Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: [dxatlas] Re: CW Skimmer 1.6

Expand Messages
  • Iain MacDonnell - N6ML
    Incase anyone s interested; in my Elecraft K3.ini , I changed: Flag17=(............................0.0.1.....)|pmVfoAB
    Message 1 of 14 , Mar 22, 2010
    • 0 Attachment
      Incase anyone's interested; in my "Elecraft K3.ini", I changed:

      Flag17=(............................0.0.1.....)|pmVfoAB
      Flag18=(............................0.1.1.....)|pmVfoBA
      Flag19=(............................1.0.1.....)|pmVfoBA
      Flag20=(............................1.1.1.....)|pmVfoAB

      to:

      Flag17=(............................0.0.1.....)|pmVfoAB
      Flag18=(............................0.1.1.....)|pmVfoBA
      Flag19=(............................1.0.1.....)|pmVfoAB
      Flag20=(............................1.1.1.....)|pmVfoBA

      I'm not sure what that logic was for switching to "receive on VFO B,
      transmit on VFO A" when transmitting (Flag19) and back on receive (Flag17)
      when in split mode, but I doesn't make sense to me. The change seems to do
      what I want, with no adverse side-effects so-far.

      Thanks for the nudge in the right direction, Alex!

      As a side-note, there are two "Flag21"s in my K3 file - looks like a bug?

      ~Iain / N6ML




      On Mon, Mar 22, 2010 at 11:06 PM, Iain MacDonnell - N6ML <ar@...>wrote:

      >
      > Oops .. I didn't read closely enough .. the first one is pmVfoBA!!
      > Interesting...
      >
      > Poking around in the "Elecraft K3.ini" now... maybe I can fudge something
      > in here...
      >
      > ~Iain / N6ML
      >
      >
      >
      > On Mon, Mar 22, 2010 at 11:03 PM, Iain MacDonnell - N6ML <ar@...>wrote:
      >
      >>
      >> HI Alex,
      >>
      >> In the log, I see this when I go into TX:
      >>
      >> 22:57:03.098 RIG1 reply received:
      >> 4946303030313031313530303020202020202D3030303030302030303133303031303231203B
      >> 22:57:03.098 RIG1 status changed: pmTx enabled
      >> 22:57:03.098 RIG1 status changed: pmVfoBA enabled
      >> 22:57:03.098 RIG1 sending status command: 46413B
      >> 22:57:03.098 RIG1 data sent
      >> 22:57:03.098 RIG1 data sent
      >>
      >> and on return to RX:
      >>
      >> 22:57:05.726 RIG1 reply received:
      >> 4946303030313031313530303020202020202D3030303030302030303033303031303231203B
      >> 22:57:05.727 RIG1 status changed: pmRx enabled
      >> 22:57:05.727 RIG1 status changed: pmVfoAB enabled
      >> 22:57:05.727 RIG1 sending status command: 46413B
      >> 22:57:05.727 RIG1 data sent
      >> 22:57:05.727 RIG1 data sent
      >>
      >>
      >> I'm not sure what exactly "pmVfoAB" signifies, but seems to always be
      >> "enabled", so it still seems to be the TX status that causes Skimmer to jump
      >> the the VFO B frequency... ?
      >>
      >> ~Iain / N6ML
      >>
      >>
      >>
      >> On Mon, Mar 22, 2010 at 10:49 PM, Alex, VE3NEA <alshovk@...>wrote:
      >>
      >>>
      >>>
      >>> Hi Iain,
      >>>
      >>> To find out what is going on between the radio and CW Skimmer, you can
      >>> enable logging in OmniRig. To do so, stop OmniRig add the following lines
      >>> to
      >>> the OmniRig.ini file:
      >>>
      >>> [Debug]
      >>> Log=1
      >>>
      >>> With these commands in the ini file, OmniRig generates the OmniRig.log
      >>> file
      >>> upon exit. The log shows not only the data coming in and out, but also
      >>> how
      >>> OmniRig interprets these data.
      >>>
      >>> 73 Alex VE3NEA
      >>>
      >>>
      >>> ----- Original Message -----
      >>> From: "Iain MacDonnell - N6ML" <ar@... <ar%40dseven.org>>
      >>> To: <dxatlas_group@yahoogroups.com <dxatlas_group%40yahoogroups.com>>
      >>> Cc: "Dave AA6YQ" <aa6yq@... <aa6yq%40ambersoft.com>>
      >>> Sent: Monday, March 22, 2010 3:12 PM
      >>> Subject: Re: [dxatlas] Re: CW Skimmer 1.6
      >>>
      >>> > On a somewhat related note....
      >>> >
      >>> > One of the biggest frustrations I have at the moment is when using CW
      >>> > Skimmer to track DX pileups, when I transmit (on my K3 (w/
      >>> > LP-Pan/LP-Bridge), skimmer jumps to the TX frequency, and sticks there
      >>> for
      >>> > a
      >>> > while after I stop sending, then jumps back to the RX frequency. In the
      >>> > window between returning to RX, and skimmer catching up, the waterfall
      >>> is
      >>> > offset by the QSX, making it a pain to line up the guy sending "5NN TU"
      >>>
      >>> > with
      >>> > the actual frequency that I want to call on next.
      >>> >
      >>> > I haven't spent a lot of time trying to diagnose this yet - I assume
      >>> the
      >>> > K3
      >>> > must be reporting the TX frequency in response to some polling
      >>> command....
      >>> > but wondering if anyone has come up with a solution for this...?
      >>> >
      >>> > ~Iain / N6ML
      >>>
      >>>
      >>>
      >>
      >>
      >


      [Non-text portions of this message have been removed]
    • Alex, VE3NEA
      Hi Iain, The pmVfoAB flag indicates that the currently used VFO is VfoA, and a switch between TX and RX would switch the radio to VfoB. It looks like most of
      Message 2 of 14 , Mar 22, 2010
      • 0 Attachment
        Hi Iain,

        The pmVfoAB flag indicates that the currently used VFO is VfoA, and a switch
        between TX and RX would switch the radio to VfoB. It looks like most of the
        commands in the Elecraft ini file were copied from the Kenwood file.
        However, while the Kenwood radios send the transmit frequency in the IF
        response when transmitting, the excerpts from the log you have posted
        indicate that K3 always sends the receive frequency, regardless of the tx/rx
        state. Your fix seems address this difference.

        You are right, the second Flag21 must be renamed to Flag22.

        Thank you for your corrections! Please send me the corrected ini file, I
        will upload it to the OmniRig web page (when I return from the trip to VE7).

        73 Alex VE3NEA



        ----- Original Message -----
        From: "Iain MacDonnell - N6ML" <ar@...>
        To: <dxatlas_group@yahoogroups.com>
        Sent: Monday, March 22, 2010 7:47 PM
        Subject: Re: [dxatlas] Re: CW Skimmer 1.6


        > Incase anyone's interested; in my "Elecraft K3.ini", I changed:
        >
        > Flag17=(............................0.0.1.....)|pmVfoAB
        > Flag18=(............................0.1.1.....)|pmVfoBA
        > Flag19=(............................1.0.1.....)|pmVfoBA
        > Flag20=(............................1.1.1.....)|pmVfoAB
        >
        > to:
        >
        > Flag17=(............................0.0.1.....)|pmVfoAB
        > Flag18=(............................0.1.1.....)|pmVfoBA
        > Flag19=(............................1.0.1.....)|pmVfoAB
        > Flag20=(............................1.1.1.....)|pmVfoBA
        >
        > I'm not sure what that logic was for switching to "receive on VFO B,
        > transmit on VFO A" when transmitting (Flag19) and back on receive (Flag17)
        > when in split mode, but I doesn't make sense to me. The change seems to do
        > what I want, with no adverse side-effects so-far.
        >
        > Thanks for the nudge in the right direction, Alex!
        >
        > As a side-note, there are two "Flag21"s in my K3 file - looks like a bug?
        >
        > ~Iain / N6ML
      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.