Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [e-Romania] Memorandum Presedintele Romaniei

Expand Messages
 • Vasile Bouleanu
  Fiti buni si publicati si dosarul detinutei pe care o doriti gratiata. De asemenea merita cred si insist  reprezinta in opinia mea o dovada de buna intelegere
  Message 1 of 2 , Jul 31, 2008
  • 0 Attachment
   Fiti buni si publicati si dosarul detinutei pe care o doriti gratiata. De asemenea merita cred si insist  reprezinta in opinia mea o dovada de buna intelegere a cazului, publicarea dosarului respectivei detinute. Fiindca  la urma urmei de ce  o anume detinuta si nu toate ?   --- On Mon, 7/14/08, olteanu sergiu <indy_cata@...> wrote:
   From: olteanu sergiu <indy_cata@...>
   Subject: [e-Romania] Memorandum Presedintele Romaniei
   To: e-Romania@yahoogroups.com
   Date: Monday, July 14, 2008, 4:00 PM

   Dragi prieteni,

   as dori sa va retin putin atentia cu un demers pe care eu l-am facut ca membru al Asociatie de Sprijinire a Comunitatii Lazuri care, printre activitatile ei, viziteaza si penitenciarul de femei de la Targsor. Noi am vrea sa initiem o cerere de gratiere pentru o detinuta din penitenciarul respectiv, care pe noi ne-a impresionat profund.

   Cu titul general vreau sa zic ca eu fac acest demers pentru ca chiar vreau sa ii dau o sansa unei detinute din penitenciarul Targsor, care si-o doreste f mult si ca imi este mila de ea. Cat de mult merita, nu stiu. Memorandumul insa imi va folosi f mult atunci cand voi depune cererea de gratiere, pentru ca in cerere fac referire la valorile cuprinse in memorandum. De exemplu, cer Presedintelui Romaniei ca sa nu mai tina cont de gradul de vinovatiei al detinutei cand acorda gratierea, pentru ca acesta a fost deja luat in calcul cand s-a individualizat pedapsa. Acest aspect este si in concordanta cu noile politici de represiune sociala. Si mi se pare si o concretizare a ideii crestine a iertarii si a dreptului la a doua sansa. Acest fapt nu este la noi de la sine inteles, gratieriile acordandu-se mai ales pentru perioade scurte ramase de executat. Consider ca nu durata pedepsei de executat, ci cainta ta sincera te poate resocializa, iar pedeapsa ramasa
   de executat s-ar putea sa nu fie in legatura directa cu resocializarea. Apoi, spre exemplu, fac referire la functiile pe care trebuie sa le aiba pedeapsa, si anume represiva si educativa, pentru ca in decizia ultimei instante ce a contat o fost doar dorinta de a pedepsii, desi detinuta respectiva a avut o atitudine sincera pe intreaga durata a cercetarii penala si contribuind prin fapta ei la condamnarea celorlalti infractori.

   Este o persoana care a absolvit cursuri crestine, cum ar fi Sola Scriptura, a facut mai multe cursuri profesionale si a obtinut 16 recompense din partea penitenciarului, si din toate notitele ei personale rezulta ca vrea sa dovedeasca ca nu este persoana pe care lumea o stigmatizeaza atat de usor. Nu crezi ca ar trebui ca ceilalti sa faca ceva si pentru ea? Altfel ar fi justificat sa crezi ca infractorii exista si din cauza noastra.

   Demersul nostru cuprinde doua parti. Prima se materializeaza intr-un memorandum care isi propune sa prezinte un set de valori si principii, precum si o detaliere a conditiilor generale din penitenciare, propunandu-si sa demonstreze prin asta ca statul roman a ramas cu mult in urma fata de propriile angajamente interne si internationale. Cea de a doua isi gaseste expresia in cererea de gratiere formulata, care prezinta in ce masura un detinut concret
   este capabil de resocializare si cum l-ar putea ajuta societatea civila sa se resocializeze mai usor, accentuand faptul ca mentinerea statii de detentie poate produce uneori efecte contrare scopului pedepsei, care este si ar trebui sa fie, in conceptia noastra, doar resocializarea detinutului.

   Desi memorandumul, asa cum am spus, se vrea sa vina in sprijinul demersului nostru legat de cererea de gratiere pentru o detinuta din penitenciarul Targsor, el priveste doar aspectele generale de resocializare, care se vor individualiza la nivelul cererii de gratiere. Astfel ca semnarea memorandumului nu implica in nici un fel responsabilitatea semnatarilor referitoare la capacitatea de resocializare a detinutei respective, ci doar adeziunea la anumite valori de sorginte crestina, cum ar fi dreptul la a doua sansa, incredere, iertare si responsabilitatea crestinilor fata de infractori. Prin memorandum noi ne propunem sa repunem in discutia publica si problemele cu care se confrunta penintenciarele din Romania. Prin asta noi nu urmarim doar sa criticam, ci sa oferim solutii. Dar pentru asta trebuie sa fim lasati sa o si facem.

   Nu va cer decat sa va luati 15-20 minute din viata voastra ca sa cititi memorandumul pe care noi vrem sa il inaintam Presedintelui Romaniei, care ar trebui sa stabileasca cadrul general privind acordarea decretelor de gratiere, si daca sunteti de acord cu el, v-as ruga sa il semnati.

   Va rog ca orice sugestii, completari sau critici referitoare la memorandum sa mi le trimiteti individual la adresa mea de e-mail, iar nu pe lista de discutii. Eventual le puteti exprima atunci cand semnati memorandumul, completand casutele de acolo special prevazute pentru asta.

   Cu drag,

   Sergiu Olteanu

   P.S.:Memorandumul poate fi accesat la adresa:

   http://www.petitieo nline.ro/ petitie/memorand um_privind_ incalcarea_ de_catre_ romania_a_ angajamentelor_ internationale_ privind_conditii le_minime_ din_penitenciare -p45021039. html

   In cazul in care nu funcioneaza link-ul trimis de mine unde poate fi semnat memorandumul, acesta poate fi gasit la www.petitieonline. ro, la categoria cele mai recente petitii. Memorandumul a fost introdus in data de 11.07.2008 si se intituleaza: Memorandum privind incalcarea de catre Romania a angajamentelor internationale privind conditiile minime din penitenciare.

  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.