Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

JAKUP SHPATA Princi i pare musliman shqiptar

Expand Messages
 • albertino rakipi
  Jakub Shpata Princi i pare [i njohur] Musliman Shqiptare: Zoteruesi i Artes, Cameri 1410 - 1416 Renia e Perandorise Bizantine si rrjedhoje e luftes civile qe e
  Message 1 of 1 , Mar 19, 2008
   Jakub Shpata
   Princi i pare [i njohur] Musliman Shqiptare: Zoteruesi
   i Artes, Cameri
   1410 - 1416


   Renia e Perandorise Bizantine si rrjedhoje e luftes
   civile qe e morri kete perandori ne shekullin e 14te,
   renia e Serbise se madhe pas vdekjes se Stefan
   Dushanit, fitores
   Osmane ne betejen e Kosoves, kryqezatat latine dhe
   rremujrat qe ata sollen ne Ballkan, per here te pare
   ne historine e Perandorise Bizantine qe po
   shkaterrohej
   nxjerrin ne pah rracen e lashte Iliro-Shqiptare qe te
   dale si rrace dominuese ne skenen Ballkanike dhe ne
   vecanti ne zonen e Jugut te Shqiperise, apo Epirit te
   Lashte.

   Shkaterrimi i Despoteve Bizantine, Serbe, etj qe per
   shekuj shkaterruar identitetin e Shqiptareve ne Epir,
   pas mesit te shekullit te 14te pa daljen e Shqiptareve
   si etni me vete ne Epir dhe ne te gjithe Shqiperine
   Etnike. Epiri ne keto kohe krizash te shekullit te
   14te gjendet ne nje fushebeteje te madhe ku princa
   Serb, Vlleh, Grek e Latin u gjenden perballe
   Shqiptareve te cilet pas renies se despotizmit
   Bizantine filluan qe te tregojne identitetin e tyre te
   vecante si pasardhes te Ilireve. Despote Greke si
   Nikofori ne keto kohe ishin nga ata qe do te
   eleminoheshin nga Shqiptaret clirimtare. Shqiptaret
   gjate fundshekullit te 13te dhe te 14te do te
   gjendeshin derin ne Peleponez (apo More) e Thesali ku
   ata do te ishin mercenare per sunduesit Latine, apo ne
   shume raste ata do te punesoheshin edhe ne shtetin
   Osman, pertej Bosforit.
   Ne valen e clirimeve Shqiptare te trojeve te tyre
   neper Epir gjate shek. 14, Shqiptaret u ndeshen me
   sundimtaret Serb si Simeon Uroshin, Thoma
   Preljubovicin etj, qe mbanin nen pushtim qytete
   Shqiptare si Janinen etj. Familje Shqiptare si ajo e
   Shpatajve ne Angjelokaster apo e Loshajve ne Arte
   ishin nga ato familje qe bene emer ne keto kohe.
   Familja e Shpatajve, nen udheheqjen e Gjin Bua Shpates
   ishte nje nga familjet qe pa hapjen me te madhe
   territoriale qe Shqiptaret pane ne Epirin e Jugut
   gjate shekullit te 14, ku kjo familje u shtri qe nga
   Arta e deri ne Gjirokaster. Ndaj ketij ekspansioni
   Shqiptar, Grekerit, Napolitanet, Serbet etj kryen
   aleanca te ndryshme per te thyer rrezistencen
   Shqiptare, por Shqiptaret nen udheheqjen
   e Gjin Bua Shpates, Zenevishteve etj dolen fitimtare
   si ne shembullin e rrethimit te qytetit te Artes me
   1379, kur Shqiptaret nen udheheqjen e Gjin Bua Shpates
   munden qe te dalin fitues kunder forcave Greke, Serbe
   e Latine.

   Pasiqe Shqiptaret prej shekujsh kishin patur te
   impozuar mbi vetet e tyre fe sa nga Roma e
   Kostandinopoja, dalja e familjeve Shqiptare te lira ne
   skenen nderkombetare i beri ato familje qe te jene ne
   kerkim te identitetit te tyre fetar, pervec atij
   rracor qe ata gjeten ne keto kohe lirie. Familje si
   ajo e Topiajve ne Shqiperine e Mesme, Muzakajve etj
   shpesh pane qe te nderrojne fene e tyre nga ortodoks
   ne katolike, kjo sipas interesave te kohes dhe
   konspiracive apo kercenimeve qe atyre iu vinin nga
   Bizanti, Venecia dhe Roma.

   Pas vdekjes se Gjin Bua Shpates i cili per 25 vjet
   (1374 – 1399) i mbrojti tokat Shqiptare qe nga Arta e
   deri ne Akarnanine nga sulmet Serbe, Greke apo Latine,
   Shqiptaret ne kryeqytetin e Epirit, ne Arte kaluan nen
   pushtetin e vellait te Gjinit, Sguro Buo Shpates, i
   cili e humbi pushtetin e tij ndaj sulmit qe nje
   vllaho-bullgar i quajtur Bokoi kreu ndaj Artes. Por
   pas pak kohesh Shqiptaret arriten qe te marrin serisht
   pushtetin e tyre ne Arte nen udheheqjen e djemve te
   motres se Gjin Bua Shpates, Irenes; Muriki dhe Yakub
   Shpates ku i fundit kishte pranuar fene
   Islame prej kohesh dhe kishte vene emer Musliman.

   Ne kohen kur vellezerit Murik dhe Jakub erdhen ne
   pushtet ne Arte, ne Janine, familja Italiane e Tokove
   prej shume kohesh vazhdonte qe te ishte ne pushtet dhe
   te ushtronte aktivitet armiqesor kunder Shqiptareve.
   Qe ne kohe te Gjinit Shqiptaret u ndeshen me Kryqtaret
   Hospitallers te cilet luftuan per Italianet e Janines,
   Vonices dhe Leukeas. Me kete familje Latine fisi i
   Shpatave do te luftonte ne 16 vitet e ardhshme, ku ne
   raste krizash kusherinjte e vellezerve Murik dhe
   Jakub, si ne rastin e Paul Shpates me 1405, do te
   kerkonin ndihmen e Osmaneve kunder Latineve.

   Lufta e Shqiptareve ne Epir vazhdoi gjate shekullit te
   14 dhe 15te nen udheheqjen e Murik Shpates, i cili
   rrezistoi kunder Latineve deri ne fillim te viteve
   1410.

   Pas vdekjes se tij, ne pushtet ne Principaten e Artes
   erdhi i vellai i Murikut, Jakub Shpata, i cili si
   Musliman qe ishte me fe, perben ndoshta nga Princat me
   te hershem Shqiptare Muslimane ne historine e njohur
   Shqiptare.

   Udheheqja e Jakub Shpates pati nje mbeshtetje te madhe
   mes Shqiptaresh sidomos fisit te Shpatave, Alkadit,
   Mallakastrioteve etj. Pakicat fanatike Greke ne Arte
   dhe ne qytetet ku Shqiptaret jetonin ne Epir ishin ato
   qe nuk e kishin ne sy te mire liderin e tyre Musliman
   Shqiptar. Pas shume betejash mes familjeve Shqiptare
   te kohes me ato Latine e Greke nen Karlo Tokon ne
   Epir, me Tetor 1416 gjate
   nje beteje kunder nje keshtjelle ne Vobliane, Jakub
   Shpata u fut ne kurth nga Grekerit e keshtjelles
   (keshtjellari quhej Papadhopulos) ne fjale qe e
   genjyen Jakubin per numrin e ushtareve grek e latine
   qe ishte ne keshtjelle, dhe me ne fund e vrane Jakubin
   dhe shume ushtare te tij.

   Vrasja me pabesi e Jakub Shpates coi ne renien e
   famlijes se Shpatave dhe ne te njejten kohe ne renien
   e nje prej Principatave me te hershme Shqiptare ne
   historine tone te njohur kombetare, qe ne te njejten
   kohe ishte e udhehequr nga nje Musliman, shume kohe
   perpara ardhjes se Turqve. Familja e Shpatajve e cila
   mbante akoma Arten dhe shume qytete ne Epir, pas
   rrethimit qe Karlo Tokko i beri Artes dhe vdekjes se
   Jakubit, coi te emen e tij Irena Shpaten, te vejen dhe
   te vejen e vellait te Jakubit te dorezojne Arten ndaj
   Latineve dhe te sjelli ne largimin e shume Shqiptareve
   nga Arta.

   *** *** ***

   Ndersa shume familje Shqiptare te shekullit te 14te
   ishin ne pikepyetje ne lidhje me identitetin e tyre
   fetar, dhe e nderronin fene per hire te interesave te
   fuqive perreth,
   nje fakt interesant na tregon se disa familje apo
   zoterime Shqiptare ne Iliri dhe Epir qe ne shekullin e
   14 shihen si adoptues te fese Islame, edhe pse Turqit
   ishin shume larg nga ardhja ne Ballkan dhe ne trevat
   Shqiptare. Shembuj si familja e Hoxha Zakarias ne Veri
   te Shqiperise (qe sebashku me familje te tjera
   Shqiptare si ajo e Gjergj Dukagjinit, Dhimiter
   Jonimes, Kostandin Balshes (ne Kruje) etj
   mbeshteten Turqit ne betejen e Kosoves kunder
   pushtuesit Serb dhe me pas ne Anadoll ne luften e
   Bajazidit kunder Tamerlangut), apo e familjes se
   Shpatave ne Jug te Shqiperise, qe pranuan Islamin si
   fene e tyre, na tregojne se feja Islame ka ardhur mes
   Shqiptaresh shume kohe perpara ardhjes se Turqve dhe
   perpjekjet e shume qarqeve kryqtare per ta treguar
   Islamizimin e popullit tone si nje `detyrim
   nga turku' bien poshte fare qarte nga keto konvertime
   lideresh Shqiptare qe ne kohet kur Turqit nuk kishin
   pushtuar trevat Shqiptare ne fjale. Pasja e liderve
   fisnor
   Shqiptare ne zotesime te fese Islame qe ne kohet
   para-Osmane, na tregon se Islamizimi mes Shqiptareve
   ka ardhur si pasoje e punes misionare te predikuesve
   Islam, te cilet pas konvertimit te liderve Shqiptare
   si Jakub Shpata, padyshim qe kane cuar ne pranimin
   masiv te Islamit edhe nga masat e gjera Shqiptare, qe
   ne shekullin e 14te, pra shume vite perpara ardhjes se
   pushtetit Osman ne trevat Shqiptare te Ballkanit.
   _____________________________________________________________________________
   Envoyez avec Yahoo! Mail. La boite email la plus appreciée au monde. http://mail.yahoo.fr
  Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.