Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.
 

BILAL XHAFERRI : UDHETON DHIMBJA CAME

Expand Messages
 • albertinobe
  Bilal Xhaferi (nip i dijetarit të shquar Hasan Tahsini) u rrit jetim pa nënë e pa babë. Ja disa nga datat kryesore të jetës dhe veprimtarisë së tij:
  Message 1 of 17 , Mar 14, 2008
   Bilal Xhaferi (nip i dijetarit të shquar Hasan Tahsini) u rrit jetim
   pa nënë e pa babë.

   Ja disa nga datat kryesore të jetës dhe veprimtarisë së tij:

   1935, 2 nëntor u lind në fshatin Ninat (Ninati) të Konispolit, në
   krahinën e Çamërisë.

   1943, i vdes e ëma.

   1945, i pushkatohet i ati nacionalist antikomunist.

   1948, largohet prej vendlindjes.

   1948-1952 jeton dhe punon në Sarandë, punëtor krahu, korier poste,
   etj.

   1954-1955 ndjek shkollën shtatëvjeçare natën në fshatin Sukth të
   Durrësit.

   1962-1963 boton poezitë dhe tregimet e para në gazetat "Zëri i
   Rinisë", "Drita", në revistat "Nëntori", Ylli", etj.

   1966 i botohet vëllimi me tregime "Njerëz të rinj, tokë e lashtë" që
   pati një sukses jo të zakonshëm.

   1967 i botohet vëllimi me poezi "Lirishta e kuqe", i cili ndalohet
   nga censura komuniste.

   1967 shkruan romanin "Krastakraus" që u botua më 1993, pas vdekjes.

   1968 shkruan skenarin për film artistik "Era shtyn mjegullat".

   1968 i hiqet e drejta e botimit, i ndalohen veprat e botuara,
   internohet në fshatin Hamalle të Durrësit, pasi ishte përjashtuar nga
   LSHA e Shqipërisë, me preteskin e kritikës që i bëri romanit "Dasma"
   të I. Kadaresë, u detyrua të arratisej për në SHBA.

   1969, 30 gusht, arratiset fshehtazi prej Shqipërisë në Greqi, sepse
   nga Sigurimi i Shetit i ishte përgatitur dosja për arrestimin dhe
   burgosjen e tij.

   1970, shkon në SHBA, në Boston.

   1970-1972 punon në gazetën "Dielli" në Boston, në SHBA.

   1972 nga Bostoni dërgon për botim në Ndërmarrjen Botuese "Rilindja",
   në Prishtinë, romanin "Ra Berati".

   1974, në tetor, në Çikago të SHBA themelon revistën "Krahu i
   shqiponjës", botim i Lidhjes Çame.

   1974-1986 drejton, boton dhe redakton revistën "Krahu i shqiponjës",
   ku botoi shumë artikuj publicistikë, poezi, tregime, romane, skeçe,
   vizatime, karikatura, foto artistike, etj. Kjo revistë ishte tribunë
   e mendimit të lirë që trajtonte vazhdimisht temat e problematikat e
   çështjes çame, çështjes kombëtare shqiptare, temat rreth diktaturës
   në Shqipëri e, mbas vitit 1981, më dendur problemet lidhur me
   Kosovën. Në faqet e revistës Bilali botonte, përveç krijimeve të tij
   letrare, edhe krijimtari letrare e përkthime të autorëve të tjerë
   shqiptarë e të huaj. Ai arriti të nxirrte 39 numra të kësaj reviste,
   në dy gjuhë, ship e anglisht, deri sa vdiq në rrethana të panjohura
   në 14 tetor të vitit 1986

   1975 boton fragmente të romanit "Trotuare të kundërta" në
   revistën "Krahu i shqiponjës".

   1977 boton fragmente të romanit "Hëna e kantjereve" në
   revistën "Krahu i shqiponjës".

   1978 e plagosin disa njerëz të panjohur.

   1981 digjet redaksia e revistës "Krahu i shqiponjës" ku kishte
   dorëshkrimet e veprave letrare, studime, kërkime shkencore,
   përkthime, shënime politike, letra, piktura, fotografi, etj.

   1986 sëmuret dhe operohet prej tumorit.

   1986, 14 tetor, vdes në spital në Çikago në rrethana të panjohura.

   1995, 3 maj, Presidenti i Republikës e dekoroi me medaljen "Martir i
   demokracisë" (Dekreti 1089) me motivacionin "Për përkushtim si
   publicist e politikan disident në luftën kundër komunizmit e
   diktaturës, për aspiratat e tij thellësisht kombëtare e demokratike".

   1995, 6 maj, shkrimtari Shefki Hysa drejtues i Shoqatës
   Kulturore "Bilal Xhaferri", në bashkëpunim me Qeverinë shqiptare
   inicoi dhe organizoi ceremonialin e rikthimit në Atdhe të eshtrave të
   poetit, prozatorit dhe publicistit të shquar disident Bilal Xhaferri
   që tanimë prehet në vendlindje, në Sarandë.

   Bilal Xhaferri ishte një shkrimtar i rrënjëve të etnisë në vitet
   gjashtëdhjetë, kur letërsia shqipe ose lavdëronte idetë e
   socializmit, ose fitoren në Luftën e Dytë, duke e thjeshtësuar këtë
   në absolutin ideologjik të përparimit. Në këtë aspekt, Xhaferri duket
   i vetmuar për kohën, duket i lidhur me letërsinë e paraluftës; po ky
   tashti të kaluarën nuk e shikon në stilin e himnizimit e të lavdit,
   si mbështetje për problemet aktuale, po pikërisht duke marrë një
   qëndrim kërkues e kritik për të kapur esencat krahas situatës
   kalimtare. Në këtë vështrim, kërkimi letrar i Bilal Xhaferrit në të
   shkuarën, në rrënjët etnike, nuk bëhet si shpalim dhe fascinim me të
   kaluarën, po pikërisht si kërkim për të bërë ndërkomunikime të
   kohëve. (Sabri Hamiti) në "Poeti i nemun: Bilal Xhaferri"


   [redaktoni] Tituj të veprave
   "Njerëz të rinj, tokë e lashtë" - tregime (1966)
   "Lirishta e kuqe" - poezi (1967) [1]
   "Dashuri e përgjakur" - romancë (1992)
   "Krastakraus" - roman (1967), (botimi pas vdekjes 1993) [1],
   "Eja trishtim" - poezi (1995)
   "Ra Berati" - roman, botim - Prishtina 1995 ISBN 99943-904-5-7
   "Përtej largësive" - prozë e publicistikë (1996}

   [redaktoni] Te tjera
   Themelues dhe drejtues i revistes Krahu i shqiponjës [1]

   [redaktoni] Burimi i të dhënave
   ^ a b c Gjovalin Shkurtaj dhe Enver Hysa : Gjuha Shqipe për të huajt
   dhe shqiptarët jashtë atdheut

   [redaktoni] Lidhje të jashtme
   Amëza : Ditari Krahu i shqiponjës me verzionet në Anglisht
   FrengjishtGjermanishtItalisht
   Dissident Editions anglisht - shqip
   "Bilali rron në shpirtin tim" - nga Antika Myrtaj
   "Punoi me shpirt për Atdheun" - nga Aqif Dino
   "Bilal Xhaferri: E dashura ime e vetme - Shqipëria" - nga Elez Bardhi
   "Do të them ato që di" - nga Genc Sejko
   "Jam krenare për tim vëlla" - nga Jete Hoxha
   "Dritëro Agolli në një dritë të re" (Mbresa të shkrimtarit Dritëro
   Agolli për Bilal Xhaferrin dhe Çamërinë
   Fati i poemës "Mjegulla" - nga Namik Mane
   "Të kam falur" - nga Namik Mane
   "Miku i të gjithëve" - nga Namik Mane
   "Bilali - me trup në Amerikë e shpirt në Shqipëri" - nga Selfo Hoxha
   Spirit of Albania
   "Ishte më i madh se koha dhe se njerëzit" - nga Skënder Xhelo
   Fakte për disidencën e Bilal Xhaferrit
   "I njohuri i panjohur - Bilal Xhaferri" - nga Shefki Hysa
   "U këput një yll" - nga Shefki Hysa
   "I madh Bilal Xhaferri, po ne nuk e kuptuam" - nga Rexhep Hoxha
   Marrë nga "http://sq.wikipedia.org/wiki/Bilal_Xhaferri"
  • albertinobe
   JANINE VJESHTE BILAL XHAFERRI Liqeni i Janinës – luginë plot me ujë Dergjet i përgjumur në mjegullën mëngjesore, Shket krahu i pulëbardhës mbi
   Message 2 of 17 , Mar 14, 2008
    JANINE VJESHTE
    BILAL XHAFERRI


    Liqeni i Janinës – luginë plot me ujë
    Dergjet i përgjumur në mjegullën mëngjesore,
    Shket krahu i pulëbardhës mbi nisinë si tumule,
    Me fletët e rrepeve mbulon era shetitoret.
    Xhamitë ekzotike, bija lindore të braktisura
    U pozojnë të trishtuara turistëve nga perëndimi.
    Matanë sinorit me tela vijën stërnipat e Pirros
    Dhe kalojnë kryeulur nën rrepet buzë limanit

    Vjeshta lakuriqe si "missis minifunde",
    Fërkohet pas ledheve mjekrosh tërë myshk,
    Atje ku Frosina iu shkëput Ali Pashait
    Dhe në ujrat e ftohta të gjolit u zhyt.
    Ashtu është Janina e vjetëruar mënjanuar
    Dhe të duket sikur në gjol mengadalë do humbasë
    Bashkë me lavdinë e dikurshme të harruar
    Bashkë me buçimën e tambureve luftarakë.
    Do humbasë në Janinën e re me neon,
    Nën valët e veturave që shkasin asfalteve
    Nën hotelet moderne "Ksenia", "Palladion".
    Nën tingujt e kambanave dhe këngët e psallmeve...

    Liqeni i Janinës – luginë plot me ujë
    Përkundet i përgjumur në mjegullën mëngjesore.
    Që tej sinorit me tela vijnë stërnipat e Pirros
    Dhe kalojnë kryeulur nën rrepet e shetitoreve
    Me një mendim të heshtur, me një brengë përvëlonjëse.
   Your message has been successfully submitted and would be delivered to recipients shortly.