Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

Re: 2300 y. old undeciphered inscription found in Albania

Expand Messages
 • mbikqyres
  Hi ! This is a copy of the article to which I was refering when telling about this discovery. I have already made a summary in English of this article at the
  Message 1 of 5 , Oct 31, 2002
  • 0 Attachment
   Hi !
   This is a copy of the article to which I was refering when telling
   about this discovery. I have already made a summary in English of
   this article at the very first message of this topic.
   I could try to translate any special paragraphs which might look
   interesting to you.

   Alvin

   --- In cybalist@y..., "Brandon" <godanov@e...> wrote:
   > I found this, could someone please translate it?
   > Brandon
   >
   > Gjuha :: Ne Vatikan me 4 rrasa dylli
   > Postuar nga: Albo
   >
   > Gjuha Nese qendrojne te gjitha ato qe jane deklaruar deri tani nga
   > paleografia boterore per 4 tabulat shqiptare, atehere historia e
   > shkrimit ne Shqiperi permbyset krejtesisht. Dokumenti me i hershem
   i
   > shkruar ne Shqiperi nuk do te jete Formula e Pagezimit,
   as "Meshari" i
   > Gjon Buzukut, e as Kodiket e Beratit, por kater tabulat prej dylli
   qe
   > i perkasin shekullit te trete para Krishtit.
   >
   >
   > Nga Fiqiri Sejdiaj
   >
   > Kur Dritero Agolli mori ne nje trraste leshi nen gune balten e
   > Devollit per t'ia sjelle Lidhjes se Shkrimtareve dhe Artisteve, te
   > gjithe e kuptuan se kjo ishte thjesht nje gjetje artistike. Poeti
   nuk
   > kishte as trraste leshi e as gune, perkundrazi krekosej ne Tirane
   me
   > kostum e kollare duke shkruar per vendlindjen e balten e saj. Gati
   te
   > njejten gje beri keto dite edhe drejtori i Arkivave te Shtetit
   > Shqiptar z. Shaban Sinani, i cili coi ne Vatikan kater rrasa dylli
   me
   > mbishkrime te cuditshme. Nese keto rrasa dylli rezultojne te
   verteta,
   > atehere historia e shkrimit ne Shqiperi permbyset krejtesisht. Fale
   > mjeteve te komunikimit, tani nuk ka nevoje te marresh as trraste
   leshi
   > e as valixhe diplomatike. Mjafton nje diskete me te gjitha imazhet
   e
   > pamjet e objektit per te sqaruar, ne mos gjithcka, thelbin e
   objektit.
   > Natyrisht imazhet jane tjeter gje dhe origjinali eshte tjeter gje,
   por
   > gjithsesi, nga imazhet elektronike mund te gjykohet per
   origjinalin.
   > Ne maj te ketij viti (2002) drejtori i Arkivave te Shqiperise
   z.Shaban
   > Sinani, i dergoi nje e-mail z.Francesko D'Aiuto zv/prefekt i
   > Bibliotekes Apostolike te Vatikanit. Studiuesi i njohur italian,
   pasi
   > mori imazhet e para nepermjet postes elektronike, i pergjigjet
   Arkivit
   > te Shqiperise: "Jam duke i studiuar me shume interes imazhet qe me
   > keni derguar. Mund t'iu pohoj menjehere se alfabeti i perdorur
   eshte
   > nje degezim i alfabetit grek, megjithese gjuha, per aq sa mundem
   prej
   > fotove, nuk me ngjan greke. (E derivato del grecco ache se la
   lingua,
   > per qunato posso vedere dalla imagini, non sembra grecca). Ndoshta,
   > -shkruan Francesko D'Aiuto,- kjo duhet kerkuar midis gjuheve te
   > ndryshme antike, qe jane shkruar duke perdorur ne menyre te
   pershtatur
   > alfabetin grek, qofte ne rajonin italik, ashtu dhe ne ate ballkanik
   > apo ne Azine e vogel. Tabulat, ne cdo rrast, nese jane autentike,
   > padyshim jane antike dhe te denja per vemendje me te larte".
   >
   > Po c'jane keto kater rrasa dylli qe kane vene ne levizje nje arkiv
   te
   > tere dhe vete drejtorin e pergjithshem te Arkivave te Sqiperise? Si
   > erdhen ato deri ketu? Kush i pruri? Ku i gjeti? A jane ato vertete
   te
   > hershme dhe origjinale apo nje mashtrim qe vjen nga falsifikimi?
   Pra,
   > a jane autentike 4 tabulat e gjetura ne Shqiperi, te cilat mund te
   > perdoren si deshmi e te shkruarit shqip qysh prej kohes ilire?
   >
   > Historia me kater tabulat prej dylli ze fill nje vit me pare kur
   > koleksionisti i vlerave antike Vangjel Kapidani nga qyteti i
   Elbasanit
   > kishte midis gjerave te tjera edhe kater pllaka dylli te shkruara.
   I
   > vetedijshem per rendesine e ketyre gjetjeve, ai ftoi ne studion e
   tij
   > drejtuese te arkivit te shtetit shqiptar. Pas kesaj ftese eksperte
   te
   > sherbimit arkivor vizituan menjehere koleksionin e afruar. Vete
   > Vangjeli, ky koleksionist i apasionuar, pranoi jo vetem qe te jape
   > shpjegimet e rastit por edhe te bashkepunoje me mysafiret e ardhur
   nga
   > Tirana. Ai i la te 4 pllakat e shkruara ne duart e Arkivit
   Shteteror.
   >
   > Vleresimi i pare i 4 pllakave prej dylli u be nga nje grup
   ekspertesh
   > shqiptare. Ne Drejtorine e Pergjithshme te Arkivave u ftuan Prof.
   > Kristo Frrasheri, Prof. Muzafer Kerkuti, Prof. Dhimiter Shuteriqi,
   > Prof. Muzafer Xhaxhiu e studiues te tjere. Mendimi paraprak i tyre
   > ishte se ato mund te jene kate deshmi te ngjashme me tabulat
   romake.
   > Ky pohim te ben te mendosh se mosha e tyre duhet te jete shume e
   > hershme. Sikurse dihet, tabulat prej dylli u shfaqen ne qyteterimin
   > romak nga moren dhe emrin "tabula rrasa" aty nga shekulli i III
   para
   > Krishtit. Megjithate gjurmet e shkrimit ne balte te pjekur jane
   shume
   > me te hershme. Ato i gjejme ne Babiloni qysh ne shekullin e VII
   para
   > Krishtit.
   >
   > Para se te vazhdojme me 4 tabulat shqiptare prej dylli si dhe
   > rendesine e tyre, le te prezantojme gjetjet me ne ze te kesaj
   fushe.
   > Vini re kete rrase argjili! ajo i perket shekullit te VII para
   > Krishtit. Eshte me e hershmja e zbuluar ne kete fushe. Ajo permban
   nje
   > rrefim te lashte babilonas per permbytjen e botes. Pervec
   rrefenjave
   > te Bibles mbi permbytjen e madhe ka edhe histori te tjera, te
   cilat na
   > vijne nga Babilonia, pikerisht nepermjet shkrimit te bere ne balte
   te
   > pjekur.
   >
   > Skenat e pikturuara mbi mure dhe kolonat e vareve ne Egjipt
   tregojne
   > se si e shtypnin balten (argjilen) njerezit. Pasi benin kete pune,
   ata
   > e fusnin balten ne kallepe druri e shkruanin mbi te. Per t'i
   ruajtur
   > per nje kohe te gjate porosite qe jepte faraoni apo prijesi i tyre,
   > skribet i linin pllakat e shkruara prej balte te thaheshin nen
   diellin
   > pervelues te Nilit.
   >
   > Shume vite me vone kemi nje dokument tjeter te shkruar. "Prizmin e
   > Senakeribit". Ne te pershkruhet rrethimi i Jeruzalemit nga
   Perandori
   > asirian si dhe burgosja e mbretit Ezekia, i cili u zu rob si zogu
   ne
   > kafaz. Perandori asirian Ashurbanipali qe mbreteroi nga viti 669-
   636 e
   > beri pallatin e vet qender te letersise dhe arteve. Ai kishte nje
   > biblioteke me 20 mije libra argjili. Historia e Mesapotamise u
   shkrua
   > me urdher te tij. Ajo u shkrua mbi blloqe te lagura balte, duke
   > perdorur si mjet shkrimi nje shkop si pyke. Gjithcka qe dime per
   > qyteterimin e lashte vjen nga kjo lloj paleografie, e cila ne nje
   fare
   > menyre eshte poligrafia e rrasave prej argjili.
   >
   > Ky eshte "Cilindri i Kirit" i shkruar nje shekull pas "Prizmit te
   > Senakeribit". Per lexuesin e gjere Kiri i madh njihet si themelues
   i
   > Perandorise Persiane (549 vjet para Krishtit). Ne kete cilinder
   prej
   > balte te pjekur jane regjistruar bemat e Kirit. Ne te thuhet se si
   e
   > mposhti ai Babilonine dhe se si i shperndau njerezit e tij besnike
   ne
   > te gjithe terrioret e pushtuara prej tij. Cilindri i Kirit mbyllet
   me
   > fjalet: "Gjithe perendite le te kerkojne cdo dite nje jete te gjate
   > per mua".
   >
   > Skribet (shkruesit) asiriane babilonas perdornin nje shkop ne forme
   > pyke per te shkruar mbi rrasen e lagur te argjiles. Shpesh nje gje
   e
   > tille behej edhe me dyll ose me dyll e balte bashke.
   >
   > Shume vite me vone, kur poligrafia e rrasave prej balte mori fund,
   > sekretaret e perandoreve i shkruanin porosite qe u jepeshin nga
   > prijesi ne pergamen apo papirus. Kodiket e Beratit, p.sh. jane
   shkruar
   > ketu e 16 shekuj me pare pikerisht ne pergamen.
   >
   > Duke ndjekur historine e shkrimit ne shekuj mesojme se te
   shkruarit ne
   > rrasa dylli (ashtu sic kemi edhe ne tani 4 rrasat tona) ka
   mbizoteruar
   > nga shekulli 3 deri ne shekullin e 2 para Krishtit. Romaket ishin
   > kampione ne perdorimin e tyre.
   >
   > Sipas Vangjel Kapidanit 4 rrasat prej dylli vine nga rrethinat e
   > Pogradecit. Ndoshta nga varret monumental te Selces. Sipas
   arkeologut
   > Neritan Ceka, i cili ka studiuar nga afer kete vendbanim, "kultura
   e
   > vendbanimit te Selces se poshtme i perket shekullit te 3 e 2 para
   > Krishterimit. Kjo eshte pra periudha qe perkon edhe me perdorimin e
   > tabulave prej rrase. Pas ketij konstatimi nga ekspertet shqiptare
   ia
   > vlen qe imazhet e 4 tabulave prej rrase te beheshin objekt i
   > paleografise e te merrnin rrugen drejt Vatikanit.
   >
   > Koleksionisti nga Elbasani nuk jep te dhena te mjaftueshme per 4
   > tabulat e gjetura. As ai dhe as studiuesit e tjere shqiptare nuk
   dine
   > t'i lexojne e t'i deshifrojne ato. Keshtu u kerkua ndihma e te
   huajve
   > e ne menyre te vecante e studiuesve te paleografise se vjeter ne
   > Vatikan. franceze, kroate, angleze, pasi kane pare imazhet e para
   kane
   > kerkuar te dine me shume per to. P.sh.ku jane gjetur? Cila eshte
   lenda
   > tjeter arkeologjike qe i ka shoqeruar ato? Pasi e moren kete
   > informacion plotesues francezet u shprehen: "S'ka asnje dyshim se
   te 4
   > rrasat e baltes ne Shqiperi i perkasin shekullit te 3 apo te 2 para
   > Krishtit. Megjithate, - thone ata,- pikepyetje mbeten. P.sh. kush e
   > provon se kjo lidhje nuk eshte rastesore?"
   >
   > Specialistet britanike te paleografise mendojne se shkrimi ne 4
   rrasat
   > e baltes shqiptare deshmon per nje ndikim kulturor kryesisht
   helen, te
   > ardhur nepermjet tokes e jo te nje ndikimi latin te ardhur permes
   > detit. Dy tabulat e para kane te njejtin tekst. Ndoshta nje lutje
   apo
   > porosi qe mund t'i vihej te vdekurit ne varr. Alfabeti eshte helen,
   > por ka nderhyrje te nje alfabeti tjeter, ndoshta me germa latine te
   > modifikuara.
   >
   > Paleografi rumun Kostin Fenesan jep shpjegimin se "ky lloj shkrimi
   i
   > perket mijevjecarit te pare".
   >
   > Prof. Stipceviqi propozon nje analize DNK ne Institutin
   Arkeologjik te
   > Zagrebit, per te vertetuar origjinalitetin dhe lashtesine e tyre.
   >
   > Dr. Lladani nje tjeter studiues kroat, nje nga gjuhetaret dhe
   > poliglotet me te mire sot ne bote, njohes i shkelqyer i gjuhes
   shqipe
   > mendon se nje pune krahasuese, me mbishkrime te njohura nga trevat
   e
   >
   > Pas ketij informacioni te dendur ne distance, drejtori i Arkivave
   te
   > Shqiperise i drejtohet drejtperdrejt edhe njehere zv/prefektit te
   > Bibliotekes apostolike te Vatikanit z.Fracesko D'Aiuto. Nje gje te
   > tille ai e ben edhe me studiuesin anglez Roderik Myllen ne Tirane.
   > Pasi shohin se bashku per nje kohe te gjate te 4 tabulat prej dylli
   > midis tyre zhvillohet ky dialog:
   >
   > Dr. Mylen: Dy tabolat e para kane te njejtin tekst. Per te arritur
   ne
   > nje konkluzion perfundimtar eshte e nevojshme deshifrimi permes
   > transkiptimit te krahasuar.
   >
   > Sinani: Si mund te arrihet nje gje e tille?
   >
   > Dr.Myllen: Une mendoj se duhen angazhuar edhe arkeologe te
   > specializuar per gjuhet antike. Ndikimi helen tregon se keto tabula
   > jane gjetur ne thellesi te vendit. Mirepo tabulat kane qene nje
   gje e
   > zakonshme per latinet e jo per helenet!
   >
   > Sinani: A kemi nderhyrje te jashtme qe mund te vere ne dyshim
   > autencitetin e tyre?
   >
   > Dr. Myllen: Jo, nuk ka asnje shenje te jashtme qe mund te vere ne
   > dyshim autencitetin e tyre. Ato duken te pacenuara nga dora e
   njeriut
   > modern.
   >
   > Sinani: A mund te jene 4 tabolat shqiptare te fabrikuara apo te
   > falsifikuara ne nje kohe me te vone se sa mendohet mosha e tyre?
   >
   > Dr.Myllen: Une personalisht e perjashtoj fabrikimin e tyre ne nje
   kohe
   > me te aferme, kurse falsifikimi me duket si dicka e dyshimte.
   >
   > Sinani: A vihet re fryma e krishterimit ne tekstet baze?
   >
   > Dr.Myllen: Jo, dhe kjo duhet t'ju gezoje. Kjo do te thote se ato
   jane
   > krijuar shume kohe para Krishterimit. Tekstet ngjajne si porosi qe
   i
   > jepen njeriut, i cili shkon ne boten tjeter.
   >
   > Sinani: Mos jane stampime te marra nga ndonje model i gatshem?
   >
   > Dr.Myllen: Germat jane formuar duke e mbledhur dyllin pak e nga pak
   > anash. Ajo qe mbetet pert'u zbuluar e argumentuar eshte fakti se si
   > kane mundur te mbijetojne pa u demtuar nga mikromjedisi,
   temperatura
   > dhe shtypja. Mirepo sic duket ky ka qene fati i tyre, per te miren
   e
   > te gjitheve. Gjetje te tilla jane zbulimet per te gjithe e ne
   menyre
   > te vecante per ate vend ku jane gjetur.
   >
   > Drejtoria e Arkivit Qendror si dhe vete z. Shaban Sinani qe e
   udheheq
   > kete operacion jane ende ne proces ballafaqimi e saktesimi per
   moshen
   > dhe karakterin e 4 tabolave prej dylli. Nese ne fund te ketij
   > operacioni vertetohen te gjitha sa u thane me lart, atehere
   historia e
   > shkrimit shqip permbyset krejtesisht. Libri me i hershem i shkruar
   ne
   > gjuhen shqipe nuk do te jete me "Meshari" i Gjon Buzukut, as
   Kodiku i
   > Purpurte i Beratit i shkruar ne greqishten bizantine, por kater
   > tabolat prej dylli, per te cilat Arkivi i Shtetit dhe
   institucionet e
   > tjera shkencore shqiptare po punojne per t'iu dhene pergjigje te
   > gjitha dyshimeve dhe hipotezave qe lidhen me to. Ballkanit por
   edhe me
   > gjere, mund te sherbeje si celes per zberthimin e enigmes qe
   paraqesin
   > kater tabulat shqiptare prej dylli.
   >
   > Dijetari i shquar akademik Kapiciqi eshte i bindur se ky zbulim
   eshte
   > vetem nje vazhdimesi e mbishkrimeve ilire ne Ballkan e me gjere,
   por,
   > per fat te keq, deri me tash jane shume te pakta si kerkimet ne
   > terren, ashtu edhe rezultati. "Shpresoj se ky zbulim,- thote ai,-
   do
   > ta begatoje kete fushe, pothuajse te pahulumtuar deri tani nga ana
   > jone dhe qe i perket periudhes antike."
   >
   >
   > © Koha Jone 2001 All Rights reserved
   > --- In cybalist@y..., "mbikqyres" <a96_aeu@A...> wrote:
   > >
   > > I am sorry, I do not posses any images of the scripts but I
   would
   > > certainly share them with you in cybalit if I find any.
   > >
   > > Alvin
   > >
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.