj që thashë unë. Ju keni dy
   mundësi: ose të largoheni duke pranuar se ju nuk mund
   të bëni detyrën e anëtarit të Komisionit kështu, ose
   ridimensiononi qëndrimin.
   Gjata- Shih kompetencat e tua, po tani lërini këto.
   Celibashi- Unë e kuptoj se ju nuk mund të bëni dot gjë
   tjetër veçse të komandoheni keq. Për hir të së
   vërtetës, absolutisht. Dhe do të vijë një moment që
   këto do t’i bëjmë, se boll ju kemi duruar. Nuk ka
   nevojë që asnjë parti politike të ketë shërbëtorë në
   këtë tavolinë. Dhe sidomos ato që nuk kanë vlerë
   fare...


   Islami tha se duhen ndëshkuar tre anëtarët e KQZ-së që
   votuan kundër

   Islami: Falenderoj Celibashin për vendimin

   Kandidati i Partisë Socialiste në zonën 73, Kastriot
   Islami, ka falenderuar drej Kryetarin e Komisionit
   Qëndror të Zgjedhjeve që numëroi dy kutitë e votimit.
   Islami ka falenderuar edhe anëtarët e tjerë socialistë
   në KQZ dhe ka sulmuar ashpër anëtarët e KQZ, që e
   konsideruan të paligjshëm vendimin për të hapur kutitë
   e votimit, në të cilat u zbuluan shumë parregullsi.
   “Falenderoj me këtë rast drejtuesit e KQZ-së dhe tre
   anëtarët e maxhorancës në KQZ, për profesionalizmin,
   korrektësinë dhe angazhimin maksimal për të zbatuar
   ligjin edhe në rast kur ata kanë votuar kundër
   kandidatëve socialistë. Më duhet të evidentoj para
   jush aprofesionalizmin, servilizmin ekstrem politik
   dhe mungesën totale të përgjegjësisë qytetare të tre
   anëtarëve të KQZ-së. Ata treguan se mbeten ushtarë
   besnikë nën urdhrat e Berishës, për të mos votuar
   asnjëherë konform ligjit, sa herë që bëhet fjalë për
   çështje që lidheshin me kandidatë socialistë, dhe
   ngritur dorën kundër çdo ankimimi të socialistëve. Më
   tej ata duke mos votuar në mbledhjet e KQZ-së kanë
   thyer Kodin Zgjedhor dhe duhen ndëshkuar. Sjellja e
   këtyre anëtarëve ka qenë plotësisht partiake. Ata
   anëtarë nuk mund të jenë as anëtarë të KQZ-së, as të
   jenë në vende të rëndësishme të gjyqësorit, sepse do
   të jenë gjykatës partiakë për të sulmuar kundërshtarët
   politikë,” u shpreh Islami gjatë një konference për
   shtyp.


   Nënkryetarja e PD-së, Jozefina Topalli, u shpreh se
   katër anëtarët e KQZ-së kanë shkelur Kushtetutën dhe
   Kodin Zgjedhor

   PD: Kolegji të mbrojë Kushtetutën

   Partia Demokratike e ka quajtur vendimin e Kolegjit
   Zgjedhor për të numëruar votat e Kastriot Islamit, si
   antikushtetues dhe i ka bërë thirrje Kolegjit Zgjedhor
   që të rivendosë në vend Kushtetutën dhe Kodin
   Zgjedhor. Nënkryetarja e Partisë Demokratike Jozefina
   Topalli u shpreh se përfaqësuesit socialistë në KQZ
   vendosën dje të dalin mbi Kushtetutën.
   “Përfaqësuesit e qeverisë në KQZ dhunuan në mënyrë
   flagrante kushtetutën, kodin zgjedhor nenet 158,
   109/3, 109/7. Sipas kodit të votuar me konsensus,
   Komisionit i njihet e drejta e rinumërimit dhe
   rivlerësimit, por jo e drejta e numërimit dhe
   vlerësimit në thelb, pasi kjo i takon grupit të
   numërimit dhe KZZ-së. Në kundërshtim me të gjitha
   këto, KQZ votoi sot(dje) për të dhënë një mandat
   antiligjor, të pamerituar mbi bazën e kutive të
   pavlefshme, në fakt një mandat i prodhuar nga
   hedhurinat e koshit të ministrit të jashtëm,” u shpreh
   Topalli.
   Nënkryetarja e Partisë Demokratike u shpreh se
   parregullsitë e zbuluara në dy kutitë e votimit
   treguan se vendimi i KZZ-së ka qenë i drejtë.
   “Përfaqësuesit e qeverisë në KQZ me një militantizëm
   politik hapën kutitë e deklaruara si të pavlefshme nga
   të shtatë komisionerët e KZZ-së për qendrat e votimit
   3248, 3260. Kutitë e hapura pas gjashtë javësh faktuan
   se ato ishin thellësisht të manipuluara dhe se vendimi
   i KZZ-së, i votuar nga të majtë dhe të djathtë, që
   nxirrte fitues kandidatin e PD-së, kishte qenë
   krejtësisht i ligjshëm,” u shpreh Topalli.
   Zonja Topalli u shpreh gjatë konferencës së djeshme se
   votimi i KQZ-së tregoi se socialistët duan të ecin
   ende në vazhdën e marrjes së mandateve të paligjshme
   dhe të pamerituara në popull. “As këto nuk mjaftuan
   për të penguar përfaqësuesit e qeverisë në KQZ, për
   dhurimin e mandatit të paligjshëm e të turpshëm për
   Kastriot Islamin, edhe pse e dinin se nuk mund t’i
   jepnin mandatin, katërshja votoi për të shndërruar në
   vlerë atë që ishte hedhurinë. PD, e cila ka vlerësuar
   administrimin serioz të zgjedhjeve, dënon këtë qëndrim
   të pandërgjegjshëm të katërshes së KQZ-së dhe duke e
   konsideruar të papranueshëm votimin e sotëm, shpreh
   besimin se Kolegji zgjedhor do të tregojë integritet
   në mbrojtjen e së drejtës, ligjit dhe kushtetutës,” u
   shpreh nënkryetarja e PD-së.
   Partia Demokratike shprehu besimin se Kolegji Zgjedhor
   do të rivendosë në vend kushtetueshmërinë dhe Kodin
   Zgjedhor të shkelur. “Unë dua të shpreh besimin se
   trupi zgjedhor do të tregojë vërtet etikë dhe
   integritet për të mbrojtur ato, të cilat janë futur si
   elementë bazë në Kodin zgjedhor si gjykuesit e fundit
   në mbrojtje të kushtetutës dhe Kodit zgjedhor dhe të
   procedurës në përgjithësi, por ajo që është më e
   rëndësishme, të procesit zgjedhor dhe të mosdegradimit
   të mëtejshëm të këtij procesi,” tha nënkryetarja e
   PD-së.
   Ai tha më tej se vendime të tilla prishin imazhin e
   zgjedhjeve, tamam në momentin kur po tentonim të
   krijonim një traditë të mirë në këtë drejtim. “Në çdo
   moment kur Kodi zgjedhor dhe kushtetuta shkelen dhe
   votohet në thyerje të kësaj të drejte, standardet e
   zgjedhjeve bien akoma më shumë, gjë që do të thotë se
   ka një kosto akoma më të madhe në këtë proces që në
   fakt është një kosto politike, por kohët e fundit edhe
   një faturë e madhe për shqiptarët, pavarësisht nga
   emri i atij që e ka marrë këtë mandat,” u shpreh
   Topalli.


   Parregullsitë në dy kutitë 3248 dhe 3260:

   1-Nuk kishte asnjë shënim për identifikimin e
   zgjedhësve
   2-Një kuti ishte e hapur
   3-Mungonin kodet rezervë të sigurisë
   4-Kishte mospërputhje në shënimet e procesverbaleve me
   çertifikatat e gjetura dhe hetimin e bërë
   5-Mospërputhje midis fletëve të votimit të gjendura në
   kuti me numrin e votuesve (kishte fletë votimi më
   tepër se numri i zgjedhësve)
   6-Kutitë evidentonin ndërhyrje në të dyja qendrat e
   votimit dhe që natyrisht të hapura pas gjashtë javësh,
   nuk mund të jepnin asnjë lloj garancie për
   paprekshmëri.


   Fjala e kandidatit të PD në zonën 73, Artur Shehu
   mbajtur dje në KQZ

   Një mandat për oligarkët e “arit të zi”

   Nuk ka asnjë dyshim që fituesi i vërtetë i zgjedhjeve
   të zonës 73 në Mallakastër është kandidati i Partisë
   Demokratike, zoti Artur Shehu. Përballja elektorale me
   ministrin e Jashtëm, Kastriot Islami në krye të
   makinerisë shtetërore, e cila u vendos qorrazi në
   dispozicion të një fushate, që zgjodhi si mjet për të
   mbijetuar, presionet politike, pushimet nga puna të
   kundërshtarëve, marrja në punë për efekte elektorale
   të rreth 200 njerëzve në ndërmarjet e naftës e KP...,
   blerja e votave, presioni ndaj komisionerëve, vënia si
   vëzhgues në Qëndrat e Votimit e njerëzve të armatosur,
   oficerë të komisariateve të Fierit dhe Vlorës, është
   manipulimi i parë i madh i kësaj zone, që për fat të
   keq nuk mund të zbërthehet në efekte numerike votash.
   I vlerësuari dhe fituesi i vërtetë i këtyre zgjedhjeve
   është kandidati i PD-së, rivali i vitit 2001 i zotit
   Islami, i cili humbi rreth 2500 vota nga elektorati i
   majtë, një pjesë e të cilit mbi 1200, votuan bindshëm
   për kandidatin e PD-së. Në rastin e zonës zgjedhore
   73, ju zoti kryetar po shkelni mbi nderin e dinjitetin
   tuaj profesional duke ndryshuar standardin e përdorur
   në interes të Islamit, duke bërë këtë një proces të
   zhvlerësuar në sytë e shqiptarëve. Ju kishit në dorë
   të krijoni një praktikë të mirë të zgjedhjeve në
   vendin tonë, por këtë e sfumuat me shpresën se do t’i
   jepni mandat një njeriu që nuk e voton zgjedhësi. Ju e
   dini shumë mirë se qendrat e votimit 3248 dhe 3260, të
   manipuluara rregullisht nga zoti Islami që prej vitit
   2001, shkeljet që u vunë re në to, nuk mund të cënojnë
   vullnetin e votuesve mallakastriotë, mandatin e
   Partisë Demokratike, e cila mori dhe një fitore morale
   në të gjithë Shqipërinë, përmes platformës së saj për
   t’i shërbyer qytetarit, dëshirës së tyre për shtet,
   drejtësi dhe qeveritarë ndryshe. Zoti kryetar, më vjen
   keq që në këtë proces gatishmëria dhe simpatitë tuaja,
   janë për pjesën e braktisur nga shqiptarët dhe vetja e
   tyre. Zoti kryetar askush në Mallakastër nuk pret të
   festojë fitoren e Islamit, veç oligarkëve të arit të
   zi, që ai krijoi.


   Rustem Gjata: KQZ të shpallë rezultatin. Sabri Godo:
   Presidenti duhet ta kishte thirrur Kuvendin

   Kuvendi, Moisiu fillon konsultat

   Presidenti Alfred Moisiu do të thërrasë sot grupin e
   juristëve në “Këshillin e të Urtëve” për t’u
   konsultuar për mbledhjen e Kuvendit. Presidenca
   njoftoi dje informalisht se Moisiu do të konsultohet
   sot me juristët për të dalë me një vendim për thirrjen
   ose jo të Kuvendit të ri. Sabri Godo, një ndër
   politikanët më me përvojë në vend dhe një ndër
   hartuesit e Kushtetutës, e sheh me skepticizëm
   konsultimin e Moisiut dhe shprehet se ai duhet ta
   kishte thirrur Kuvendin prej kohësh, pasi nuk ka asnjë
   pengesë kushtetuese për të kryer këtë detyrim
   presidencial.
   “Në këto momente mazhoranca është e qartë. Tre zonat,
   ku do të rivotohet në 21 gusht nuk do të cënohen aspak
   nga rezultati i tyre. Një deputet më shumë apo një
   deputet më pak, nuk do të ndikonte në diferencën mes
   dy partive. Unë e kam thënë edhe më parë, presidenti
   prej kohësh duhet të kishte mbledhur parlamentin dhe
   të emëronte kryeministrin e ri. Presidenti vetëm me
   këshilltarët e tij do të mjaftohej për të interpretuar
   Kushtetutën. Nuk është e nevojshme konsulta që
   presidenti i vendit do të bëjë me juristët e grupit të
   të urtëve, pasi kështu vetëm humbasim kohë,” u shpreh
   dje për TemA, Sabri Godo.
   Ish-Kryetari i Gjykatës së Lartë, Rustem Gjata, që do
   të jetë prezent gjatë konsultimit të sotëm të Moisiut,
   thotë se Komisioni Qëndror i Zgjedhjeve duhet të
   shpallë menjëherë rezultatin përfundimtar të
   zgjedhjeve, për zonat në të cilat ky proces ka
   mbaruar. Gjata thotë se KQZ nuk mund të varet nga
   zhvillimi i zgjedhjeve në tri zona për të nxjerrë
   rezultatin zgjedhor. Gjata thotë se KQZ e ka detyrim
   ligjor këtë dhe më pas Presidenti është i detyruar të
   thërrasë Kuvendin.
   “KQZ duhet të bëjë shpalljen e rezultateve pa pritur
   rivotimin, sepse kështu kërkohet nga pikëpamja
   ligjore, dhe menjëherë të bëhet thirrja e Parlamentit.
   KQZ, për mendimin tim, ka të gjitha kushtet
   kushtetuese-ligjore për të shpallur rezultatin e
   deritanishëm, sepse ato tri zona nuk ndikojnë
   teorikisht në ndonjë ndryshim në mazhorancë. Ajo është
   formuar tashmë dhe nga pikëpamja kushtetuese, ka të
   drejtë të shpallë rezultatin. Presidenti është i
   kushtëzuar nga rezultati i shpalljes nga KQZ,” tha për
   TemA, Rustem Gjata.
   Ndërsa nënkryetarja e Partisë Demokratike, Jozefina
   Topalli, u shpreh se Presidenti do të respektojë
   Kushtetutën dhe do të thërrasë Kuvendin. Ajo u shpreh
   dje se Presidenti nuk do që vendi të ndodhet në një
   vakum të tillë institucional. Topalli u shpreh se
   Presidenti Moisiu do të dijë që të mos lërë vendin të
   zvarritet në këtë formë për shkak të mosthirrjes së
   Kuvendit.
   “Unë besoj se Presidenti do të respektojë Kushtetutën
   dhe natyrisht nuk dua të besoj se të parit të shtetit,
   i duket se vakumi institucional, problemet e krijuara
   nga moskrijimi i qeverisë së re dhe moskonstituimi i
   Parlamentit, në të mirën e vendit. Uroj që ai shumë
   shpejt të thërrasë Parlamentin, sepse ai nuk ka asnjë
   pengesë kushtetuese dhe s’ka asnjë kuptim zvarritja e
   mëtejshme e konstituimit të Parlamentit,” u shpreh
   zonja Topalli.
   Ndërsa nga KQZ thuhet se zona 73, ku kandidon Islami,
   mban peng edhe rezultatin përfundimtar për 97 zona dhe
   për proporcionalin. Anëtari i KQZ-së, Çlirim Gjata u
   shpreh se nëse çështja Islami do të shkojë në Kolegjin
   Zgjedhor, atëherë duhet pritur vendimi i Kuvendit për
   të pasur një rezultat përfundimtar për zgjedhjet,
   përjashtuar këtu tri zonat ku rivotohet.

   Rustem Gjata, jurist
   KQZ duhet të bëjë shpalljen e rezultateve pa pritur
   rivotimin, sepse kështu kërkohet nga pikëpamja
   ligjore, dhe menjëherë të bëhet thirrja e Parlamentit.
   KQZ, për mendimin tim, ka të gjitha kushtet
   kushtetuese-ligjore për të shpallur rezultatin e
   deritanishëm, sepse ato tri zona nuk ndikojnë
   teorikisht në ndonjë ndryshim në mazhorancë. Ajo është
   formuar tashmë dhe nga pikëpamja kushtetuese, ka të
   drejtë të shpallë rezultatin. Presidenti është i
   kushtëzuar nga rezultati i shpalljes nga KQZ.

   Sabri Godo, hartues i Kushtetutës
   Në këto momente mazhoranca është e qartë. Tri zonat,
   ku do të rivotohet në 21 gusht nuk do të cënohen aspak
   nga rezultati i tyre. Një deputet më shumë apo një
   deputet më pak, nuk do të ndikonte në diferencën mes
   dy partive. Unë e kam thënë edhe më parë, presidenti
   prej kohësh duhet të kishte mbledhur parlamentin dhe
   të emëronte kryeministrin e ri. Presidenti vetëm me
   këshilltarët e tij do të mjaftohej për të interpretuar
   Kushtetutën. Nuk është e nevojshme konsulta që
   presidenti i vendit do të bëjë me juristët e grupit të
   të urtëve, pasi kështu vetëm humbasim kohë.

   Jozefina Topalli, nënkryetare e PD-së
   Unë besoj se Presidenti do të respektojë Kushtetutën
   dhe natyrisht nuk dua të besoj se të parit të shtetit
   i duket se vakumi institucional, problemet e krijuara
   nga moskrijimi i qeverisë së re dhe moskonstituimi i
   Parlamentit, në të mirën e vendit. Uroj që ai shumë
   shpejt të thërrasë Parlamentin, sepse ai nuk ka asnjë
   pengesë kushtetuese dhe s’ka asnjë kuptim zvarritja e
   mëtejshme e konstituimit të Parlamentit.


   Anëtari i KQZ-së thotë se rezultati përfundimtar do të
   nxirret menjëherë pas shqyrtimit të ankesës së Islamit
   nga Kolegji

   Gjata: Zonat në rivotim nuk pengojnë për rezultatin
   përfundimtar

   Anëtari i Komisionit Qëndror të Zgjedhjeve, Çlirim
   Gjata thotë se KQZ nuk pengohet nga tri zonat në
   rivotim për të nxjerrë rezultatin përfundimtar të
   zgjedhjeve. Gjata u shpreh dje se duhet pritur nëse
   çështja “Islami” do të shkojë brenda pesë ditësh në
   Kolegjin Zgjedhor. Nëse ajo nuk ankimohet, atëherë KQZ
   nxjerr menjëherë rezultatin e zgjedhjeve. “Ne mbaruam
   kërkesën e fundit ankimore dhe sipas ligjit rezultati
   përfundimtar del pas mbarimit të zgjedhjeve dhe pas
   përfundimit të të gjitha kërkesave ankimore. Pas
   apelimit duhet të dalë rezultati përfundimtar nga
   Komisioni Qëndror i Zgjedhjeve. Konkretisht ne duhet
   të presim edhe pesë ditë për të parë nëse kandidatët e
   zonës 73 do ta çojnë çështjen në Kolegj. Nëse ata e
   çojnë çështjen në Kolegj ne duhet të presim vendimin e
   Kolegjit për të nxjerrë rezultatin përfundimtar,
   ndërsa në të kundërt ne duhet të presim 5 ditë për të
   parë nëse ata do ti drejtohen Kolegjit,” u shpreh
   Gjata. Anëtari i KQZ-së thotë se sa më shpejt të japë
   një vendim Kolegji, nëse do të kemi ankimim, aq më
   shpejtë do të dalë edhe rezultati përfundimtar i
   zgjedhjeve për 97 zona në mazhoritar dhe për
   proporcionalin.
   “Tri zonat ku do të ripërsëritet votimi nuk e pengojnë
   KQZ-në për të nxjerrë rezultatin përfundimtar.
   Proporcionali ka mbaruar dhe nuk do të ketë më zona ku
   do të rivotohet, kështu që ne duhet të presim edhe
   pesë ditë për të nxjerrë rezultatin. Nëse Kolegji
   përfundon kërkesën e fundit ankimore ne nuk na pengon
   asgjë të nxjerrim rezultatin përfundimtar në zonat ku
   ka përfunduar votimi,” u shpreh Çlirim Gjata.


   Koçi: Nano e Ruçi të mbajnë përgjegjësi për humbjen

   Anëtari i Kryesisë Socialiste, Petro Koçi ka
   artikuluar dje se Kryetari i PS-së Fatos Nano dhe
   Sekretari i Përgjithshëm i saj, Gramoz Ruçi duhet të
   mbajnë përgjegjësi për humbjen e zgjedhjeve me tre
   korrik. Koçi tha se po pritet që të përfundojnë
   zgjedhjet në tri zonat ku rivotohet dhe më pas analiza
   do t’i përfshijë të gjithë dhe veçanërisht drejtuesit
   kryesor të Partisë Socialiste. “Procesi llogaridhënës
   do t’i përfshijë të gjitha institucionet dhe sidomos
   ato qëndrore të partisë, dhe natyrisht që
   përgjegjësitë kanë një hierarki dhe përgjegjësia e
   titullarëve është më e madhe se sa e të tjerëve. Në
   këtë rast nuk përjashtohet as përgjegjësia e zotit
   Nano e as e zotit Ruçi të dy titullarë të zgjedhur nga
   kongresi i partisë. Megjithatë unë e ritheksoj se nuk
   është ky momenti për tu krehur as me pushime, dmth
   braktisje të punës dhe as me peticione. Nuk është
   momenti për të organizuar qoftë një rezistencë të
   padobishme dhe të pamoralshme për të mbajtur forcën
   drejtuese në parti, por edhe për të mos organizuar
   veprimtari për të rrëmbyer poste në parti. Mendoj se
   ne duhet të gjejmë pjekurinë maskimale për të
   zhvilluar një analizë që çdo institucion do ta fillojë
   nga vetvetja,” u shpreh dje Petro Koçi.


   INTERVISTA

   Kreu i Zyrës për Mbrojtjen e Qytetarëve, Kreshnik
   Spahiu, flet lidhur me raportimin me dyer të mbyllura
   në Komisionin Europian për problemin e korrupsionit
   dhe situatën në Shqipëri

   Spahiu: BE, rekomandime qeverisë së re për
   korrupsionin

   KE është i interesuar për ecurinë e procesit të
   deklarimit të pasurive të politikanëve, financimit të
   partive, konfliktit të interesave për politikanët që
   janë të përfshirë në biznese, kufizimin e imunitetit
   të të zgjedhurve me qëllim hetimi ndaj akteve
   korruptive, për rolin që duhet të marrë prokuroria dhe
   policia gjyqësore në përballjen e sfidave të reja dhe
   shumë çështje, të cilat kanë paralizuar sektorët
   shtetërorë nga ndikimi i lartë i kriminalitetit

   Kreu i zyrës për Mbrojtjen e Qytetarëve Kreshnik
   Spahiu, i sapokthyer nga Brukseli ku ka raportuar për
   afro 30 minuta në një seancë të Komisionit Europian,
   tregon se tema kryesore e diskutimit të tij dhe
   pyetjeve që i kanë bërë zyrtarët e lartë të KE-së,
   ishin kushtet dhe rekomandimet e ardhshme të BE për
   qeverinë e re të Shqipërisë me qëllim përmbushjen e
   standardeve.
   Sipas Spahiut, ritmet e zhvillimeve politiko-sociale
   të disa vendeve të dala nga lufta apo konfliktet në
   rajon si Kroaci, Maqedoni etj., konsiderohen më të
   shpejta nga disa këndvështrime se ato të Shqipërisë.
   Disa nga detajet e raportimit që do të ndikojnë edhe
   në përpilimin e raportit të radhës së BE-së për
   Shqipërinë, Spahiu i tregon në një intervistë
   ekskluzive për “TemA”.


   Zoti Spahiu, në emër të organizatës që përfaqësoni, ju
   keni raportuar ne Bruksel, para zyrtarëve të
   Komisionit Europian lidhur me çështjen ndoshta më të
   ndjeshme të shqiptarëve, korrupsionin. Në çfarë kuadri
   bëhet një raportim i tillë, dhe cilët zyrtarë të KE
   ndodheshin të pranishëm në këtë seancë?
   Seanca të tilla organizohen çdo vit nga Komisioni
   Europian dhe zhvillohen në kuadër të përgatitjes që
   bën Brukseli për hartimin e raportit vjetor të BE për
   vendet kandidate si Shqipëria. Seanca dëgjimore
   organizohej për herë të parë për Shqipërinë pasi këtë
   vit Transparency International vendosi dhe
   partneritetin lokal me këtë vend. Me cilësinë e
   përfaqësuesit të Transparency International në
   Shqipëri si organizata më e madhe ndërkombëtare në
   luftën kundër korrupsionit, isha i ftuar për të
   raportuar për situatën në Shqipëri. Dëshmia zgjati
   afro 30 minuta dhe më pas, për më shumë se një orë, u
   jam përgjigjur 27 pyetjeve të zyrtarëve më të lartë
   Komisionit Europian, të cilët merrnin pjesë në seancë.
   Merrnin pjesë afro 12 nga zyrtarët më të lartë të
   Komisionit Europian përfshirë dhe drejtuesit kryesorë
   që mbulojnë Europën Lindore dhe rajonin. Në fillim të
   diskutimeve u ndalua prezenca e mediave dhe u gjykua
   që detajet e seancës të mbaheshin konfidenciale, edhe
   për faktin se ato do të jenë pjesë e raportit të BE
   për Shqipërinë. Tema e dëshmisë, por edhe e
   diskutimeve ishin kushtet dhe rekomandimet e ardhshme
   të BE për qeverinë e re të Shqipërisë me qëllim
   përmbushjen e standardeve.

   Sa larg apo pranë këtyre standardeve ndodhemi ne zoti
   Spahiu?
   Distanca mes standardeve është problemi më i vogël që
   mund të na shqetësojë. Unë mund t’ju deklaroj
   publikisht që Brukseli vlerëson se Shqipëria ka bërë
   hapa prapa dhe kryesisht kjo në luftën kundër
   korrupsionit si një nga sfidat kryesore që ajo duhet
   të përmbushë përballë detyrimeve që ka ndaj kandidimit
   në BE. Ajo çka më mundon është vetvetja. Ne si shoqëri
   e shikojmë anëtarësimin si një mundësi për t’u
   zhvilluar, ndërkohë që na kërkohet të integrohemi dhe
   zhvillohemi si mundësia e vetme për anëtarësim. Ritmi
   i zhvillimeve në Shqipëri lë shumë për të dëshiruar.
   Nëse do t’i referohemi vetëm situatës pas zgjedhore,
   mund të kuptosh se anarkia institucionale ka
   paralizuar çdo zhvillim institucional, politik dhe
   ekonomik në vend.

   Kjo do të thotë se ka skepticizëm për të pranuar
   shqiptarët në familjen europiane?
   I gjithë problemi duhet parë në Tiranë dhe jo në
   Bruksel. Nuk ka ende zëra publik nga Brukseli (po ose
   jo) që të shprehen kundër integrimit të Shqipërisë.
   Problemi qëndron tek pala jonë. Sa të gatshëm jemi ne
   të luajmë me rregullat që luan gjithë familja
   europiane. Sa të gatshëm jemi ne që fjalët që nxjerrim
   nga goja dhe materializojmë në letra, t’i ndërtojmë në
   realitete të dukshme dhe të prekshme. Nëse ka
   skepticizëm, kjo nuk lidhet me debatet e fundit në BE
   apo me zhvillimet më të fundit që shqetësojnë
   kontinentin, por skepticizmi ka lidhje të
   drejtpërdrejtë me problemet që ka Shqipëria, probleme
   që duhet t’i zgjidhë në Tiranë, probleme për të cilat
   nuk mungon dëshira për të na ndihmuar.
   Fatkeqësisht ritmet e zhvillimeve politiko-sociale të
   disa vendeve të dala nga lufta apo konfliktet në rajon
   si Kroaci, Maqedoni etj., konsiderohen më të shpejta
   nga disa këndvështrime se ato të Shqipërisë.

   A mund të na thoni se cilat ishin pikat kryesore të
   këtij raporti që mbajtët ju?
   Ndonëse seanca u zhvillua me dyer të mbyllura pa u
   lejuar media dhe ndonëse ajo konsiderohet
   konfidenciale, mendoj se në Shqipëri ne i kemi pasur
   qëndrimet publike për disa nga këto çështje. Pa i
   lejuar vetes të thyej etikën dhe të jap detaje të
   takimit, mund t’ju them se në përgjithësi në raport
   paraqitej situata politike pas zgjedhore, e cila zinte
   një pjesë të konsiderueshme të raportit si dhe kushtet
   apo rekomandimet që duhet t’i japë Brukseli qeverisë
   së re të zotit Berisha. Në raport janë evidentuar një
   sërë faktesh të abuzimeve me pushtetin politik,
   situatën e kriminalitetit në vend, konfliktit të
   interesave, influencës së klaneve mafioze etj.. Mbi
   çdo fakt apo ngjarje të dëshmuar është dhënë dhe
   sugjerimi apo rekomandimi përkatës për ndryshimin
   progresiv të situatës. Një nga vlerësimet e këtij
   raporti është për t’u theksuar ishte analiza mbi
   domosdoshmërinë e një përmirësimi cilësor të kuadrit
   ligjor dhe kushtetues, mundësitë e një reforme të
   thellë dhe ligjore në administratën publike, ndërtimin
   dhe rinovimin e shumë institucioneve të pavarura si
   dhe domosdoshmërinë e shkatërrimit të sistemit
   korruptiv në gjykata dhe prokurori. Tashmë gjykohet se
   vota e 3 korrikut pastroi vetëm një pjesë të skakierës
   politike, por ajo nuk mund të diktonte në pastrimin e
   shumë institucioneve apo gjykatave dhe prokurorive nga
   klane të korruptuara, të cilat nuk votohen
   drejtpërdrejt nga populli, por emërohen dhe në disa
   raste edhe zgjidhen nga parlamenti. Kjo është sfida e
   vërtetë e qeverisë së re, suksesi apo dështimi i së
   cilës lidhet ngushtë me zgjidhjen e këtyre
   konflikteve.

   Pse pikërisht në këto momente ky raportim?
   Pasi në këtë kohë komisionerët dhe zyrtarët e tjerë të
   Komisionit punojnë për raportin e radhës për
   Shqipërinë dhe çdo vendi tjetër kandidat për në BE.

   Cilat ishin rekomandimet që u dhanë nga zyrtarët e KE
   në lidhje me këtë problem?
   Rekomandimet komisionerët do t’i bëjnë publike në
   tetor në adresë të qeverisë shqiptare. Gjithsesi
   Brukseli i ka qëndrimet e veta mjaft publike, të
   përsëritura dhe të qarta. Ajo çka mund të them është
   se Komisioni Europian është i interesuar për ecurinë e
   procesit të deklarimit të pasurive të politikanëve,
   financimit të partive, konfliktit të interesave për
   politikanët që janë të përfshirë në biznese, kufizimin
   e imunitetit të të zgjedhurve me qëllim hetimi ndaj
   akteve korruptive, për rolin që duhet të marrë
   prokuroria dhe policia gjyqësore në përballjen e
   sfidave të reja dhe shumë çështje, të cilat kanë
   paralizuar shumë sektorë shtetërorë nga ndikimi i
   lartë i kriminalitetit... e shumë çështje të tjera.

   A mendoni se qeveria e re do të përmbushë të gjitha
   këto detyrime dhe do të jetë e suksesshme në procesin
   e integrimit?
   Qeveria e re mund dhe duhet të qeverisë me një
   mentalitet të ri. Ajo duhet t’i përmbahet sloganit
   "Koha për ndryshim". Në këto kushte do të thotë që ajo
   nuk duhet të qeverisë as me modelin e qeverisë së 1997
   -2005, por madje as me modelin e saj të preferuar të
   vitit 1992. Kjo nënkupton se kohët kanë ndryshuar dhe
   ajo duhet të jetë në koherencë me kërkesat e publikut
   dhe njëkohësisht me rekomandimet apo standardet e reja
   të BE. Ajo duhet të përmirësojë dhe qeverisë shumë më
   mirë se në vitet ‘92-‘97. Ndërtimi i qeverisë është
   themeli por jo gjithçka. Nuk dihet ende nëse duart e
   pastra të Sali Berishës të klonohen, edhe në anëtarët
   e rinj të kabinetit të tij apo do të mbeten të vetme.
   Për këto arsye përveç aleancave duhet më shumë të
   dëgjojmë për kriteret e ndershmërisë,
   profesionalizmit, karrierës, ekspertizës, eksperiencës
   dhe pse jo edhe meritokracisë për anëtarët e rinj të
   qeverisë Berisha. Më pas kjo qeveri duhet të kalojë
   "provën e zjarrit" që është realizimi i premtimeve 100
   ditore. Nëse ekonomia në familjet tona nuk mund të
   ndryshojë për 100 ditë, mund të them se kjo kohë është
   e mjaftueshme për të pastruar administratën,
   institucionet dhe shoqërinë nga elementët e
   inkriminuar dhe nga ndikimi i familjeve mafioze.
   Publiku dëshiron të shohë në bankën e të akuzuarve të
   gjithë ata që opozita i akuzoi për 8 vjet si mafiozë
   dhe të korruptuar. Është koha që demokratët të
   provojnë se kanë më shumë forcë dhe aftësi se
   denoncimi... Gjithsesi ky është fillimi pasi pjesa më
   e vështirë do të jetë vetëpastrimi në të ardhmen nga
   qeveritarët që do të korruptohen. Jetojmë në një
   shoqëri, e cila nuk është e ndarë në engjëj dhe djaj.
   Nëse dëshirojmë të qeverisemi nga të parët, atëherë na
   duhet të ngremë shumë mekanizma nëpërmjet një reforme
   të thellë në administratë, polici, gjykata, prokurori,
   KLSH, IDP e shumë institucione, të cilat shpesh kanë
   dalë jashtë funsionit të tyre klasik. E nesërmja do të
   na tregojë nëse hapat e qeverisë së re do të jenë të
   shpejtë dhe më afër BE-së.

   Kreshnik Spahiu ka bërë mbrojtjen apo pretencën e
   qeverisë shqiptare në seancën e Brukselit?
   Fatkeqësisht në Shqipëri tradita na ka mësuar që çdo
   qeverisje ka nevojë për "kulaçin dhe kërbaçin" që ajo
   të lëviz në kahun e duhur dhe të plotësojë nevojat
   qytetare apo standardet ndërkombëtare. Unë shpresoj që
   qeveria e re të mos ketë nevojë për këtë të dytin. Sa
   për qeverisjen aktuale, ajo nuk ka nevojë as për
   avokati dhe as për akuzë nga të tjerët. Ajo ka kohë që
   e ka gjykuar dhe ka penalizuar vetveten.

   Bisedoi: Alida Beqiri


   Intervistë me nënkryetarin e Partisë Demokratike,
   Bamir Topi

   “Vendi ka nevojë urgjente për qeveri”

   Zoti Topi, institucionet zgjedhore rikthyen për votime
   tri zona në të cilat KZZ-të kishin nxjerrë fitues
   kandidatët e Partisë Demokratike. Cili është angazhimi
   i PD-së për sfidën e 21 gushtit?
   PD po i vlerëson zgjedhjet e 21 gushtit me të njëjtin
   preokupim sikurse zgjedhjet e tre korrikut, madje nga
   pikëpamja e realizimit teknik dhe infrastrukturës
   zgjedhore angazhimi i strkturave të saj dhe i
   njerëzve, të cilët sot kanë mandatin për legjislativin
   e ri është më i madh, më i dukshëm, më influent dhe
   unë besoj se është ky angazhim që i jep PD-së shansin
   që t’i fitojë të trija zonat. Ka një ridimensionim të
   punës së shtabeve elektorale, por natyrisht e gjithë
   kjo bëhet në një klimë tjetër politike dhe
   psikologjike, kur Partia Demokratike dhe aleatët e saj
   kanë fituar mazhorancën në mënyrë të painfluencuar nga
   zgjedhjet e 21 gushtit, çka do të thotë se PD është në
   pozicionin e partisë që do të udhëheqë të gjitha
   negociatat për krijimin e qeverisë së re, në një klimë
   të tillë ku institucionet e shtetit, të cilët
   normalisht nuk duhet të interferojnë në procesin
   zgjedhor sikurse kanë vepruar në raundin e 3 korrikut,
   nuk do të jenë në gjendje të interferojnë negativisht
   në zgjedhjet e 21 gushtit, duke bërë të mundur që të
   rritet ndjeshëm probabiliteti për ta thelluar fitoren
   e marrë në datën tre korrik. Kështu që nga kjo
   pikëpamje të gjithë faktorët politikë dhe faktorët në
   terren, po bëjnë të mundur që kjo fitore dita-ditës të
   bëhet realisht e mundur.

   Partia Demokratike dhe shumë faktorë të tjerë i kanë
   kërkuar presidentit Moisiu të interpretojë Kushtetutën
   me qëllim mbledhjen e Kuvendit. Si e gjykoni hezitimin
   e Presidentit dhe si po ndikon kjo në situatën e
   krijuar pas zgjedhjeve?
   Duhet thënë që në Shqipëri, sidomos në këtë periudhë
   është krijuar një mjedis i papranueshëm për shkak të
   mosfunksionimit normal të institucioneve. Kur e thashë
   sidomos në këtë kohë, kam parasysh një vlerësim
   relativ në periudhën tjetër kur edhe në kushte të një
   situate normale institucionale qeverisja e Fatos Nanos
   ka krijuar probleme të shumta, qoftë përsa i përket
   funksionimit të segmenteve më të rëndësishëm të
   shtetit, qoftë në dogana, në tatime, në situatën e
   rendit. Duhet bërë llogari që edhe vetë kreu i
   ekzekutivit, i cili tani ka dalë në opozitë nuk është
   i pranishëm në detyrë, ministrat e tij kanë marrë
   pushimet, administrata është më e paralizuar se kurrë,
   situata e rendit përkeqësohet duke sjellë në dritë një
   bilanc të vërtetë lufte, ku çdo ditë ekzekutohen
   njerëz, grabiten banka. Situata me institucionet
   fiskale është e tillë që po u jep mundësi evazorëve që
   të thellojnë veprimin e tyre antiligjor, natyrisht në
   bashkëpunim të ndjeshëm me njerëzit e tyre në qeveri
   me të cilët kanë bashkëpunuar për tetë vjet. Unë do të
   thoja se kjo situatë, e cila nuk është në vëmendjen e
   atyre që kanë humbur pushtetin në datën tre korrik
   duhet të vlerësohet ndjeshëm nga institucioni i
   presidentit, i cili realisht ka patur deri tani një
   vlerësim përgjithësisht objektiv për situatën
   zgjedhore dhe situatën paszgjedhore, por përsa i
   përket konstituimit të parlamentit të ri, kjo punë
   duhet të kishte filluar me fillimin e negociatave me
   kreun e aleancës fituese me zotin Berisha, natyrisht
   edhe me kreun e Partisë Socialiste, Fatos Nano, për të
   bërë të mundur fillimin e transferimit të kalimit të
   butë të pushtetit, i cili u realizua nëpërmjet
   verdiktit popullor në datën tre korrik. Përderisa KQZ
   që është institucioni më i lartë specifik në funksion
   të zgjedhjeve, ka bërë një çertifikim të mjaftueshëm
   të numrit të deputetëve, të cilët garantojnë jo vetëm
   fitoren e aleancës së djathtë, por edhe mundësinë për
   të vazhduar të qetë negociatat në funksion të fillimit
   të parlamentit të ri, unë do ta quaja të natyrshme që
   duke parë këtë klimë reale në Shqipëri, ku sikurse
   thashë mungon rendi dhe institucionet janë në
   aktivitet mjaft të ulët çka lë një pasojë reale dhe
   psikologjike në mjedisin shoqëror, do të thoja që
   veprimi i institucionit të presidentit në rastin
   konkret duhet të ishte më energjik, duhet të ishte më
   i pranishëm, sepse tek e fundit gjithçka është
   projektuar, Partia Demokratike jo vetëm është në
   gjendje të krijojë qeverinë e re me numrin që ka, por
   me shtimin e deputetëve për shkak të aleancave të reja
   në qeverisje, besoj se nuk do të ketë asnjë lloj
   problemi, edhe për votimin e ligjeve të rëndësishme në
   parlament.

   Partia Demokratike duket se po e zgjeron mazhorancën e
   saj me disa parti që nuk kanë qenë aleate tradicionale
   të saj. Në rrethanat post-zgjedhore, si e gjykoni ju
   këtë vendim të lidershipit të Partisë Demokratike?
   Ne kemi realizuar një koalicion të gjerë
   paraelektoral, i cili i dha mundësi PD-së dhe aleatëve
   të realizojnë fitoren në tre korrik. Natyrisht që ka
   probleme, të cilat bëjnë atraktive klimën politike
   edhe për faktorët politikë që janë më gjerë se një
   koalicion për një qeveri, që lidhen me probleme që u
   interesojnë të gjithëve. Besoj se një nga problemet më
   të rëndësishme që ne kemi patur gjithmonë në
   konsideratë ka qenë problemi i ruajtjes së harmonisë
   në standardet e të drejtave të njeriut, të pakicave, e
   cila ka qenë një linjë konstante e Partisë Demokratike
   edhe gjatë viteve që ka qenë në opozitë. Duke marrë
   gjithashtu në konsideratë edhe një eksperiencë
   bashkëkohore në vendet me demokraci të zhvilluar ku
   parti, të cilat janë në mbrojtje të të drejtave të
   njeriut përgjithësisht marrin pjesë në qeveri për ta
   garantuar këtë linjë politike në mënyrë specifike. Unë
   e kam parë të natyrshme një koalicion me PBDNJ-në,
   koalicion i cili rikthehet pas atij koalicioni të parë
   që partia jonë ka patur me PBDNJ në vitin 1992. Përsa
   i përket koalicionit me PAA, mund të them që edhe këtu
   ka mjaft elemente ku mund të punojë sëbashku i gjithë
   spektri i politikës shqiptare. Besoj se një nga
   elementët më të ndjeshëm është elementi i mbrojtjes së
   mjedisit. Ju e dini që Shqipëria ka probleme qoftë të
   trashëguara përsa i përket mbrojtjes së mjedisit, por
   edhe probleme që lindin çdo ditë si pasojë e
   mosvlerësimit dhe e mungesës së një kulture të duhur
   ambientaliste dhe besoj që janë elementë që nuk lidhen
   shumë me faktorë ideologjikë të partive respektive,
   sesa me një preokupim të përbashkët që realizimi i
   këtyre politikave të bëhet edhe mbi bazën e disa
   numrave që janë në parlament. Unë besoj se në këtë
   këndvështrim është perceptuar kjo aleancë, e cila do
   të siguronte jo vetëm një sinkronizim të interesave
   për realizimin e politikave, qoftë në ambient, qoftë
   në zhvillimin e integruar rural, por besoj edhe si një
   qëllim për të fituar dhe për të siguruar më shumë
   përkrahje në nivel politik në sallën e parlametit.

   Gjatë këtyre viteve jemi ndeshur me një fenomen:
   mazhoranca që janë shndërruar në pakica, pra me
   rrjedhjen e votës. Sa siguri ka Partia Demokratike që
   do të ketë një mazhorancë të qëndrueshme për të
   siguruar një qeverisje efiçente?
   Ju po më kërkoni siguri në këtë vend në këtë klimë në
   këtë nivel shoqëror në këtë nivel të politikës nuk
   mund të bëhet fjalë për siguri, këtë jua them me
   bindje dhe me përgjegjësi. Por mund të flasim për
   tendenca dhe shanse për probabilitet. Këtë unë e
   ilustroj edhe për zhvillimet që ne kemi patur në
   retrospektivë qoftë në parlament qoftë në skenën
   politike shqiptare, por gjithsesi jam i prirur të
   besoj që politika shqiptare dita-ditës reformohet,
   besoj që bëhet më luajale përsa i përket marrjes së
   disa angazhimeve, ndonëse ekzistojnë shembuj konkretë,
   kur ka edhe lëvizje bruske, të cilat japin shije të
   hidhur në zhvillimet politike. Duke e konsideruar këtë
   fakt si të tillë, ne jemi të prirur të besojmë që
   zhvillimet e parlamentit do t’i japin mundësi jo vetëm
   konsolidimit të këtij numri që ne e kemi
   paralajmëruar, por me një politikë të hapur qoftë
   legjislative, qoftë parlamentare, por edhe ekzekutive
   në funksion të interesave më madhore që ka vendi dhe
   të krijimit të një blloku të madh politik anti
   korrupsion, besoj që brenda kontureve partiakë në
   parlament ka edhe individë, të cilët do të vlerësojnë
   në mënyrë objektive këto tendenca për reformimin e
   politikave në parlament duke bërë të mundur gjithashtu
   se ky numër mund të shtohet. Unë e kam shprehur se
   meraku për zgjedhjen e presidentit në vitin 2007, ky
   është një mendim thjesht personal, nuk duhet të jetë
   shumë i madh, sepse përveç një shifre të konsoliduar
   që tenton t’i afrohet shifrës 80, në parlament ka edhe
   individë që përveç një mendimi të konsoliduar
   personal, mund të kenë edhe interesa vetjake, që të
   mos dalin nga parlamenti për t’iu nënshtruar edhe
   njëherë procesit zgjedhor, i cili mund t’i linte ata
   jashtë parlamentit. Këto janë të gjitha tendenca që ne
   i analizojmë, tendenca të cilat jo vetëm vendosen mbi
   bazën e asaj çka ka ndodhur në të kaluarën, por edhe
   mbi bazën e parashikimeve çfarë mund të ndodhin. Unë
   kam një bindje që zgjedhja e presidentit në vitin 2007
   do të realizohet pa shumë probleme, të paktën larg
   atyre problemeve që ne kemi filluar t’i paragjykojmë
   që tani në vitin 2005 pa u mbledhur ende parlamenti.

   Sa vjen e konturohet qeveria e Partisë Demokratike,
   ndeshemi me një tendencë të dukshme të përfshirjes së
   të gjithë drejtuesve të saj në qeveri. Mendoni se i
   gjithë lidershipi i kësaj partie, duhet të jetë
   njëkohësisht dhe në qeveri dhe të mbajë rolet në
   parti?
   Së pari, unë personalisht nuk po shoh asnjë lloj
   tendence, sepse nuk ka asnjë prononcim zyrtar nga zoti
   Berisha, i cili ka marrë mandatin për të qeverisur dhe
   për të krijuar qeverinë e re, çka do të thotë se
   gjithçka vjen nëpërmjet lajmit mediatik, por duke e
   diskutuar çështjen në princip sidoqoftë është vetë
   zoti Berisha ai që ka marrë këtë detyrë për të
   projektuar, për të marrë në konsideratë vlerat
   politike, intelektuale dhe profesionale kudo ku ato që
   të jenë, qofshin këto në nivelet strukturore të
   Partisë Demokratike, qofshin këto në organizatat
   partnere, qofshin në strukturat e ekspertizës pranë
   Partisë Demokratike, qofshin në shoqërinë civile,
   sepse një parti politike bën luftë politike, ka kaluar
   kaq vjet në opozitë, pikërisht për të marrë qeverisjen
   e vendit dhe suksesi i një partie politike natyrisht
   është në strukturat e saj, por është mjaft i
   rëndësishëm pozicioni në institucione, pozicioni në
   ekzekutiv dhe ju siguroj që kjo nuk bëhet me
   paragjykime, por me vlerësimin e shanseve reale ku
   këto shanse ekzistojnë. Unë besoj se këto shanse
   ekzistojnë qoftë në strukturat e Partisë Demokratike
   qoftë në mjedisin shoqëror, ku ka mjaft intelektualë
   të lidhur direkt me linjën e Partisë Demokratike dhe
   forcat e djathta. Nga kjo pikëpamje unë nuk dëshiroj
   ta paragjykoj, sikurse thashë është e drejtë e
   kryeministrit të ardhshëm për të projektuar një
   qeveri. Besoj se asgjë nuk mund të lihet në vakuum
   nëse do të ketë një projektim të figurave natyrisht do
   të ketë edhe një ridimensionim të angazhimeve politike
   qoftë të këtyre figurave qoftë të figurave të tjera,
   të cilat sot në vitin 2005 janë me shumicë në Partinë
   Demokratike, nuk janë si në vitin ‘97-‘98. Natyrisht
   klima e re që është krijuar, klima e fitores ka bërë
   të mundur që pranë PD të afrohen me interes mjaft
   personazhe që tek e fundit nuk bëjnë vetëm llogaritë e
   PD, por bëjnë edhe llogaritë e tyre intelektuale,
   kështu që nga kjo pikëpamje nuk mungojnë resurset. Unë
   jam i bindur që e ardhmja, qoftë në ekzekutiv, qoftë
   në parlament, qoftë në strukturat e PD-së, do të jetë
   një e ardhme që premton për të ridimensionuar në
   tërësi klimën politike, por sidomos klimën e
   marrëdhënieve ndërinstitucionale, e cila deri tani në
   Shqipëri ka munguar.
   Bisedoi: Adi Shkëmbi


   “Nano duhet të mbajë premtimin, nëse ka thënë se do të
   largohet në rast të humbjes së zgjedhjeve”

   Agolli: Partia Demokratike do të qeverisë më mirë

   “Këto parti nuk janë si partitë e dikurshme, si
   partitë komuniste, që janë të bashkuara “grusht
   çeliku”, këto janë “grusht llastiku”, njëherë kalon
   andej, njëherë kalon këndej.”

   Anëtari i vjetër i Partisë Socialiste Dritëro Agolli
   është shprehur gjatë një interviste se Partia
   Demokratike do të qeverisë më mirë. Ai u shpreh se
   kryetari i saj Berisha, do të shmangë gabimet e
   qeverisje në vitet ‘92-‘97, madje do të shmangë edhe
   gabimet e qeverisjes së socialistëve, duke marrë të
   mirat e të dy qeverisjeve. Shkrimtari popullor,
   Agolli, u shpreh se Berisha ka mësuar në opozitë që të
   mos përsërisë gabimet, dhe këtë do ta bëjë edhe Partia
   Socialiste, të cilën do ta mësojë opozita që të mos
   bëjë gabime. Agolli u shpreh se Partia Socialiste ka
   humbur dhe nuk duhet të hezitojë të pranojë humbjen
   për t’i hapur rrugë qeverisë së re. Ai u shpreh se
   humbja në zgjedhje nuk lidhet vetëm me një person, por
   është një analizë shumë më e thellë dhe komplekse e të
   gjithë strukturës së PS-së. Dritëro Agolli u shpreh se
   kryetari i Partisë Socialiste, Fatos Nano duhet të
   mbajë premtimin, nëse ka thënë se do të largohet, në
   rast të humbjes së zgjedhjeve.

   Zoti Agolli, si e vlerësoni situatën pas-zgjedhore në
   një kohë që Partia Socialiste nuk e ka pranuar
   humbjen?
   Në një mënyrë ose në një tjetër, të gjithë
   përfaqësuesit publikë të Partisë Socialiste, e kanë
   njohur atë humbje, dmth., nuk janë entuziastë që kanë
   fituar, për deri sa thonë që duhen bërë analiza; Duhet
   të jetë Kryetari i Partisë në forumet e saj, etj.,
   etj., dhe kjo tregon që nuk kanë fituar. Rezultati
   deri tani është pranuar. Problemi është që të dish
   edhe të jesh i ndërgjegjshëm për fitoren apo humbjen.
   Dhe unë nuk shoh ndonjë gjë alarmante në këtë anë.
   S’ka pse të dëshpërohen apo të themi që humbëm dhe
   mori fund kjo punë. Në pluralizëm njëherë e merr njëri
   e njëherë tjetri. Kur e merr njëri, thuaji bravo të
   qoftë, tungjatjeta! - dhe ja kjo është. S’ka ndonjë
   gjë të çuditshme. Se këto parti, nuk janë si partitë
   komuniste, që një dhe vetëm kjo duhet të jetë, 40-50
   vjet. Edhe Partia Demokratike që i fitoi zgjedhjet
   tani, edhe ajo pretendon që do të jetë e përjetshme,
   pas katër vjetëve nuk dihet. Kështu, këto parti nuk
   janë si partitë e dikurshme, si partitë komuniste, që
   janë të bashkuara “grusht çeliku”, këto janë “grusht
   llastiku”, njëherë kalon andej, njëherë kalon këndej.

   Kryetari i Partisë Socialiste, Fatos Nano, po shmang
   forumet drejtuese të Partisë Socialiste. Çfarë duhet
   të bëjë Nano në këto momente?
   Unë nuk e di çfarë mendimi ka ai edhe pse vonohet ose
   ngurron që të shkojë në Forumet e Partisë. Mbase
   mendon që të dijë të argumentojë, që të dijë të
   përgjigjet për analizat që do të bëhen, mbase kjo
   është një fazë përgatitore për atë, por unë nuk e di
   me hollësi këtë punë dhe mendimet e tij pse nuk shkon
   në këto forume. Për mua duhet që të shkojë se është
   Kryetari i Partisë dhe duhet të jetë mes tyre, siç ka
   qenë mes të mirave, të jetë dhe mes këtyre
   fatkeqësive.

   Këto ditë ka pasur peticione nga baza socialiste që
   dhe Nano duhet të largohet, pas këtij momenti?
   Unë kam një mendim tjetër, pak a shumë, siç e thashë
   më përpara, që çdo parti nuk është e vendosur në
   fitore të përjetshme, kështu që njëherë do të humbin,
   njëherë do të fitojnë. Po të jesh me këtë që, me që
   humbe, do të japësh dorëheqjen...

   Nano ka premtuar se do të largohet nëse humbet?
   Ehh..., meqenëse e ka premtuar, ai duhet ta zbatojë,
   por në fakt nuk është vetëm puna e Fatos Nanos këtu,
   apo puna vetëm e një personi. Këtu është një
   kolektivitet i tërë që duhet të përgjigjet, nuk
   përgjigjet vetëm një njeri, por kryesia, gjithë
   forumet e tjera, gjithë përgjegjësit e organizatave, e
   të gjitha. Dmth., kjo është një analizë jo vetëm e një
   individi e kryetarit.

   Sa besoni në mirëqeverisje nga ana e Partisë
   Demokratike tashmë që ka fituar zgjedhjet?
   Gjithë këto premtime që janë bërë nuk janë realizuar,
   megjithëse ka pasur<br/><br/>(Message over 64 KB, truncated)
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.