Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

3288 mai,Ziua Internationala a Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Expand Messages
 • CIUGULEA
  May 7, 2011
  • 0 Attachment
   8 mai,Ziua Internationala a Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.
   - Umanitate;
   - Impartialitate;
   - Neutralitate;
   - Independenta;
   - Voluntariat;
   - Unitate;
   - Universalitate.

   Este poate greu de crezut ca experienta si vointa unui om a dus la nasterea unei organizatii de o asemenea amploare, dar acesta este adevarul in privinta Crucii Rosii.Omul de afaceri suedez, Henry Dunant, a fost profund impresionat de felul in care soldatii trimisi in lupta sunt lasati sa moara, fara a putea fi ajutati cu adevarat, neexistand personal calificat sau suficient pentru a face fata unui razboi cu victime de ambele parti. Cartea lui Dunant "A memory of Solferino" (orasul in care a vazut peste 40.000 de soldati, si a experimentat neputinta de a-i ajuta cu adevarat pe ceilalti), nu a ramas fara ecouri in randul oamenilor politici carora Dunant le trimisese cartea. El a fost primul care a inteles ca lucrurile nu se vor indrepta daca nimeni nu face nimic, dar ca puterea de decizie si de schimbare o au sefii de stat si oamenii strategici din domenii conexe acestei probleme.Titulatura de Crucea Rosie a fost declarata in 1876, dar Henry Dunant a infiintat pentru prima data aceasta organizatie sub numele de "Comitee of the Five" in 1863. In acelasi an conferinta de la Geneva a dorit gasirea unor solutii , cat si a unor reguli proprii acestui proiect, care sa fie recunoscute si respectate de toata lumea. Numeroase tari s-au alaturat si au sustinut miscarea lui Dunant: Franta, Marea Britanie, Irlanda,Italia, Olanda, Austria, Rusia, Suedia, Spania.
   Daca diversele proiecte sau activitati ale Crucii Rosii s-au desfasurat incepand cu 1863, Ziua Mondiala dedicata acestei miscari s-a sarbatorit prima data in 1948. Evenimentul a fost adoptat rapid de catre majoritatea tarilor. Denumirea de "Ziua Mondiala a Crucii Rosii si a Semilunei Rosii" s-a stabilit de-abia in 1984, dupa ce multi ani titulatura i s-a schimbat in mai multe randuri.
   In Romania, Societatea Nationala de Cruce Rosie este o organizatie membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie ce-si are originile in 1876 atunci cand tara noastra a confirmat semnarea conventiei de la Geneva din 1864. Principele Ghica este cel care a autentificat acea conventie la care si Romania a participat, organizand in tara noastra o societate ce avea ca prim scop militarii raniti in razboi.


   „Crucea Rosie, nadejdea tuturor in timp de pace, ca si in razboi, nu trebuie sa piara. Cu totii, de la mic la mare sa o sprijinim cu evlavie, cu insufletire, cu nesfarsita dragoste".
   MS. Regina Maria


   La multi ani tuturor voluntarilor de Cruce Rosie!
   Claudiu