Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

Re: Nubee Loading ElfOS. Different BIOS!

Expand Messages
  • wb1exg
    Think this might be the problem: I have Bios ver 1.0.6 as I mentioned before IDE Master: 244Mb KODAK TB 05/18/2007 20:53:16 For help type HELP ... FFF9 01
    Message 1 of 31 , May 18, 2007
      Think this might be the problem:
      I have Bios ver 1.0.6 as I mentioned before

      IDE Master: 244Mb KODAK TB
      05/18/2007 20:53:16
      For help type HELP
      >>>e fff9
      FFF9> 01
      >>>e fffb
      FFFB> 06
      >>>

      Regards
      Tim

      >
      > --- In cosmacelf@yahoogroups.com, rileym65 <no_reply@> wrote:
      > >
      > > Those numbers look about right for a 2mb card...which would indicate
      > > that the hardware is not having a problem reading/writing the CF card.
      > > the address it is stopped at is a bit weird tho, i just took a look
      > > at the bios assembly and that address is between routines and not part
      > > of anything. Would you by chance know which bios version is in that??
      > > Another thing, after executing the boot command, does the data
      > > displays show anything?? normally during the boot process the displays
      > > will count from 00 to 0E (quite rapidly) and end with 0E on the
      display.
      > > Mike
      > >
      > > --- In cosmacelf@yahoogroups.com, "wb1exg" <tconst@> wrote:
      > > >
      > > > I am now using a 256MB card I was using a 8MB card which had 0's for
      > > > the total sectors and total AU's. With the 256MB card I get:
      > > >
      > > > IDE File System Gen Utility
      > > > Total Sectors: 41984
      > > > AU Size: 8
      > > > Total AUs: 62592
      > > > Master Dir Sector: 264
      > > > File system generation complete
      > > >
      > > > Step 3 finishes
      > > > Step 4 hangs the same way (I also tried booting without doing this
      > > > step as you suggested, results the same)
      > > >
      > > > COSMAC ELF 2000 EPROM V87 CHECKSUM 78AD SRAM 32K CONTENTS OK
      > > > Copyright (C) 2004-2006 by Spare Time Gizmos. All rights reserved.
      > > > ElfOS BIOS Copyright (C) 2004 by Mike Riley.
      > > >
      > > > IDE Master: 244Mb KODAK TB
      > > > 05/18/2007 16:32:17
      > > > For help type HELP
      > > > >>>BOOT
      > > > Booting primary IDE ...
      > > >
      > > > and just sits there with FCF7 in the address display, the same
      > > > address I get when picking option 5 on the Elf/OS install.
      > > >
      > > > Regards
      > > > Tim
      > > >
      > > >
      > > >
      > > >
      > > > --- In cosmacelf@yahoogroups.com, rileym65 <no_reply@> wrote:
      > > > >
      > > > > Hello,
      > > > > Also, what size CF card are you using... When running the
      > > > > installation, on step 1 always use the <Q>uick mode! The Elf2k
      > > > > version of the diskinit (step 1) has a bug in <F>ull mode.
      For a CF
      > > > > card the <Q>uick mode is all that is needed. If you used full
      mode
      > > > > then turn the computer completely off and then back on and
      then redo
      > > > > the installation. Before doing step 4, also try to boot into
      > Elf/OS.
      > > > > if the filesystem was generated correctly and the kernel
      installed,
      > > > > then you will at least get the kernel boot message even if no
      > binaries
      > > > > are yet installed. If you let me know the size of the CF card
      > then I
      > > > > can let you know what the approximate numbers for step 2
      should be.
      > > > > Mike
      > > > >
      > > > > --- In cosmacelf@yahoogroups.com, "wb1exg" <tconst@> wrote:
      > > > > >
      > > > > > I am trying to install ElfOS version 0.2.6
      > > > > > Which I believe is my only option for the ELF2k.
      > > > > > My ROM version is 87 with BIOS 1.0.6
      > > > > > Regards
      > > > > > Tim
      > > > > >
      > > > > > --- In cosmacelf@yahoogroups.com, rileym65 <no_reply@> wrote:
      > > > > > >
      > > > > > > Which version are you trying to install???
      > > > > > > Mike
      > > > > > >
      > > > > > > --- In cosmacelf@yahoogroups.com, "wb1exg" <tconst@> wrote:
      > > > > > > >
      > > > > > > > Thank you Bob that was it, I got a clean upload.
      > > > > > > >
      > > > > > > > After a clean upload I did:
      > > > > > > > >>>call 3000
      > > > > > > >
      > > > > > > > Then a Full format on a 8mb card with # Sectors formatted =
      > > 15744
      > > > > > > > (quick format did not seem to work)
      > > > > > > >
      > > > > > > > Option 2 returned:
      > > > > > > > Total sectors=65280
      > > > > > > > AU size=8
      > > > > > > > Total AU's=8160
      > > > > > > > Master Dir Sector=56
      > > > > > > >
      > > > > > > > Option 3 worked
      > > > > > > > Then option 4 hung after
      > > > > > > > typing "Binary utilities installer"
      > > > > > > > The address display on the ELF stops at: FCF7
      > > > > > > >
      > > > > > > > The very first time I did a quick format and was able to
      > > > install the
      > > > > > > > system utilities but could not BOOT the OS either from
      > > option 5, a
      > > > > > > > call or a reboot.
      > > > > > > >
      > > > > > > > Not sure if this is a hardware or software problem. I can
      > write
      > > > > test
      > > > > > > > bytes to the CF card via SEDIT but after a quick format an
      > init
      > > > > > > > returns 0 total sectors?? I am using a 74HC245 on the disk
      > > > card if
      > > > > > > > that matters any.
      > > > > > > >
      > > > > > > > Regards
      > > > > > > > Tim
      > > > > > > >
      > > > > > > >
      > > > > > > > --- In cosmacelf@yahoogroups.com, "Robert Armstrong" <bob@>
      > > wrote:
      > > > > > > > >
      > > > > > > > >
      > > > > > > > > > >>>:03800000c0f900C4
      > > > > > > > > > ?MEMORY ERROR
      > > > > > > > >
      > > > > > > > > The address you're trying to write with this HEX
      record is
      > > > > $8000 -
      > > > > > > > that's
      > > > > > > > > in EPROM, and hence the memory error.
      > > > > > > > >
      > > > > > > > > Your problem is that there is a special version of the
      > ElfOS
      > > > > > > > loader for
      > > > > > > > > the Elf2K, and you need to be using that one. The regular
      > > ElfOS
      > > > > > > > file is for
      > > > > > > > > Mike's machines, which have a different memory map.
      > > > > > > > >
      > > > > > > > > Bob
      > > > > > > > >
      > > > > > > >
      > > > > > >
      > > > > >
      > > > >
      > > >
      > >
      >
    • wb1exg
      Only JP4 on the Disk card is installed - so no interrupt enables ... in a few ... jumped into ... jumpers on ... Elf2K -
      Message 31 of 31 , May 19, 2007
        Only JP4 on the Disk card is installed - so no interrupt enables


        --- In cosmacelf@yahoogroups.com, "Robert Armstrong" <bob@...> wrote:
        >
        > >So check with Robert and see what it is supposed to be doing at that
        > address.
        >
        > What address? FCF7? It's one byte beyond the end of initcall:,
        in a few
        > bytes of presently unused space. It seems that the program has
        jumped into
        > never-never land for some reason.
        >
        > Hmmm.. Tim - you aren't installing any of the interrupt enable
        jumpers on
        > your disk card, are you???
        >
        > Mike - I emailed you the source of the bios version that's in the
        Elf2K -
        > did you get it??
        >
        > Bob
        >
      Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.