Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Premiu de 10 000 EURO - Prix Jardin d'Europe 2011 - in cadrul eXplore dance festival #6

Expand Messages
 • Bianca Boitan
    Premiu de 10 000 euro pentru castigatorul premiului Prix Jardin d Europe, acordat in cadrul eXplore dance festival #6! ________________________________
  Message 1 of 1 , Oct 5, 2011

    


   Premiu de 10 000 euro pentru castigatorul premiului Prix Jardin d'Europe, acordat in cadrul eXplore dance festival #6!   eXplore dance festival #6 - Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival gazduieste anul acesta a patra editie a competitiei Prix Jardin d'Europe, precedentele editii desfasurandu-se la Istanbul (Turcia, 2010), Bruxelles (Belgia, 2009), Viena (Austria, 2008)

   In acest an eXplore dance festival #6 va gazdui Prix Jardin d'Europe 2011, in cadrul programului fiind selectate 15 spectacole realizate de artisti emergenti. Acestia vor fi in competitie pentru singurul premiu european pentru tineri coregrafi - Prix Jardin d'Europe, in valoare de 10 000 euro. Premiul va fi acordat de un juriu format din 9 jurnalisti emergenti (participanti in cadrul programului Critical Endeavour).


   Critical Endeavour este un program de formare si workshop-uri pentru jurnalisti emergenti de dans contemporan si performance. Critical Endeavour si Prix Jardin d'Europe sunt parte a initiativei Jardin d'Europe dezvoltată de cei 10 membrii ai retelei (Ultima Vez/Belgia, CCN Montpellier/Franța, Workshop Foundation/Ungaria, Lokomotiva/Macedonia, Station/Serbia, 4Culture/Romania, Cullberg Ballet/Suedia, Bimeras Culture Foundation/ Turcia, Southbank Centre/Marea Britanie, danceWEB/Austria).


   Obiectivul Critical Endeavour este intensificarea discursului public despre dans si promovarea schimbului de bune practici, etici si responsabilitati in critica de specialitate, in spatiul tarilor participante si contextele specifice. Mentorii Critical Endeavour din acest an sunt: Pieter T'Jonck (Belgia), Tiago Bartolomeu Costa si Joao Carneiro (Portugalia).

   Cele 15 spectacole vor fi prezentate exclusiv la Muzeul Natonal de Arta Contemporana, dupa cum urmeaza:


   Joi, 6 octombrie 2011
   Ora 19:00        spectacol: „The Angry girl" (50')
                            artist: An Verstraete (Belgia)
   In "The Angry Girl", An Verstraete spune publicului povesti despre The Angry Girl si The Lady-in-black girl, in timp ce rasfoieste o carte ce contine colaje facute manual. Prin modul in care imaginile din carte sunt manipulate, se construieste o relatie esentiala cu povestea ilustrata. Discursul, colajele si scenografia simpla, dar eficienta au un scop bine definit: sa atraga publicul intr-un perimetru mai degraba suprarealist decat in lumea hyper-reala a personajelor.
   An Verstraete (Belgia) a studiat filologie clasica si lucreaza ca performer si autor. A colaborat cu artisti precum Ruud Gielens, Antonio Tavares, Alvaro Guimaraes, and Aleksander Petlura si a jucat pe scenele teatrelor Minard (Ghent), Vooruit (Ghent), Zuiderpershuis (Antwerp) and Kaaitheater (Bruxelles). In 2011, s-a aflat în rezidenta la Art Centre Buda (Kortrijk) si a definitivat piesa The Angry Girl in timpul rezidentei de care a beneficiat la WorkSpace Brussels. In toamna lui 2011, va prezenta o noua versiune a piesei The Angry Girl la teatrul Zuidpool din Antwerpen.

   Ora 21:00        spectacol: „Cry me a river" (50')
                            artist: Anna Mendelssohn (Austria)
   "Cry me a river" este un solo despre catastrofele climatice launtrice si exterioare. Parcurgand gheata subtire dintre planul personal si cel politic, piesa lanseaza interogatii cu privire la comunicarea aflata in relatie cu schimbarile climatice si retorica aferenta. Emotii, spaime, furie, speranta si disperare, conectate puternic cu viziuni legate de schimbarile climatice sunt reproduse ori supuse bio-ingineriei de cate ori este cazul.
   Anna Mendelssohn a studiat actoria in Marea Britanie la Dartington College of Arts si Bretton Hall, School of Performing Arts. In 2004 a devenit membra a companiei toxic dreams din Viena. Din 2008, efectueaza turnee impreuna cu trupa Superamas, cu productia Empire (Art&Politics). In creatiile personale este interesata de paralela dintre planul individual/privat si evenimentele global-politice si cu precadere, in acest context, de rolul limbajului si al politicii. In 2010 a creat piesa Cry Me A River, cu care a avut un mare succes pe plan international si pentru care a primit premiul de interpretare la Festivalul Impulse 2011.


   Vineri, 7 octombrie 2011
   Ora 19:00           spectacol: lost in details (25')
                               artist: Aleksandra Borys (Polonia)


   Nu stiu ce intelegi prin glorie, spuse Alice. Humpty Dumpty zambi cu multumire. "Desigur ca nu stii, pana nu iti voi spune eu. Cred ca e un argument coplesitor si dragut pentru tine" "Dar Gloria nu inseamna argument coplesitor si dragut", se opuse Alice. „Cand folosesc un cuvant", zise Humpty Dumpty, pe un ton oarecum artagos, „inseamna ce aleg eu sa insemne, nimic mai mult, nimic mai putin". „Intrebarea e", spuse Alice, „daca poti determina cuvintele sa aiba atat de multe sensuri." „Intrebarea e , spuse Humpty Dumpty, cum detii puterea, atata tot!" Lewis Carroll "Alice's Adventures in Wonderland. Through the Looking- Glass"

   Alexandra Borys a absolvit Codarts/Rotterdam Dance Academy, Olanda si National Ballet School, Lódz, Polonia. A colaborat cu artisti coregrafi din Spania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Israel si Italia. A creat si a contribuit la crearea unor spectacole prezentate in Olanda, Germania, Marea Britanie, Croatia si Polonia.

   Ora 21:00        spectacol: Zombie Aporia (50')
                            artist: Daniel Linehan (SUA/Belgia)
                            Concept si coregrafie: Daniel linehan.
                            Creatie si interpretare: Daniel linehan, Salka Ardal Rosengren, Thibault lac.


   Zombie Aporia este un spectacol de dans compus din mai multe piese mici, ca un concert rock, sau ca o carte de povestiri scurte.Spectacolul rupe granita dintre corp si voce, sunet si imagine, ritm si sens. Prin Zombie Aporia se cauta descoperirea unor posibilitati in cadrul unor aparente contradictii: muzica ce rezulta din dans, expresia emotionala ce incepe la nivel fizic, sentimente spontane construite, cuvinte care transmit mai multa vibratie in locul obisnuitului sens.
   Daniel Linehan
   a lucrat ca dansator si coregraf in New York, inainte de a se stabili la Bruxelles unde in 2008 a absolvit studiile la P.A.R.T.S. Creatiile sale, in care granita dintre dans si alte domenii este estompata, au fost prezentate in New York (Dance Theater Workshop, the Kitchen), Paris (Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis), Brussels/Lille (Latitudes contemporaines), Antwerp (deSingel), Ghent (Vooruit), Berlin (Tanz im August), Amsterdam (Julidans), etc.   Duminica, 9 octombrie 2011
    Ora 19:00         spectacol: I Almost Love You (60')
                              artist: Fanni Futterknecht (Austria)
                              Concept si directie artistica: Fanni Futterknecht.
                              Interpretare si muzica live: Raphael Michon, Fanni Futterknecht


   Inarmata cu naivitate si...cu un microfon, personajul lui Fanni Futterknecht reconsidera terenul performativ necesar exteriorizarii afectelor.
   Fanni Futterknecht a studiat arte vizuale in Amsterdam la Gerrit Rietveld Academy si la Academia de Arte aplicate din Viena, urmata de studii de master la Rotterdam, la Piet Zwart Institute. Creatia ei a evoluat de la interventii performative in spatii publice la spectacole construite pentru contexte teatrale traditionale.
   Luni, 10 octombrie 2011
   Ora 19:00       Splendid Isolation (60')
                           Artist: Valerie Oberleithner (Austria)
                           Concept si interpretare: Valerie Oberleithner.
   "Splendid Isolation" este un solo creat de coregrafa austriaca Valerie Oberleithner, in colaborare cu Jennifer Lacey si Olivier Tirmarche. Splendid Isolation reprezinta dezvoltarea unei practici artistice, impartasita de trei colaboratori, numita "chemarea fantomei"(calling the ghost). Practica artistica a fost dezvoltata cu precadere ca practica performativa, intotdeauna cu scopul de a produce o piesa pentru scena.
   Valerie Oberleithnner este coregrafa si dansatoare austriaca. Colaboreaza cu coregrafi si companii din Austria si din strainatate: Superamas, Nature Theater of Oklahoma, Jennifer Lacey, Oleg Soulimenko, Davis Freeman, Branco Potocan, Lisa Hinterreithner, Doris Stelzer, Fanni Futterknecht, etc. Din 2008, Valerie Oberleithner prada cursuri de dans contemporan si „Performance, Presence and Presentation" in contextul programului educational CONdance, Viena.
   Ora 21:00        spectacol: MATCH (60')
                             artist: Begüm Erciyas (Turcia)
                            Coregrafia: Begüm Erciyas.
                            Performeri: Anja Bornsek, Dennis Deter, Jean-Baptiste Veyret-logerias.
   MATCH isi propune sa fie reprezentarea a ceea ce pare a fi de nereprezentat. Interpretii sunt in relatie cu lucruri care in general nu pot fi complet asumate.
   In timp ce studia biologia si genetica la Ankara, Begüm a fost implicata in diverse proiecte de dans in Turcia si a devenit membra a [laboratuar], un grup de cercetare si proiecte in domeniul artelor performative. Ulterior a studiat in Austria, la Salzburg Experimental Academy of Dance si a primit bursa danceWeb in 2006.   Marti, 11 octombrie 2011
   19:00            spectacol: A Gesture That Is Nothing But A Threat (40')
                         artisti: Sofia Dias si Vitor Roriz (Portugalia)
                         Regie, interpretare, text: Sofia Dias si Vitor Roriz.
   „In spectacolul „A gesture that is nothing but a threat" asumam cuvantul ca pe un corp pe care il expunem acelorasi legi ale compozitiei si miscarii. A privi cuvantul ca pe un corp inseamna sa faci apel la toata potentialitatea sa, sa nu te opresti doar la sensul lui, ci si la plasticitatea sunetului si la relatia sa cu vocea, respiratia si muzicalitatea." (Sofia Dias si Vítor Roriz).
   Sofia Dias si Vítor Roriz sunt dansatori si coregrafi independenti, stabiliti la Lisabona. Colaboreaza din anul 2006. Creatiile lor au fost prezentate in Portugalia, Spania, Franta, Elvetia si Germania. Sofia si Vitor sunt artisti asociati ai O Espaço do Tempo.


   21:00         spectacol: „Loud Enough"
                      artist: Anna Macrae (Noua Zeelanda/Austria)
                      Concept: Anna MacRae.
                Performance: Satu Herrala, Min Kyoung Lee, Raul Maia, Matthew Smith, Frank Willens.
   Cea mai recenta piesa de dans semnata de Anna MacRae, „Loud Enough", reprezinta o experienta colectiva. Ea reprezinta mediul propice nu doar pentru experienta emotionala individuala, dar si pentru perceperea emotiilor celorlalti - astfel creandu-se un fenomen emotional colectiv, un entuziasm relativ la entuziasmul celorlalti. Incepand cu anul 2001, Anna MacRae lucreaza in Europa ca dansatoare, pedagog si coregraf. A predat la SEAD Salzburg, Tanzquartier Wien, Tanzhaus Zürich, k3 Hamburg, TanzFabrik Berlin, CONdance Vienna, IndepenDance Auckland, etc. A dansat pentru Willi Dorner in Viena, compania lui Meg Stuart, Damaged Goods, pentru coregrafii francezi Boris Charmatz si Laurent Chétouane.


   Miercuri, 12 octombrie 2011
   19:00        ARE MADE OF THIS (53')
                     Artist: Dragana Alfirević (Serbia/Slovenia)
                     Autor: Dragana Alfirević.
                    Creatie, interpretare: Dragana Alfirević, Engin Can, Esta Matković, Ivan Mijačević.


   ARE MADE OF THIS" este un spectacol bazat pe investigarea spatiului dintre noi si ceilalti, pe autonomia noastra in cadrul relatiilor, pe explorarea iubirii ca preconditie a relationarii cu ceilalti. Dezvaluim corpul ca pe un teren al negocierilor si luptelor, ca loc in care orice eveniment lasa urme.
   Dragana Alfirević (Serbia/Slovenia) a studiat Istoria Artelor si Filosofia la Universitatea din Belgrad. Din 1994 este o prezenta activa in peisajul teatrului si dansului ca performer si autor, dar si ca producator si organizator. A beneficiat de granturi si burse precum: Open Society Fund, Cultural Fund - Banco do Brasil, KulturKontakt Austria, European Cultural Foundation, Ministerul Culturii din Iugoslavia, Pro Helvetia.


   21:00            spectacol: The Thing Doesn't Touch Me / PREMIERA (50')
                         Artist: Valentina de Piante Niculae (Italia/Romania)
                         Concept si coregrafie: Valentina De Piante Niculae.
                         Creat in colaborare cu dramaturgul si coregraful Serenella Fonzar.
   „La aproape 40 de ani, m-am trezit cu o noua identitate, un nou buletin, intr-un nou context bio-politic. Dupa 3 nasteri, cresterea celor 3 prunci, lupta pentru cetatenia romana, coregrafia si cercetarea pedagogica, trupul meu a acumulat niste semne foarte ciudate, contradictorii... Cine sunt eu de fapt?" (Valentina de Piante Niculae)
   Valentina De Piante Niculae preda din 2004 in cadrul UNATC tehnici de dans contemporan. In 2009 a fost profesor invitat la intalnirea „TTT - Teaching The Teachers" din Bucuresti, in cadrul proiectului Jardin d'Europe. Ca pedagog e invitata sa sustina ateliere in festivaluri si centre universitare din tara si strainatate. In prezent din postura de coregraf cerceteaza relatia dintre corp si imaginea inconstienta si analizeaza co-prezenta mai multor memorii, cele personale, cele ale stramosilor si cele ale speciei.   Joi, 13 octombrie 2011
   19:00         spectacol: Allege / public in private
                       Artist: Clément Layes (Franta/Germania)
   „Nu este o demonstratie geometrica. Nu este vorba despre Clément Layes, nu este un concert rock, desi ar fi fost grozav sa fie asa, nu este ceva ce se intampla, nici ceva ce nu se intampla, nu este ambivalenta... A inceput in 2002, si inca nu s-a terminat: la inceput a fost un cvartet, apoi un trio in 2004, a devenit un duo, apoi un alt trio in 2007, acum am ramas doar eu, incercand inca..." (Clément Layes)
   Compania public in private produce creatiile semnate de Clément Layes si Jasna Layes-Vinovrski, cerceteaza, lanseaza interogatii si propune reflectii asupra ideilor de factura sociala, politica si culturala. Fondata in 2008 la Berlin, Private and Public are ca scop investigarea limitelor limbajelor coregrafice, analiza diverselor modalitati discursive ale gandirii, perceperea si reflectarea diverselor medii de creatie. Scopul cel mai important ramane insa dezvoltarea constanta a coregrafiei ca arta contemporana.


   21:00            spectacol: E.I.O. One Hour Society va propune:
                         EIONOMETRY / PREMIERA (60')
               Artisti: Maria Baroncea (Romania) / Eduard Gabia (Romania) / Dragana Bulut (Serbia)
   EIONOMETRY inseamna: ne intalnim, masuram, evaluam, pentru a creea scurtcircuite in sistemele de valori deja existente si pentru a redistribui fluxul de informatii si bani. S-ar putea sa ne imbogatim, sa devenim inteligenti sau fericiti doar prin cunoastere si informatie distribuita intre indivizi, obiecte, artefacte, unelte ale mediului inconjurator.
   Creatiile semnate de Eduard Gabia, Maria Baroncea si Dragana Bulut au fost prezentate la festivaluri internationale precum: Dance Theater Workshop-NY, Tanzquartier-Wien, Dietheater Wien,"Manoever" Festival in Leipzig, Paris Quartier d'Ete Festival, Balkan Dance Platform, Internationales TanzFest Berlin/Tanz im August, ImPulsTanz Festival Wien, Centre Culturel "Andre Malraux" Nancy, Kaaitheater Brussels, iDANS festival (Istanbul), Fabrik Potsdam, Ufer studios (Berlin), Danspace Project NY, Movement Research at Judson Church (New York), eXplore dance festival (Bucuresti), Balkan Dance Platform, Body Mind festival (Warsaw), Biennale of young artists of Europe and Mediterranean (Puglia), Bitef Theater (Belgrade), Enparts Campus la Bienala de la Venezia.
   EIO, prima creatie de grup realizata de cei trei artisti, si care a avut premiera in cadrul eXplore dance festival #5, a castigat Prix Jardin d'Europe 2010, gazduit de iDANS Festival, in Istanbul.


   Vineri, 14 octombrie 2011


   19:00        prezentare work in progress / WILD CARDS JARDIN D'EUROPE (30')
                  Concept si directie artistica: Fanni Futterknecht
                  Interpretare si muzica live: Raphael Michon și Fanni Futterknecht
   Prin cercetarea mea imi propun sa investighez mecanismele reprezentarii pe scena. Fascinatia mea fata de acest subiect se afla in relatie nu doar cu contextul performance-ului live, ci si cu natura sa antropologica, ceea ce conduce la o implicare scenica situata dincolo de tendintele discursive ale dansului si performance-ului live. (Fanni Futterknecht)
   Fanni Futterknecht a studiat arte vizuale in Amsterdam la Gerrit Rietveld Academy si la Academia de Arte aplicate din Viena, urmata de studii de master la Rotterdam,  la Piet Zwart Institute. Creatia ei a evoluat de la interventii performative in spatii publice la spectacole construite pentru contexte teatrale traditionale.


   20:00        spectacol: Cow's Theory (50') PREVIEW
                     Concept si regie: Cecilia Lisa Eliceche.
                     Creatie si interpretare: Anneleen Keppens, Cecilia Lisa Eliceche, Maria Da Silva.
   Primul principiu: sa fii intodeauna in contact efectiv. Al doilea principiu: miscarea este generata din interior spre exterior. Reguli simple cu un rezultat uneori complex.
   Cecilia Lisa Eliceche a studiat baletul clasic si contemporan la Conservatoire of dance, Argentina, iar ulterior a studiat la PARTS, Bruxelles. In noiembrie 2008 a participat la New York, intr-un schimb de experienta la Movement research, unde a colaborat cu DD Dorvillier pentru piesa "CPAU, Get Ready!". In prezent lucreaza ca dansator independent pentru AD4TNA de Eleanor Bauer si Visions of Beauty de Hetaher Kravas.


   21:00        spectacol: The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin
                     Artisti: Raul Maia (Portugalia/Austria) / Thomas Steyaert (Belgia)
                     Interpretare: Sam Hogue & Augustus Benjamin
   The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin este un dialog fascinant intre doua corpuri ce folosesc un limbaj coregrafic cu totul nou, diferit de orice gesturi cunoscute. Raul Maia si Thomas Steyaert captiveaza prin acuratete si precizie. (Ditta Rudle, tanz.at, aprilie 2011).
   Raul Maia este dansator si coregraf portughez stabilit la Viena. Dupa ce a lucrat pentru companii de dans importante, precum Ultima Vez sau Hans Hof Ensemble, s-a dedicat proiectelor personale. Prin colaborarea sa cu Thomas Steyaert, incearca sa propuna o conceptie alternativa notiunii de miscare performativa.
   Thomas Seyaert a studiat dansul contemporan la Hoger Insitutte voorr Dans in Antwerpen. A lucrat cu Wim Vandekeybus/Ultima Vez in perioada 2002-2008 si a dansat in Blush (2002), Sonic Boom (2003) si în Les Porteuse de Mauvaises Nouvelles (2004). In prezent lucreaza cu Raul Maia la proiectul "The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin", bazat pe elaborarea unui sistem cinetic bazat pe o miscare non-reprezentationala.   Sambata, 15 octombrie 2011 / 21:00 / Muzeul Taranului Roman Clubul Taranului Ceremonia de decernare a premiilor Prix Jardin d'Europe


   Pretul unui bilet este de 10 lei spectacol sau 15 lei / seara (2 spectacole).
   Abonamentele pentru toata perioada costa 180 lei (30 de spectacole)
   Biletele se pot cumpara cu 1h inainte de inceperea spectacolelor.
   Rezervari: office@...
   eXplore dance festival este unul din cele 16 festivaluri internationale selectate pentru co-finantare europeana multi-anuala in anul 2011, in urma unei selectii de proiecte la care au participat 674 de festivaluri internationale de dans, teatru si muzica din Europa.
   Producator: Asociatia 4CULTURE

   Activitatile Jardin D'Europe 2001 sunt realizate cu sprijinul: Programul Cultura al Uniunii Europene, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, AFCN - Administratia Fondului Cultural National, Centrul National al Dansului,  ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti, AIBI - Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti-Ilfov, Primaria Sectorului 1, Goethe Institut, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez.

   Parteneri: Muzeul National de Arta Contemporana, Teatrul Nottara, UNATC, Muzeul National al Taranului Roman.

   Parteneri media: Radio Guerrilla, 24FUN, Adevarul, Catavencii, Dilema Veche, Observator Cultural, VICE, Elevate Media, Cocor Media Channel, ZOOM.   Acest proiect este finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului iar Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.


   Bianca Boitan-Rusu
   eXpore dance festival
   PR si Comunicare
   Telefon: +40 737 173 503
   e-mail: pr@...
   web: http://exploredancefestival.ro/

  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.